| נשלח ב-4/5/2006 19:03 |
|
| |
הרלוונטיות של שמע ישראל
על פניו, אפשר לומר שמכל התפילה, בפסוק "שמע ישראל" אפשר לראות הכי הרבה כוונה אצל רוב האנשים. בתפילות בישיבות אפשר לראות ולשמוע אנשים מתעכבים על פסוק זה שניות ארוכות. כנראה גם שזה מה שחז"ל רצו בכך שהדגישו את חובת הכוונה בקריאת שמע.*:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
מה בעצם אומר הפסוק המפורסם? הפסוק הוא קריאה לעם ישראל להפנים את העובדה שה' הוא אלוהינו ולא שום אלוה אחר, והוא לבדו אלוהינו ולא ח"ו בשיתוף עם אלוה אחר.
בעבר, כשכל העולם היו אנשים דתיים, ההצהרה היהודית העיקרית, כלומר המסר של היהדות בעולם, היתה של הדגשת היהדות על פני אלילים ודתות אחרות. הדבר שהכי גרם ליהודים רבים לסטות מהדרך הנכונה היו אמונות באלים אחרים, ועל כך נלחמו תמיד המנהיגים הדתיים. לכן הפסוק "שמע ישראל" היה כ"כ מרכזי וחשוב. כיום, הבעיה העיקרית שמרחיקה יהודים מדרך היהדות היא כבר לא דתות אחרות אלא החילון. על כך נאבקים כל המחנכים והרבנים בדורנו. אם פעם ההצהרה היהודית העיקרית היתה "ה' הוא האלוהים", היום ההצהרה צריכה להיות "יש אלוהים".
אז מה הביג דיל שעושים משמע ישראל? גם להרבה חילונים ברור שאם יש אלוהים אז ברור ש"הוא יהודי" ולא נוצרי או בודהיסטי. יש המון חלקים משמעותיים בתפילה שקולעים יותר לבעיה העיקרית שהיהדות בימינו מתמודדת איתה. האם אנשים באמת מתכוונים יותר במקומות אלו וכאן הם רק משחקים אותה? האם הפסוק הזה כל כך מדבר אליהם? למה?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2006 19:54 |
|
| |
ג
יש להעיר על שאלתך שתי תשובות שהן אחת:
א. הקריאה מכוונת לנו ולא לעולם (ראה דברי באשכול האלילם כרות יכרתון - שם הראיתי ברורות כי אין בתנ"כל מקור למגמה לפרסם את ייחוד ה' בעולם) - ודווקא המאמינים עלולים לא להבין מהו ייחוד שמו.
ב. תן דעתך שעיקר ההכרזה מכוונת להמשכה - ואהבת את ה'...והיו הדברים האלה וכו' - כלומר טיבה של ההכרזה היא המשמעות של תוצאותיה - קבלת עול מלכות שמים ועול מצוות - ואף זאת מכוונת למי שמקבל על עצמו עול.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2006 22:09 |
|
| |
שלוש הערות לשאלה: 1. מרכזיות של תפילה, או כל פעולה דתית, אינה בהכרח נמדדת במטרות שאנחנו רואים בה. 2. הכוונה העיקרית ב'שמע ישראל' היא קבלת עול מלכות שמים, ולא נגד עבודה זרה דווקא. זה רלוונטי ומרכזי תמיד. ולפי זה הדגש באמירת הפסוק אינו על 'ה' אחד' אלא על 'ה' אלוקינו'. 3. 'ה' אחד' אין פירושו רק שה' הוא יחיד, אלא גם אחיד (אחדות ה') ופשוט ולא מורכב.
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2006 22:13 |
|
| |
ר' מיכי
לסעיף 3 בדברייך אני תוהה - האם בשעה שתקונה ק"ש אכן על על דעת התובנה הפילוסופית של פשוט שאינו מורכב - והאם אין כאן אנרכוניזם? מאידך, הרעיון של יחוד כפשוטו משמעו - יחיד ואין אחר בלתו בחינת 'לא יהיה' לך.
לסעיפים האחרים אני מסכים, והם מצטרפים לדברי.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2006 22:39 |
|
| |
כמתעסק, ראשית, 'שמע ישראל ה' אלוקינו ה' אחד' הוא פסוק בתורה, ולא תקנה של אנשי כנסת הגדולה. החובה לאמור אותו פעמיים בכלל יום תוקנה אולי מאוחר יותר (ואולי לא). שנית, הרי האשכול הזה התחיל עם אנכרוניזם, שהרי הוא תוהה מה משמעות ניתן היום לאותה חובה עתיקה לומר 'שמע ישראל'. ועל כך עניתי את מה שעניתי.
מיכי
|
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2006 01:13 |
|
| |
לרב מיכי "ה' אלוקינו" - ולא אלוהים אחרים אלוהינו "ה' אחד" - כלומר גם האלוקים שכבר שלנו(וברור שהגויים טועים) הוא רק אחד, אין לנו כמה אלוהימים.
אני לא מאמין שפירושך נכון אלא זה שכתבתי לעיל, ועל כן גם תשומת ה' על "ה' אלוקינו" לא תעזור.
לג123 1. מתכוונים ב"שמע" כיון שההלכה טיפלה טוב טוב בכוונה זו, ולדעתי בעיקר מכיון שישנה הלכה לשים את היד על העיניים, אומרים כולם ביחד בקול וכו' - כל המעיישים האלו תורמים הרבה לכוונה בשמע. 2. פעמים רבות יוצא לי לחשוב על כך, וכאן כן נכנס הקטע של רק אלוקים אחד, שההשגחה פועלת בעולם, שה' מפעיל את חוקי הטבע, לרגע אני עוזב את הכל וחושב: עזוב אותך מפרסומות, האמת בעולם הזה היא ה', הוא השולט הוא המכוון הוא הנותן נסיונות אין הרבה דברים יש רק דבר אחד והוא ה'.
כל העולם הזה בלבולים - שמע ישראל ה' אלוקינו ה' אחד.
תוקן על ידי - hooooomy - 05/05/2006 1:15:38
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2006 12:25 |
|
| |
חומי, אני לא מבין את טענתך. 'ה' אלוקינו' פירושו הוא שה' הוא אלוקינו. האם זה בא לאפוקי לאלוהים אחרים או מאתיאיזם? ברור שמשניהם. אז מה הקושי לראות בכך ערך מרכזי גם כיום. אתה מחליט שפירוש המילים הללו הוא לאפוקי מאלוהים אחרים, ואז מקשה קושיות. הפירוש הזה לא נכון, וממילא אין קושיות. ההלכה (?) לשים יד על העיניים נובעת מהצורך בכוונה. השאלה היא מדוע יש צורך בכזו כוונה? זוהי התייחסות מעגלית.
כמתעסק, טענתי היא שהמשפט הזה נלקח מהתורה, ואנו לא יכולים לנסח את התורה מחדש. האם יש פסוק אחר שמבטא טוב יותר את הרעיון של קבלת עול מלכות שמים? אני לא בטוח, אבל אשמח לשמוע הצעות. אגב, אם כן, אז בהחלט ייתכן שיוצאים ידי חובה גם בו (לפחות לדעת כמה פוסקים). זה צריך להיות דווקא פסוק ולא משפט משלנו, שכן יש כאן גם דין של תלמוד תורה פעמיים ביום, ולא רק קבלת עול מלכות שמים. לכן אני לא רואה כל בעיה בבחירת הפסוק הזה, שמבטא היטב את קבלת עול מלכות שמים, ורק כנגזרת ממנה את הדחייה של אלוהים אחרים. כך זה גם בא לידי ביטוי בכוונות (=לקבל עול מלכות שמים) שנוסחו עוד בתקופה שעבודת האלילים היתה רלוונטית יותר. לכן פירושי בהחלט לא תלוי על בלימה גם ביחס לתקנה המקורית. ליתר דיוק, אין כל ספק שהוא נכון. מעבר לכך, הוא מאפשר כוונות רלוונטיות מאד גם כיום. ובאשר למכבי תל-אביב, כל אחד ועולם המאוויים והשאיפות שלו (ולא שאני לא אוהב לראות משחקי כדורסל). אז מה הקושי כאן?
מיכי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2006 13:44 |
|
| |
לרב מ'
טענתי היתה שהפירוש בא לאפוקי מאלוהים אחרים וכלל לא דיבר על אתאיזם, אינני חושב כלל שהיה אתאיזם באזור באותה תקופה. ברור שאם מדברים על אלוקים אז גם מניחים שהוא קיים, אלא שלדעתי הפסוק לא מנסה לומר דבר על עצם הקיום של אלוקים אלא על כך שהוא היחיד. כמובן שאם הפירוש "שלי" לא נכון אז הכל הולך פיפן, אבל אמרתי את דברי בהנחה שהוא נכון ואני עדיין חושב כך.
לגבי משקפיים על הראש וידיים על העינים - ג123 שאל מדוע אנשים מתכוונים יותר בפסוק ולא מדוע צריך יותר להתכוון, לפחות כך הבנתי אותו: "האם אנשים באמת מתכוונים יותר במקומות אלו וכאן הם רק משחקים אותה? האם הפסוק הזה כל כך מדבר אליהם? למה?" אני חושב שחלק מן הסיבות שהפסוק מדבר אלינו הוא המעיישים הדבוקים אליו.
חומי
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2006 15:44 |
|
| |
ר' מיכי
איני מבין במה אנו חלוקים - כל טענתי היתה רק שלא רלוונטי ביחס לתקנה הנושא של - פשוט ולא מורכב.
הרי א, ב, אתה בא ללמדני דכל בר בי רב יודע שהאמירה היא קבלת עול מלכות שמים - איני מבין כלל על מה הדיון שלך איתי...
אמנם - יש להעיר שצירוף דין ת"ת הוא לענ"ד ענין אחר, שהרי ניתן לצאת יד חובת ת"ת בכל פסוק אחר, וא"כ בלאו דווקא צריך את פסוק זה.
אך כאמור אני שב ואומר שאני מסכים וכך גם מתחילה סברתי שעיקר הפסוק הוא עצם ההצהרה של 'קבלת עול מלכות שמים' - ותוכנו בפשיטות הוא: א. אלוקינו ב. אחד - ואין להאמין או לעבוד לאחר.
חומי אשרינו שזכינו שחלק מהעם מבין זאת, אך יש חלק נכבד שאינו מבין, ואף תמיד הדבר עלול לטעות. והואיל וכך תיקנו ואין כאן שום גריעות לענ"ד השאלה כלל לא מתחילה.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2006 15:55 |
|
| |
חומי, אבל למה קבעו את המעשים הללו? כדי שיתכוונו. אז למה רצו שיתכוונו דווקא כאן? באשר לפירוש הפסוק, אני לא רואה מדוע כוונת המתקנים רלוונטית. בתקופתם האלטרנטיבה היתה ע"ז ולא אתיאיזם, אבל פירוש הפסוק אינו נוגע רק לכך. הפסוק קובע בפירוש שהוא אלוקינו, וזה רלוונטי גם להיום. אז מה הבעיה כאן?
מיכי
|
|
|
|
|