| נשלח ב-17/7/2005 10:19 |
|
| |
"כולנו": האם מותר לטבול לאחר שבעה?
כולנו כתבה שאלה באשכול סמוך, אך חוששני שהוא נבלע בדיונים אחרים, ומדובר בשאלה חשובה ביותר, הלכה למעשה.
וזה דבר השאלה:
אני חילונית, עברתי הדרכת כלות לפני מספר שבועות
ההדרכה כפי שהיא נעשית, לדעתי, מרחיקה מן הדת.
אני הייתי רוצה להתקרב לדת ואני חושבת שיש הרבה דברים יפים ביהדות, אך בהדרכה גיליתי צד אחר.
המדריכה הציגה בפניי את הדת היהודית כדת מתנשאת וגזענית
רק היהודי הוא חכם מכל, והגויים הם חולים מלוכלכים וטמאים. עצוב לי שכך הדבר, אני מכירה אנשים שהם לא יהודים ואני מקבלת אותם, הם שווים בעיניי (הם לא טיפשיים ולא מלוכלכים). הייתי רוצה להתקרב אל הדת אבל ההדרכה הזו, שהיא שער לדת בתחילת חיי הנישואים, רק מרחיקה את האנשים שפחות חזקים בשמירת המצוות, אך לא פחות יהודיים או מאמינים!!!!
הלוואי והדבר השתנה ובהדרכה אכן יציגו את המצוות וכל דרכי קיומן, מכיוון שלי מאוד חשוב לטבול לפני החופה, אך אין לי 7 ימים נקיים ועכשיו מפורום זה גיליתי שניתן לספור 7 ימים מקבלת המחזור.. מבחינתי חשוב לי לקיים את המצווה והיא תתקיים רק אם אני אספור 7 ימים מקבלת המחזור כי אני יודעת שבן זוגי לא יסכים בשום אופן לחכות לאחר הטבילה...מכיוון שאם אני אחכה 7 ימים נקיים אז הטבילה תהייה יומיים לאחר החופה...(בן זוגי יותר חילוני ממני, ולי חשוב מאוד לקיים את המצווה!!!)
האם אכן כדאי לטבול לאחר 7 ימים מהמחזור???
(זה יוצא 5 ימים נקיים)
האשכול המקורי:
http://hydepark.hevre.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=1270260
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2005 10:40 |
|
| |
כולנו
ברוכה הבאה אל הפורום!
העלית בדבריך כמה שאלות בו זמנית.
א. האם היהדות היא דת מתנשאת וגזענית? אם לא, מדוע מציגים אותה בצורה כזו?
ב. האם מותר לאשה לטבול לאחר שבעה ימים מקבלת המחזור, בלי לספור לאחר סיום הדם שבעה נקיים?
אלו שתי שאלות שונות. ואנסה לענות עליהן ככל שידי מגעת.
א. היהדות אינה דת מתנשאת ואינה גזענית. עם זאת, יש לפעמים ביטויים אצל הוגי דעות (במובן רחב של המילה) יהודים שנשמעים כבעלי גוון גזעני.
זה נושא שנידון כמה פעמים בפורום. אם אנסה לסכמו בקיצור, במקום להשתמש בביטויים שבאמת נשמעים כמבטאים עליונות, מוטב לומר שיהודי יש לו יותר חובות ויותר הזדמנויות להתעלות ולהתקדש (ולא יותר תכונות עליונות, או זכויות).
אם המדריכה שלך לא הבהירה לך את הנושא הזה, זה חבל. יתכן שלא ידעה להסביר עצמה היטב. על כל פנים, חשוב מאד להבדיל בין מי שמדבר בשם היהדות לבין היהדות עצמה...
אם תרצי, נחפש לך כמה אשכולות על מהותו של היהודי ושל האדם בכלל, ותוכלי להתרשם בעצמך. לינקי (=איש מציאת הלינקים שלנו)?
ג. השאלה לגבי טבילה מוקדמת היא חמורה וקשה. כדאי להבהיר את הרקע ואת הבעיות:
מדין תורה, אשה נקראת "נידה" בשעה שהיא מקבלת מחזור. ההנחה היא שאשה מקבלת את המחזור באופן סדיר, כלומר כל מספר קבוע של ימים (לפי הרופאים, עד כמה שידוע לי, זה בין 23 ל-30 יום).
לגבי נשים כאלו, ולגבי נשים כאלו בלבד, הקביעה דלעיל נכונה. כלומר, אשה כזו נקראת "נידה" במשך השבוע הראשון מאז ראית הדם הראשונה. ואז היא צריכה להתנהג כאילו היא טמאה במשך שבעה ימים (כלומר, היא אסורה לבעלה, אפילו במגע של חיבה. יש לזה עוד נפקא מינה – השלכה – לענין טהרות, אבל זה לא נוהג בזמננו). לאחר שבעה ימים אלו היא בודקת עצמה שאין לה דם, ואז היא טובלת במקווה ונטהרת. ואז היא מותרת לבעלה.
לעומת זה, אם אשה חוזרת ורואה דם, ב-11 הימים הראשונים מאז שסיימה להיות נידה ונטהרה, היא נטמאת, ואם הדם נמשך מעל ליומיים, היא נקראת "זבה גדולה". ואז אין היא חוזרת להיות טהורה עד שייפסק הדם לגמרי, והיא תספור שבעה ימים נקיים ללא דם, ואז תטבול. ורק אז היא טהורה שוב. עד שהיא טובלת היא אסורה לבעלה.
(אם היא רואה דם לאחר 18 יום מהמחזור הראשון, זה הרבה יותר מסובך, ונקווה שלא נגיע לזה כאן...).
הכללים האלו ברובם פשוטים למדי. אך אי אפשר ליישמם היום משתי סיבות:
א. אחד הפוסקים החשובים ביותר בעם ישראל, הרמב"ם, אינו מסכים כנראה עם השיטה שהצגתי כאן, ולפי שיטתו כמעט אי אפשר לאשה להיות נידה בלי להיות זבה לאחר מכן. לכן, אשה תמיד תהיה חייבת לספור שבעה נקיים. בכל מחזור, קבוע או לא קבוע. אמנם, בדרך כלל הלכה כרוב הפוסקים, אך הרמב"ם חשוב מאד, וקשה לחלוק ולהתיר נגד דעתו.
ב. לפי רוב השיטות של הפוסקים, גם הרמב"ם וגם אחרים, חז"ל גזרו על כל אשה שאסור לה לנהוג דיני נידה כפי שניתנו בתורה, אלא עליה להחמיר ולנהוג בעצמה כאילו היא זבה, ולספור שבעה נקיים כפי שהתבאר לעיל, בכל פעם שהיא רואה דם.
הבה ניישם את העקרונות האלו לגבי שאלתך:
כפי שהתבאר באשכול דלעיל, יתכן שגם הרמב"ם מודה לשיטת הספירה שנתבארה כאן, ואפשר להתיר. אך לפי עיקרון ב', את מבקשת להתיר איסור דרבנן!
יתכן שאפשר להתיר גם זאת, עקב נסיבות ייחודיות, אך לא ברור אם זה אפשרי. בקשתך לטבול כאילו את נידה מן התורה, ולא זבה, היא קשה לאישור, מפני שלא ידוע לי האם יש לך מחזור קבוע. בלי לדעת מה הזמנים של ראית הדם אצלך, אי אפשר לדעת אם את נידה או זבה!
(יתכן שהפירוט הזה נראה לא צנוע. אבל זו דרכה של תורה, ויש לשאול גם שאלה כזו את הרב. אמנם פירוט כזה באמת אין מקומו בפורום פתוח באשכולות. אם יש לך שאלה את יכולה לפנות באישי, או שתצייני – אפשר באישי – היכן את גרה, ואפנה אותך לרב במקום שיענה לך. לחילופין, אוכל להפנותך לרב שיתן לך תשובה טלפונית).
אך למרות כל האמור לעיל, יש מצב שנקרא "שעת הדחק". יתכן שיש להקל במקרה שלך ולהניח לך לטבול מייד לאחר שבעה ימים מקבלת המחזור, בתנאי שבאמת אין יותר דם לאחר שבעה. זו קולא (=הקלה) גדולה מאד, והיא נעשית רק בתנאי שאין ברירה אחרת. (אי אפשר להקיש מכאן למקרים אחרים של נשים אחרות, או אפילו למקרים אחרים אצלך).
גם זה כפוף לשתי שאלות חשובות:
א. האם לא תוכלי לשכנע את בעלך להמתין יומיים? אני יודע שזה קשה מאד. אבל יומיים עתידים לחלוף, ולעומת זאת השמחה בנפש שנהגתם לפי ההלכה אין לה תחליף! בית הבנוי על יסודות ההלכה הוא בית יציב ומאושר. (יש להסביר כאן הרבה, וכתבתי רק בראשי פרקים קצרים מדי).
יתכן שאם ירצה ליצור קשר דרך הפורום, או אם אפשר להפנות אליכם מישהו/מישהי שעוסקים בתחום, אפשר להסביר יותר.
ב. מה יהיה בפעמים הבאות? האם יסכים לחכות בשאר הפעמים עד שתספרי כשאר בנות ישראל, כלומר שבעה נקיים מיום הפסקת הדם, בין אם זה מחזור רגיל ובין אם לאו? מדבריך לא ברור מה המצב, ואני מקווה שהתשובה חיובית.
אנא אל תהססי לכתוב, מפני שהדברים האלו חשובים ביותר, וטהרה היא אחת מאבני הבנין של הבית היהודי.
ה' יברך אתכם ויעזור לכם לבנות בית של שמחה ואהבה, הסכמה ותורה, טהרה וקדושה.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2005 11:09 |
|
| |
.
בנמיכות קומה ורוח, ובזהירות שמסתמא כלל אינה נדרשת, אתמהה, בחוצפתי הרבה, על נחיצותו של דיון פומבי בשאלה השניה.
דומני כי יש שאלות, ושמא גם תשובות, שאמורות להנתן לכל מקרה ספציפי לגופו, באופן אישי ופרטי. שמא אין השאלה דנן כדין תשעה לוגין מים שלימד בן עזאי בשווקי טבריה.
(אייקון רץ להסתתר בפינה כשידיו חופות את ראשו)
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2005 11:22 |
|
| |
מיימוני,
מכיוון ש:
א) לא טרחת להעתיק לכאן את שאלותי ל"כולנו".
ב) אני מאמינה באמת ובתמים שיש להם רלוונטיות גדולה יותר - גם מן הבחינה ההלכתית (לפחות בדרך בה אני רואה אותה) - להכרעה שלה בעניין, מאשר לפרטים אליהם בחרת אתה להתייחס כאן.
ג) אני מסכימה עם מואדיב באופן מלא וחושבת שהדיון שאתה מבקש לעשות לא ראוי שיהיה פומבי - בודאי לא כשיש לו נגיעה אישית מובהקת כמו כאן! ואם כבר מתקיים דיון בנושא כזה מעל דפי הפורום, ראוי לו שייעשה ברמה שונה מזו שבחרת בה אתה.
אני מעתיקה את דברי משם:
כולנו,
למה כל כך חשוב לך לקיים דוקא את מצוות הטבילה שלפני החופה? האם תרצי להמשיך במצוה זו גם במהלך חייך להבא, או שמא יש לה משמעות חד-פעמית, מבחינתך?
[לענ"ד, תשובות שונות על שאלות אלה, מחייבות תשובות שונות לשאלה ההלכתית שעלתה מדבריך.]
תוקן על ידי - אמשלום - 17/07/2005 11:26:26
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2005 15:00 |
|
| |
כולנו,
הציגו לך כאן את הגישה ההלכתית, לפי פירושם ותוספותיהם דרבנן. את דין תורה ללא פירושים ותוספות את יכולה לקרוא בעמצך בחומש. אז תחליטי את, אנחנו לא יכולים להחליט בשבילך.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2005 15:13 |
|
| |
kisarita
ומהו דין התורה ללא תוספות???
נדמה לי שבשביל זה לבד היא תצטרך לשבת שבע חודשים נקיים, עד שתדע מה בדיוק כתוב שם, ואיך לחשבן אותם, כשבסוף יצא לה שגם לפי דין תורה היא "זבה" שצריכה 7 נקיים.
כמובן שהכי עדיף שהיא תלך לרב ולבחון את המקרה שלה באופן ספציפי, אין כאן מקום להוראות של לכתחילה.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2005 15:50 |
|
| |
אני לא מבינה אותך, זה ממש לא מסובך
(לפחות כשיש מחזור סדיר)
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2005 16:00 |
|
| |
אני מצטרפת למואדיב. דבריך מיימוני, אף שנאמרו בתום לב ומתוך אכפתיות, מעידים על כך שבשם צניעות ויראת שמים קל להיגרר לשיח כל כך לא צנוע ולא ממש ראוי לאכסנייתנו, כאשר גבר מתיר לעצמו להיכנס במחילה בין שמלותיה של אשה זרה.
ולך, "כולנו" (ברוכה הבאה), אם את חפצה להתמודד בחיי נישואיך בעניינים הקשורים בטהרת המשפחה, וזאת מזווית ראיה יהודית אבל לא אורתודוכסית ואם נוח לך לשוחח על כך עם אישה ולא עם "רב במקום מגורייך", את מוזמנת לפנות אלי באופן פרטי.
כמו כן, אני מקווה שהתגרנית שהציגה בפניך את היהדות באורח גזעני לא התקבלה אצלך כשופר של היהדות.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2005 16:21 |
|
| |
"כמו כן, אני מקווה שהתגרנית שהציגה בפניך את היהדות באורח גזעני לא התקבלה אצלך כשופר של היהדות."
למה תגרנית? ולמה לא שופרה של היהדות? היא בודאי רק ציטטה ממה שלמדה וראתה ביהדות!
זה שזה לא נעים לאוזניך לא עושה את זה לא נכון.
בהלכות נידה וטומאה אני מבין בערך כמו בריקוד לאור ירח של שבט האצטקים . אבל החלק הראשון של מיימוני על גזענות ביהדות, חייב להחרט בדפי ההסטוריה כיצירת אומנות אפולוגטית אבסטרקטית.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2005 16:27 |
|
| |
.
אבקש סליחה ממי שכבר קראו דברים אלו ממני בעבר:
ואניטי:
היהדות, המאפשרת לכל בן גזע או עם כיום, להסתפח לשורותיה, אינה יכולה לענות על ההגדרה של גזענות.
אתה יכול לדבר אודות התנשאות, אודות שנאת הזר (קסנופוביה) ואודות מכשלות אחרות ככל שתמצא. גזענות, אינה יכולה להתקיים כאשר הגיור קיים. אדם אינו יכול להמיר את גזעו, ונמר לא יהפוך חברבורותיו, אך מבני בניו של המן הרשע למדו תורה בבני ברק.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2005 16:35 |
|
| |
שחרית -
טוב שאת פה.
כי שרית,
תודה לך.
משמח לפגוש מישהי שבהירים וצלולים לה הדברים אשר מאחרים/ות דורשים מאמץ, בלתי אפשרי לפעמים, להבנה.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2005 16:44 |
|
| |
ועוד הערה לכולנו-על השאלה של גזענות ביהדות, אני ממליצה על אותה הדרך: לכי ישר למקורות עצמם.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2005 16:51 |
|
| |
בס"ד
היהדות היא לא געזנית חס ושלום וזה גילוי פנים בתורה שלא כהלכה,האומר דבר חכמה אפילו בגוים נקרא חכם כמ"ש "ויאמרו לו חכמיו וזרש אשתו",ורבנו הרמב"ם לימדנו להועיל קבל את האמת ממי שאמרה,ושנצחו חכמי אומות העולם את חכמי ישראל
בסוגייא על מהלל החמה ברקיע.ואמר רבי נראין דבריהם.
על איזה גזענות והתנשאות את מדברת? לחסיד אומה"ע המקיים שבע מצוות בני-נח מתוך אמונה בתורת משה יש חלק לעוה"ב.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2005 17:01 |
|
| |
מואדיב,
מבלי להכנס לסוגית הגזענות ביהדות, שקיימת אצל רבים גם בצורתה הגנטית. בעיני, שנאת זרים, במידה רבה, חמורה מגזענות.
ואם כבר בסוגיות נידה וגזענות (מעמד האשה.) עסקינן.
דעת הש"ך שאסור לו לבעל להציל את אשתו היולדת, כי היא נידה, גם במחיר מותה.
זאת בודאי ,כדברי מיימוני,כדי להתקדש ולהתקרב לאלוהים.
ועל זה קרא הנביא. "הלא פתח חרצובות רשע"
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2005 17:11 |
|
| |
בס"ד
אני מטיל ספק אם דעת הש"ך נפסקה להלכה שגם במחיר מותה אסור להציל את אשתו בלידה שהרי אין לך דבר העומד בפני פיקוח-נפש חוץ מגילוי עריות שפיכות-דמים ועבודה זרה וצ"ע להלכה.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2005 17:32 |
|
| |
ואם לא נפסק להלכה ?
(אכן לא נפסק, לשמחתי. תאר לך איזה תעלולים למדניים היו צריכים העצכ"חניקים לעשות כדי להסביר איך מתקרבים לאלוהים בצורה הזו.)
ואגב,מה דעתך המלומדת על הש"ך? (אבל בלי קבלה.!)
|
|
|
|
|