בית פורומים עצור כאן חושבים

הרב עמאר מציע: נישואין אזרחיים ברבנות.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/5/2006 13:25 לינק ישיר 
הרב עמאר מציע: נישואין אזרחיים ברבנות.

http://www.nrg.co.il/online/11/ART1/170/114.html]

הרב עמאר מציע: נחתן את חסרי הדת ברבנות

הראשון לציון נפגש בשבוע שעבר עם יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן והציע לו פיתרונות לשאלת פסולי החיתון וחסרי הדת

באחת מההפסקות מהמשא ומתן הקואליציוני נפגשו ביום חמישי האחרון יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן וח"כ יורי שטרן עם הרב הראשי שלמה עמאר. השניים שמובילים סדר יום חילוני שוחחו עם הרב בניסיון למצוא פיתרונות לשאלת פסולי החיתון, חסרי הדת והבעיות במערך הגיור.

נציגי ישראל ביתנו ביקשו מהרב להקל ולנסות לבחון הצעות שונות בסגנון הסכם ברית הזוגיות שנגנז במהלך הקדנציה של הממשלה הקודמת.

לדברי מקורבי הרב עמאר, הוא הבהיר בפגישה כי נעשים מאמצים לפתור באופן פרטני כל בעיה של פסולי חיתון משום שמדובר בתופעה בעלת מימדים קטנים. באשר לשאלת חסרי הדת הציע הרב לפתוח מחלקה מיוחדת בכל אחד מסניפי הרבנות שתאפשר לחתן בישראל אנשים המוגדרים חסרי דת ומעוניינים בחתונה אזרחית.

פיתרון כזה אמור לסייע לרבים מבני העלייה הרוסית שיהדותם נמצאת בספק. בנוסף הבהיר הרב כי נעשים מאמצים לשפר את מערך הגיור ו"להקל היכן שאפשר".

מה אומר ומה אדבר, שתי נקודות לכל אחד מהרבנים הראשיים שיש לנו היום, כמותם לא היו, ואני מסופק אם עוד יהיו אי פעם צמד חמד שכזה, של רבנים "ממלכתיים" שאינם דואגים רק לבעיות ההלכתיות של היהודים, הכואבים את כאבם של כולם, והמחפשים דרך לפתרון בעיותיהם של כל הסובלים, ואפילו אם הן בהמות.

הרב הראשי הראשי האשכנזי ברוב חוכמתו ורגישותו הציע לבדוק את הפרות באולטרסאונד לפני שחיטתם, והרב הראשי הספרדי הציע להקים מחלקה מיוחדת ברבנות שתשיא זוגות חסרי דת בנישואין אזרחיים,

אם הבן התם ישאל:

אם הם חסרי דת מה לרבנות ולהם? ולמה לא למנות פקיד ממשלתי חסר דת ממשרד הפנים?

יענה אפילו הבן הטיפש:

אם זה יהיה בשטח שיפוטו של משרד הפנים, יהיה זה פתח לנישואין אזרחיים לכל, אך אם זה יהיה  תחת פיקוח הרבנות הראשית, הם יבדקו את חוסר דתם את הבאים לפניהם עשר דורות של סבתות, (ק"ו מבנות ישראל הכשרות-ראו אבן העזר סימן ב סעיף ג), ורק אם יתברר בוודאות , וללא כל ספק, כי אף אחת מהן לא הוטבלה לנצרות או ביקרה בכנסיה אפילו פעם אחד;בכל ימי חייה, הם יאשרו את נשואיהם.

אם לפתוח מחלקה זה קל, ולפתוח את הפה קל מזה, הרבה יותר קשה לקבל סמכויות, ועוד לא נולד האידיוט שיתן לרבנות את הסמכות בעניני נישואין גם על הבני בלי דת.

האם לא מספיקה להם הסמכות על נישואי היהודים?

מי היה הראשון שנתן לרבנות סמכות בעניני נישואין?

בסעיף 51 דבר המלך במועצה על ארץ ישראל 1922, נאמר:

"הואיל ומעצמות ההסכמה הראשיות הסכימו גם לכך שהממונה יהיה אחראי להגשמת ההצהרה שניתנה מלכתחילה ביום 2 בנובמבר, 1917 ע"י ממשלת הוד מלכותו ונתקבלה ע"י המעצמות הנ"ל לטובת ייסוד בית לאומי בפלשתינה (א"י) לעם היהודי, בתנאי ברור שלא ייעשה כל דבר העלול לפגוע בזכויות האזרחיות והדתיות של העדות שאינן יהודיות, הקיימות בפלשתינה (א"י), או בזכויותיהם ובמעמד המדיני של היהודים בכל ארץ אחרת".

ההודעה הקנתה סמכויות שיפוט בענייני המעמד האישי, ובכללם נישואין, גירושין, מזונות והחזקת ילדים, לבתי-הדין של העדות הדתיות שהיו מוכרות אז:

העדה המזרחית (אורתודוכסית).

העדה הלטינית (קתולית)

העדה הגריגוריאנית-ארמנית.

העדה הארמנית (קתולית).

העדה הסורית (קתולית)

העדה הכשדית (אוניאטית)

העדה היהודית.

העדה היונית-הקתולית, מלכיתית.

העדה המרונית.

העדה הסורית-אורתודוכסית.

סמכות השיפוט שהוקנתה לבתי-הדין המוסלמיים בסעיף 52, היתה רחבה יותר מאשר זו שהוקנתה לבתי-הדין של העדות הנוצריות והיהודית, ומכיוון שהעדה הדרוזית לא הייתה עדה מוכרת בתקופת המנדט, גם לא היתה כל הוראה בחוק שהתייחסה לבתי-דין דרוזיים.

עם הקמת המדינה, נקלטו ההסדרים הנ"ל ע"י המחוקק הישראלי, במסגרת סעיף 11 ל"פקודת סדרי שלטון ומשפט. התש"ח –1948", שלשונו היה:

"המשפט שהיה קיים בארץ ישראל ביום ה' באייר תש"ח (14 במאי 1948) יעמוד בתקפו, עד כמה שאין בו משום סתירה לפקודה זו, או לחוקים האחרים שיינתנו על ידי מועצת המדינה הזמנית או על פיה, ובשנויים הנובעים מתוך הקמת המדינה ורשויותיה".

מאז קום המדינה הסדירה הכנסת רק את סמכויות השיפוט של בתי-הדין הרבניים, (חוק שיפוט בתי דין רבניים", (נישואין וגירושין), תשי"ג-1953), ובתי הדין הדרוזיים שלא היו מוכרים כעדה ע"י הבריטים, (חוק בתי הדין הדתיים הדרוזיים, תשכ"ג-1962), ואילו סמכויות השיפוט של בתי-הדין המוסלמיים והנוצריים נותרו על-פי העיקרון, כפי שנקבעו בדבר המלך סעיפים 52 ו- 54.

אם במשך חמישים שנה לא היה מי שחשב על פתרון רציני לבעייתם של חסר הדת הופיע הרב הראשי יתברך שמו, ומצא את הפתרון

תנו לרבנות את הסמכות על חסרי הדת!

בעבר כבר היה נסיון שנכשל:

בבג"ץ 4058/95 - יוסף בן מנשה, עו"ד נ' שר הדתות . פ"ד נא(3), 876 עתר עו"ד יוסף בן מנשה לבג"ץ למנות פקיד, שיערוך נישואים אזרחיים במקרים מיוחדים. של נישואין בין חסרי עדה דתית מוכרת וכן נשואין בין בני עדות דתיות שונות.

בפסק הדין כתב הנשיא ברק:

"לדעתנו, דין העתירה להידחות ...

... שאלת הנהגתם של הנישואין האזרחיים בין בני זוג חסרי עדה דתית - כמו גם הנהגתם של נשואין אזרחיים לגבי בני זוג המשתייכים לעדות דתיות שונות - היא שאלה קשה וסבוכה. אין לגביה הסכמה לאומית. היא קשורה בהכרה בסטטוס, הפועל כלפי כולי עלמא. במצב דברים זה נראה לכאורה כי המוסד הראוי לטיפול ולהסדרת הנושא היא הכנסת ולא בית המשפט ...".

הוא לא ידע כי אפשר לפתור את הבעיה בצורה הרבה יותר פשוטה: פתיחת מחלקה ברבנות! 

תוקן על ידי - נישטאיך - 04/05/2006 13:54:42

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/5/2006 14:15 לינק ישיר 

נישט,
אני ממשיך לא להבין את הרדיפה האובססיבית שלך את הרבנות. יחסי אליה לא הרבה יותר מעריך משלך (וכתבתי זאת באאשכול סמוך), אבל אני חושב שהתייחסותך היא חד-צדדית להפליא.
מה יותר הגיוני מצד הרב עמאר מאשר להציע הצעה כזו שמאפשרת לו לפקח על ההבחנה בין יהודים ולא יהודים. אם הרבנות משיאה את היהודים, סביר שהיא תרצה לפקח על הקריטריונים שיקבעו מיהו יהודי. הרי אם לא כן סמכותה מתרוקנת מתוכן לגמרי. אז מדוע שיסכימו לנישואים אזרחיים לחסרי דת כאשר ההחלטה מינו חסר דת מסורה לכל אחד. בזה הם ויתרו על כל הסמכויות שיש להם (בינתיים).
אני מדבר דווקא כמו שדוגל בהפרדת הדת מהמדינה, ונטילת הסמכויות מהרבנות הראשית. אבל הם לשיטתם פועלים סביר ונכון, אז על מה יצא הקצף?
השאלה האם זה ריאלי, והאם אכן יתנו להם זאת, היא שאלה אחרת. לדעתי יש לראות זאת כמשא ומתן בין הרבנות לבין פוליטיקאים, כאשר הרבנות מציעה להם עיסקת חבילה: תנו לנו לפקח על העניין, ואנו נסכים לנישואים אזרחיים. או שהוא יצליח או שלא. אבל מה רע בזה? מדוע זה לא סביר שהוא ירצה זאת, ואולי אפילו יצליח?
אעיר כי אני דווקא רואה כאן סוף סוף פעולה הגיונית וריאליסטית שמנסה להציל את מה שאפשר במקום להתעקש על כל הקופה (כמו שעשו עד עכשיו). אם היינו מציעים לפני שלושים שנה ויותר הפרדה בין הדת (והתרבות) לבין המדינה, עוד היה לנו סיכוי להגיע לסטטוס קוו סביר יותר מתוך עמדת כוח (יחסית). כיום, כאשר ברור שלרבנות אין שום כוח (והמעט שיש לה כבר עומד לפוג), וכשאין כבר כפייה דתית ממשית, זה נראה כבר מאוחר מדי. אי כבר קלפים לוותר עליהם במו"מ. אנחנו כבר בשלב שאין לנו מה לומר בשיח הציבורי, ולכן המדינה היא מדינת כל אזרחיה על אפו וחמתו של רוב הציבור הדתי.
מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/5/2006 14:23 לינק ישיר 

נישטאיך.

יתכן והרבנות (או הרב עמאר) מפנימה את האי צדק (כלפי חילוני) בכך שלה הסמכויות לנישואין וגם בנישואי חילוני. ולכן היא מחפשת להקל כמה שאפשר (ואולי מחשש שמא ילקחו סמכויותיה).

בכתבה שהצגת מובא שהרב ינסה לפתור בעיות גם בנישואי יהודים פסולי חיתון.

ההצעה לנהל את נישואיהם של מחוסרי דת נועדה אף היא ע"מ לשמור על סמכות הרבנים (ששוב, נראות כלפי החילוני\מחוסר הדת לא צודקת). אם נישואי מחוסרי הדת יעשו ע"י גוף ממשלתי, הדבר יהווה פתח מידי עבור יהודים ויזכה רבים מעם ישראל להקים משפחות שלא כדת משה וישראל.

מדוע לא לשמור על מה שאפשר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/5/2006 15:14 לינק ישיר 

מיכי

<"אז מדוע שיסכימו לנישואים אזרחיים לחסרי דת כאשר ההחלטה מינו חסר דת מסורה לכל אחד. בזה הם ויתרו על כל הסמכויות שיש להם (בינתיים)">

באמת למה שיסכימו?

אני לא חושב שמבקשים מהם שיסכימו, בס"ה אומרים להם את מה שרוצים מהם,

<"אבל הם לשיטתם פועלים סביר ונכון">

אם הם לשיטתם חושבים שזה סביר ונכון, האם זה גם אומר  שאני חייב להסכים עם ההגיון שלהם?

השאלה  האם זה ריאלי, והאם יש סיכוי שאכן יתנו להם זאת, היא השאלה האחת והיחידה.  הרבנות מציעה להם עיסקת חבילה: תנו לנו לפקח על העניין, ואנו נסכים לנישואים אזרחיים. אך הם אומרים לרבנות: אתם לא בעמדת כח להעמיד דרישות וחבילות!

מדוע זה לא סביר שהוא ירצה זאת, ואולי אפילו יצליח?

כי סיכוייו הם כמו של אלה הרוצה פרס ראשון במפעל הפיס.

<"כיום, כאשר ברור שלרבנות אין שום כוח (והמעט שיש לה כבר עומד לפוג), וכשאין כבר כפייה דתית ממשית, זה נראה כבר מאוחר מדי">

הוצאת לי את המלם מהפה, במצב כזה עושים הערכת מצב, ולא מתנהגים  כאילו שום דבר לא השתנה.
______

פעיל_מדא

<"יתכן והרבנות (או הרב עמאר) מפנימה את האי צדק (כלפי חילוני) בכך שלה הסמכויות לנישואין וגם בנישואי חילוני. ולכן היא מחפשת להקל כמה שאפשר (ואולי מחשש שמא ילקחו סמכויותיה)">

אז לכן  היא מחפשת להקל כמה שאפשר על הרוסים הגויים שאפילו לא מנסים לטעון שהם יהודים?

<"בכתבה שהצגת מובא שהרב ינסה לפתור בעיות גם בנישואי יהודים פסולי חיתון">

איך אתה חושב שהוא יעשה זאת?

<"ההצעה לנהל את נישואיהם של מחוסרי דת נועדה אף היא ע"מ לשמור על סמכות הרבנים">

השאלה היא אם הפוליטיקאים מעונינים לשמור על סמכות הרבנים.

<"אם נישואי מחוסרי הדת יעשו ע"י גוף ממשלתי, הדבר יהווה פתח מידי עבור יהודים ויזכה רבים מעם ישראל להקים משפחות שלא כדת משה וישראל">

איני יודע באם נישואי  מחוסרי הדת יעשו ע"י גוף ממשלתי,  יהווו פתח מידי עבור יהודים להנשא שלא כדמו"י, אך איך ספק שהדרך בה  הולכת הרבנות  היא דרך סלולה לנישואין אזרחיים

תוקן על ידי - נישטאיך - 04/05/2006 15:26:25

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/5/2006 15:29 לינק ישיר 

נישט,
תסביר לי מה פירוש: אומרים להם מה שרוצים מהם? הכוונה היא שרוצים מהם להסכים, שהרי הרבנות נתפסת עדיין כגוף שיש לו כוח השפעה כלשהי, וכמוקד שעדיף להתחשב בו ולקבל את הסכמתו (אם יכפו עליו זה עלול לעורר ביקורת ציבורית, לפחות מהציבור הדתי. כך לפחות מקובל לחשוב). לכן ברור שאתה טועה, ומדובר כאן בהצעה להסכמה הדדית, ויפה עושה הרב עמאר שמנסה להציל מידם את מה שהוא יכול. או שהוא יצליח או שלא. בכל אופן, למה אתה מצפה ממנו? לומר שהוא מסכים ושכל אחד יתחתן כפי שהוא רוצה? זו דרישה ממש נלעגת, שהרי בכך הוא כורת את הענף שעליו הוא עצמו יושב. הדתיים והמסורתיים ממש לא צריכים את הרבנות (וחלק גדול מהם באמת גם לא משתמש בה, אלא פונה לרבניו הוא). כל עניינה של הרבנות אינו אלא כפייה דתית (ולכן אני מתנגד לה). אבל מדוע נזעקת דווקא כאן כשהוא בסה"כ מנסה לפעול באופן עקבי ולהציל משהו. אני מסכים שהוא כנראה לא יצליח, ואני גם חושב שהערכת כוחה של הרבנות מוגזם. לדעתי כבר אין לה שום כוח, והמו|מ אתה הוא פרפור לגיטימציה אחרון שהיא עוד מקבלת. אבל הגישה של הרב עמאר לא נראית לי בעייתית, והיא בסה"כ מימוש תפקידו. האלטרנטיבה היא להתפטר וזהו (מה שאני מאד מקווה שהוא יעשה, וכבר מזמן היו צריכים קודמיו לעשות).
על כן הייתי מבין אם היית קורא לו להפסיק את הגרוטסקה הזו שקרויה 'רבנות ראשית', להתפטר ולסגור אותה רגע לפני שהביזיון כבר יורד לרמות שהדעת אינה סובלת (האמת שכבר כיום זה כך). אבל היציאה שלך נגד הצעד הספציפי הזה אינה נראית לי סבירה. הוא פועל כמתחייב מהנסיבות הקיימות.
מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/5/2006 15:33 לינק ישיר 

נישטאיך.

איני יודע איך מתכוון הרב לפתור את בעיית פסולי החיתון אך אני משער ששלב ראשון הוא ניסיון למצוא את הפתרון ההלכתי המיקל ביותר עבורם (במצבים שקיים) ואולי השלב השני והרחוק יותר יהיה באיפשור נישואים אזרחיים אך ורק למי שקיבל הודעה רשמית מהרבנות שאינה יכולה להשיאו. (ובכך תשמר סמכותה של הרבנות על רוב נישואי היהודים)

ברגע שנישואים אזרחיים יעשו ע"י גוף ממשלתי המנותק מהרבנות, הרי שזה לא יטרח לברר אם אכן מדובר בחסר דת (הלכתית) או יהודי שאינו שומר תורה ומצוות.  ומה אם היהודי יגיד לאותו גוף "מבחינתי אני נוצרי"?

ובכך תאבד הרבנות את סמכותה.

סיימתי קודם בשאלה "מדוע לא לשמור על מה שאפשר?"

ונראה לענ"ד שזו מטרתה של הרבנות,  ולא מדובר ברדיפת שלטון וסמכות ללא מטרה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/5/2006 16:07 לינק ישיר 

<"תסביר לי מה פירוש: אומרים להם מה שרוצים מהם? הכוונה היא שרוצים מהם להסכים, שהרי הרבנות נתפסת עדיין כגוף שיש לו כוח השפעה כלשהי">

לרבנות יש סמכות בלעדית בנושאי נישואין וגירושין של יהודים, וזה עדיין לו אומר שירחיבו סמכות זו,

<"למה אתה מצפה ממנו? לומר שהוא מסכים ושכל אחד יתחתן כפי שהוא רוצה?">

לא מצפה ממנו לשום דבר.

<"אבל מדוע נזעקת דווקא כאן כשהוא בסה"כ מנסה לפעול באופן עקבי ולהציל משהו">

מפני שאיני חושב שכל ההכרזות השטותיות הללו מוסיפות לו כבוד, ואני לא חושב שהישועה של הרבנות תבוא מחסרי הדת.

הבעיה אינה חסרי הדת אלא היהודים, ומהו הפתרון איני יודע

<אני מסכים שהוא כנראה לא יצליח, ואני גם חושב שהערכת כוחה של הרבנות מוגזם">

אני מסכים אתך מכאן עד לסוף הודעת

פעיל מדא

<"איני יודע איך מתכוון הרב לפתור את בעיית פסולי החיתון אך אני משער ששלב ראשון הוא ניסיון למצוא את הפתרון ההלכתי המיקל ביותר עבורם (במצבים שקיים)">

מה התחדש שלפתע צריך להקל?

<"סמכותה של הרבנות על רוב נישואי היהודים">

בשביל מה?

תוקן על ידי - נישטאיך - 04/05/2006 16:23:08

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/5/2006 20:34 לינק ישיר 

נישטאיך.

עניתי כבר קודם:

(מה התחדש?)

יתכן והרבנות (או הרב עמאר) מפנימה את האי צדק (כלפי חילוני) בכך שלה הסמכויות לנישואין וגם בנישואי חילוני. ולכן היא מחפשת להקל כמה שאפשר (ואולי מחשש שמא ילקחו סמכויותיה).

ואולי הקריאות לבטל את סמכות הרבנות התגברו בשנים האחרונות והוא שגרם לרבנות לחוש באי צדק שמרגיש החילוני.

(בשביל מה?)

הדבר יהווה פתח מיידי עבור יהודים ויזכה רבים מעם ישראל להקים משפחות שלא כדת משה וישראל.
מדוע לא לשמור על מה שאפשר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/5/2006 03:58 לינק ישיר 

לשמור על מה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/5/2006 07:16 לינק ישיר 

מיכי

למה אני חושב שהרב עמאר מדבר שטויות?

איך אפשר להגדיר בדרך אחרת את דברי הרב עמאר האומר: היו לנו סמכויות מאז קום המדינה ועוד מלפני כן, ועד עכשיו לא התייחסנו ברצינות לבעיות פסולי החיתון והגיור, מעכשיו נעשה את כל שבידנו לפתור את בעיותיהם, ומבקשים שנקבל סמכויות גם על חסרי הדת.

האם חוסר המעשה עד עתה היה מעצלנות או מחוסר אפשרות?

האין זה הגיוני לגמור תחילה את מה שיש על הצלחת, ורק אח"כ לבקש מנות נוספות?

אם ההרכב הדמוגרפי והמבנה הפוליטי של תושבי המדינה השתנו מאז שנת 1922 ומתן תורה, הרי חוקי האישות במדינת ישראל לא השתנו.

אם חוקים אלה מתאימים לצורת חייהם של אנשים רבים, הם לא מתאימים לרבים אחרים.

ורבים אלו הם הדורשים פתרון.

האם באמת יש מי שחושב שלרב עמאר יש פתרון?
_________

מדא

שאלת מה יהיה אם יהודי יטען שאינו יהודי?

כבר היה ונדחה:

ראה ע"א 450/70 - אילן רוגוזינסקי ו-3 אח' נ' מדינת ישראל . פ"ד כו(1), 129.

השופט ברנזון:

המערערים הם שני זוגות של גבר ואשה, חברי קיבוצים של השומר הצעיר, אזרחי המדינה ותושביה. כל אחד משני הזוגות קיים טכס נישואין פרטי בנוכחות שני עדים, שבו אמר הגבר לאשה: "הרי את לי לאשה", והאשה השיבה ואמרה: "הרי אתה אישי"; ושניהם חתמו על הצהרה ברוח זו, שקויימה על-ידי שני העדים.

הטענה היא כי על-סמך הטכס הזה, כרתו הצדדים ביניהם ברית נישואין אזרחיים לפי המשפט המקובל האנגלי, החל במקרה זה.

כל כך למה ? הצדדים מעידים על עצמם שהם חסרי אמונה דתית, ובתור שכאלה אין, לטענתם, המשפט האזרחי הישראלי מחיל עליהם שום משפט דתי בעניני נישואין וגירושין,
.....
בית-המשפט המחוזי החליט כי לענין חוק שיפוט בתי-דין רבניים (נישואין וגירושין), תשי"ג-1953, המערערים הם יהודים, ובהיות ענינים ענין נישואין הנופל בגדרו של סעיף 1 לחוק, השיפוט הוא בידי בית-הדין הרבני. בהתאם לכך העביר בית-המשפט את הענין לבית-הדין הרבני באזור תל אביב.

המערערים מודים שנולדו לאמהות יהודיות' ושלא קיבלו עליהם כל דת אחרת מחוץ ליהדות. עקב זאת, מסכימים הם, כי הן לפי ההלכה היהודית והן לפי חוק השבות הם "יהודים". אף-על-פי-כן, טוענים הם, כי בהיותם חסרי אמונה דתית, אין הם נחשבים ליהודים לענין חוק שיפוט בתי-דין רבניים (נישואין וגירושין). משום כך, בעניני הנישואין שלהם הם אינם כפופים לשיפוט דתי והסמכות היא בידי בית-המשפט המחוזי. מר מינצר היה מוכן להסכים, שהחוק חל גם על "יהודי" במובן ההלכה, אף שאינו שומר מצוות הדת, ובלבד שאינו כופר בדת, בכל דת. לעומת זה, מי שמעיד על עצמו שהוא חסר אמונה דתית, אי-אפשר לשייכו בעל כרחו לאיזו דת שהיא ולהטיל עליו מרותו של שיפוט דתי בניגוד למצפונו ...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/5/2006 12:40 לינק ישיר 

נישט,
הרב עמאר אינו אחראי על הפשלות של קודמיו.
אם הוא יחכה עד שייגמר מה שעל הצלחת, הוא לא יעשה מאומה, לא ביחס לצלחת ולא ביחס למה שמעבר לה.
חוסר המעשה עד עתה היה מתוך אותה אשלייה שהמצב ישתנה לטובה וכולם יקבלו עליהם עול מלכות שמים ובאאשם הרבנות הראשית. זה כידוע לא קרה. הרב עמאר מנסה כעת לתקן את הטעויות של כל קודמיו, ומכיר במצב הקיים ובכך שהוא לא עתיד להשתנות בזמן הקרוב. הוא מוכן לעשות צעד מאד מהפכני, שבודאי יזכה לקיטונות של בוז ולעג מכל הציבור הדתי, מתוך תחושת אחריות למה שהוא רואה כתפקידו
חוקי האישות השתנו גם השתנו, אפילו במובנים פורמליים, אבל החוק אינו מנותק מהמתב החברתי-תרבותי. כיום רבים מאד לא מתחתנים, או מתחתנים בחו"ל. כיום רבים יותר נישאים לגויים, ויש סכנה (בלתי נמנעת לדעתי) שזה רק יתרבה. כיום יש לכך הרבה יותר לגיטימציה.

הפס"ד של ברנזון ניתן בשנת 1970, אם הבנתי נכון. אתה עושה צחוק? אתה לא מבין את ההבדל בין בג"ץ והחברה בכלל בישראל של היום לבין זו של אז? לדוגמא: האם היחס לגיורים הוא אותו דבר? או לנישואי קפריסין (שנערכים בארץ)? אולי תביא לנו פסקי דין על גיור כהלכה מאותה תקופה? זה נראה לך רלוונטי בכלל?

למיטב הערכתי הרב עמאר אינו מנסה לפתור את בעיותיהם של מחוסרי הדת או פסולי החיתון, גם כיום. אם הוא היה עושה זאת, הוא היה מועל בתפקידו כרב, שכן ההלכה אוסרת לפתור את בעיותיהם (במובן שהם מתכוונים אליו). לכן ברור שהוא מנסה להציל את מצב חיי האישות של היהודים (על פי ההלכה), בהתאם להלכה ככל האפשר. זה הכל.
לסיכום, אני לא רואה כל בעיה במה שהוא עושה. אתה טופל עליו את עוון הרבנות לדורותיה, ללא כל הצדקה נראית לעין.
מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/5/2006 17:39 לינק ישיר 

מיכי

שבוע טוב

<"הפס"ד של ברנזון ניתן בשנת 1970, אם הבנתי נכון. אתה עושה צחוק? אתה לא מבין את ההבדל בין בג"ץ והחברה בכלל בישראל של היום לבין זו של אז?">

חוק הנישואין בישראל הוא משנת 1953, ואף שאין ספק שהחברה השתנת מאז פס"ד ברנזון, הרי בפס"ד רבים של שופטי בג"ץ (כולל של ברק)  מצאנו אותם אומרים לעותרים: אתם צודקים, החברה השתנתה  ואולי גם החוק צריך להשתנות, אבל מכיוון שאנחנו שופטים ולא מחוקקים  עלינו לפסוק עפ"י החוק  כפי שהוא היום, ולהבנתי מאחר ולא היה שינוי בחוק מאז פס"ד ברנזון, לכן גם אין סיבה מדוע שהבנת הבג"ץ שבזמנו החוק תהיה שונה היום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/5/2006 22:20 לינק ישיר 

נישט,
הזכרתי את הגיור, שם השינויים ידועים, ויש לכך השלכות כמובן גם על הנישואין.
אבל גם לגבי דיני האישות עצמם בהחלט יש הבדלים, והם לא מעטים.
לדוגמא, הידוע/ה בציבור זכאי/ת לכמה וכמה זכויות (כגון ירושה ועוד). זהו חידוש של הפסיקה ולא של החקיקה. כלומר תוצר של נורמות חברתיות, שמרוקן למדיי את המשמעות של חוק נישואים וגירושין.
כנ"ל לגבי התאזרחות (למשל, בני זוג) וחוק השבות שעברו שינויים בפסיקה. כך גם לגבי נישואי קפיצה (קפריסין הוירטואלית והאמיתית).
 יבואו מומחים ממני ויביאו דוגמאות נוספות. אין ספק שהמצב החברתי משפיע באופן דרמטי על הפסיקה והפרשנות, והגישה הפוזיטיביסטית הנאיבית שרואה בחוק משהו יציב וסטטי, תלוי ניסוח בלבד, אינה עומדת בשום מבחן אמפירי (וגם לא תיאורטי, אך זה עניין אחר).
מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/5/2006 23:30 לינק ישיר 

לפי התרשמותי, הכותבים כאן יוצאים מנקודת הנחה, שלפחות לגבי היהודים שאינם פסולי חיתון, ודאי שעל פי ההלכה צריך לשאוף שכולם יינשאו כדת משה וישראל, ולכן ברור שהרבנות צריכה להשתדל עד כמה שאפשר למנוע נישואין אזרחיים במדינת ישראל.
השאלה היא, האם זה נכון.
צר לומר זאת, אבל מאז שנת 1922 חל כידוע שינוי גדול לא רק במשפט הישראלי, אלא בדפוסי החיים של הציבור החילוני בארץ. אחוז גבוה מן הציבור החילוני אינו שומר על נאמנות משפחתית. גם מי ששומר על נאמנות, הרי זה לפי התפישה שלו את המושג הזה, ולא על פי ההלכה. כך למשל, זוג שנמצא בהליכי גירושין - האם הם (ומבחינת ההלכה, כמובן השאלה בעיקר על האשה) מעלים על דעתם לשמור על נאמנות, רק בגלל שעל פי ההלכה הם עדיין מוגדרים כזוג נשוי?
במצב כזה, צריך לשאול - האם באמת עדיף שהם יינשאו כדת משה וישראל, או שאולי על פי ההלכה עדיף להפך, שיינשאו בנישואין אזרחיים. כך הם אולי יעברו על איסור של פילגש (ולא ניכנס כאן כמובן לסוגיה), אך ייחסכו מהם איסורים חמורים בהרבה.
לא הייתי מקצין זאת עד כדי הכרזת איסור על חיתון זוגות חילוניים כדת משה וישראל, אבל האם אנחנו צריכים לכפות זאת עליהם? האם זו כפייה על המצוות או כפייה (בגרמא) על העבירות?
וגם מי שבא מרצונו להינשא, צריך להסביר לו את משמעות הדבר, להבין שזו התחייבות רצינית ואת המשמעויות ההלכתיות שלה. כמו שמודיעים לגר את משמעות הצעד שהוא עושה.
בתחומין יש מאמר של הרב בקשי דורון שמפרט את הבעיה הקשה הזו, ושואל את השאלה. אך משום מה, רוב הציבור הדתי והנהגתו עדיין חושבים שחייבים לשמור מכל משמר על חוק הנישואין במתכונתו. אני לא מבין זאת, ואשמח לשמוע את דעתכם.
(אני מעריך שיבואו הסברים מן הסוג של "שמירת כח למנגנון" וכד' - לא לזה אני מתכוון, אני דן במישור ההלכתי והרוחני).

תוקן על ידי - ש377 - 06/05/2006 23:42:56

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2006 02:37 לינק ישיר 

ר' שמואל,
זוהי בעיה עתיקת יומין, וגם ההצעה אינה חדשה. הדיון באשכול זה היה על תקינות פעולתו של הרב עמאר, ולאור ההנחות שלו עצמו לדעתי אין מקום לביקורת עליו.
השאלה שאתה מעלה היא אחרת: האם ההנחות שלו הן אכן נכונות. אז לגבי כמה מהן כבר כתבתי את דעתי שלא. לגבי האספקט שאתה מעלה, מקובל שהפוסקים מתנגדים לזה (אף שהיו כאלה שנהגו לחתן חילונים עם עדים פסולים, ואין דעת חכמים נוחה מכך), והטעם אינו אחד מאלה שאתה העלית.
הטעם העיקרי לזה הוא הצביון של החברה היהודית ככללה. אם המקובל הוא שלא נישאים כדת מה וישראל, זה פוגע בצביון של הבית היהודי ככלל, וזה נראה להם חמור יותר מאשר העבירות שעלולות לנבוע מחיתון כהלכה.
וכעין זה ידועה התשובה (מהר"י מינץ? או מישהו מתקופתו, אינני זוכר כרגע) שהתנגד למיסוד הזנות על אף היתרונות הברורים שיש בזה, הן מבחינת ההלכה הפורמלית והן מבחינת הבריאות.
על כן ככל שהדבר תלוי בנו עלינו לחתן כהלכה, וכמובן להסביר לאנשים את המשמעות ככל האפשר. מה שהם בוחרים לעשות עם זה אח"כ הוא לבחירתם שלהם, וכאן אמרינן 'הלעיטהו לרשע וימות'. ייתכן שהמסקנה צריכה להיות אולי להקל את הליך הגירושין.
כמובן שלאחר הפרדת הדת מהמדינה, כדעתי, ברור שגם לא יהיה מקום לכפייה על נישואין כהלכה. אבל בכל אופן אם מישהו יבוא לרב להינשא כדת משה וישראל, לא ייתכן לענ"ד שישיאו אותו שלא כדין. זה ממש מעשה שלא ייעשה. אתה לא צריך לרדות את הפת עבורו כדי למנוע אותו מאיסור מסופק שיהיה בעתיד. מדוע זיגוד חטא וטוביא מינגיד? בגלל שיש כאלו שהם פושעים, אז כולם צריכים לחיות ללא חופה וקידושין?
מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2006 13:23 לינק ישיר 

ר' מיכי -
לא עלה על דעתי לחתן שלא כדין, דהיינו להטעות אנשים כאילו הם נישאים כדין ובעצם לפסול את קידושיהם. וגם לא אמרתי להימנע מלהשיא אותם. אבל לא לכפות אותם להינשא כדת, וגם מי שרוצה להינשא, להעמיד אותו על מלוא המשמעות של הדבר. אני לא חושב שרבנים כיום מסבירים לחילונים עד כמה חמור איסור אשת איש, ואיזו מחוייבות נוצרת בנישואין.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הרב עמאר מציע: נישואין אזרחיים ברבנות.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext