בית פורומים עצור כאן חושבים

אוֹיפן וועג שטֵייט אַ בּוים .....

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/3/2005 02:03 לינק ישיר 
אוֹיפן וועג שטֵייט אַ בּוים .....

איציק מאנגר (*)

אויפֿן וועג שטייט אַ בוים,
שטייט ער אייַנגבויגן;
אַלע פֿייגל פֿונעם בוים
זענען זיך צעפֿלויגן:

דרייַ קיין מזרח, דרייַ קיין מערב,
און דער רעשט קיין - דרום,
און דעם בוים געלאָזט אַליין
הפֿקר פֿאַרן שטורעם.

זאָג איך צו דער מאַמע : ''הער,
זאָלסט מיר נאָר נישט שטערן,
וועל איך, מאַמע, איינס און צוויי
באַלד אַ פֿויגל ווערן''.

''איך וועל זיצן אויפֿן בוים
און וועל אים פֿאַרוויגן,
איבערן ווינטער מיט אַ טרייסט,
מיט א שיינעם ניגון''.

זאָגט די מאַמע : ''ניטע, קינד'',
און זי וויינט מיט טרערן.
''קענסט חלילה אויפֿן בוים
מיר פֿאַרפֿרוירן ווערן''.

זאָג איך : ''מאַמע, ס´איז אַ שאָד
דייַנע שיינע אויגן'' -
און איידער וואָס, און איידער ווען,
בין איך מיר אַ פֿויגל.

וויינט זי מאמע : ''איציק קרוין,
נעם, אום גאָטעס ווילן,
נעם כאָטש מיט א שאַליקל,
זאָלסט זיך נישט פֿאַרקילן.

די קאַלאָשן נעם דיר מיט,
ס´גייט אַ שאַרפֿער ווינטער -
און די קוטשמע טו דיר אָן,
וויי איז מיר, און ווינד מיר.

און דאָס ווינטער-לייבל נעם,
טו עס אָן, דו שׁוטה,
אויב דו ווילסט נישט זייַן קיין גאַסט
צווישן אַלע טויטע''.

כ´הויב די פֿליגל - ס´איז מיר שווער,
צו פֿיל, צו פֿיל זאַכן,
האָט די מאַמע אָנגעטאָן,
דעם פֿייגעלע דעם שוואַכן.

קוק איך טרויעריק מיר אַרייַן
אין דער מאַמעס אויגן -
ס´האָט איר ליבשאַפֿט נישט געלאָזט
ווערן מיך אַ פֿויגל..

אויפֿן וועג שטייט אַ בוים,
שטייט ער אייַנגעבויגן,
אַלע פֿייגל פֿונעם בוים
זענען זיך צעפֿלויגן.

שיר באידיש הוא נוסטלגיה צרופה, וגעגוע מזוקק לימים נכחדים. לתרבות שנגדעה.

בשיר הזה יש שני מוטיבים עקריים:
האחד הוא העץ אשר מסמל את השרשיות, העוצמה, והעמידה ארוכת הטוח. זה העץ, שבצילו חוסים, מפירותיו אוכלים ובין כנפיו מקננים. ליתר דיוק - זה העץ שהיו חוסים בצילו, שנהגו לאכול מפירותיו, שפעם קיננו בין כנפיו... היום כבר אינו כזה. השני , הוא מוטיב שאין שיר אידי שלם בלעדיו: האמא היהודיה (הבוכיה אלא מה?), שהבכי הוא עיקר כוחה.
.

על אם הדרך עומד לו עץ (1). העץ המסמל את היהדות. עומדת לה היהדות כפופה ופניה משחירות. כל תפארתה וחוזקה נשחק עם השנים והציפורים המקננות עליה ראשונות לגלות זאת.
והנה , עפו כבר כל הציפורים , שלושה למזרח ושלושה למערב, ורק השארית לדרום =ישראל(2). הציפורים נשאו ברוח אל המרחבים, אל החופש .רוח חופש זו - אשר בשונה מכל הצרות והמצוקות – לא הצליחה היהדות לעמוד בפניה.
ונשאר העץ הפקר לכל סופה וסער. ולא הלכו הם ממנו כמהגרים האוגרים את זכרון מקום היותם בליבם,אלא כציפורים עפו אל המרחבים והותירו את העץ גלמוד, מבלי להביט אחורה ולחון אותו במבט.(3)
והנה אני (המשורר)כמו כולם רוצה לעוף אל החופש הקסום והקוסם, ואני אומר לאימי אנא, אל תעמדי בדרכי. -האימא =החברה ,המשפחה שזכרונם לא מאפשרים את הניתוק המוחלט והמרגיע.-
ואם לא תפריעי לי אימי אהפוך חיש קל לציפור חופשית ואתמזג בעולם הדרור. ולא! לא אמא, איני מתכון לגמרי לעזוב את העץ הישן והטוב, אשב עליו ורק אנענע, אנער אותו מכל שכבות ההבל שדבקו בו, מכל לשלשת הציפורים הלא זהירות אשר מלאו אותו וכיסוהו. מן הלכלוך והיושן שבגללם כמעט כבר לא ניתן לראותו בטהרתו. ואף אשוב אליו בחינת רצוא ושוב. אך היא האמא היהודיה מפעילה , את נשקה האולטימטיבי, את דמעותיה , ומדברת אל ליבי. "אל תחשוב ילדי שחם ונעים בחופש ובמרחבים, ואויר פסגות תנשום, התדע כמה כמותך, שוטה, ניסו ונפלו דומם, קפואים, ואיבדו כל זיק חיים. עלול גם אתה, ילדי, לקפוא לגמרי . קח עמך ילדי מחמל עיני, את אותם 'מגינים' שהגנו עלינו לאורך ההסטוריה , הלבוש השומר משכחה מוחלטת. עזוב דעות, עזוב שאיפות, השאר עם המסורת המחממת כל כך ,ועם החברה , המשפחה המגינה עליך. כי מי יעמוד לך ביום פקודה אם לא אלה.". וכך העמיסה אימי את כובד ההסטוריה והדורות, ויסורי המצפון, על ציפור חלשה כמוני. ואיני מצליח להניף אפילו כנף אחד.
ועתה תורי לבכות ולהביט אל תוך עיני אימי ..עיניה הבוכיות מנעו את בריחתי. ומי ינחם אותי על כך?
על אם הדרך עומד לו עץ כולם ממנו עפו. אבל אני נותרתי עליו לבדי.

(1) בשירה יידית נפוץ המוטיב של העץ על אם הדרך העומד בודד וכפוף. השוה:דאָרטן אויף אַ בערגעלע שטײט נאָך אַ בײמעלע, דאָס בײמעלע איז שוין לאַנג אײַנגעבויגן… (שיר עממי).

(2)
ואי זה זה זה תלמיד חכם שפרש מן התורה ועל זה נאמ' מעות לא יוכל לתקון ואומ' לוה רשע ולא ישלם ר' יהודה אומ' עליו הוא אומ' כצפור נודדת מקינה ואו' מה מצאו אבותיכם בי עול וגו' " [תוספתא חגיגה א:ח].

(3)
השורה הראשונה של השיר מבוססת על השיר הציוני: אויפֿן וועג שטײט אַ בוים, שטײט ער אײַנגעבויגן. פֿאָרט אַ ײִד קײן ארץ־ישׂראל מיט פֿאַרווײנטע אויגן… ומוסתרת בה ביקורת על מיעוט ההגירה לישראל.
עת אשר פרחה השירה האידית (סוף המאה ה19), היתה תקופה של מעבר בעולם היהודי - היהודים עזבו פיזית ורוחנית לאמריקה ולסוציליזם וכו. ואך מעט לציונות לא"י. השירה היידיש שילבה מחד כמיהה לחופש ולשינוי ומאידך געגוע לימים עברו.

(*)
איציק מאנגר

סופר, משורר ומחזאי יידי, חי בשנים 1901 - 1969.

נולד ברומניה, ב-1939 נמלט מפני הנאצים ללונדון ובה התגורר עד 1951. לאחר מכן עבר לניו יורק ובשנת 1967 עלה לישראל.
ספר שיריו הראשון פורסם ב-1929 בוורשה ויש בו מיזוג של נעימות עממיות פשוטות עם תבניות שיריות מודרניות. בשירים אלה מתגלה שמחת החיים בתוך מציאות למודת סבל. ב"שירי החומש" שפורסמו ב-1935 מוצגים האבות המקראיים כדמויות מן העיירה היהודית במזרח אירופה של מאנגר.
גם ב"שירי המגילה", שהחיו את מסורת הפורים שפִּיל (המחזה עממית של מגילת אסתר) שהייתה נהוגה באירופה, קיים שילוב של דמויות והתרחשויות מן ההווה עם אירועים ודמויות מן המגילה.

מאנגר היה גם מספר עממי מבריק ונהג להופיע בפני קהל. בסיפוריו רבי ההומור ניסה להקל על מצוקת שומעיו, רדופי זיכרונות השואה.
רבים מספריו תורגמו לעברית: דמויות קרובות; לבנה אדומה על גג מכסיף; שירי המגילה; משירי טווס הזהב; סיפור גן-העדן; שיר, בלדה, סיפור, שירים ובלדות.
------------------------------------------------------

הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2005 02:18 לינק ישיר 

אני מכיר את השיר הרבה שנים , ואף פעם לא חשבתי על המשמעות שלו.

קטע מקסים !

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2005 03:03 לינק ישיר 

קעלמער,

מאיפה ומי כתב את המאמר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2005 06:50 לינק ישיר 

קעלעמר,

תודה לך על הבאת השיר הקסום.
למרות שהיה לי קשה לקראו מבלי לזמזם את המנגינה, ולמרות שמילותיו מוכרות לי הן ביידיש והן בתרגום לעברית (נעמי שמר?), מעולם לא חשבתי על משמעותו, כפי שהצגת אותה כאן.
יישר כוחך.

הרעיונות העומדים בבסיס השיר, לפחות על פי פרשנותך (ואני נוטה להסכים איתך בעניין זה, גם בשל היכרות מועטה עם ספרות יידיש בת התקופה והנושאים שהיא עסוקה בהם), הזכירו לי מאוד את שירו היפהפה של ביאליק - "לבדי".

לבדי
ח.נ. ביאליק

כֻּלָּם נָשָׂא הָרוּחַ, כֻּלָּם סָחַף הָאוֹר,
שִׁירָה חֲדָשָׁה אֶת-בֹּקֶר חַיֵּיהֶם הִרְנִינָה;
וַאֲנִי, גּוֹזָל רַךְ, נִשְׁתַּכַּחְתִּי מִלֵּב
תַּחַת כַּנְפֵי הַשְּׁכִינָה.

בָּדָד, בָּדָד נִשְׁאַרְתִּי, וְהַשְּׁכִינָה אַף-הִיא
כְּנַף יְמִינָהּ הַשְּׁבוּרָה עַל-רֹאשִׁי הִרְעִידָה.
יָדַע לִבִּי אֶת-לִבָּה: חָרֹד חָרְדָה עָלַי,
עַל-בְּנָהּ, עַל-יְחִידָהּ.

כְּבָר נִתְגָּרְשָׁה מִכָּל-הַזָּוִיּוֹת, רַק-עוֹד
פִּנַּת סֵתֶר שׁוֹמֵמָה וּקְטַנָּה נִשְׁאָרָה –
בֵּית-הַמִּדְרָשׁ – וַתִּתְכַּס בַּצֵּל, וָאֱהִי
עִמָּהּ יַחַד בַּצָּרָה.

וּכְשֶׁכָּלָה לְבָבִי לַחַלּוֹן, לָאוֹר,
וּכְשֶׁצַּר-לִי הַמָּקוֹם מִתַּחַת לִכְנָפָהּ –
כָּבְשָׁה רֹאשָׁהּ בִּכְתֵפִי, וְדִמְעָתָהּ עַל-דַּף
גְּמָרָתִי נָטָפָה.

חֶרֶשׁ בָּכְתָה עָלַי וַתִּתְרַפֵּק עָלָי,
וּכְמוֹ שָׂכָה בִּכְנָפָהּ הַשְּׁבוּרָה בַּעֲדִי:
"כֻּלָּם נָשָׂא הָרוּחַ, כֻּלָּם פָּרְחוּ לָהֶם,
וָאִוָּתֵר לְבַדִּי, לְבַדִּי..."

וּכְעֵין סִיּוּם שֶׁל-קִינָה עַתִּיקָה מְאֹד,
וּכְעֵין תְּפִלָּה, בַּקָּשָׁה וַחֲרָדָה כְּאַחַת,
שָׁמְעָה אָזְנִי בַּבִּכְיָה הַחֲרִישִׁית הַהִיא
וּבַדִּמְעָה הַהִיא הָרוֹתַחַת –

[תמוז, תרס"ב]

באדיבות פרויקט בן יהודה - http://benyehuda.org/bialik/bia056.html

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2005 07:10 לינק ישיר 

אמשלום.
תודה על השיר אני אכן מזהה בו את ענין הבדידות בהשארות באותה תקופה.

והנה התרגום באדיבות האתר שירון.

על הדרך עץ עומד צמרתו תשוח,
עזבוהו ציפוריו לאנחות הרוח.
אל דרום ומערב ואולי מזרחה,
רק הרוח תלטף צמרתו ששחה.
אל אימי אני אומר, - 'נא הקשיבי, אמא,
אף אני ציפור אהיה וכנף ארימה.
אל העץ אעופה לי, לא אנוד ממנו,
אצייץ לו שיר עליז ואנחמנו'

אז אימי מוחה דימעה. - 'בן יקיר, הבן לי,
אל תעוף לבד בקור שמא תצטנן לי'.
-'אל תבכי, אימי, חבל על מאור עינייך,
כך וכך אהיה ציפור ואפרוש כנפיים'.
סחה אמא ובוכה, - 'איציק, אוצרי לי,
לפחות קח בגד חם שתהיה בריא לי.
ערדליים שתנעל, קשור צעיף על עורף,
אויה לי ואללי כה קשה החורף.

גופיה חמה תילבש אל נא תיתפרחח,
או חלילה בין מתים תבוא להתארח'.
כמה לי קשה עכשיו איך כנף ארימה,
מה קלה היא הציפור מה כבד לב אמא.
אז בעצב אחייך אמא אל עינייך,
לא נתנה אהבתך לי לפרוש כנפיים.
על הדרך עץ עומד צמרתו תשוח,
עזבוהו ציפוריו לאנחות הרוח.

[ לטעמי תרגום לא הכי מוצלח.]

תוקן על ידי - קעלעמר - 01/03/2005 7:21:01

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2005 19:35 לינק ישיר 

קעלמער,

קשה לחשוב שהשיר של נתן אלתרמן המובא מטה לא הושפע בדרך זו או אחרת מן השיר שהבאת אתה.
ראה נא מה עושים פה עם העץ שעמד נופל אפיים...
מה דעתך על השיר?

על אם הדרך
מילים: נתן אלתרמן
מנגינה: נעמי שמר

על אם הדרך עץ עמד.
עמד נופל אפיים.
נום, נומה, בן. הלילה רד.
ליל סער על המים.

הס, ילד. הספינה על צד
נוטה מזעף רוח.
על אם הדרך עץ עמד,
אין ציץ ואין תפוח.

אל זה העץ אי פעם, בן,
אבי אמך הגיע.
וצל ערבית בעץ קינן
ובד הוא לא הניע.

כבש בו ראש אבי אמך,
פניו לירושלים.
נשא בבכי תפילת מנחה,
עם אלוהיו בשניים.

על כך סופר, על כך הוגד,
בשיר יפה, שכוח.
הס, ילד. הספינה על צד
זועקת מול הרוח.

הס, ילד. הספינה על צד
חותרה, שואגת מרי,
על אם הדרך עץ עמד,
אין פרח ואין פרי.

אל זה העץ אביך, בן,
נקשר, עקוד בחבל.
ברזל ושוט הכוהו, בן,
וחם תימר ההבל.

וכשהיה כאש אדום
השוט החד מחרב,
צנח אביך ארצה דום,
לעת מנחה, עם ערב.

צנח ממזבחו לאט,
פניו לירושלים.
הס, ילד. הספינה על צד
כורעה, נושקת מים.

כורעת הספינה על צד,
עולה שלופת ציפורן!
על אם הדרך עץ נכרת,
נכרת ויהי לתורן...

על הסיפון ניצב הוא רם,
חבוק בחבל פלד,
העץ השב משיר העם,
מזמר הקפלות.

אליו נקרעת רוח ליל, -
וכאילו שוב, לפתע,
כולו טובל בצחוק וילל
של תוף וקלרינטה.

הס, ילד. שער התהילה
לתורן יפתח.
הוא גם היום עמוד תפילה,
הוא גם היום מזבח.

על אם הדרך עץ עמד
ולא יפול אפיים.
נום, ילד. הספינה על צד
חותרה, בוקעת מים.

[באדיבות שירונט]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2005 20:09 לינק ישיר 

ודאי שהוא מושפע ממנו, הוא אף מרמז על כך ("על כך סופר בשיר יפה, שכוח"). הוא רואה את עצמו כהמשכו הלגיטימי של אותו שיר - המשך שלאחר הניתוק (העץ נכרת, ויהי לתורן). אין ספק - לפנינו האתוס הציוני בנוסח בית מדרשו המפא"יניקי של אלתרמן, במלוא הדרו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2005 21:06 לינק ישיר 

גו"ג -

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2005 23:00 לינק ישיר 

קעלמר:

לעניות דעתי הפרשנות שהצגת לפיה השיר מציג דילמה של חופש מול מסורת היא פשטנית, אם לא מוטעית לחלוטין. השיר הרבה יותר מתוחכם ומורכב ממה שנראה בתחילה ולמעשה קשה מאוד לפענחו.
לפי פרשנותך כל הציפורים נטשו את העץ (המסורת) אל החופש (ניתוק מהעבר) והמשורר, ציפור גם הוא, מעוניין להצטרף אליהם. אך אימו מונעת זאת ממנו.

אך זו ממש לא מה שהמשורר אומר. הוא אומר:

וועל איך מאמע \ איינס און צוויי באַלד אַ פֿויגל ווערן'\ 'איך וועל זיצן אויפֿן בוים \ון וועל אים פֿאַרוויגן,\ איבערן ווינטער מיט אַ טרייסט,\מיט א שיינעם ניגון''.

כלומר: אני (המשורר) איני ציפור, אך משום שהעץ ננטש, אהיה אני ציפור אעוף אל העץ ואנחמנו בחברתי ובשירת ציפורים. הרי שמבקש המשורר להיות ציפור לא כדי לעוף אל החופש אלא אדרבה כדי להישאר עם העץ.

עכשיו איפה יכולה פרשנותך לעמוד על רגליה. אם העץ הוא כדבריך המסורת, האם דווקא עליו להיות ציפור כדי להיוותר עם העץ לבדו? והאם דווקא האם היהודיה היא זו שמונעת ממנו את המעשה הזה??? האם היא זו שמונעת ממנו להישאר על העץ כלומר מונעת ממנו שמירה על מסורת???

מכיוון שכך כמדומני שאין מקום להציג את השיר כמדבר על מסורת מול חופש ולכן קישורו לשירים האחרים מוטעה גם הוא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2005 23:17 לינק ישיר 

כדי לא להותיר עכשיו את השיר לבדו ערום ועריה ללא פרשנות. אנדב לה פרשנות אפשרית המתאימה יותר לדרמה המתחולללת בשיר.

הציפורים הריהם ידידיו של העץ הזקן אבל הסערה הבריחה ממנו את הציפורים. לכן אולי העץ מסמל את הדברים הדורשים תיקון, דברים בעלי ערך שננטשו בשל סכנה אבל עדיין זקוקים להם.

העץ הנטוש אולי מסמל את ערכי האדם שעליו להילחם עליהם מול קשיים גדולים ואם נרצה לעגן אותם במציאות ההיסטורית בה חי המשורר הוא מסמל את המאבק לשינוי המשטרים העריצים בעולם הישן שעליו נשפך דם כה רב.

המשורר מודע לכך שהוא בן אדם, לא ציפור דהיינו לא ראוי ממש להיות מתקן העולם, הוא מרגיש חייב לנסות את כוחו גם. אבל האם המגוננת אינה מאפשרת לו לצאת לסערה ללא הגנה.

מהרגע שהציפור מוגנת מידי היא כבר חדלה להיות ציפור ולא יכולה בעצם לצאת אל הקרב.

המתח כאן מורכב משלושה צלעות המשורר בינו לבין עצמו, המשורר והעץ, המשורר ואמו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2005 00:09 לינק ישיר 

כאן התקיים דיון על השיר:

http://www.haayal.co.il/thread?rep=197358

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2005 00:50 לינק ישיר 

מוישה גרויס .

האשכול מצדיק את עצמו-גם אם אקבל את בקורתך בהכנעה- ולו רק בשביל שתגיח אלינו ממסעותיך המפרכים בשדות זרים.
ובהזדמנות זו לבקש ממך להשאר מעט עמנו.

ראשית, אני מקבל את פרשנותך היא יפה ולגיטימית.

אולם, השיר (לטעמי,כמובן.) הוא בעיקר על שאיפה לחופש מול כבלי הדת.
זה כמובן לא אומר שאכן הדת חייבת בכל מצב להתפס ככובלת.
אך ודאי היתה זו התפיסה המקובלת אז,ואולי אף היום.
אני במפורש כתבתי שאין הוא עדין ציפור ,כלומר בעל יכולת לעוף, אבל זו שאיפתו. במשא ומתן עם אמא, לרוב אין אמירה נחרצת "אמא אני רוצה לעוף ולנטוש" אלא זה מתחיל במשהו מרוכך יותר,והוא הקטע שהבאת. ואני מצטט את עצמי:
<ולא! לא אמא, איני מתכון לגמרי לעזוב את העץ הישן והטוב, אשב עליו ורק אנענע, אנער אותו מכל שכבות ההבל שדבקו בו, מכל לשלשת הציפורים הלא זהירות אשר מלאו אותו וכיסוהו. מן הלכלוך והיושן שבגללם כמעט כבר לא ניתן לראותו בטהרתו. ואף אשוב אליו בחינת רצוא ושוב.> סוף ציטוט.[נכון שהמשורר לא האכיל אותנו בכפית, אך הרעיון נמצא שם.]
אך האמא מזהה את האוירה ואת השאיפה,ואינה מסוגלת לתת לו לפרוח .(ומדרך הטבע אמא אינה מעונינת בשום צורה של עזיבה.)
כן, יש כאן מאבק משולש והוא בינו לבין הדת\המסורת, ובינו לבין האמא שהיא לאו דוקא באה מתוך הענין האידאולגי אלא החברתי.

ועוד תוספת שאולי תקל עליך . הציפורים הם אלו שמקיימים יחסים עם העץ הוא תורם להם והם תורמים לו. הם 'חיים' עליו. אלו אנשים שהשלב הראשון בדרכם הוא להפסיק להיות תחת צל העץ אלא להתחיל להשתעשע עמו. ולתרום לו משלהם. הילד עדין לא הגיע גם לזה.וזו שאיפתו הראשונית.

שלויימלע

אכן ראיתי את הדיון הנ"ל ומנעם סטאריק למדתי שהשורה הראשונה מבוססת על השיר הציוני. ועל כך תודות לו.

תוקן על ידי - קעלעמר - 02/03/2005 0:56:48

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2005 00:57 לינק ישיר 

אינני מכיר מספיק את הרקע , אבל לכאורה נראה שהמשורר הוא היהודי הלאומי החדש שגילה את שרשיו העתיקים , בניגוד לאלה שהתבוללו ועפו לכל עבר והוא עומד גם בניגוד אליהם וגם נגד הדור הישן שרואה בכך הרפתקה. זה מסלק גם את קושייתו של מוישה גרויס.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2005 23:27 לינק ישיר 

פרשנותך, קעלמר, אפשרית מאוד, אך היא אינה תוספת הסבר לקעלמר אלא נוגדת אותה.

לעומת זאת הפרשנות שלך קעלמר פשוט בלתי אפשרית. מדוע?

הבה ננתח את השיר הזה בצורה מסודרת במספר שלבים:

א. השיר הוא קודם כל שיר אבל.
הוא נפתח במרובע אבל על העץ הבודד, ממשיך במרובע נוסף המדגיש זאת שוב. והשיר נסגר גם באותו מרובע עצמו בו התחיל. על אם הדרך עץ, כל הציפורים נטשו אותו לסערה.

ב. במהלך השיר יצחק מגלה שמצב העץ מפריע לו ובגלל העץ הוא מעוניין להיות ציפור כדי לתקן את מצב העץ.

ג. האם מכשילה את כוונתו.

אני חושב שלניתוח מבני זה תסכים גם אתה קעלמר.

ועתה ניתן לומר שהעץ הוא כל ערך הנטוש בשל סכנה: אולי ארץ ישראל, אולי סוציליזם, אולי משטר צדק? או כפי שהגדרת "שורשים עתיקים-חדשים". זה הכל הגיוני ומתקבל.

הבעייה בדבריך קעלמר הוא שלפי פרשנותך לא העץ גורם לו לרצות להיות ציפור. יצחק כלל אינו מעוניין ממש בעץ ולא בדידות העץ מטרידה אותו. אינני רואה כלל כיצד פרשנות כזו אפשרית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/3/2005 00:43 לינק ישיר 

משה גרויס (האחד והיחיד)

עד עכשיו חשבתי שאתה מבין אותי (קעלעמר), אך חולק.
עכשיו חוששני(קעלעמר) שלא הבנת את דברי כלל.
ואדרבה, הבה ניקח את הסידור המבני שלך: (הערותי מודגשות)

א. השיר הוא קודם כל שיר אבל.
הוא נפתח במרובע אבל על העץ הבודד, ממשיך במרובע נוסף המדגיש זאת שוב. והשיר נסגר גם באותו מרובע עצמו בו התחיל. על אם הדרך עץ, כל הציפורים נטשו אותו לסערה.
זו כמובן הערכתו של המשורר .
ב. במהלך השיר יצחק מגלה שמצב העץ מפריע לו ובגלל העץ הוא מעוניין להיות ציפור כדי לתקן את מצב העץ.ברור שמצב העץ מפריע ליצחק, הוא לא בשלב של נטישה מוחלטת ,(מה שגם לא הצליח -בגלל אמו- לעשות) . הוא מנסה אולי לשנות את העץ מבפנים,מה שכמובן לא עוזר לו במאבק עם האמא כידוע.היא לא תקבל שום אספירציה של חופש. הוא בשלב שהיות ציפור על העץ מהוה התקדמות מסויימת לכיון החופש.

ג. האם מכשילה את כוונתו.

וכך ישנם שלבים בדרך אל החופש. השלב הראשון הוא שינוי מבפנים תוך פריקה מסויימת של כבלי החברה, והדברים המיותרים בדת.
והשלב הסופי שאותו עברו כל הציפורים הוא הבריחה המוחלטת.

אגב, בצורה שאתה מנסה לנתח שיר אפשר גם להקשות איך יכול אדם להפוך לציפור, ומדוע מנסה האם להלביש ציפור בגופית חורף וערדליים.
כדי להבין שיר צריך להכיר את הרקע של המשורר, ולהבין הטב את השפה בה השתמש. אני חושב שעניתי על הדברים האלה מתוך השיר.

[מענין האם לא יצרתי כאן קעלעמר רביעי או חמישי ,אני כבר לא סופר.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/3/2005 23:01 לינק ישיר 

תרגום נוסף של השיר, מאת נתן יונתן:
www.natanyonatan.net/songs/54.pdf

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אוֹיפן וועג שטֵייט אַ בּוים .....
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext