בית פורומים עצור כאן חושבים

זכויות כותבי פורום, בטקסט ובניק

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/2/2006 08:16 לינק ישיר 
זכויות כותבי פורום, בטקסט ובניק

בהנהלה עלתה שאלה מעשית עליה דנו בהתחשב בצרכי הכותב המבקש, אך אגב ההתעסקות פתח מיימוני אשכול בו דנו כללית על הזכויות הפורומיות-וירטואליות. האשכול נסגר כי עורבבו בו ההתייעצות וההכרעה שבהנהלה, עם הדיון הענייני. כעת אעתיק מהמו"מ שהיה באשכול ובאישי לשם דיון ענייני בלבד שאינו קשור לשום מעשה שהיה, שיהיה או שלא היה. לכן אדלג בהעתקת דברי מיימוני על הדברים הנוגעים לסיפור המסוים, ואשאיר אך את הנוגע לדיון הכללי.

עיקר דברי מיימוני:

פניה של אחד הכותבים בפורום עוררה שאלה מעניינת: הלכתית, ממונית, אתית, ומינהלית.

הכותב העלה שאלה "אפיקורסית" שעוררה דיון ער ופורה. לאחר זמן, שיכול להגיע לזמן מרובה - אולי אפילו שנה או שנתיים - נמלך הכותב והוא מצטער על הניסוח.

הכותב ביקש למחוק את ההודעה שפתחה את האשכול. כפי שהייד פארק בנוי, זה אומר למחוק את האשכול כולו. לחילופין, הוא ביקש לכל הפחות למחוק את הודעת הפתיחה, ולהשאיר, מצידו, שטח ריק.

מזה זמן רב שמדיניות הייד פארק היא למנוע מן הכותב למחוק או לערוך את הודעותיו לאחר שעה מכתיבתן. אנו, ותיקי הפורום, עדיין זוכרים מישהו מוכשר שכתב בפורום, כעס על משהו או מישהו, ועזב את הפורום בטריקת דלת, כשהוא מוחק את הודעותיו על ימין ועל שמאל, גם הודעות שהיו יפות ומעניינות. היום זה בלתי אפשרי. טכנית.

האם יש למלא את בקשתו? למי שייך הטקסט שחיבר? האם זכותו היא לבקש זאת, לפי ההלכה, לפי החוק, להבדיל, לפי המוסר?

האם חובתנו להתחשב בו?

הפונה הציע להוסיף תקנה, לפיה כל כותב רשאי לתבוע מחיקת כל מה שכתב לפי רצונו.
והרי רשאי אדם להתנות בממון כל מה שירצה.

אמנם, אני משער כי הפירסום בפורום, לאו דווקא שלנו, אינו שונה משום פירסום בעיתון. גם שם, מי שכתב מאמר או מכתב למערכת אינו יכול לתבוע למחוק את הדברים ולהעלימם.

שתי דוגמאות:

א. בעבר הועלה כאן אשכול על חבר של משוררת שהלכה לעולמה, אשר ביקש למנוע את פירסום הכתבים שלה שהיתה בהם כתיבה גסה ומטיחה כלפי שמיא.
התפתח דיון סביבו. [הפרעתוני נתן לינק,
http://hydepark.hevre.co.il/hydepark/topicarc.asp?topic_id=1423948
המשוררת היא יונה וולך.]

ב. מספרים על אחד מן המפורסמים שבין האמנים שחזרו בתשובה בדור האחרון, שהפיק בשעה שלא היה שומר מצוות סרט, עליו הוא מצטער עד היום הזה. לפי מה שסיפרו, הוא השקיע ממון רב כדי להשיג את כל ההעתקים הקיימים, ואיני יודע אם עלה הדבר בידו.

ושמועה שמעתי, כי לאחר ראיון תקשורתי שבו עשה רושם רב (כוונתי מבחינה חיובית), הקפידו המפיקים לשדר שיר היתולי שלו, כדי "לאזן את התמונה" ולהראות ש"לא תמיד היה כזה".

הצדדים הם:
א. כפי שהתנינו עם הקמת הפורום, הבעלות על [הערת ווטו: הפקה חוץ-פורומית מן] הטקסטים הנכתבים היא של הכותבים. זאת כיון שהכותבים כאן משקיעים בדרך כלל מחשבה רבה, ואולי ירצו להשתמש בחומר שלהם למאמרים וספרים. מותרים לפיכך רק ציטוטים עם קרדיט למחברים.

לפיכך, מי שירצה, למשל, להשתמש במחקריו של נישטאיך צריך ליטול ממנו רשות.

כמו כן, למרות שאנו מקפידים על הניסוח של שאלות ותגובות, יש ויש שאלות שהן עצמן נראות חצופות ונועזות. האם יש אלקים? תוכיחו! האם חכמים אינם דורשים רק את טובת עצמם (שאלה שעלתה לאחרונה באחד האשכולות) זו שאלה מעניינת וחשובה, אך בניסוח הלא נכון היא בפירוש מוגדרת בתור אפיקורסית בהלכה. נתנו לה מקום, מפני שהיא טעונה תשובה, אך אם הכותב חזר בו וסבור שלא היה ראוי לנסח כן את דבריו, האם לא צריך לתת לו הזדמנות לתקנם?

ב. מצד שני, הטקסט הנכתב הפך לחלק מהאשכול, ובמקרים של הודעה פותחת - הוא הציר שעליו נסוב הדיון. לפעמים הטקסט הוא כה חשוב ומוצלח, עד שהוא נכלל, למשל, בין המועדפים.

האם זה מקנה לפורום בעלות עליו? ובכלל, איזו אישיות ובעלות יש לפורום?

הגישה שלי לבקשה היתה, עם כל ההבנה למניעיו של הכותב, לסרב. איפשרתי לו לערוך מחדש את ההודעה כדי למתן מרכיבים לא ראויים שבה, אם ירצה, אך הותרתי את השאלה על מכונה. היא היתה הציר שהאשכול נסוב עליו.

הערתי לו גם שכיון שהוא אינו חותם בשמו האמיתי, אין קשר מחייב בינו, אז והיום, לבין הפורום. זה אולי מקל על התחושה - אך אינו פותר אחריות הלכתית להפצת דעה פסולה. וזה מעורר שאלה כפולה במקרה שהכותב כן הזדהה בעבר כמחבר הדברים.

אין לי תשובה ברורה לשאלות מעניינות אלו. ורק לקח אחד יש לי: כבר כתבו הקדמונים כי ברגע שהמילים יוצאות מפינו, אין הן עוד בשליטתנו. משל למה הדבר דומה, למי שירה טיל. אי אפשר להחזירו אחור.

וכן כתב רבנו הרמב"ם, כי מי שמדבר צריך לחשוב פעמיים לפני שהוא אומר דבר מה, ואם הוא מעלה את הדברים על הכתב, צריך לבדוק שבעתיים, שכן הוא דומה למי שמדבר בפני קהל רב.

נראה לי שהמשפט שבו אני נוהג לסיים את מה שאני כותב (והוא לקוח כידוע מן האוצרות של עם ישראל...) מקבל משמעות חדה בהרבה...

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו                         

mdabraham:

מיימוני,
כמה הערות. ראשית, יש עוד פרסום של פורום, במאמר שלי ל'צהר' אודות דיני ממונות בגטו קובנא (בעקבות האשכול על הרב גיברלטר), ועוד אחד בדרך (אני מקווה) על תאומי סיאם. במאמר הראשון, שכבר פוורסם, הפורום צויין בשם ומלכות, ובפרט ידידי ומורי 'עורבא פרח' (אייכה?) שעמו נתלבנו עיקרי הדברים.
שנית, רק כעת היה מקרה שנשאלתי על ידי חבר חילוני, שהקליט דיסק עם כמה חברי ילדות. אחד מהם חזר בתשובה, והמילים שהוא חיבר הכילו אמירה שאין דעת חכמים נוחה הימנה (ואולי אף כרוכה באיסור ביזוי השם), והוא דרש מחבריו למחוק את המילים הללו בקלטת.
הדבר היה אמור לעלות להם ממון רב, שכן היה עליהם להקליט את השיר בשנית.
לבסוף הם התנדבו מרצונם החופשי להזיל ממון על מנת לא לפגוע בחברם. אשריכם ישראל, שאם לא יהודים הנכם, לפחות בני אדם אתם.
באשר לעצם השאלה, הרי היא נוגעת ליהודים שכן נשמעים להלכה. על כן דומני כי היא נוגעת לנדון הלכתי של הצלת אחר מאיסור, כמו גם לאיסור לפני עיוור ועמידה על הדם.
ויש לדון בתחילת הדברים, האם אכן הדברים הכתובים באשכול יש בהם איסור הלכתי (דאורייתא או דרבנן - גם זה יכול להיות רלוונטי), או שמא הם רק לא ראויים. עוד יש לדון מה אם יש בדברים איסור רק לדעתו של הכותב, אך לא לדעת ההנהלה.
בהנחה שיש בדברים איסור ממש לכל הדעות, דומני שאין שאלה. הרי חובה עלינו לסייע לאדם להימלט מאיסור, ויש בכך יותר מאשר השבת אבידה וכעין הצלת נפשות. ובפרט שאנחנו אלו שמונעים ממנו להינצל, שזה אולי אף חמור מאיסור 'לפני עיוור'. במצב כזה אולי האיסור הוא בכלל של ההנהלה ולא של אותו אדם.
אם האיסור הוא רק לדעתו של הכותב, אזי יש לדון בדיני 'לפני עיוור' (האם מותר להכשיל אדם באיסור לשיטתו) ו'לא תעמוד' כשה'דם' הוא סובייקטיבי.

אין לי זמן להאריך, אבל לענ"ד אלו קווי הדיון הראשוניים. יש לפתוח בשאלה ההלכתית, ולאחר מכן לעבור למוסר.
מיכי

הפרעתוני:

נגיד שמישהו שלח לרשב"א שאלה כופרנית, והוא ענה עליה בטוב טעם ודעת. האם יש למחוק את דברי השואל מן השו"ת, כיון שהם דברי כפירה?

השאלה היא מה התפתח מן הדיון.

לכאורה, אם ממשיכים בקריטריונים ההלכתיים, הרי שיש למחוק כל דיון אשר נזקו מרובה מתועלתו, ומרבה כפירה ומינות בעולם.

וכלום אין כאלה?

האם עצכ"ח ימחק חצי מאשכולותיו? או שמא נאמר שתועלתו הכללית של הפורום, בהיותו עקרונית במה פתוחה לבירור שאלות מתוך יראת שמיים, מכסה על כל פשעים, והדבר טוב יותר מצנזור שאלות או דברי כפירה, שעלול להזיק יותר, בהחשידו את הפורום בחוסר יושר אינטלקטואלי?

רב_סיינפלד:

לצד השאלה המשעממת של זכויות היוצרים, השאלה של מי הבעלים על האשכול אינה קשורה. ישנו הבדל גדול בין שאלת הזכות להדפיס ולצטט ובין שאלת זכות פותח האשכול על מחיקת האשכול כולו.

לבעל אשכול אין זכות לחזור בתשובה ולמחוק או לשנות אשכול. גם אני חזרתי בתשובה ושיניתי את דעתי בהרבה נושאים מאז שכתבתי עליהם ועדיין דברי ניצבים למזכרת עולמים. ראשית כל, אין לדבר לסוף. תארו לעצמכם שמיימוני ווטו נשבעים אמונים לר' חיים קנייבסקי ומחליטים למחוק את כל הפורום. שנית, ומה עם זכויותיהם של שאר הכותבים בפורום? וכי המה עזים?

ירצה הבחור, נשנה את דבריו בצורה שתנטרל את המרכיב המפריע לו כל שלא תפגע במהלך הדיון. אך עליו לשלם שכ''ט למנהל התורן (או להרב המיימוני) שכן אין אנו עובדים בשירותיו.

ווטו1:

היה בעבר כותב [איני זוכר ניקו כעת] שביקש שנמחוק את כל האזכורים שלו בפורום כי חביריו הקניטוהו משום כך [זה היה עוד בתקופת ה"סעזאן" של בחח נגדנו] וביצעתי הדבר עבורו.

כמובן שאין לשום כותב זכות מעבר ליכולת הניתנת לו ממערכת היידפרק. ומה שלהיות בניהול עצכח יש בו ערך אין זה מחייב כלום כי כוח הנהלה ניתן לפי נסיבות מערכת היידפארק והחלטת הראשון להתחלק בכוח זה.

השאלה היא מה זכות ההנהלה. מה יהיה אם כל חברי ההנהלה יחליטו יחד להטיל את כל הפורום לאשפה כי איזה סכל מציבור הרבנים מאיים עליהם במוות [ואין כאן משל בעלמא ואכמ"ל] או מבטיח מיליונים לחברי ההנהלה [זה אך משל בעלמא]?

ישנם אשכולות למדניים מהעבר שהעירו שישנם "צוויי דינים" ברצח [ובכל פגיעה בזולת]; דין ערך מול ערך ודין "בעלות". היינו שמצד אחד ניתן להחליט שחיי א' [מאה אנשים בריאים וישרים למשל] שוים יותר מחיי ב' [מושחת גוסס] מצד הערכת ערך החיים, אך מצד גדר "בעלות" שבלעדיו לא יתקיים שלום בעולם, אין זכות לקחת מב' את חייו [ובעצם זה המאבק בין מרקסיזם לקפיטליזם]. אם כי בעלות מבוססת על שליטת הכוח ולא על הערכת המוח, היא מחויבת המצב עד שיוכל האדם להעריך במדויק את הערכים וגם לא תהיינה לו נגיעס להכריע לטובת מה שקרוב למיקומו.

חזרה לשאלה. הרי מצד מערכת היידפרק ישנה את האפשרות וממילא יש כאן יכולת למחוק גם למי שמנהל משנה בלבד, א"כ מדין הבעלות המבוססת על שליטת הכוח ישנה את הזכות לכל חבר הנהלה למחוק כפי כוחו אלא אם כן התחייב בחוזה מחייב לגיטימית להגבלת "בעלותו". אך כמובן שיש את הצד המוסרי מצד הערך שלא ראוי להשחית את עמלם של אחרים גם אם נמצאים ב"בעלותו".

נמצאת השאלה:
א. האם יש חוזה חברתי מובן מאליו המגביל את בעלות ההנהלה מפני:
1. זכות הכותבים,
2. זכות הקוראים,
ב. את"ל שאין ונשארת להנהלה רק המחויבות המוסרית, מה קורה כאשר זו מתנגשת עם אינטרס של הפורום או של חבר/י הנהלה? [נראה שזה תלוי בכל מקרה לגופו וגם אם אינטרס המנהל/ה תצדיק פגיעה בעמל הכותב, יש להנהלה להעתיק עבור הכותב לתיבתו האישית את כתיבתו כפי שהונהג אצלנו].

אך אציין לפי בקשת ר' געציל סיינפלד שליט"א שאין הנהלת עצכח מתכוונת למחוק לכותבים מעבר לניתן להם ישירות בין מצד שלימות הפורום ובין מצד ההתנדבותיות של ההנהלה. מעתה מכוח הודעה זו, ידעו הכותבים להיזהר בהתאם טרם הכתיבה וגם מוכרעת השאלה למעלה במקרי ספק שה"שב ואל תעשה" הוא השארת הכתיבה כהוויתה.

כן יש לדון על זכויות לניק. ידוע שהבלוגיסט המוסקס משתמש בניקים ידועים עם שינוי קל בלתי ניכר כהחלפת ס ב 0 או א ב x הוספת יוד שלישי למיימוני וכד'. מבעד לשאלה המוסרית, האם יש זכות יוצר לבעל ניק המגביל שימוש בניק דומה ומטעה, כפי שיש בעולם המסחרי?

כן שייך העניין במעבר מאיות לאיות כעברי-לועזי ויש שאבי_געזונט מתרעם על Abi_gezint שגונב לו את הניק

http://hydepark.hevre.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=1726507                         

תוקן על ידי - עצכח - 01/02/2006 10:36:13

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2006 10:55 לינק ישיר 

ציטוט מפרי עטם של הניקים.

1.  עד היום היו שפנו אלי בבקשת רשות, והיו שציטטו את דברי (או את מקורותי שאספתי ביגיעה) בשם עצמם. מן הדין יש לנהוג כראשונים.

2. זכותו של בעל הניק לקבוע באיזו צורה יצוטטו דבריו. דהיינו: אם בשמו האמיתי, או בשם ניקו, או בציון האשכול והפורום.

3. שאלה הלכתית מעניינת היא האם האמור למעלה נובע רק מדיני זכויות היוצרים ו/או כללי המוסר הבסיסי (הקנטיאני, למשל),
או שמא קיים כאן הכלל ממשנת אבות, "כל האומר דבר בשם אמרו מביא גאולה לעולם".

ר"מ

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2006 18:08 לינק ישיר 

ר"מ,

לגבי סעיף 1 שלך -

ספק ספיקא של גניבה ספרותית ויושר אקדמי (שחרית)
http://hydepark.hevre.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=642104

ותגובה לכך -
מודעא רבא ואזהרה (אידך_גיסא)
http://hydepark.hevre.co.il/hydepark/topicarc.asp?topic_id=642950

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2006 16:18 לינק ישיר 

http://hydepark.hevre.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=838300
בהודעות יהודימרחוק ושחרית

בברכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/5/2006 13:55 לינק ישיר 

דוגמא מעשית מחוברת אסיא עה-עו:

מקור:
http://www.medethics.org.il/articles/ASSIA/ASSIA75-76/ASSIA75-76.13.asp

במאמרי "מדע ורפואה בתלמוד – קבלה או אקטואליה?" (אסיא עא-עב, שבט תשס"ג, 90-102) כתבתי בהערה 41 (עמ' 95) שאינני יודע מהו ה"קיבלא" אליו התכוין רב שרירא גאון בהתירו ריפוי באמצעות "קיבלא" משום שהעושה אותו יודע שאין בו חשש לנזק שלא כבתרופות אחרות.

פירוש, הנראה על פניו כמתאים וכנכון, מצאתי באתר האינטרנט

http://www.hydepark.co.il/hydepark/topicarc.asp?topic_id=701910,

שנכתב על ידי בעל הכינוי (ניק) ממדבש.

הדברים מובאים כאן למען הלומדים.

העורך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/5/2006 15:09 לינק ישיר 

ד"ר, כשכותבים באשכול לאחר שהוא הועבר לארכיון מתווסף לו המילה ARC, ואם מישהו כותב בו אח"כ המילה נמחקת והלינק הופך ללא פעיל, לכן יש צורך להביא שם את הלינק בשני גירסאותיו.

http://hydepark.hevre.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=701910 תוקן על ידי - mapatzon - 26/05/2006 15:10:22

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/5/2006 16:22 לינק ישיר 

ד"ר הלפרין
רב תודות!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2006 14:52 לינק ישיר 

שלום שוב לחברי הפורום שזו לי הפגישה הראשונה איתם.  שמחתי מאד להתקל בפורום הזה ואני מקווה שזו תהיה התקלות ארוכת טווח.
קשה לי לא לקפוץ ממקומי, משום שאך אתמול הועבר במדרשת ברוריה בה אני לומדת שיעור (ע"י מורתינו מלכה פיוטרקובסקי) שנושאו נושק לזה של השירשור הנוכחי:
איזו "בעלות" יש לחכם על תורתו?
אחד המקורות הרלוונטיים היה ציטוט משו"ת "משיב דבר" לנצי"ב:

"...אבל לאחר העיון אינו כן, ואינה נקראת שלו אלא ליתנם למי שירצה אבל מכל מקום, אין בכוחו ורשותו לאבד אותם לגמרי שהרי מצווה הוא ללמוד וללמד לאחרים, ולא לכבשם לעצמו... והכי נמי קדושת התורה, דאע"ג דנקראת על שמו של המחדש והיא נחלתו להנחיל לכל מי שירצה, אבל דווקא שלא ילכו לאיבוד, ולא יהיה בטל חלק הקדושה שבהם, ואם רוצה שיאבדו לגמרי- אין לו רשות, שהוא נגד דעת התורה ללמד לאחרים. [...] אבל שיהא האדם רשאי לצוות לאבד את הוראותיו וחידושיו אין לנו"

[רקע: הנצי"ב דרש (בצוואה!] מבניו שלא לפרסם את השו"ת שלו לאחר פטירתו משני טעמים: 1- משום ה"סתירה" הנגלית מעיון בכתביו העיוניים-טהורים לבין אותן שו"ת, 2- משום שחשב שאין הוא ראוי]  

[דעתי בנושא ה"מקומי" היא להימנע עד כמה שניתן מאפשרויות עריכה/ מחיקה. אולי אנמק מתישהו אע"פ שנראה לי שהטעם ברור]

אם יהיה עניין, ואם אקבל את אישורה ;-) אולי אעלה סיכום מלא של השיעור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2006 15:20 לינק ישיר 

תחילה הצעה כללית:

שמא ראוי, למרות שישנו מנשר הפורום - בבחינת 'לפנים משורת הדין' - להציב את האשכול הנ"ל או לכל הפחות קיצור דברים, כשאכול עוגן - ע"מ שהכותבים יראו ויראו - ואפשר שיש בזה מעין יסוד של דיני חוזים ומחילה שהכותב מודע ומוזהר שדבריו יופקעו מרשותו לאחר שמוסרם (א"כ לענ"ד הדבר מובן מאליו וכל שאדם מסר דברו לאחר (-וראה להלן סעיף ב - לענין מסירה בסתמא) הרי הוא חוץ לרשותו - ואף שהדברים כתובים שמא יש לדמותם לדברים שבע"פ וא"כ פשוט שאין מושג של חזרה.

א. לענ"ד על אף שבפועל הדברים באינטרנט כתובים מבחינת המשמעות יש לדמותן לרב שיח שבע"פ שבין אנשים שבו ודאי שאיש לא יוכל לטעון להחזיר לו את דבריו, והתשובה המוטלת עליו אם הוא רואה בהם סיבה לשוב, הרי היא בינו לבין קונו.

ב. ישנו מו"מ בין הרב גורן לרב ישראלי על פירסום דברי תורה שלא ברשות - לינקי?

ג. בנוסף, בפסיקה של ביהמ"ש העליון לעניין לה"ר הומשל הפורום לכיכר השוק שבו בונה הכיכר אין לו אחריות (-וממילא בעלות) על דברי הכותבים משום שאין לו אפשרות שליטה (ואין זה כעיתון שבו כל הידיעות עוברות דרך העורך), אמנם ביהמ"ש סייג זאת  שבמידה ויש מי שמתלונן כנגד האחראי על כך שיש בדברים פגיעה של לה"ר בו, הרי שמוטל על האחראי לנסות לבחון את הדברים ואם השתכנע שאכן כך ולא הורידם יש עילה של תביעת לה"ר כנגדו (וכאן הדברים ידונו לפי ההגנות שבחוק - אמת בפירסום שיש בה ענין לציבור; הבעת דעת בתום לב וכו').

בשאלה שהפניתי לאחד מהפוסקים, לעניין דיני לה"ר ע"פ ההלכה אישר לי כי גם לדעתו הדבר מעין כן, ויש לפורום מעין דין של פירסום ברשות הרבים, והאחריות אינה על מנהלי הפורום, אלא על המתלונן ומשזה התלונן עליהם או אז מוטלת על האחראים בדיקה סבירה.

ד. כדרכנו שמענו מהנ"ל שלא גריעא במקרה שהאדם בעצמו כתב, והרי הוא כמי שתלה דבריו ברה"ר.

ה. מאידך, אני מסכים לדברי ר' מיכי -
לעניין דברי איסור ברורים (כידוע לעניין של דעות ותפיסות כפירה הרי שלפי רבים מהפוסקים אין בכלל הלכה - ), הרי מסתבר שעל מנהלי הפורום מצד עצמם לדאוג - אם נתקבלה תלונה - שיוסרו.
והרי לא תהא כוהנת כפונדקאית - כפי שברור שאם תהיה מעל בימת הפורום הסתה לרצח ח"ו, הרי ימהרו להסירה מצד היושר ומפחד תביעה נזקית - לא כל שכן מי שיראת שמים בליבו שלא ימתין לתביעות של בני אדם אחר שיש לו תובע תלוי ועומד = קונו שבשמים.
אמנם לענ"ד יש לנטות לקולא בכל ספק ולהשאירו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/6/2006 16:00 לינק ישיר 

אכן נושא חשוב.

הייתי רוצה לחלק בין פותח אשכול- לבין מגיב לאשכול.

ולגבי פותח אשכול - דווקא מי שנתן למשל קטע הגותי משלו, ולא רק שאל שאלה, ואחר כך התפתח דיון על קטע זה.

במקרה כזה:

א. נראה שברגע ששם פותח האשכול את מרכולתו ברבים הרי שניתן לצטט ממנה- אם רוצים לצטט במדויק- תוך נתינת קרדיט לכותב.

ב. כמו כן נראה שאם היו תגובות למה שכתב והתפתח דיון הרי שאינו יכול לדרוש מחיקה. החושף חשף- ועכשיו הוא חשוף- ואינו יכול לבזבז את מה שנכתב לטובת כל מי שהשקיע מחשבה בדבר, הגיב והתעמק.

ג. זאת נכון גם למגיבים. אך פה ישנה דרגה שונה שכן הם אך מגיבים ולא יוזמי האשכול. פעמים רבות דווקא מה שמישהו אחר כתב משמש להפריית תגובה זו או אחרת שלא היה יכול המגיב להגיב לולא קרא את מה שכתב הראשון שעורר אותו לכך. כך שנראה לי שישנה זכות פחותה למגיבים אך בשני המקרים היות הבמה ציבורית, לא ראוי למחוק דבריהם לאחר זמן

ד. נקודה זו והקודמות לה מדגישות את היות הבמה ציבורית ושלא ראוי למחקה גם אם אתה מנהל פורום- אלא אם הוגדרו הדברים מראש- שהמארח יכול לעשות כאוות רצונו. ואז ידע הכותב שהוא לוקח סיכון שעמלו יבוזבז

ד. כמו כן- אם ירצה מישהו לסכם מסקנות דיון זה או אחר- תוך שימוש ברעיונות שנכתבו באשכול האם יכול? נראה לי שכן, שכן הסיכום אף הוא בגדר חידוש- וזאת כל עוד נותן לינק לאשכול המקורי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2006 14:41 לינק ישיר 

וטו

איקון ירוק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2007 04:01 לינק ישיר 

אתמול בבוקר פתח הניק מלא_וגדוש אשכול ובה הודעה איך לעשות כסף ומחקתיה [תודה למעיר] ואח"כ התפתח דו-שיח דלהלן בנושא השייך לאשכול הזה. ווטו
*************************************************************************************************************************

עצכח (תאריך: 01/03/2007 14:11:00)

שלום

בפורומי עצור כאן חושבים אין להכניס מודעות וגם לא לפתוח אשכול ללא אישור ההנהלה. הכנסות אלה גוזלות זמן ואנרגיה ונא לכבד בעתיד, דין פרוטה כדין מליון.

מלא_וגדוש (תאריך: 01/03/2007 15:09:00)

אין לי בעיה לא להכניס בעתיד אבל למה אין רשות להכניס הודעה בכל פורום הפתוח לכתיבה לכולם? אין בעלות על פורום?! 

עצכח (תאריך: 01/03/2007 15:17:00)

ישנה לחוקת הפורום העוגנת בראש הפורום שעל תנאי החוקה הפורום פתוח ולא חסום. הנני יכול לקבל את טענתך שמי שלא עולה על דעתו שיש תנאים לפורום [ואף לא שם לב להבדל בין "חושבים" ל"מפרסמים"] והוא מוצא אותו פתוח אין לטעון נגדו על הדבקת מודעה, אבל משהובאה הידיעה הרי זה שונה והרי בעיקר על העתיד הערתי [וגם למי שכן שם לב].

מלא_וגדוש (תאריך: 01/03/2007 15:23:00)

אם כבר אז נוסיף לך עוד משהו מדוע בכלל אסור לכתוב בפורום סגור? זה גזל? (לו יצויר שיש אפשרות לפרוץ) למי שייך הפורום? אני לא מכיר מישהו שהוא בעלים, אני בקושי יודע אם לבעל האתר יש בעלות או אפילו לבעלי השרת, זה סוג של קנין רוחני ללא בעלות ממונית, כך שההגדרה "גזל" לא כ"כ מתאימה
ועכשיו אני רוצה את התנצלותך!!! 

עצכח (תאריך: 01/03/2007 15:52:00)

בכן, ראשית אני מתנצל אם טעיתי ו/או פגעתי, אך לא נראה לי שיש על מה כי התכוונתי אך להצד שאכן יש כאן גזל ואסבירו.

הבעלות הראשונית היא של הייד פארק והם מוסרים את הבעלות למנהלי הפורום באפשרויות שהם נותנים להם למחוק, לתקן ולחסום. זו בעלות ברורה.

סגירת פורום, זה מכלל בעלות הייד פארק וברגע שסגרו, בפשטות הבעלות מול פורץ היא בעלות ההנהלה שהרי להייד פארק עניין שייעשה כרצון מנהל ומנהל ולא שהם יעמדו אחרי כל פורום ופורום.

מה שבכל זאת כתבתי שהנני "יכול" לקבל טענתך ולא בצורה וודאית, זה היה כי כל זמן שמישהו עדיין לא כתב בפורום פתוח הרי אין על מה שתחול בעלות המנהלים. לכן מעיקר הדין יכול הוא לכתוב ככל העולה על רוחו שזה מכלל האפשרויות בפורום פתוח. עם זאת נקטתי שזה טוב למי שלא ידע את חוקות הפורום ודרכיו, אך כלפי מי שמודע לכך, נקטתי שלא רק שאינו ראוי שיטריח לשווא את ההנהלה אלא הרי הוא גם גוזל עכ"פ בגרמא ועכ"פ כפי שהתבטאו כלפי אלה שאינם מחזירים ספרים למקום. יתר על כן ייתכן שזו בעלות גם לפני הכתיבה עכ"פ כלפי המודע לחוקה, כי הרי אם היתה להנהלה דרך למנוע את הכתיבה ע"י חסימה או כדומה הם היו עושים כן ומאחר "בידם" לעשות כך עכ"פ לאחר הכתיבה זה כבר נותן את הבעלות לפני הכתיבה. אך מאחר ולא יכולני עדיין להכריע, לא כתבתי חד משמעית.

היה אשכול אצלנו שדן בנושא והנני רוצה להעתיק את הדיון הזה אליו כמובן בלי הזכרת ניקך. היש לך התנגדות?

מלא_וגדוש (תאריך: 01/03/2007 16:26:00)

אני אשיב על אחרון ראשון ועל ראשון אחרון
קודם כל אין לי כל התנגדות שתפרסם התכתבות זאת איפה שבא לך ולא אין לי ענין שתסתיר את ניקי אני לא חושב שיש לי מה להתבייש מעמדתי זו

שנית כמו שכתבתי בהודעתי הקודמת איני סבור שלבעל אתר או אפילו לבעלי שרת יש בעלות כלשהיא על חומרים וירטואליים כלשהם כל זמן שאין להם שייכות לדברים ממשיים, דוג' פעולות האקינג שגורמות לנזקים כלכליים של ממש ע"י שינוי תכנים ממוניים או אחרים חשובים שקילקולם מהווה פגיעה ממונית, ולדעתי כל מה שלא נכלל בהנ"ל אין בו משום גזל ו"זה נהנה וזה אינו חסר הוא"

פול הצלחה בניהול כל פורומיך בהייד ובכל אתר ע"פ גלובוסנו הווירטואלי
אפריילאכען פורים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2007 04:05 לינק ישיר 

הנני מסכים שמושג הבעלות הוא בדברים ממשיים אך זכויות יש גם על השתמשויות כמו בהלכות נזקי שכנים וכל מזיק נכלל בגזל [רבינו יונה].

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/9/2007 14:21 לינק ישיר 

בפורום שכן, מפרסם חסיד_במעשו את הסיפור המרתק "צופן לוצאטו", מה שעתיד להפוך למקבילה היהודית חרדית ל"צופן דה וינצ'י" (ולפי ההשקעה במחקר היסטורי וביבליוגרפי, גם מדוייק בהרבה, להערכתי).

אגב כך, העליתי המלצה לקוראים לשמור עותק מהפירסומים. זאת כיון שלהערכתי, לאחר שהפרקים יתקדמו והספר יסתיים, הפופולריות שלו תשכנע איזו הוצאה, לאו דווקא חרדית, להוציא את הספר לאור. וכמובן השלב הבא יהיה להעלים את הפירסום באינטרנט, כי למה לקנות כשאפשר להוריד חינם.

http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=2272536&whichpage=1#R_5

תגובתו של חסיד במעשו היתה הומוריסטית לפחות חלקית. אני מביא מדבריו ומדברי באשכול המלונקק.

מיימוני:

שאלה: האם הספר יתפרסם כולו כאן, או שבשלב כלשהו הוא יימכר להוצאה לאור ואז נצטרך לקנותו כדי לקרוא את הסוף וגם הפורום יינעל או יימחק כדי שירוצו לחנויות?

בכל אופן, כדאי לשמור את המקור כי פעם נאמר שכאן קראנו את "צופן הקבלה" בגרסה ראשונה!

חסיד במעשו:

עכשיו, למה הצעת לכולם לשמור אצלם העתק? בקושי הצלחתי לפעול אצל ארכיון שלא יצלמו את הפורום הזה (סתאאם), ועכשיו כולם יעתיקו? יש לי רעיון על תשלום כפיצוי, ואתחשבן עמך באישי .

מיימוני:

חסיד

איני יודע אם אתה מתכוון בלצון או ברצינות, אבל אני כן התכוונתי לשאלה מעשית מאד. להערכתי, הסיפור שלך מאד יצליח. ויהיו כאלו, כמוני, שישמחו להשאיר עותק במחשב. והרי יש כאלו שמפרסמים ואחר כך מחליטים לגנוז ולמחוק כדי שייאלצו לקנות. ואין בכך רע לכאורה. וזה גם מעורר את השאלה אם אדם רשאי לפרסם חומר ולהתנות שיקראו ולא ישמרו. אם כן, כדאי לך לעשות זאת. אבל אני לפחות אצטער על זה...

זה מעורר אצלי את השאלות ההלכתיות הבאות:

א. האם מי שפירסם ספר/כל נושא אחר באינטרנט באופן פתוח לכל הופך את הטקסט לרכוש הציבור?

ב. האם הוא יכול להתנות שלא? למשל, שמותר לקרוא אבל לא לשמור? טכנית זה בלתי אפשרי למנוע העתקה (אם כי יש תכסיסים לזה - שעדיין אפשר לעקוף במאמץ אבל אין זה ידוע לכל אדם כיצד). האם המניעה הטכנית לקיים את איסור ההעתקה או ההימנעות מכפית האיסור טכנית מבטלות את זכותו של המפרסם לתבוע לעצמו זכויות ואיסור העתקה?

ג. האם מותר למחבר למחוק את הטקסט שמתפרסם לאחר שהוא מוציא ספר? האם תנאי כזה מראש מועיל?

ד. האם מותר לאנשים אחרים לפרסם שוב את הטקסט לאחר שכבר הפך, לכאורה, לרשות הציבור. והאם תנאי המחבר מראש מועיל לזה?

יש שני אשכולות שדנו, אם איני טועה, בזכויות יוצרים. אחד נפתח בשירתה של יונה וולך, שעמדה להיגנז בידי קרוב או חבר שחזר בתשובה. השני, כמדומה, הביא מתוך הספר "MAKING OF A GODOL". אולי היו עוד.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו

תוקן על ידי עצכח ב- 07/09/2007 14:46:16

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/9/2007 15:00 לינק ישיר 

גניזת שירי יונה וולך (מיימוני)
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=1423948

Making of a Godol (רב_סיינפלד)
http://www.hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=362518&whichpage=#R_4
והלאה

בברכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2007 22:50 לינק ישיר 

<א. האם מי שפירסם ספר/כל נושא אחר באינטרנט באופן פתוח לכל הופך את הטקסט לרכוש הציבור?>

לכאורה לא, אך תלוי מהי הגדרת "רכוש". אפשרות קריאה והדפסה - כן, אפשרות להרוויח מזה - לא.

<ב. האם הוא יכול להתנות שלא? למשל, שמותר לקרוא אבל לא לשמור? טכנית זה בלתי אפשרי למנוע העתקה (אם כי יש תכסיסים לזה - שעדיין אפשר לעקוף במאמץ אבל אין זה ידוע לכל אדם כיצד). האם המניעה הטכנית לקיים את איסור ההעתקה או ההימנעות מכפית האיסור טכנית מבטלות את זכותו של המפרסם לתבוע לעצמו זכויות ואיסור העתקה?>

על פי הכללים המקובלים בדרך כלל, אפשר להעתיק תוך מתן קרדיט למפרסם או למקום הפרסום.

<ג. האם מותר למחבר למחוק את הטקסט שמתפרסם לאחר שהוא מוציא ספר? האם תנאי כזה מראש מועיל?>

ודאי שיכול, וכן עמא דבר. (ע"ע שבתאי קור).

<ד. האם מותר לאנשים אחרים לפרסם שוב את הטקסט לאחר שכבר הפך, לכאורה, לרשות הציבור. והאם תנאי המחבר מראש מועיל לזה?>

הכל לפי תנאי המחבר.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > זכויות כותבי פורום, בטקסט ובניק
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext