| נשלח ב-21/5/2006 04:30 |
|
| |
אבא! אבל אני אוהבת אותו!
"ר"ע רעיא דבן כלבא שבוע הוה, חזיתיה ברתיה דהוה צניע ומעלי…''. (כתובות דף ס"ב עמוד ב, ובשינויים בנדרים דף נ עמוד א).
סיפורים על אהבת בתו של "גביר" העיירה ל"רועה", אינו רק סיפור מהסרטים, אלא הוא סיפור מהחיים.
בכל רגע באיזשהו מקום בעולם מתאהבות בנות, וברבות מאהבות אלו ישנם אבא או אמא, החושבים שלבתם "מגיע" "יבעל ותר טוב,"ממשפחה יותר טובה", וברבים מהם, התנגדות האבא היא אף בתוספת איומים: אם ברצונך להתחתן אתו, צאי כבר עכשיו מהבית שלי, ואל תצפי מאתנו שאעזור לכם כספית!
ובדיוק כך היה בסיפור אהבתם של רחל בת הגביר ועקיבא הרועה,
''… איקדשא ליה בצינעה ושדרתיה. שמע אבוה אפקה מביתיה, אדרה הנאה מנכסיה ...".
אין סיכוי שסנוב מעשירי העיר, לא יתנגד לאהבת בתו לרועה עני, עם הארץ וממשפחת גרים.
ללא כסף, ללא תורה, וללא יחוס.
לאיש ממעמדו לא מספיק שבתו תתאהב באחד ש"הוא מעולה"!
מה היתה תגובתה של רחל לאיומי אביה?
"אבא, אני אוהבת אותו, וזה כל מה שחשוב לי! אם לא תעזור לנו, אי"ה נסתדר גם ללא העזרה שלך! איני הראשונה ולא אהיה האחרונה!
מה עשה אביה?
"שמע אבוה אפקה מביתיה אדרה הנאה מנכסיה".
הוא גירשה מהבית, והסוף ידוע.
מבחינה הלכתית, הורים יכולים לא יותר מאשר להתנגד לשידוכי ילדיהם, אך ילדיהם אינם חייבים לשמוע להם, וכך הוא פסקו של הרמ"א בשולחן ערוך יורה דעה סימן רמ סעיף כה:
"וכן אם האב מוחה בבן לישא איזו אשה שיחפוץ בה הבן, א"צ לשמוע אל האב".
למה הוא אינו צריך לשמוע, האין מדיני "כיבוד אב" לשמוע לאבא?
כשהדבר נוגע לאהבה פג תוקפו של הלכת כיבוד אב!
"וכן אם האב מוחה בבן לישא איזו אשה שיחפוץ בה הבן, א"צ לשמוע אל האב".
למה?
מקורו של הרמ"א הוא בשו"ת מהרי"ק סימן קסו, שכתב:
"אשר נסתפקת אם יש כח ביד האב למחות ביד בנו לישא אשה אשר יחפוץ בה הבן לע"ד נראה שאם היא אשה ההוגגת לו שאין כח ביד האב למחות ביד הבן".
משני טעמים:
" ... ועוד, דקרוב הדבר בעיני להיות כמצוה לעבור על דברי תורה שהרי אמרו רבותינו ז"ל אסור לאדם שיקדש את האשה עד שיראנה אלא שעכשיו הותר פן יקדימנו אחר כמו שכתבו התוספות והפוסקים הרי שהקפידו שיקח אשה אשר יחפוץ בה ותמצא חן בעיניו וכן בכמה מקומות חשו חכמים ז"ל לחבב האשה על בעלה".
ולא רק בן, גם בת יכולה לומר לאביה: אני מאוהבת באותו הבחור ואני רוצה להתחתן אתו, ואיני מקבלת את התנגדותך!
"... ועוד אגיד לכבו', הרי כמוהו - כמוני יודעים שהאכשור דרא כנז' הוא בדרך כלל וגם בימינו, ולא רק אצל הבנות כי אם גם אצל הבנים, [פרט אצל השכבה המתקדמת (בלשון נקיה), ואצלם כפי שג"כ כמוני כמוהו יודעים, בנהפוך הוא שכשם שהבנים לא שואלים הסכמת הוריהם כך אותו הדבר גם אצל הבנות] ואפ"ה ובכל זאת נפסק בשו"ע הלכה פסוקה דאם האב מוחה בבן לישא איזה אשה שיחפוץ בה הבן אין הבן צריך לשמוע אל האב, וא"כ ה"ה גם אצל הבת, וכפי ההוכחות שהוכחתי בספרי שם. ...
על כן דעת לנבון נקל, שאם כי בודאי מן הנימוס והדרך ארץ שכל בת - לרבות גם בן - יתיעצו עם הוריהם בענין הנשואין, וכאשר הנהוג באמת ככה - בדרך כלל -, אבל כשקורה שמתייעצים ומודיעים לההורים וההורים מתנגדים, ולהתנגדותם אין בסיס בהלכה, והבעיה היא רק אם ישנו בדבר עבירה על כאו"א =כבוד אב ואם=, אזי כשם שמצינו שנפסק בזה בפשיטות בשו"ע יו"ד סי' ר"מ לגבי בן שאין צורך לשמוע בזה אל האב, כך נראה דאותו הדין גם אצל בת, וכפי שביררתי והוכחתי בספרי שם שגם בת דינה בזה כבן שאין צריכה לשמוע אל האב ומותר לה להנשא לאיש שחפצה בו". (שו"ת ציץ אליעזר חלק יד סימן עג).
מדבריו ניתן להבין שרחל נהגה כהלכה, כאשר היא אף לא שאלה את אביה .
האם סיפורה הוא הוראה לכל הבנות:
''אם אתן מתאהבות בבחור, תתחתנו אתו, ואל תשימו לב להתנגדות הוריכם ל"שידוך"! אם רחל עשתה כן, עשו כן גם אתן, אם אביכן מאיים? שיאיים! הוא עוד יבוא להתחנן לפני בעלך, כאשר בעלך יהיה "הצלחה".
תוקן על ידי - נישטאיך - 21/05/2006 5:17:51
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2006 12:04 |
|
| |
.
ירוחם:
אברהם ידע כי אין ליצחק חובה לשמוע לו. לפיכך, במקום להיות ההורה המצוי האוסר על בנו מעשה שלא נראה בעיניו (אם אתה יוצא אתה, אז... ), הוא דאג לכך שיוצג בפני יצחק שידוך ראוי, כזה שימשוך את לבו. והרי קימא לן שהמעשה הצליח - ככתוב - ויאהבה.
במקום לאסור, הוא קם ועשה מעשה. שלח את עבדו הנאמן וכו'.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2006 12:30 |
|
| |
מהנסיון שלי אני יכול להעיד שאין לבחורה חרדית/דתיה היכולת להתנגד לרצון של ההורים שלה.
כמה פעמים הכרתי בחורות בכל מיני דרכים, ולמרות שרציתי שהקשר יתפתח לדבר רציני, הבחורות לא הסכימו בעיקר בגלל הפחד מהתגובה של ההורים.
יש לי קרוב משפחה שמייעץ לשלום בית וכדומה, והוא גם אמר לי, שמהנסיון שלו, אין כמעט בחורה שומרת תורה ומצוות שמסוגלת להתנגד לרצון ההורים.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2006 12:40 |
|
| |
מואדיב אתה צודק אבל הנושא שדנו בו היה שבועתו של עבד אברהם והאיסור שהוא הטיל לקחת אשה מבנות כנען לפי "המשך חכמה" מדבריך אני לומד כי יש למהר לשדך את הילדים לפני שהם הולכים לרעות בשדות לא רצוים ח"ו. חסידים ואנשי מעשה מוצאים סימוכין לדבר. מצאה אשה מצאה טוב -המוצא אשה על ידי שדכן מצאה טוב. אבל מוצא אני את האשה מר ממות. כשאני הוא המוצא זה מר ממות. כתבת כי יצחק אהב את רבקה אחר כך. בא נשים לב לתופעה מענינת בנוגע לאהבה של האבות. המאהב הגדול מכולם היה יעקב. הוא התאהב ממבט ראשון הוא מנשק את רחל עוד בטרם הציג את עצמו . כה גדולה היתה אהבתו. שעבד בשבילה 14 שנה בסופו של דבר. ומה קורה לאהבה הגדולה כל הדיבורים ביניהם הם בכעס ורוגז. אפילו להסכמה על שמו של בנם הם לא הגיעו יצחק ורבקה הוא אהב אותה לאחר שהביא אותה לאהל שרה אמו. אתה לא מוצא שום דיאולוג בין רבקה ויצחק הם לא מדברים ביניהם חוץ מפעם אחת. על אברהם ושרה התורה לא מזכירה שהוא אהב אותה. אבל אתה מוצא הרבה שיחות קשות ורכות אבל היה דיאולוג. בכל פעם שהתורה מזכירה את שרה היא תמיד מציינת "שרה אשת אברהם" מה שלא כן אצל האמהות הנאהבות.
למען הסר כל ספק: מאמין גדול אני באהבה בין בעל ואשתו ובכלל באהבה. מודה ועוזב
תוקן על ידי - ירוחםשם - 21/05/2006 12:46:35
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2006 13:00 |
|
| |
צ'אוט,
מה שאתה מתאר מעניין אותי מאוד. כיצד אתה מסביר זאת? האם זה שונה מבחור דתי/חרדי? מדוע? האם זה קשור בגיל (ייתכן ובחורות דתיות/חרדיות בתקופת השידוכין או תחילת הנישואין, הן צעירות יותר מן הבחורים בתקופה זו?)?
אני חושבת שראוי לומר, שהתופעה הזו אינה בהכרח רעה או בעייתית, והשיפוט תלוי גם בגיל (אני מניחה שבחורה בת 20 שאינה מוכנה להמרות פי הוריה - או אפילו להתמודד עם האפשרות שמא לא יסכימו לטעמה - תראה לי נורמלית לחלוטין, בעוד אישה בת 45 שחוששת מדעת הוריה - בעניין בן זוג או בכל עניין אחר הנוגע בחייה שלה - תראה בעיני מעט משונה).
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2006 13:52 |
|
| |
לגבי ההקשר של כיבוד אב ואם. מצות עשה של 'כבד את אביך ואת אמך' לפי פשוטה היא לשרתם. יש מצוה נוספת 'מורא' שנאמר 'איש אמו ואביו תיראו'.
רמב"ם ממרים ה ג איזה הוא מורא, ואיזה הוא כבוד: מורא--לא עומד במקומו, ולא יושב במקומו, ולא סותר את דבריו, ולא מכריע את דבריו, ולא יקרא לו בשמו לא בחייו ולא במותו, אלא אומר אבא מרי. היה שם אביו או שם רבו כשם אחרים, משנה את שמם.
ה איזה הוא כבוד--מאכיל ומשקה, מלביש ומכסה משל אב. ואם אין ממון לאב, ויש לבן--כופין אותו, וזן אביו ואימו כפי מה שהוא יכול. ומוציא ומכניס ומשמשו בשאר הדברים שהשמשים משמשים בהן את הרב, ועומד בפניו כדרך שעומד מפני רבו. [ד] והאב שהיה תלמיד בנו, אין האב עומד בפני הבן, אבל הבן עומד מפני אביו, אף על פי שהוא תלמידו.
ו וחייב לכבדו בשאר דרכיו, בשעת משאו ומתנו ועשיית חפציו. כיצד: הנשמע בדבר אביו למקום--לא יאמר מהרוני בשביל עצמי, פטרוני בשביל עצמי, אלא מהרוני בשביל אבא, פטרוני בשביל אבא; וכן כל כיוצא בזה. לעולם יכלול בכלל דבריו שהוא חושש בכבוד אביו, ושהוא מתיירא ממנו.
מכל זה עדיין לא יוצא כל חיוב להתייעץ אתם בכל ענין ואף לא לתת להם זכות ווטו, אלא שיש בזה כבוד נוסף על הדין וכך נהגו שלא להתריס נגד דעתם, ואפשר שהוא דין דרבנן (דומני דעת הרשב"א בחידושי קידושין) לכן בנושא גורלי כבחירת בן/ת זוג אין מקום להידור זה. למעשה לאו דווקא בנושא זה, גם בעסקים או בבחירת חבר אין מקום לאב להתערב ואין איסור לעבור על דבריו אלא שאם אפשר להסתיר את ההתנגדות כדי שלא לצער ודאי שיש מצוה לעשות כן. גם בפוסקים מובא דין דומה לגבי תלמוד תורה נגד רצון ההורים.
מאיר
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2006 14:09 |
|
| |
אמשלום:
אני חושב שהסיבה לתופעה הוא בגלל הצורה שבו בחורה חרדית גדלה. בחורה חרדית רגילה חיה בסביבה מאד מוגנת. היא לעולם לא היתה צריכה לדאוג על פרנסה, ביגוד, בית, אוכל וכדומה. היא לעולם לא עזבה את הבית לתקופה ממושכת. הדאגות החמורות ביותר שלה, הן בעיות של חברות ובית ספר. עקב זאת היא מפתחת תלות כמעט טוטאלית בהורים שלה שסיפקו לה את כל צרכיה ואינה מסוגלת להתנגד להם.
לעומת זאת, בחורים מטבעם הם יותר נועזים. מה עוד, שרוב בחורים עד החתונה כבר העבירו 6 שנים או יותר מחוץ לבית בתוך ישיבות וכדומה. אז הם הרבה יותר עצמאיים ומסוגלים להחליט לבד.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2006 14:09 |
|
| |
מיימוני
להערתך: "ובעניותי אף הייתי תמה על הפיכת הנושא הזה לשאלה הלכתית".
אני איני תמה כלל שהנושא הפך לשאלה הלכתית, מפני שכל חיי האדם מיום לידתו ועד אחרי קבורתו הפכו להיות חלק מההלכה, ואין סיבה שיחסי אב ובן לא יהין חלק ממנה.
<" אם יש לדון בסיפור, אזי יש לזכור כי רחל התנתה עם רבי עקיבא שילך ללמוד תורה">
אם לא אטען שהחלק הזה בסיפור הוא מזוייף, או שכולו לא נכון (כפי שטענת שכבר טענו בפורום), האם לא אוכל לשאול מדוע עלינו לחשוב "כי רחל התנתה עם רבי עקיבא שילך ללמוד תורה", כאשר בסיפור רחל ורבי עקיבא בשתי המקורות מופיעים סיפור אחרים, ורק באחד היה זה "תנאי מוקדם" נישואיהם שעליו "ללכת ללמוד", ואילו בשני היתה זו היא שאמרה לו שילך ללמוד אחרי נישואיהם:
הסיפור בנדרים דף נ עמוד א:
"ר' עקיבא איתקדשת ליה ברתיה (דבר) דכלבא שבוע, שמע (בר) כלבא שבוע אדרה הנאה מכל נכסיה, אזלא ואיתנסיבה ליה. בסיתוא הוה גנו בי תיבנא, הוה קא מנקיט ליה תיבנא מן מזייה, אמר לה: אי הואי לי, רמינא ליך ירושלים דדהבא. אתא אליהו אידמי להון כאנשא וקא קרי אבבא, אמר להו: הבו לי פורתא דתיבנא, דילדת אתתי ולית לי מידעם לאגונה. אמר לה ר' עקיבא לאנתתיה: חזי גברא דאפילו תיבנא לא אית ליה. אמרה ליה: זיל הוי בי רב..".
הסיפור כפי שהוא בכתובות דף סב עמוד ב:
"ר"ע רעיא דבן כלבא שבוע הוה, חזיתיה ברתיה דהוה צניע ומעלי, אמרה ליה: אי מקדשנא לך אזלת לבי רב? אמר לה: אין. איקדשא ליה בצינעה...".
למה לדעתף עלינו לקבל את הסיפור שבכתובות ולא את זה שבנדרים?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2006 14:57 |
|
| |
מאיר ידידי אנו פוסקים לפי הש"ע.
שולחן ערוך יורה דעה סימן רמ סעיף כה
. הגה: וכן אם האב מוחה בבן לישא איזו אשה שיחפוץ בה הבן, א"צ לשמוע אל האב (מהרי"ק שורש קס"ז /קס"ו/) .
שו"ת יביע אומר חלק ח - יו"ד סימן כב
כן פסק הרמ"א בהגה (סי' רמ סעיף כה). גם המהרשד"ם בתשובה (חיו"ד סי' צה) כתב, שהאב שציוה על בנו שבשום אופן לא ישא את בת פלוני, והבן חפץ בה, כי היא ישרה בעיניו, הדין פשוט שהבן יכול לישא האשה אשר ישרה בעיניו, ואין מצות האב מעכבת כלל, כי ממנה יזכה לבנים הגונים, כיון שהיא כשרה כשאר בנות ישראל הכשרות, ואם ישא אשה אחרת אשר אין לו חפץ בה, בניו יהיו בני שנואה, ושנואים לפני המקום. ע"ש. וכתב ע"ז בשו"ת משפט צדק ח"א (ס"ס כג) בד"ה ואם, שאף שנידון מהרשד"ם היה בבן, נראה שהוא הד
מודה ועוזב
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2006 15:40 |
|
| |
ירוחם
אודה לך אם תעמידני על נקודת המחלוקת בינינו.
(אני מעתיק רמב"ם משום שהוא זמין לי ברשת, למיטב זכרוני השו"ע מעתיק את ההלכות הללו באשר להגדרת כבוד ומורא)
מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2006 15:54 |
|
| |
מאיר. אין מחלוקת ביננו. אלא שאתה העמדת את דבריך על מסקנת סברא.ואני הבאתי את מסקנתך בהלכה פסוקה.
מודה ועוזב
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2006 17:10 |
|
| |
נישט כתב:
< למה הוא אינו צריך לשמוע, האין מדיני "כיבוד אב" לשמוע לאבא?
כשהדבר נוגע לאהבה פג תוקפו של הלכת כיבוד אב! >
ומה כשהדבר נוגע בתלמוד תורה? או ההחלטה על עלייה לארץ ישראל? גם אז פג תוקפו של הלכת כיבוד אב ואם ? כנראה שבכל כלל יש היוצאים מן הכלל , ושאינם באים ללמד על הכלל - הכלל מבוסס על יסודות התבונה ויש לו פונקציה שהוא אינו מתחלק לסכום הפרטים ממנו הוא מורכב, ואם ישנם פרטים שלא מסתדרים עם הכלל, אל לנו להתייחס אליהם - ולא נגרע מ'כבד את אביך ואת אימך' מאום.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2006 17:28 |
|
| |
ברור שהעובדה שבחור או בחורה חרדים אינם אומרים להוריהם "אותו אני אוהבת" , אינה נובעת ממניע הלכתי אלא כולו חברתי.
החברה החרדית היא חד מינית ובד"כ אין כל הזדמנות של מפגש בין בין לבת שיכול להביא לתוצאות רציניות.
במקרים המעטים שזה כן קורה, אזי בהחלט נאמרים הדברים, וההורים שהחכמה נר לרגליהם בד"כ לא ימנעו בעד ילדיהם לממש את רצונם ,(בכל אופן לא בעצמה מרובה יותר מהורים במגזר הכללי החושבים שילדיהם טועים בבחירת בן/בת הזוג) וזאת, על אף עגמת הנפש וההרגשה הקשה של הכשלון החינוכי המתלוים לכך.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2006 19:53 |
|
| |
נישטאיך (וההמשך לכולם)
לא באתי לחלוק אלא להוסיף.
א. ברור גם לדעתי שההלכה מכסה את כל חיי האדם.
אולם יש תחומים שבהם ההלכה שותקת, ומי שישאל: מה דעת ההלכה, התשובה תהיה: תחליט
בעצמך. להלכה אין מה לומר על זה.
ואחד הדברים הברורים כאן הוא השיקול את מי לשאת לאשה, ואם לאב יש זכות להתערב, או לבן
חובה לציית להוריו.
ב. לדעתי זה ברור מסברה, ואם יש לכך זכר בהלכה, אזי זו הלכה שמבוססת במקורה על סברה.
והרי רוב ההלכות או כולן מבוססות, במקום כלשהו, על סברה. ואולי צריך להגדיר מהי סברה זו,
וכמדומה שיש אשכולות על זה.
ג. יש מקום לדון בשאלה. האם יש דבר שאינו נתון לקביעה הלכתית. הרי גם הקביעה ש"אין צורך
לשאול בהלכה" היא הלכתית. מעין מה שאומרים בשם אריסטו, כי אי אפשר שלא להתפלסף. כי ממה
נפשך. או שאתה מכיר בצורך בפילוסופיה, או שאתה טוען שאין בכך צורך, אך אז עליך להציע
נימוקים לכך וממילא כבר אתה עוסק בפילוסופיה.
ד. מסתבר שיש מקום לתיכנון וחשיבה על "איזו אשה יבור לו האדם". חלק מהשיקולים הם רומנטיים,
קשורים לתחושת האהבה, למרות שהאהבה בדרך כלל באה לאחר הנישואין ולא קודם (וגם בזה כבר
דנו בעבר).
התיכנון הזה אולי אינו "הלכתי" במובן המדוקדק של המילה, אך הוא בהחלט חשוב מאד, ואדם צריך
לשקול את מעשיו בתבונה, אם גם רגשותיו הנוכחיים והעתידיים הם חלק מהנתונים שיש להביא
בחשבון.
ה. לא זכרתי שיש שני מקורות נפרדים לסיפור ויש ביניהם מחלוקת בפרט זה. אמנם, אם לא נאמר
שאלו שני מקורות שונים, יתכן שהאחד משמיט את החלק הזה מסיבות שונות, ולא בגלל שהוא לא
היה ולא נברא. ועלי לעיין בדבר.
ו. היה באחד הפורומים מעשה בזוג שרצו להתחתן, אך הם השתייכו לשני מגזרים שונים סוציולוגית,
ובלחץ ההורים הם נפרדו למרבה כאב הלב.
זה כמובן סיפור רומנטי יפה אם גם עגום (אם הוא אמיתי, מה שאף פעם אי אפשר לדעת בוודאות
באינטרנט). והוא בהחלט יכול להתרחש בחברה החרדית שלנו, אך גם במקומות אחרים.
ומי לא שמע על רומיאו ויוליה? (עלילה של שייקספיר על זוג שהתאהב באיטליה, אך כל אחד מהם
בא ממשפחה אחרת, והמשפחות שנאו זו את זו. אמנם הם כמעט גברו על ההורים, אך בגלל איזו
טעות שלחו יד בנפשם...).
הרקע לעלילות כאלו אינו הלכתי אלא סוציולוגי, או אנושי.
כמובן, מניעה מחתונה יכולה להיות מטעמים הלכתיים, כגון שאחד הצדדים פסול חיתון למשנהו. ואז
הסיפור עלול להיות עצוב מאד.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2006 20:00 |
|
| |
ובפשטות איני מבין כלל
כל יסוד כיבוד או"א אינו אלא בדבר הראוי לאב לכשלעצמו הבן חייב בו. וענין השמיעה להורים הוא דבר המסתעף והוא כעין הכשר מצוה. אך אין כאו"א מעמיד זכות להורים כלל לנהל חיי הבן או הבת בדבר השייך לו. (וומיוחד דין קטן שאינו בר דעת)
ר' מיכי
זכה את הרבים, אינו תחת ידי בחידוש מעניין שלך בדין כאו"א.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2006 21:44 |
|
| |
התפישה שרוב הדוברים כאן תומכים בה, היא תפישה של ראשונים רבים, דהיינו - שכיבוד אב ואם מוגבל רק לצרכי ההורים, ואין הבן חייב לשמוע להנחיותיהם בכל התחומים. וכך אכן נפסק להלכה. אך צריך לדעת שאין זה פשוט, ותמיהתו של כמתעסק לפני אינה הכרחית. בתרומת הדשן (ח"א סימן מ') דן באדם שרוצה ללמוד במדינה אחרת בניגוד לרצון אביו. הנחת היסוד שלו היא שבעיקרון אדם צריך לקיים את דברי אביו, אלא שבמקרה זה אין צורך, משום שתלמוד תורה קודם לכיבוד אב. זו לשונו: "ואין נראה לחלק, בין כיבוד אב ואם, בין מה שאביו מיחה בידו, ושמצערו במה שעובר על צוואתיו, דהא תרווייהו מצות עשה שוה נינהו, כבודו ומוראו." דהיינו, שגם אם אין בזה חיוב משום כיבוד אב, יש בזה חיוב משום מורא, שהרי אם יעבור על דברי אביו זה יגרום לו צער. אמנם בראשונים אחרים נראה ברור לא כך. ונראה להסביר באחת מן השתים: א. כיבוד ומורא אלו הגדרות מסויימות, ולא כל צער שייגרם להם זו עבירה על מורא. ב. התורה לא הגבילה את חיי האדם, שייאלץ להתנהל על פי רצונות הוריו. בחזו"א כמדומני שיש משיכה חזקה לכיוון של תרוה"ד, שבעיקרון אדם כן צריך לעשות כרצון הוריו, ואינו בידי כעת.
מבחינה מהותית, נראה אולי שיש לדון בשאלה מהו טעמה של מצוות כיבוד אב - אם המצוה נועדה ליצור מערכת תומכת להורים (מה שנחוץ בעיקר בזקנתם), הרי זה מובן שהכיבוד הוא רק לספק את צרכיהם. אך ניתן לומר שהמצוה נועדה כדי ליצור מערכת סמכותית, כדי להעביר את החינוך המסורת והחכמה מדור לדור, שהילדים ישמעו להוריהם ולא יעשו ככל העולה על רוחם (עיין דין בן סורר ומורה). ולפי זה, לכאורה צריך שהבן ישמע להוריו בכל התחומים. אם המגמה היא שההורים ידריכו את הבן כיצד ראוי לנהוג בחיים, משמע שהוא צריך לשמוע להדרכות מסוג זה.
כמובן, טוב שנפסקה הלכה באופן הזה, כדי שלא תהיה מחוייבות טוטאלית של הבנים לדרישות וקפריזות של ההורים. אך אחרי שאינם מחוייבים, כדאי שהבנים יחשבו פעמיים, אולי במקרה ההורים צודקים בשיקול דעתם. וכבר היו דברים מעולם, שדוקא אזהרות ההורים התבררו כנכונות.
 |
|
|
|
|
|