בית פורומים עצור כאן חושבים

למה התורה זוקקת אלוקים?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-6/1/2005 20:40 לינק ישיר 
למה התורה זוקקת אלוקים?

אני מציג לעת עתה קודם רק את השאלה.

התורה, בפרט זו המעשית בזמן הזה, עיקרה מעשי מוסר, ואף בשבת ניתן למצוא אלמנטים מוסריים טהורים, אף ללא היותה אות בין אלוקים ובני ישראל, וכפי שהתורה עצמה מציגה פעם אחת את השבת כיום מנוחה, דבר שהתקבל במנטליות הכללית של העולם, אף ללא קשר אדוק לאלוקים.

האם לא תגנוב, זוקק הכרה באלוקים?

האם שילוח הקן, לדעת הרמב"ן ועוד ראשונים, שהמצוה לחנך לרחמים על החי קשורה לאמונה בה'?

אשת יפת תואר, לדעת רמב"ן שעניינו לריכוך צורת ההשתלטות על הנשבית, זקוק לאלוקים ברקע למען יהיה ראוי ונכון?

האם לא תחסום שור בדישו, שמבואר בגמ' שעיקרו הכרת טובה לבהמה ואי ניצול מוגבר של עבודה ללא גמול או עם צער ואיפוק, היא מצווה הזוקקת את האלוקים ברקע?

יתירה מזו, גם כשנכיר בערך המצוות הנוטות להיות מצוות בין אדם ואלוקים, ברובם הן נמצא ערך עצמי של ענווה הראויה להיות בין האדם למציאות עמה הוא חי, אף ללא תיווך אלוקי באמצע, כמו שבת להפחית את התקשרות האדם לתדמית היצור היוצר והשולט, שעיקרון זה בריא ונחוץ לאדם בפני עצמו. כך גם החגים הממקדים ועוצרים את האדם על מאורעות החיים והטובה שבאה לו מהם.

מה א"כ שם כל כך עמוק את האלוקים בראש התקשורת המוסרית-תורנית, כאשר לכאורה חלק גדול מהמצוות ערכן המוסרי מוכרע ועומד גם אצל הבלתי מאמין באלוק?

הערה: כמובן שכל הנ"ל על פי תפיסת הראשונים, רמב"ן ורמב"ם ועוד, שהמטרה הכללית של התורה להביא את האדם לידי מוסר נכון.

תוקן על ידי - יהוסף - 06/01/2005 20:44:43

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/1/2005 21:12 לינק ישיר 

.

יהוסף

לעניות דעתי, אמנם "ולואי ואותי עזבו ותורתי שמרו" , אך בלי האמונה בה', הכל מתמסמס.

לכל מערכת של מוסר, משפט או מנהג, יש מקור סמכות. מקור הסמכות יכול להיות החלטת המלך (במונרכיה), רצון העם כפי שהוא בא לידי ביטוי בייצוג פרלמנטרי, מסורת אבות (המשפט המנהגי), או כל מוסכמה אחרת.

כל האמורים לעיל, זמניים וסובייקטיביים. כל מערכת של כללים, משפט או הלכה, אידאולוגיות או מנהגים, צפויה להתקל בעימותים מול ערכים סותרים, מול קשיי המציאות המשתנה, ועוד.

אם מקור הסמכות הוא העם, רצונו של העם משתנה - ועמו הכללים. גם מלכים מתחלפים או מוחלפים, וכן הלאה. זאת התורה לא תהא מוחלפת רק משום שמקור הסמכות שלה הוא "עילת העילות וסיבת הסיבות".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/1/2005 21:54 לינק ישיר 

מואדיב תודה

אם אני מסכם נכון את שאתה אומר, האלוקות נדרשת להענקת סמכות, אך אכן לגופו של עניין ממש אין צורך פנימי באלוקות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/1/2005 23:28 לינק ישיר 

יהוסף,

אתה ודאי מכיר את דעותיי אלה, וחס ושלום אין בכוונתי לקלקל לך, לדעתי.

יש צורך פנימי,לאהבה וליראה = אלוקות.
והמצוות נחלקו

לכאלה שראוי לקיימן גם אילולא נכתבו.כמו לא תרצח - באופן כללי ניתן לומר שמאז המבול כבר היו קיימות ה'מוסריות/המפורסמות' שהרמב"ם מבאר שנעשות בחלק השיפוטי השכלי.אדם יכול להגיע למוסריות 'מושלמת' גם ללא הכרה בה'.
בנוסף רואה הרמב"ם והוא בדעת מיעוט שתי מצוות 'אני ה' 'ולא יהיה' כשתי מצוות יחידות שנעשות בחלק השכלי העיוני.

ולכאלה, שאין בהם שום רע לכשעצמן,שעליהם נאמר 'אפשי ואפשי' ולכן היראה היא שמונעת מהם לעבור עליהם.ה'שמעיות' שנעשות בחלק המתעורר/ברצון, לאהבה וליראה.

גדולת הכרת משה רבינו היתה בכושרו לתרגם את 'ההתגלות' לכל תרי"ג מצוות שברובן נעשות בחלק הרצוני של האדם ליראתו ולאהבתו

כי ריב לה' עם עמו, ועם ישראל יתווכח - מיכה ו, ב
וכשתיפול הקנאה ובקשת השררה –
יתאוו כל בני ישראל לו לבדו –
ויונח זולתו בלא ספק – רמב"ם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2005 00:06 לינק ישיר 

ועוד הערה : אינני בטוחה לגבי הרמב"ן, לגבי הרמב"ם מטרתה של התורה אם לדייק, היא להביא אדם לאיזון המושלם שאינני בטוחה שבהגדרתו הכוללת מתורגמת למוסר נכון, מפני שמוסר הנכון בהבנתו של האדם כולל הרמב"ם או הרמב"ן היא ביחס למוסר הנכון של אלוקים, ומסקנתו הסופית של הרמב"ם היא שבעצם עשיית המצוות האדם נמצא במצב בו הוא שלם, שההתעסקות במצוות - כאילו התעסקת בו, ואתה בקרבתו והולך בדרכיו.וראה המדרש על "הטוב והישר" ר' ישמעאל אומר, ור' עקיבה אומר...

ובמו"נ לקראת סופו,בחלק השלישי פרק נ"ד
הוא מדבר על השלמות המידותיות, והיא שיהיו מדות אותו האדם בתכלית מעלתן, ושרוב המצוות אינן אלא להשגת המין הזה מן השלמות, וגם מין זה מן השלמות אינו תכלית לכשעצמו, כי השלמות הזו היא לתועלת בני האדם,ואם נתאר לעצמנו אדם שחי בבדידות מוחלטת ואין לו עסק עם שום אדם, תמצא שהמעלות המידותיות שבו כולן אז בטלות ומושבתות ואין להן צורך, ואין מביאות לשלמות באישיותו במאומה, אבל יהיה צורך לה ותחזור תועלתה אליו מבחינת זולתו כגון: על דאטפת אטפוך, ודברים שאדם אוכל מפרותיהם בעולם הזה, וכו'

ולאחר מין השלמות הזה עובר לשלמות האנושית האמיתית...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2005 00:57 לינק ישיר 

יהוסף:

אני מניח שאין זו הפעם הראשונה ששואלים אותך את זה, אבל בכל זאת:

האם ערכה המוסרי של הנחת תפילין נראה לך ברור כשמש?
האם ערכו המוסרי של אי חיתוך נייר טואלט בשבת נראה לך כנ"ל.
ומה לגבי הסימן בשלחן ערוך "שלא יכרע בולך אנו מודים?"
קידושין בשטר,
נ"ט בר נ"ט דהיתירא?
מוקצה מחמת גופו? ודיניו ופרטי פרטיו?

לדעתי, אם תעבור עך הפרקטיקה ההתנהגותית של אדם דתי בדורנו ותנסה להציג כל דין, כל סעיף קטן במגן אברהם וכל שער הציון, כערך מוסרי שאמור לשכנע גם הוטנטוטים בזימבבואה לא תגיע רחוק. או שתתיאש או שתסחף למחוזות של חוסר יושר אינטלקטואלי פרוע.

יתר על כן, לו יהי כדבריך, מה אתה מנסה לבסס? דת ללא אלקים? האם אדם שבאמת מקיים את כל מצוות הדת אך לא מאמין הוא דתי? האם יש לדת גרסה ביהויוריסטית? אתמהא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2005 04:05 לינק ישיר 

מפיסטו

אבח בכל זאת הרמב"ם ואף במדה מסויימת סבירה ליה כך והוא שואל לפי שיטתם. ועל עצם הגישה כבר תלשו שערות כותבי הפורום בנידון ואין חדש תחת שמש הפורום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2005 08:21 לינק ישיר 

מתפלא אני על מפיסטופלס ולא פחות על מסתברא יקירנו

וכי לא התורה עצמה מסיברה את ערך התפילין למען תהיה תורת ד' בפיך . ועד כדי כך, שלדעת הב"ח שלימות הכוונה במצווה מחייבת לכוון את הכוונה הנ"ל של "למען תהיה תורת ד' בפיך, ולדעת הערוך לנר (ביכורי יעקב תרכ"ה) כוונה זו מעכבת את המצווה ויש לשוב וללבוש את התפילין.
אם אנו מבינים שכלל התורה לתקן מידותיו והשקפותיו של האדם - יחסו עם הבריאה, היש לך אמירה מפורשת על מטרתו המוסרית של התפילין??

ועל המוקצה, האם שכחנו דעת הראב"ד וכן הוא מוכח מהגמ' שיש טעם עיקרי למוקצה שלא יהא קודש דומה לחול ומתבטא הדבר גם בכך שיבוא לידי הוצאה?? האם אין מובן שכדי לקבוע יום שביתה ראוי יש גם לשנות את ערכי התעסוקה?

נ"ט בר נ"ט, הם כללי יחס לתערובות, וגם רמזור בפני עצמו אין לו ערך מוסרי, אלא במה שהוא אמור לשרת. אם אנו מבינים שמאכלות אסורות עיקרן תועבה וטומאה, אכילה שאינה מתאימה לאדם המתקדש במוסר גבוה, הרי שהנ"ט בר נ"ט נצרך לקביעת גדרים אלו.

אודה מקרב לב, ולא מדמגוגיה, שאיני מבין מה המה שאלות אלה.

מפיסטו' על שאלותיך האחרונות איני עונה, כי הרי ענית לשאלתי הכללית על ידי שאלה, ואדרבא, הרי זאת באתי לדון להבין למה כן ולמה לא, ואתה שואל לאן אני רוצה להגיע.

ריב היקרה

אני מסכים עם עיקר דברייך, אני מחכה להתפתחות הדיון עוד, תודה רבה, עוד ניפגש כנראה בשבוע הבא באשכול זה.

תוקן על ידי - יהוסף - 07/01/2005 8:23:17

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2005 08:34 לינק ישיר 

המשך:

איני יכול להעלות על דעתי מצב שעיקר הדין מובן ומכוון למוסר ולתועלת, ופרטי הדין לא יהלמו את אותה כוונה מוסרית. וכי פרטי הדינים של כל נושא הוצאו מהשרוול ולא ח"ו מרוח ההלכה מהתורה עצמה?

בעיני, הצהרה על חוסר התאמה בין טעם הדברים לפרטי דינים, רק יכול להעלות תמיהה אם אכן הפירושים שלנו או הבנת גדרי ההלכה אכן מתאימים לתורה, או שמא תורה חדשה יש כאן בפירוש הדינים הפרטיים, דבר שעל דעתי לא יכול לעלות. ואדרבא אשמח שתפרטו דעתכם ושתמציאו לידי המעיינים הלכות שאינם הגיוניות, ונא לא מדברים יוצאי דופן ידועים שהדעת ניתנה עליהם בחז"ל ובראשונים ז"ל, כי אין ספק שיש דברים אשר ידרשו עיון רב וטהור והרבה הנחות עיוניות שמתעוררות אך למעיין שלא פסל את המטרה מראש.

איני אוהב לומר משפטים מהסגנון הבא, אך לצורך שאני. איני מאמין שיש אדם אחד מאלו שהצהירו שפרטי המצוות אינם תואמות לכוונה מוסרית, שעשה עבודה מקיפה, על פי הכללים הטבעיים והנלמדים מהתורה עצמה [להוציא את בעלי ההשוואות בין תיאוריות חיצוניות לדת המנסים להלבישם על המצוות, מה שדעת הרב הירש על גישת הרמב"ם] לפני ההכרעה הפרדוקסלית הזאת.

הנביא צווח על עשיית מצוות אנשים מלומדה, ואיני רואה כל הפרש בין מצוות אנשים מלומדה לבין המלומד לומר גזירה היא, כי ע"י אמירת גזירה היא ואין טעמים מתקבלים על התורה והדעת כאחד, כמוה בדיוק, ולאותו מקום מגיעים טוענים אלה - להיות המצוות מהויות חנוטות ללא טיפת חיבור וחיות עם הנפש.

ורק כדי לחדד. מה היה אכפת לנביא בקרבנות? שלא עשו לשם מצווה? או שמא שלא הייתה כוונתם לכפרה, שזה המכוון והמטרה המוסרית שבהבאת הקרבן?

ולגבי חז"ל, די בדוגמא הקלה, של הגמ' בב"מ צ' שהובא כבר רבות, שם הגמ' דנה על פרט בדיני לא תחסום והגמ' תולה את הכרעת אותו הפרט ביסוד התכלית המוסרית של המצווה, ויעוי' תורא"ש שם שכן הדבר בכל דבר פשוט, וכבר תוס' ורש"י בסוטה קובעים שהדרש נקבע על פי סברת העניין וכל' התוס' במרובה "הכל לפי סברת הדרש".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2005 09:07 לינק ישיר 

הכל טוב ויפה!

היית עומד מבלי התורה על דיני פרטי תפילין, בתים מרובעים, רצועות שחורות? אחרי שנכתב אתה יכול לדרוש כאוות נפשך, אך האם היו תפילין מצהוב האם לא היית מוצא איזה הגיון מוסרי?

הרמב"ם אומר שאין הגיון בפרטים כי בהכרח הרי לכל ציוו יש פרטים, וממילא אכן אין טעם בהם, אך דוקא עבורם נדרש ציוו.

לפועל כתבתי שאתה צודק לפי הרמב"ם, אך לפי הרשב"א שאצלו אין טעם למצות אין צורך בדיון

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2005 09:21 לינק ישיר 

מסתברא היקר

האם לפני שהחליטו לשים דגל ישראל בנוסח שהוא כיום, הייתי מנחש שזה אשר יהיה הדגל, עם שני פסים כחולים?

האם זה אומר לכן שזה לא הגיוני? יש הרבה אופציות לסמלים וכל מיני צורות, ואני מודה שלא הייתי מנחש כל פרט, אבל כל פרט אני רואה כנבחר בין אופציות הגיוניות שהייתי רואם כאופציות עוד לפני ההלכה.

על הרמב"ם שאתה מביא, אם כוונתך לאותו רמב"ם הטוען שאילו היו ח' קרבנות היינו שואלים למה לא ז' ואם היו ד' למה לא ה', הרי שעם כל הכבוד הראוי לרמב"ם שפיתח את ההבנה הכללית וטעמי המצוות, דברים אלו כפשוטם אי אפשם להיאמר, ואני מקווה שלא לרמב"ם זה אתה מתכוון, א"כ פרט נא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2005 09:34 לינק ישיר 

התכוונתי לרמב"ם זה.

ויש הגיון מסויים ברמב"ם, וכך הוא בכל חקיקה, שהרי חייבים להחליט בדרך מסוימת.

לא הבנתי המשל של הדגל, לפועל אני מסכים שניתן ללמוד בדגל מה שרוצים, אך האם היו בצורה שרירתית או אפילו טכנית, מחליטים אחרת, היו מוצאים משמעות אחרת.

בוודאי ניתן לומר שמרובע בתפילין הוא, כי מכיון שתפילין הוא למקד את המחשבה ואילו עיגול זה חוסר ריכוז, כי העיגול מסמל משהו שאין לו סיום ואין לו התחלה, ואילו הדרישה בתפלין היא להתמקד ולהתרכז בנקודת עבודת ה', וזה בא לידי ביטוי בתפילין מרובעות.

והרצועות הרי היא חוט המקשר בין המח למעשה כפשוט, ולמה הן שחורות והבתים לא צריכים שיהיו שחורים? כי השחור הוא צבע של הכנעה ובכדי להביא המחשבה לפועל נדרש הכנעה ואילו הלבן הוא פשיטות, וכך ניתן לדרוש כל הלילה ואתה יכול יותר טוב ממני (וכל זה המצאתי בשעת הכתיבה).

אך אם הי' הפוך הייתי מוצא משמעות הפוכה ממש! וכי זה הגיון הוא?

תוקן על ידי - מסתברא - 07/01/2005 9:38:07

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2005 09:43 לינק ישיר 

יהוסף:

התורה זקוקה לאל לתת בכדי לתת לה - לתורה משמעות. אחרת כל החוקים הם נובעים מתוקף החוזה החברתי ותו לא. אדם שרוצה להרגיש שמעשיו יש להם משמעות מעבר לאינטרס האישי והחוזה החברתי הוא חוזה אנוכי גרידא זקוק לאל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2005 09:59 לינק ישיר 

מסתברא היקר

רמב"ם זה סובל מפרכא מיניה וביה. אם כוונתו שז' קרבנות הם בדיוק שווה ערך מבחינה תוכנית לד' וד' לב' היה לתורה לקבוע המינימום, ומכאן בהכרח שיש משמעות מסוימת דווקא לז' המסמלים מעגל של ריבוי, ימים, שנים ושמיטות, ועיקרו לכא' מימי הבריאה.

הרמב"ם הזה כפי שהוא אסור לאומרו מטעמי הלכה ידועים, וד"ל.

על פרשנותך בתפילין, לענ"ד, אתה מחפש עמוק מדאי כאשר הדבר מול עיני הפשטות. אם אני הייתי מבקש ממך ליצור קופסא לדבר מה היית עושה? אני מניח שמרובע, ומאחר וזה טבעי, והרי ראוי שיהיה מודל אחד קבוע לכל העם, כמובן בכל עניין ציבורי סמלי ועממי, הרי שהמרובע יהיה הכשר והעגול הפסול.

ולטענתך שאם היה הפוך היית מוצא הגיון, זה אינו שולל הגיון, וגם לא נראה לי שכך פני הדברים. אנמק ראשית דברי במשפט זה - אם החלטתי לקנות לילד שלי ממתק, ופעם בחרתי בסוכריה ופעם אחרת בעוגיה, יש סתירה בכך שאיני יכול לשכנע על אחד מהם בדוקא?
האחידות ברוב ענייני התורה, כלומר העיכוב שיהיה דוקא כך ולא אחרת, נובע לענ"ד בעיקרו מטעם לא תתגודדו וכדלעיל בתפילין.

צוטנג

תודה על הכיוון בדבריך, תוכל להרחיב על אותה המשמעות?

תוקן על ידי - יהוסף - 07/01/2005 10:01:43

תוקן על ידי - יהוסף - 07/01/2005 10:04:35

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2005 10:43 לינק ישיר 

וכהד לדבריו של רסקולניקוב, הייתי אומר בדרך הלצה כי לשיטתו של יהוסף "אם אין אלוהים, הכל אסור"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/1/2005 11:36 לינק ישיר 

מסופקני האם היהדות כל ענינה הוא בפעילות מוטסרית או בפעילות נכונה של האדם כשלעצמה.

באופן פשוט נראה שהיחס לאלוקים הוא ראשוני והוא הדבר המשמעותי ביותר בחייו של האדם. המצוות וההתנהגות מגיעות רק כשלב שני ליחס כלפי האלוקים.

אני מופתע מהיחוס של הגישה הזו לרמב"ם. בניגוד לראשונים אחרים (כמו הרמב"ן) שהבינו שמצוות האמנת ה' מתקשרת באופן ישיר לצורך לעבוד אותו, הרי שאצל הרמב"ם הדברים מופרדים והאמונה היא עניין לעצמה, ולא רק כלי עזר לעבודת הבורא (עייין מצוות עשה א').

גם במורה הרמב"ם רואה בי"ג מידות ובתוארים החיוביים דרך עבודה שקשורה לדבר הבלתי נתפס המתואר בתוארים השלילים. ההליכה בדרכיו של הקב"ה קשורה באופן הדוק לכך שיש אלוקים ושהוא נעלה למציאות.

קיומו של אלוקים קודם לקיום המצוות ולא בא רק כמכשיר פונקצוינלי.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > למה התורה זוקקת אלוקים?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 10 11 12 לדף הבא סך הכל 12 דפים.

bholext