בית פורומים עצור כאן חושבים

הגולם של הגר"א

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-11/2/2006 22:48 לינק ישיר 
הגולם של הגר"א

מתוך הקדמת הרב חיים מואלוזין לספר ספרא דצניעותא:
"אמרתי לו (להגר"א)מעתה הלא אינו דבר גדול ופלא כל כך לברא גולם, השיב כי באמת פעם אחת התחלתי לברא גולם,ובעודי באמצע עשיתו חלף ועבר תמונה אחת על ראשי,והפסקתיו מלעשותו עוד. כי אמרתי מסתמא מן השמים מנעוני לפי רכות שני אז.ושאלתיו בן כמה היה אז,והשיב שהיה קודם י"ג שנה.

השאלות להלן הם למי שלא מאמין שאפשר לברא גולם

האם הגר"א דמיין את הסיפור?

האם הגר"ח דמיין את הסיפור?

למה הסיפור הזה לא משפיע על סמכותם של הרבנים הצדיקים הנ"ל 

אמנם יש בגמ' שבראו "גברא" אבל תירוץ "המשל" לא יעבוד פה)        

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2006 23:01 לינק ישיר 

שאלות נוספות:

לשם מה רצה הגאון לברוא גולם?

מדוע בגיל מבוגר יותר לא ברא הגאון גולם, הרי כל המניעה הייתה מפני רכות שניו?

מדוע הגר"ח מוולוז'ין לא ברא גולם?

נדמה לי שברור שהגר"א והגר"ח מוולאז'ין האמינו ביכולת לברוא גולם, יחד עם זאת נראה בבירור מהסיפור שאיש מהם לא ברא גולם, נדמה לי שאין בסיפור שום קושי לא למאמינים ביכולת לברוא גולם ולא לשוללים זאת. סיפורים אחרים שהביא הגר"ח מוולאז'ין שם נראים לי בעייתיים יותר לשוללים, שכן הם מעידים על עובדות [לימוד בחברותא עם יעקב אבינו ורשב"י, למעלה מאלף פירושים עה"פ "עלו זה בנגב" שבאמעותם ניתן לדעת תכונת כל נברא ועוד עובדות כהנה וכהנה] ולא על אמונות. אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-11/2/2006 23:02 לינק ישיר 

נדיר למצא אדם שלא מאמין  בסיפור -עדות מפורשת של ר"ח מולוזין - (אגב, זה סבא שלך?) וזה לא פגע בסמכותם של הרבנים האלו.

אם אתה חושב שהאדם  שקרן, שהרי כאן אין מקום לדמיון אלא לשקר, איך תקבל תורה מפיו? והלא שנינו ;אם הרב דומה למלאך וכו'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2006 23:10 לינק ישיר 

נאך
גם אני שלצערי אנני מאמין לסיפורים באותה הקדמה לא חושב שהגר"ח ח"ו שיקר  
אבל אכן השאלה הקשה ביותר בנושאים אילו איך אפשר לקבל סמכות מסורתית/הלכתית מאנשים שראו גולמים  (דיבוקים עיין ערך חפץ חיים)  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2006 23:14 לינק ישיר 

ואני שמעתי אומרים, שכל הסיפורים האלה על הגר"א, נועדו להיות קונטרה לשבחי הבעש"ט...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2006 23:23 לינק ישיר 

כמו שהרבה תלמידי חכמים מעריצים את האבני נזר ועדיין לא הופכים לחסידים ואף לא מאמצים את חשיבתו בנושא זה והסובב אותו כך אין להשליך מהערצתו חסרת הפרופוציות של ר"ח מוולוזין לרבו על גדלותו בתורה וודאי לא על של רבו.

מושא להערצה משפיע גם על כח הדמיון כמו על כוחות רבים אחרים בנפש האדם ואולי על כולם.

כדי ללמוד את תורתו של אדם יש לבחון אותה לגופה ולא לגופו של אומרה כך שאם תורת הגר"א מרשימה -והיא אכן מרשימה- יש לקבלה ככזו גם אם הוא תכנן או לא תכנן לברוא גולם או כל יצור אחר. 

אמנם לקבל ממנו מסקנות לא מנומקות מתוך אימון מלא זה יוצר בעיה אך לא נראה לי שנחוץ יחס כזה להגר"א עכ"פ במה שנוגע לפסיקת ההלכה שכן דבריו מאירים מצד עצמם.

אמנם מכאן יש להבין את זכותו של מי שקיבל חינוך חסידי להעריץ את גדולי החסידות ללא בדיקה כשם שמי שקיבל חינוך ליטאי מעריץ את הגר"א הערצה אישית ללא בדיקה.  מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2006 23:23 לינק ישיר 

אל תתחמק, או שהוא שיקר או שלא. אין כאן דרך בינים. כי אם הוא דמיין את רבו מספר לו את הסיפור מצבו גרוע יותר.

אני מקוה שאני לא פוגע במשפחתך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2006 23:29 לינק ישיר 

ואם הדיון מבקש להתמקד בר' חיים הרי שלא מצאתי איפה אני מתנגש בשאלת היחס אליו, וכשנבא לדון בו נצטרך קודם כל להביא את הסיבות להתיחסות חיובית ומגדילה אליו לפני שנדון בתופעות המשונות הנ"ל.

אומרים ששאלו את הר' שך היכן גדולתו של ר"ח מוולוזין וענה בתלמידו הרד"ל.  מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2006 23:33 לינק ישיר 

מאיר,

למה? אם מספרים לך על קרדיולוג שניסה לטפל בהתקף לב ע"י משחה לטחורים אתה תנסה לחקור מה הסיבה שהתפרסם כרופא גדול? אני מודע לבעייתיות של הדוגמה אבל היא מצאה חן בעיני...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2006 23:39 לינק ישיר 

כן אנסה
והיה אם יתברר שיש כאן תרמית והאיש אינו קרדיולוג הרי שאחפש אחר (מקוה שלא אצטרך) אם זו טעות מקומית צריך לבדוק עד היכן היא משליכה,כמו כן לאחר סיפור שכזה לא אלך להזמין גולם אצל ר"ח ואפילו לא אצל הגר"א .
אבל כמו שאני יכול עדיין לבקש מהקרדיולוג הנ"ל להכין לי קפה, לטעום ולהחליט עם הקפה טוב כך אני יכול עדיין ללמוד סוגיה עם ביאור הגר"א והיה אם זה יוצא טעים אפשר גם לאכול.  מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2006 23:40 לינק ישיר 

מאיר
אתה אומר שדברי הגר"א מאירים בפני עצמם 
אנני ת"ח לחלוק עליך אבל ממה ששמעתי מטובים וגדולים שפסקיו וחידושיו לא סוף העולם ומה שגרם בעיקר למהפכה של מנהג הגר"א זה האישיות והגדלות הנוראה של הגר"א עד שהגדילו אותו לתקופת הראשונים

ועל כך אני שואל אם האישיות שלך היא הגורמת לסמכות שלך  עלי לראות ולבחון את האישיות שלך
ואם אתה מאמין שבראת גלמים ושאתה יכול ע"י שם להוריד לאריסטו את כל מערכת השמש אז יש בעיה בסמכות שלך  

נאך
 אנני נכד אבל זכיתי להיקרא על שמו 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2006 23:46 לינק ישיר 

על זה כבר כתבתי ביחס לר' חיים שאתה קרוי על שמו שכל עוד שלא הביאו ראיות אין את מה לפרוך.
ואם כן סמכות שאינה מתבססת על דבריו אלא על הערצה ודאי שצריכה בדיקה אלא שלמעט חוגים שאמצו את כל דבריו והמיוחסים לו דומני שבחוגי הישיבות קבלו ממנו ומהחזו"א ועוד ללא מחויבות מוחלטת מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2006 23:47 לינק ישיר 

מאיר, נאך, וולוז'ין ועוד,
ישנה אפשרות שכלל לא עלתה כאן: אולי אם באמת הביאורים שלו הם כל כך חכמים, והסוגיות מקבלות טעם נפלא מדבריו, אז אולי יש מקום לשקול שאם הוא רצה לברוא גולם, אז באמת אפשר לעשות משהו כזה.
כמובן רק למי שמוכן ללמוד משהו שהוא לא ידע אותו קודם לכן. מי שעומד על הנחותיו כל העת לעולם לא ילמד משהו חדש.
אין אני אומר שחייבים לקבל את האפשרות לברוא גולם, אבל לפחות ניתן להעלות את האפשרות הזו, ומשום מה זה לא קורה כאן.
וכפי שכבר כתבתי כמה פעמים בעבר: רציונליות ורציונליזם אינם ביטויים סינונימיים.

אמנם נושא האשכול כאן היה אחר: בהנחה שלא מקבלים את אפשרות בריאת הגולם, כיצד, אם בכלל, ניתן להמשיך ולקבל את הגר"א כסמכות? זוהי שאלה אחרת, ואולי באמת אי אפשר (פרט לאפשרות שהעלה מאיר, פשוט להשתמש בדבריו כשזה טעים).
אבל כפי שכתבתי אם זה יוצא מאד טעים הרבה פעמים, יש אוולי מקום לשקול מחדש את הנחות היסוד.
מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2006 23:55 לינק ישיר 

מיכי
בעולם (החרדי, לא המודרני) בו הנטיה היא כן להאמין לכל דבר מי שאינו מסוגל להאמין בבריאת גולם זה בא לו בדרך כלל ממסקנה לאור נתונים כאלה ואחרים ולאו דווקא מדיעה קדומה
לכן לא בהכרח שכל בעל סמכות או גדלות בתחום זה או אחר צריך לערער את מסקנתו.
בפרט לאור העובדה שרבים מאוד מן הגדולים בהלכה אינם בדווקא מן הגדולים בתפיסת עולם כללית.
וכשם שלא תדרוש ממני לקבל את מסקנותיו של ר' משה פיינשטיין בעניני אמונות ודיעות משום שהוא ענק ההלכה או של ר' אהרון קוטלר ענק הפלפול, ואף לא לבודקם מחדש לאור מסקנותיהם. מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/2/2006 23:59 לינק ישיר 

מיכי,

אתה כותב:

"ישנה אפשרות שכלל לא עלתה כאן: אולי אם באמת הביאורים שלו הם כל כך חכמים, והסוגיות מקבלות טעם נפלא מדבריו, אז אולי יש מקום לשקול שאם הוא רצה לברוא גולם, אז באמת אפשר לעשות משהו כזה."

אולי תסביר מה הקשר בין זה שהסוגיות מקבלות טעם נפלא לבין יכולותיו לברא זבוב ?

אדרבא חפצים אנו ללמוד. תוקן על ידי - נאךאמלנישט - 11/02/2006 23:59:23

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2006 00:11 לינק ישיר 

כתב הרמב"ם ב"פרקי משה" (מובא במהדורת אגרות הרמב"ם של הרב קאפח, עמ' קסג-קסד - ציטוט מזיכרון): אם אדם מספר לך מעשה כלשהו, והאדם ההוא שלם במידות ובדעות, ואין בו דופי כלל, אלא שהסיפור תומך בדעה או עמדה כלשהי שבה נוקט המספר - חשדהו, ואל תאמין לסיפור כלל, אלא בחן את הדעה לפי השכל, מבלי להתחשב בסיפור. לפי שהשאיפה מביאה את בני האדם אל מקומות רעים. (והרב קאפח על אתר מציין לדברי חז"ל, שתלמיד חכם שאומר שמועה - אם קודם מעשה אמר, הקשב לו, ואם אחר מעשה - אל תשמע.)

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הגולם של הגר"א
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext