| נשלח ב-30/5/2007 13:30 |
|
| |
החרדים בעולם-אורחות חיים ותהליכי שינוי
בדיונים רבים על עתיד החברה החרדית , כנגד הטענות על חוסר יכולתה של החברה החרדית להתמודד כמות שהיא עם בעיות הכלכלה ללא תלות במדינת הרווחה , עולה הטענה שהבעיה היא רק בארץ , עם פרוייקט חברת הלומדים . בחו"ל , כך נטען , החרדים עובדים למחייתם ואין שום בעיה. באשכול סמוך העליתי תהיות באשר לטענה הזאת. ובהמשך מישהו הביא לי תנא דמסייע ה"ה פרופ' פרידמן.
מכיוון שאין לרשותי כל הידע הדרוש , חשבתי שיהיה לנכון לפתוח אשכול שיעסוק בנושא הזה וירכז ידע שיש לחברי פורום שונים המכירים קהילות חרדיות שונות ברחבי העולם , כמו גם רעיונות ותובנות שיש לאנשים כאן בנוגע לדברים.
אני מציע את המתווה הבא:
מהפרספקטיבה המוגבלת שלי אני רואה שהמודל החרדי לחיים כולל פחות או יותר את האלמנטים הבאים : 1)נישואין מוקדמים יחסית(= בגיל 21 פלוס מינוס שנתיים לחרדים ממין זכר) , על ידי שידוך המבוסס במידה רבה על הסכמה בין ההורים . 2)הימנעות מוחלטת מתכנון משפחה (כמו דחיית הקמת משפחה עד להתבססות כלכלית או התאמת מספר הילדים לאמצעים). 3)חינוך לצעירים הכולל כמעט אך ורק לימודים תורניים, הימנעות מהשכלה תיכונית ובעקבות זאת הימנעות מהשכלה גבוהה. 4)הסתייגות מלימודים גבוהים , גם עבור מי שיכול להשלים את הפערים בהמשך החיים.
עד כמה שאני מבין אלמנטים אלה מהווים חישוקים רבי עוצמה ביחד ובלחוד והם גם מחזקים האחד את השני . הם המסבירים את הישרדות החרדיות: האלמנטים האלה ממזערים את הנשירה כמעט לאפס וכאשר זה מזווג לקצב גידול טבעי גבוה נוצרת נוסחה קטלנית של התפוצצות אקספוננציאלית.
יש לי שתי שאלות : 1) עד כמה אני צודק בזיהוי האלמנטים האלה כבסיס העוצמה החרדית וכאושיותיה. אני יודע שיש קהילות חרדיות שבהם חלק מאלמנטים אלה ואולי כולם נעדרים. אבל במה הם נבדלים ממזרוחניקים ? מה מגדיר אותם כחרדים ? והכי חשוב , האם זה מתקיים באופן יציב או שיש כל הזמן תהליכי היפלטות לימין ולשמאל?
אז בהקשר הזה אשמח אם יביאו קודם כל מידע ותצפיות על החרדים בעולם ביחס לאלמנטים שהזכרתי ועל שינויים העוברים על קהילות חרדיות שונות ביחס לפרמטרים אלה. אשמח גם לקבל תובנת וידיעות היסטוריות .
2)האם המודל הזה יכול להתקיים מבחינה כלכלית ללא הזדקקות למדינת הרווחה ואף לא למערכת המיסוי הפרוגרסיבי? האם המודל הזה מביא לכל היותר לצורך בהסתפקות במועט ולרמת חיים נמוכה יותר (כאשר הוא מספק ערכים אחרים חליפיים של אושר, חמימות ויציבות בחיים וכו' וכו') ? או שמא זה גורם ליצרנות נמוכה יותר מהדרוש אף לשיטת המסתפקים במועט , באופן שיש צורך בתמיכה חיצונית. אשמח לקבל מידע אמפירי ממה שקורה בפועל אצל חרדים, כמו גם ידע תיאורטי או אמפירי כללי מצד אלה שיד ורגל להם בכלכלה.
אני מקוה שאשכול זה יהיה לתועלת לכל מי שמתעניין.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2007 10:55 |
|
| |
עכשיו אפשר להמשיך כאן.
שנרב_נ
לא רציתי לטעון שיש כאן משהו דטרמיניסטי, בבחינת הכנס ארבע דברים למיכל , נער היטב ומה שיוצא זה חרדי. את האלמנטים האלה אני רואה כמרכיבים שנעשה בהם שימוש במסגרת איסטרטגיית הישרדות מכוונת . יתכן שאותם מרכיבים יתקיימו בחברות אחרות והשימוש בהם יהיה שונה. (כמובן , יש קשר דטרמיניסטי מסויים, הדברים האלה מגבירים את התלות של היחיד במשפחה שלו או בחברה שלו חוסמים את דרכו החוצה וממילא מפחיתים את הסיכוי שהוא ינשור , יתכן שזה באמת יפעל כך בכל חברה שתנקוט באמצעים האלה, יתכן למשל שגם בחברה הדתית , עקב 1 ו2 יש הפחתה מסויימת באחוזי הנשירה שהיו צפויים ללא זה , אבל אחוזי נשירה נמוכים בלבד אינם דוקא מאפיין של החרדיות , הם רק מסבירים את התעצמותה המספרית ).
בנוסף , לא מניתי את כל החישוקים החרדיים , כי באשכול הזה אני מתעניין בעיקר ביכולת החרדיות להתמודד עם בעיות הכלכלה , לכן מניתי גורמים שיש להם השלכות כלכליות למיטב הבנתי.
אבל בכל זאת מעניין אותי מה שאתה אומר שאצל הדת"לים גורמים 1 ו2 נמצאים פחות או יותר באותה מידה. האם יחסם של רבנים דת"ליים לשימוש באמצעי מניעה הוא כיחס אצל החרדים ? אני חושב שאצל החרדים רווחת הפסיקה המתירה רק לצורך הקלה על האישה , אבל לא משיקולים כלכליים , האם גם אצל הדתיים זהו המצב? כמו כן , האם יש נתונים לגבי השאלה אם לדברים האלה השפעה כלכלית? האם שיעור העוני בחברה הדתית הוא גדול מזה של החברה הכללית?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2007 11:04 |
|
| |
קוגיטו
רק ככה בונים חומה!
יש גם צידוקים הלכתיים , אבל פשוט שהצידוק העיקרי גם ברמה המודעת הוא למנוע התקלקלות (במידת מה השיקולים ההלכתיים משתלבים עם השיקולים ההישרדותיים , הרי לפי התפיסה החינכית החרדית דהיום , הגורם העיקרי לנשירה אצל הנוער הוא יצרא דעריות והמאבק בו הוא לא רק מאבק לשמירת גדרי ההלכה , אלא פשוט להישרדות החברה החרדית).
האם מה שמחשק את הפרט זה ההכרה בייעודו וכו' ? אני לא אכחיש שהכרה כזאת קיימת , אבל אני לא חושב שהכרה זו בלבד היתה מאפשרת לחברה החרדית לשרוד בעולם המודרני. למה יענקל מכיר בייעודו להיות שומר תורה ומצוות ורמי לא? ברור שזה קשור לקיומו של המערכת הגדולה יותר המחושקת מכל הכיוונים . לטיפת נוזל בתוך כוס אין שום נטייה להיסחף לצדדים , אבל הטיפות הנמצאות קרוב יותר לשוליים זקוקות לחומות ואם החומות רופפים או מחוררים הם זולגים החוצה באופן שבסופו של דבר זה מורגש גם במרכז. אם יענקל יכיר מודל אלטרנטיבי לחיים , ספק אם יהיה כל כך בטוח לגבי ייעודו בחיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2007 13:16 |
|
| |
טורקי,
די ברור שיש לדברים האלו השפעה כלכלית. לדוגמה, אם בעל מקצוע כמו מהנדס חשמל מוצא עבודה מכניסה בגיל 25 ונשאר בעסקי ההייטק, אזי בגיל 40 הוא יהיה בדרך כלל אדם אמיד למדי גם אם לא עשיר. בחברה הדתית לאומית שכיח למצוא אנשים כאלו שגם התחתנו בגיל צעיר ויש להם משפחה גדולה, ואז הם לא אוגרים כסף כי הוא מתבזבז על מעון יום, אוכל, חנוך, בית גדול וכיוצא בזה. לכן בחברה דתית לאומית גם שכירים שמשתכרים היטב יהיו אנשים ש"עושים חשבון" לכסף. תוכל לראות, נאמר, עורך דין נוסע לעבודתו בטרמפים כי הוא החליט שהרכב שלו יקר לו מדי - לא מאמין שתראה תופעות כאלו אצל הקולגות שלו מהחברה הכללית אפילו אם היו גרים במקומות בהם עוצרים טרמפים.
מצד שני, רוב מוחץ של האנשים עובדים במשרות נורמליות פחות או יותר, ויש גם איזושהי רשת חברתית תומכת, לכן תופעות של עוני, לפחות איך שאני מבין אותן, הן נדירות. תמצא הרבה בתי אב שמנסים לקצץ בהוצאות, אבל יש באופן עקרוני מקור הכנסה שאפשר לנסות להסתדר אתו. יכול להיות שהדברים ישתנו עם תהליכי השינוי הכלליים העוברים על הצבור הדתי לאומי (יתכן ובשוליים יתפתחו חברות לומדים מסוג כלשהו) אבל בינתיים זה נראה רחוק.
לגבי אמצעי מניעה אני לא מספיק יודע, לא על מה שקורה אצל החרדים ולא אצלנו. ברור שיש הבדלי פסיקה בין אלו הסבורים שהבעיה היחידה היא מניעת פו"ר (או "לשבת יצרה", לערב אל תנח וכדומה) לבין מי שסבור שיש כאן בעיות נוספות, וברור שיש חילוק בין קיים או לא קיים פו"ר, לכן מן הסתם תמצא רבנים שונים עם דעות שונות בשני הצבורים.
אבל מצד שני אפשר לאמץ את מבחן התוצאה. מבחינה סטטיסטית גרידא, ובמצב הבריאות של ימינו, אשה שלא משתמשת באמצעי מניעה ונישאה בגיל צעיר תלד מעל 15 ילדים בסיכוי טוב מאד. מכיוון שמשפחות ענק כאלו הן נדירות, סביר להסיק כי רוב מוחץ משתמש באמצעי מניעה כלשהם גם אצל החרדים. אם כך, אני חושב שההבדל בין הקבוצות הוא יותר בנורמות חברתיות מאשר בנורמות הלכתיות.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-7/6/2007 18:35 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/6/2007 18:45 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/6/2007 18:56 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2007 09:00 |
|
| |
טורקי,
בקובץ המאמרים "אורתודוכסיה יהודית -היבטים חדשים" שיצא השנה בהוצ' מגנס, כלול מאמר שמנסה לבחון את התפתחות הליטאיות האמריקאית דרך סיפורו של מי שנחשב למרכזי שבמעצביה - ר' אהרן קוטלר, תוך השוואה בין אופי ישיבת קלצק בראשה עמד בטרם היגר לארה"ב, לבין האופי שהלה הנחיל לישיבתו בלייקווד - השניה הרבה יותר סתגרנית, מחמירה ו'חרדית'.
המאמר הוא של יואל פינקלמן והוא קרוי "משטטל למובלעת: הרב ארהן קוטלר וצמיחתה של אורתודוכסייה בדלנית בארה"ב". כפי שכתבתי לעיל, אני סבור שהמגמה שפינקלמן מדבר עליה נכונה (=הליטאיות האמריקאית מתקרבת לבני ברק ומתרחקת מאירופה של לפני המלחמה), אם כי אני סבור שמדובר בתופעה מאוחרת לר' אהרן קוטלר ודוקא היעדרם של דמויות כדמותו בארה"ב כיום, גדוילם אמריקאים, היא מאיץ חשוב בה.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2007 10:10 |
|
| |
ממללא
זנחתי את האשכול הזה לכמה ימים בשל עיסוקי והנה מילאו לי אותו בתמונות , תודה על החזרת הדיון למקומו! ותודה גם על הדברים. בסך הכל זה מאושש את מה שהעליתי כאפשרות שיתכן שהחרדיות המתונה אינה יכולה להתקיים ביציבות.
|
|
| נשלח ב-10/7/2007 14:12 |
|
| |
קומר
מן הראוי שתצטט את הקטע במלואו.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/7/2007 14:19 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/7/2007 14:22 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/11/2018 15:11 |
|
| |
תוקן על ידי אפריםבן ב- 01/11/2018 15:43:30
|
|
|
|
| נשלח ב-1/11/2018 15:33 |
|
| |
אורחות חיים ותהליכי שינוי אצל החרדים מתי ולמה?
צפיה בשני סרטי וידאו בפייסבוק של שלמה טיקוצ'ינסקי כשבאחד רואים את חבר הכנסת גפני משוחח עם אסתי שושן ובשני שבו רואים את האדמורית מקאליש נכנסת לאולם וסביבה רוקדים עשרות אברכים מוכיחה שוב שכאשר יש אינטרסים כלכליים ההלכה יכולה פתאום לעשות פליק פלאק. אבל לגייס חרדים? להפסיק לעשות את התורה קרדום ? חלילה וחס כאן אין אינטרס כלכלי .
תוקן על ידי אפריםבן ב- 01/11/2018 15:54:55
|
|
|
|
|