| נשלח ב-15/8/2007 15:56 |
|
| |
ביאור מאמרי חכמנו על אורחות חיים
רבי עקיבא אומר: מה יעשה אדם ויהיו בניו עשירים ? יעשה חפצי שמים וחפצי אשתו. רבי יהודה אומר: ישמחנה בשעת תשמיש בדבר מצוה, שנאמר "שומר מצוה לא ידע דבר רע". (כלה ריש פרק ב)
נקודות לעיון
1. מה הקשר בין לעשות חפצי אשתו לבין זה שיהיו בניו עשירים ?
2. איך השוו חז"ל בין מילוי של חפצי שמים לאלו של אשתו ?
3. גם בשיטת ר' יהודה נעשה שילוב בין מצוה לבין האשה, אם כן למה הוא בחר דווקא את זמן יצירת העובר? ואולי הוא מתכוון לשעת תשמיש בכלל ולאו דווקא בשעה של עיבור, ואם כן תמיהה יתירה בזה.
4. המקור - איך למדו מתוך הפסוק על עניין של עשירות, ואיפה מוזכר כאן חפצי אשתו ??
בקיצור - פליאה..
הציבור מוזמן להוסיף קושיות ותירוצים..
תוקן על ידי עצכח ב- 16/08/2007 16:16:14
|
|
|
|
| נשלח ב-15/8/2007 16:52 |
|
| |
מביט,
בן זומא אמר "איזהו עשיר? השמח בחלקו".
אולי רק מי שגדל בבית בו שורה אהבת א-להים ואהבה בין הורים יכול להיות אדם אוהב באמת, ומי שיודע לאהוב באמת (לא רק את א-להים ולא רק בני אדם אחרים, אלא שיש לו הכישרון לאהוב את העולם ואת מה שבו) הוא זה שמסוגל להיות שמח בחלקו...
לגבי תמיהתך בעניין ההשוואה -
גם כיבוד הורים מושווה ליראת א-להים. אני חושבת שיש כאן הבנה עמוקה מאוד לכך שלהרבה אנשים קל יותר לאהוב או לכבד את א-להים (איזו ישות עלומה ובלתי נראית שאהבתה מובטחת תמיד וכמעט אינה תלויה בדבר) מאשר את בני האדם בשר ודם שחיים על ידם. אולי יש כאן הקבלה שבאה לחזק את אהבת האדם באמצעות דימוי שלה לאהבת א-להים (ולא ההיפך - "החלשת" אהבת א-להים ע"י דימוי שלה לאהבת האדם).
[זה מזכיר לי ווארט ששמעתי מאחד ממורי ורבותי על מלות התפילה "ונפשי כעפר לכל תהיה", ולצערי איני זוכרת מקור הווארט-
רבי אחד היה נוהג בכל יוה"כ למצוא בקהל את המתפלל הדבק ביותר, זה שבוכה באמת ולהתפלל לידו. יו"כ אחד, מצא אדם כזה בקהל והתפלל לצידו כל היום. הוא התרשם עמוקות מדבקותו של אותו אדם, ממוכנותו להפחית עצמו ולבטל כבודו בפני ה' ומצניעותו הכנה בפני ה'. במנחה, עת הוזמן מישהו אחר בקהל לעלות לתורה לפני אותו אדם, הוא קילל וגידף את הגבאי. הרבי הופתע עד מאוד ולאחר נעילה ניגש אליו ושאל אותו הכיצד התנפל כך על הגבאי והוא אדם צנוע וענו כ"כ. ענה אותו אדם: בפני א-להים אין לי שום בעיה להיות צנוע ולהכיר בקטנותי, אבל לפני הגבאי האדיוט הזה?!
מכאן למד בעל הווארט את עומק המילה "לכל" בתפילה לעיל - לא "נפשי כעפר לפני א-להים" אלא "לכל תהיה", כי בפני בני אדם אחרים קשה הרבה יותר לעשות זאת...]
|
|
| נשלח ב-16/8/2007 21:09 |
|
| |
המשך הדיון התקיים אתמול באשכול אחר,הנה העתק משם
מביט כותב
אמשלום, ישנם מאמרים עמוקים וכלליים שבהם אין הכרח לחפש ת'פשט בדקויות של נפש האדם, וזה נכון לגבי המאמר של "איזהו עשיר", אולם במאמר שהבאתי ישנו ירידה ברורה לפרטים, שהרי לא מדובר כאן על עושר כללי אלא על עושר דווקא לילדים, וגם נתנו כאן זמן מאוד מסויים שבו לפי ר' יהודה על הבעל לשמח את אשתו.. ולא הסתפקו בזה ששמחה מביאה עשירות, לכן לענ"ד יש צורך לחפש מסר שתואם את הפרטים..
יש לי כיוון מסוים אולם הוא עדיין לא הבשיל לכדי "הסבר".. ברשותכם אני אציע לפניכן את תחילתו - אפשר שחז"ל דנים כאן על הדרך להוריש או להשריש בילדים את התכונה שמובילה ל"הצלחה" והשגיות שכאן במאמר היא מסומלת ב"עושר", לפי כולם ברור הוא שצריך למלאות את "חפצי שמים", ונחלקו ר"ע ור"י בתפקידה של האם בתהליך, לפי ר"י תפקידה של האם מתחילה מהרגע של ההריון, ומונח בזה שהיא שותפה כבר בהעברה של הגנטיקה והתכונות, ולפי ר"ע האב לבדו הוא מוריש את הכישורים "הגבריים" של עושר והשגיות, והתפקיד של האם מסתכם לזמן של הילדות שבה תפקידה הוא מכריע דרך החינוך.. ( שיטת הפרשנות הזאת היא מזכירה את ה"אלגוריה" הספרותית..) ועדיין ישל"ע מה הקשר בין מילוי חפצה של האשה לבין יכולתה להשפיע על הילד?
אמשלום כותבת
מביט,
אני לא מבינה את הביקורת שלך. לא באתי לפרש את המאמר של בן זומא (למרות שאני לא מסכימה איתך, ולדעתי יש הרבה מה למצוא בו), אלא את הדרכים השונות לעשירות שנמצאות בטקסט שהבאת. כדי להבין את הדרך, צריך להבין לאן היא אמורה להגיע, ואת זה ניסיתי לעשות באמצעות בן זומא.
כידוע, אין לי בעיה עם דרשנות, אבל דומני שכדי להסיק משהו על עמדות ביחס למקומה של האם בהשפעה על הילד, יש צורך ביותר ממה שיש כאן. אם זה הכיוון שאתה רוצה ללכת בו, נראה לי סביר יותר (וגם קרוב מאוד למקום אליו כיוונתי אני) להבין ש:
א. היחסים בין ההורים קשורים לעושרו של הילד (וזה בדיוק מה שאני אמרתי לעיל).
ב. יש מחלוקת על מה הם "היחסים" בין ההורים - האם אלה רק יחסי המין או שמא יחסי הזוגיות בכלל (וזה נראה לי פתח לדיון מעניין ביותר).
מביט כותב
תודה על ההוספות,עכשיו אני כבר כמעט מסכים לדברייך, אולם לפי הפרשנות שלך שמדובר על היחסים בין ההורים כמכלול ולא על תפקידה של האם, היו צריכים לנקוט כאן עמדה יותר כוללת ולדבר על הריצוי הבין זוגי ועל מילוי חפצם של שניהם, וממה שדברו אל הבעל ורק על מילוי חפצה של האשה אני למד שדברו כאן ל ההשפעה של האם לבדה, וזה בהכרח מוביל לכיוון קצת שונה ממה שכתבת..
מה שהעלת כהצעה לדיון (לכשיחזור האשכול המקורי.. כי חבל לבזבז נושא חשוב במקום נידח זה) על ההבדל בין זוגיות טובה במשך היום לבין זוגיות שהיא טובה רק ב"חיי אישות", זה נושא מאוד חשוב ואני אחפש מדרש מתאים בעניין הזה..
אמשלום כותבת
מביט,
הדברים פונים לגברים. הם הקהל הקורא והלומד של הטקסטים הללו (עד לימינו אלה). זו הסיבה שהם מתרכזים במה שהגבר צריך או לא צריך לעשות (לענ"ד). אין מדובר כאן על מה שהאישה צריכה לעשות, על מידת השפעתה וכו', אלא על תפקידו של הגבר ביחסים ועל מידת השפעתו שלו (ושל מעשיו ודרכי התקשרותו עם א-להים ועם אשתו) על ילדיו.
תוקן על ידי עצכח ב- 17/08/2007 1:31:34
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2007 21:23 |
|
| |
אמשלום, הנה מאמר מדברי חז"ל שאפשר לשייך אותו לנושא שהעלית "מקומה של חיי האישות בזוגיות הכוללת"
בבלי מסכת קידושין דף נא ע"א
איתמר קידושין שאין מסורין לביאה אביי אמר הוו קידושין רבא אמר לא הוו קידושין אמר רבא בר אהינא אסברא לי (דברים כד) כי יקח איש אשה ובעלה קידושין המסורין לביאה הוו קידושין קידושין שאין מסורין לביאה לא הוו קידושין..
על פניו נראה שהיסוד מהחיים (בהנחה שיש דבר כזה) למחלוקת שלהם היא האם קידושין שיש בהם רק אפשרות ל "אהבה אפלטונית" יכולה להתקיים, שאביי סובר שיש דבר כזה אהבה אפלטונית והיא צורת חיים שהתורה הכירה בה ולכן קידושין בצורה הזאת תופסים, ורבא ס"ל שאין אהבה אפלטונית, שללא חיי אישות אין אהבה ולכן ס"ל שאין תופסים הקידושין..
מאמר חדש
תלמוד בבלי מסכת ברכות דף סב/א:
"תניא אמר רבי עקיבא פעם אחת נכנסתי אחר רבי יהושע לבית הכסא ולמדתי ממנו שלשה דברים למדתי שאין נפנין מזרח ומערב אלא צפון ודרום ולמדתי שאין נפרעין מעומד אלא מיושב ולמדתי שאין מקנחין בימין אלא בשמאל אמר ליה בן עזאי עד כאן העזת פניך ברבך אמר ליה תורה היא וללמוד אני צריך תניא בן עזאי אומר פעם אחת נכנסתי אחר רבי עקיבא לבית הכסא ולמדתי ממנו שלשה דברים למדתי שאין נפנין מזרח ומערב אלא צפון ודרום ולמדתי שאין נפרעין מעומד אלא מיושב ולמדתי שאין מקנחין בימין אלא בשמאל אמר לו רבי יהודה עד כאן העזת פניך ברבך אמר לו תורה היא וללמוד אני צריך".
נקודות לעיון
1. למה דווקא בתחום הזה של צניעות ר"ע וב"ע היו צריכים ללמוד את ההלכה רק ממראה עינייהם, למה הם לא שאלו את רבותיהם כדרך המקובלת בכל עניין ?
2. אם לא נפרש שיש כאן 2 גירסאות על אותו הסיפור,עולה התמיהה מדוע ב"ע היה צריך לילך אחרי ר"ע אחרי שכבר קיבל ממנו את התשובות בעל פה ?
3. מלשון הגמרא משמע שהיא מעמידה את שני הסיפורים כברי השוואה,ולכאורה אין להשוות את העזותו של בן עזאי להעזותו של ר"ע,שהרי לא דומה עזות לנכנס אצל ר' יהושע שלא נהג כך,להעזות לנכנס אצל ר"ע שהוא עצמו נהג כמו ב"ע, א"כ עזות פחותה יש במקרה של בן עזאי ואין מקום להשוואה.. ?
4. אם נקבל את השיטה שיש כאן חילוקי גירסאות ואין שני הסיפורים נכונים ביחד,אלא או זה או זה.היה מקום להשוות בין העזות של בן עזאי במקרה זה לבין דברי בן עזאי הידועים שאינו יכול לישא אישה כיוון שנפשו חשקה התורה - ההשוואה היא בזה שבשני המקרים ההקצנה ברדיפתו אחר התורה הביאה אותו לנהוג שלא כדרך בני אדם רגילים.. אולם זה אינו מסביר את הסיפור אם המסופר הוא על ר' עקיבא.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2007 21:24 |
|
| |
לדעתי הרקע כאן הוא מאמר חז"ל שלושה שותפים באדם וכו'. אם השותפים הם אכן שותפים, הילד יכול לקבל מהם הרבה בחומר וברוח ולהיות עשיר. ואם ההיפך וכל אחד מושך לכיוונו ח"ו, אז ההפך.
לדעת ר' יהודה אופי השותפות נקבע בשעת יצירתה וקשה לשנות אח"כ. הוא לומד מהפס' את החובה לשמח את אשתו בשעת תשמיש ולא להתרכז בצרכי עצמו. "לא ידע דבר רע"- ידיעה במובן של ביאה כמו "והאדם ידע את חווה", ושומר מצווה הוא מי שהידיעה שלו אינה באופן "רע".
|
| נשלח ב-16/8/2007 21:46 |
|
| |
זילבר, הקישור של ידיעה - ביאה נשמע מעניין, אבל יש לי עדיין קושי עם כלל הביאור שכתבת כיוון שלדבריכם עדיין לא מובן למה הם דנים דווקא בנושא של עשירות שהיא רק משל לשמחה ואושר ולא כתבו במפורש שזה מביא את הילד לשמחה.. לכן נראה לי יותר שהם דנים כאן על תכונות של "השגיות" ושל "מרץ" שהם הגורמים לעשירות, והנדון הוא בעקבות זה שהם בדרך כלל קיימים יותר אצל גברים מאשר אצל נשים, ובמאמר הזה התכוונו חז"ל לתת לאבא את העצה וההדרכה היאך לגרום לזה שהילד יושפע מאמו דווקא כאשר תכונות אלו חיות אצלה - וזה כשהיא שמחה ומאושרת ממילוי חפצה על ידי בעלה, וע"ז נחלקו מתי הזמן המתאים והקובע
.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2007 22:13 |
|
| |
כמה הערות כלליות:
א. כאשר מוצגת השאלה מהסוג "כיצד זוכה אדם ל..." וניתנות תשובות, אנו מבינים שיש כאן מנגנון סיבתי כלשהו. לפעמים המנגנון ברור, או לפחות ברור אחרי שמעיינים ועומדים על הנחות היסוד העמוקות יותר שבו. לפעמים, מדובר בקשר שאולי אפשר לכנות מטפיזי. כלומר, אין קשר ישיר בין הסיבה למה שאמור להיות תוצאה, אלא שאנו מניחים שבדרך גמול משמים יזכה העושה לשכר וזה יהיה שכרו.
אמנם, גם בדרך של גמול יש בדרך כלל איזה קשר אסוציאטיבי לפחות בין הסיבה לתוצאה, ופעמים זה מתבאר באופן של מידה כנגד מידה, ולו באופן סמלי.
יש לנו אם כן שני מנגנונים שיכולים לבאר את הקשר בין הרישא לסיפא (=ההתחלה והסוף). ויש לבדוק איזה מהם מתאים יותר. הסיבתי ה"טבעי" והמטפיזי בדרך של גמול.
ב. כאשר נזכר רבי יהודה במשנה, פעמים הוא בא כדי לפרש ולא כדי לחלוק. כאן מתבקש להציג את השאלה מה בא ר' יהודה להוסיף. בפשטות, לשמח את אשתו בשעת תשמיש זה חלק ממילוי חפציה. אמנם מן התוספת שלו יש מקום לשאול אם זו תוספת שאולי באה להסביר שבעל הדעה הראשונה מודה גם ב"חפצי אשתו" שכזה. או שמא הוא בא לחלוק על עצם המסורת ולטעון ש"חפצי שמים" שנזכרו בדברי תנא קמא (=הדובר הראשון) אינם אלא "שמחה של תשמיש", ושמא התנא נקט לשון נקיה והניח שהכל ידעו למה כוונתו.
ג. כמדומה שהפרדיגמה של קישור סיבתי משני הסוגים נמצאת במעשה מפורסם על ר' יהושע. לפי המסופר בגמרתנו, נשאל ר' יהושע בידי אנשי אלכסנדריה מה יעשה האדם ויצליח מבחינה כלכלית, ומה יעשה ויחכם. לשאלה הראשונה ענה שישא ויתן באמונה. לשאלה השניה ענה, אם זכרוני אינו מטעני, שירבה בישיבה (כלומר יקדיש שעות רבות יותר ללימוד). שאלוהו: הרבה עשו ולא עלה בידם? ענה: צריך גם להתפלל על זה.
הקשר הסיבתי בין הקדשת זמן ללימוד לבין הצלחה בלימוד הוא ברור (אם כי זה לא תמיד מועיל...). הקשר הסיבתי בין משא ומתן באמונה פחות ברור. כמדומה שמחקרים באמריקה הראו שאכן יושר במסחר מועיל לסוחר. וכמובן, זה גם יכול להתפרש כקישור מטפיזי. כיון שאדם נזהר לא לגזול, ולא לקחת ממון שאינו שלו, משמים נותנים לו עוד ממון שיהיה שלו ללא פקפוק.
התפילה היא ודאי מעין סיבתיות מטפיזית (אם כי אין זו מגיה, זו בקשה, שאפשר שתתמלא ואפשר שלא).
המעשים בר' יהושע, אם כן, מציגים לפנינו שילוב של שני סוגי התשובות לשאלה על הנהגת האדם בעולם הזה כדי להשיג מטרות ראויות. שילוב של מה שקוראים היום "השתדלות טבעית" עם תפילה כדי להכין מה שהייתי קורא "זכאות מטפיזית".
עתה אפשר לגשת אל השאלות של בעל האשכול.
האם תשובתו של ר"ע באה לתת הסבר סיבתי או הסבר מטפיזי? התשובות שניתנו לעיל מנסות לפרש את הדברים, כמדומה, באופן סיבתי. כמובן, הידע של חז"ל על העולם היה שונה משלנו, אך הבנתם הפסיכולוגית היתה מעמיקה ביותר (וכידוע שיטתי היא שהתורה כולה היא פסיכולוגיה אנושית במובן המכובד של המילה). לפי זה, דברי אמשלום יכולים להיות "עומק הפשט" בכוונת ר"ע. אמנם חוששני שהרעיון, הנכון לכשעצמו, אינו "נכנס בלשון" כיאות.
אני מציין כי אין לי הסבר לסיבתיות שמוצגת בציטוט. אולם אני מקווה שהאבחנות שהבאתי כאן יועילו למיין את האפשרויות ויקלו על חיפוש של תשובה.
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2007 22:23 |
|
| |
אחרי שחשבתי נראה לי שהביאור עמוק יותר:
עפ"י דברי הרב קוק בפירושו ב"עין אי"ה" על סוגייה בעניין צדקה בברכות, יש שני סוגים של חסד:
הא': נתינה שבה האדם מחזיק טובה לעצמו "אני נותן"- ואף אם מבחינה חיצונית זה באופן המעולה שלא יודע הנותן ולא המקבל. כך היא בד"כ נתינה שלנו לעני, ונתינה כזו היא תמיד מוגבלת .
הב': נתינה בלי הרגשת עצמו,הרגשה כי השפע זרם אלי מלמעלה ואני צינור המזרים אותו הלאה. נתינה כזו היא בלי גבול- לא רק כדי מחסורו של העני אלא כדי "סוס לרכב ועבד לרוץ לפניו". הרצון הוא לעשר את הזולת.
לפי"ז נפרש כאן:
נתינה מהסוג הב' נמצאת באופן טבעי ביחס לבנים. אדם בריא לא אומר: "איזה חסיד אני, אני זן את בני". המאמר לא בא רק לציין עובדה סיבתית: " העוסק בחפצי אשתו, בניו יהיו עשירים". המאמר פונה אל האדם הבריא בנפשו שיש בו תכונת הנתינה בלי גבול ביחס לילדיו, ולכן רוצה שיהיו עשירים. "מה יעשה אדם" זו לשון עצה ופנייה אל האדם הרוצה לעשר את בניו.
ר"ע אומר לאותו אדם שאת תכונת הנתינה שלו לא יוכל להוציא לפועל כל עוד היא גדורה כלפי חלק קטן מהמציאות: בניו ותו לא. אלא עליו להיות כלפי כל המציאות נותן ולא מקבל, פועל ולא נפעל, בכלל זה תהיה לו תכונת ה"נמרצות" שציין מביט ויהיה לו גם מה לתת לבניו, אלא שזה כבר לא יהיה הנושא העיקרי...
איך מגיעים לנתינה כזו? ע"י הרגשה שהמקבל אינו נפרד ממנו, וה"הזרמה" אליו היא המשך טבעי,כפי שברור לגבי הבנים. המדרגה הראשונה היא כלפי אשתו- להרגיש ש"אשתו כגופו". אחרי שמצליחים בזה, מרחיבים את המעגל לעיסוק בחפצי שמיים- שאיפה לתיקון כל המציאות.
רבי יהודה רואה את המבחן לשני הדברים בשעת התשמיש דווקא- שבה האדם נוטה להתרכז דווקא בהרגשת עצמו חזקה שגם הנתינה אינה אלא אמצעי לה. המבחן הראשון הוא "לשמחנה בשעת תשמיש "- ולא את עצמו. המבחן השני הוא שגם שמחה זו תהיה "בדבר מצווה"- תצא מתחום הקשר בינהם אל השאיפה המשותפת לבניין העולם. ודרישת הפס', כמו שכתבתי קודם.
תוקן על ידי nmzilber ב- 16/08/2007 22:25:11
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2007 22:40 |
|
| |
מיימוני, תודה על דבריך, חלוקות והגדרות טובות של סוגי פרשנות שונים אכן יוספיו לאיכותו של אשכול זה והם מתקבלים בברכה.
בסוף דבריך הבלעת כדרך אגב משפט שהוא בשבילך בטח יסוד חשוב בהשקפתך, אולם אם זכרוני אינו מטעני, הוא לא קיבל ביטוי רחב ( יחסית לשאר אימרותיך) בפורום בעבר.
"הידע של חז"ל על העולם היה שונה משלנו, אך הבנתם הפסיכולוגית היתה מעמיקה ביותר (וכידוע שיטתי היא שהתורה כולה היא פסיכולוגיה אנושית במובן המכובד של המילה)."
היום רבים הם הפרשנויות לדברי חז"ל שמשלבים תובנות "פסיכולוגיות" בכדי לבאר את דבריהם,אולם בדרך כלל ( ואסור להכליל..) הם לא חודרים עמוק אלא הם משתמשים בתובנות שכבר קנו שביתה אצל המון העם, והחידוש היחיד הוא בזה שהם מלבישים אותם על דברי חז"ל, וזה גורם לדעתי לעוול לדברי חז"ל, שאם כל הרמזים והשפה הנסתרת שבה הם כתבו לא באה אלא לפרש דבר שכל לומד שנה ראשונה בפסיכולגיה יודע, מה הועילו לנו הם ולמה שנלמד דווקא מהם את התובנות הללו, ולכן אף שיש כאן לטווח הקצר איזשהו תועלת בהאנשה של דברי חז"ל, אולם לטווח הארוך לאחר שהחידוש בדבר ידעך נמצינו מרחיקים את הלומדים מדברי חז"ל שילכו להמשך העמקה בספרות הפסיכולגית ויוותרו על התובנות ה"פשוטות" שבדברי חז"ל..
הטענה הזו גרמה לי לנסות לנבור בפרטים הקטנים ולתת להם משקל כבד בתוך דבריהם, בכדי שנוכרח לנסות ולשלב את דבריהם עם תובנה ייחודית ומקורית ולא עם תובנות "פשוטות"..
הדיון בזה הוא יסוד חשוב באשכול זה.. מיימוני,האם תוכל להרחיב על שיטתך בעניין הזה,או להביא לנו לינק למקום שהארכת בזה ?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2007 22:54 |
|
| |
זילבר, אכן פרוש מרשים והוא עונה על רוב השאלות ששאלתי, למעט זו: שלדבריך האשה היא רק משמשת כסימן לזה שהאבא הוא בעל "נתינה" רחבה ולא מצומצמת, ואינה משמשת כסמל למשהו מהותי בתור "אשה" או "אמא". מסקרן אותי למה אתה לא מוכן לקבל את ההסבר שכתבתי שהנדון הוא איך לגרום לילד המשותף לקבל תכונות שהם בעיקר "גבריות" ושמתוקף הדברים הם שוכנים לרוב אצל האבא ולא האמא - אני מודע לחידוש שבדברים.. אבל תורה היא וללמוד אני צריך..
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2007 23:23 |
|
| |
מביט,
אם הבנתי אותך ע"י שהאישה תקבל מהגבר היא גם כן תוכל לחנך את הגברים הקטנים להיות גבריים כמו אבא- זה לא נראה לי נכון. המוסכמה מאז פרויד, ונראה לי שהוא צדק בנק' הזו ,היא ש"גבריות" אי אפשר לקבל מאמא אלא דווקא מהתנתקות מסוימת ממנה לטובת האב, מה שהוא מכנה כסיומו של השלב האדיפלי של משיכה לאם ויצירת "סופר אגו" ע"י הזדהות עם האב.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2007 23:35 |
|
| |
אמשלום,
ביחס לוורט שלך, הוא אינו כ"כ וורט כמו שהוא הדגשת הפשט הפשוט , ואני תמיד התקשיתי בפשט הזה: מה זה "ונפשי כעפר לכל תהיה". אפשר לכבד לאהוב, לסלוח ולמחול, אבל מה פתאום להיות כעפר אצל אדם אחר? ודוד שאמר "אנוכי תולעת ולא איש" אכן אמר זאת לקב"ה. עד ששמעתי (עולת ראי"ה?) שנפשי כעפר ל"כל" תהיה- לא לבריות או לרבים, אלא לכללות המציאות. (ובפרט לכנסת ישראל המכונה "כל" בהיותה תמצית הכל, ראי פירוש הרמב"ן על "וה' ברך את אברהם בכל"). מתוך כך אפשר גם לשתוק ומחול על עלבונות. ואם לא ניחא לך בפירוש המיסטי ל"כל", אפשר לומר "כעפר"- כלפי חוץ, ולא "עפר לכל תהיה". כך גם מוכח מהמשך המשפט: "וכל הקמים והחושבים לי לרעה, מהרה הפר עצתם וקלקל מחשבתם".
וכעין זה דברי הרב קוק ב"עין אי"ה" על הגמ' בברכות: "הנעלבים ואינם עולבים, שומעים חרפתם ואאינם משיבים, עליהם הכתוה אומר: 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו". הצדיק שבגמ' אנו כמת שאינו מרגיש, ואינו חושב שיריקות הן גשם. הוא מהנעלבים ואינם עולבים, שומעים חרפתם ואינם משיבים. הוא נפגע אבל יודע שפגיעה חוזרת רק תוסיף עוד נפגע ולא תתקן כלום. הוא בודאי אינו "עפר".
תוקן על ידי nmzilber ב- 17/08/2007 0:20:07
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/8/2007 22:17 |
|
| |
מימוני
א. לענ"ד ברור שהכוונה לעושר רוחני. ב. דומני שר"ע מציג איזו הסתייגות מדברייך, לדעתו אדם צריך להיות ערני כל הזמן לאיזון / סימטריה, בין חפצי שמים לחפצי אשתו, ואז זוכה שיהיו בניו עשירים, (וכבר דנו פעם בבנו של ר"ע).
אמשלום
בהמשך לוורט שלך, הרעיון מצוי מאוד בחסידות בניואנסים שונים ומקורו בכתבי הקבלה, עד שכידוע בעקידת יצחק נאמר "עתה ידעתי כי ירא".
ובאותה רוח -
כך שמעתי בשם הרב מנטו אשכזי זצ"ל בענין שלוש הדתות:
האיסלם דת הדין וכידוע זו מידת האמת נק' חולשה אצלם.
הנצרות דת החסד וזו נק' החולשה אצלם.
היהדות דת הייחוד, והפיצול היא הנק' שצריכה חיזוק מתמיד.
(דעת לנבון נקל לענין חורבן בית שני שאינו אלא טרנספורמציה חברתית של בעיות שהיו גם בבית ראשון).
|
|
|
|
|