| נשלח ב-19/4/2005 10:53 |
|
| |
כנגד ארבע בנות #2 (ידיעה מ- YNET )
.
אולי לינקי יזכור היכן, אולי אמא שלום תטה חסד ותקשר, אך הידיעה הבאה בעתון מזכירה, אפילו מאד, את מה שהיה כאן, למרות שהנוסח לא זהה.)
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3074440,00.html
=====================
נא להכיר: חכמה, רשעית, תמה ושאינה יודעת לשאול
בשקט בשקט התאספה קבוצת נשים ממרכז הארץ - חילוניות ודתיות - לסדר פסח אלטרנטיבי על טהרת הנשים בלבד. הן כתבו הגדה משלהן, הרימו כוסית לכבוד ארבע נשים, ובסוף אפילו רקדו. "הנשים עסוקות תמיד בנקיונות, בבישולים ובהגשה בסדר, הגיע הזמן שיהיה להן גם מקום רוחני", הן מסבירות
מירי חסון
שינו את הסדר: קבוצת נשים חילוניות ודתיות התכנסו לסדר פסח אלטרנטיבי על טהרת הנשים בלבד. "הגיע הזמן שלא נשתתף רק בנקיונות ובבישולים לחג", הן מסבירות.
בסדר, תוצאה של שיתוף פעולה בין ארגון "צו פיוס" והמדרשה באורנים, שנערך בשבוע שעבר, בירכו על המצות, הביצה, והמרור כ-130 מורות - דתיות וחילוניות ממרכז הארץ. הן יצרו גרסה ייחודית להגדה. במקום הפרק "ארבעה בנים", למשל, הופיעו "חכמה, תמה, רשעית וזו שאינה יודעת לשאול".
חלק חשוב מבחינתן היה לכלות את זעמן בשורת משפטים "איומים" ביהדות המכוונים נגד נשים, המקבילים לעשר המכות לטעמן. משפטים כמו "ברוך שלא עשני אשה", "כל מלמד בתו תורה כאילו למדה תפלות", "אשה פסולה לעדות", "אין אשה מתקנאת אלא בירך חברתה", "קול באשה ערווה" ועוד.
לדברי ראש פרויקט "ניגון נשים" במדרשת אורנים, תללית שביט, במשך שנים נשים רבות מרגישות חוסר שייכות בסדר. "הנשים מאוד פעילות בניקיונות שלפני, בבישולים, בהגשה והפינוי ואף עושות נטילת ידיים לגברים. אולם בכל החלק עצמו של הסדר הן עומדות ברקע. היום נשים רוצות לקחת חלק אקטיבי בעולם הרוחני, התרבותי והדתי".
היא הוסיפה כי "לרוב הנשים לא קוראות, קערת הפסח לא מונחת בקרבתן, ויש כאלו שאסור להן לשיר כי 'קול באשה ערווה'. הסיבה לכך היא נורמות פסולות שהשתרשו וגם ההגדה עצמה. נשים לא מוזכרות בהגדה למרות שיש את יוכבד, מרים, המיילדות ובת פרעה. הנשים שהיוו מחצית מעם ישראל שיצא ממצריים ממודרות מההגדה".
מתברר כי הסדר האלטרנטיבי נערך כבר זו השנה השישית, והפעם הוא ארך שלוש שעות. אפשר היה למצוא שם הרמת ארבע כוסות לכבוד ארבע נשים. "כוס ראשונה לכבוד הנשים שעשו שינוי כמו בת פרעה. כוס שנייה לכבוד נשים שמורדות בצו, כמו המיילדות, שבניגוד למה שציוו עליהן הן החיו את הנולדים. הכוס השלישית היא לכבודן של נשים מנהיגות שהמודל הוא מרים שהנהיגה ביחד עם משה את כל העם, למרות שכל הזמן היא נמצאת ברקע. הכוס הרביעית היא לכבוד נשים יוצרות, כדוגמת מרים ששוררה", אומרת שביט.
גם סיומו של הסדר היה יוצא דופן: אחרי שאכלו את המטעמים שהכינו בעצמן, הן רקדו לצלילי שירים, ביניהם "יציאת מצרים" של אתי אנקרי.
מנכ"ל צו פיוס, אלירז נר גאון, שהשתתפה בסדר, אמרה כי "במיוחד בימים מתוחים אלה בחברה הישראלית שולחן ערב החג של פסח הנחגג על ידי נשים בלבד, יכול להוות גשר אמיתי להידברות בין חילוניות ממרכז הארץ לדתיות מההתנחלויות. שמחת החג, האוכל, היין והרגישות הנשית יכולים לקרב לבבות רחוקים ולהפוך את הנושאים הבוערים בחברה הישראלית להרבה פחות טעונים".
(19.04.05, 00:04)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/4/2005 10:55 |
|
| |
.
הקטע הובא, בכונה תחילה, ללא הבעת דעה כלשהי.
כמחווה ליצחק יונתן (י"י שוב הביתה ! ) , אני מבקש מכל אחד לדמיין את התגובה, את התגובות הנעלבות מהתגובה, את המאבק על הצנזור, ולקנח בציטוט האלמותי השיח נקי, הראש באדמה.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/4/2005 11:09 |
|
| |
לא הייתי בטוח שמותר להגיב,אבל תמיד אפשר למחוק
זה המקור הראשון
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=861475
באשכול סמוך העתיק גם קעלעמר את ההגדה:
כנגד ארבע בנות דברה תורה:
אחת חכמה, אחת כועסת, אחת תמה ואחת שאינה יודעת לשאול.
חכמה מה היא אומרת?
מה העדות והחוקים והמשפטים אשר הורישו אבותינו ואמותינו לכם?
אף אתם אמרו לה: 'עדות' - על שום שאמותינו היו גם הן עדות לאותו הנס. 'חוקים' - על שום שניתנו לנו חוקים לשוח בצלם ולהשיח בהם, שנאמר: "ואשיחה בחוקיך" (תהלים קיט). 'משפטים' - על שום: מלים, שירה, פרשנות מתחדשת, טיוב ותיקון, שאנו מחויבים בהם.
כועסת מה היא אומרת?
מה העבודה הזאת לנו?
אף אתם פרשו ידיכם לקראתה ואמרו לה: גם לך חלק בליל יציאת מצרים הזה, שנאמר: "בשכר נשים צדקניות ... נגאלו ישראל ממצרים" (בבלי, סוטה יא), וגם קולך ראוי לו שיישמע מתרונן בשירת החירות, שנאמר על מרים הנביאה: "ותצאן כל הנשים אחריה בתפים ובמחלת" (שמות טו, 20).
תמה מה היא אומרת?
מה זאת?
ואמרתם אליה: "בכל דור ודור חיב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים".
'אדם' - כל אדם, שנאמר: "זכר ונקבה בראם... ויקרא שמם אדם" (בראשית ה, 2).
'עצמו' מה טעמו? לכל אחד ואחת מאתנו מצרים, שאותה אנו מצווים להכיר, שאותה אנו מצווים לצאת, שאותה אנו מצווים להוציא מקרבנו.
שאינה יודעת לשאול
אתם פתחו ואמרו לה: "הרימי בכח קולך... הרימי אל תיראי" (ישעיה מ, 9) "כי קולך ערב" (שיר השירים ב, 14). כוחנו ייגרע וימעט שיחנו בלעדיך.
"בנערינו ובזקנינו נלך בבנינו ובבנותינו בצאננו ובבקרנו נלך כי חג ה' לנו" (שמות י, 9). כי שותפים כולנו ביציאת מצרים.
מי ייתן ובשמחת חירותנו נהיה קשובים לקולות כל באי עולם.
פסח שמח לנו, לבנינו, לבנותינו, לאחינו ולאחיותינו.
-------------
קשוב להערתו של קעלעמר אני מעביר את הדיון לכאן.
זה הגבתי שם ויכול ליהיות שכאן מקומו:
אני עדיין מסתפק אם זה צורם לי או לא,
אולי מאותה סיבה שבחרו בהגדה בארבעת הבנים הללו [ועזבו למשל את הבן הכועס,התוהה,והבוהה]בחרו ביצוגיות הבנים.
ואולי אולי מאותה הסיבה שניתנה מצוות תלמוד תורה לבנים ולא לבנות ניתנה אף בפיהם התלמדות הסדר?
אני תמה על היופי וההדר שמצאתם בקטע זה,
עד מתי נכלה כוחינו להבל בטישטוש הדברים הברורים,בכיפוף תורתינו לערכי השיויוניות המערבית התמימה או מיתממת תחת נסות הבין את דעת תורתינו וחכמינו המבדילים בין זכר לנקבה מתוך הכרת הבורא את ברואיו וברואותיו.
האם העובדה שניתן לנשים פה גוזרת גזרת שמד על אותה חכמת ישראל המיחדת מקום לזכר ומקום לנקבה?
[הגדה לנשים במידה וקימת ניתן לחבר רק לאחר שנבין את הגדתינו ואת סיומה בלשון זכר ואת מקום הזכר והנקבה בתורת ישראל,אז גם נדע אם קימת היא אם לאו.]
יסלח ותסלח לי אשר לא יערבו דברי לעיניהם אך האמת אהובי יותר
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/4/2005 11:23 |
|
| |
קשה לי להאמין שמה שמעניין אותם זה לעשות את רצון ה' אלא את רצון עצמם.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/4/2005 12:37 |
|
| |
"פסוק" פמיניסטי כצורתו:
כי אנכי גבירתָי אלוהותיך אֵלה קנאית,
פוקדת עוון אימהות על בנות ועל בנות בנות..."
|
|
|
|
| נשלח ב-19/4/2005 12:39 |
|
| |
.
הבאבא תור:
בדרך כלל, אני שומע את המשפט הזה מפי חילונים על מעשים של דתיים.
למשל:
קשה לי להאמין שבאמת מפריעה להם הנסיעה בשבת, הם פשוט מחפשים הזדמנות להתפרע.
או:
קשה לי להאמין שסלילת כבישים על קברים עתיקים מפריעה להם, זה פשוט מצטלם טוב לקראת קבלת התרומות מחו"ל.
וכיוצא בזה.
רק בוחן כליות ולב, יודע את צפונות ליבה של משתתפת שם, אם לעקל ואם לעקלקלות.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-19/4/2005 13:31 |
|
| |
לבדד
במקום 'גבירתך' הייתי מסתפק ב'אדונית'
(הקדושה-ברוכה-היא - אנחנו אוהבים אותך!)
|
|
|
|
| נשלח ב-19/4/2005 16:27 |
|
| |
לבדד ישכון.
במחשבה שניה, אילו היתה זו גבירה ולא אדון, מן הסתם לא היתה כל כך קנאית ופוקדת עוון אבות על בנים.
חומר למחשבה!
|
|
|
|
| נשלח ב-19/4/2005 16:42 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/4/2005 16:55 |
|
| |
לבדד ישכון,
- מה הקשר בין הפסוק לנושא האשכול ולכתבה שהביא מואדיב? האם יש כאן מסיבת "בואו נצחק על פמיניסטיות" ולא הזמינו אותי? (או שחשקת באיזה איקון ירקרק, שכמובן מיד הופיע.)
נאך
לא הייתי אומר זאת על דעת עצמי, אבל כמה ממכרותי ונשות משפחתי טוענות שאחוזי הרוע והטמטום בעולם מתחלקים שווה בשווה בין נשים וגברים .
ואין כאן המקום לזה.
(עורבא.כן זה המקום!)
הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!
תוקן על ידי - קעלעמר - 19/04/2005 17:00:32
|
|
|
|
| נשלח ב-19/4/2005 17:06 |
|
| |
אם פמיניזם משעשע אתכם, לפחות בכותבכם על כך, נסו להעלות דברי טעם... כי מכל המלל שהיה כאן - לא מצאתי ולו משפט אחד המסביר את הפסול במפגש המעניין הזה שהנשים ערכו.
ודבר אחרון לי אליך עורבא_פרח:
אינני בטוחה שרק המערביות הביאה את צמיחת הפמיניזם, אך האמן לי שאם כן, יש בכך ברכה מדהימה כשלעצמה ולא צריך להתייחס לתופעה הזו כשלילית.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/4/2005 18:03 |
|
| |
"בדרך כלל, אני שומע את המשפט הזה מפי חילונים על מעשים של דתיים.
בסדר, נו אז מה ? האם זה הם אומר שהוא לא צודק ?
"רק בוחן כליות ולב, יודע את צפונות ליבה של משתתפת שם, אם לעקל ואם לעקלקלות".
פשיטא ! אבל זה לא סותר את מה שאמרתי
"קשה לי להאמין שמה שמעניין אותם זה לעשות את רצון ה' אלא את רצון עצמם".
|
|
|
|
| נשלח ב-19/4/2005 18:28 |
|
| |
אם מישהו לא צחק מהטקס המגוכך הזה ומהטקסט שנאמר בו- כנראה שחסר לו חוש הומור....
|
|
|
|
| נשלח ב-20/4/2005 00:36 |
|
| |
לעיונו של הבאבא תור (תגובה על "הן לא עושות זאת לשם שמים"):
מדרש מאת רבקה לוביץ (אשתו של רב!!)
כן בנות צלפחד דברת
ציניקנים שבאותו הדור היו אומרים: בנות צלפחד אין פיהן וליבן שווה.
אמרו: לכוחן הן עושות,
לעושרן הן עושות,
על מנת להשוות עצמן לזכרים בנחלה הן עושות,
שלא לשם שמים הן עושות.
לפיכך אמרה התורה: כן בנות צלפחד דברת.
כן - משום כנות, כן - משום נכון דיברו.
לכוחן הן עושות,
לעושרן הן עושות,
להשוות עצמן לזכרים בנחלה הן עושות,
לשם שמים הן עושות.
יפה - לא?
תוקן על ידי - divsha - 20/04/2005 0:39:50
|
|
|
|
| נשלח ב-20/4/2005 01:02 |
|
| |
דוושה,
באשכול מקביל הגבת על דברי
עורבא - מה אגיד ומה אדבר?.. אולי אביע השערה (ותקווה) שתורה "נשית" תוציא את התורה הישיבותית הגברית מן המבוי הרציני שאליו נקלעה (החל מהשכלה ועד ימינו אנו)...
תמהני מדוע כרכת את טענתי אם ישיבתיות כמדומני שהיא טענה העומדת בכללי חשיבה כלליים?
תקני אותי אם יש צורך.
|
|
|
|
|