| נשלח ב-22/9/2006 15:29 |
|
| |
התלבטות לגבי ניקוי משקפיים
קורה לי פעמים רבות בשבתות וחגים שאני נזקק לנקות את משקפי, כאשר אין לי נייר טואלט או משהו דומה. יש לי שלושה אפשרויות להשתמש בהם לניקיון: חולצת שבת, ציצית, וכיפה, ואני מתלבט איזה אחד הוא הראוי להשתמש. אפשרות ראשונה היא כאמור להשתמש בבגדי שבת - בגדי שבת הם בגדים עליונים ולבנים, כך שכל לכלוך, ואפילו הדק ביותר יכול להראות, שיש בזה שני בעיות: אחד מצד "כל תלמיד חכם שיש בבגדו רבב" (זכרון חופשי מהגמרא, ותלוי כמובן בשאלה מה הפירוש ב"רבב", וכמובן, מיהו "תלמיד חכם", והאם ראוי לעם הארץ לחשוש לחומרות של תלמידים חכמים (מחלוקת ר"י וחכמים שם)), וגך לכלוך של בגדי שבת, שמצווה להדר בהם. האפשרות השניה היא שימוש בציצית. הציצית מתחת לבגדים, (וגם צבעה אינו לבן בוהק), כך שהלכלוך פחות בולט, אולם השאלה היא האם מותר להשתמש תשמיש בזיון בציצית, והאם בכלל ניקוי משקפיים הוא תשמיש בזיון. כלומר, אמנם בציצית עצמה אין קדושה, ומותר להיכנס איתה לשרותים, אולם היא תשמיש מצוה, ומצד זה יש לדון האם מותר לנקות בעזרתה משקפיים. האפשרות השלישית היא להשתמש בכיפה (אמנם אפשר רק אם כיפות מסויימות ויש כאלה שקשות מדי ולא מתאימות), וצריך לדון האם יש כיפה מעמד של קדושה או תשמיש מצוה, והאם מותר להשתמש בה לשמוש בזיון. כמו כן, בזמן הנקיון מורידים את הכיפה מהראש שיכול להיות גם בעייתי, ובפרט ברשות הרבים וכדו'.
תשאלו אותי למה אני לא לובש גופיה ופותר את כל הבעיות - זה לא נוח לי. (ומסיבה זו אני גם לא מסתובב עם פיסת בד קטנה לניקוי משקפיים)
משאלה זו עולים לי עוד כמה שאלות, כמו האם צריך להרים ציצית \ בגדי שבת \ כיפה שמונחים על הרצפה, או שמוטלים ברשות הרבים בבזיון.
תודה רבה
ישראל שמחי
תוקן על ידי - שלושים_ושש - 22/09/2006 15:35:34
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/9/2006 17:35 |
|
| |
אשריך מיימוני, מתלמידיו של הלל הזקן, היודע להפוך 'פורים תורה' לשו"ת.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/9/2006 18:22 |
|
| |
ירוחם, חרב (ואף אקדח) אינו מצוי שיטלטל יותר מד"א. וכי למה לו? אבל באקדח יש להחמיר, נראה, מטעם זה שאם יירה כדור, הרי שהכדור עובר יותר מד"א, והרי לנו טילטול גמור.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/9/2006 18:34 |
|
| |
[האם אקדח אינו כתכשיט (לשיטת המאצ'ואיסטים דה-לה-שמאטע, לכל הפחות)?
ועוד הערה - בלא משקפים, חזקה עלי שאצא מתחום לתחום, מבלי לשים לב...]
תוקן על ידי - אמשלום - 27/09/2006 18:36:23
|
|
|
|
| נשלח ב-27/9/2006 19:54 |
|
| |
השכן. ראה אשה יודעת הלכה. היא הרי יודעת שכלי זיין תכשיט הוא לגבר- זה גמרא מפורשת. אםשלום. אבל עם משקפיים הרי הוא בלי לשים לב, יצא מביתו וילך ברשות הרבים. ושימי לב כמה עבירות הוא יעבור. א. מוציא מרשות לרשות. ב. מטלטל ברשות הרבים. ג. אחרים יראו אותו עושה כך ויחשבו שוא סומך על הערוב ויהיה חילול ה" נו אז כדאי להרכיב משקפיים
מודה ועוזב
|
|
|
|
| נשלח ב-27/9/2006 20:26 |
|
| |
ירוחמש,
לפי הזכור לי זו רק דעת ר' אליעזר (השמותי) במשנה, ודלא כחכמים דס"ל שגנאי הוא לא דכתיב 'וכתתו חרבותם לאתים' , וכמובן שהלכה כמותם, והנה לנו יהדות הומניסטית ושוחרת שלום ואפשר להרגע.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/9/2006 20:43 |
|
| |
[ממללא,
אתה בהחלט צודק לגבי המשנה, אבל אם איני
טועה, מן הספרי ומן הפרשנים לתורה (על הפסוק - "לא יהיה כלי גבר על אשה")
מובן, שהמקבילה הגברית לתכשיטי נשים הן כלי מלחמה. יכול להיות שהם
מקבילים לא בגלל ששניהם לנוי (במובן רחב), אלא בגלל ששניהם מהווים סמל
שמגדיר את המגדר של המשתמש - מי שעונד תכשיטים הוא אישה ומי ש"עונד" נשק
הוא גבר וצ"ע.
וכל זה לא פותר את בעייתה של מי שתיאלץ לדדות בארץ בלא משקפים, ולפגוע (בשבת!) ח"ו בגופה ובגופים בלתי מזוהים אחרים...]
תוקן על ידי - אמשלום - 27/09/2006 20:47:17
|
|
|
|
| נשלח ב-27/9/2006 21:10 |
|
| |
<נמחק לבקשת בעל הדבר, ומודה ועוזב ירוחמהשם!>
תוקן על ידי - השכן - 27/09/2006 21:37:04
גמר חתימה טובה !
|