| נשלח ב-29/11/2005 08:28 |
|
| |
ידעי רבנן להא מלתא ועברי
עירובין נד:
אמר רב שיזבי משום רבי אלעזר בן עזריה מאי דכתיב (משלי יב) לא יחרוך רמיה צידו לא יחיה ולא יאריך ימים צייד הרמאי רב ששת אמר צייד הרמאי יחרוך כי אתא רב דימי אמר משל לצייד שצד צפרים אם ראשון ראשון משבר כנפיו משתמר ואם לאו אין משתמר אמר <רבה> [רבא] אמר רב סחורה אמר רב הונא מאי דכתיב (משלי יג) הון מהבל ימעט וקובץ על יד ירבה אם עושה אדם תורתו חבילות חבילות מתמעט ואם לאו קובץ על יד ירבה אמר <רבה> [רבא] ידעי רבנן להא מלתא ועברי עלה אמר רב נחמן בר יצחק אנא עבדתה ואיקיים בידאי
הגמרא הזו מדברת במעלת החזרות על הלימוד ובחוסר התוחלת בלימוד בלי חזרות.
החלק העיקרי שבו אני רוצה לדון הוא, דברי רבה ידעי רבנן לה מילתא ועברי עלה חכמים יודעים את הדבר הזה (שחייבים לחזור) ועוברים על כך (ולא חוזרים).
כידוע גדולי כל הדורות האריכו להדגיש את מעלת החזרות, אולם כמו שרואים מדברי רבה, כבר בתקופת הגמרא הדבר היה קשה לביצוע, ולמרות שרבנו יודעים זאת הם עוברים על כך.
ושתי שאלות הדבר מעלה לי.
1. במישור העקרוני. מדוע כך הדבר? למה דווקא בנושא זה שרבנן יודעים את הדין בכל זאת הם עוברים עליו? ואני שואל זאת הן במישור הפסיכולוגי, והן במישור התיאולוגי.
2. אני מצאתי לעצמי שתי דרכים כדי ל"אלץ" את עצמי לחזור. לעשות מבחנים על הלימוד, אולם זה לא פותר הכל כיון שלא בכל תחום יש מבחנים. ודרך נוספת היא להעביר שיעורים על דברים שכבר למדתי ואז אני צריך לחזור על הנושא כמה פעמים. מה דעתכם על דרכים אלו? מה אתם עושים כדי להצליח לחזור כמו שצריך? ואילו דרכים נוספות עולות על דעתכם?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2005 08:30 |
|
| |
במישור הפסיכולוגי זה מאוד מובן, זה פשוט פחות מעניין.
גם רבנן הם בני אדם שצריכים כל פעם להאבק.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2005 08:44 |
|
| |
.
רבנן מכירים את המימרא הזו, ואינם קובעים אותה להלכה, ועוברים עליה.
לענ"ד, זו פשטות משמעות הדבר. רבנן לא עוברים על הלכה, אלא מכירים את הדעה הזו, ואינם סוברים שהיא הלכה.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2005 09:00 |
|
| |
מואדיב,
ייתכן שפרשנותך היא הנכונה, אבל לענ"ד, זו של מרובקה (ואריק) מעניינת יותר...
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2005 11:37 |
|
| |
יש המשך בתלמוד בו רב נחמן אומר שהוא כן עשה את הדבר ורש"י אינו מפרש כפירוש מואדיב.
עכשיו רש"י יצטרף לאיינשטיין ואלי לקבלת פרס אכיש
http://www.e-daf.com/index.asp?ID=543&size=1
בשורה השלישית מהשורות הצרות.
תוקן על ידי - בוגיעלון - 29/11/2005 11:37:54
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2005 12:37 |
|
| |
.
בוגי, חוששני ששגגה בהבנת מהלך הגמרא נפלה בדבריך, ושמא שמתוך המהירות וקטנן של האותיות כך קרה.
כך כתוב:
אמר רבא: ידעי רבנן להא מלתא, ועברי עלה.
אמר רב נחמן בר יצחק: אנא עבדתה ואיקיים בידאי:
(הפיסוק שלי)
וכי מהו סיכום כל המהלך הארוך בגמרא בו דוגמאות רבות וציוריות לחשיבות השינון והחזרה המרובה?
הסיכום הוא שתי אמירות סותרות, האחת כללית והשניה פרטית.
רבא מכריז: למרות שרבנן, כלומר, חכמים רבים, ידעו על המימרא הזו, הם לא פעלו לפיה. הם לא קבעו אותה להלכה.
כנגדו, מובאת אמירתו האישית של רנב"י המכריז: אני עשיתי כדבריהם, והתקיימו הדברים בי.
וכך מסביר רש"י את אמירתו: אני, רנב"י, עשיתי כהמלצתם, לחזור ולשנן את שלמדתי, ועד שלא ידעתיו היטב, לא המשכתי ולמדתי משהו אחר.
רש"י אינו מפרש כי רנב"י סבר שכך הדבר להלכה, אלא מסביר כי רנב"י אומר כי כך נהג בעצמו, ומסביר מה בדיוק נהג.
אגב, פרס אכיש אינו מוענק למי שחולק על דעתי, זו תהיה זילות של הפרס.
עיין באשכולות הישנים, בסביבות פסח, פרס אכיש מוענק למי שאודותיו יוכל אכיש לומר את שאמר לעבדיו כשסיפרו לו על מעשי דוד בגת.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2005 12:45 |
|
| |
אלמואדיב
'עבדתה' - 'עשיתי אותה' את שלא עשו חביריי. לפי דבריך גם החברים עשו כן ומה החידוש? היה צריך רש"י לפרש 'עשיתי אותה' כלומר קבעתי שכך הלכה ולא רק שכך נהגתי לעצמי.
(טרם הגבת באשכול טליבן/דתיבן)
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2005 13:57 |
|
| |
מואדיב.
לא הבנתי את כוונתך.
הרי אין מדובר בפסיקת הלכה, שהרי זו מימרא אגדית/מוסרית ולכן אין משמעות של קביעתה להלכה.
ולא נראה שיש מאן דהו דפליג על כך שיש חשיבות גדולה בלחזור על הלימוד, גם אם אין זו הלכה במובן הרגיל של המילה.
האם ישנם מקורות נוספים בהם "עבר" הכוונה לאי פסיקת הלכה?
אני מכיר "כדי לא לעבור על דברי חברי", ושם אין הכוונה לחולק אלא לאי ציות.
בכל מקרה בלי קשר לפשט הגמרא. מה דעתך לגבי השאלות שאותן שאלתי שהרי אף אם בגמרא יש חולקים, גדולי דורות רבים מחו על תופעה זו של חזרה לא מספקת, והבעיה קיימת בכל מקרה.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2005 14:07 |
|
| |
.
מרובקה:
סיימת את דבריך בשתי שאלות:
ושתי שאלות הדבר מעלה לי.
1. במישור העקרוני. מדוע כך הדבר? למה דווקא בנושא זה שרבנן יודעים את הדין בכל זאת הם עוברים עליו? ואני שואל זאת הן במישור הפסיכולוגי, והן במישור התיאולוגי.
2. אני מצאתי לעצמי שתי דרכים כדי ל"אלץ" את עצמי לחזור. לעשות מבחנים על הלימוד, אולם זה לא פותר הכל כיון שלא בכל תחום יש מבחנים. ודרך נוספת היא להעביר שיעורים על דברים שכבר למדתי ואז אני צריך לחזור על הנושא כמה פעמים. מה דעתכם על דרכים אלו? מה אתם עושים כדי להצליח לחזור כמו שצריך? ואילו דרכים נוספות עולות על דעתכם?
על השאלה הראשונה עניתי לך, כי רבנן לא קיבלו את ה"עצה" שיש לחזור ולשנן כהלכה, אלא כדרך ראויה. ולפיכך, הם עברו על העצה, לא על הלכה.
ודוק, האם נפסק כך להלכה בהלכות ת"ת ?
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2005 14:08 |
|
| |
בוגי,
אני לא מבינה מה אינך מבין בדברי מואדיב.
רבא אומר, שחכמים מכירים את עניין החזרה אך אינם נוהגים כך (וגם לא פסקו כך להלכה, ע"פ מואדיב), ואילו רב נחמן בר יצחק טוען שהוא כן נוהג כך (לחזור על לימודו), בין אם זו הלכה בעיניו ובין אם לאו (נניח - לפנים משורת הדין).
ובכל מקרה, אני עדיין חושבת ששאלת מרובקה בעינה עומדת - גם מטעם הקושיה שיש בה על חכמים שלא נהגו ע"פ דבריהם, וגם מטעם הקושיות שהיא מעלה על שיטות הלימוד בימינו.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2005 14:09 |
|
| |
אבל לפי מואדיב הרי גם שאר החכמים נהגו כך, אלא שלא קבעו 'הלכה'.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2005 14:13 |
|
| |
לא נכון. הם לא חושבים כך ולא עושים כך.
כך לפחות הבנתי אני את דבריו.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2005 14:13 |
|
| |
מואדיב
התכוונתי לא רק לרבנו בתלמוד אלא גם לרבנן החובשים את ספסלי בתי המדרש כיום ובימים עברו.
מדוע נושא החזרות הינו כה רעוע?
ואילו דרכים אתם מכירים כדי להתגבר על הקשיים הללו?
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2005 14:21 |
|
| |
.
כדברי ר' יהושע בבית המדרש, אלמלא אני חי והוא מת יכול החי להכחיש את המת וגו'
ועכשיו שאני חי וקמו מפרשים לדברי בחיי, שמא הגיעה זמני להסתלק וכו'.
כנראה שכשלתי בנסיוני להבהיר את כוונתי, ואין זאת אלא כי לשוני העלגת ויכולתי המוגבלת, שוב עמדו לי לרועץ, ועל כן אשנס מתני ואחגור חגורתי חור נוסף - ואנסה כוחי שוב:
כל שניסיתי לומר היה כי לדברי רבא, רבנן ידעו את כל המימרות והדעות על כך שהשינון חשוב, וכי אל לו ללומד להמשיך למסכת הבאה, טרם שינן חזור ושנן את הנוכחית, אולם הם לא נהגו לפי דברים אלו.
לא נהגו לפיהם, ובודאי שלא קבעו אותם להלכה. הדברים נותרו בגדר עצה טובה, בתור נורמה אידיאית שהרוב אינם עומדים בה.
מנגד, רנב"י העיד על עצמו כי הוא נהג כך, ואף הצליח בידו. דבריו הובאו בצמוד לדברי רבא, כי עורך התלמוד הבבלי (רב אשי? )רצה להראות לנו את שתי הגישות; גישתו של רבא כי המדובר בנורמה ראויה אך כמעט בלתי ניתנת ליישום, מול גישת רנב"י המעיד כי הגישה ניתנת ליישום, וכי הוא אף יישמה.
ולסיכום:
מדובר בהבעת דעה על הדרך הראויה, על הנורמה הרצויה, לא בפסיקת הלכה. מכיוון שאין זו הלכה, רבנן לא עברו עליה, אלא לא נהגו לפיה. רנב"י - נהג גם נהג, ולא כמנהג יהוא בן נמשי נהג.
(בוגי, אני יודע שאני עדין חייב לך תשובה באשכול אחר, אלא שהזמן, הזמן... )
תוקן על ידי - מואדיב - 29/11/2005 14:22:11
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/11/2005 14:22 |
|
| |
מואדיב,
אז דוקא הייתי קרובה, לא?
|