| נשלח ב-7/10/2005 11:36 |
|
| |
פתרון ראשי תיבות
שימוש בראשי תיבות, או במונחים טכניים, עלול לבלבל את מי שאינו מומחה.
הוא החל בתקופה שבה היה מחסור רב בחומרי כתיבה, בין נייר, בין דיו. הוא נמשך בתקופת הדפוס. האם אתם יכולים לשוות בנפשכם כמה עבודה ומשאבים אפשר לחסוך על ידי שימוש ב"ד"ה" במקום "דיבור המתחיל" (ביטוי שמציין להתחלת פסקה באחד המפרשים, בדרך כלל רש"י. שיטת לינקוק שהיתה קיימת בעבר ועדיין משמשת היום בחוגי הישיבות).
יש ראשי תיבות שהפכו למקובלים מאד, ואפילו הפכו למילים, כגון לדווח - שמקורו בראשי תיבות של "דין וחשבון". אבל לא כולן כאלו.
יתרה מזו. יש הבדלים במידת ההיכרות של ראשי תיבות בין חוגים שונים, בין סוגי רקע שונים. מה שתלמיד ישיבה יבין מייד ייראה כסלע בלתי ניתן לטיפוס עבור מי שאינו כזה. ואל לנו לשכוח שהנושאים בפורום נחשבים לכבדים ורציניים גם אצל אינטלקטואלים.
ניסוח ברור, ולשון ברורה הם תנאי ולא יעבור להבנה.
חוקת הפורום - אם אנופף בדגל הפורמליות - מחייבת גם היא לכתוב בעברית או באנגלית. שפות אחרות, כמו ארמית או אידיש לדאבון הלב (כדברי אפרים קיצ'ן ז"ל) מחייבות תירגום בגוף המשפט!
וק"ו לר"ת!
(=וקל וחומר לראשי תיבות)
אף אין שום הצדקה להשתמש בר"ת כאשר המחשב לפניך. האם אתם חסים על מקום בשרת של הייד פארק?
(הראשי תיבות באמצע נועדו ליצור אפקט הומוריסטי, ואינם מהווים סתירה בלתי מכוונת).
מדוע פתחתי אשכול נפרד? האם לא די היה באשכול המשאלות או באיזה מקום באחד מאשכולות המערכת? ובכן, נוח יותר לחפש כאשר הדברים מזומנים לנגד עיניך. באשכול ייחודי.
כוונתי להוסיף את האשכול הזה לרשימה קצרה של אשכולות הסבר באשכולות העוגן.
מי שמתקשה, יוכל לצרף רשימה משלו, ואחד מבעלי זכות המינהל יוסיף את התיקונים בה בהודעה, כדי לחסוך את החיפוש.
אני מודה למשתתפת החדשה בינתים מיכל ריזל על העלאת הנושא ועל הכנת הרשימה הראשונה שתופיע לקמן.
יוצאי דופן
----------
למרות האמור לעיל, אני סבור שיש מקום לשימוש בראשי תיבות כאשר שימוש במספר מילים מכביד על הקריאה. כך התפתחו בעולם התורני קיצורים מקובלים, ולמעשה זה קורה לא רק שם.
אמנם, חובה על המשתמש להבהיר אותם עם השימוש הראשון בהם. כאשר הם נושא לאשכול, חייבים לבארם בהודעה הראשונה כדי שכל מי שקורא בהמשך ידע במה דברים אמורים.
דוגמא: "קלב"מ" - קים לי בדרבה מיניה. (מקבלים את העונש הגדול ביותר אך רק אחד, גם אם מתחייבים ביותר). העתקת ארבע מילים שממילא מחייבות ביאור למי שאינו מכיר היא באמת טרחה יתרה. אך חייבים לבארן בהתחלת האשכול!
וכעיקרון, עדיף להחמיר ולבאר...
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2005 11:40 |
|
| |
האם יש כאן כאלו שאינם יודעים ארמית מדוברת, או ר"ת מקובלים מאד? אין זה סביר, שא"כ אין להם מה לחפש במקום זה. וצ"ע, ויל"ע.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2005 11:56 |
|
| |
ראשי תיבות
כוכבית לאחר המונח מעידה כי השימוש בראשי תיבות אלו הוא לגיטימי, ואין ברירה אלא להתרגל אליהן, או לחפש כאן מחדש...
נטלתי לעצמי את הזכות הבלעדית לציין כוכביות אלו, כי אני מחמיר גדול בחובה לסייע להבנה. אילו הייתי מטיל את המשימה על מישהו אחר, אני חושש שהרוב כאן היה עם כוכבית...
עוד הערה: שמות מסויימים מופיעים לפי ה' הידיעה שבראשם ולא לפי שמם. אמנם מקובל להתעלם מה' הידיעה ומהר' של הרב (או מהג' של הגאון...) במילון, אך כאן אין ברירה. לא תמיד יודעים מה פירוש אותיות אלו.
אא"כ – אלא אם כן
אאמע"ר – אין אדם משים עצמו רשע
אכ"מ – אין כאן מקומו (ביטוי שמשמעו שזה נושא הטעון ליבון, אבל זה ייעשה במקום אחר)
אכמ"ל – אין כאן מקום להאריך. ראה אכ"מ.
אנצ"ת
בכה"ג – בכהאי גוונא. באופן זה.
בי"ד – בית דין
בע"ד – בעל דין
דיוכ"ק – כנראה ד=ש יום כיפור קטן. אבל איני יודע.
הקצוה"ח או ה"קצות" – קצות החושן. ממפרשי השו"ע (שולחן ערוך). למעשה, ספרו אינו ספר הלכה אלא נסיון ביאור בשיטה שהיתה אז חדשה, שיטת הביאור וההבנה. למרות שמאמריו כתובים בצורה לא מאורגנת, יש לו כנראה זכות ראשונים בפתיחת קו לימוד חדש ומובן יותר.
הראב"ד * – ר"ת אלו יכולות להתייחס ליותר מאדם אחד. לפעמים: רבי אברהם בן דוד. לפעמים, הרב אב בית דין. בהקשר לימודי ישיבתי הכוונה היא לבעל ההערות המפורסם על הרמב"ם.
הרא"ש * – רבנו אשר.
הריטב"א * - רבי יום טוב אלשבילי (?), ממפרשי הגמרא החשובים בימי הראשונים. העובדה שאפילו אני איני בטוח בפתיחת ראשי התיבות מעידה כי שמו בישראל, בעולם הישיבות, כראשי התיבות של שמו.
הרי"ף – רבי יצחק אלפאסי (איש פס בצפון אפריקה). מראשוני הראשונים. מחבר סיכום הגמרא שנקרא, איך לא, "הרי"ף".
הר"ן – רבי (רבנו) נסים. ממפרשי הש"ס וכן מחבר פירוש לרי"ף.
ח"ח - חפץ חיים. שם ספרו וכינויו של ר' ישראל מאיר הכהן, בעל המ"ב.
י"ס (שנאמן) – יש ספרים? כלומר, יש גרסאות כאלו.
כמש"נ – כמו שנאמר.
לענ"ד – לעניות דעתי.
מ"ב – משנה ברורה לר' ישראל מאיר הכהן. ספר שנחשב לספר ההלכה הראשי במאה העשרים.
מ"מ – מכל מקום או קיצור השם "מגיד משנה", המפרש החשוב על הרמב"ם (רבי וידאל? ניתן למצוא את השם המלא בהוצאת פרנקל של משנה תורה לרמב"ם...)
מש"כ - מה שכתבתי או מה שכתב.
סו"ס – סוף סוף.
עי"ש – עיין שם.
ע"ע – עיין ערך
עשי"ת – עשרת ימי תשובה.
פ"ה – פירש הקונטרס? לשון קצרה לציטוט מרש"י.
פס"ד – פסק דין
קו"ש – קובץ שיעורים. ספר של הרא"ו.
רא"ו – ר' אלחנן וסרמן. ראש ישיבה ורב, תלמידו של החפץ חיים. ספריו מכילים הערות למדניות קצרות המנסות ליישב קושיות או להסביר דברים בלתי ברורים.
ר"ג - הרב גדליה נדל. מו"ר של חלק מכותבי הפורום, כולל כותב שורות אלו.
רדב"ז – רבי דוד בן זמרה. יש גם רידב"ז. כדאי להבהיר מה בין זה לזה.
ריב"ל – רבי יהושע בן לוי. אמורא. בדרך כלל, כל מה שאמר נפסק הלכה למעשה.
ריי"צ – מאדמורי חבד
רמב"ם – רבי משה בן מיימון
רע"א – רבי עקיבא איגר. ראה רעק"א.
רעק"א בגהש"ס – רבי עקיבא איגר בגליון הש"ס. רעק"א מפורסם בחריפותו ובבקיאותו. לפי האגדה, היה לומד שני סדרים ביום. 8 שעות "עיון" ושמונה שעות בקיאות. ההערות שעלו בדעתו אגב הלימוד השוטף, ה"בקיאות", נרשמו באוסף הערות קצרצר המתפרסם בש"ס עם ציוני כוכבית קצרים. הערות אלו הן, בדרך כלל, הערות על סתירות על ראשונים מדברי הגמרא, או סתירות ביניהם לבין עצמם.
רשב"ם – רבי שמואל בן מאיר. נכדו של רש"י. מפרש כמה מסכתות, מפרש פשטן של המקרא, ואחד הראשונים מבעלי התוספות.
רש"י – רבי שלמה יצחקי. האם צריך להציגו? מחבר פירוש התורה המפורסם ביותר ופירוש הש"ס המפורסם ביותר. לכן הוא, כלומר שני ספריו אלו, הפכו לקוטב התייחסות ראשוני – ויש סבורים: מחייב – בכל התייחסות לקטע גמרא או פסוק. (היווצרות התהליך הזה היא לדעתי נושא מעניין למחקר, או לפחות לאשכול. אני תולה את הדברים במידה רבה בפירושו של הבית יוסף, רבי יוסף קארו, לטור).
שה"י פה"י – נימוקים של מה בכך. המקור – "שבת היום פסח היום". תואנה לבטלה.
שכ"כ – שכך כתוב.
ת"ח – תלמיד חכם
נותרו לפיענוח:
ה"ו
הגרג"ס
הגרש"ר
אני מבקש מהמפענח להוסיף את הראשי תיבות במקום לפי הא"ב.
ראשי תיבות מקובלים בפורום
אא"ס - אלעס איז סוציולוגיע. הכל זה סוציולוגיה. ראה באשכול לכסיקון הפורום בערך המתאים.
הגרג"ס - מנהל הפורום, הרב סיינפעלד שליט"א.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
תוקן על ידי - עצכח - 11/01/2006 14:41:10
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2005 12:19 |
|
| |
מיימוני:
ייש"כ! (=יישר כוחך!)
הנה תרומתי:
וד"ל: ודי לחכימא (ועבור החכם זה מספיק).
ביטוי המרמז לכך שהכותב יודע משהו שאינו מעוניין לכתוב בגלוי. כדאי מאוד להשתמש גם אם אין לכותב ידיעה כזו אפילו רק כדי ליצור רושם של קריצה מתוחכמת שמסתירה מאחוריה היכרות מעמיקה עם הנושא ובמיוחד עם צדדיו האפלים (ועדיף - אלה הנושקים לרכילות וללה"ר =וללשון הרע).
ואכמ"ל: ואין כאן מקום להרחיב.
ביטוי המרמז לכך שהכותב יודע עוד המון פרטים בנושא הנדון ומכיר עוד אלפי דיקדוקים שיכולים היו להאיר את עיני הקוראים אך הוא נמנע מכך מטעמים שונים. עדיף להצמיד לרמז עבה על כך שהכותב נאבק בידע המתפרץ שלו והתגבר על יצרו ללמד ולהשכיל את הקוראים וכל זה רק בגלל שהוא מנומס ומתחשב ברגשות הזולת שאינו כה משכיל וכישורי הקליטה שלו מוגבלים.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2005 12:26 |
|
| |
הרי יש ספר שלם שנקרא אוצר ראשי תיבות, ובו אלפים.
רצוי להעתיקו כולו לכאן?
ובדא"ג:
א) קים ליה בדרבה מיניה (ולא קים לי).
ב) בד"כ מקובל: ואין כאן מקומו להאריך (ולא להרחיב).
ג) שכחת את: רמב"ם, רשב"א וכיו"ב (רצית שגם אותם יפרטו תמיד?).
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2005 12:30 |
|
| |
מיימוני:
שכחת גם את הגרי"ל והגרמ"א ואנה אנו באים???
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2005 13:47 |
|
| |
מתוך הספר אוצר ראשי תיבות:
ה"ו = הגבהה וגלילה; הושענא והושיעה נא; הלכה ו.
רש"ר = רבי שמשון רפאל.
רי"ל = רבי יהודה ליב; רבי יום טוב ליפמן; רבי יעקב לוי; רבי יצחק לוריא.
רמ"א = רבי משה איסלרס; רבי משה אלשיך; רבי משה אלאשקר.
ועוד.
http://chabadlibrary.org/catalog/C00/C00720.HTM
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2005 13:57 |
|
| |
אם הבנתי נכון, הרי שזו גזירה שאין רוב הציבור יכולים לעמוד בה.
אני חושב שיש לקבוע, שראשי התיבות המצויים, כמו ואכמ"ל או הג"ן, שבחשיבה אנחנו ג"כ חושבים אותם בר"ת, קשה לדרוש לכתוב אותם אחרת ממה שאנחנו חושבים אותם. וד"ל.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2005 14:07 |
|
| |
תודה לכולם
במיוחד להלבן, שפתר ראשי תיבות שאיני יודע.
ולבן איש אחד, במיוחד - כתבתי לעיל כי יש ראשי תיבות שיש להתרגל אליהם, כגון שמות מפרשים ופוסקים. לכן אין צורך לפתוח את ראשי התיבות של הרשב"א לדוגמא.
אבל יש אחרים שכן כדאי לעשות כן, או לפחות להודיע על השימוש הזה.
ולכן הצעתי את הדרך הבאה:
1. ראשי תיבות מקובלים, כגון שמות פוסקים, של הרא"ש למשל. אין צורך לפתוח. ומי שמתקשה ישאל באשכול זה.
2. ראשי תיבות נוחים אך לא ידועים לכל, כדוגמת קלב"מ, קים ליה בדרבה מיניה (התבאר בהודעה לעיל). מותר להשתמש, אך עם המופע הראשון של השימוש הלשוני יש לפתחו ולהסבירו לתועלת מי שאינו יודע.
3. שאר ראשי תיבות. אין להשתמש בהם גם כשזה נוח. דינם כדין האידיש והארמית - תירגום וביאור.
אל נא נשכח שאיננו כותבים רק עבור עצמנו, ורק עבור גאונים שכמותנו.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2005 14:09 |
|
| |
הלבן:
אני התכוונתי להגאון ר' ישעיהו ליבוביץ' ולהגאון ר' מאיר אריאל. מה שמוכיח ששיטת בןאישאחד בר"ת שאנו חושבים אותם בראשנו ולכן אין צריך לפתוח אותם בכתיבה אינה עובדת באופן יעיל במיוחד. וד"ל ויכמ"ל טובא.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2005 14:19 |
|
| |
גרג"ס וגרש"ר דומני שהם משלי, ולכן אפענח:
גרג"ס = הגאון ר' געציל סיינפלד, מורנו הרב.
הגרש"ר = הגאון ר' שמואל רוזובסקי
וצל"ע (=וצריך לי עיון, כלומר יש להסתפק), אולי יש להוסיף 'להבדיל'? במחיכ"ת הרג"ס (= במחילת כבוד תורת הר' (= הרב) געציל סיינפלד))
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2005 14:32 |
|
| |
מיימוני,
כוונתי היא, שיש להתחשב גם בכותבים ולא רק בקוראים. כתיבה זורמת היא כתיבה בה אנחנו מביעים את מה שאנחנו חושבים בצורה בהאנחנו חושבים, ואם נצטרך לכתוב אחרת ממה שאנחנו כותבים יהיה הדבר למעמסה.
נניח שתקנה כזו תצמצם את מספר ההודעות שנוכל לכתוב ביום. האם לא יצא שכרינו בהפסדינו?
טוב. לא צריך להגזים. זה לא לוקח כ"כ הרבה זמן, אך גם לא מביא כ"כ הרבה תועלת...
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2005 14:36 |
|
| |
הצילו!
ניסיתי לתקן את הודעתי לעיל כדי לכלול בה את הראשי תיבות החדשים והיא נמחקה.
אי אפשר לי להחזירה דרך תיבת הניהול, לא באופרה ולא באקספלורר.
מי שיכול, אנא יושיענו.
בן איש אחד
יש לי פתרון קל ופשוט.
ראשית, כותבים את התשובה. אפשר גם בוורד ואחר כך מעתיקים.
ולפני שמעתיקים, עוברים שוב על ההודעה, ומוסיפים בסוגרים פתרון ראשי תיבות ותירגום מונחים.
כך זרם הכתיבה אינו נעצר, ומצד שני מקיימים מצוה להתחשב בזולת.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2005 14:43 |
|
| |
מיימוני:
אהה!!! וסוד גדול יש בזה!!!
(שאל את בןאישאחד מה הוא כי אני הק'=הקטן אפילו בגלויות איני מבין די צרכי).
|
|
|
|
| נשלח ב-8/10/2005 21:39 |
|
| |
כפי שאפשר לראות, הצלחתי ברחמי שמים לשחזר את החסר, ודרך אגב שוחזרה גם הודעה הומוריסטית עם כמה ראשי תיבות לפיענוח. היא נמחקה בטעות ועכשו מצאה את מקומה.
קיבלתי מאביעם לינק לאתרו ובו רשימה ארוכה של ראשי תיבות מפוענחים (לא ניסיתי את הלינק).
http://www.safa-ivrit.org/dialects/ultradox.php.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-8/10/2005 23:28 |
|
| |
יש לי קובץ וורד עם ר"ת בחסידות.
מי שמעוניין שיכתוב לי באישי את המייל שלו.
|
|
|
|
|