| נשלח ב-11/6/2002 16:43 |
|
| |
הזיקה בין שכל למוסר
ויכוח עתיק אך לא מוכרע ומוגדר עדיין מספיק.
האם צריך שכל כדי להיות מוסרי?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2002 16:46 |
|
| |
אני חושבת שעמנואל קאנט טוען שכן.
שמוסריות היא תוצאה של שימוש בשכל, ושהיא קבועה.
לדעתי האישית, מוסריות היא קודם כל אינסטינקט.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2002 16:49 |
|
| |
אינסטינקט! פירושו שכוח אחר פועל בגופי או שזה אני ובחירתי? ואם כן אז כשעלי לבחור אני צריך "לדעת" ברמה כלשהיא אם כי לא מילולית את שאני בוחר!
לפי זה המלה "אינסטינקט" מורה על התחמקות האדם מעומק דעתו.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2002 16:54 |
|
| |
אינסטינקט הוא תגובה מיידית, בלי מחשבה. זה משהו שחקוק אצל בנאדם.
מוסריות, ברמה הרגילה שלה היא אינסטינקט. תלוי בסיטואציה, אבל זה עניין של הרגלים שקיבלנו, ולא שרכשנו.
אם אנשים עובדים על זה, זה כבר ברמת המודע שלהם. זה תוצאה של שכל.
אגב, בקשר לשאלות מהסוג הזה: אתה רואה שבכל ההיסטוריה היו דעות לכאן ולכאן, זה לא אומר שאחת מהן צודקת והשניה מוטעית. יש שאלות שפשוט אי אפשר לתת עליהן תשובה חד משמעית.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2002 17:02 |
|
| |
דעות "לכאן ולכאן" זה כמו במבט מרחוק שקשה לקבוע מה שייך לימין ומה לשמאל.
מה שבכל ההיסטוריה היו דעות לכאן ולכאן זה לא אומר שאין עליהן תשובה, אלא שעדיין לא העמיקו חקר לראות מספיק ברור. ואכן בהרבה שאלות שהיו דעות לכאן ולכאן הוכרע הדבר בראייה ברורה שבימינו בסיוע ניתוח מילולי עד כדי שלא ניתן לראות אחרת. זו התפתחות השפה והדעה.
לכן שוב בנוגע לאינסטינקט. "חקוק באדם" זאת אומרת שיש לו ידיעה המכריחה בחירה שרק עוברת דרכו אבל לא מתייחסת אליו. למה להניח כזה אבסורד?
כש"עובדים" על זה, אנו סך הכל מבהירים לעצמנו את שאנו יודעים מהמציאות. אבל גם טרם ההתבהרות היה הדבר מושכל בדעתנו אם כי לא מנותח במילים!
תוקן על ידי - ווטו1 - 6/11/2002 5:02:38 PM
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2002 17:11 |
|
| |
אוקיי.
דעות לעולם לא מוחלטות. אחת התובנות של הגל לגבי ההיסטוריה של הפילוסופיה היתה, שהראשון הציע תזה, השני בא והציע את האנטיתזה, והשלישי יישב בין שתי הדעות, וזו סינתזה.
אבל כל סינתזה היא בעצם תזה חדשה, והיא יוצרת מעגל חדש שכזה. לכן אין אמת אבסולוטית אחת, ובעצם האמת היא מנקודת מבטו של כל אחד, והיא אינדוידואלית.
לגבי המוסר:
מה שבטוח, שמוסר זה דבר אינטרסנטי מאד.
אמרתי אינסטינקט, כי כתגובה מיידית למאורע כלשהו, המוסר הוא אינסטינקטיבי.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2002 17:14 |
|
| |
לעומת זאת, אאורליאנו, מדע כן קשור לפילוסופיה. ע"ע אריסטו. ע"ע דרווין ועוד.
בעצם, הרבה תחומים הם תוצאה של פילוסופיה.
(אני שונאת לנסות לשחק אותה חכמה)
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2002 17:27 |
|
| |
ידידיי, הדעות המופשטות אכן מוחלטות! אך כל שאינן נקיות מהרכבן, הן נמצאות בתהליך התבררות מתוך חילוקי דעות מחוסר בהירות.
א זה א, כבר הכריז אריסטו והרבה רעיונות כבר הגיעו להגדרה סופית ומוחלטת. ניתן למצוא הרבה מהן ביהדות [לדוגמא בספרי הרב הירש] ומחוצה לה [לדוגמא בספרי איין רנד שאגב היתה יהודיה ללא הבנת עומק היהדות מעבר להבנת ההמונים הרואים בה נצרות משופרת].
לכן אאורלינו, הצעתי את חלוקת המצוות באשכול אחר, כדי שניווכח לא במכון ווייצמן אלא במכון "כאן חושבים" בפיצוח ההגדרות האבסולוטיות שהן הבסיס למוסר. נקוה שלכל הפחות באשכול זה נתקדם בכך.
תוקן על ידי - ווטו1 - 6/11/2002 5:27:22 PM
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2002 17:32 |
|
| |
אוי לו למי שיוצא עם כפפת אמיתתו בלבד!
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2002 17:45 |
|
| |
אני עם אאורליאנו בקשר למציאת האמת.
פשוט אין אמת אחת ויחידה. שכח מזה, ווטו.
כבר אמרתי שהיא אינדוידואלית.
ובעניין המדע, הוא מוחלט למדי. אבל ,הרי, ניוטון המציא את חוק הכבידה (שגלילאו בעצם עלה עליו). האם הוא יכול להוכיח שהוא צודק? לא, בגלל שסטטיסטיקות אינן הוכחה. זה שעדיין לא קרה שמשהו שנזרק לאויר לא נחת מיד, לא אומר שזה לא יכול לקרות. כל המדע הוא כזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2002 17:52 |
|
| |
כבשה,
קודם נתייחס למשפט שלך "אין אמת אחת ויחידה", האם זו האמת האחת והיחידה היוצאת מהכלל? או שגם זו לא אמת יחידה ויש גם אמת שישנה אמת אחת ויחידה! אז למה אשכח מזה??????
לו היו חז"ל בזמנינו, ודאי היו אומרים משהו כזה: "קשה יום המצאת הכחשת האמת היחידה יותר מחורבן בית המקדש".
אקוה שבהמשך יתברר הנושא לאשורו. הערתי בתחילת תגובתי, באה קודם להראות שהנחת היחסיות ב"הווה" נוגדת את האמת. הרי כשתבדקו את התפתחות דעתכם תראו שישנם דברים שלא הכרתם כאמת מוחלטת אלא אחר הרבה זמן.
היחסיות קיימת אך בהתקדמות האדם לקראת האמת לפי נסיבותיו הפנימיות והחיצוניות.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2002 18:00 |
|
| |
ההנחה הראשונית ביהדות, ווטו, היא האמונה. אמונה אינה ניתנת לפרשנות, לויכוח או להוכחה.
זה צריך להיות תקף גם לגבי הכל, כולל היהדות, לכאורה. אבל בגלל שהאמונה לא מתבססת על הוכחה כלשהי, אין דינה כדין שאר השאלות הפילוסופיות.
כך לדעתי בכלופן.
סיכום, כדי שאני אבהיר לכם את עצמי טוב יותר:
אמת אחת יכולה להיות, אבל אף אחד לא יכול להוכיח שהיא האמת האחת והיחידה, לכן צריכים להיות סקפטיים לגבי כל אמת.
אבל ביהדות אנחנו קודמכל צריכים להאמין.
האדם תמיד שואף לדעת עוד, ע"ע אדם וחוה ועץ הדעת. לכן יש אנשים שאומרים שאסור לשאול שאלות באמונה, כי אי אפשר להוכיח שהיא נכונה.
לכן, גם, המון "יצאו בשאלה", אבל זה לא קשור לדיון פה. העיקר האמונה.
(תהרגו אותי. לא יודעת למה נכנסתי לפה, יותר מידי אנשים שיודעים,,,)
תוקן על ידי - הכבשה_דולי - 6/11/2002 6:03:41 PM
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2002 19:51 |
|
| |
איך היא תהיה אמת מוחלטת, אם ראובן רואה אותה כך ושמעון רואה אותה אחרת? מי משניהם הוא הצודק?
תסביר לי בהגיון. לא בדוגמא.
אם למדת מעט מתמטיקה, אתה ודאי יודע שלא מוכיחים משהו ע"י דוגמא. אפשר רק לשלול ע"י דוגמא.
אם אתה רוצה לשלול את טענתי, שאמת אינה מוחלטת- תן לי דוגמא לכך.
מבין?
מה שאתה מנסה להגיד שהוא נכון, הוא קשה להוכחה. כי הוא מצב. מה שאני אמרתי, הוא שלילת מצב.
תן לי דוגמא לזה שאני לא צודקת- ולא לזה שאתה כן צודק- כדי שאשתכנע.
ולמרות הכל, אני מחזיקה בדעה שיש הרבה צדדים הגיוניים לאמונה באלוקים, לתורה ולכל, אבל הצד ההפוך הוא הגיוני לא פחות. ולכן, כמו שאמרתי, אנחנו יוצאים מתוך נקודת מוצא אחת: אמונה.
(אל תגרום לי לחזור על עצמי שוב ושוב. תודה)
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2002 20:05 |
|
| |
אשתדל, אבל אנא "הקשיבי"!
החשבון המתמטי הוא פשוט. כל מלה או משפט הרי מצהיר על אמת מוחלטת, שאם לא כן לא נאמר כלום. כי גם אם נאמר שמשפט א' הוא אמיתי "רק" ביחס לב' הרי עובדה זו לכל הפחות היא אמת מוחלטת. שוב ראובן ושמעון גם אם שמעון אינו רואה את שראובן רואה, אבל את ראייתו שלו הן של ראובן והן של שמעון הינן אמיתות מוחלטות שראובן רואה את שהוא רואה ושמעון את שהוא רואה, פשוט!
לכן אינך צודקת, כי גם ה"אמת היחסית" שלך מת"ייחסת" לנקודה מוחלטת. כל הוויכוחים מתחילים "אם" אמיתות המתווכח היא המוחלטת או שהפכה היא המוחלטת, אבל אם אין מוחלט כלל הרי אין מציאות ואין כלום.
בנוגע לאמונה, אני מבקש ממך שוב לעיין באשכול הנ"ל. לא שייך להאמין [קרי לתת אימון] למה שאין עליו ידיעה בה ניתן אימון! ייתכן ואמצא מאמר מורחב יותר שאוכל לשלוח לתיבתך האישית.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2002 20:39 |
|
| |
להתקדמות בנושא, הבה ננתח את משמעותו של 'שכל' ושל 'מוסר'.
''סכל' הוא המצמצם את הסתכלותו ליש מוחשי מורכב מצומצם [הסמ"ך אות סגורה וראה אשכול 'חטא עץ הדעת']. 'שכל' לעומתו מרחיב את השתכלותו במבט מופשט כללי הכולל את כל הישים [השי"ן אות פתוחה].
'מוסר' זו שוב הסרה מהתקשרות המודעות לצמצום והתחשבות במבט המוסר מצמצום ה'אף על התמונה'.
לכן ודאי שמי שהוא מוסרי הוא שכלי בזה שהוא מוסרי. ייתכן כי אינו אקרובט של המוח כמו אדם אחר שאינו מוסרי, אבל השתכלותו טובה יותר מהסתכלות האקרובט הבלתי מוסרי.
לסיכום: השכל והמוסר אחד הם. המוסרי, הרי הוא שכלי אם כי לא בהכרח במקצוע המלל אבל במקצוע ההשקפה במציאות הוא החכם השכלתני יותר
תוקן על ידי - ווטו1 - 6/12/2002 12:44:10 PM
|
|
|
|
|