בית פורומים עצור כאן חושבים

אם ואיך להתייחס לתופעת החזרה בשאלה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/6/2002 07:21 לינק ישיר 
אם ואיך להתייחס לתופעת החזרה בשאלה

אקדמאי,

קווווווווווווום!!!!!

ביקשת שנעיר אותך כאשר נגיע "לתובנות מעשיות במישור החברתי בעיקר".

רבים מאתנו ודאי הציצו באתרי המחזירים בשאלה. ישנם גם כאן בפורומים סמוכים. אתמול (או שלשום) פורסם בשם העיתון מעריב בפורום אחר בהייד-פארק כתבה על שלושה חוזרים בשאלה מובהקים.

אכן בפיהם טענות שיש בהן ממש על החרדיות ושיש צורך לטפל בהן, אבל יש כאן זריית חול. הם לא מסבירים איך טענותיהם סיבה לפרוק את כל החבילה. גם בוגי הסקפטי באשכולו על היהדות ה"מיושנת" לדבריו, מבין שתימצאנה סיבות למי שנמצא בדת שלא יעזבנה. לא רק סיבות חברתיות, אבל גם סיבות חינוכיות. הויכוח הוא רק מי הזקוק להן.

המאמרים והכתבות של חוזרים אלו, מזכירים סיפור. אחד היה בבית חולים (אולי כזה שריפאו בו עם אופיום!) והוא היה קשור לזונדה ולמכונת חמצן. בלי זה היה הולך למות. פתאום כאשר ראה שהאחיות והרופאים לא מתנהגים יפה, הוא החליט לעזוב את בית החולים הבלתי מוסרי הזה. תלש את הזונדה ואת החמצן מעל פניו והלך....

הרי לחילוניים אין בית חולים אלטרנטיבי!!!

איני טוענת כעת שיש צורך לקחת אדם חילוני מבוגר שהוא "נשמהלע" ושאין לו ילדים, כדי לחנך ולשכנע אותו לחזור ב"תשובה". זה כבר נושא אחר השייך אולי לאשכול אחר. אני רק טוענת שההתמרמרות נגד הקשוחים והקשיחות שבדת ובחוגיה המסוימים, אינה מצדיקה את עזיבתה.

מכאן הטענה על העוזבים שאין סיבת עזיבתם מוסרית אלא פריקת עול. (ראה הערת אאורלינו באשכול האמת והטוב בסוף עמוד ראשון) אבל בואו נדון אותם לכף זכות שהסתירות הפנימיות והקושי "שיגע" אותם. כי "אל תדון את חבירך עד שתגיע למקומו" והרי אף פעם לא תגיע למקומו!

אז בואו נעשה כאן משהו (הסברה לפני מעשה או הקמת קהילה לאחר מעשה) או שנחליט שאין לעשות, כלפי תופעה זו.

אני נזכרת באמרת חיים פוטוק שהביא מיימוני, ששינוי הוא לגיטימי אך כאשר הוא בא מבפנים. לכן אולי התארגנות כנה ורצינית בשיתופם -שהרי הם מ'בפנים'- תביא לישועה המיוחלת?

תוקן על ידי - יענטע on 8/30/2002 2:29:45 PM

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/6/2002 13:11 לינק ישיר 

יענטע,

חן חן!

ישנו מאמר חז"ל המתייחס לתפילה, האומר על השם שאמר לאברהם אבינו "בך יהיו חותמין". כוונתו שאם כי מזכירים בתוך ברכת הפתיחה את שלושת האבות, בחתימתה מזכירים אך את אברהם [פותח התהליך] "מגן אברהם".
ר"ש שקופ ז"ל הלביש אמרה מעמיקה על דבריהם חז"ל אלו. זו מפרשת "חותמין" על חתימת הימים -אחרית הימים, שאז תתגלה האמת בצורה שהתגלתה לאברהם אבינו. כמו שאברהם אבינו הגיע לרעיון האלוקות מתוך חשיבה עצמית ולא במורשה כפי שקבלוה יצחק ויעקב, כך באחרית הימים תתגלה האמת באלו המגיעים אליה מתוך חשיבה עצמית.

בעבר, חשבתי כי אמרה נבואתית זו מתקיימת ב"בעלי תשובה" הבאים כביכול ליהדות מתוך חשיבה עצמית, אבל מהר מאד ראיתי כי התבדיתי. מתוך ידע ישיר וגם משיחות עם כמה מראשי תנועת התשובה, ברור כי החוזרים בתשובה אמנם מבחינים ביהדות מערכת חינוך ערכית שכדאי "בגדול" לעבור אליה. אך מהר מאד גם הם זורקים את מפתח החשיבה ומצטרפים למעגל העדר ומתרפסים למען ייחשבו כחלק מהעדר, אך בהצלחה מוגבלת מאד.

עד שהם לא "חוזרים" לגמרי מתייחסים אליהם בכבוד רב, אבל ברגע שהתדייסו לגמרי אומרים next please לבא בתור וממקמים אותם בשולי החברה. לו השכילו להכיר במעלותיהם [פתיחות ו"לשמה"] שהם מביאים איתם והיו מקימים חברה עצמאית, הם היו מרוויחים מכך. אבל אין להם צ'אנס לשקם את ביטחונם העצמי, שהרי כרטיס הכניסה לחברה סגורה הוא אבדן הביטחון. פיזמונו של בוגי "אנו חמורים בני חמורים וכו'" שגור על ליבם. ומה עוד כשהכל אפוף בנוסחאות הזרים להם ועוד בלשון הארמית!

סיפר לי אדם חילוני שחבריו חזרו בתשובה, שבתחילת גילוים את היהדות ניצנץ להם אור התלהבותי בעיניים כמי שנכנס ליער וגילה שם את אור האורות. אבל בהמשך הם כבויים כמי שנעלם בתוך היער.

אי לכך ייתכן כי אמרתו של ר"ש שקופ ז"ל נכונה בכל זאת, אך לא כלפי בעלי התשובה. אם יינתן סיכוי לחוזרים בשאלה לחזור בשו"ת דהיינו שילמדו להבחין בעיסקת החבילה שהם דחו בשאט נפש, את החלקים החיוביים וילמדו למיינם, אולי הם אלו שיתקיים בהם ה"בך יהיו חותמין" שתימלא הארץ דעה.

הצעתך, יענטע, חשובה. אם כי אינני יזם מעבר להקמת פורום, אשמח לסייע למי שיהיה מוכן לבדוק את הנושא. מיימוני...

תוקן על ידי - ווטו1 - 6/5/2002 1:25:19 PM

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2002 00:13 לינק ישיר 

קמתי יענטע.

לאחר נטילת ידיים כדת, משום מה נפל פסוק במוחי באותו הרגע:
אל תשמחי אויבתי לי כי נפלתי, קמתי, כי אשב בחושך ה' אור לי. (מיכה ז, ח)

המונחים 'חוזר בשאלה' ו'חוזר בתשובה' הם מודרנים ועכשוויים.
יצר החיבור בין מקורותינו לאקטואליה חזק מאיתנו, אני יודע, ועל כן אנחנו מנסים לדון את האנשים ואת 'התופעה' בכלי המחשבה התורניים הידועים לנו, ולא היא.

בואו נחשוב וננסה להניח בבסיס דיונינו איזו מן הדרכים המוכרות לנו היא בגדר 'המובן מאליו' ואיזו היא החדשנית והטעונה הוכחה וביסוס, האם הדרך הדתית או הדרך נעדרת הדת?

'נטל ההוכחה על מי?' (מונח מתחום המשפט) - הוא צריך להיות מרכז הכובד של כל דיון בנושא זה.

לעצם הענין יענטע:
מצחיק אותי שאנחנו מתייחסים ל'חזרה בשאלה' כ'תופעה', ומנסים להתמודד איתה בכלים שמתמודדת חברה עם סטיות חברתיות, כמו סמים למשל.

להזכירך כי הפלא ההיסטורי הגדול הוא, שהחרדיות הישראלית הצליחה לעצור כמעט לגמרי את הסחף החוצה, זה שהיה מנת חלקה במאה וחמישים השנים שקדמו להקמת המדינה. והצליחה כנגד כל הסיכויים ליצור חברה שהנולדים בתוכה רואים את הדת בגירסתה החרדית כ'מובן מאליו', וכל העולם טועים. (ראו מחקריו של פרופ' פרידמן)

לא כל יום פורים, והנס - לא לאורך ימים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2002 00:28 לינק ישיר 

"בוקר טוב" אקדמאי,

ה'מובן מאליו' כיום הוא יחסי ל'מאין באת', אם נולדת חילוני או חרדי. הדיון על דרך חיים אידיאלי, נידון באשכול של בוגי "משמעות היהדות" ונראה שההכרעה היא אינדיבידואלית, מה יעשה את היחיד המסוים מוסרי יותר.
לעצם הענין גם ה'חזרה בתשובה' היא תופעה, בכך שהיא חריגה, לאו דווקא החזרה בשאלה.

ווטו,

עדיין איני רואה התעוררות למען החוזרים בשאלה ואילו רק למען לא יהרסו חברתית. אני בטוחה שניתן להקים ועדת רבנים "פתוחים" המסוגלים להבין לנפשם (יש לי אפילו כמה שמות בראש). צריך רק מי שיתעורר לכך כמו אחד שקרוב משפחתו חזר!

וטו, נקטת את עדריות בעלי התשובה בהכללה גורפת. אני מכירה חלק מהם שלא נסחפו ונשרפו. כללית אני מסכימה אתך. שמעתי אנקדוטה על הנושא, הדומה לתיאורך על הנכנס ליער. היא מדמה את ה'בעל תשובה' לגפרור. תחילה נדלק, בהמשך נשרף, אח"כ נהיה "שחור" ואח"כ מתעקם!!!

תוקן על ידי - יענטע - 6/7/2002 3:35:20 PM

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2002 22:55 לינק ישיר 

באשכול "האמת והטוב" היה לנו, ווטו אאורלינו ואני, ויכוח בנושא ההתייחסות לחוזרים בשאלה.
אני מעתיקה לכאן את הנכתב שם.

יענטע:
ווטו,

כתבת למעלה שאין להניח יצירת חברה חדשה אלא בהתפתחות של יחידים.

למה שלא תקום חברה של "חוזרים בשו"ת". אני מתכוונת לחוזרים בשאלה שמגיעים למסקנה שהם תקועים חברתית, כי הרגלי החיים עושים את שלהם והם לא יכולים להתנער מדפוסי התנהגות וסגנון שהביאו ממקור מחצבתם. לכן אם תקום כמין חזרה למצוות "בכיף ולא בכפי", הכוונה שיקיימו רק את המצוות ש"מדברות" אליהם, האם זה לא יוכל ליצור חברה כזאת שתשמש אולי אלטרנטיבה רצויה בעתיד????

ווטו:
יענטע,

תיאורטית אולי ניתן לחשוב בכיוון, אבל מעשית נראה שזה חסר סיכוי. החוזרים בשאלה [גם הרציניים אם ישנם שלא חזרו בתשוקה אלא מפני כובד העול המבלבל והבלתי מובן לנפשם] אינם מעוניינים בעול חברתי אלא בכיף, לכן לא תתגבש מתוכם שום חברה עם מערכת מקדמת. לו הם היו כולם איינשטיינים המתקדמים בהתפתחות אינדיבידואלית דומה והיו מכירים בתועלת [חלק] מהמצוות, אז היה סיכוי, אבל זה לא ריאלי.

אאורלינו:
ווטו, מסקנות פשטניות, מכלילות ובלתי נכונות....

ההנחה כי כל החוזרים בשאלה עושים זאת בשביל הכיף ופריקת עול מוסרי-חברתי מתאימה לעמודי האמצע של "יתד", לא לאדם מתבונן ושואף אמת כמוך...

ישנו שיעור לא מבוטל של חוזרים בשאלה אשר עשו צעדיהם אל מחוץ למחנה לא מחמת שאינם רוצים עול מוסרי-חברתי כלשהו אלא משום שהעול הספציפי שמציעה החברה בה חיו אכן נראה להם כלשונך "כבד, מבלבל ובלתי מובן", (בעיקר כשהוא מוצע בשיטת "הכל או כלום"), ולראיה רבים מהם מנהלים גם את חילוניותם מתוך כפיפות למערכת מוסרית-ערכית-חברתית.

יש יסוד סביר לכך שאם היתה מוצעת להם בעבר אלטרנטיבה אורטודוקסית-מחדשת המשלבת את כל העקרונות השונים שאתם רומזים להם (חירות המחשבה וכד') אזי התוצאה היתה שונה.

וזאת מבלי שדיברתי על האטרקטיביות של זרם כזה כלפי גרעין לא קטן בחברה החרדית שאינו חוזר בשאלה כלפי חוץ, אך חי בתוך דיסוננס תת קרקעי קבוע כלפי האידאולוגיה הרשמית של המחנה.

ווטו:
אאורלינו,

אני מתנצל על הסתירה הנראית בדבריי וחוסר ההבהרה. הודיתי אמנם שניתן לראות את העול המעורפל כבסיס לחזרה בשאלה ובאותו משפט נקטתי שאותם החוזרים אינם מעוניינים בעול המוסר.
הנחתי כן מפני שעברו על הכלל שלא להרוס בית כנסת עד שלא נבנית האלטרנטיבה. גם אם פריקתם באה בעיקר מפני העול המעורפל, איך לא יראו מההישארות ללא עול כלל. לכן הסקתי שגם לרציניים יש את סממן ההתנגדות המובנת, לכל עול שלא יהיה.
נכון, אני מבין שקשה לעשות הכללה וייתכן וישנם מהם המוכנים לאיזה עול רציונלי שהוא. אך מכאן אני חוזר להנחתי שאינם מספיק במספר כדי ליצור חברה, באשר זה תלוי בכל אינדיבידואל מתי הוא מגיע לשלב "ג'פרסון" בו הוא כביכול פורק עול מתוך יראת שמים.

שמעתי אאורלינו, שהיה פעם ניסיון להקים ישיבה או רשת ישיבות מחוץ לאורטודוקסיה אך עדיין לא שמענו על הצלחת הניסיון!!!!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2002 23:30 לינק ישיר 

ערב טוב

עד כמה שיאפשר זאת המחשב, אבקש להזכיר כמה נקודות יסוד.

א. למי אנו פונים, ומי הוא נושא האשכול? מאחורי המטריה של "חזרה בשאלה" עומד מספר רב של בני אדם, שנחלקים זה מזה לא רק בגיוון שאופייני לבני אדם בכלל, אלא גם בגיוון שיוצר חלוקה לקבוצה.
לא הרי אלו שיצאו בטריקת דלת מפאת הכבוד, כי זה נדמה לי המניע של שני המרואיינים מ"דעת אמת", כהרי אלו שיצאו מפני שנפלטו. יש כאלו שנפלטו מפני שלא היו מוכנים לעמוד בסטנדרט המינימלי של השתייכות לחברה החרדית (כוונתי לסוציולוגיה בעיקר) ויש כאלו שלא איפשרו להם לעשות זאת.
הנושא המרכזי כאן לכאורה היה בני עליה שלא מצאו את מקומם בתוך הדת בהגדרתה הרגילה, הסוציולוגית.
אני יכול רק להזכיר מה שכבר כתבתי בעבר. בני עליה היו בכל הדורות, ולפעמים המסלול שלהם הוליך אותם בכיוון של התנגשות. אבל הם הצליחו למצוא את מקומם בתוך התורה והמסגרת, ותרמו את תרומתם, והיהדות לפעמים נראתה אחריהם אחרת משנראתה קודם לכן (וניתן להתווכח אם יצרו דבר חדש או חשפו אפשרויות קיימות).
האם יש בדורנו בני עליה שהיהדות לפי השולחן ערוך לוחצת עליהם? כל מה שאני יכול להציע הוא לבחון את השולחן ערוך שלנו. האם מה שמציגים לרבים כשולחן ערוך הוא באמת זה. כאן בהחלט צפויות הפתעות, אך לא בגלל אישיותם של השואלים אלא בגלל שהפרשנות המקובלת בציבור מתאימה את עצמה לרמה הנמוכה ולא הגבוהה שמשתתפי פורום זה משתדלים להציב את עצמם עליה.

והיה אם יגיעו לכאן אותם חוזרים בשו"ת וישאלו לעצתנו איך הם יכולים להיות יהודים טובים בלי לאבד את אישיותם אלא לפתח אותה הלאה, אני בטוח שניתן למצוא תשובה. הסיבה העיקרית לאמון זה היא שאני מאמין בתורה. כפי שכתבתי כבר כמה פעמים, "לא דבר ריק היא, ודרשו חז"ל, אם ריק היא, מכם ריק היא".
ואידך זיל גמור.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/6/2002 12:32 לינק ישיר 

אחד הדברים שאני חולם לעשות בעתיד, זה לקחת את השולחן ערוך, לעבור עליו סעיף סעיף, ולהראות עד כמה אנחנו לא מקיימים אותו כלשונו. אם מפני חוסר רלוונטיות, או סתם סלקציה שהריאליה היומיומית שלנו עושה בתוך השולחן ערוך.

דוגמאות קטנות: לפי השו"ע, דין אשת איש ופנויה שווה לענין פריעת הראש ברשות הרבים. ולפי הרמב"ם צריכות לצאת בשביס דווקא.

לפי הטור נשים אסורות בעשיית מלאכה בכל ימי ספירת העומר, מן השקיעה ואילך. איסור זה שווה בחומרתו לאיסור נשיאת נשים בספירה.
מאידך, איסור תספורת בספירה הוא רק מנהג של 'יש מקומות'.

בכלל, חוסר הקורלציה המדהים בין ההלכה הכתובה לבין הפרקטיקה הנוהגת. ישנם מנהגים חדשים שמשקלם רב בחיי היהודי בימינו מאשר הלכות מפורשות כתובות.
למשל: הנקיון לפסח.
ה'סיום' של ערב פסח שהשכיח לגמרי את תענית הבכורים. (אפשר כמעט למחוק את כל הסימן מהשו"ע)

מה עם או"ח סימן רפ"א 'שלא יכרע בולך אנחנו מודים'?????
או סימן רמ"א 'לא להשתין ערום לפני מיטתו'. מה זה? מתי זה?

סימנים שלמים בשו"ע הפכו למיותרים, בעוד 'הלכות ל"ג בעומר והעליה למירון' לא נכתבו עדיין. כמו כן הלכות 'חלאקה' ודיני איסור התספורת לפני גיל שלוש.
הלכות 'סדר הכנסת ספר תורה'.
הלכות 'מחיצה בבתי הכנסת והפרדה בין גברים לנשים בכלל בשמחות ובאוטובוסים'.

- כל אלה הלכות הקובעים כל כך את חיינו וסדר יומנו, וטרם נכתבו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/6/2002 22:38 לינק ישיר 

וואלה, איזה שקט.

שמא הגזמתי גם במושגים של הפורום הזה?

או שאולי הדברים אינם באשכול הנכון?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/6/2002 23:13 לינק ישיר 

אני מרים את הכפפה.

צריך לפתוח אשכול לבחינת ההלכות בשולחן ערוך.
אבל קודם צריך להבהיר, שהמטרה היא ללמוד תורה ולא לשנות לפי מצבי הרוח וכל הסיבות שגורמות לעקם את הפשט. אם אנו מוכנים להאשים אחרים בכשלונות כאלו, על אחת כמה וכמה שעלינו להיזהר מזה בעצמנו.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/6/2002 23:37 לינק ישיר 

שלום אקדמאי,
בקשר לחלומך, השאלה היא האם אתה באמת מעונין לקים את השולחן ערוך כלשונו.
הרי התורה נתנה לנו לא רק בכתב אלא גם בע"פ ובכך נתנה פתח לשינויים. אם היא היתה
נתנת רק בכתב אזי לא היה מקום לשינוי אלא היינו מקובעים לכל דבריה. השולחן ערוך
אינו חקוק באבן ולכן ניתן לשנותו בהתאם לצרכים. כמובן שהשינוי צריך להעשות בהסכמת
חכמים, אבל בעצם מה החידוש הרי כמו שהזכרת זה בעצם נעשה.

תוקן על ידי - ווטו1 - 6/13/2002 12:41:21 AM

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/6/2002 00:39 לינק ישיר 

ארבעת ההודעות האחרונות שייכות לאשכול "התפתחות ההלכה" אני מעתיקן לשם שנוכל להמשיך שם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/7/2002 11:17 לינק ישיר 

בניסיוני לסייע ליהדותם ולחברתם ה'חוכמוסרית' של היוצאים בשאלה, פניתי לכמה כיוונים. לצערי, לא זכיתי למצוא אפיק רציני ובר סיכוי. אחד הדברים שניתן היה לשקול, הוא פנייה לעיתונאות. אמר לי רב עמו אני בקשר, שפנה אליו עיתונאי הנראה הוגן ולמרות שהוא אינו חפץ בראיונות, הוא יכול להפנות אליי.

אבל:
1. אני מסופקת בתועלת שהדבר יכול להביא,
2. אני חוששת מדברים היכולים לגרום אי נעימות ואפילו נזק חברתי.
מכיון שאני 'נגועה', החלטתי להתייעץ גם אתכם.

תוקן על ידי - יענטע - 8/15/2002 6:07:23 PM

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/7/2002 12:27 לינק ישיר 

יענטע

מה שלא תעשי, קודם כל תחתימי אותו על חוזה אצל עורך דין שאת רואה את הכתבה לפני הפירסום, וזכות התיקון, המחיקה והפסילה שמורות רק לך, ללא אפשרות התערבות של העיתון, ממנו עצמו ועד העורך הראשי, ויש סנקציה מכובדת של מאה אלף שקל שעוברת אוטומטית לחשבון שלך במקרה של שינוי, ורק אז פונים לבית המשפט. (אולי כדאי שיפקידו גם צ'ק ביטחון).
כתבתי את כל הדברים הללו ברצינות גמורה, מפני שהעיתונאים, לפי מה ששמעתי (והייתי קשור בעקיפי עקיפין לארגונים של החזרה בתשובה ושמעתי על ההתלבטויות שלפני ראיונות וההבטחות שלא נתקיימו) זו הדרך היחידה להבטיח שיפרסמו רק מה שאת אומרת.

בנוגע לפניה אל הזקוקים לכך. יש כאן הרבה ספקות.
ראשית, בנוגע לתוכנית שאת רוצה להפעיל. איני יודע בדיוק מהי. אם תרצי, תעלי אותה לדיון, כי יש לי רושם שרק פיזרת רמזים.
שנית, מי לידך יתקע כי אותם חוזרים בשאלה ואלו שבדרך יגיעו לכתבה וימצאו את מספר הטלפון של האירגון שתקימי לעזור להם.

מסתבר לי יותר שהאינטליגנטים שבהם, והרי אליהם את פונה, ימצאו את מקומם בפורום דרך האינטרנט. אולי מה שצריך לעשות הוא לפרסם את הפורום הזה, או פורום דומה שתקימי למטרה זו, בכל ערוצי ההתקשרות (תפוז, וואלה, רוטר, וכל מי שקשור לנושא).

פירסום עיתונאי ימקד אותך ואת כוונותיך בעין הציבור. ואם אינך פועלת עם הסכמה רבנית, ואם את משתייכת לציבור החרדי, רק תמעטי את יכולת הפעולה שלך מטעמים שברורים לכולנו.

הרעיון היסודי שלך, להעמיד משיבים עבור אותם בני עליה שנפשם מושכת אותם לשאלות פילוסופיות, וחונקים אותם במוסדות שאינם פתוחים לחשיבה כזו, הוא חשוב מאד. אשמח להצטרף ככל שאוכל לעזור, בל"נ.
הערה אחרונה: אין זה נכון, כמדומה לי, שאין פתיחות לחלוטין לנושאים אלו. אבל ניתן להיתקל באנשים שהם טובים מכל בחינה אחרת והפחד שלהם משאלות יגרום להם להזיק לצעירים כאלו. ועוד, שהתשובות שמוצעות להן הן בסגנון המחזירנים בתשובה, שרמתם האינטלקטואלית והפילוסופית נמוכה מאד למרבה הצער.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/7/2002 12:36 לינק ישיר 

מיימוני,

אני מודה לך מאד. אין חכם כבעל הניסיון ובפרט אם הוא גם מיימוני

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2002 10:06 לינק ישיר 

כשם שהרמתי את הכפפה בנושא, כך אני מרימה את הידיים. (או בלשון חכמנו כשם שמקבלים שכר על הדרישה, כן על הפרישה)

באשכול אחר (לגיטימצית ההטפה וכו' עמוד 2) טען בוגי כאשר שב מסיור בתפוז, שאין מה לעשות בגיל ה'בא לי'. אכן נראה כך, למרות שאני עדיין חושבת (וכך חושב מיימוני) שצריך לתת להם איכשהו מקום לבוא אליו ביום שיתעוררו מעצמם. זה כמו שחז"ל אמרו שכל עיר צריכה בית חולים וכו'. איני יודעת טכנית איך לסדר את זה. אולי למיימוני פתרונים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2002 13:26 לינק ישיר 

אם החלטנו לצאת ממגדל השן, ואנו מוכנים להתנפץ אל סלעי המציאות -
אזי אולי כדאי להחליט על הקמת פורום-בן, שיטפל בשאלות של פונים.
צריך למנות צוות משיבים, וצריך לפרסם את עצמנו.
משיבים - מי מתנדב? פרט ליענטע ולי?
פירסום - צריך רק לפרסם את הלינק במקומות המתאימים. תפוז, למשל, או פה בפורום.

צריך מישהו שמבין קצת באינטרנט, או לפחות משוטט קצת בפורומים ההם, כדי לדעת היכן למקם את הלינק ואיך לעשות זאת כדי לפנות אל קהל היעד הנכון.

מודעה אפשרית:

אתם רוצים לחזור בשאלה? יש לכם שאלות והוכחות שהיהדות טועה? - האם אתם מוכנים להתמודד עם תשובות? אנו איננו חוששים משום שאלה, וסיסמתנו היא יושר אינטלקטואלי. אבל איננו שייכים למחזירנים בשאלה, להפך, אנו חרדים ואורתודוכסים, אם זה לא מפחיד אתכם מדי.
אם לא מצאתם את מי לשאול, נסו אותנו! אבל דעו לכם, אנו מחפשים את האמת, לא כאלו שמשקרים לעצמם."

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אם ואיך להתייחס לתופעת החזרה בשאלה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext