| נשלח ב-20/12/2004 03:53 |
|
| |
האין הריקוד מול הירח עבודת אלילים?
היום השתתפתי בקידוש לבנה בו השתתפו כמה מהציבור החסידי והספרדי, מלבד העניין להגיד שלוש פעמים שלום עליכם לשלוש אנשים שונים שאיני יודע מה טיבו ומה הקשר של שלום עליכם לירח שבכלל התחדש מזמן, מזווית עיני ראיתי אנשים שרוקדים ומקפצים בחושך כשידיהם מונפות אל הלבנה תוך זעקות ומשום מה זה הזכיר סצינה מימי הביניים, היואיל מישהו להבהיר מה המקור בהלכה לרקוד מולה ומה זה נותן והאין בכך חשש לעבודת כוכבים ומזלות.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2004 04:56 |
|
| |
<"העניין להגיד שלוש פעמים שלום עליכם לשלוש אנשים שונים שאיני יודע מה טיבו ומה הקשר של שלום עליכם לירח שבכלל התחדש מזמן">
you are right. it has nothing to do with Kidush Levanah, the reason we say it is, as we say "Tipol Aleihem Eimata Vapachad", so we say to the person next to us "I am not talking about you
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2004 09:09 |
|
| |
עניתי את אשר עניתי וחיכיתי לתגובה שלא באה .
והרי התשובה ה"אמיתית",
ברכת הלבנה מופיעה לראשונה במסכת סנהדרין דף מב עמוד א:
"דאמר רב יהודה: ברוך [וכו'] אשר במאמרו ברא שחקים וברוח פיו כל צבאם חק וזמן נתן להם שלא ישנו את תפקידם ששים ושמחים לעשות רצון קונם פועלי אמת שפעולתן אמת וללבנה אמר שתתחדש עטרת תפארת לעמוסי בטן שהן עתידין להתחדש כמותה ולפאר ליוצרם על שם כבוד מלכותו ברוך אתה ה' מחדש חדשים".
תפילה זו כתפילות רבות אחרות "התפתחה" בזמן הגאונים.
במסכת סופרים (שהיא חיבור מתקופת הגאונים) אנו מוצאים בפרק יט הלכה י פיתוח של הברכה ומנהגיה:
"... ומיישר את רגליו, ומברך, אשר במאמרו ברא שחקים, וברוח פיו כל צבאם, חוק וזמן נתן להם שלא ישנו את תפקידם, פועלי אמת שפעולתם אמת, וללבנה אמר שתתחדש באור יקר ועטרת תפארת לעמוסי בטן, שהם עתידים להתחדש כמותה, ולפאר ליוצרם על כבוד מלכותו, ברוך אתה י"י מקדש ישראל וראשי חדשים. ואומר שלש פעמים, סימן טוב, סימן טוב, סימן טוב, תיהוי לכל ישראל, ברוך בוראך, ברוך יוצרך, ברוך מקדשך, ורוקד שלש רקידות כנגדה, ואומר שלש פעמים, כשם שאני רוקד כנגדך ואיני נוגע בך, כך אם ירקדו בני אדם כנגדי לא יגעו בי, תפול עליהם אימתה ופחד, ולמפרע, אמן אמן אמן, סלה .*אומר לחבירו שלש פעמים שלום עליך, וילך לביתו בלב טוב*".
לפי המסכת סופרים, היה אדם אומר לחברו "שלום עליכם" לאחר התפילה, לפני לכתו לביתו, אך עם הזמן, כשהוסיפו תפילות על התפילות המקוריות, השאירו את ה"שלום עליכם" במקומו, כך שהוא נשאר "תקוע" באמצע, ללא "תפקיד" ואיש (חוץ ממציאי הסיבות) אינו יודע מה הוא עושה שם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2004 09:32 |
|
| |
העמך לא מבין את כוונות המסכת סופרים והתפתח מזה מין 'ריקוד ליל ירח', למסתכל מהצד זה נראה אנשים מתפללים ורוקדים לירח
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2004 09:54 |
|
| |
eli
as the opening in the masechet sofrim is: "ואין מברכין על הירח *אלא* במוצאי שבת, *כשהוא מבושם*, ובכלים נאים"' may be, that they think, that they have to dance
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2004 10:04 |
|
| |
כמדומה שיש שפירשו את דברי הגמרא "מרימר ורב אשי הוו מכתפי אהדדי" לומר שהיו רוקדים כנגד הלבנה, וזאת בצירוף מה שכתב נישטאיך על הוראת הפוסקים מתוך פירושם במסכת סופרים לקדש הלבנה בשמחה.
העמך שאני מכיר העמך לא מבין את כוונות המסכת סופרים ולא מתמצא בפולקלור דרום-אמריקאי. רוקדים כי כך מנהג ישראל, ולא שמעתי על אף אחד שהחל להתפלל לירח בעקבות ריקוד זה. נראה שרק המסתכל מן הצד בעין רעה יראה בכך סרך ע"ז.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2004 10:46 |
|
| |
"כשם שאני רוקד כנגדך ואיני יכול לנגוע בך כך לא יוכלו כל אויבי לנגוע בי לרעה."
הכוונה כי כמו שאני מתאמץ מ"מ אני לא יכול לנגוע בלבנה, כך לא יוכלו כל אויבי אפילו אם יתאמצו לנגוע בי לרעה. ולהכי רוקדים להראות שכאילו מתאמצים לנגוע בלבנה.
ועלה במחשבתי שהיום שאנשים התאמצו הרבה ואכן הגיעו ללבנה, אז בטלה תוקפה של בקשה זו.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2004 10:50 |
|
| |
*שאני מתאמץ מ"מ אני לא יכול לנגוע בלבנה*
rabbi goren had your idea when armstrong walked on
the moon, but it is we, that say it not him
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2004 19:54 |
|
| |
זוכר אני את עצמי עומד בתוך ציבור ברחוב בבוסטון וגם בניו-יורק ומסביבי אנשים מרקדים, ואני חושב מה חושב הגוי שחולף ברחוב. הנה עומדים יהודים, מלחשים ומרקדים כנגד הלבנה, האם לא יחשוב מה שכתבו כאן. כך הרגשתי גם כשאושפזתי בחצות יום ששי בבית חולים בבוסטון, והספקתי להדליק נרות בחדרי, וחשבתי מה חושבים הרופאים, האחיות, החולים על אדם משונה זה, שעומד במאה העשרים, ומדליק נרות בחדר מואר, ומממלמל דברים בשעת ההדלקה. (אגב, הסבירו לי שרוב הרופאים יהודים, רוב האחיות שיקסות ורוב כוח העזר כושים).
ושוב היה מעשה ואני בנמל תעופה בפריז, בשעות הבוקר, והתארגן מנין, לא רק לתפלה אלא גם לסליחות. לפני התיבה עבר ר' יעקב גלינסקי שליט"א. והנה נחת מטוס, וירדה קבוצה של יפנים, ועברה לידינו, ושוב חשבתי, מה עובר במוחם, עומדים להם יהודים, מתעטפים בשמיכות מפוספסות, מתנדנדים מצד אל צד, קוראים קריאות משותפות, ואולי גם קופצים קצת (בקדושה...), ושמים על ראשם קופסאות שחורות (משדרים...?) שמהם משתלשלות רצועות שחורות, הדומות קצת למושכות שמקשטות בעלי חיים מסויימים (ח"ו וח"ו).
למזלנו הגדול, המילו אותנו המהומות של שנות השישים, שלאחריהם, כל דבר משונה נעשה לגיטימי, אפשר לגלח את כל הראש, ולהשאיר במרכזו פס בצבע סגול כמו קוצים, אפשר ללכת במכנסים קרועים, וממילא אפשר לפרוס שטיח במרכז אולמות ההמתנה של שדה תעופה ולכרוע עליו ולהתפלל. וגם לנו היתה הרווחה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2004 22:25 |
|
| |
ראיתי לפני כמה שנים בספר שו"ת שאינני זוכר את שמו.
שנשאל האם יתכן שעלו בני אדם על הירח? והרב המשיב מצטט את הרמב"ם בפ"ג מהל' יסודי התורה הל' ט' "כל הכוכבים והגלגלים, כולן בעלי נפש ודעה והשכל הם; והם חיים ועומדים ומכירין את מי שאמר והיה העולם, כל אחד ואחד לפי גודלו ולפי מעלתו משבחים ומפארים ליוצרם כמו המלאכים. וכשם שמכירין את הקדוש ברוך הוא, כך מכירין את עצמן ומכירין את המלאכים שלמעלה מהן. ודעת הכוכבים והגלגלים, מעוטה מדעת המלאכים וגדולה מדעת בני אדם."
ולכן כותב אותו רב שלא יתכן שעלו בנ"א על הלבנה הקדושה, והבל יפצה פיהם, וכו' וכו'.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/12/2004 14:59 |
|
| |
אני בהלם.
מה היתה השאלה "האם עלו" או "האם יעלו" ?
האם השו"ת נכתב לפני אפולו 11 או אחריו ?
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2004 00:30 |
|
| |
אחרי
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2004 13:34 |
|
| |
יש גם בשו"ת חשוב שנכתב הרבה אחרי קולומבוס שאסור לומר שהארץ כדורית, מי זוכר?
תוקן על ידי - אריק123 - 22/12/2004 13:34:52
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2004 20:12 |
|
| |
אריק.
דעת הגר"א ידועה, (נמצא נדמה לי בתיקו"ז) שהארץ מישורית.
לגבי קידוש לבנה.
מנהג הספרדים אכן לומר "שלום עליך" ג"פ, בסוף התפילה. ולא באמצעה כמנהג האשכנזים. והדבר מתאים לדברי המסכת סופרים הנ"ל.
אם כי אפשר לומר, שהאשכנזים השאירו את ה"שלום עליכם" באמצע, כדי להבדיל בין עיקר נוסח התפילה, לתוספת המאוחרת שאינה מן העיקר.
אכן, זהו לימוד זכות צולע במקצת...
|
|
|
|
| נשלח ב-23/12/2004 05:36 |
|
| |
דגים
אלי מאיר שאל בענין מה שרוקדים נגד הלבנה כעין רקידות קדוש קדוש, אתה הזכרתה מה שרוקדים רקידה בעיגול אחר קידוש לבנה, והנך דואג מהגוי המסתכל מן הצד.
אוי ווי, אתה דואג מן הגוים? תלך ותשתמד אם אתה רוצה להיות כמוהם, כאן אין אנו דואגים מה יאמרו הגוים. מי שכן דואג מה יאמר הגוי יוכל להתלבש כגוי ולדבר כגוי ולהיות גוי. כמו שגוי אינו חושב מה יאמר היהודי כשהוא מנשק לחשוקתו בשוק, כך אני אנו משועבדים להתחשב עם ראיותיהם על ריקוד שלנו.
ואגב, ריקוד זה מוזכר בשו"ע ברמ"א הלכות קידוש לבנה. ועוד, הוא ריקוד היחידי המוזכר בשו"ע.
|
|
|
|
|