בית פורומים עצור כאן חושבים

חידה: דדבר של שררה אף לגדול יסרב/"וארא"

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-8/1/2005 21:14 לינק ישיר 
חידה: דדבר של שררה אף לגדול יסרב/"וארא"

בברכות לד/א, "תנו רבנן, העובר לפני התיבה צריך לסרב, ואם אינו מסרב דומה לתבשיל שהקדיחתו מלח. כיצד הוא עושה? פעם..." ראשונה מסרב, ופעם שניה מהבהב, סירוב תוך כדי התכוננות - ופרש"י ננער לעמוד...

שאלתי,

מאין למדו חכמים שצריך אדם לסרב גם אם הגדול מורה לו?

כי ריב לה' עם עמו, ועם ישראל יתווכח - מיכה ו, ב
וכשתיפול הקנאה ובקשת השררה –
יתאוו כל בני ישראל לו לבדו –
ויונח זולתו בלא ספק – רמב"ם

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2005 23:53 לינק ישיר 

משה סירב לדבר אם פרעה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2005 06:43 לינק ישיר 

חשבתי שזה כבר קרה בפרשת שמות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2005 08:03 לינק ישיר 

משה סירב, בתחילה, לשליחות שהטיל עליו הקב"ה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2005 11:25 לינק ישיר 

אמשלום

אכן מדובר על סירובו של משה לשליחות על ידי הקב"ה - אבל סירוב זה הוא רק להביא למסר,ולכן צריך המסרב לדעת כיצד לעשות זאת

היכן ניתן למצוא את ההדרגתיות = פעם ראשונה ופעם שניה... בסירובו של משה, כפי שלמדו בברכות ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2005 15:00 לינק ישיר 

ריב

זו שאלה יפה.

אמנם, יש כאן כמה ענינים, וכדאי לעשות בהם סדר.

א. העיקרון הכללי קובע כי "מסרבין לקטן ואין מסרבין לגדול". לכן, אדם רשאי ואף אמור לסרב בשעה שמציעים לו משהו, למשל כיבוד, בתנאי שהמציע שווה לו בדרגתו. אך אם יש ביניהם הפרש חשוב, עליו לשמוע למארח.

וכן מצאנו בגמרא (פסחים פו/ב) שאחד האמוראים קיבל כל מה שנתנו לו בבית המארח שלו, וכשנשאל מדוע מיהר להסכים, ביאר שכיבד כך את המארח שלו, הגדול ממנו.

וכן דייק רבי אליעזר מהכתובים. אברהם הזמין את המלאכים ומייד הסכימו. לוט הזמין את המלאכים, וסרבו לו כמה פעמים עד שהפציר בהם ונענו.

ב. לעומת זאת, מי שהציעו לו לשמש כשליח ציבור צריך לסרב, לא רק מחמת צניעותו הטבעית, אלא כדי להראות שאין הוא מחזיק עצמו כראוי לאותה עטרה. ולכן פעם ראשונה מסרב, פעם שניה מכין עצמו לקום, פעם שלישית ניגש.

מהיכן למדנו? אפשר שסברה היא.

ראיה לדבר, שאם טעה שליח הציבור וצריך לרדת אחר תחתיו, זה שהזמינוהו מייד קם ומבצע את השליחות, "ולא יהיה סרבן אותה שעה", לפי שאין זה כבוד הציבור ומסתבר שגם לא כבוד המקום. ויידחה השיעור שהוא צריך לתת לעצמו בענוותנות מפני צורך הרבים.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2005 15:11 לינק ישיר 

שני פרטים ששכחתי:

א. הגמרא עם הדיוק של רבי אליעזר: ב"מ פז/א.

ב. המקורות מתוך פרוייקט השו"ת, חיפוש אחרי "מסרבין לגדול". (עכשו אתם יודעים את הסוד...)

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2005 17:35 לינק ישיר 

מיימוני,

אמנם ה'סירוב' בתורה מתיחס לכמה וכמה עניינים, אך אני בפירוש התייחסתי רק למקרה בו ראוי אדם שיסרב ל'שליחות' מפני הסיבה העיקרית והיא: בדבר השררה המשחיתה -זו הסמליות שחז"ל רוצים להצביע עליה לדעתי. וראה כל האזהרות ב"אבות" בדבר הזהירות ברשות.

לא דומה ההזמנה לכיבוד כל שהוא כגון אירוח, להזמנה לשמש כשליח ציבור, ולכן אף לגדול מסרבים בעיקרון,כך לומדים מהגמרא שהבאתי מהתנהגותו של משה, ושאלתי היא איפה אנו מוצאים בהתנהגותו של משה את ההדרגתיות אותה ציינת בסעיף ב.

"ולכן פעם ראשונה מסרב, פעם שניה מכין עצמו לקום, פעם שלישית ניגש."?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2005 18:02 לינק ישיר 

ריב יקרה

כמדומה שיש כאן כמה נושאים.

במקורות מצאנו:

א. בכיבוד=אירוח, מסרבין לקטן ואין מסרבין לגדול.

ב. בתפקיד שליח ציבור, מסרבין פעם פעמיים מטעמי ענווה ואז יש להסכים.

ג. משה רבנו סרב לקב"ה, ולא נאמר לנו מדוע.

ד. חז"ל הזהירו לא להתוודע לרשות, והביאו מדברי אחד התנאים או האמוראים שאמר שתחילה לא רצה בכך, ובסוף התרגל ולא היה מוותר על זה.

לגבי א' ו-ב' כמדומה שאין מקום לעירעור על הפירוש, כשכן הדברים כתובים.

לגבי ג', לא נודע לנו טעמו של משה. את בארת שהטעם הוא שאין ראוי לאדם לרוץ למשרה ציבורית, לא בתחילה ולא בסוף, כמו בסעיף ד' כאן - ולכן מאן משה.

אמנם, למרות שהפירוש אפשרי, והוא מביע רעיון מוסרי נעלה, כמדומה שהסיבה לסירובו של משה היתה אחרת. אם בגלל ענוותו, שלא ראה עצמו ראוי לתפקיד הזה, ואם בגלל שלא רצה ליטול את התפקיד מאחיו (כדברי המפרשים, אלא שטעמם מוקשה מאד, וכי יש מקום להשתהות כאשר צריך להציל את עם ישראל? רק אם סבר שלא יצליח בתפקיד, אז מובנת הסתייגותו. כך נראה לי).

ממילא, כמדומה שאין מקום לשאלה הנוספת היכן ההדרגתיות של סירוב לשמש בתפקיד שליח ציבור. הענינים אינם דומים. כך נראה לי.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2005 18:14 לינק ישיר 

מיימוני יקר

איפה יקירי ראית שאין לו לאדם לרוץ למשרה ציבורית לא בתחילה ולא בסוף?

אולי לא הסברתי את כוונתי כראוי
אני אומרת משה רבנו "בפעם השלישית ניגש" וקיבל עליו.

אני רק מבקשת לדעת מנלן למדו בברכות על הדרגתיות זו, כפי שלמדו ממשה.והטעם כנראה נודע לחכמים שמתעמקים, אני ניתקלתי בשבת האחרונה באחד כזה

להביא לך אותו כלשונו? או במילים שלי עם ציון מקור?

מקווה שהפעם הובנתי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2005 21:13 לינק ישיר 

ריב

תודה על סבלנותך. כיון שלא הבנתי בדיוק את השאלה, אסביר מה הבנתי, ואת תתקני.

הבנתי שאת מבקשת להסביר, שהדין שמצאנו בגמרא בברכות, שאדם לא ייגש להתפלל עד שיאמרו לו שלוש פעמים, הרי זה כעין מה שמשה רבנו סרב לשליחות עד שה' קרא לו גם כן שלוש פעמים.

ושאלת מה הטעם המשותף לשני המקרים. אם הבנתיך.

ובכן, אני יכול רק לחזור, שלדעתי אין כאן דמיון, ואין טעמו של משה הטעם שמופיע במסכת ברכות.

אבל אפשר ששגיתי, ואם תרצי לבאר יותר, בבקשה.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2005 21:54 לינק ישיר 

מיימוני יקר

אם לך לא תהיה לי סבלנות, אין אני נקראת אדם

כותרת האשכול היא : חידה

כיוון שלמדתי פרשת "וארא" בשבת האחרונה, ניתקלתי בדברי 'חכם' מחכמי האחרונים, שאומר שחכמים בברכות למדו ממשה רבנו דרך ארץ לשליח ציבור, בדבר 'הליכות' הסירוב, מתוך העיקרון של "דדבר של שררה אף לגדול יסרב"

'ההדרגתיות' בסירובו של משה מצוינת בדברי חכם זה, וכל שביקשתי הוא למצוא אותה.

שאלתי אותך בתגובה הקודמת באם ברצונך שאביא את דברי החכם/את פתרון החידה, כלשונו, או במילים שלי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2005 22:53 לינק ישיר 

riv

לימדת אותי לקח חשוב. סברתי לתומי שמעשה הסירוב של משה אינו יכול להוות מקור לדינים במסכת ברכות, אך אפשר שטעיתי.

אשמח מאד לדעת מי החכם ומה ראיותיו.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2005 23:30 לינק ישיר 

למיימוני

בעונג רב.

המשך חוכמה כלשונו על הפסוק: ויאמר משה לפני ה' ו/ל

כאשר התעורר אותו השי"ת, כי נבואתו גדולה במדרגת האבות(1), כי הוא בשם ה' באספקלריא המאירה(2), לכן הכין משה עצמו לנבואה רמה, וסידר דבריו "לפני ה'".
לכן נאמר כאן "לפני ה'"(3) מה שאין כן בכל התורה כולה. ולכך(4), כתב שני פעמים "לפני ה'", אחד באמרו, "הן בני ישראל לא שמעו אלי", והשני באמרו "הן אני ערל שפתיים"- למדך תורה דרך ארץ לשליח ציבור(5), פעם ראשונה מסרב, שניה מהבהב, ופרש"י(6) ננער לימוד. וזה שאמר(7) "הן אני", פירוש מזומן לילך(8), אבל "ערל שפתיים" וכו. וזה כלל גדול ש"לפני" הוא הרגשת דבר שלפניו וערכו, וכמו שכתב המגן אברהם בסימן נג דדבר של שררה אף לגדול יסרב(9), יעויין שם.

(1) צ"ל ממדרגת - "וארא אל אברהם אל יצחק ואל יעקב בא-ל ש-די, ושמי ה' לא נודעתי להם", לעיל ו,ג

(2) הרמב"ם בהלכות יסודי תורה ז,ו מסכם את ההבדלים שבין נבואת משה ובין נבואת שאר הנביאים..רואה דבר על בוריו בלא חידה ובלא משל.

(3) לציין ההכנה המיוחדת לקראת הדרגה החדשה בנבואה.

(4) היות ופסוק זה מלמדנו על הכנתו של משה לקראת דיבורו עם ה', שמקביל לזה היום הוא הכנה לתפילה, כדברי הכתוב "ואברהם עודנו עומד לפני ה'

(5) ברכות לד/א תנו רבנן, העובר לפני התיבה צריך לסרב

(6) בפירוש המילה 'מהבהב'

(7)בפסוק ל, כלומר: בפעם השניה של "ויאמר משה לפני ה'" שהוא סירובו של משה תוך כדי התכוננות לקבל את השליחות.

(8) כאילו כתוב "הנני", דהיינו הסכמה עקרונית, אבל עדיין תוך כדי הסתייגות מסוימת.

(9) אורח חיים הלכות ברכות סימן נב סעיף טז:
מי שאינו ש"ץ קבוע צריך לסרב מעט קודם שירד לפני התיבה, ולא יותר מדאי, אלא פעם ראשונה מסרב, וכשאמרו לו שנית, מכין עצמו כמי שרוצה לעמוד, ובפעם השלישית יעמוד...לפי דברי המגן אברהם מובן, איפוא, מדוע סירב משה כמה פעמים ל"גדול" (הקב"ה עצמו!) - משום שבשררה קא עסקינן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/1/2009 21:36 לינק ישיר 

בדיוק למדתי את המשך חוכמה דלעיל על פרשתינו

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > חידה: דדבר של שררה אף לגדול יסרב/"וארא"
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext