בית פורומים עצור כאן חושבים

הפרש גיל בין בני הזוג מול תוחלת החיים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/4/2008 18:34 לינק ישיר 
הפרש גיל בין בני הזוג מול תוחלת החיים

תוחלת החיים בשנת 2006 היתה 78.5 שנים בקרב גברים ו-82.2 שנים בקרב נשים. היינו הפרש הקרוב לארבע שנים לטובת הצד הנשי.

לעומת זאת גיל הנישואים בד"כ בכל העולם צעיר אצל נשים מגברים הבעל מבוגר מאשתו. אולי הדבר נובע מבגרות מוקדמת של המין הנשי, לעומת בגרות המאוחרת בכשנה-שנתיים אצל הגברים. סיבה נוספת היא גיל הפסקת הילודה, נשים בגיל ארבעים כבר יתכן וסכנה להן (ולעוברן) להרות, לעומת גברים שיכולים להוליד אף בגיל מבוגר הרבה יותר.

בציבורים מסויימים מקובל לנהוג כך מטעמי שטות למיניהם. לדוג' ציטוט הגמ' בסוטה דף ב. "ארבעים יום קודם יצירת הולד בת קול יוצאת ואומרת בת פלוני לפלוני", מדוע 'בת פלוני' ולא 'פלונית'? ומסבירים ע"פ שאלה זו, שהיא עדיין אינה בעולם, כלומר שהבעל צריך להיות מבוגר יותר. כמובן שזהו הסבר אווילי לחלוטין ואף תוס' על המקום כותב שבין אם נולדה ובין אם לאו. ויש מסבירים שבאמת לא מייחדים אשה משמים, אלא רק בת פלוני, והאפשרות היא לכל אחת מבנותיו. נוסף ע"כ לשיטות רבות (נדמה לי שציטטתי בעבר בפורום את דברי המאירי שם), זיווג מעל גיל עשרים נמצא בגדר של זיווג שני, וזיווג שני זו קטגוריה אחרת לחלוטין שבה וודאי יציאת הבת קול לא משמעותית, אלא אדם זוכה ע"פ מעשיו ואת זיווגו המיועד - ע"פ בת קול - הפסיד.

יוצא א"כ שכאשר גיל הנישואים מבוגר יותר אצל גברים מנשים, נגזר כבר בזמן הנישואין אלמנות של כמה שנים לאשה. למשל אם הבעל מבוגר בשנתיים, נגזר על האשה - סטטיסטית - קרוב לשש(!) שנות אלמנות.

האם זה הגיוני לנהוג כך, האם לא מן הראוי לאור הנתונים הללו שבאופן כללי נשים תהיינה מבוגרות מבעליהן בכארבע שנים?

תוקן על ידי mzohar ב- 09/04/2008 18:40:20

מ. זוהר

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/4/2008 19:28 לינק ישיר 

מזוהר שלום

תחילה הייתי שמח לשמוע מהי תכלית הדיון שפתחת. האם אתה סבור שזוגיות שלקחה בחשבון את תוחלת החיים תמנע אלמנות? האם אתה סבור שמסקנות חותכות בדיון זה יביאו לכך שאדם מסוים באיזשהו מקום בעולם ישנה את בחירת בת זוגו?

ועכשיו לעיקר דבריך:

השינוי בתוחלת החיים לא בהכרח נובע מהפרש מוות בן ארבע שנים, כך שכל מסקנה בדיון אותו אתה פותח לא תוביל לשום פתרון או רעיון מעשי. סביר להניח שרוב השינוי נובע מכך שחלק גדול מהגברים המקדימים למות מתים מבעיות שונות בגילאי ה 50-60, ומול בעיה זו לא ניתן לעשות דבר. אמנם כנגדם יש גם נשים שמתות בגילאי 54-64, אך ייתכן ורובן נשואות לאלה שמתים ב 78.

בעניין הפירוש שהגבר צריך להיות מבוגר יותר, אזי מדובר בפירוש שבסה"כ נובע מדרך העולם שעמה לא ניתן להתווכח, ברוב הפעמים הגבר מבוגר יותר כי כך אנשים בוחרים.

תוקן על ידי א_ב_ג_ד ב- 09/04/2008 19:56:56

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/4/2008 20:12 לינק ישיר 

יש בארץ ברגע נתון, יותר אלמנות מאלמנים? זה דבר מוכח, אחרי כל החשבונות והספקולציות?

אומרים, שבגלל מלחמות ותאונות גברים מתים יותר. חלקם אמנם רווקים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/4/2008 20:35 לינק ישיר 

אכן יש יותר אלמנות מאלמנים.  ע"פ נתוני הלמ"ס (http://www.cbs.gov.il/reader/newhodaot/hodaa_template.html?hodaa=200711188), בגילאי 65 ומעלה יש שלוש מאות אלף גברים וארבע מאות אלף נשים, כאשר ככל שעולה הגיל עולה שיעור הנשים.  83% מהגברים בגילאים אלה חיים עם בת זוג ורק 44% מהנשים חיות עם בן זוג.  14.5% מהגברים בני 65 ומעלה הם אלמנים, ו-49.4% מהנשים בגילאים אלה הן אלמנות. בגיל שמונים ומעלה שיעור האלמנים הוא  31.9% ושיעור האלמנות הוא 79.4%.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/4/2008 21:45 לינק ישיר 

חזרת באריכות על מה שכתב פותח האשכול בקיצור. לא נדמה לי שיש חולק על כך שתוחלת החיים של האשה גדולה משל הגבר. וזה מה שהבאת כשתחמת את הגיל, והוספת גם את אלו שאינם חיים עם בן/בת זוג. אבל אני שאלתי בדווקא על כל הגילאים, כדי לברר אם יש אולי איזה גורם נוסף שנעלם איתנו בינתיים.

האם אפשר לדעת כמה אלמנות ואלמנים יש בארץ, כשזה כולל את כל הגילאים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/4/2008 21:49 לינק ישיר 

נשים מתבגרות יותר מהר מגברים.
תנסו להשוות בין בנים בגיל העשרה לבנות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/4/2008 23:09 לינק ישיר 

אויש, אתה נודניק.  רק מתוך נחמדות-שאינה-במקומה הסתכלתי שוב באתר של הלמ"ס במקום לשלוח אותך לעשות את זה בעצמך.  על פי הלוח הזה: http://www.cbs.gov.il/shnaton58/st02_20x.pdf
יש 52,800 אלמנים לעומת 251,800 אלמנות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/4/2008 00:01 לינק ישיר 

אבגד,

ראשית, כאשר פתחתי את הדיון, העליתי שאלה לחברי הפורום, שאלה שהציקה לי. אני לא מנסה לשנות את העולם, ממש לא. אני מנסה לדון על בעיה. אם מישהו בעולם יסיק מכאן מסקנה נכונה וישפר את מעשיו, הרי שמעבר למהות הדיון יתווסף פן חיובי נוסף.

כולם,

באשר לנתונים שהועלו כאן, תחילה אודה לגו"ג על הבאת הסטטיסטיקות המדוייקות ואוסיף להבהיר את שאלתי. ברור שיתכן מצב שבו האשה מבוגרת מבן זוגה, והבעל הצעיר יהרג בתאונת מטוס בדמי ימיו. ברור גם שהתמותה של גברים בגלל תאונות דרכים ומלחמות גבוהה מנשים, אבל ודאי שהעולם לא ישנה את טבעו ותתחתנה נשים עם נשים והגברים ינשאו לגברים (נא לא לפתוח דיון ע"כ, זה רק בכדי לסבר את האוזן...). העולם בנוי מקשרים בין בני זוג, ואנו דנים כרגע, האם פערי הגילים המקובלים נכונים, או שבצורה אחרת הפערים היו יותר נכונים סוציאלית.

מכיוון שמהנתונים הסופיים נראה שהאלמנות מרובות על האלמנים, היה לכאורה צריך העולם לנהוג בדרך שבה האשה היא המבוגרת יותר. לכאורה אשה לא צריכה להסכים להינשא לבעל שסטטיסטית היא תהיה אלמנה שנים רבות לעת זקנה (או תינשא בשנית במקרה היותר טוב).

נקודה נוספת - בפרט ללוימד - מס' האלמנות לא בהכרח מצביע על הבעיה. תוחלת החיים כן מצביעה על הבעיה. במרשם האוכלוסין ובלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, אלמנות נרשמת רק אם הבנ"א לא נשוי/אה כרגע, אך אם נשאו בשנית הרשומים מופיעים כנשואים. נכון שבכדי שאלמנה או אלמן ינשאו בשנית הם צריכים בני זוג, ולכאורה החתך האחוזים מתקזז. אבל הנתונים אינם מדוייקים, מכיוון שישנם הרבה גרושים (ואולי רווקים) בשוק ש'מחליפים' את האלמנים/ות בנישואים מאוחרים. לכן סבורני שנתון תוחלת החיים הוא הנתון הקובע לבעיה שהעליתי.

מ. זוהר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2008 22:06 לינק ישיר 

מזוהר,
האמת היא שאני קצת תמה על השאלה שאתה מעלה - "האם לא ראוי" שיהיה הפרש כזה או אחר.  וכי דברים כאלה נקבעים על פי הראוי?  הרי הם נקבעים על פי רצונותיהם של הגברים והנשים הפרטיים המחליטים על כך, ודיון על מה "ראוי" כאן יהיה מנותק מהמציאות בדיוק כמו דיונו של מיכי האם יש הלכות קידושין בחברה שפרקה מעליה את איסורי העריות.  לפיכך אשאל אותך: האם בחורה בת עשרים המעונינת להנשא ולהקים משפחה תמתין בודדה ארבע שנים עד אשר יהיו בסביבה בחורים בני עשרים שיסכימו להנשא לה?  והאם בחור שפגש בחורה בת גילו או צעירה ממנו והוא רואה שיש אפשרות לפתח את הקשר הזה לכיוון של נישואין יימנע מכך כדי לחסוך ממנה כמה שנות אלמנות לאחר שהוא עצמו יילך לעולמו?  וכי מישהו (גבר או אשה) חושב בכלל בגיל עשרים או שלושים על התקופה הזו בחייו העתידיים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2008 01:32 לינק ישיר 

גו"ג,

אתה צודק באופן פרטי אבל אינך צודק באופן כללי.

רצונם של הגברים והנשים להינשא הוא בד"כ לפי המקובל בעולם - הגבר מבוגר מהאשה, אני לא מדבר על מקרים ספיציפיים שבהם יש רצון בין שני בני זוג מסויימים להינשא, בוודאי שבמקרה כזה הנישואים ראויים ואין צורך למנוע אותם, למרות הסטטיסטיקה - כבר אמר מי שאמר 'לאהבה אין חוקים'.

הבעיה שהעליתי היא בעיה כללית, גלובאלית. לא בכל העולם הנשים נישאות בגיל 20 בעוד שאין גברים בגיל כזה החפצים להינשא. במקומות רבים בעולם נשים נשאות בגיל מבוגר יותר, גיל שבו הן תוכלנה למצוא גברים צעירים מהן ואעפ"כ רוב הזוגות בעולם - דומני - מאופיינים בכך שהגבר מבוגר יותר.

בקהילות הומוגניות, ואפשר להתמקד בציבור החרדי והדתי לצורך הדיון ג"כ מקובל שנשים נישאות צעירות יותר מהגברים. רצונן של הנשים להינשא צעירות נובע מתרבות מסויימת, תרבות שלפיה בחורה בגיל 22 היא רווקה מבוגרת, ובחור בגיל כזה הוא רק בתחילת דרכו ב'שידוכים' (יתכן והגלגל התחיל מכיוון אחר, אך זו המציאות). לא יקרה שום דבר אם ההרגל והתרבות ישתנו. נשים תחכנה מעט יותר - וממילא הן לא תרצנה להתחתן בגיל 19, והגברים יתחתנו מעט צעירים יותר וממילא הם יחפצו להתחתן בגיל צעיר יותר. זה רק עניין של הנהגה קהילתית/חברתית.

כאמור השאלה היא על התרבות הבעייתית, ולא על מקרים מסויימים. נראה כי בסיום דבריך עמדת על הנקודה, כתבת: "וכי מישהו (גבר או אשה) חושב בכלל בגיל עשרים או שלושים על התקופה הזו בחייו העתידיים?", זו בדיוק שאלתי - מדוע לא חושבים בגיל שעדיין צעירים ויפים מעט קדימה, מדוע לא מסתכלים על נישואים לטווח ארוך?

מ. זוהר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2008 01:50 לינק ישיר 

נדמה לי שהתשובה פשוטה: גברים יכולים.
מבחינה ביולוגית, לגברים יש יותר זמן לפני שפגה תוקפה של הפוריות.
וזה מתווסף לכך שאולי יש מגמה של גברים להעדיף נשים צעירות מהם, שניראות טוב מהם.
סיבה אפשרית נוספת היא שכמדומני, על פי רוב, הצורך של נשים לממש את יעודן כאמהות הוא חזק יותר ודומיננטי יותר, מה שמביא לבגרות מהירה יותר.
בהקשר הזה, מדוע בנות מקבלות מצוות מוקדם מבנים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2008 10:18 לינק ישיר 

אפיק,

את הסיבה הביולוגית כבר העליתי בפתיחת האשכול, א"א להתעלם מגיל הפוריות, אבל האם הנשים אינן בעלות דעה ואינן חושבות בקשר לעתידן? האם "איזוהי דרך ישרה.. הרואה את הנולד" (אבות ב ט) נאמר על נולד ביולוגי, או על זמן עתידי?

הטעם שגיל המצוות קודם אצל נשים מגברים הוא בגלל ההתבגרות הפיזית ואולי אף הנפשית/רגשית המוקדמת אצל נשים. אבל טעם זה היה נכון לו העולם היה נישא בגיל הנעורים, אבל כיום שגיל הנישואים הוא בד"כ בשנות העשרים וצפונה, גיל ההתבגרות מיישר קו ולא מהווה פקטור משמעותי.

מ. זוהר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2008 13:51 לינק ישיר 

"בגילאי 65 ומעלה יש שלוש מאות אלף גברים וארבע מאות אלף נשים, כאשר ככל שעולה הגיל עולה שיעור הנשים" - אפשר לפתור את הבעיה בצורה אחרת: להתיר לגברים מעל גיל 65 (למשל) לקחת אישה שניה.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-13/4/2008 14:01 לינק ישיר 

אתה מוזמן ללכת לבית האבות הסמוך למקום מגוריך ולשאול מה דעתם/ן על פתרון כזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2008 14:25 לינק ישיר 

אראל כתב:

"אפשר לפתור את הבעיה בצורה אחרת: להתיר לגברים מעל גיל 65 (למשל) לקחת אישה שניה"

מי מחפשת 'צרות' בגיל שיבה?

מ. זוהר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2008 14:27 לינק ישיר 

אראל,
מה מיוחד בגיל 65?
למה לא בגיל 61.5? למה לא בגיל 52.7?
אני לא יודע מה איתך, אני מאסתי בחוקים שרירותיים.

מ. זוהר,
לא הבנתי את שאלתך.
"רואה את הנולד" אני מפרש כמצב בו אדם מבין מה הן התוצאות העתידיות של בחירות בזמן הווה.
מעולם לא הייתי אשה. יתכן שהן מעוניינות לחיות לצד גבר מבוגר מהן... לא יודע.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הפרש גיל בין בני הזוג מול תוחלת החיים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext