| נשלח ב-7/5/2005 23:41 |
|
| |
חיים גראדה ב"יתד נאמן"
השבוע בחר ר' נתן זאב גרוסמן בטורו השבועי לצטט מהספר הנפלא "ישיבות ליטא", הוא מצטט את דבריו של הירש רסינאי כפי שהם מופיעים בתיאורו של חיים גראדה. חבל שהוא איננו מזכיר במפורש את המקור של הציטוט ולקיים בכך "כל האומר דבר בשם אומרו מביא גאולה לעולם".
אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2005 23:51 |
|
| |
ב"צ כהנא,
אם תביא את הדברים שכתב גראדה, יתכן שיהיה בהם ענין. כל עוד לא עשית זאת, אין כאן אלא פיסת אינפורמציה על הרגלי הציטוט של "יתד" - ולא הבנתי את כוונתך בהבאתה לכאן.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2005 23:56 |
|
| |
גו"ג הצדק עימך.
תקוותי שאולי יוכל אי מי לסרוק כאן את המאמר שהודפס ב"יתד נאמן" אני אינני יודע לעשות זאת.
חיים גראדה מתאר באריכות מספר ויכוחים שהיו לו עם חברו בישיבת נובהרדוק על היחס לעולם התורה ולעולם הגדול שמבחוץ, בעיתון הופיעו הטיעונים שהעלה הירש רסינאי בפגישתו עם חיים גראדה לאחר השואה בכיכר כלשהי בצרפת. קשה לי להעתיק את הדברים במלואם, בפרט כשהעיתון איננו תחת ידי [הוא אצל השווער].
נדמה לי שיהיה מעניין לדון בדברים לגופם, מלבד הלקח שלמדנו מ"יתד נאמן" שמכל מקום ניתן למצוא איזה דבר טוב.
תוקן על ידי - בןציוןכהנא - 07/05/2005 23:59:28
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2005 00:37 |
|
| |
יש להוסיף שישנו סרט יפהפה וחזק אודות הויכוח הזה בין רסינאי לגראדה (יצא עוד לפני הספר 'ישיבות ליטא'). שכחתי את שמו ('המריבה'?).
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2005 00:47 |
|
| |
היות וממילא עוסק אני הערב בסריקות, סברתי לסרוק ישירות מהספר "ישיבות ליטא" ("יתד" אין תחת ידי), אלא שהצצתי וראיתי שמדובר בכשלושים עמודים, ונרתעתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2005 01:12 |
|
| |
בןציון,
טוב עשה גרוסמן שלא נתן קרדיט למקור, וכבר אמרו חז"ל טובתן של וכו', ועוד אמרו: כל 'השקפה' שבתורה וכו'.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2005 14:29 |
|
| |
י(ת)ד רוחצת י(ת)ד.
במאמרו הבוקר פירש חיים ולדר את שמו של התלמיד שהתפקר, הכתיר את דב אליאך כ'מומחה ליהדות ליטא' ועשה שירות יפה לנתי גרוסמן, שירות בסגנון נתי גרוסמן: הביא את המידע ובלי להתלכלך.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2005 17:27 |
|
| |
ואני לתומי חשבתי שאפשר להאמין למה שנכתב כאן. אבל כנראה שבמה שקשור ליתד אפשר להשמיץ ללא כל קשר וסיבה.
נתי גרוסמן במאמרו מערב שבת האחרון, מעתיק מחיים גראדה, תוך שהוא מציין מי היה חיים גראדה, ומיהו הרשל ראיסנער לדעת דב אליאך, בקיצור, לא דובים ולא יער, ואתם כבר העמדתם משפט שדה, עד תליין ושופט, וחרצתם דין על המעתיקנים ללא ציון מקור, מבלי שטרחתם לבדוק!!!
מילא התליין, מילא השופט, אבל עד (בציר"ה) זה מיהו? האם מפחד השווער שמטת את העיתון מן היד בטרם ראית את ציון המקור?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2005 18:12 |
|
| |
המקור, ספר "ישיבות ליטא" לא צויין. [ספרו של חיים גראדה נכתב באידיש, התרגום לעברית הוא של "ישיבות ליטא" שנערך ע"י עמנואל אטקס ושלמה טיקוצ'ינסקי]
אולי תספרו לי מיהו באמת הירש רסינאי?
תוקן על ידי - בןציוןכהנא - 08/05/2005 18:38:16
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2005 19:16 |
|
| |
האם שלמה צוקר הוא שלמה טיקוצ'ינסקי?
ומה הקונספירציה בכך שנתי גרוסמן בחר לקרוא לו שלמה צוקר?
איי איי איי, מתחילים בהשקפה וומסיימים ב"מכנה שם לחבירו", בושה וכלימה
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2005 19:42 |
|
| |
בבעמ' 387 של "ישיבות ליטא" כתוב "עברית:שלמה צוקר"
מר גרוסמן העתיק ככתוב,ולא עליו חלה חובת הפיענוח.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2005 20:30 |
|
| |
סליחה, סליחה, סליחה.
חטאתי.
וכמובן תודה על הסריקה.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2005 23:07 |
|
| |
לומד,
סרוק לנו בבקשה גם את ההמשך.
ולידיעתך, הרבה שלויימלך איכא בשוקא, ומדובר בשני אנשים שונים.
לידיעת כולם:
אין ספק כלל ש'הירש ראסיינער' הוא ר' גרשון ליבמן, כל הסימנים מעידים. גם שמואל בן ארצי, (חניך נובהרדוק החי עמנו לאוי"ט) שהכיר מקרוב את ר' גרשון - אישר זאת בפני.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/5/2005 00:40 |
|
| |
אגב הספר,
נהניתי מהתוכן, אך מטרתו איננה ברורה.
האם מטרתו היא להעמיד על נס את יכולתה הספרותית של ה"השכלה"?
מדוע נשמט תיאורם של רבים וטובים - שאינם פחותים ברמתם הספרותית - שהשתייכו לאסכולה האדוקה יותר?
ראוי היה לקרוא לספר בשם: "זכרונות ליטא ומשכיליה".
|
|
|
|
|