| נשלח ב-21/2/2005 01:28 |
|
| |
מקוה בערב שבת
בערב שבת זו - מישהו העלה במקוה את השאלה הבאה:
למנהג החסידים, שהולכים למקוה בכל יום, האם צריכים ללכת למקוה ביום שישי פעמים - האם לא יצאו ידי חובה בפעם אחת בבוקר ?
(בערב יום כיפור ישנם הנוהגים ללכת כמה פעמים למקוה, אבל האם ערב שבת דומה לזה - אנני יודע אם יש לזה קשר - אבל הכהן גדול הי' הולך הרי 5 פעמים ביוכ"פ -)
תודה מראש
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2005 01:42 |
|
| |
יוסי
אני סבור שאיני ראוי לנסות להשיב על שאלותיך, כיון שאיני לא חסיד ולא מקובל, ואילו המנהג מבוסס גם על זה וגם על זה.
אולם אני משער, עד כמה שלומד פשט יכול להבין, שלפי שיטה זו, אכן יש צורך בשתי טבילות. טבילה אחת של בוקר, שהיא זכר לטבילת עזרא, או טבילה כהכנה לתפילת שחרית. ועוד טבילה אחת לאחר חצות היום, כדי לקבל את אור קדושת השבת.
יבואו המומחים ויסבירו אם אכן כך הוא.
אמנם, אני סבור שאין בכך ממש. אין שום חיוב בטבילה במקווה, לא ביום חול ולא בערב שבת, והרי ודאי לא היה אחד התנאים או האמוראים משתמט מלהשמיענו ענין כזה אילו היה חשוב. ואור קדושת השבת ודאי שאינו תלוי בהכנות שקשורות לנושא אחר לגמרי, טהרה וטומאה, ששייכות הן לתחום אחר בהלכה. כך על כל פנים נראה מן הגמרא והפוסקים ומה שמכנים "פשט".
לגבי טבילות כהן גדול ביום הכיפורים, שם נראה שהטבילות נועדו להפריד בין שני סוגים של עבודות, בבגדי זהב ובבגדי לבן, והיה הכהן טובל כשהיה מחליף בגדיו. אמנם לא ידוע לי מה המשמעות השונה שיש לבגדים אלו ולבגדים אלו (שמא להבדיל בין עבודות פנים לחוץ, כלומר במקדש, וזמן רב לא עסקתי בנושאים אלו ועמך הסליחה).
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2005 02:16 |
|
| |
מן הראוי להזכיר כאן את מנהגם של אחת הכיתות שהיוו מקור השפעה ואולי יותר למייסדי הנצרות.
המדובר בכת טובלי שחרית המוזכרים בירושלמי ברכות פרק ג' ובתוספתה ידים סוף פרק ב'.
אנשי הכת הזאת טענו שלפני שמתפללים צריך לטבול כדי שהתפילה תהיה בטהרה, כפי שנראה מהמקורות הנ"ל לא היתה רוח חכמים נוחה מהם, ואפילו ראו בהם כת פורשת כדוגמת הצדוקים והבייתוסים.
חז"ל אפילו ביטלו את "טבילת עזרא" שאף היא הייתה בס"ה תקנה ולא מצוה או חיוב.
בנוגע לטבילות של הכהנים ושל הכה"ג.
ישנו מושג בחז"ל שנקרא "חיבת הקודש מטמאתן, כלומר מכין שהמדובר בדברי קודש כמו הקרבנות וביאת מקדש, וכניסה לפני ולפנים. הרי שגזרו עליהם דרגות חמורות יותר של טומאה (מדרבנן), כך ש"בגדי אוכלי תרומה מדרס לאוכלי טהרות וכו'". וכך למעלות האחרות כמו אפר פרה וכו'.
בכ"א ברור שאין שום קשר בין טבילות אלו למנהגי הטבילות החסידיים והקבליים בימינו.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2005 02:27 |
|
| |
שמעתי פעם דיון מעניין על אדם שקיבל כסףלומר קדיש - האם יכול לומר את אותו קדיש על אביו?
נמדה לי שהמסקנה הייתה כן.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2005 04:50 |
|
| |
ר' מיימוני שיחי'
תודה על התגובה.
אכן שאלה זו היא לאלה הנוהגים בה.
אלא, ש:
אולי אכן יש לחקור האם יש ענין בטבילה לכבוד שבת, או חיפוף הראש המוזכר בגמרא, אינו ענין לטבילה, והטבילה הוא דבר שנוסף ע"פ המקובלים/אחרים וכו'.
בנוגע לכהן הגדול - כמובן שגם אני אנני רואה קשר בין הדברים, והבאתי זאת רק בתור דוגמא לענין של כמה טבילות ביום אחד. וגם כאן מענין מה טעם הטבילה בשביל החלפת הבגדים.
(אבל ברור מהנ"ל לענ"ד שיש ענין בטבילה לצורך קדושה, השאלה האם כל אחד צריך לחקות ענין זה או לא, זה כבר שייך לכאו"א).
בכבוד וביקר
נ.ב.
יהי' מבהיל לחשוב שמקור הטבילה מגיע מכת מסוימת.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2005 05:46 |
|
| |
אשר
מדובר בטובלי שחרין המוזכר בברכות כב א, והוא הוא טבילת בעל קרי שהוא הלכה שלימה במשנה ובגמרא. ואין הכי נמי שבטלוהו.
ומעוניין הוא שדוקא הרמב"ם הי' טובל שחרין לקריו, ומעולם לא ביטל לטבילה זו, וכמו שמובא בתלמידי רבינו יונה ברכות.
ולכן תמהני עליך מיימוני, למה אין אתה טובל לקריך? והרי שמו של הרמב"ם נקרא עליך!! מן הראוי הי' שתחזור ממנהגך, ותתחיל להקפיד על טבילה זו כמו מורך הרמב"ם.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2005 06:11 |
|
| |
בבקשה, אני באמת אינו רוצה לשמוע טענות כי התשובה המובאת בתר"י ברכות הוא זיוף.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2005 06:17 |
|
| |
גם ללא דברי תלמידי רבנו יונה,
אם אני לא טועה,מובא באגרות ותשובות הרמב"ם,בו הרמב"ם מעיד בפירוש על עצמו כי מעולא לא נמנע מלטבול לקריו.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2005 08:30 |
|
| |
בורו וכולם
א. אכן גם אני זוכר את התשובה הזו. מצד אחד, הרמב"ם במשנה תורה (הלכות תפילה פרק ד') מסביר את תקנת עזרא לגבי טבילת בעל קרי ומציין שבטלה, ולא נותר אלא מנהג בלבד. אך במקום אחר, שלא מצאתיו כרגע, הוא מספר על עצמו שלא ביטלה מימיו.
ב. אמנם, כת טובלי שחרית שחכמים יצאו נגדה אינה כת שהקפידה על טבילת קרי. לפחות, אין בידינו כל עדות על כך. חכמים מנו סדרה של "פרושים" כביכול שמעשיהם שליליים, ואין בידינו מסורת למה התכוונו בדבר זה. אפשר שטבלו מחמת טהרה מדבר כלשהו, ואפשר שטבלו מפני שטבילה נותנת לאדם תחושה מיוחדת, וחפצו בתחושה זו.
גם לא ידוע לנו מי הם בני אותה כת, וניתן לשער שהם האיסיים שחלק מהנהגותיהם היה זהירות מירבית מטומאה.
יתכן גם שהיה זה מנהג נוצרי, אם כי נראה שהנוצרים הראשונים היו טובלים רק פעם אחת בחייהם, לשם תשובה וטהרה, ושוב אינם טובלים כלל (יש להאריך בהסבר תופעה זו, שמאפיינת את הנצרות במאות הראשונות להתגבשותה, אך אין זה מענייננו כאן).
ג. הטובלים מדי בוקר בהשפעת הקבלה אינם טובלים, עד כמה שידוע לי, לא מחמת טבילת קרי ולא מחמת החשש מטומאה, שהרי כולנו בחזקת טמאי מתים. כלומר, יש כאן שלושה גורמים שונים לטבילה.
לפיכך, איני סבור שיש מקום להוכיח את הנוהגים בטבילה כיום על שהם הולכים בדרכם של "טובלי שחרית" מימי המשנה, שהרי לא ידוע לנו על טעמם של טובלי שחרית אלו.
כל מה שכן ניתן לטעון נגדם - וזה הרבה - הוא שהם מוסיפים דברים שאינם לא בתורה שבכתב ולא שבעל פה, והרי הם, כמו במקומות רבים אחרים, מחדשים טעמים למצוות ומצוות על פי טעמיהם, כשהם מייחסים את הדברים לגילויים שניתנו לאחרוני אחרונים. והרי זה נושא בפני עצמו.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2005 10:26 |
|
| |
מימוני ויוסי,
1. הטעם המובא בגמרא לתקנת עזרא הוא "כדי שלא יהיו תלמידי חכמים מצויין אצל נשותיהם כתרנגולין.
דהיינו אמצעי "טכני" במהותו, שיכול לסייע לחזק את שליטתו של ת"ח על יצרו אפילו (או אולי דווקא) במקום היתר.
2. תקנת עזרא בטלה לגמרי או כמעט לגמרי (השאלה היא אם נשארה בתוקפה בערב יום הכיפורים. ולהלכה פסק הרמ"א שמעיקר הדין די בט' קבין, מוכח שהתקנה בטלה לגמרי).
3. מנהג יראים לטבול "כתקנת עזרא" גם אחרי ביטולה, נובע להערכתי מאפקט דומה, אף שאיננו רק "טכני", המסייע ליראים לפרוש מעבירה.
זו איננה טבילה של חיוב כלל, אלא טבילה של "הנהגה טובה" שיכולה לסייע לאדם לחזק שליטתו על יצריו.
4. אסור בשום פנים ואופן לזלזל בה, בתנאי שלא הופכים אותה לחיוב, שאז עלולים, מתוך בורות, לעבור בכך על איסור תורה של בל תוסיף.
5. לפי האמור אין שום טעם לטבילה שניה בערב שבת.
ר"מ
תוקן על ידי - רמ_במזל - 21/02/2005 10:30:08
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2005 10:38 |
|
| |
יש מקום להביא את דעת הראשונים שתקנת עזרא בטלה רק לגבי תורה אך לא לגבי תפילה.
וז"ל הרא"ש במס' ברכות פרק ג' סימן כ'
"איכא מאן דאמר הא דאמר בטלוה לטבילותא בין לדברי תורה בין לתפלה. ואיכא מאן דאמר ה"מ לדברי תורה. אבל לתפלה בעי טבילה ולא טבילה דוקא אלא רחיצה בט' קבין וכתב רב האי גאון ז"ל כיון דבגמרא ליכא האי מילתא נקוט מנהגא דכל ישראל בידך שכל בעלי קריין אף על פי שאין להם מים אין מתפללין עד שירחצו".
ויתכן שזו גם כוונת הרמב"ם בהעידו ע"ע שלא בטלה מימיו.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2005 14:17 |
|
| |
לענין קדיש אחד עולה אם עולה לשני חיובים, ובכלל – האם דבר אחד יכול לעלות לשני חיובים, הנידון רחב, וגם בהדלקת נר לעילוי נשמתם, קבלת תענית ש"נפגשה" עם תענית חובה, וחלוקת מנין תפילה בבית הכנסת לשני "חיובים", ועוד. ראה שו"ת תורה לשמה סימן תיב (שפלפל רבות בענין ויל"ע אם הוא עצמו התכוין לכל מה שכתב, אוט שכתב כן לחידוד הלומדים כפי שיש שטוענים על ספרו זה), שו"ת עטרת פז חלק ראשון כרך א - או"ח סימן ב, שו"ת "הר צבי" חיו"ד סי' קצ"ח, שו"ת "בנין שלמה" (ח"ב סי' י"ג) ושו"ת אגרות משה (חלק יו"ד ד סימן סא). כאן הנידון הוא אחר: האם ניתן לקיים טבילה לכבוד שבת לפני חצות, שאין זה זמן ההכנה לשבת (על פי הפשט), ועל פי קבלה אפשר לטבול לכבוד שבת רק החל מחצי שעה לפני חצות. וראה עוד פסקי תשובה שמסתמא מאריך בזה.
חושבני שאין זה מן ההגינות להתקיף כך את מורנו המיימוני בפרהסיא. מן הראוי היה להשאיר את הדברים רק בתיבתו האישית, אם בכלל.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2005 15:51 |
|
| |
ויותר ממה שיש לחשוש מן ה"כת" של "טובלי שחרית", (גם מאלו שנהגו כרשב"י שתורתם אומנתם, לא נחו דעת חכמים מהם, וגם מאלו שאומנתם תורתם לא נחו דעת חכמים מהם) יש לחשוש מן כת האפיקורסים שהגדרת אפיקרוס היא מי שמבזה תלמידי חכמים של גדולי הדורות (ולא בגדוילים עסקינן) והם כל חכמי הקבלה מאורי האומה מאז הרמב"ן ואילך בכלל ומן האר"י ואילך בפרט שתמכו בהליכה במקווה מדי ערב שבת, וחסידים אחרים שהתקדשו בהלכיה למקוה מדי יום. ולזה אין טבילה מועלת.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2005 16:36 |
|
| |
לפני מספר ימים עברתי על ארכיוני ומצאתי מאמר בנושא מאת נתן קוטלר שהופיע בזמנו בהמודיע.
מאחר שאני עומד לפני מעבר מגורים (אחרת לא הייתי נטרח לארכיוני המעופש) אין זמני בידי להקליד את המאמר כעת.
יצויין שהרב אקדמאי תקף בזמנו את המנהג במאמר בפורום חדרי חרדים (ולא דווקא על בסיס אקדמי).
אני כשלעצמי מעוניין בסקירה היסטורית ולא בטיעונים פולמים המצדיקים או שוללים את המנהג.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2005 23:18 |
|
| |
רמבמזל
אף אני סבור כמוך. אלא שאלו הסבורים שיש מצוה לטבול במקוה ערב שבת תומכים את דעתם לא בנימוק מן הגמרא אלא בטעמים שנמצאים בסוג אחר של תורה, זה שנכלל בחלק הסוד, שאינו מסור כידוע לכל נפש. ובוודאי שאני לא זכיתי לו.
מסתברא
האם מי שאינו מסכים עם מנהג שרצה האר"י ומסתבר שההולכים בדרכו להנהיג כאפיקורוס ייחשב?
ומה תאמר על מי שמחדש מצוות שלא נמצאות בתורה המסורה בידינו עד שבא מישהו וחידשן, ואפילו הוא גדול שבגדולים?
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2005 23:19 |
|
| |
מהתוספתא בסוף ידיים משמע שמדובר בכת בסגנון ה"בייתוסים" שהקפידה לא להתפלל או ללמוד ללא טבילה מידי בוקר, ואשר על כן נקראו "כת טובלי שחרית", אם הם היו אבותיהם הרוחניים של הנוצרים או לא, זה לא ברור,
אך מה שכן ברור שחז"ל לעגו להם, ואמרו שאם כן איך הם יכולים להתפלל בגוף שיש בו טומאה, דהיינו שלשיטתם הם היו צריכים לנקות את הגוף מבפנים שהרי גם בתוך הגוף ישנם דברים מאוסים.
בכ"א ברור שצדקנות יתירה זו של טבילה שלא במקום טומאה אין לה מקום בדברי חז"ל, ואדרבה הדבר היה נראה נלעג בעיניהם.
---------------------
בענין הקפידות של כווווווווווול הדורות מאז ועד להודעה חדשה, אני לא רואה טעם להתייחס שהרי טענה זו אינה ממין הענין. ואדרבה השאלה היא עליהם, וד"ל.
|
|
|
|
|