| נשלח ב-9/5/2006 17:46 |
|
| |
תסריט אורתודוקסי
שלום, אני תלמידת כיתה י"ב במגמת קולנוע בבית ספר חילוני,ומגיעה מרקע דומה.כתבתי תסריט שהגיבור הראשי שלו הוא בחור ישיבה(אורתודוקסית),ורציתי לשלב בתסריט סצינת שיעור גמרא.בעיות הגמרא שיסוקרו בסצינה אמורות להוות הד לבעיות שיופיעו בסרט ולכן אמורות להיות בנושאים כגון:כיבוד הורים,חשיבות הנישואין,חשיבות הציות להורים.אביו של הגיבור נפטר(ואינו מהווה נושא עיקרי בסרט)ולכן בעיות שעוסקות ביחסי אב-בן אינן רלוונטיות.כו' אמורה הסצינה לשקף את להיטותו של הגיבור ללימודים בישיבה ואת אהבת הוויכוחים שלו,ואת ההבדלים בינו לבין חברו .לכן רציתי לדעת גם דרך וויכוח מקובלת לבעיות גמרא במסגרת לימודית,רצוי בישיבה אורתודוקסית.יש לציין כי באמת איני מצוייה בשני הדברים שבהם ביקשתי עזרה ואין לי גישה אליהם.פניתי לרב שמלמד בישיבה תיכונית ובבית ספר לבנות.הרב עשה עבודה רבה ומוערכת מאוד כדי לעזור לי ,אבל למרבה הצער נראה שהוא אינו מבין את בקשתי כלל:למרות מחאתי הוא שלח לי בעיות בנושא כסף במשפחה,יחסים עם האב,בעיות העוסקים בדברים נקודתיים מדיי כדי להיות חלק מסרט קולנוע,והתעקש בעצמו לכתוב דו-שיח בשפה יומיומית ולמטה מזה של שני בוגרי ישיבה תיכונית שעכשיו הם חלק משוק העבודה(כגון"אימא שלי משגעת אותי,כל הזמן אומרת לי להביא לה כסף ולהסיע אותה ,מה אומרת ההלכה בנושא?""אני זוכר שבישיבה התיכונית למדנו..").מכיוון שכמדומני ממנו לא תבוא ישועתי,כולי תקווה שתמצאו את הזמן והיכולת לעזור לי.
בתודה רבה מראש ליירד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/5/2006 19:11 |
|
| |
ליירד:
בקידושין דף מ"ב ע"א ישנו סוגיא האומרת שמצוה לאדם להתעסק בעצמו
בנישואין שלו. אולי זה יתאים לצורך שלך.
תיאור דרך הלימוד בישיבות הוא מעבר
ליכולתי, אבל בגדול הוא חיפוש אחר האמת ללא פשרות וללא רחמים וללא חת. האמת במקרה
הזה מוגדר, מחשבות ותפיסת החכמים שכתבו את הגמרא.
ולבסוף
שאלה. איך את מתכוונת לתאר בחור ישיבה אורתודוקסי כשאת לא מצוייה לא בעולם האורתודוקסי
ולא בעולם הישיבות?
|
|
|
|
| נשלח ב-9/5/2006 20:05 |
|
| |
ליירד
ברוכה הבאה אל הפורום
אני סבור שלקחת על עצמך משימה כבדה למדי. אנסה לבאר מה כרוך בה.
א. הבנה כיצד נראית גמרא וכיצד יש ללמוד אותה.
ב. הכרות כיצד נעשה שיעור גמרא. וזה שונה מישיבה לישיבה.
ג. תיאור שיעור מסויים שיתאים לנושא שלך.
אפשר שתוכלי להעזר במקורות האלו:
יש גמרות (רבים של "גמרא" שהוא נושא הלימוד המדובר) בהוצאת שוטנשטיין. אלו גמרות עם
תירגום לעברית והסבר. אמנם גם הן מיועדות למי שמבין לפחות במקצת את שפת הגמרא
וחשיבתה...
יש ספרי מבוא של הרב שטיינלזץ בנושא התלמוד. הם יכולים להעניק לך תובנה כיצד הגמרא
מתנהלת. למשל "מבוא לתלמוד" ו"מדריך לתלמוד". אלו ספרים מצויינים, אם גם הם מיועדים למי
שרוצה ללמוד ולא לחפש חומר לתסריט...
יש מכונים שבהם לומדות נשים גמרא. בעבר נסקרו מכונים כאלו בפורום שלנו. אולי מישהו ימצא את
הלינק.
כמובן, מכונים אלו מיועדים למי שרוצה להכיר את מקורות היהדות ולא לחפש מקור לתסריט. אבל
אולי תוכלי לשלב את שני הדברים יחד?
וכלל הוא אצלנו: מתוך שלא לשמה, בא לשמה. מתוך מניעים לא תמיד יהודיים טהורים, מתקרבים
ומגיעים לעשות את המעשים הנכונים וגם מאמצים לבסוף את המניעים הנכונים לאחר שהאמת
מתבררת.
(כוונתי לאמת שה' נתן לנו, לעם ישראל, את התורה כדי שנזכה להתקרב אליו, ולדעת כיצד לחיות
ולשם מה).
יש ספר של חיים פוטוק שבו הוא מתאר שיעור דרמטי מאד בישיבה אוניברסיטה באמריקה. לצערי
שכחתי איזה הוא מבין ספריו, אך בוודאי יימצא כאן מי שיציין זאת ויפנה אותך למקור.
אולי תרצי לפנות גם למפיקי "אושפיזין". מסתבר שהם ישמחו לעזור לך עם רקע.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/5/2006 20:38 |
|
| |
ליירד
ברוכה הבאה - הצבת לעצמך אתגר גדול ואני תקווה שמתוך שאיפתך הכנה והישרה תציגי תמונה ראויה. קשה לעלות על הכתב רשמים כאלו שאת מבקשת.
עצתי לך: ישנו ביה"ס לתקשורת בשם 'מעלה' - אפיונו בכך שהוא נועד לאנשים דתיים, ובכלל זה העוסקים בקולנוע - זהו בי"ס מקצועי לכל דבר, שפירסם סרטים רבים בבמות ציבוריות ידועות! פני לשם יוכלו לחבר אותך למישהו מבוגריהם (שאף למד בישיבה) שינחה אותך בע"פ - כך תוכלי לזכות ללווי בעל רמת דיוק גבוהה ושיענה על צרכייך. כדאי לנסות.
דגמים קולנועיים שהוצגו: א. נסיון כושל בסרט 'ינטל' - אל תלמדי ממנו. ב. סידרה בערוץ 2 על ישיבת בנ"ע כפר הרוא"ה - נסי להשיג כמה פרקים, וצפי בדגמים ותתרשמי...
לגוף שאלתך - אחד מאפיוניו של הלימוד הישיבתי הוא המו"מ הקולח בין שניים מתוך נסיון לרדת לשורש הנושא הנלמד ובכפיפות לטקסטים. אמנם שימי לב - בד"כ בישיבות מדובר בדיון בין שני צעירים - מעתה, האופי האישי של האדם מהווה במידה רבה הקו המוביל של הויכוח - אדם תוסס / וכחן / בעל "פתיל קצר" - יתלהט ירים קולו וכו' עלול לסטות וכו'. אדם סבלן / נינוח ומתון ינהל דיון ענייני יותר. אמנם גם הראשון וגם השני - מודעים לאופיים מחד, ומאידך לכך שהם מנהלים ויכוח שכותרתו היא 'לשם שמים' - לשם לימוד. לפיכך טיבם של הדיונים בד"כ שהם נוטים שלא להגיע לריב, אם כי אי אפשר להכחיש שלעתים כשמדובר באדם נוקשה, עלולה לפחות במהלך הדיון להתפתח תחושת חמיצות - ולא פעם מוצאים תוך כדי הדיון או בסופו את אחד המשתתפים מתנצל בפני השני על סגנון חסר סבלנות בו נקט.
מעתה, הייתי מציע לך להדגיש את המתח והקונפליקט בין הטיפוס של הדמות, לבין תכני הדיון בו הוא עוסק או המודעות שלו לכך שהוא שואף להגיע לברור האמת.
שימי לב - נטיה לשטחיות תציג את המתח כצביעות והתחסדות. לעומת זאת התבוננות מעמיקה ורמה גבוהה תציג מתח שבין אדם השואף לשיפור אופיו לבין הקשיים של דפוסי חשיבה והרגלים של נערותו.
כל טוב.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/5/2006 20:41 |
|
| |
ליריד,
לדעתי אם את רוצה לעשות משהו אותנטי לא יהיה לך מנוס מא. ללכת לישיבה ולראות קצת את התנהלות הדברים - תוכלי לעשות זאת אולי מעזרת הנשים.
כמו כן כדאי שתקחי בחור ישיבה שעכשיו חי את הדברים וכמו כן הוא בחור רציני שאכן לומד ולא מישהו חפפן.
למרות זאת.... קשה לי להאמין שבכתה י"ב תצליחי ליצור משהו יותר מדי מוצלח.. אבל גם משהו חלקי זה בסדר.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/5/2006 21:13 |
|
| |
תודה עד אין קיץ על התגובות המפורטות.
נטענו כאן טענות נגד אמינות של חוסר התמצאותי בעולם החרדי ושזה לא יהיה די מוצלח. אני בהחלט מסכימה איתן. אין אני מצפה שהתוצר הסופי יהיה מוצלח או אמין במיוחד,אבל אני מכוונת לסרט גמר טוב ככל האפשר.ומכיוון שבסרט תיכון קצר מדובר ותו לא, ומתוכו סצינה אחת בת 3-5 דקות לערך שהיא סצינת שיעור,למידה של גמרא במכוני גמרא או קניית המדריכים הן בהחלט מוזגזמות,עם כל הכבוד שיש לי למה שאני עושה ולתכנים שאני עוסקת בהם.אין אני אומרת שלא אעשה זאת בעתיד,אולי בהקשר תסריטאי אך בהחלט לא בהקשר התסריט הזה.
כשלעכשיו בהחלט אסתפק בטקסטים של בעיות מתאימות אם מישהו יכול להעלות אותן,ואם מישהו יוכל לספר מחוויותיו לפחות בצורה הבסיסית ביותר על איך שיעור כזה צריך להתנהל ,תודה.
ליירד
|
|
|
|
| נשלח ב-9/5/2006 21:28 |
|
| |
אני כל כך מתרגש מהחילונים הבורים האלה שלא יודעים כלום על החרדים אבל דחוף להם לעשות דווקא סרט על החרדים כמו למשל לעשות סרט על עכברים או שבט באפריקה.
ובמילים אחרות אם את לא מתכונת להשקיע לכי תעשי סרט על מה שאת מכירה ותעזבי את החרדים לבד
|
|
|
|
| נשלח ב-9/5/2006 22:27 |
|
| |
ליירד מכיוון שכולם מציפים אותך בעצות,אוסיף לך אחת משלי. בחרי לך נושא אחר לתסריט, הנסיון לעסוק בנושא או בחברה כשאינך מעורה היטב בהווית החיים שלה . עלול לשאת תוצאה מגוחכת להפליא. הדוגמה הטריה ביותר שעולה בדעתי למן סרט מגוחך שכזה,הינה דווקא יצירתו של ספילברג הנחשב, "מינכן"
שם תוכלי לראות אנומליות מופלאות. אנשי שב"כ במדים (בג'יפ צה"לי ) סוכני מוסד מפטפטים עצמם לדעת (בעיצומה של פעילות ) עסוקים בהתלבטויות מוסריות מהסוג הנדון במועדוני וויכוח של בי"ס תיכון נושאים נאומים חוצבי להבות ,
תוכלי גם לראות את גולדה מאיר בכבודה ובעצמה מעורבת בבחירת סוכן זוטר, ולא סתם אלא בשל היותו בנו של איזה "גיבור" מסתורי ועוד כהנה וכהנה .
צפי ותביני
|
|
|
|
| נשלח ב-9/5/2006 23:50 |
|
| |
בריסקער,
כתיבתה כאן מצביע על השקעה, וביחס לקולנוע רדוד שנוצר ע"י בני השבט עצמם כגרובייס, או לחילופין ע"י חוזרים בשאלה שההיסטוריה מוכיחה שיצירתם אינה אובייקטיבית, עדיפים בעיני יוצרים כתלמידה משקיעה זו.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2006 00:48 |
|
| |
למה שלא תביאי את התסריט ואנחנו ננסה למלא את החסר?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2006 00:53 |
|
| |
אני חברה של ליירד, וכותבת בשמי כתגובה לבריסקער:*:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
אם אתה בא לטעון טענה אומנותית, מקובל, אבל ממה שנראה כאן הטענה שלך באה לשמר ערכנים בדלניים שגם ככה החברה החרדית נגועה בהם קשות.
זו לא התייסחות שהייתי מצפה מפורום שנושא על כותרתו את האקסיומה "כאן חושבים". מהכרותי עם ליירד, היא בחורה שגדלה אמנם בחברה חילונית לחלוטין, אבל יש בה סקרנות ואולי אפילו עריגה גדולה כלפי העולם הדתי- אמוני, וכנראה שגם הרצון שלה לכתוב דווקא על הנושא הזה מגיע מתוך הסקרנות הזו. מה אתה בעצם טוען? שלא כדאי לעשות סרטים ירודים? אוקי, ידוע, וליירד בעצמה כתבה והוסיפה שהיא מודעת לבעייתיות באותנטיות של הסרט שלה. אבל מה בעצם מבדיל את החקירה שלה את העולם החרדי (שנתקלת כאן באנטיפתיות מאוסה מצדך) מאשר עבודה בביולוגיה שעושה ילד על תורשה? או על תולעת המשי? האם אסור לו לילד לחקור בנושאים אלה משום שהוא לא גדל בסביבת תולעים עניפה?
כאמור, טענה מגוחכת.
אני בעצמי כנערה שמתעניינת בנושאים חזלי"ם לא ממש מצאתי מסגרת חילונית ובעיקר לא דתית שתענה לי על הסקרנות הזו, "החילונים הבורים האלה" ישארו בורים הרבה בגלל הסגפנות החרדית כלפיהם.
וכבר מזמן ידוע שהציונות הרגה את הסיכוי ללימודי גמרא בבית ספר, אבל זה כבר לדיון אחר.
(נטשה)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2006 07:56 |
|
| |
לירד / נטשה
בכל קבוצה, יש שחושבים אחרת ולעתים מרוב שחותרים לאמת ננעלת המחשבה...
דומה שיש כאן אי הבנה לגבי המושג של סרט ביה"ס - ואנשים מייחסים לו מידת חשיבות והקפדה של סרט קולנוע (שגם לגביו ודאי צריך לדון), ואינם מבינים שהעיקר בסרט משוג זה הוא הפגנת היכולת ולאו דווקא דיוקי התוכן. - יצירה / הצגה חזותית / תפישת מצב וכדו'.
לכו על זה תהנו, קבלו ציון טוב -
אך כשתדרשו לנסות להציג סרט המספר סיפור של אדם חרדתי כולל בישיבתו - שם עשו עבודת תחקיר מעמיקה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2006 08:04 |
|
| |
נטשה, ליירד וכולם
הפורום שלנו אינו מגביל את הכותבים בו לדעה אחת מסויימת. מה שהוא תובע מהכותבים הוא
להציג עמדה מנומקת, בהירה, ולכתוב בדרך ארץ, כלומר בנימוס.
פסילה גורפת של אדם המשתייך לתרבות שונה מהבנת תרבות שונה פחות או יותר ממה שגדל עליו
אינה מוצדקת. לכן לא נראה לי שמישהי, בין אם תלמידה לקולנוע, ובין אם כל אדם אחר, לא יהיו
מסוגלים להבין תרבות אחרת. בוודאי לא אם הם מוכנים לעשות מאמץ, להקשיב, ולשמור על
פתיחות. כמדומה שסגנונה של ליירד מעיד שהיא נחנה בתכונות הדרושות האלו.
לעומת זה, אני מבקש להסביר את דעתו של הפוסל. הציבור החרדי חש פעמים רבות כמיעוט נרדף.
גם בארצו שלו, מדינת ישראל. יתכן שזה לא נכון. יתכן שזה נובע מחינוך שמלמד את הנוער לחוש כך,
שאנו עדיין בגלות גם בין בני עמנו. (ויתכן שזה נובע מהתייחסות הסביבה, או מהסברה לא נכונה).
תהיינה אשר תהיינה הסיבות לכך, יש חרדים רבים שחשים שנעשה להם אי צדק בהצגתם בצורות לא
מדוייקות וממילא לא מחמיאות בתקשורת.
אני משער כי החשש הזה עמד מאחורי הקריאה לליירד לוותר על תוכניתה.
כשלעצמי, איני סבור שיש למנוע מאדם לחקור את שורשיו. וכבר כתבתי לעיל כי "מתוך שלא לשמה
בא לשמה", והסברתי מה פשר הרעיון הזה.
אולם כפי שאני מקווה שהיכרות הדדית תועיל ותרבה ידע, וכפי שאני ממליץ על מאור פנים ולא על
הסתייגות, כך אני מבקש התחשבות. התחשבות באלו, שכמו הכותב לעיל חשים מותקפים.
דוגמא: הסרט אושפיזין זכה להצלחה גדולה ויש סבורים כי הוא לימד את הציבור החילוני הרבה על
הטוב בחברה החרדית. בוודאי שעושי הסרט התכוונו לטובה. עם זאת, יש ביקורת קשה על השקפת
העולם שבאה לידי ביטוי בסרט, לפחות ביקורת שכתבתי בעצמי. (האם מישהו יודע היכן הלינק
לאשכול?). ושם הטעות - אם זו טעות - היא של אנשים שחיים בציבור החרדי במשך שנים רבות.
לפיכך, יש מקום לזהירות ולהתחשבות כפי שיש מקום לסיוע למי שמתעניין.
וכבר אמרו חכמים: האמת והשלום אהבו.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2006 08:54 |
|
| |
דאב, לגבי "תוצאה מגוחכת להפליא" - זו דרכו של הקולנוע והעולם חי איתה בשלום. האינטרנט מלא באתרים שמלגלגים על התשתית העובדתית הרעועה בסרטים שעוסקים בנושאים כמו מחשבים, הנדסה גנטית, המזרח הרחוק, החלל החיצון ועוד. זה לא צריך להפחיד יוצר קולנוע. ההשקעה צריכה להיות רק במידה שתמנע בזיון מוחלט בעיני הציבור הרחב, לא בעיני המומחים לתחום.
ליירד, מהאשכול הזה את יכולה לדלות לפחות רעיון אחד לסרט מוצלח על חרדים. נסי לכתוב תסריט שמבוסס על דמותו של החבר בריסקער. הקהל תמיד אוהב קומדיה טובה.
תוקן על ידי - יבוסי - 10/05/2006 9:24:47
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2006 09:05 |
|
| |
מה שאני אומר זה דבר פשוט אם את רוצה לעשות על חרדים בבקשה, אבל תשקיעי בזה כמו שצריך שאלות מהאינטרנט זה לא השקעה את צריכה ללכת ולהשקיע ולראות במו העיניים ולהבין טוב את העניין
אבל להגיב על העצות כאן שזה בסך הכל סרט סטודנטים וכו' כמו שהגבת, זה לא רציני אז בבקשה תניחי אותנו לנפשינו.
|
|
|
|
|