בית פורומים עצור כאן חושבים

כיצד מודדים מידות (וכשרונות)?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-8/6/2008 01:11 לינק ישיר 
כיצד מודדים מידות (וכשרונות)?

בעקבות שאלתו של יוסי על שיוך מידת החסד לאברהם אבינו, אני רוצה לפתוח דיוןעל כיצד מיחסים לאדם מידה או כשרון.

למשל, הבעיה עם אברהם אבינו - לכאורה הוא לא דאג לשלום אשתו אלא רק לשלום עצמו. אם כי איננו יודעים, כי ייתכן שבעצם לא היתה לו ברירה אחרת. וגם שהוא שלח את הגר רק עם מעט לחם ומים. ולא דאג להם במדבר. ובכלל שנתן לשרה לענות את הגר. ועוד כתגובה לאיזה טענה? טענה לא מובנת כ"כ "ותאמר שרי אל אברם חמסי עליך - אנוכי נתתי שפחתי בחיקך, ותרא כי הרתה ואקל בעיניה ישפוט ה' ביני וביניך".

ומאיך, אנו מכירים את אברהם כבעל חסד, ומכניס אורחים.

וגם אצל לוט יש איזושהיא התנהגות לא ברורה, שהוא נותן את בנותיו להתעללות, ולא את האנשים הזרים.

כמובן אפשר לטעון שאלו מעידות חד פעמיות. כמו אצל יוסף, למ"ד ש"לעשות מלאכתו" רומז שנתכוון לדבר עבירה.

גם מעניין, שאחד מגדולי ישראל אמר שמשיח בן דוד הוא כנגד מידת החסד, וזה בזמן שדוד אביו היה ידוע כאדמוני ושופך דמים אמנם על פי סנהדרין, אבל בכל זאת. וגם מעשה אוריה ובת שבע, שבעקבותיו קרא לו שמעי "צא צא איש הדמים ואיש הבליעל", כביאור המלבי"ם.

ובכלל צריך להבין איך זה שהקב"ה בחר שני מלכים שאול ודוד, שניהם ממשפחות קטנות ולא חשובות לכאורה, והם הופיעו במין פםתאומיות, מהם הכלים בהם הנביא ראה את כשרונם למלוך? ובמה בעצם התבטא כשרונם למלוך?

ומה היה בשלושת האבות שכך חשק הקב"ה בהם, אם מידת החסד למה בסיפורים שבתורה זה לא תמיד נראה כך? האם הקב"ה השאיר לנו לפתור לבד את החידה מה עשו האבות שכך חשק בהם?

ומדי דברנו, נשאל גם על נבל הכרמלי מה היה חטאו, ומה אביגיל מצאה לנכון להצדיק לכאורה את דוד באומרה לו "נבל שמו ונבלה עמו". וכי מה עשה נבל אלא שאמר שאיננו רוצה לתת את כספו שעמל עליו לאנשים "אשר לא ידעתי אי מזה המה" והוסיף על זה טענה ש"היום רבו עבדים המתפרצים איש מפני אדוניו". ואנו רואים שהנביא מבקר את מעשהו ללא הסבר.

נעסוק בשאלות האלה לעת עתה, ואולי נוסיף עליהם בהמשך.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2008 10:13 לינק ישיר 

תודה לך על העלת הנושא.

אברהם עשה חסד? האירוח המכובד של שלשת האנשים, מתוך זה אתה מעניק לו את התאר?

הרי לוט שאותו ציינת בצדק, מסר את נפשו ממש לאירוח האנשים, במקום שהיה איסור גמור לארח.
והוא לא הזמין אותם רק לארוחה, אלא גם הלין אותם, כאמור בסדום.

לא מגיע ללוט התאר, יותר מאשר לאברהם?

אצל יוסף? המעידה לא היתה חד פעמית, הבחור כל הזמן היה עסוק בעצמו, ביופיו ובהופעתו החיצונית, כך נדמה לי התורה כותבת, ואם תסלח לי על הביטוי גם רש"י .

אם שאול היה ממשפחה פשוטה? לא מסכים אתך, להפך           דוד ודאי היה ממשפחה מיוחסת.

כל השאלות שלך על דוד על נבל הכרמלי ועל אוריה ובת שבע במקומם, אפשר להוסיף אמנם,אבל לצורך הדיון זה מספיק.

אבל מענין אותי באם ימצא כאן אחד ממחזירי התשובה, שיוכל לתת תשובות הגיוניות לשאלות אלו. ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2008 13:06 לינק ישיר 

[אולי גם זה המקום לדברים ששמעתי מפי מורי ורבי (אחד מהם...), ונדמה לי שכבר הבאתי אותם פעם לכאן -

יָשׁוּב יְרַחֲמֵנוּ יִכְבֹּשׁ עֲוֹנֹתֵינוּ וְתַשְׁלִיךְ בִּמְצֻלוֹת יָם כָּל חַטֹּאותָם. תִּתֵּן אֱמֶת לְיַעֲקֹב חֶסֶד לְאַבְרָהָם אֲשֶׁר נִשְׁבַּעְתָּ לַאֲבֹתֵינוּ מִימֵי קֶדֶם (מיכה ז, 19 - 20)
כלומר, החטאים שיושלכו למצולות הים הם חוסר האמת וחוסר החסד, והתיקון יהיה בנתינת אמת ליעקב וחסד לאברהם, שאלה בדיוק בתכונות שחסרות להם.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2008 13:36 לינק ישיר 

כמו שלא מגיע ליצחק התאר גבורה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2008 14:31 לינק ישיר 

[ירוחם,

זו לא שאלה של "מגיע". ע"פ ההבנה הזו, המידה הוצמדה לדמות, כיוון שזה מה שהיא זקוקה לו, ולא בגלל שיש לה ממנו בשפע.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2008 14:49 לינק ישיר 

חגים > שבועות *-- סוף ניווט פנימי *

המפגש בשדות בית לחם

ישנה השוואה במגילת רות בין רות לבין אברהם. השוואה זו מחזקת ומדגישה את חשיבות החסד במגילה בכלל, ואצל רות בפרט.

כ"ה אייר ה´תשס"ה - גילעד רוזנברג

מעמדה של רות

אחת התמונות המרכזיות במגילת רות היא תמונת השדה, המתוארת בפרק ב'. בתמונה זו רות מגיעה לשדה, זרה ומנוכרת, ואולי אפילו חוששת מהבאות. ברם, בועז מגיע ונותן לה את המנה הראויה לה, ואף מושיב אותה בינות לעובדים.

בתמונה זו יש דירוג ברור בין הדמויות:

1. בועז.

2. הנער הניצב על הקוצרים.

3. הקוצרים.

כאשר אנו נפגשים עם רות בפסוקים המתארים אותה בשדה, אנו קוראים "ותבא ותקלט בשדה אחרי הקצרים...". רות עומדת מאחריהם - כמנהגם של המלקטים, ההולכים אחרי הקוצרים ומלקטים לאיטם את השיבולים שנפלו מידם. ברם, כאשר בועז מגיע חל שינוי במעמדה של רות. בועז מקדיש לה תשומת לב מיוחדת ואישית, ולקראת סוף הפרק אנו קוראים כבר "ותשב בצד הקצרים...".

ייתכן שיש כאן רמז ספרותי: רות איננה עוד במעמד נחות - אולי בועז כבר מכיר בה ויודע את חובתו כקרוב של נעמי, ואולי זה הדבר שהכתוב רוצה ללמדנו - בועז אכן מסכים, במידה מסויימת, לטפל ברות. לקראת סוף המגילה אנו נגלה שבועז עושה הרבה יותר מאשר להביא לרות מעט שעורים - הוא אף מביא אותה לחסות תחת כנפיו, ובכך תתקרב רות למעמדו של בועז.

ההשוואה בין רות לבין עבד אברהם

מגילת רות משופעת בתמונות בבואה. מהי תמונת בבואה? לעיתים אנו קוראים סיפור או פרק בתנ"ך ועולה בדמיוננו סיפור דומה או זהה לחלוטין. במקרים כאלו ניתן, בדרך כלל, ללמוד רבות מתוך ההשוואה וההקבלה בין שני הסיפורים והתיאורים. ננסה להביא דוגמה אחת הקשורה למגילת רות, ובעזרתה ננסה לשפוך אור נוסף על רות בפרט ועל המגילה בכלל.

יש דימיון גדול בין סיפור השדה של רות לבין סיפור מציאת האישה ליצחק בעזרתו של עבד אברהם (בראשית כ"ד), ונוכיח את דברינו:

עבד אברהם

מגילת רות

"ויאמר ה' א-לקי אדני אברהם הקרה נא לפני היום ועשה חסד עם אדני אברהם.

ויקר מקרהחלקת השדה לבועז אשר ממשפחת אלימלך.

הנהאנכי נצב על עין המים

והנהבעז בא מבית לחם... ויאמר לנערו הנצב על הקצרים

ובנות אנשי העיר יוצאות לשאוב מים. והיה הנער אשר אמר אליה הטי נא כדך ואשתה ואמרה שתה

למי הנערה הזאת... וצמית והלכת אל הכלים ושתית מאשר ישאבון הנערים

ברוך ה'א-לקי אדני אברהם אשר לא עזב חסדו ואמתו מעם אדני אנכי בדרך נחני ה' בית אחי אדני

ברוך הוא לה' אשר לא עזב חסדו את החיים ואת המתים ותאמר לה נעמי קרוב לנו האיש מגאלנו הוא

ועתה אם ישכם... הגידו לי ואם לא הגידו לי...

אם תגאל גאל ואם לא יגאל הגידה לי ואדע.

וינחםיצחק אחרי אמו

אמצא חן בעינך אדני כי נחמתני

ועשית חסד עם אדני אברהם

כי עשית חסד עם אדני

אשר לא עזב חסדו ואמתו

אם ישכם עשים חסד ואמת

יעש ה' עמכם חסד

אשר לא עזב חסדו

היטבת חסדך האחרון מן הראשון

ישנם ביטויים המופיעים אך ורק בשני סיפורים אלו, דבר שבוודאי מחזק את הקשר ביניהם. מעבר להקבלות המילוליות, יש גם הקבלות תוכניות: שני סיפורים הנסובים סביב נישואין, שני המקרים מתרחשים בחוץ (בבאר או בשדה) ומוטיב הנחמה מופיע בשני הסיפורים. מעל לכל, ביטוי החוזר ונשנה בשני הסיפורים, הבולט במיוחד לאור העיון מהשבוע שעבר, הוא החסד. אי אפשר להתעלם מביטויי החסד של המגילה אל מול סיפור עבד אברהם.

רות ואברהם - אנשי החסד

לאור השוואה זו עולה, כי רות היא הממשיכה הגדולה של אבי החסד, אברהם. אותו חסד השוזר את בית אברהם ומשפיע על עבדו, מחלחל במהלך הדורות עד לרות המואביה. בעצם, ישנו קשר נוסף בין אברהם לבין רות: שניהם עוזבים את משפחתם והולכים מארצם אל ארץ לא מוכרת.

לאחר אברהם אבינו, שהוא אבי החסד בעם ישראל, אנו ממתינים כעשרה דורות עד שאנו מגיעים לסיפור חסד מפליא אחר - סיפורה של רות. דבר זה רק מחזק את דברינו משבוע שעבר, ומדגיש שוב את סיבת כתיבתה של המגילה כמגילה של חסד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2008 15:06 לינק ישיר 

[צענערענע,

השוואה נאה ביותר, אלא שאיני מבינה מה הקשר בינה לבין המסקנה.
הבנתי מדוע המגילה מדגישה את החסד, וכן שזהו אחד המסרים החשובים מסיפור המפגש בין עבד אברהם לבין רבקה.
מה הקשר, אם כן, לאברהם כמייצג של חסד? אברהם בכלל לא מופיע בסיפור!]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2008 15:37 לינק ישיר 

אמשלום

רוחו של אברהםהיא שמופיעה בסיפור.

"לאור השוואה זו עולה, כי רות היא הממשיכה הגדולה של אבי החסד, אברהם. אותו חסד השוזר את בית אברהם ומשפיע על עבדו, מחלחל במהלך הדורות עד לרות המואביה."

לגבי התהיות מדוע נקרא אברהם איש חסד על אף שבקריאה שטחית נדמה שהוא לא,הרי ידועה תשובת חז"ל שכאשר יש התנגשות בין שני ערכים נבחר הערך החשוב יותר.(למשל בנושא העקדה)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2008 15:53 לינק ישיר 

[צענערענע,

ראיתי את המשפטים הללו ויותר מכל הם נראים לי מעגליים. במקום ללמוד מן ההשוואה את המסקנה המתבקשת (שרות ובועז דומים בחסד שהם מציעים לרבקה או לעבד אברהם) לומדים משהו שאין לו שום בסיס בטקסט אלא רק בליבו של הכותב. יש כאן איזו הנחת יסוד שאברהם הוא איש של חסד והיא זו שמנחה את המסקנה, ולא שום רמז בטקסט התורני עצמו. זה לא רציני בעיני.

בניגוד לרות ואפילו לבעז ולנעמי, לא מצאתי חסד אצל אברהם, בשום סיפור בתורה (בודאי ובודאי שלא בסיפור העקידה). לכן אני אוהבת את פרשנותו של מורי ורבי - יש בה אמת לענ"ד, וגם אופטימיות (הרעיון שאפשר לתקן ולרכוש מידות שאולי אין בנו לכתחילה).]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2008 16:06 לינק ישיר 

אמשלום,
סליחה על השאלה ,אבל אני סקרנית לדעת ן מיהו מורך ורבך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2008 16:08 לינק ישיר 

בתורה כתוב- לא יבא ממזר בקהל ה'
מיד בפסוק אחר כך כתוב- לא יבא עמוני ומואבי בקהל ה'- על אשר לא קידמו אותכם בלחם ומיים..

ונשאלת השאלה- על זה שלא קידמו אותנו בלחם ומים- בגלל זה לא חבוא בקהל ה', המצרי ששיעבד אותנו ועינה אותנו בעיניים קשים. הוא כן- עמוני לא?

התשובה היא, כל זמן שהעמוני והמואבי הלכו בדרכי אבותם כלומר לוט, והיו אנשי חסד ומכניסי אורחים,  קבלנו אותם,
אבל בלי החסד.- הם סתם עוד שני ממזרים, וממזר לא יבא בקהל ה'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2008 17:17 לינק ישיר 

[לא נראה לי שאת מכירה אותו ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2008 17:33 לינק ישיר 

מיכה
לשאלתך העיקרית על לימוד המידות מהאבות, זה בדיוק הענין מה שהתורה שבכתב בא ללמד אותך, על תלמד מהאבות.

הרד"ק כותב  בסיפור של הגר ושרה כמו הרמב"ן, שחטא גדול חטא אברהם ושרה, בענין הזה. ראה במקור.
אבל מוסיף הרד"ק ושואל, אם כן למה נכתבה הפרשה הלא יפה הזאת? והוא עונה. שתלמד איך לא נוהגים.
מה שבעצם זה אומר, אל תקח כל התנהגות וכל אמירה של בן אדם כמות שהיא, תבקר תבדוק תחקור, ותשפוט,
האבות עצמם לא הלכו איש בדרכי אביו, יצחק נהג הפוך מאביו ויעקב נהג הפוך מאביו, זה בעצם מה שהתורה בין היתר מלמדת אותך בסיפורים הללו, תהיה עצמאי אל תגרר אפילו לא אחרי אביך!

בתפילת שמונה עשרה אתה אומר אלוקי אברהם אלוקי יצחק ואלוקי יעקב. ולא אומר אלוקי אברהם יצחק ויעקב, כמתבקש.
כי לכל אחד היתה דרך באמונה משלו, ולא בגלל שאבא שלו עשה כך הוא עשה כך, ולא מה שאבא שלו עשה גם הוא עשה. לפעמים בדיוק ההפך. 
חג שמח

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2008 17:50 לינק ישיר 

נסי אותי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/6/2008 11:34 לינק ישיר 

אמשלום

אכן את הבאת את הפרשנות לפסוק בפורום וחשבתי על הדברים בזמן שכתבתי את דברי. אם כי אינני סבור שזה הפשט בפסוק שהרי כתוב "אשר נשבעת לאבותינו מימי קדם" ואיך זה משתייך לתיקון המידות. אלא הכוונה לקיום הבטחה, וכיוון שכך מסץבר לפי הפסוק שאברהם היה בעל חסד, שהרי הקב"ה מודד מידה כנגד מידה.עם זאת, אינני פוסל את הדרש שאינו גרוע מהרבה דרשות של חז"ל.

עכשיו אני רוצה להציע פתרונות לבעיות שהעליתי.

ייתכן, בשונה ממה שנראה בהשקפה ראשונה, שאדם עושה דברים ההפוכים מאופיו. למשל אדם שאופיו הוא לעשות חסד, מסיבות שיבוארו, יעשה חוסר חסד. ולהפך. לצורך העניין נקרא לזה "תיאורית היפוך המידות".

הסיבות יכולות להיות, שאדם מנסה להלים את עצמו במידות החסרות. או שהוא מנסה לתקן את מידותיו, כדברי הרמב"ם שמי שהלך בדרך קיצונית עליו לתקן זאת על ידי הקצנה הפוכה, אולי הוא יעשה זאת מתוך ניסיון להכיר את צורת ההתנהגות של אחרים. ואולי ניתן להסביר זאת בצורות אחרות.

תשאלו אם כן האדם הוא הפוך, ולא באמת בעל חסד. אולי רק צריך לזכור שיש באדם שני צדדים. ואפשר לבליט את הצד האחד, ואפשר גם להבליט את הצד השני ושניהם יהיו נכונים.

ואולי אברהם לא היה "מומחה" בעשיית "חסד" מחוייב, אלא בעשיית חסד לא מחוייב.

ואולי מהלך החיים שלו היה מהלך של חסד, אלא שבמקומות מסויימים, מסיבות אלו ואחרות, המהלך לא בא לידי ביטוי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/6/2008 11:36 לינק ישיר 

ירוחם

במקום חד פעמי ניתן לומר שהתורה התכוונה ללמד איך לא להתנהג, אבל להגיד שכל המהלך של אברהם היה לא טוב? זה לא נראה לי. התורה הייתה צריכה אם כן להגיד שאברהם לא היה צדיק.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > כיצד מודדים מידות (וכשרונות)?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext