מסקרן לקרוא מה יאמרו יושבי הפורום נר"ו על השאלה הנ"ל.
מבחינתי, אפשר לסנן מראש את תגובותיהם של כל שוללי התוויות ובעלי ה"אל תסווגו אותי".
מצד שני, אין צורך להסתפק רק בהגדרה עצמית; דיון על תכני המושגים הללו יקודם בברכה.
כמו כן אשמח לקרוא מה פרשנותכם לתוצאות הסקר ב-YNET.
(אשר לעמדתי שלי - הריהי ידועה מראש, לא?).
יום אידם שמח,
א"ג
נשלח ב-24/4/2007 14:57
גם וגם.
נשלח ב-24/4/2007 15:50
רבותי אתם אפילו לא מודעיםלכך שהדיון הזה, הוא המתאים ביותר ליום העצמאות.
כי כאן אנחנו המגדירים את זהותנו השתיכותנו ורצונותנו. ולא הגוי קובע מי הוא מה.
נשלח ב-24/4/2007 16:49
חבר'ה מה קרה לכם? שמא רביעית גפן בקידוש דיום אידם עלתה לכם לראש? ואולי תרטימר בשר?
יש מישהו בר דעת שחושב שלתרבות ישראלית, כתרבות חילונית, המתחרה באחיותיה בעולם, יש מה להציע?
נשלח ב-24/4/2007 17:00
מקאן
האם "ישראליות" פירושה תרבות?
אולי צריך באמת לאפיין שימושים שונים במונח זה כדי לדעת במה אדם, למשל אני, מתחייב בהגדירו עצמו כ"ישראלי".
אני לא התכוונתי לתרבות ישראלית, שגם איני מכירה. אלא לראית מדינת ישראל כבעלת ערך ובתור כזו אני גאה ושמח להיות אזרח ישראלי. (למרות ההסתייגות המובנת מאליה ושאין צריך לאמרה לגבי כה הרבה תופעות במדינה, ולא רק הבטחוניות).
נשלח ב-24/4/2007 18:44
מיימוני,
באמת צריך להגדיר למה אדם מתחייב בהיותו ישראלי. מדינת ישראל כבעלת ערך היא ערך דתי לכל דבר בעיניי ולכן הייתי מכניסו במונח 'יהודי'. האם הבנת את החלוקה בין יהודי לישראלי כשוללת מראש את ערך המדינה בעיני הדת?
נשלח ב-24/4/2007 19:00
מקאן,
בעיני, מדינת ישראל אינה בעלת ערך דתי, ובכ"ז אני חושבת שלישראליוּת יש משמעות תרבותית מסויימת (שאיני יכולה להצביע עליה או לדייק אותה במילים, אבל כשאני נפגשת עם יהודים שאינם ישראלים, או עם ישראלים שאינם יהודים, אני בהחלט חשה בה).
נשלח ב-24/4/2007 19:11
לא זה ולא זה.
נשלח ב-24/4/2007 19:12
החפץ לה' בעולות וזבחים כשמוע בקול ה'?
ובני הנכר הנלוים אל ה' לשרתו ולאהבה את שם ה' להיות לו לעבדים כל שומר שבת מחללו ומחזיקים בבריתי, והביאותים אל הר קדשי ושמחתים בבית תפילתי, עולותיהם וזבחיהם לרצון על מזבחי, כי ביתי בית תפילה יקרא לכל העמים.
ומה ה' דורש ממך כי אם עשות משפט ואהבת חסד והצנע לכת עם אלוקיך.
בכתבה היתה תשובה מעניינת - ע"י שאלה - מלפפון הוא יותר ירוק או יותר ארוך - והתשובה ידועה - הוא ירוק גם לרוחב.
אם נרצין את הבדיחה - אז גם פה - אני יותר יהודי, כי אני יהודי גם בישראליות, אבל אני לא ישראלי ביהודיות.
קודם ה' בחר באברהם, ואח"כ נתן לו את הארץ. קודם קבלנו תורה, ואח"כ נכנסנו לארץ.
השמרו לכם פן יפתה לבבכם ועבדתם אלוהים אחרים והשתחויתם להם, וחרה אף ה' בכם ועצר את השמים ולא יהיה מטר והאדמה לא תתן את יבולה, ואבדתם מהרה מעל הארץ הטובה אשר ה' נותן לכם.
נשלח ב-24/4/2007 19:13
למי שרואה את עצמו רק כיהודי, כדאי לזכור שקדושת הארץ אינה פגה בגלל יושביה
נשלח ב-24/4/2007 19:20
מכהאן,
אני אתן לך דוגמא: בחו"ל יש המון יהודים שומרי מצוות שאינם דוברי עברית כלל, אלא אידיש או אנגלית. למעשה, לאדם שומר מצוות ישראלי אין יכולת לתקשר איתם אם אינו דובר את השפות אידיש או עברית, אבל יש לו יכולת לתקשר עם כל יהודי-ישראלי ועם חלק ניכר (אולי כל) הישראלים שאינם יהודים.
האם יש מאפיין כל כך טוטאלי ומקיף את החיים כמו השפה?
דוגמא אחרת: לכל ישראלי יש שותפות גורל של חיים ומוות עם כלל האנשים שחיים פה, משרתים איתו באותו צבא ו(גם אם לא) חשופים לאותם איומים בטחוניים אזרחיים, שעבור יהודים בחו"ל הם משהו ששומעים עליו בתקשורת, אבל לא מציאות חיה.
האם יש מאפיין כל כך משמעותי כמו עצם החיים והמוות בזהות הדתית?
- אגב, העובדה שחלק מהיהודים הישראליים בוחרים להבליע את הישראליות שלהם בתוך היהדות שלהם, היא סוג של התמודדות עם הדואליות הזו, אבל היא לא מעלימה אותה.
נשלח ב-24/4/2007 19:25
ממללא,
תודה. גם לזה התכוונתי.
[בגט,
אולי זה בגלל שאתה גם צרפתי וגם חי במחתרת....]
נשלח ב-24/4/2007 19:28
וַיּאמֶר אֲלֵיהֶם, עִבְרִי אָנכִי;
וְאֶת ה' אֱלֹהֵי הַשָּׁמַיִם, אֲנִי יָרֵא.
נשלח ב-24/4/2007 19:38
א"ג
כזכור הרב קוק השתמש במושג ישראלי כמושג כולל יותר מהמושג יהודי.
נשלח ב-24/4/2007 19:58
מאדאם אמשלום, זה כי אני מסתתר מכאלה שהם גם ישראלים וגם יהודים....
נשלח ב-24/4/2007 20:00
לב
האבן עזרא והמצודות מפרשים עברי - מאמין באלוקי עבר.
ועוד נקודה מעניינת: גם אם נאמר ש"עברי" זה "ישראלי", עדיין יש תימה: למה הוא עונה על ראשון אחרון ועל אחרון ראשון?
אלא, שמצד האמת צריך היה לומר קודם את ה' אני ירא, וכך גם השואלים הבינו, אבל יונה, פחד לומר להם שהמרה את פי ה' שהוא אלוקי השמים אשר עשה את הים ואת היבשה, ואין לברוח ממנו. לכן אמר תשובה הפוכה. וד"ל.