| נשלח ב-11/5/2007 05:09 |
|
| |
הצעה למזוזה מודרנית
משמעותה של הפרשה הראשונה של קריאת שמע היא שיהיו "הדברים האלה" בכל מעשה בחיים שלך ובכל מקום שאתה נמצא. הפרשה מסתיימת במילים: "וכתבתם על מזוזות ביתך ובשעריך".
אין לי ספק שאם התורה היתה ניתנת היום, היתה מצוה להזכיר את שמע ישראל בצורה כלשהי גם באינטרנט. אני משער שהמצווה היתה אומרת שחובה על כל אחד שבונה אתר חדש לציין את "שמע" באתר שלו.
לכן, ברצוני להציע מעין סוג של מנהג חדש שיבטא את הרעיון של המזוזה גם היום: לשים בצד כל שער \ דף הבית באינטרנט (כמובן שרק דתיים יעשו את זה, אם בכלל) ציור של מזוזה, כמו פרסומת שנמצאת בצד העמוד. כשילחצו עליה יקבלו את הפרשיות שכתובות במזוזה.
מה דעתכם?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/5/2007 05:46 |
|
| |
עד שיבוא מיימונינו וינתח את ההצעה לגורמיה , צריך שלא לקפח את יוזמתו של הרמ"מ כשר בעל "תורה שלמה" שהצליח לאחר מאמצים , להחדיר את הנושא לכלי התקשורת ובזכותו נפתחים שידורי היום ב"קול ישראל" בקריאת הפרשה הראשונה . במקביל אף פרסם את הספר "שמע ישראל"
|
|
|
|
| נשלח ב-11/5/2007 09:05 |
|
| |
אינטרנט הינו הרחבה של דיבור / כתיבה, ולא שם מקום. כדרך שלא צריך לפתוח כל אמירה / דף במלים 'שמע', כן אין סיבה לישום ההצעה הנ"ל.
עוד אעיר:
א. המתבונן בכי"י קדמונים יראה שגם לא נהגו לכתוב ב"ה / בס"ד - בראשי העמודים, כדרך שרבים נוהגים היום. אלא רק בריך רחמנא דסייען - בסיום הספר, וכגון זה.
ב. יש תשובת גאון - אינה עמדי - שם כותב כלפי השאלה האם צריך לנשק את הציציות בק"ש שלא, ושואל: האם ראית מי שניגש למזוזה בק"ש כשהוא אומר 'וכתבם על מזוזות'.
ג. דעת לנבון נקל, שלא נצרכת הפרזה בהפצה של דברים שביסודם הם מכוונים למירכוז תודעת האדם.
די במה שתורה צוותה והוו דלא להוסיף עלה.
הרי אין כאן סיטואציה שאנו גרים בבתי אוויר וכל אורחותינו באינטרנט עד שמחמת שפקע ישום אחד נצרך לחפש ישום אחר באיזו תקנה.
אלא עולם כמנהגו נוהג, אלא שנוסף עוד מקום שדרכו עולה הרעיון לנסות להאחיז אותנו בעוד הרחבה של - 'החפצה של מצוה', ואין לדבר זה סיבה.
הערה:
'החפצה של מצוה' = מינוח זה טומן שתי משמעויות כאחד:
א. תנודה של מצוה דרך הדגשת והרחבת הקוטב של המימד המעשי = חפץ, כנגד הקוטב הרעיוני שלה.
ב. 'החפצה' - לשון רצון וחפץ, מרוב רצון הופכים אותה לחפץ - גולם, מעבר לנורמה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/5/2007 14:17 |
|
| |
כמתעסק.
מה זת אומרת: "די במה שצוותה התורה". גם הנבל ברשות התורה אומר את זה. ומי יימר שאתה אינך נבל ברשות התורה?
"אלא עולם כמנהגו נוהג, אלא שנוסף עוד מקום שדרכו עולה הרעיון לנסות להאחיז אותנו בעוד הרחבה של - 'החפצה של מצוה', ואין לדבר זה סיבה." מה זאת אומרת "אין לדבר זה סיבה"? למה שלא תאמר תורה כמנהגה נוהגת, אלא שנוסף עוד מקום בו רוצים להקל לעצמם את החיים ואת המחשבה החופשית, ולעשות אותנו "חופשים"?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2007 00:18 |
|
| |
מה שטוב בהצעה הזו יותר מההרחבה של בית לאתר אינטרנט, על כך יש צדק בדברי כמתעסק, הוא הטכניקה של לחיצה שתגלה את התוכן המלא של הפרשיות. דווקא היה כדאי לפתח דבר כזה למזוזה הפיזית הקבועה בפתחי הבתים - בתי האבן, כמו גם לתפילין שבראש וביד. הרעיון של המצוות הללו הלא הוא להעמיד נושאים אלו במרכז החשיבה של היהודי, אלו קמיעות המיועדות לשמש תזכורת קבועה לאמונות יסוד. אך כמה ממניחי התפילין וקובעי המזוזות זוכרים בפועל מידי יום את נושאי המזוזה והתפילין?
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2007 12:24 |
|
| |
"הרי אין כאן סיטואציה שאנו גרים בבתי אוויר וכל אורחותינו
באינטרנט עד שמחמת שפקע ישום אחד נצרך לחפש ישום אחר באיזו תקנה" - יש
אנשים שאכן מנהלים את רוב חייהם באינטרנט, והבית הפיסי בשבילם משמש עבורם
רק (בעיקר) כמקום שדרכו מתחברים לאינטרנט...
כך שלדעתי בהחלט יש מקום לרעיון של ג.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2007 13:17 |
|
| |
אראל
לאלו יש מזוזה בפתח בית האינטרנט.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-13/5/2007 15:02 |
|
| |
. כמתעסק
את הציטוט אני מכיר היטב. אבל זה לא שייך למה שג אמר. ג טוען שאילו ניתנה תורה היום היה מצווה כזאת. ועל זה אתה לא ענית. רק מצאת איזה משפט יפה עם עיקרון מנוגד. היה עליך לומר - ומי אומר שאכן התורה הייתה מצווה על זה? או אז היה יכול להתפתח דיון מצד המקורות - אם אכן היה לזה מקום.
מאיר טוען שאין בכלל תועלת בדברים האלו. יכול להיות - אבל אז תתלונן על חז"ל שדרשו את הפסוק המליצי לכאורה - והפכו אותו ל"פשוטו כמשמעו". ויש לזכור שבימים עברו הנוהג היה להניח תפילין במשך כל היום.
בעצם חלק מהעניין זה שהיום, בניגוד לפעם - אין איש שכותב לעצמו מזוזות, ואין מי שטפל בהם לעצמו, היום זה בעיקר מוצג לראווה.
אבל בסופו של דבר ייתכן שאתה צודק מכיון שהמצווה של מזוזה היא נקודתית לכאורה. אבל אני חושב עכשיו על משהו אחר - יש מצווה על כל אחד לכתוב ספר תורה. הראש העביר או הרחיב את זה מס"ת לספרי קודש נצרכים. אם כך, מי שאינו משתמש אלא במחשב, ולפעמים זה טורח בשבילו לעבור ממחשב לספר - אולי תהיה עליו מצווה לקנות פרוייקט השו"ת?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2007 23:17 |
|
| |
כמתעסק
אתה כותב שאתה מהרהר תחנון בלב.( אולי זה לענין אבל אולי כן)
הדין בש"ע אדם העומד בשמונה עשרה, ושומע קדושה, הדין הוא יפסיק ויהרהר בקדושה במחשבה,
עכשיו השאלה, מי מה נפשך, וכי למה? אם הירהור זה מילתא שווה משהו אז הרי הוא עושה הפסק בתפילתו, והרי אסור להפסיק בשמ"ע.
ואם הרהור אינו ולא כלום? אז בשביל מה לו להפסיק ולהרהר?
|
|
| נשלח ב-16/5/2007 09:39 |
|
| |
ירוחם
הואיל ואינו ענין לעניננו אעלה ראשי דברים.
1) אני מודה שגם לי הלכה זו כשלעצמה, צע"ג - הן בצידה ההלכתי והן ביסודה הרעיוני, ובכלל הרעיון 'שלהפסיק (גם ללא קשר למושג ההלכתי הפסק) בתפילה' - כשלעצמו מצריך מחשבה רבה.
2) (אדרבה פתח אשכול)
3) אבל:
לזכרוני זהו פתרונם של בעלי התוס'. ומן הסתם כהצעות לישוב זה שם תיישב זה לגבי.
ואם זה טוב להם לתפילה, ודאי שלא יגרע חלקי לאמצו לענייני....
4) אכן, בדבר זה אני חלוק על אראל והוא: יש לאדם לקבוע לו סדר ומדרג בעולמו הן להרגשה והן לביטוי של קליטת המציאות - ואף ההלכה תובעת זו מן האדם לסדר את מעמדו כלפי המציאות.
לפיכך, לענ"ד אין לומר שניהם כאחד!
לכן איני מקבל שיש לומר בשעה אחת (ודוק, בשעה אחת) הלל ותחנון, ואף למיעוט ידיעתי לא מצאנו לזה תקדים הלכתי.
אולי מלבד בדומה לו רח"ל מי שנפטר לו מת ונפלה לו ירושה גדולה, אך גם אז מקדים דיין האמת לשהחיינו.
וא"כ תעלה השאלה לאראל - מה הוא מקדים, והם הם הדברים?
(דעת לנבון נקל שאין כאן רק שאלה פורמלית, שהרי ב'מת' הסדר נגזר מהידיעה ושאחד תלוי בשני, משא"כ לנידון דידן).
5) אכן, ניתן לקיים גם 'ופחדת ורחב לבבך' - בו אדם מכיל בתוכו בחינת 'ופחד', אך גם יודע לפנות מקום ל 'רחב לבבך' (ואף כאן לפי פשטו יש סדר). ואמנם מצאנו 'חיל ורעדה', ואף מצאנו לגבי ר"ה ויוה"כ שיש בהם מבחינת יו"ט ומאידך הם ימי כובד ראש ואימה (כידוע בחקירת השאגת אריה).
אך הרואה יראה שבכל אלו ישנו סדר התוחם את הדברים מחד, וביותר שעיצמו שם זמן נוהגים בו מנהג אחד, אלא שהצד השני ממזער את ההופעה של הצד האחד.
וכבר יצאתי מן הגדר ודי בזה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2007 11:31 |
|
| |
כמתעסק.
להלכה מחשבה טובה . אדם מקבל שכר גם על מחשבה טובה.אפילו בליי המעשה.
על מחשבה רעה, האדם לא נענש, רק לאחר שהוא עושה את המעשה.(חוץ מע"ז)
עכשיו לעניננו.אדם העומד בש"ע ומהרהר בקדושה. הרי זו מחשבה טובה. ולכן הוא מקבל שכר עליה כמחשבה טובה.
אבל לצורך איסור ההפסק הרי זו רק מחשבה רעה. ועליה כאמור הוא לא נענש,וזה לא נחשב .
אתה מוצא את הרעיון על שכר טוב על מחשבה אצל אברהם
וַאֲבָרֲכָה מְבָרְכֶיךָ וּמְקַלּלְךָ אָאֹר וְנִבְרְכוּ בְךָ כּל מִשׁפּחֹת הָאֲדָמָה
אני אקדים את ברכתי למברכך. ורק לאחר שיקללו אותך אני אאר
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2007 12:54 |
|
| |
התירוץ מוכר לי, ולענ"ד אינו אלא דרוש.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2007 13:01 |
|
| |
ודאי שזה דרוש כמו כל הדברים האחרים, אם הדרוש לא טוב אז מה התרוץ?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2007 11:33 |
|
| |
http://www.makorrishon.net/show.asp?id=20780
"מבקרי הטרמינל הבינלאומי החדש בנמל התעופה בן-גוריון, שנחנך ב-2004 וניצב
בסמוך לטרמינל הישן והקטן, בוודאי שמו לב להבדלי העיצוב בין המבנים
ולמסרים המועברים דרך כך לנוסעים. אם בעבר קידם את פני המבקרים או הנוסעים
החוזרים בניין טרמינל הנושא פסאדה של חומת ירושלים (שכבות רצופות וגדולות
של לבנים מסותתות המסמלות כביכול כניסה לעיר הקודש), ואת פני הנוסעים
הנכנסים הקבילו תמונתו הגדולה של הרצל וכרזות ציוניות עד שלא יכולת לטעות
שהמקום שהגעת אליו הוא מדינת ישראל היהודית - הרי שבניין הטרמינל החדש
שונה בתכלית, ועיצוב התפיסה ההנדסית שלו זהה לאלה של טרמינלים בשדות תעופה
בכל העולם: אותן מדרכות נעות, אותם מסדרונות אנונימיים, אותם שלטים במגוון
שפות לועזיות, אותה תחושת הימצאות כבכל מקום או בשומקום. בהמשך עוברים
הנוסעים הנכנסים את לוחות הזכוכית הנשקפים אל פרסומת ענקית של יצרן
'נוקיה' הפיני הגלובלי של טלפונים סלולריים; לא הרצל, לא בן-גוריון, לא
חומות ירושלים. הנוסע שוב אינו פוגש דימויים של הלאומיות היהודית. ישראל
מוצגת כחברה גלובלית שכוחות השוק העולמי הם שקובעים את צורתה התרבותית...."
בעקבות הדברים הללו, נראה לי שראוי לשים מזוזה גדולה ובולטת בכל שדה תעופה
בינלאומי. כל שדה תעופה הוא למעשה שער כניסה לארץ ישראל, והמצוה
"וכתבתם על מזוזות ביתך ובשעריך" חלה עליהם כמעט על-פי פשוטו של מקרא.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/10/2007 09:13 |
|
| |
לדעת המצדדים במזוזה הוירטואלית, א. מדוע לא לשים מזוזה קונבנציונלית על מסך המחשב (או אולי על הראוטר)? ב. האם יש עניין להחשיך אמה על אמה פיקסלים על המסך - זכר לחורבן? ג. האם צריך בחנוכה להדליק נרות בצידו השני של המסך, למען יהיה מסובב במצוות והוא גולש לו בתווך בעכבר מצוייץ?
|
|
|