בית פורומים עצור כאן חושבים

האם יש צורך בידיעה לצורך יצירת שעבוד?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/10/2007 12:57 לינק ישיר 
האם יש צורך בידיעה לצורך יצירת שעבוד?

.

"ת"ר נשבית בחיי בעלה ואח"כ מת בעלה הכיר בה בעלה יורשין חייבין לפדותה לא הכיר בה בעלה אין יורשין חייבין לפדותה"
(כתובות נא.)

לפי דעה זו, אם לבעלה נודע - הרי שכאילו נוצר שעבוד על נכסיו, כזה שגם היתומים חייבים לכבדו. מצד שני, אם נשבתה והבעל לא ידע, לא קם השעבוד, ואין לשבויה אלא כתובתה.

האם מישהו מכיר מקורות נוספים לדעה שיש צורך בדעת החייב כדי שיקום שעבוד על נכסיו?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/10/2007 13:06 לינק ישיר 

[הערת שולי-שוליים -
יש משהו עצוב בהלכות הללו (זאת ואלה שמסביבה) ובעולם המציאות העולה מהן. עולם שבו משפחות חיות בסוג של ניכור בתוכן (אולי אפילו שנאה?) - ילדיה של אישה אחת אינם מחוייבים לאשת אביהם השניה (קשה לי להאמין שאת אימם לא היו פודים, אבל אולי גם זה אפשרי), או שהם "רבים" איתה על ירושת האב... בהחלט ייתכן שאני רואה את הדברים מנקודת המבט שלי (אישה במאה העשרים ואחת) שאינה רלוונטית למציאות הזו, ובכ"ז יש בזה משהו עצוב בעיני (ועוד לא אמרתי כלום על אי-חיובו של האב במזונות ביתו, שלמיטב הבנתי הפריע מאוד גם לאמוראים שדנו בסוגיה ובודאי לפוסקים המאוחרים יותר).]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/10/2007 14:00 לינק ישיר 

אמשלום כתב:
[הערת שולי-שוליים -
יש משהו עצוב בהלכות הללו (זאת ואלה שמסביבה) ובעולם המציאות העולה מהן. עולם שבו משפחות חיות בסוג של ניכור בתוכן (אולי אפילו שנאה?) - ילדיה של אישה אחת אינם מחוייבים לאשת אביהם השניה (קשה לי להאמין שאת אימם לא היו פודים, אבל אולי גם זה אפשרי), או שהם "רבים" איתה על ירושת האב... בהחלט ייתכן שאני רואה את הדברים מנקודת המבט שלי (אישה במאה העשרים ואחת) שאינה רלוונטית למציאות הזו, ובכ"ז יש בזה משהו עצוב בעיני (ועוד לא אמרתי כלום על אי-חיובו של האב במזונות ביתו, שלמיטב הבנתי הפריע מאוד גם לאמוראים שדנו בסוגיה ובודאי לפוסקים המאוחרים יותר).]

או שאת תמימה, או שאת מנותקת מאמצעי התקשורת העולמיים לגמרי.

הנה, כתב חידה:

מולטי-מיליונר מבוגר נושא לאשה את הצעירה הבלונדינית שפגש. בניו - המבוגרים ממנה - מתנגדים לקשר וטוענים כי כל מטרתה היא כסף, וכי אין סיכוי שבחורה בגילה תתאהב באשמאי.

ואז הוא נלב"ע.

האם ישושו היתומים לשלם לאמם החורגת?

האם ירוצו לבית המשפט כדי למנוע ממנה לקבל ולו דולר אחד מהירושה?

האם קראנו כבר על מקרים כאלו בעתונות? האם יתכן כי אם הבלונדה היתה נחטפת, הם היו שמחים ומפנים אליה את הגב בתקווה שלעולם לא תשוב לחייהם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/10/2007 14:21 לינק ישיר 

מואדיב, 

כאן לא מדובר בהלכות שיעבוד.
לגבי שיעבוד. כשנוצר שיעבוד הוא לא תלוי כלל בידיעה. לדוגמא: נכסי מזיק משתעבדים לתשלום הנזק גם אם פעולת ההיזק נעשתה בזמן שנתו של המזיק. למשל, אם הלך לישון ליד כלי קריסטל יקרים ושבר אותם בשנתו.

כאן כן מדובר בהלכות הקשורות בהיווצרות חיובים הקשורים בהדדיות של נישואין.
כאן, כחלק מחובת הבעל לשמר את הזוגיות, מוטל עליו חיוב תנאי כתובה לפדות את אשתו אם נפלה בשבי, ולהחזירה אליו להמשך חיי הנישואין. וכך היתה מנוסחת חובה זו בלשון הכתובות העתיקות בהם פורשו תנאי הכתובה: "אפרקינך ואותבינך לי לאינתו".

[אגב, לכן להלכה לא נפסק בגמרא כמו הברייתא שהבאת, אלא גם אם נודע לבעל לפני מותו על השבי בכל זאת לא נשתעבדו נכסיו לפדייה שהרי הפדיה לאחר מותו איננה לצורך שיבה לחיי הנישואין שלהם!]

הדעה שהידיעה יוצרת חיוב של הבעל מקורה בשיקולים הבאים: החיוב לפדות אינננו תולדה של השבי פר-סֶה, אלא תולדה של האפשרות המעשית לפדות את האישה. אחד התנאים לקיום אפשרות מעשית  הוא עצם הידיעה על שבייתה.
לכן הידיעה של הבעל היא אחד מתנאי היצירה של החיוב, וברגע שנוצר חיוב נולד עמו גם השיעבוד.
וכמבואר ברש"י על אתר: "הכיר בה בעלה - עד שלא מת נודע לו שנשבית ונתחייב בפרקונה בחייו."

ולגבי חיובים - יש הרבה חיובים שהיווצרותם מותנית בידיעה של המתחייב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/10/2007 14:54 לינק ישיר 

.

הרב הלפרין:

הדעה הראשונה - זו שלא נתקבלה להלכה - מדברת אודות חובת היתומים. במצב רגיל, היתומים יורשים א אביהם, האלמנה מקבלת את כתובתה.
אחד מתנאי בית הדין של הכתובה הוא שאם היא נשבתה - על הבעל לפדותה ולהחזירה לביתו (ואם כהן הוא, לפדותה ולהחזירה למקומה).

הבריתא עוסקת בחובה שקמה על היתומים.

וכי מדוע שהיתומים יתחייבו לפדות אותה, ולא יוכלו שפוט לת לה את כתובתה כדי שתפדה עצמה? מדוע הבריתא מבחינה בין היתומים שאביהם ידע לבין היתומים שאביהם לא ידע על כך שנשבתה?

מהי הסיבה שהתנא, בעל הבריתא האמורה, מבחין בין היתומים שאביהם ידע לבין היתומים שאביהם לא ידע?
נלע"ד שהסברה של התנא המצוטט היא שבכך שנודע לבעל על התחיבותו - קם שעבוד הדומה לשעבוד שיש לנכסים מכח הכתובה. שעבוד זה, יחול גם על היתומים.

חוששני שתשובתך אינה על סברת אותו התנא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/10/2007 15:16 לינק ישיר 

[מואדיב,

אתה צודק כמובן. אבל האם זה פחות עצוב בגלל שזה קורה גם היום?
(אולי מקריאת ההלכות עולה בי עצבות גדולה יותר, כי המקרים בעיתון הם בודדים ובולטים בשוליותם ובקיצוניותם, ואילו בתלמוד הכל מופיע יחד, שחור על גבי לבן, כמשהו שיש להכיר בו ולא רק להכיר אותו, כחלק מהנורמה...)]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/10/2007 16:30 לינק ישיר 

מואדיב,

הברייתא לא עוסקת בחובה שקמה על היתומים. שכן ליתומים אין שום חובה עצמית לגבי פדיון אשת אביהם. ניתן לגבות מנכסי יתומים רק בחלק מהמקרים שבהם כבר האב התחייב.

אם האב חייב, חובתם יכולה לנבוע או בגלל שיעבוד נכסיו (ואז אין זו חובההמוטלת עליהם אלא מימוש שיעבוד המוטל על נכסי הירושה), או מצוה [ולא חוב ממוני!] המוטלת עליהם לשלם חוב אביהם, לכל הפחות ממטלטלין שהוריש להם.

כבר רש"י כתב לדעת תנא דברייתא שהבאת, כי הידיעה יוצרת חיוב על הבעל. בלא הידיעה טרם נוצר חיוב. וכשנוצר חיוב משתעבדים הנכסים וניתן לגבות מהם גם אחרי מותו.

מאחר ורוב דברי כאן הם חזרה במילים אחרות על האמור למעלה, עשה נא עמדי חסד, ועיין שוב גם שם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/10/2007 17:04 לינק ישיר 

.

הרב הלפרין, מאחר וחכם אינני, אתחיל מהסוף.
אנא, הנח דעתך שהרי אתה בגדר "טרם יקראו ואני אענם", שכן קראתי את דבריך למעלה בטרם המשכתי, ולכן חזרתך עליהם שוב מעידה עלי כאלף עדים שלא מיהרתי להבינם,ושמא כעת אני מבין יותר, ומכאן מחדד את דברי:

מחלוקת עתיקת יומין היא מהיכן נובע כוחו של המלווה לגבות מנכסיו של הלווה המסרב לשלם. היו שסברו כי דבר זה נובע מכך שמצווה על הלווה לפרוע את חובו (1), והיו שסברו כי עצם החוב המוטל על אדם - מאפשר לגבות מנכסיו. האפשרות השניה מדברת על מעין "שעבוד הגוף" של הלווה, בחינת "עבד לווה" וכו'.

שתי האפשרויות האמורות, אינן רלוונטיות לדיון שלנו, משום שהמחוייב כאן - הבעל - נפטר ואינו עומד לפנינו. גם אם נטען כי חל עליו "שעבוד הגוף" - הרי שהוא גופו אינו כאן כדי לקיים דברים אלו. הרכוש - כבר אינו שלו.

אם כך, מאיזה כח תעבור חובת פדיון האלמנה ותהפוך להיות חובה של בניו?

כאן אנו נאלצים לפנות לכך שבשל חובת הבעל, חל שעבוד על נכסיו לצורך מימוש מחוייבותו, ודומני שכך גם כתבת בהודעתך השניה - "חובתם יכולה לנבוע או בגלל שיעבוד נכסיו,...".

כלומר, לא בשעבוד הגוף עסקינן, אלא בשעבוד הנכסים.

לדבריך, אם אני מבין אותם כעת נכון, השעבוד נוצר כתוצר לוואי של החיוב בו נתחייב הבעל, והחיוב תלוי בידיעת הבעל. אם כך, עלינו להניח כי התנא בעל הבריתא סבר:

א) חובה יוצרת שעבוד נכסים
ב) שעבוד הוא דאוריתא, ולכן אינו פוקע עם מות החייב (2)
ג) חיוב קם רק מעת הידיעה אודותיו.

אם כך אחדד ואדייק יותר בשאלתי:

האם החיוב של בעל לפדות את אשתו שנשבתה קם ועומד רק מרגע היוודעו על המצב, או שהוא מחוייב מרגע שנפלה בשבי, אלא שמטעמים "טכניים" - מאחר ואינו יודע - אינו יכוללפעול למימוש התחייבותו?

(1) ראה רש"י בתחתית כתובות פו.

(2) בהתאם לדיון בבבא-בתרא קעה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/10/2007 17:15 לינק ישיר 

אמשלום,
ומנין לך שאם התלמוד מציג הלכות עולה מהן מידה כזו או אחרת של שכיחות המציאות שהן מתארות?  החסרות הלכות בתלמוד שמתיחסות (או מועמדות כך שתתיחסנה) למצב מציאותי דמיוני לגמרי או בלתי סביר בתכלית, כאשר המטרה היא לברר עמדה עקרונית של חכם זה או אחר ולא לפתור בעיה משפטית במציאות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/10/2007 17:25 לינק ישיר 

[גו"ג,

גם אתה צודק. אז למה זה לא מעודד אותי? ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/10/2007 18:57 לינק ישיר 

כדי לעודד את קצת את אמשלום:

ההלצה הישיבתית גורסת כי "במסכת קידושין לומדים איך לא להתחתן, במסכת כתובות לומדים איך לא מנהלים חייי נישואין, ובמסכת גיטין לומדים איך לא להתגרש". והכוונה היא שההלכה במהותה עוסקת דווקא במצבי גבול  כמו קידש אחת משתי אחיות ואינו יודע איזו, זרק את הגט ולא ברור אם קרוב לו או קרוב לה, וכו' . הכוונה למצבי גבול בשני מובנים: א. מבחינת המורכבות המשפטית הלא מצויה שלהם. ב. מבחינה זו שהם אינם אמורים להיווצר מלכתחילה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/10/2007 18:59 לינק ישיר 

חכם מואדיב,

אכן היטבת להגדיר ולחדד:
<אם כך אחדד ואדייק יותר בשאלתי:
האם החיוב של בעל לפדות את אשתו שנשבתה קם ועומד רק מרגע היוודעו על המצב,
או שהוא מחוייב מרגע שנפלה בשבי, אלא שמטעמים "טכניים" - מאחר ואינו יודע - אינו יכוללפעול למימוש התחייבותו?>

וכאמור למעלה התשובה בנד"ד היא כמו הצד הראשון של שאלתך, וכמפורש ברש"י אותו ציטטתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/10/2007 09:53 לינק ישיר 

.

אני מתנצל מראש, אולם אם אני איטי, אני מבקש מחילה על שאני ממשיך ומנסה לברר את הדבר עד שגם אני אבין את שורשו:

האם חובתו של אדם לבצע משהו תלויה דוקא בידיעתו את החובה?

ניקח כדוגמא את האדם הישן שהובא לעיל:

אדם הלך לישון בחדר בו יש כלים יקרים ושבירים ליד המטה. בשנתו - פגע ושבר, והזיק מכליו של בעל המקום.

לפי הדין, הוא מחוייב לשלם, וכדברי המשנה בבבא קמא: אדם מועד לעולם, בין ער בין ישן.

מאימתי קמה ועומדת המחוייבות שלו, מרגע גרימת הנזק, או רק לאחר שהתעורר ונודע לו על הנזק?

ואולי בדומה לכך, אם הלכה פרתי ואכלה מהתבן של שכני, האם אני מתחייב בנזק מהרגע בו הזיקה פרתי, או שמא רק מאז שנודע לי.

#####

דומני שידוע לנו כי החובה שלי קמה מהרגע בו הזקתי, מהרגע בו שברתי כלים בשנתי - אף כאשר עדיין אינני מודע לכך, או מהרגע בו אכלה פרתי, גם אם טרם נודע לי הדבר.

אם כך, הרי אני מתחייב גם בלי ידיעתי. וכפי שהדבר נראה לי, בו-ברגע בו התחייבתי, גם קם ועמד השעבוד על נכסי לטובת תשלום הנזק .

מה קורה אם  המזיק נלב"ע טרם שולם הנזק?

פוסק הרמב"ם כי במקרה זה, "אין בית דין נזקקין למיטלטלין של יתומים, אלא לקרקע; וגובין לניזק מן הזיבורית:  מפני שהניזק נעשה כבעל חוב, והמיטלטלין אין משתעבדין לבעל חוב."

כאשר המזיק עדיין חי, בית הדין גובין מן המטלטלין שלו. כאשר מת - הגביה נעשית ממקרקעין.

אם כך, מתי קם ועמד השעבוד? הרי אם היה השעבוד על מהקרקעין עוד בחייו, מדוע בחיי המזיק גובין מן המטלטלין? ואם שועבדו המקרקעין עוד בחייו, הרי מהן היו צריכים לגבות.

###############

בחזרה לענייננו:

לפי סברת התנא בעל הבריתא (שנדחתה), מחוייבות הבעל כלפי אשתו השבויה קמה ועומדת רק מהרגע בו נודע לו על שביה. לא מהרגע בו נשבתה, אלא מרגע ידיעתו.
מדוע מחלק התנא בין הווצרות מחוייבות כמו בדרך נזק - שאדם יכול להתחייב גם בלי ידיעתו - לבין הווצרות המחוייבות על ידי השובים, בה לפני ידיעתו, אין חיוב - ומכאן שגם לא קם השעבוד?

ניתן, כמובן, להציע חילוקים וסברות רבות בהבדל שבין האחראי על נזק לבין המחוייבות הקמה בשל מעשי צד שלישי - השובים. אולם לעצם יצירת החיוב מדעת, והשעבוד הקם מכוחו, דומני שלא גמרנו לברר את העניין עד תומו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/10/2007 12:22 לינק ישיר 

חכם מואדיב,

שאלותיך נכוחות.

בתשובתי הראשונה כאן התייחסתי אליהם, אך לצערי לא בבהירות הראויה.

שאלתך עתה היא פשוטה וחדה. בדרך כלל חיוב נוצר בגלל הסיבה שגרמה אותו ואיננה תלויה כלל בידיעה. לכן שובר הכלים בשנתו אמור להתחייב מרגע השבירה, בדיוק כמו שמי שורו נגח בלא ידיעתו, מתחייב לשלם מרגע הנגיחה.

ובעדינותך אתה שואל בצדק, למה חיובו של הבעל (שאינו כהן) תלוי בידיעה?

ומעניין, שלגבי אשת כהן כתב הגרעק"א כתובות צה, הובא באתר המקביל) שאין צורך בידיעה ליצירת חיוב הפדיון.
ולכאורה צריך ביאור מדוע.
הרי כל ההבדל בין אשת ישראל לאשת כהן הוא האם ההתחייבות מותנית בקימום חיי הנישואין, כפי שהמצב באשת ישראל, או באפשרות החזרה לחיי חופש במקומה של האישה, כפי שהמצב באשת כהן.
אבל מניין לנו ההבדל בצורך לידיעת הבעל כדי ליצור את חיוב הפדיון??

לכן בתשובתי הראשונה הקדמתי כי
<כאן מדובר בהלכות הקשורות בהיווצרות חיובים הקשורים בהדדיות של נישואין.
כאן, כחלק מחובת הבעל לשמר את הזוגיות, מוטל עליו חיוב תנאי כתובה לפדות את אשתו אם נפלה בשבי, ולהחזירה אליו להמשך חיי הנישואין. וכך היתה מנוסחת חובה זו בלשון הכתובות העתיקות בהם פורשו תנאי הכתובה: "אפרקינך ואותבינך לי לאינתו". >  ומשום כך
<החיוב לפדות אינננו תולדה של השבי פר-סֶה, אלא תולדה של האפשרות המעשית לפדות את האישה. אחד התנאים לקיום אפשרות מעשית  הוא עצם הידיעה על שבייתה. לכן הידיעה של הבעל היא אחד מתנאי היצירה של החיוב, וברגע שנוצר חיוב נולד עמו גם השיעבוד. וכמבואר ברש"י על אתר: "הכיר בה בעלה - עד שלא מת נודע לו שנשבית ונתחייב בפרקונה בחייו." >

במילים אחרות, חיוב פדיון אישה שבויה איננו חיוב רגיל כמו מזונות, אלא הוא חיוב שנועד, באשת ישראל, לשמר את חיי הזוגיות. ולכן קבעו חז"ל בברייתא כי עצם החיוב מותנה בידיעתו של הבעל, שהרי הידיעה היא תנאי הכרחי לכך שהפדיון יהיה מעשי, ועצם מעשיוּת הפדיון גם היא תנאי הכרחי להיווצרות החיוב, וכנ"ל. 
לעומת זאת באשת כהן מדובר על חוב ממוני שלא קשור בשימור הזוגיות, שהרי ממילא היא אסורה עליו וחוזרת למדינתה ולא לביתו, לכן החיוב איננו מותנה כלל בידיעת הבעל, וכמבואר ברעק"א (כתובות צה)

הערת בונוס:
לדעת התוספתא (ע"פ ביאור של הרבה ראשונים) גם חיוב מזונות אישה שנכתב בכתובה, לא נוצר בזמן חתימת ומסירת הכתובה כמו עיקר ותוספת הכתובה, אלא נוצר כל יום מחדש, בהגיע הצורך במזונות. משום כך, בניגוד לעיקר ותוספת כתובה שחיובם ושיעבודם נוצרו בזמן מסירת הכתובה ולכן יש לגביהם דיני קדימויות בשיעבודים, דהיינו לאישה שכתובתה קדמה, בעוד שלגבי מזונות אין עדיפות לאישה הראשונה על פני האחרונה, כי שיעבוד שניהם נוצר בזמן אחד מאוחר - רק ביום עבורו הם נזקקים למזונות.

גם כאן אנו רואים שתנאי יצירת החיוב והשיעבוד איננו זהה בכל חיובי הכתובה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/10/2007 12:46 לינק ישיר 

.

תודה!

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם יש צורך בידיעה לצורך יצירת שעבוד?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext