| נשלח ב-6/4/2008 12:50 |
|
| |
ערב פסח החל בשבת.
מבלי להכנס לכל הלכות השולחן ערוך, על הבעיות המתעוררות בשבת, עם אכילת החמץ, בסעודות החיבות.
בימנו אנו שמחלקות הכשרות כה רבות ומפותחות, ועומדות לרשות כל רב הרוצה, מעבדות מזון משוכללותואמינות שיכולות ומוכנות לבדוק,
למשל את המצה העשירה, שנוהגים לא לאכול אותם בפסח.
לבדוק אפשרות , ליצר מצות עשירות, שאינן חמץ, ולאכול אותן (רק) בערב פסח הזה החל בשבת,( ואם זה לא חמץ למה לא כל הפסח?)
וכך יקלו על החיים של האנשים, וימנענו אפשרות של חמץ- פירורים- שעלולים להשאר לאחר הסעודה, או ברשות הבעלים,
ביטול החמץ שעושים במחשבה בשבת.-הרי ממה נפשך אם זה ביטול- אז נעשה מעשה של ביטול. ואם לא אז מה הועילו.
|
|
| נשלח ב-9/4/2008 18:54 |
|
| |
ירוחם,
שאלת מדוע לבטל חמץ בשבת אין זה איור 'מכין משבת לחול'.
כבר השיב ע"כ המיימוני באריכות ואין לי אלא להסכים עם דבריו.
אולי רק נקודה רעיונית נוספת. בכל מקום שאנו דנים על הכנה משבת לחול, אנו דנים על עשיה בשבת בכדי שיהיה מוכן לאחר השבת, או במחשבה אנו מתכננים מה יהיה/נעשה בעתיד. לעומת זאת בביטול בערב פסח אנו מתכננים מה לא יהיה בעתיד, אנו מבטלים, מוציאים מרשותינו, מפסידים ואין כאן כל פעולה פיזית או מחשבה על פעולה פיזית, אלא מחשבה בלב על גילוי מילתא בלבד - שהרי החמץ בכל מקרה לא ברשותו של אדם.
(אם הודעתי זו תוציא ממקלדתך עוד מעשיה שנונה, היה זה שכרי..)
|
|
| נשלח ב-9/4/2008 19:42 |
|
| |
לענין שתי השאלות ששאל:
א) נפסק שחוששים במצה עשירה שהיא חמץ, אבל לסעודת הלילה והבוקר מותר לאכול אותה. אמנם מצה עשירה יש לה דין מזונות, וכדי לצאת בה ידי חובת סעודת שבת בפת, יש אומרים שצריך לאכול ממנה כדי קביעות סעודה, שהשיעור הכי קטן שבהם הוא 120 גרם לכל אחד, ויש אומרים שהוא כ200 גרם לכל אחד.
הרבה יותר קל להכין לכל אחד חלה קטנה של 50 גרם, ואם נשאר משהו זורקים לבית הכסא, שאין בזה כל חשש.
ב) נפסק בשו"ע שאחרי הסעודה בשבת בבוקר מבטלים את החמץ באמירת כל חמירא כו'. ואפילו לתת מתנה מהחמץ הנשאר לגוי התירו מטעם מצוה, שיש בנתינה זו מצוה שלא יעבור עליו בפסח.
אין זו הכנה לחול, שהרי גם בשבת של ערב פסח אסור שישאר חמץ בביתו.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/4/2008 20:06 |
|
| |
פרפרת שהתחדשה לי דעת בעל המאור במסכת ראש השנה שהפרדת יום טוב משבת מושם ירקיא ומשום מתיא לא נאמרה על פסח כי בפסח עדיין לא כ"כ חם, ונאמרה על יו"כ וחגי תשרי כמבואר בגמרא וגם על חג השבועות כי בשבועות כבר חם. כדי לדחות את שבועות ממוצ"ש ליום ראשון צריך לדחות את יו"ט ראשון של פסח משבת למוצאי שבת. השיקול של ירקיא הוא שיקול של נוחות, שיהיו ירקות טריים לסעודת החג, אולם אם נשאל כל עקרת בית, מה יותר מקל עליה, ירקות טריים לחג שבועות או פסח במוצ"ש מסתבר שהתשובה תהיה ברורה, אז מדוע דוחים את פסח לצמוצ"ש כדי ששבועות לא יהיה במוצ"ש? נראה שבעל המאור לשיטתו, שאיסור מצה בערב פסח הוא רק מחצות היום ואם כן ניתן לבער את כל החמץ מערב שבת ובשתי הסעודות הראשונות של שבת ערב פסח לאכול מצה, וכל התסבוכת של שבת ערב פסח בטלה ממילא.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 09/04/2008 20:05:36
|
|
|
|
| נשלח ב-9/4/2008 20:28 |
|
| |
נחמד מאוד
|
|
|
|
| נשלח ב-9/4/2008 22:00 |
|
| |
מאיר והלבן.
נראה לי ודאי, כי אינכם קוראים את מה שאני כתבתי. בנושא.
הרי כבר בפתיח כתבתי שאיני חפץ להכנס לדיון בשולחן ערוך,
אני בטוח שאם התנאים של היום - היו בידי המחבר , והרמ"א, כלומר מעבדות מזון משוכללות היודעות לקבוע בצורה מדעית מוחלטת מה הוא חמץ, ומתי דבר מחמיץ, היו פוסקים הלכות אחרת.
(אגב רצוי ומענין ללמוד שולחן ערוך ממש, ולגלות עד כמה אנחנו מחמירים על עצמנו היום, אפילו הקל שבקלים,)
אם הידע והיכולת לאפות לחמים לא חמץ, היתיה בידיהם, ההלכה היתה נפסקת אחרת , ומה עוד מה שכתב הבעל בעמיו, אמת וכון הוא.
מאיר! הרי תסכים אתי שבשבת רגילה, לא היו מתירים פעולה של ביטול מעין זאת. הרי תסכים אתי שבערב פסח רגיל, יהודי אפילו לא חרדי, לא היה מוציא את החמץ, כמו שאתה תעשה בערב פסח זה. תסכים איתי- כי מה שפןסקים לעשות בערב פסח זה, זו ברירת מחדל, כי אין ברירה אחרת.??
ועל זה באתי לבכות, יש ברירה, כשרה למהדרין , אליבא לכל המחמירים,
אבל מה,לפוסקים אין זמן ואמביציה להקל, במסגרת ההלכה כמובן, על המוני בית ישראל ובעיקר הנשים, שבסופו של דבר כל העול עליהם,
השבת משתבשת- וקראת לשבת עונג- איזה עונג יהיה לעם ישראל בער"פ זה? וכל זה למה, מנהג אבותנו !
אין פתרון? תתקיף את הפתרונות שנתתי, אל תסביר לי את מה שאתה צריך לישב בדוחק.
בשולחן ערוך נפסק להלכה, שאסור לעבוד בערב שבת, מחצות היום ואילך.
בא המשנה ברורה ופסק, אבל מי שהוא עני ואין לו, מותר לו לעבוד עד הדלקת הנרות.
הלבן-לא תמיד השולחן הערוך הוא סוף פסוק, בכל דבר- ראה שולחן ערוך הרב.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2008 00:11 |
|
| |
ירוחם,
איני מבין את טרונייתך. כתבתי במפורש ואף הבאתי ציטוט מהשו"ע שמותר לאכול מצה עשירה, הוסיף את הוכחתו בע"ב והרי שאם כך נח למרת שמ הרי שכדאי אכן שתאכלו בשבת ערב פסח מצות עשירות.
ולגבי הביטול, מדובר בהרהור ללא כל השלכה מציאותית. כבר נכתב כאן באשכול הציטוט מזמירות שבת "הרהורים מותרים ולשדך הבנות". ומכיוון שלא שקט לבך עם כך, הוספתי עוד שהביטול לא מהווה מעשה אלא גילוי מילתא, והוספתי עוד סברא שהביטול הוא לא תכנון עתידי או מעשה עתידי ששייך בו הכנה, אלא זה העלמת החמץ מהעולם לצורך פסח, העלמה זו שאין בה כל ממש במציאות אינה מעשה.
והוסיף לך הלבן טעם אמיתי לחלוטין שהביטול הוא גם לצורך השבת ולא רק לצורך הפסח, מכיוון שאחרי חצות אסור שיהיה לו חמץ.
א"כ מה עדיין לא נהיר? קראתי את דבריך מילה במילה ולא מצאתי בהם פרט שלא נענה ע"י חברי הפורום.
|
|
| נשלח ב-10/4/2008 10:39 |
|
| |
מאיר
תשובתך הזכירה לי - אומרים בשמו של ביאליק- הגמרא אומרת כל האוכל מצה בערב פסח, דומה לבועל ארוסתו בבית חמיו,
אמר ביאליק, ניסיתי את שניהם וזה לא דומה.
שאלתי אותך, אם ההתנהלות שלך בכל שבתות השנה, בעניני ביטול וכיצא בזה, דומה, לזה של שער"פ?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2008 12:26 |
|
| |
כיום לא נראה לי ששבת ע"פ כ"כ בעייתית. אוכלים בכלים חד םעמיים, מכינים פתות שאינן מתפוררות כמספר האוכלים לשתי סעודות ושלום על ישראל.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2008 12:55 |
|
| |
בעל
שבת זו שבת, עם כל המשתמע מכך, כלים נאים, ולא חד פעמיים-אם אפשר,
להוציא את הפיתה ואו את הפירורים, עד כמה שאין-יש פירורים, ואם יש ילדים קטנים, אז צועקים ותןפסים קריזה, חו:ח,
בשולחן ערוך כתוב שבשבת מאחרים לבא לבית הכנסת, אז למה צריכים לקום מוקדם בבוקר, ולהתפלל בבהילות בכדי להספיק, לבא הביתה, ולגמור לאכול מהר. זו שבת לא? הכל נשבש אבל לשנות? בהתר, זה בשום פנים ואופן לא,
למה לא לסבך את החיים, אם אפשר, למה לא להקשות אם אפשר,
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2008 13:11 |
|
| |
אני לא מתפלל וותיקין בשבת ע"פ. אפשר להתפלל בשבע+ ואליבא דאמת מי שמתפלל כל השנה לפי זמן הגר"א יכול לאכול חמץ עד 10:45 בערך (לא בדקתי בדיוק) וניתן להתפלל גם בשמונה. עברתי מספיק שבתות כאלו עם ילדים קטנים בלי לחץ.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2008 13:22 |
|
| |
כמה זמן אורכת התפילה אצלכם עם קריאת התורה ?צריכים גם להגיע הביתה, להתישב ליד השולחן קידוש, וגם לאכול, ולפנות את החמץ והכלים, וכו וכו, תתכנת את הזמן, ותראה שיש בעיה בעיקר לאדם שלא מתפלל ותיקין, והוא חייב אם כן, להתפלל בשבת מוקדם יותר מאשר בימי חול, שזה לכשעצמו, איסור גדול, בעיקר אצלי.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2008 13:33 |
|
| |
בשבת כזו ניתן להתפלל בשעה ושלושת רבעי. לסיים בתשע ולאכול בנחת.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2008 13:39 |
|
| |
ירוחם,
אני חושב שהתנהלותי בכל שבת משבתות השנה, דומה מצד 'מכין' גם לשבת ע"פ. פירטתי ונמקתי לעיל.
ולגבי ביאליק, אתה בטוח שהוא ניסה לאכול מצה עשירה בבית השווער?!
|
|
| נשלח ב-10/4/2008 13:39 |
|
| |
בשביל זה צריכים לקום בשש וחצי!!!!, ולבלוע את המילים, ולא לכון בתפילה, וזה נקרא שבת הגדול?? אגב למה לא גדולה???
ואל תספר לי כי הגדול דורש, זה לא מתחיל להיות נכון.
ונמשיך ולשאל לשם לימוד, לאלו שלא יודעים, מה המקור לשבת הגדול???
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2008 13:54 |
|
| |
ירוחם תספר לנו בחול המועד חוויות משבת ע"פ.
|
|
|
|
|