בית פורומים עצור כאן חושבים

הלכה, פרקטיקה והיחס ביניהן.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-11/3/2006 20:06 לינק ישיר 
הלכה, פרקטיקה והיחס ביניהן.

בשני אשכולות סמוכים כאן התפתח ויכוח על מוסר ויהדות (אשכול הטליבן ואשכול האכזריות הקדושה). במרכזם עומדים רעיונות כמו מחיית עמלק, קידושי אשה, שאלות של השכלה, תרבות סובלנות וכו'.*:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

לא כל הדיון, אבל חלקו, יכול להתמפות לשאלות של היחס בין התיאוריה (=ההלכה, מה שכתוב ב"ספרים") לפרקטיקה. יכול אדם לבא ולטעון כי היהדות היא הדת המוסרית ביותר מבין הדתות הגדולות, כיוון שתומכיה שפכו פחות דם מסיבות של קנאות דתית באלפיים השנה האחרונות.  טענה זו יכולה להיות, עובדתית, נכונה, אבל  השאלה היא אם היא משקפת תכונה פנימית של היהדות או היהודים ?

הסתייגות טריויאלית מן הטענה דלעיל תאמר כי היהודים לא שפכו דם פשוט כי לא היה להם כח לעשות זאת (וזו לא הסתייגות חדשה: למען האמת היא מופיעה כבר בספר ה"לאומני" ביותר של ספרות האמונה בימי הביניים, בכוזרי:

"אמר הכוזרי: כך היה אמנם הדבר אלו היתה ענותכם דבר אשר בחרתם בו אבל היא אינה כי אם דבר שבהכרח וכאשר תשיג ידכם תהרגו אף אתם בשונאיכם

אמר החבר: מצאת מקום כאבי מלך הכוזרים..."

אבל בואו נשים לרגע את הטענה הזו בצד.  יש כאן שאלה אחרת, אולי סוציולוגית ואולי הלכתית. נניח שהפרקטיקה הנוהגת בעם ישראל היא א', אבל בהלכה כתוב ב'. מי מנצח? למי צריך לשים לב? מי יותר חזק?

אופן הסתכלות אחד, שיש בו הרבה מן האמת אומר: אל תסתכל במה שאדם אומר אלא איך הוא מתנהג. הרבה פעמים יש לאדם תיאוריות מפה עד להודעה חדשה, מה שנראה כמצדיק אישפוז או כליאה, אבל כשאתה מסתכל על התנהגותו בפועל אתה רואה אדם נורמטיבי לגמרי. בדומה טען הרב קוק כלפי ה"חלוצים" של העליה השנייה: ברמת התיאוריה, הם היו צריכים כולם לחזור לרוסיה ולהצטרף ליבסקציה (חלק קטן מהם, ה"פלג השמאלי" של גדוד העבודה, גם עשה זאת). ברמת הפרקטיקה ראית אנשים שמכל התיאוריות המקסיסטיות שלהם יצא איך שהוא שצריך לחזור לארץ ישראל ולבנות בה את העם היהודי, וכך הם פועלים. הרב קוק טען, בזמנו, כי צריך להאמין ל"ידיים" ולא לפה, לפרקטיקה ולא למשנה האידאולוגית.

שאלות דומות אפשר לשאול גם על ההלכה מול ההתנהגות הפרקטית של שומרי תורה. ניקח לדוגמה דין מורידין ולא מעלין. כיום, איש אינו נוהג בדין זה כאשר מסתמכים על דברי החזו"א הידועים או על סברות אחרות, אבל ברור כי אם יצא מישהו לטעון שדין זה צריך לנהוג היום, סוף סוף פשט השו"ע מורה כדבריו (והשו"ע כתב את דבריו בזמן שהנסים לא היו נפוצים, בדיוק כמו החזו"א). ברמת הדיון ההלכתי גרידא זו לפחות דעה לגיטימית ומכובדת בדיוק כמו הדעה שאסור להחזיר  תבשיל לפלטת שבת. מי ינצח: הפרקטיקה או הסעיף-קטן?

בדורנו ראינו בעיניים משתאות כיצד הסעיף קטן מנצח את הפרקטיקה המקובלת בעם ישראל, בנושאים כמו תולעים במזון או הידורי סת"ם. חומרות שלא היה להן שום "כיסוי בשטח" תפסו תאוצה לאחר שהתברר כי כך כותב השו"ע או נושאי כליו. האם זה נכון? שמעתי פעם ממישהו ששמע מרש"ז אוירבך כי השלחן ערוך הוא "ספר המנהגים של הסבתא של ר"י קארו". אם כן, מאי אולמיה האי מהאי?

ולאידך גיסא, דינים מפורשים כמו "עיר שיש בה חזירים אין חוששים לכתמים". דומני שבאלף השנים האחרונות לא נהגו לסמוך על היתר זה, למרות שהוא מופיע בשו"ע ובכל ספרי התקצירים. האם יש "חשש" (או תקווה) שמישהו יוציא די זה מן הארון?

לפני כמה שבועות דיברתי עם יהודי מארה"ב, שטען בפני כי החברה החרדית שם טובה מזו שבארץ כי "כאן מכירים כולם בסמכותו של ר"מ פיינשטיין שהתיר לימודי חול". הוצאתי לו שו"ת אג"מ מהארון והראיתי לו את התשובות בהן הוא אוסר לימודי חול. האיש התפלא מאד: הוא סבר כי המנהג הפשוט שנהג גם בפניו של רמ"פ משקף את דעתו, והנה התברר כי יש הבדל בין הדברים. מי מנצח? האם מחר יבוא מישהו וינופף בפסקיו של ר"מ פיינשטיין כדי לשנות את הסטטוס קוו שהוא עצמו השלים איתו? (לענ"ד ברור שכן).

עוד דוגמה היא מתשובתו של הרב וואזנר (שבט הלוי ח"ו) בה הוא אוסר את לימוד התורה ב"בית יעקב" שהרי כל המלמד בתו תורה כאילו למדה תפלות, ומספר על פגישתו עם מייסד "סמינר וולף" שבה אמר לו כי אע"פ שכוונתו לטובה "זאת התורה לא תהיה מוחלפת", ותפלות זו תפלות וזהו. אני משער שבנותיו של הרב וואזנר למדו גם הן בבית יעקב. האם יש ל"בית יעקב" איזה שהן קבלות בכתב מגדולי תורה אחרים, שיגידו כי אופן לימוד התורה שם הוא כשר? אם לא, לדעתי סופם המר הוא רק עניין של זמן.  

חיים סולובייצ'יק כתב מאמר בנושא דומה לפני כעשר שנים. לדעתו, עד כמה שזכור לי, השואה והחילון יצרו מצב בו "הספר" קיבל עדיפות על המסורת שנתערערה.  מכל מקום, כאשר מנהלים דיון על ה"יהדות" חשוב להבדיל בין הפרקטיקה של היהודים ובין ספרי ההלכה, בודאי כאשר מדובר בהלכות שאינן נוהגות.

בברכת "ואהבת לרעך כמוך – ברור לו מיתה יפה" (סנהדרין נב.)

פורים שמח.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2006 22:25 לינק ישיר 

נדב,
מנחם פרידמן, במאמרו על השיעורים (בספר 'מסע אל ההלכה') עומד גם הוא על המכניזם הזה בעקבות השואה. בארץ נוצרה חברה שאין לה מסורת ברורה, וכל שמועה או ס"ק הופך למחייב. אגב, זה לגיטימי, כי כל מסורת נוצרת בצורה כלשהי. אם נאמץ פרקטיקות יהיה קשה מאד לחיות ביחד בכור ההיתוך של קיבוץ הגלויות, כשלכל אחד יש מסורת ממקום אחר עם פרקטיקה שונה.

כללית אומר כי לדעתי המוסריות צריכה להיבחן בשני המישורים גם יחד: המוסריות של התיאוריה והמוסריות של הפרקטיקה.
בתחילת דבריך הנחת שהמוסריות של היהודים נובעת לא מהתורה אלא מהאופי שלהם. אני חולק על כך, שכן התורה היא חלק בלתי נפרד ממכונני האופי התרבותי והמנטלי שלנו. לדעתי קשה מאד לנתק את שני המישורים. נכון שהתורה אינה רק טכסט, אבל הסימביוזה של האנשים עם הטכסט, בעיקר ביהדות היא מהותית לתרבות שלנו.
וזה מקרין בחזרה גם על הטענה הקודמת שלי. התיאוריה היא חשובה, שכן בד"כ הפרקטיקה אינה יכולה לאורך ימים לסתור חזיתית את התיאוריה. זהו מצב לא יציב, שכל שינוי יכול לערער אותו. אגב, זה חיובי בעיניי, שאנשים מתייחסים לתיאוריה שלהם ברצינות, ולא רק לתחושות הבטן שלהם. ללא זה התיאוריה היא חסרת משמעות, ולמעשה כל אחד עושה מה שהוא רוצה. לכן גם הכפילויות של ר' משה פיינשטיין טעונות הסבר תיאורטי (ויש כזה), ולא סתם בגלל שזה לא פרקטי.
מעבר לכל זה, המוסריות של התיאוריה חשובה בעיניי כשלעצמה, לא רק בגלל סכנת ההתממשות שלה.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/3/2006 10:14 לינק ישיר 

שנרב,

אם נזכה ויבטלו לימודי תיפלות מן הארץ האם נמשיך ללמד את בנותינו תורה?
בינתיים אני מתרשם שהבנות לומדות לא פחות יפה מהבנים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/3/2006 10:33 לינק ישיר 

שנרב,

אני מסכימה איתך מאוד.
נראה לי, שבמובנים מסויימים, בתוך העולם היהודי הרואה עצמו מחוייב להלכה, אך גם חי את המסורת הנוהגת במציאות, קיים פער מובנה, ואולי אפילו סתירה מובנית. ייתכן והניתוח שלך נכון - הסתירה המובנית יכולה להתקיים רק במקום בו המסורת הנוהגת חזקה מאוד, ולכן במציאות שאחרי השואה מחד, ואחרי הציונות מאידך, נתפסת הסתירה היסודית כבלתי אפשירת ונוצר צורך "לתקנה". נדמה לי כי היה כאן דיון בעבר על ה"צביעות" בעולם החרדי (ולדעתי לא רק שם, אלא בעולם ההלכתי כולו) וטוב יעשה מי שימצא אותו וילנקק לכאן. איני רואה חסרון ב"צביעות" הזו, כל עוד קיימת מודעות אליה ואל הכרחיותה, וגם הבנה של מגבלותיה. מנגד, מכיוון שאני רואה חשיבות גם בתיאוריה כשלעצמה (כהערתו הנפלאה של מיכי לעיל), אני חושבת שיש דברים שצריך גם להגיד ולכתוב, ולא רק לעשות (ובזה, בעל בעמיו - טמונה תשובתי גם לך).

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הלכה, פרקטיקה והיחס ביניהן.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext