| נשלח ב-25/4/2005 18:38 |
|
| |
מפלגת החרדים המודרנים - "תורת חיים"
אבקש לקרוא אשכול זה בעיון ראוי, הושקעה בו מחשבה רבה, ובעזרת השם הוא גם יכנס להיסטוריה...
זהו! עד כאן ! נמאס, אני מכריז בזאת על הקמת מפלגה חדשה, ותנועה חדשה, ששמה יהיה "תורת חיים".
המפלגה תייצג את הדרך שרבים דוגלים בה, חרדיות מודרנית כערך חיובי, ולא כמשהו בדיעבד, הנספח לציבור החרדי ש"עושה לו טובה" שמקבלו לשורותיו.
להלן העקרונות המנחים:
א. היהדות חייבת להיות תורת חיים, שמאפשרת לחיות חיים נכונים ואיכותיים.
ב. המודרניזציה אינו פסול, אלא אתגר, שחובה להשתלב בו, ולנצל אותו.
ג. ההדגש של החינוך הוא על אנושיות יהודית – יהדות שיוצרת אדם ערכי יותר ושלם יותר מכל הבחינות.
ד. השקעה צריכה להיות גם בחיי העולם הזה, על פי העיקרון ש"עתיד אדם ליתן את הדין על כל מה שראה בעולם ולא נהנה ממנו".
ה. לימוד התורה גדול שכן מביא לידי מעשה – לימוד תורה כערך עצמאי, קיים רק ביחס לקבוצת אוכלוסיה מוגבלת שתהיה "השבט לוי" של הציבור.
ו. עידוד החיברות בין חילונים לחרדים, והקטנת השנאה.
ז. החמרות והקצנה, הם ערך פסול, שגורם ליהדות להיות דת עצובה ורעה. עידוד גישה ליבראלית, ולא שמרנית, המתירה את הספק, ומאפשרת מרחב מחיה לפרט, לחיות את חייו בצורה שונה מהכלל. גם אם מדובר על אי הקפדה במצוות כלשהם. לא צריך להכריח את כולם להיות מושלמים.
ח. חיפוש הוגי דעות, שיתמכו ברעיונות, ויהוו גורם רוחני מנחה, כאשר כמובן במפלגה כזאת, גם הגורמים הרוחניים ניתנים לביקורת.
ט. שוויון בין נשים לגברים (פשוט, ואינו צריך להזכיר בכלל)
עיקרי המצע:
חינוך
א. המפלגה תפעל לפתיחת רשת מוסדות חינוך שיחנכו על פי סולם הערכים הנ"ל
ב. המפלגה תפעל לפתיחת מוסדות המשלבים חינוך ישיבתי, וחינוך מקצועי
ג. המפלגה תפעל לקידום תוכנית הליבה לכלל הציבור, וכן את ועדת דוברת.
ד. המפלגה תפעל בכל דרך, לקדם את דרכה הרעיונית באמצעות עיתונות, וכלי השפעה נוספים.
דת ומדינה
א. לא תהיה כפיה דתית על הציבור החילוני
ב. למעט ככל האפשר את תקציבי התרבות בכללותם, החילוני והחרדי, כדי להקטין מוקדי חיכוך.
ג. המפלגה תפעל לאסור סמינרים הכוללים שטיפת מח אינטנסיבית, בלי שום קשר לתוכן שטיפת המח.
ד. המפלגה תפעל לביטול המתח בין חרדים לחילונים, וליצירת תחושה שעם אחד אנחנו.
כלכלה ועבודה
א. המפלגה תתמוך במעבר מקצבאות לעבודה, תוך סיוע משמעותי לאלו שאינם מסוגלים לפרנס את עצמם
ב. המפלגה תתנגד למימון ממשלתי של ציבור שאינו מעוניין לצאת לעבוד.
ג. המפלגה תיצור מערכת הכשרה מקצועית לחרדים, כולל אוניברסיטה חרדית. ותדאג לפתור את בעיית החרדים בצבא, בצורה משביעת רצון.
לאומיות
א. המפלגה רואה את מדינת ישראל חזקה וגדולה ויציבה, כערך עליון. וכאשר יש התנגשות בין החוזק לגודל, יש להעדיף את החוזק והיציבות.
ב. המפלגה תפעל בכל דרך לעזור לחיזוק מוסדות השלטון, כדי ליצור כאן מדינה חזקה בצורה פנימית.
האם המפלגה תעבור את אחוז החסימה?
לשאלה זו ישנם כמה תשובות, א. סביר להניח שכן, מכיון שישנו ציבור ענק ודומם, שבקלפי, מאין רואים, ישים את מה שליבו חפץ. מלבד אלו הגלויים. יתירה מכך, אפשר יהיה גם לגייס קולות של חילונים שקצה נפשם במלחמות היהודים, וירצו לסייע להשים לכך קץ. ב. גם אם ח"ו לא נעבור את אחוז החסימה, אם נעבור את 10000 הקולות, הרי שיש לנו ציבור שגדל והולך, ואפשר להתחיל להתאגד בדרכים אחרות.
אני מקווה, שאילן זה יעלה ויפרח כגן רטוב, ונזכה לראות נחת ממנו בקרוב ממש, למען ילדינו, ולמען הדורות הבאים.
אבקש מכל הקוראים, לחוות דעתם בנושאים הבאים:
א. תמיכה או התנגדות לרעיון
ב. האם תצביע למפלגה כזאת
ג. אלו עקרונות אתה מסכים/ מתנגד, ומה היית מוסיף לעקרונות
ד. האם יש לך הצעות שיפור למצע?
ה. האם היית מוכן לתרום מכספך/ זמנך למפלגה כזאת. בתמיכה גלויה או נסתרת ?
ו. האם אתה מאמין שאפשר להרים מפלגה כזאת?
ז. ככל העולה על דעתכם, שרלוונטי לנושא
פורום קהילת הציבור החרדי -כל מה שיש לך לומר ואין לך איפהhttp://www.hydepark.co.il/hydepark/forum.asp?forum_id=12810
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2005 19:07 |
|
| |
ומה ההבדל בין זה לבין עקרונות הגורמים המתונים בציונות הדתית?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2005 23:23 |
|
| |
מעבר לשאלת גבולות המדינה וכיוצ"ב, זה עתה יסדת את המפד"ל...
ואם עמדת המפד"ל בשאלות חוץ ובטחון אינה נאה בעיניך, תוכל לחבור למימ"ד.
בקיצור: באיזה מובן זוהי מפלגה "חרדית"?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2005 23:38 |
|
| |
ריהטא,
אני תומך נלהב במצע,ובהחלט אצביע למען המפלגה.(בהזדמנות הראשונה שאלך להצביע)
יש לי עצות לשיפור,אבל כדי לא לגרום לפילוג במוסדות המפלגה עוד בטרם נולדה.אכבוש את נבואתי לעת עתה.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2005 23:42 |
|
| |
אבי געזונט... אפילו את ה"עתיד ילדינו" לא שכחת...
לשאלותיך:
א. תמיכה או התנגדות לרעיון - התנגדות.
ב. האם תצביע למפלגה כזאת? - לא.
ג. אלו עקרונות אתה מסכים/ מתנגד, ומה היית מוסיף לעקרונות? - איפה להתחיל?
ד. האם יש לך הצעות שיפור למצע? - לגנוז אותו.
ה. האם היית מוכן לתרום מכספך/ זמנך למפלגה כזאת? - השתגעתי???
ו. האם אתה מאמין שאפשר להרים מפלגה כזאת? - לא.
ז. ככל העולה על דעתכם, שרלוונטי לנושא. - די, נו... תתחילו להיות רציניים.
אידך גיסא
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2005 23:58 |
|
| |
לפום ריהטא
הרעיון הוא נחמד ואני מזדהה עם חלק ניכר מהמצע שהצגת, אולם הוא לוקה בחסר בנאיביות ובחוסר ריאליות.
אנסה להשיב על שאלותיך אחת לאחת
א. תמיכה או התנגדות לרעיון
מדוע אתה זקוק ל"מפלגה" ? האם הינך משוכנע שרק בחיים הפוליטיים ניתן להשיג דברים אלו ? חלוקה מפלגתית נוספת תוסיף רק קיטוב ופלגנות שישנן כבר די והותר בחברה החרדית, כמו כן הניסיון הוכיח כי הפוליטיקה משחיתה את כולם ולא ניתן להיות נאמנים לעקרונות והאידיאלים הראשוניים לאורך זמן.
אני מזדהה עם הקמת "תנועה" א-פוליטית, בה יוכלו להיות חברים מצביעי אגודת ישראל דגל התורה ש"ס מפד"ל ואפי' חברי העדה החרדית. עקרונות התנועה יהיו חשיבה רחבה על הבעיות השונות העומדות בפני החברה החרדית מבית ומחוץ ודרכי התמודדות עימן, כשלהצעותיך השונות ישנו חלק גדול ביישומן.
ב. האם תצביע למפלגה כזאת ?
כפי שכבר השבתי אתפקד ל"תנועה" כזו ולא ל"מפלגה".
ג. אלו עקרונות אתה מסכים/ מתנגד, ומה היית מוסיף לעקרונות ?
מבלי להיכנס לפרטים, נדמה לי שלתנועה זו צריך להיות בסיס רחב ומקום לדעות שונות, תוך מציאת המכנה המשותף הרחב ביותר. המכנה המשותף לדעתי הוא
"א. אמונה בבורא העולם ובתוה"ק ומחויבות לשמירת תורה ומצוות.
ב. הכרה בקיומן של דעות שונות בין שומרי תורה ומצוות וליבון הנושאים בדיון מכובד
ג. הימנעות מירבית מכפיית דעות ואורח חיים על אחרים מלבד בדרך הסברה ושכנוע"
ד. האם יש לך הצעות שיפור למצע?
כפי שציינתי המצע איננו אמור לנקוט עמדה חד משמעית בכל נושא, אלא לאפשר עמדות שונות.
ה. האם היית מוכן לתרום מכספך/ זמנך למפלגה כזאת. בתמיכה גלויה או נסתרת ?
כן, בהחלט
ו. האם אתה מאמין שאפשר להרים מפלגה כזאת?
כן, בהחלט
אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2005 01:07 |
|
| |
לפום_ריהטא, כתבת לפום_ריהטא.
ואעיר כחותה ע"ג גחלים:
א. המפלגה תפעל לפתיחת רשת מוסדות חינוך שיחנכו על פי סולם הערכים הנ"ל
מי בדיוק הולך לשלוח את הילדים לחינוך ההוא?
ג. המפלגה תפעל לקידום תוכנית הליבה לכלל הציבור, וכן את ועדת דוברת.
יש לך בכלל מושג מה זה ועדת דוברת? אתה יכול להסביר לי איך 5 ימי לימוד בשבוע מקדמים את התוכנית שלך?
ג. המפלגה תפעל לאסור סמינרים הכוללים שטיפת מח אינטנסיבית, בלי שום קשר לתוכן שטיפת המח.
שטיפת מוח פירושו כל אחד שלא מסכים אתך. או שאתה באמת מאמין שקיימים מוסדות עם שטיפת מוח מקצועי, אוכל המכיל הרבה סוכר, מיעוט שינה וכדומה? רק תגיד לי בבקשה מה אתה באמת חושב, אני מבטיח לא לספר הלאה.
ב. המפלגה תתנגד למימון ממשלתי של ציבור שאינו מעוניין לצאת לעבוד.
גם אכזר וגם הוגה דעות. נדמה לי שכבר נפגשנו עם אנשים כאלו בהיסטוריה? האם יש לך מושג כמה סבל נגרם לאנשים כתוצאה מהתוכניות של נתניהו?
האם המפלגה תעבור את אחוז החסימה?
מי בדיוק אתה חושב הולך להצביע למפלגה כזאת? ואם יש לך עשרת אלפים בוחרים למה לא שמענו עליהם עד היום. הרי אפילו לארגן פגישה חברותית הפתוחה לכל חברי האתר פה, התברר כמשימה בלתי אפשרית.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2005 03:13 |
|
| |
בס"ד
אני חושב שתנועה כזאת תגרום למהפכה גדולה בעולם החרדי
והייתי תומך רעיונית בתנועה שכזאת,הגיע הזמן לעשות מהפכה תורנית בדרך החשיבה,ויש לי להוסיף כי כתב רבנו האר"י אשלג זצ"ל בפתיחה כוללת לספר פנים מאירות ופנים מסבירות
ש"אין כפיה נוהג ברוחני ואפילו בגשמיים אין כפיה נוהגת
וכל כפיה אינה מסטרא דקדושה".עכ"ד.
בברכת מועדים לשמחה הצ' שי בוארון
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2005 07:23 |
|
| |
אכן הגיע הזמן, אך למה "חרדים מודרנים"?
"חרדים שמחים" או "תורת חיים", המודרנה אינה שקף של שפיות בעיני במובנה המקובל.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2005 08:31 |
|
| |
כתב שוטנג
מי בדיוק הולך לשלוח את הילדים לחינוך ההוא?
אם יבטלו את התמיכות ליושבי הכוללים ירצו כוולם שילדיהם ילמדו מקצוע.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2005 08:51 |
|
| |
מפלגה זה מלשון פילוג, ופילוג זה דבר רע.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2005 10:49 |
|
| |
לפום ריהטא,
רוב הדברים נשמעים טוב, אך הם כלליים מדי. ראש לכל, כדאי לצאת באופן מזוהה (עם שם ולא עם ניק). קשה להצטרף למפלגה וירטואלית, ואי אפשר להקים מפלגת ניקים באינטרנט.
הבעיה העיקרית של העולם החרדי היא שהביקורת וההצעות מסוג זה אינם באים מגופים מזוהים. כך ניתן להציג הכל כאינטריגות, ולנדות את כל מי שמעלה בדעתו לשלוח את ילדיו לשם.
כאשר יהיה ציבור רחב ומזוהה לא ניתן יהיה להתעלם ממנו.
אני העליתי כבר כמה פעמים את הכותרת (שהתברר לי שהיא לקוחה מלייבוביץ) 'יהודי דתי וציוני חילוני', או 'הדרך השלישית'. אתה בגדול מנסה להציג משהו דומה (בלי כניסה לפרטים קונפליקטואליים).
השאלה הגדולה היא במה קבוצה זו תהיה חרדית. התשובה: במאומה. פרט, אולי, למאפיינים סוציולוגיים כמו לבוש והגייה. מתברר לי יותר ויותר שזה עיקר החרדיות, ועל העיקר הזה מבוססת חרדיותם של כמה וכמה ממשתפי הפורום הזה. בשאר הדברים רבים מהם מצורפים לרעיונותיך.
אידך,
לענ"ד מן הראוי לנמק התנגדויות, ולא לרפות ידיים באופן כוללני. הדברים נשמעים לי כבאים מלב כואב, גם אם הם בנאליים קצת ופשטניים וכוללניים יותר מקצת.
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2005 10:51 |
|
| |
הרעיון הזה נראה לי קצת מוכר....
מי יהיה האישיות הרוחנית של המפלגה? הרב טל ?
ישיבת "תורת החיים" בגוש קטיף כבר כנראה חשבה על הרעיון הזה לפניך.....
וזה גרם כבר לגלים תקשורתיים.
אם אתה רוצה להצטרף אלינו... פשוט בוא לישיבת תורת החיים בנווה דקלים גוש קטיף. שם כבר תגלה את שאר הפרטים שעליהם לא חשבת......
בברכה יצר הטוב שלך.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2005 13:53 |
|
| |
אני נזכר בבדיחה הישראלית החבוטה שנקראה מפלגת 'הבלתי מפלגתיים'.
אין לי אלא להצטרף לדברי מיכי ואיד"ג, (שנתכוונו לדבר אחד, ומה שפירש זה, מיתן זה)
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2005 13:35 |
|
| |
התגובות היו ברובם פוריות, ואנסה לתמצת את השאלות החשובות שנשאלו כאן:
א. האם אין זה מפד"ל ב' רק בלי העניין המדיני?
ב. מדוע מפלגה ולא תנועה ?
ג. האם ישנו ציבור גדול התומך בדרך?
ד. האם זה רעיון מעשי?
ה. מדוע אני מופיע בניק ולא בשם?
ובכן, אכן לכל רעיון ישנם קשיים בשלב הבראשיתי, ולא צריך להיבהל מכך, להלן תגובותי:
א. האם אין זה מפד"ל ב' רק בלי העניין המדיני?
קודם כל, לומר שזה מפד"ל חוץ מהענין המדיני, זה כמו לומר ששינוי זה אגודה ב' חוץ מהנושא הדתי... הציוניות, היא מרכיב מרכזי כל כך בציבור המזרחי, כך שאין מדובר במשהו שאפשר להתעלם ממנו.
ולגופם של דברים, יש להתייחס קודם כל לעובדה הפשוטה שקיימים בציבור החרדי ציבור ענק של מודרנים, שאינם מתחברים למזרחי ונשארים מחוברים לציבור החרדי, אפילו שהם נחשבים סוג ג', מה שמוכיח בפועל, שחרדי מודרני לא מוצא את מקומו במזרחי, תהא הסיבה אשר תהיה. ולכן יש צורך ליצור חלופה חרדית מודרנית, משוחררת, שתהווה תחליף למערכת הממסדית הקיימת. שהיתה מתאימה אולי, לאמצע המאה הקודמת, כאשר היה איום קיומי על החרדיות. כיום הדרך החרדית פשוט לא רלוונטית.
ככלל, גם המערכת הציונית דתית, היא מיושנת, עם השקפות עולם מתאימות לשישים שנה אחורה, עם תיקונים קוסמטיים. גם שם היה מין הראוי לפתוח תנועה חדשה.
ב. מדוע מפלגה ולא תנועה ?
הסיבה לכך היא, שבמדינה דמוקרטית, הכח היחיד שיכול לשנות דברים, זוהי המפלגה. למפלגה יש כח רב, היא מאפשרת פתיחת מוסדות, וקביעת סדר יום ציבורי. מפלגה תאפשר גם להוכיח שאכן קיים ציבור ענק שיצביע בקלפי, ויאמר כן לדרך הזו. אכן, מפלגה מועדת לשחיתות, ולכן במקביל למפלגה תצטרך לפעול תנועה שתתווה דרך, אבל כדי להתחיל, הדרך היחידה זה באמצעות מפלגה.
ג. האם ישנו ציבור גדול התומך בדרך?
אני חושב שכן, אני שומע המוני אנשים שאינם מרוצים מהדרך הקיימת, אבל אין להם לאן ללכת. הם מרגישים שהם מגדלים את ילדיהם, לעולם רע, ולחברה רעה. והם חסרי אונים לשנות.
ד. האם זה רעיון מעשי?
ה. מדוע אני מופיע בניק ולא בשם?
זוהי הבעיה הקשה ביותר. כרגע המצב הוא, שיש המון תומכים בדרך, אבל כמעט כולם מפחדים לצאת לאור. הסיבה לכך ידועה, הפחד מהחברה, מנזק לילדים. מהחרמות וכדומה.
כמו כן, רוב האנשים המוצלחים יחסית, יש להם מה להפסיד, ולכן רוב אלו שפרשו מהדרך בגלוי, הם כאלו שבין כה וכה נפלטו במידה מסויימת.
אבל, כדי להרים תנועה, חייבים אנשים מוצלחים שיעזו ללכת בריש גלי. אני באופן אישי, לא מוכן לקחת את הסיכון, ולכן אני נשאר בערפילי הניקים. מצד שני, חשוב לזכור, שכל המהפכות מתחילות במחתרת, עד שמתארגנת קבוצה מספיק גדולה, וישנם גם כמה נחשונים שמוכנים לצאת בגלוי, ואז נוצרת תנועה.
כמדומני, שכיום אנחנו בשלב שבו המחתרת גדולה דיה, מה שחסר כרגע זה הנחשונים שיבצעו את הקפיצה. לא צריך יותר מאשר עשר עשרים איש, כדי ליצור את השטף.
תוקן על ידי - לפום_ריהטא - 28/04/2005 13:40:06
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/4/2005 14:12 |
|
| |
ריהטא,
אם קהל היעד שלך הוא חרדים.
לפני שאתה מחפש תומכים בציבור הרחב.מצא לך ת"ח בעל שיעור קומה שיתמוך בך.אחרת כל עמלך יהיה לריק.
|
|
|
|
|