בית פורומים עצור כאן חושבים

אדם כבול לתרבות שנולד בה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-22/2/2006 02:46 לינק ישיר 
אדם כבול לתרבות שנולד בה

בעקבות האשכול על "קולך" שבו נטען שאין טעם שנשים דתיות ילחמו על שילובם בדת, שהרי בחרו להישאר בחברה הדתית ולמה להישאר בפנים ולהילחם. 

הבעייה שלי היא שמי שנולדה דתית או חרדית אינה בהכרח יכולה לצאת החוצה. וממילא זכותה להילחם על זכויותיה בתוך החברה שהיא חיה בה.

בעייה זו היא נושא נפרד. עד כמה יש לנו באמת יכולת לשנות את הגדרתינו החברתית וכו'.

נראה לי שהמוביליות (תנועתיות) שלנו היא קטנה בהרבה ממה שנראה. לעתים אין לנו כלל יכולת לנוע, ולעתים יש לנו יכולת שהמחיר שלה הוא כל כך גבוה שזה פשוט שיגעון לנוע מחברה לחברה.

שאלה דומה היא כמה מכם היו משנים את דתיותם אם היו משנים את דעתם על אמת התורה?
למיטב ידיעתי יש דתיים וחרדים רבים אשר בגיל מבוגר חדלו להאמין אבל לא שינו את השתייכותם החברתית. וחלקם אף לא את דתיותם.

בספר "לפרוץ מאה שערים" של שרית ברזילאי, היא מציגה את המחקר שלה על 53 יוצאים בשאלה, מתוכם רק אחד או שתיים יצאו בשאלה בעקבות אובדן אמונה. מובן שרבים איבדו את האמונה אחרי שהפסיקו להיות דתיים, אבל מתוך הראיונות של החוקרת עם היוצאים בשאלה היה ברור שהאמונה לא היתה מעורבת ביציאה בשאלה, אלא משנית.
גם מחקר זה מתאים לתיזה שמי שמאבד את המונה לא נהיה חילוני בהכרח.

אני מאד מתנצל על ריבוי הנושאים המלווה בבלבול כלשהו. אני פשוט מציג כאן מגוון של מחשבות שעלו בראשי בנושא.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/2/2006 04:26 לינק ישיר 

פשוט נזכרתי מדבריו המתוקים של "קטלא קניא"....

"ווי שווער עס איז צו זיין אַ איד איז אַ סך שווערער צו ווערן אויס איד"

http://www.algemeiner.com/generic.asp?id=1005

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/2/2006 04:30 לינק ישיר 

תרגום: כמה שקשה להיות יהודי הרבה יותר קשה להיות לא יהודי (במובן של עזיבת היהדות.)

כמובן שעדיף לדעת יידיש...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/2/2006 17:26 לינק ישיר 

אני חושב שהטענה שאדם 'כבול' מרחיקת לכת. יש לא מעט אנשים, גם בפורום הזה, שמשנים השקפת עולם, אורח חיים או חברה, לעתים אף יותר מפעם אחת.

בהחלט נכון שיש חלק מסויים באוכלוסיה שיש פער בין אורח חייו/אופי החברה בה הוא חי לבין אמונתו או אי-אמונתו. אני לא סבור שהוא כה גדול. כלומר, יש לדעתי מעט מאוד אנשים שהם חילונים בתודעתם ואי-אמונתם ונשארים דתיים רק בגלל אילוצים. לרובם לדעתי יש ערך מוסף כלשהו בהישארותם דתיים, מעבר לאילוצים חברתיים-משפחתיים.

הטענה שלי היא שלסביבה הטבעית ולרצון יש השפעה גם על הרציונליזציה של עמדות המוצא. למשל, בישיבות ד"ל יש תמיד קבוצה של חבר'ה שמתלוננת שאין בישיבה מספיק 'שיעורי אמונה'. לרוב מדובר בבחורים מאמינים, לא מהסוג הספקני, ובכל זאת הם זקוקים להזרקת רציונליזציה תמידית שתחזיק אותם במתח אמוני (למרות שגם בלעדיה הם ימשיכו כנראה להיות דתיים).

אגב, אני חושב שהכותבים בפורום עצכ"ח הם דוגמא מצויינת לכך. רוב האנשים שכותבים פה, מגובשים בדעתם ואורח חייהם ובכל זאת דנים בשיא הרצינות בשאלות יסוד של אמונה ומדע, למרות שברור שהרמבמיסט ישאר כזה, הקבליסט ישאר כזה, החילוני/(ת)) ישאר כזה ואפילו המיזרוחניק, ממש ישאר כזה. המשותף לכולם הוא הצורך שלהם לנסח שוב ושוב את עיקרי אמונתם (או אי אמונתם) , ואם אפשר לעשות זאת במסגרת וכחנית מול עמדות אחרות - מוטב.

התחושה שלי שאלו שבאמת מתלבטים ומחפשים את עצמם הם לרוב הקוראים הפאסיביים (אני מניח שהמקום שהנחתי להם להתגדר בו יצילני ממתקפת הרב מיכי).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/2/2006 17:36 לינק ישיר 

ממללא,

אני חושב שהקטע האחרון בדבריך גורף גם הוא. ובעצם אולי גם אומר שהכל  דיוני סרק ללא האופציה לשנות משהו בעמדה הקודמת. ואני יודע שאין זה נכון ,
גם הבטוחים והדעתניים כאן שינו מעמדתם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/2/2006 17:43 לינק ישיר 

קעלעמער,

הקטע בהחלט גורף כדרכן של פרובוקציות.

בכל מקרה, אני בהחלט מסכים לכך שדיונים מהסוג שמתקיים פה גורמים לאדם לשנות דעתו בסוגיות אלו או אחרות. אני יכול להעיד על עצמי שזה קרה לי לא אחת.

בכל אופן, הטענה שלי היא כפולה:

א. אין דין שינוי דעה בנקודות מסויימות כדין שינוי עמדה טוטאלי (למשל חזרה בשאלה/תשובה או אפילו החלפת רמבמיזם בקבליסטיות).

ב. היכולת של אדם להשתנות באופן משמעותי (כדלעיל בסעיף ') מוגבלת לשלבים מסויימים בחייו. אצל רוב האנשים מדובר בגיל צעיר, אצל מעטים גם בגיל מבוגר. ברגע שאדם מתגבש לאישיות מסויימת (והתחושה שלי שרוב הכותבים עברו את השלב הזה) הוא ממוקד יותר ברציונליזציה ופחות בבחינה עצמית מחודשת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/2/2006 17:55 לינק ישיר 

ממללא

כך שמעתי: מעט מאוד בני אדם משתנים, אבל רבים מבני האדם עוברים שינויים רבים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/2/2006 17:59 לינק ישיר 

צודק, אך אני מכיר  כמה (לא הרבה אבל בכל זאת.)שעשו שינוי מהותי, ולאו דוקא   צעירים וגם הצעירים שבהם   היו די מגובשים, לא מהזן הרופף. תוקן על ידי - קעלעמר - 22/02/2006 18:02:50

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/2/2006 18:35 לינק ישיר 

לא יודע,
דבריך סותרים מיניה וביה, אם לאדם אין אפשרות לבחור להשתנות
          איך יתכן שלחברה תהיה אפשרות כזו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/2/2006 18:55 לינק ישיר 

אישציפור,

שכחת שיש שגורסים שחברה היא ישות בפני עצמה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/2/2006 20:46 לינק ישיר 

אישציפור,
חלק גדול מהשינויים העוברים על אדם או על חברה אינם תוצאה של החלטה מודעת, אלא של תנועה הדרגתית כמעט בלתי-מורגשת, ולעתים מוכחשת בתוקף.  אדם המצוי בתוך חברה משתנה מוצא לא פעם שהוא משתנה יחד איתה - ואילו השינויים העוברים על החברה כולה יכולים להיות תולדה קולקטיבית של אינספור שינויים קטנים העוברים על חבריה; המשוב בין התהליכים האלה יכול להביא, בסופו של דבר, לשינוי בחברה כולה ואצל (כמעט) כל פרט בה, גם ללא החלטה להשתנות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/2/2006 22:34 לינק ישיר 

ממללא:
1) אין ספק שלעתים אנשים פועלים בניגוד לסטטוס קווץ הנקודה היא שרוב האנשים יעדיפו לא לשנות, וישנו רק אם המצב הנוכחי הוא בלתי נסבל מאד.
2) יש גם מחיר יקר מאד לשינוי. תתפלא לשמוע שיש אנשים רבים שאינם מאמינים בה' אבל מרגישים שזה פשוט בלתי אפשרי עבורם לעשות שינוי בגיל מבוגר. אתה מתאר לעצמך על איזה רעידת אדמה מדובר?
3) יש גם מחיר פנימי מאד יקר לשינוי.

גם וגם:
אני מדבר דווקא על שינוי גדול ומודע. לא על מה שקורה בלי מחשבה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/2/2006 15:30 לינק ישיר 

אין לי צורך לטעון שיותר קל לחברה להשתנות.
רק אמרתי שאי אפשר לבוא שטענות לפרט שאין לו כוח לעבור חברה. אבל הוא דורש מהחברה לתקן את עוולותיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/2/2006 15:42 לינק ישיר 

שוב לא הבנתי,
ל"חברה" אסור לבוא בטענות אליו, אבל לו מותר לבוא בטענות לחברה, למה?

הטענה שלך לא הגיונית.
      אם הוא טוען שהוא לא יכול לעבור חברה כי זה קשה או ווטאבאר, באותה מידה (ואולי יותר) החברה 
          יכולה לטעון ש"קשה" לה ו/או שהיא לא מעונינת להשתנות.
               ואז ממילא הטענה שהוא "לא יכול לעבור" לא מוסיפה "ניקוד" ללגיטימיות של הבקשה שלו מהחברה.
                            והדר קושיא לדוכתה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/2/2006 00:58 לינק ישיר 

קושי החברה להשתנות אינו תעודת ביטוח על כל מעשה נבלה.
וזה שאדם נולד בעל כרחו בחברה מסוימת מונע ממנו לדרוש בה יותר צדק?

הגע בנפשך, יש חוק במדינת ישראל שמי שעובר כביש שלא במעבר חציה כורתים לו רגל. ואני יכול בקלות לעבור למדינה אחרת. אין לי זכות למחות על העוול?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/2/2006 01:04 לינק ישיר 

האם אני יהודי בגלל בחירתי או.....
http://hydepark.hevre.co.il/hydepark/topicarc.asp?topic_id=885025 בברכה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אדם כבול לתרבות שנולד בה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext