בית פורומים עצור כאן חושבים

להתפלל בחכמה, למרות האכזבות (תשובה לאפרת מYNET)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-12/2/2007 11:06 לינק ישיר 
להתפלל בחכמה, למרות האכזבות (תשובה לאפרת מYNET)

בYNET יש מדור שבו מתארחים כותבים. אחת מהם היא אפרת שפירא רוזנברג, שלפי התמונה שלה היא נראית שומרת מצוות.

עם כל זאת, במאמר שלה היא מעלה ספקות כל כך גדולים, עד שקשה – ללא מחשבה – לקשר בין האשה לבין הכתוב.

אני מעתיק את הכל, כי הכל חשוב.

להשאיר את הילדה בגן בימים הראשונים של שנת הלימודים זו חוויה קורעת לב ומפחידה בכל פעם מחדש. גם השנה החלטתי באחד הימים - כמו כל אמא היסטרית טיפוסית - לאחר קצת לעבודה ולהקשיב (עוד) פעם אחת ולתמיד מה אומרים לילדה מאחורי הגב שלי.

לאחר כעשר דקות מייגעות של תפילה שחרית בגן חובה, פתחה הגננת בנאום תוכחה על חוסר הכוונה בתפילה. "מחר, אני מבקשת מכולם להשתדל להתפלל בכוונה", היא נזפה. "בגן שלנו", הטעימה, "כל הילדים מתפללים בכוונה. ה' מאד אוהב את התפילות שלכם ילדים, אפילו יותר מהתפילות של אמא ואבא, ואתם באמת יכולים לשנות דברים אם תתפללו בכוונה. לכן, ממחר אני רוצה לשמוע את כולם מתפללים בכוונה שלימה". כמה פשוט.

כבר הרבה שנים לא שמעתי שיחת מוסר שכזו, וקשה היה לי להתנער ממנה. לא יכולתי שלא לשחזר את התפילה שלי מאותו בוקר. האם עמדתי בסטנדרטים של הגננת? בוודאי שלא. כמה שנים כבר לא התפללתי "בכוונה"? כמה זמן עבר מאז אותו רגע מכונן בו התחלתי להטיל ספק במשפט החד והחותך של הגננת: "אם תתפללו בכוונה, אתם באמת יכולים לשנות דברים"?

במחשבותיי, חזרתי יותר מעשר שנים אחורה, ללילה שבו סבי התמוטט ואושפז במחלקה לטיפול נמרץ. לאחר שעות ארוכות של המתנה בפתח חדרו החלטתי "לעשות מעשה" ובאישון לילה נסעתי לכותל כדי להתפלל להחלמתו.

שם, במקום הקדוש ביותר לעם היהודי, כמעט בפתח שערי שמיים, תוך כדי תפילה, זה קרה. שם החל הספק לזחול ולהעמיד במבחן כל חלקה "טובה" של ודאות. מה בעצם את מצפה, שאלתי את עצמי, שבעקבות התפילה שלך אדם בן 77, חולה לב שהסרטן כבר אכל את גופו, יקום פתאום ממיטת חוליו, בריא וחסון? את באמת חושבת שזה מה שיקרה, גם אם תתפללי ממש חזק? כאדם רציונאלי, ידעתי, ויותר מזה - הרגשתי, שהתשובה היא שלילית. באותו רגע סגרתי את הסידור, וידעתי שאת הנעשה אין להשיב.

מאז אותו לילה כל תפילה מעמתת אותי מחדש עם שאלות אמוניות קשות. האם אותה יישות אלוהית אליה אני מתפללת אכן קיימת? האם יש בכוחה לשנות מציאות? מה מידת "רצונה" לשנות את המציאות ("השגחה פרטית")? ועוד שאלות יסוד באמונה.

וכאילו לא די בכך, בכל תפילה מתעוררים בי קונפליקטים ערכיים סבוכים לא פחות. כשאני, כאישה רציונאלית, פמיניסטית והומנית מתפללת "השיבה שופטינו כבראשונה ויועצנו כבתחילה", האם אני באמת מתכוונת לכך? האם באמת ברצוני להחזיר את אותו שלטון הלכתי שלא הכיר בנשים כשוות זכויות ושוות ערך לגברים? האם אני באמת מייחלת לחזרתה של צורת שלטון מלוכנית השמה קץ למסורת הדמוקרטית והליברלית שבתוכה אנו חיים?

כאשר אני מתפללת בכל יום "השב את העבודה לדביר ביתך", וכאשר ביום הקדוש ביותר בשנה אני קוראת את "סדר העבודה", האם אני באמת מייחלת להחזרת עבודת הכהן הגדול על כל הקרבת הקורבנות והזיית הדם שיש בה?

ואם התשובה על כל אלה היא שלילית, בשביל מה אני בעצם מתפללת? האם יש ערך לתפילה כזו? במילים אחרות, האם, במחי תפילה אחת, אני יכולה להשיל מעלי את כל הערכים, הספקות והלבטים שהם חלק אינטגרלי ממני? אך מאידך, האם בגללם אפסיק פתאום להתפלל?

אולי, בסופו של דבר, הגננת באמת צדקה. כי אם התפילה של אמא נראית ככה, כדאי מאד שלפחות הילדים יתפללו בכוונה, כל זמן שהם עוד יכולים.

אפרת שפירא-רוזנברג

פורסם:   12.02.07, 08:02

_שונתה הכותרת

תוקן על ידי מיימוני ב- 12/02/2007 11:22:30

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2007 11:07 לינק ישיר 

השאלות הן נוקבות, אמיתיות – והבעיה, כפי שאני מבקש להראות, היא עם המסקנה, לא עם השאלות.

אם נקבל שהכותבת באמת משיחה את מה שבליבה, ולא נמהר לדון אותה כ"אפיקורסית" על השאלות האלו, מה יהיה?

אני סבור שהשאלות הן ראויות. הן מתבקשות. קשה לי להאמין שיש אדם בעולם, או לפחות בעם ישראל, בציבור הדתי והחרדי, שאינו נתקל בהן לפעמים.

אולם אני גם משער שרוב בני האדם ממהרים לגרש את המחשבות האלו בתור "עבירה". הם עלולים לבוא לעצמם בטענות. איך אני מרשה לעצמי להכניס כאלו הרהורים נוראים, כאלו "הרהורי עבירה", בתוך ליבי?

ומה קורה עם אלו שמוכנים להתייצב לנוכח השאלות? הם עלולים להגיב כפי שמגיבה הכותבת. אין לה תשובה. לכן, המסקנה שלה היא שאין מקום לתפילה בכוונה, כי זו הונאה עצמית. וצריך להניח את העבודה הזו לילדים, שמסוגלים עדיין להאמין, כי אין להם מספיק הבנה ושכל לדעת את האמת המרה.

ואני אומר: האמנם?

הבה נבחן את השאלות ונראה מה אפשר לענות עליהן – ואיך צריך להתמודד עמהן. ויש, יש תשובות! וחיוני להכירן.

אני מעתיק את השאלות בקיצור:

א. מה הטעם להתפלל על חולה במצב סופני? וכי ה' יעשה לו נס? וכי יתכן נס?

ב. האם אלקים קיים? האם הוא יכול לשנות את המציאות? מה הוא רוצה? מה הטעם לדבר איתו?

ג. איך מסתדרים עם קטעים בתפילה שלא מדברים אלינו? כמו השבת מערכת השיפוט של פעם, שלא התייחסה באופן שויוני ומודרני לנשים? ומה עם הקרבנות? מה זה אומר לנו היום, שאנו, או לפחות חלקנו, נרתעים מלראות שחיטה והוצאת דם?

ראשית, לדעתי, יש כאן שתי רמות של שאלות. השאלות עצמן, והנכונות לשאול.

מה שחשוב, מה שחיוני, מה שממש פיקוח נפש רוחני לדעת, הוא שחייבים לשאול, ואסור לברוח מן השאלה. אסור לעצום עינים, ולומר: זו עבירה מה שאני שואל.

להפך!

מה שצריך לדעת הוא ששאלה זה נושא לבירור. זה נושא לעיון. זו מצות תלמוד תורה.

ולכן, לא רק שאין זו עבירה, אלא שזו חלק ממצות לימוד ולדעתי גם חלק ממצות תפילה. כי אם אין מבינים מה שאומרים, ואין מתחברים למה שאומרים, אז מה נשאר? לדקלם? להשאיר את התפילה לילדים שעדיין אין להם שאלות, או שהם מתרצים בתשובה "כשתגדל תבין", כאשר האמת – לדעת מחברת המאמר ואלו שלא זכו לעיין – היא שמי שגדל מבין שאין תשובה והכל, לפי דעתם, שקר, או לכל הפחות הונאה עצמית?

אז צריך לעמוד מול השאלה.

ואז מתחילים לחפש תשובה.

ומהי?

כאן הענין הופך למסובך מאד. מפני שיש גבול עליון שמעבר לו איני יודע לענות. גם איני יודע אם יש תשובה כלשהי. אולי הצדק עם ר' נחמן מברסלב שאמר כי יש שאלות שבאות מן "החלל הריק" ולכן לא תהיה לנו תשובה בעולמנו. לא כפי שהוא כאן ועכשו.

(אבל זה שאין תשובה לא אומר שיש לפסול את הכל. וזה המסר. אבל על כך לקמן.)

וכמובן, זה שאין תשובה אחרונה זה לא אומר שאין תשובות אמצעיות!

ומה הן?

נתחיל בשאלה הראשונה שהיא אולי הכי כואבת. מה עושים כאשר אדם קרוב ואהוב כל כך שוכב על ערש דוי? ולעתים קרובות מדי, הוא גם סובל אנושות?

זו אינה שאלה חדשה. הלא אנו יודעים שנקנסה מיתה על כל זרע האדם. (אפשר לשאול למה, ויש תשובות, אבל נניח לשאלה זו בצד).

ממילא, כל מה שאנו מתפללים להאריך ימים הוא עד הגבול שנקבע לאדם. וכן, למיתה קלה, מה שנקרא "מיתת נשיקה".

שנית, כאשר אדם חולה במחלה קשה, ללא קשר לגיל, והרופאים אמרו נואש, זה לא אומר שאין הוא יכול להבריא. הרבה דרכים פתוחות לפני המקום להושיע.

וכבר חכמים הבדילו בין נס "נסתר" לנס "גלוי".

הנס הנסתר מתחבא בתוך הטבע. התרופות מועילות, למרות שאחוזים גבוהים אינם מחלימים. איזה רופא מגיע עם תרופה חדשה, וזה מועיל, למרות שבמקרים אחרים זה לא קרה. לפעמים, הגוף מתגבר מעצמו, והרופאים אומרים: כן, גם זה בסטטיסטיקה.

אבל אנו יודעים שה' עשה זאת.

אבל במצב שמתארת הכותבת, נס נסתר אינו יכול להועיל. צריך נס גלוי. נס שסותר את חוקי הטבע הידועים לנו.

וזה קורה רק לעתים נדירות מאד.

בלשון חכמים: צריך לזה הרבה זכויות.

במקרה כזה, אפשר להתפלל וראוי להתפלל, אבל צריך לדעת שתפילה כזו לא לבטח תתקבל. החזון איש כותב משפט קשה ומפחיד מאד: כשאנו אומרים שכל מה שה' עושה זה לטובה, זה לאו דוקא מה שהיינו רוצים ברגע זה. לא זו הטובה שה' תמיד חושב עבורנו.

לפעמים עלינו להתמודד עם דברים קשים. לפעמים אנו רואים כאלו דברים שפשוט אי אפשר להבין כיצד הם לטובה.

אבל אולי צריך מבט ארוך טווח. בן שנים, בן עשרות שנים, בן דורות אפילו?

זה לא האופן שהיינו רוצים שהעולם יתנהל, אבל מה לעשות וה' מנהל את העולם לא תמיד לפי דעתנו.

רק שמובטח לנו שאי פעם, בסוף כל הדורות, נסתכל אחורה ונסכים שכן, הכל היה לטובה.

זו שאלה של סבלנות וכוח איפוק. ואפילו אדם מבוגר מתקשה בזה. וכל שכן צעיר שסבו האהוב שוכב בבית החולים על ערש דווי וסובל.

יתכן שאפילו מותר וראוי להתפלל שהסב, אם סופו למות, ימות מהר ולא יסבול כל כך. ונחלקו בזה הפוסקים אם זה מותר. (מן המעשה בגמרא בר' יוחנן, שהתפללו חכמים שייפטר מן העולם ולא יסבול, נראה שמותר, אבל יש מחמירים בזה).

וצריך להתפלל לא רק על רפואה לסב, אלא גם על כוחות להחזיק מעמד. התפילה אינה צריכה להתמקד רק בצרה, אלא גם במה שמסביב. ואדם צריך לדעת לצאת מן המעגל שמהודק סביבו כדי לראות זאת. ונחזור לזה בהמשך. אבל קודם הבה נדון בשאלה היסודית ביותר, שבלעדיה פשוט אי אפשר להתפלל: האם יש ה'? ואם יש ה', למה הוא מניח לדברים נוראים להתרחש?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2007 11:07 לינק ישיר 

על השאלות אם יש ה', ומדוע הוא מניח לעולם להתנהל בצורה שכזו, אין תשובה קלה. יש תשובה פשוטה, אבל דווקא מחמת פשיטותה היא נראית חשודה.

כיצד?

הפתרון הוא קל: צריך להאמין בה'. צריך להאמין לה'. לדעת שהוא אוהב אותנו. ולמרות שאין אנו רואים זאת, הסוף יהיה טוב – כשיגיע.

אבל זו אמונה לא קלה. היא פשוטה כל כך עד שאפילו ילד יכול להבין אותה, אבל דווקא הפשטות שבה גורמת לנו לזלזל בה ולחשוד בה.

החשד הזה גובר בעת מצוקה. והחשד הזה הוא חלק מהתאקלמותנו בתרבות המודרנית.

בעת מצוקה – בגלל שבשעות של משבר קשה יותר להאמין. זה טבעי וזה סביר. כמו כן, החיים בעולם המודרני גורמים לנו לחשוד בכל אמונה דתית.

בתרבות המודרנית – מפני שהדור שלנו, לטוב ולרע, אינו דומה לדורות קודמים. אנו חיים בשתי רמות, רמה של בית מדרש וחיים טהורים של תורה ומצוות, ורמה של העולם הזה, עם התרבות המודרנית שמעניקה לנו כה הרבה אך גם מטילה ספק בכל מה שלא ניתן למדידה במעבדה. בעולם הזה עם כל הנסיונות המיוחדים שלו – אנו מתקשים לשמור על אמונה פשוטה. יש יותר מדי שאלות פילוסופיות, מדעיות ואחרות שמסתערות עלינו ותובעות, בצדק, תשומת לב. וללא ידע ניכר והשקעה מרובה, אי אפשר לענות עליהן.

וגם כאשר יש תשובות – ויש, אלא שאיני עוסק בהן כאן עכשו – הן מזמנות שאלות חדשות. הרי על כל תשובה ניתן לחזור ולשאול: למה? ומנין לך?

השרשרת הזו ארוכה, וכאורכה כן כובדה. ואין צריך להתכחש לכך. אבל גם אין צריך למהר ולהחליט שהכל שקר, שהכל לא נכון. להפך. די לאדם להתבונן בתוך עצמו כדי לגלות את האמונה הפשוטה שלו בה'.

הבה נבחן כמה שאלות קשות מהסוג שהכותבת מעלה:

מי ה'?

זו שאלה שאין עליה תשובה סופית. הרי ה' למעלה מהשגתנו.

אבל אנו יודעים שלמרות שאי אפשר לומר זאת בלי להיכנס לקשיים פילוסופיים, בכל זאת ה' אוהב אותנו ורוצה בטובתנו, ועוזר לנו. וגם שומע תפילתנו.

האם ה' יכול לשנות את המציאות? בוודאי. הרי זה נובע מעצם ההגדרה והתובנה שלנו מהו ה', במידה שאנו מסוגלים להבין זאת.

האם ה' משנה את המציאות לפי התפילה? ובכן, כן, אבל רק לעתים נדירות, למרבה הצער. בדרך כלל ה' עושה רק נסים נסתרים ולא גלויים.

אז האם זה אומר שלא צריך להתפלל? בוודאי שלא! צריך וצריך. רק שצריך חכמה ושיחה פנימית בין האדם לבין עצמו כדי לדעת על מה להתפלל.

עתה נחזור לתיאור המצב שיצאנו ממנו.

באותו מצב נורא, שאי אפשר לשפוט ולדון את מי שנמצא בו, יתכן שצריך לא רק להתפלל לבריאות הסב, מה שקשה באמת להניח שיקרה, כי נס גלוי הוא נדיר, אלא גם לבקש כוחות. כוחות להחזיק מעמד. כוחות לא להישבר. כוחות לעזור למי שמסביבי, כי לא רק לי זה קשה. גם לאמא שקשורה לסבא שהוא אביה. גם לסבתא שעומדת, ה' ירחם, להתאלמן.

אבל לאדם סובל קשה לצאת מעצמו. ומצד שני, דווקא כשהוא יוצא מעצמו הוא מגלה כוחות חדשים. העולם אינו כפי שקיווה שיהיה, אבל העולם שמסביב אינו כה גרוע כפי שדימה תחילה. וצריך אורך רוח כדי לעבור את הרגעים הקשים ולהגיע לזמן החדש.

ומזה נבנה האדם ומתפתח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2007 11:08 לינק ישיר 

מצויידים בתובנות אלו לגבי עצמנו ולגבי העולם שבו אנו חיים, הבה נדון בקיצור בשתי השאלות שמקופלות בשאלה האחרונה.

איך אפשר להתפלל על מערכת שיפוטית שחלק מהכללים שלה נראים מיושנים ולא שייכים לדורנו? איך אפשר להתפלל על עבודת המקדש כאשר היא מבוססת על שחיטת קרבנות, מה שלא מדבר לאדם המודרני?

אם נתבונן לרגע בשאלות, נראה שהן מבוססות על הנחה. וזוהי: האופן שבו הדברים נתפסים בצורה הפשטנית ביותר שלהם, זה התיאור האמיתי והיחיד.

וזה לא נכון.

לא מצד הלומד ולא מצד החומר הנלמד.

מצד הלומד – מפני שהשואל (או השואלת במקרה שלנו) מניחים שמערכת הערכים, הידיעות והאמונות שלהם לגבי העולם הם הטובים ביותר.

אבל אולי צריך להרחיב את המבט? אולי יש חשיבות וערך לדברים שאינם ידועים ואינם מוכרים?

ומצד הנושא – וכי יודעים אנו איך יתנהל המקדש? וכי יודעים אנו איך יפסקו הסנהדרין בדור של ימות המשיח?

התורה לא משתנה, אבל הפרשנות שלה מתחדשת. מתחדשת בידי חכמים הראויים לזה. ובכמה וכמה מקומות מצאנו שתיקנו חכמים תקנות לפי צורכי הדור. וזה לא רק "מדרבנן" אלא לפעמים מדאורייתא.

יש לזה הרבה דוגמאות. אבל לא אביאן כרגע כי אצטרך להרחיב ולהדגים. אבל כל עיון קל מגלה כאלו רבות.

אז מדוע לא לתת אמון במערכת השיפוטית של ימות המשיח שתדע לנהל את הענינים בצורה כזו שגם האדם הערכי ביותר יסכים ויאמר: אכן זו תורת חיים, תורת חסד ויושר?

ועל זה אכן ראוי להתפלל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2007 11:09 לינק ישיר 

אני רוצה לסכם:

א. אין צורך לברוח משאלות. שאלות אינן עבירה. אבל צריך לעיין בהן וללמוד אותן.

ב. השאלה על התפילה למען החולה היא עתיקת יומין. ויש עליה תשובות מוכרות וידועות. נס נסתר ה' עושה כל העת. נס גלוי קשה מאד לקבל, למרות שזה אפשרי. ותמיד ראוי להתפלל על רפואה, כי ה' שומע תפילה.

ג. צריך אדם להשלים עם כך שלא כל מה שה' עושה הוא לפי מה שנראה לנו טוב ברגע זה. ולפעמים זה דבר שממש אי אפשר להבין. אולי רק אחרי הרבה שנים. אולי אחרי עשרות שנים.

ד. צריך להתפלל שיהיו לנו כוחות לעמוד מול קשיים. וצריך לא לשקוע בעצמנו ובצערנו אלא לחשוב גם על אחרים מסביבנו שזקוקים לנו.

ה. יש שאלות קשות שרק עיון פילוסופי גדול יכול לענות עליהן, אם בכלל. ר' נחמן כינה אותן "שאלות שמגיעות מהחלל הריק". זה נושא שצריך ללמוד. לא לברוח מפניו ולא לזלזל בו, אלא ללמדו. רק שצריך לדעת שצריך הרבה זמן ומאמץ כדי להבין. ובעצם, מדוע שיהיה אחרת? וכי פיזיקה או מתמטיקה גבוהה קל להבין ללא השקעה מרובה?

ו. יש הלכות שנראות לנו מוזרות מאד בעולם שבו אנו חיים. לא ברור תמיד אם זה חסרון בנו או שההלכות נאמרו לשעתן והן טעונות פרשנות. כמובן, לא פרשנות של קלי דעת שמזלזלים בתורה, אלא פרשנות של חכמים שיודעים כיצד הדברים מתפרשים, לפי מה שאמר ה' למשה בסיני, בכל דור ודור. וצריך לתת אמון במערכת השיפוטית של ימות המשיח שידעו כיצד לפרש זאת כך שהדברים יתקבלו על דעתנו. וצריך שנשמור על פתיחות לקבל פרשנות כזו כשהיא תגיע. ועל זה ראוי להתפלל.

לפי כל זה, תפילה אינה ענין רק של ילדים קטנים. להפך! הילד הקטן מתפלל בתמימות. האדם המבוגר מתפלל בחכמה. וזה מה שנדרש מאיתנו. וזוהי העבודה הקשה כל כך שנקראת "עבודה שבלב", היא תפילה. ועליה עומד העולם. גם העולם מסביב, ובעיקר העולם הפנימי שלנו שהוא העיקר. וזה מה שה' רוצה מאיתנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2007 11:25 לינק ישיר 

.

מיימוני, ברוך השב ! (אייקון מנפנף בפונפונים צהובים)

שמא מהירות  הקריאה עמדה לי לרועץ, אולם דומני שפספסתי משהו שבעיני חשוב מאד להדגישו:

בין דבריה של הכותבת, שאני מניח שהם כנים, חבויה אמירה חשובה, אמיצה ודתית עד מאד:

היא ממשיכה להתפלל בכל יום.

למרות שחלק מהתפילה אינו מדבר אליה.

למרות שהיא לא חושבת שהיא תשנה את העולם באמצעות תפילתה.

למרות הציניות, למרות הספיקות, למרות הפקפוק -

היא ממשיכה להתפלל.

אח, רבי שמואל אבן גבירול. מי יגול עפר בן אלף שנים מעיניך, ותראה איך אחת מבנות ישראל, מקיימת דברך "ואברח מפניך אליך" .

בעיני, העובדה שהיא ממשיכה להתפלל, מאירה את כל דבריה באור שונה לגמרי.

ומתוק האור הזה, וטוב לעינים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2007 11:28 לינק ישיר 

מואדיב

איך שכחתי זאת?

נכון, נכון, נכון.

(אולי זה שהציגה את התפילה כדיקלום, בעיני שלי כך זה היה, חסם את עיני מראות את האור הזה).

איקון ירוק לך.

איקון ירוק גם לה.

ואולי תפרסם זאת גם בח"ח, שגם שם פירסמתי את הדברים האלו, והלוואי שיהיה לתועלת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2007 12:21 לינק ישיר 

מיימוני,
אתה מותח את הגבולות בצורה מאוד מענינת.
מצד אחד אתה מיחל למערכת משפט שכדי שתוכל לעשות משהו היא צריכה להיות מוכרת ע"י שלומי אמוני, דהיינו מערכת שמרנית בהגדרה, ומאידך שתוכל להחליט החלטות מרחיקות לכת ביותר, היתכן?

שאלה נוספת,
האם מיימוני המקורי היה מקבל את פרשנותך?

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 12/02/2007 12:21:53

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2007 12:38 לינק ישיר 

בעל בעמיו

עמדת על נקודה חשובה מאד.

אמנם אני סבור שיש בינינו אי הסכמה.

אתה סבור שמה שאני מתאר הוא "מרחיק לכת".

אני סבור שמה שאני מתאר הוא מצב סביר בהחלט.

ולפיכך גם מיימוני המקורי היה מקבל זאת, ולמעשה דברי יונקים מתוך דבריו. (אבל לא רק מהם).

אמנם יתכן גם שלא היה מציין זאת כה בגלוי, כי אחד העקרונות שרצה לחזק הוא אחידות התורה ואי השינוי שבה, זאת למרות השינויים הרבים שחלים בה. כי הנקודה הוא צורת השינוי והמסדתו, חיזולו בלשון אימי מאיר.

ובל"נ יש לי אשכול מתוכנן על זה. אז אולי כדאי לשמור זאת לשם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2007 13:36 לינק ישיר 

כתוספת לדברי מואדיב.
נשאלה השאלה כיצד אפשר להמשיך להתפלל כשלא מזדהים עם נוסח התפילה. התשובה היא שניתן להמשיך ולומר את המילים בכוונה לצאת ידי חובה (בלי כוונת המילות). זה גם משהו.
ואולי להוסיף תפילה 'השיבה שופטינו', ושהחדשים יתקנו לנו משהו רלוונטי יותר (ובעיקר: יבטלו את כל מה שלא רלוונטי, שהרי להוסיף תמיד אפשר).
ובעיקר, ניתן להמשיך ולקרוא בחזרת הש"ץ את האוסף של אלפי העלונים המשעשעים שכל מטרתם אינה אלא לפתור את בעיית השעמום וחוסר הרלוונטיות של התפילה שלנו (ואולי כדאי יותר לקרוא חומר מועיל יותר), וממנה הם מתפרנסים.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2007 14:37 לינק ישיר 

מיכי ומיימוני,
סטיה מהנושא אבל עדיין חלק מהנושא.
אני חושב לעתים על מנין לתפילת שחרית בימות חול לבעלי בתים כמוני שאצים בבקר, שיכלול קריאת שמע וברכותיה (אולי עם קדושת יוצר ע"ם רג"נ), עמידה בקול רם ע"פ הרמב"ם ותחנון.
יתכן וקיצוץ זה יוסיף לכוונת התפילה ולהפחתה בתחושת המרוץ.
האם יש סיכוי שרעיון כזה יעבור ללא חרם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2007 14:46 לינק ישיר 

.

ר' מיכי

בעניותי, כוונתי היתה שיעמוד אדם ויתפלל, כי כך הוא מצווה, משום שחובה עליו לקיים את המצוה.

הוא אינו מסוגל לכוון כוונות,

אינו מזדהה עם תוכן התפילה

יש לו קשיים באמונה על השפעת התפילה,

אך אמונתו חזקה מספיק, כדי שעצם הציווי להתפלל, יגרום לו להשכים בוקר בוקר, ולהתפלל.

בעיני, זה לא מעט.

נ.ב.
ועוד לא נגענו בעובדה שמדובר באשה, שבלי מאמץ היתה יכולה לוותר על התפילה הזו, ולא להרגיש רגשות אשמה כלשהם...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2007 14:50 לינק ישיר 

ולצאת חי ממחנות ההשמדה שבו חלק גדול ממשפחתך נשרף, ולהמשיך להתפלל זה הגיוני?
ולהמשיך לחיות לאחר שמאבדים בן במלחמה זה הגיוני?
ולהמשיך להיות יהודי מאמין לאחר כל זאת זה הגיוני?

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2007 14:50 לינק ישיר 

בעל בעמיו

זה לא יעבור בלי חרם. למה אחד? הרבה!

אבל אני בעד.

איפה אתה מציע לפתוח את המנין?

(אבל בלי הקדושה הארוכה שבאמצע ברכת יוצר. זה ממילא הפסק).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2007 14:57 לינק ישיר 

(מואדיב,
בדבריך למעלה נפלה ט''ס וצ''ל שלמה אבן גבירול. הנוסח בכתר מלכות הוא 'אברח ממך אליך' עפ''י יונה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2007 15:17 לינק ישיר 

בעל בעמיו

אתה לא חושב שאחרי תקופה קצרה/ארוכה, יתחילו גם במנין הזה לרוץ?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > להתפלל בחכמה, למרות האכזבות (תשובה לאפרת מYNET)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext