| נשלח ב-17/4/2005 11:54 |
|
| |
...כבועל ארוסתו הארמית בבית חמיו
.
בהמשך לפינתנו שהחלה לפני כשנה, "מחווה לאכיש" , ראיתי את המודעה הבאה בפורום שמותר להזכיר את שמו .
בקיצור, הואיל וערב פסח חל בשבת, מציעים שם למכירה חלות שנאפו על ידי גוי תוך ח"י רגעים.
קאל אלמואדיב:
האוכל חלה שנאפתה על ידי גוי תוך ח"י מינוטין בערב פסח, כבועל ארוסתו הארמית בבית חמיו הישמעאלי.
ואכמ"ל
(1) ההודעה בפורום בח"כ:
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=1345651
|
|
|
|
| נשלח ב-18/4/2005 21:13 |
|
| |
אין זו ארוסתו, כי אם ארוסת הארמי.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/4/2005 03:06 |
|
| |
על המאמר "האוכל מצה בערב הפסח כבועל ארוסתו בבית חמיו" אמר פעם שלמה ניצן (כמדומני) בשם מישהו: "אני לא מבין את זה. אני ניסיתי את שניהם, ובכלל אין מה להשוות...".
אידך גיסא
|
|
|
|
| נשלח ב-19/4/2005 03:14 |
|
| |
סופר לי, שמצאו הערה על הירושלמי של ביאליק, שעל דברי הגמרא: "אמר רבי לוי האוכל מצה בערב הפסח כבא על ארוסתו בבית חמיו והבא על ארוסתו בבית חמיו לוקה" (ירושלמי פסחים פרק י ה"א), וכתב ביאליק בהערתו: "נסיתי את שניהם, ואני יכול להעיד שאין זה אותו הדבר", וייתכן שהמספר לא ידע, שישנה מחלוקת בין הדרישה והט"ז (בשו"ע יו"ד סימן רמ"ב, אם בכל מקום שנאמר "כאילו", דומה המוקש למקיש. מחלוקת זו הובאה בחכמת שלמה על גליון השו"ע, (אבן העזר סימן א' סעיף א), לגבי מי שגידל יתום בתוך ביתו אם קיים מצוות פרו ורבו, שהרי אמרו חז"ל (מגילה דף יג עמוד א, סנהדרין דף יט עמוד ב): "המגדל יתום ויתומה בתוך ביתו מעלה עליו הכתוב כאילו ילדו".
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topicarc.asp?topic_id=1204905
|
|
|
|
|
| נשלח ב-19/4/2005 06:02 |
|
| |
נישטדו,
הכל טוב ויפה, אבל בציטוט מהירושלמי לא נאמר "כאילו"...
אידך גיסא
|
|
|
|
| נשלח ב-19/4/2005 11:02 |
|
| |
בירושלמי של ביאליק נאמר.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/4/2005 03:15 |
|
| |
ל אידך_גיסא
<"הכל טוב ויפה, אבל בציטוט מהירושלמי לא נאמר "כאילו">
הכל טוב ויפה.
בירושלמי נאמר "כאילו!
אף שבגירסת הירושלמי שלפננו, ובגירסת ראשונים רבים, לשון הירושלמי היא "כבא על ארוסתו", הרי נוסח התלמוד הירושלמי, שהיה לפני ראשונים רבים, הוא "כאלו בא על ארוסתו".
ראה מחזור ויטרי הלכות פסח, (עמ' 310-254) סימן כ ד"ה והאוכל מצה, תוספות פסחים דף לה עמוד ב, סוף ד"ה ומי פירות, רא"ש פסחים פרק י סימן א, אור זרוע ח"ב - הלכות פסחים סימן רנו ד"ה מקרא כתיב, ראבי"ה ח"ב - מסכת פסחים סימן תקכה ד"ה בערב פסח, תוספות רי"ד וריטב"א, פסחים דף צט עמוד ב, עיטור - עשרת הדיברות, הלכות ביעור חמץ (דף קכא עמוד ב), שבלי הלקט סדר פסח סימן רח.ועוד.
גם אין כל הבדל בין "כבא על ארוסתו"-בכ' הדמיון, ובין "כאלו בא על ארוסתו", בכאלו, שהרי החכמת שלמה הביא לענין "כאלו", את מחלוקת הפרישה והט"ז בסימן רמב, לגבי כ' הדמיון.
ועיין גם בשו"ת חכם צבי סי' ע"ז שכתב: "וטבע כ"ף הדמיון כך הוא, שאינו שוה ממש וכו' וזה מבואר מאד בתלמוד.
|
|
|
|
|