| נשלח ב-16/6/2008 10:55 |
|
| |
נחמה לייבוביץ
"הגליונות" של המורה נחמה הועלו לרשת
.
חושבני שהארוע הזה זוקק לו אשכול משלו, וסליחה עם המנהלים.
קטונתי מלכתוב אודותיה, כל הרוצה - יכול לקרוא באחד מהקישורים המצורפים.
ראשית - האתר החדש:
http://www.nechama.org.il/
כולל בתוכו את הגליונות על פרשת השבוע, כולל אפשרויות לחיפוש וכו'.
מאמר על שיטת פרשנותה מאת יעקב כגן (אנגלית):
http://www.lookstein.org/articles/nechama.htm
על תולדות חייה ניתן לקרוא בוויקי.
החלפת כותרת המשנה מראשית למשנית
תוקן על ידי עצכח ב- 16/06/2008 16:05:51
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2008 19:53 |
|
| |
לא בפורום, בכותל המזרח
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2008 20:19 |
|
| |
.
מרחביה - תשובות לשאלתך בקישורים שהבאתי למעלה.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/6/2008 04:47 |
|
| |
בס"ד
נחמה לייבוביץ ע"ה ידועה כאשה חכמה שהיתה בעלת יראת שמים עם ידע עצום יהי זכרה ברוך.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2009 19:17 |
|
| |
ועוד שניים:
פעם הבחנתי במונית השירות ים-ת"א שבין הנוסעים נמצאת נ"ל. רוב הדרך היתה רכונה בעיון בספר קטן. משהפסיקה, התנהלה השיחה הקצרה הבאה:
- אפשר לשאול משהו ?
- אה, אתה מכיר ?
- כן. (שאלה בפשט,בענין מלכיצדק מלך שלם)
- אה, זה באמת חתום וסתום. אני לא מתמודדת עם כאלה פרשיות או קשיים. שים לב שכותרת המשנה לספרי החדש (בסמוך, יצא הכרך הראשון של "עיונים בספר בראשית") היא "בעקבות פרשנינו הראשונים והאחרונים" אני ממשיכה לעסוק רק במה שעסקו הם.
- האם אתה מכיר את הספר (מציגה את הספר שעיינה בו, אחד מספריו של מאיר וויס) מאד מעריכה וממליצה על כל ספריו.
- מה דעתך על הדרשנות האטימולוגית של הרב הירש בפירושו ?
- אם הרד"ק היה רואה את דבריו, היה מתהפך בקברו.
ע"כ.
שמעתי לאחרונה ממקור אמין בהחלט:
שני אברכים חשובים ביקשו להתחיל במפעל כינוס פרשני על התורה ובאו לשאול בעצת זקנים את רבם הרב שך זצ"ל. לאחר שהאזין הייטב כדרכו, הורה להם ללכת להתייעץ עם ...נחמה לייבוביץ ( לאחר שהאחרונה העמידה אותם על גודל המשימה ורוב הקשיים, מיהרו לוותר על הרעיון)
אגב, מסר לי הרא"י רוטר שיחי' מחבר הסדרה המועילה "שערי אהרון" עה"ת, בעקבות תמיהתי בפניו על כמה דברים שנשמטו (כמו השגות הרמב"ן על כמה פרשנויות שבמו"נ) שאת הכל עשה בהדרכת רבו הרב שך שהקפיד מאד על ההיבט החינוכי של צעירי הלומדים והציבור הרחב.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/4/2016 14:34 |
|
| |
'לא רק מורה'
|
|
|
|
| נשלח ב-10/7/2017 13:58 |
|
| |
רגע של עברית סיפור קטן על פרופ' נחמה ליבוביץ 1997-1905 הגדולה, שהיתה מהנשים הראשונות שעסקו בהוראת העברית כשפה חיה ומגדולי פרשני המקרא בדורנו: "בלי לשאול לשמותיהן של התלמידות, שזו להן שנתן הראשונה בבית הספר, בלי הקדמות ובלי שום מילות פתיחה ביקשה מהתלמידות המופתעות לפתוח את החומש בתחילת פרשת 'וירא'. 'קראי', פנתה לאחת התלמידות. והתלמידה קראה: 'וירא אליו ה' באלוני ממרא... והשענו תחת העץ'. 'עכשיו', אמרה נחמה לתלמידה, קראי את רש"י... התלמידה הנבוכה עשתה כאשר ציוותה עליה המורה וקראה בקול: 'תחת העץ - תחת האילן'. 'כעת, תלמידות יקרות', אמרה נחמה, 'אמורנה לי - מה קשה לרש"י בפירוש זה'... המבוכה וההלם פקדו גם את הטובות שבתלמידות, לאחר שאלתה של המורה החדשה בבית הספר החדש. הן היו רגילות לסוג אחר לגמרי של לימוד... לפתע הרימה אחת הנערות את אצבעה... עולה חדשה, בקושי דיברה עברית. בשקט, בשפה עילגת, השיבה: 'תחת העץ - תחת האילן. לא מטריאל'. 'נכון!' אמרה נחמה בחיוך גדול. סוף סוף ירדה מישהי לסוף דעתה. 'רש"י מדגיש שהם ישבו תחת עץ חי'". (עמ' 83-84). מספרה של חיותה דויטש "נחמה: סיפור חייה של נחמה ליבוביץ";
M הייתי בלוויתה והיה שם רגע מרגש כשאחיינה פנה אל קהל המאות ואמר "לנחמה לא היו ילדים ואין מי שיאמר עליה קדיש. אנא הצטרפו אלי באמירת קדיש" והקהל הרב עמד ואמר כולו קדיש לזכרה של האישה המופלאה הזו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2018 08:48 |
|
| |
אם כבר, אז למה לא להעתיק או לציין מי ומה?
סיון רהב מאיר על נחמה לייבוביץ: האישה שלימדה אותי לחפש סקופים לא רק על שרה נתניהו אלא גם על שרה אימנו פרוייקט מיוחד ליום האישה הבינלאומי: נשים כותבות על הנשים שהשפיעו על חייהן והפעם סיון רהב מאיר על פרופ' נחמה לייבוביץ' שלמדה דרכה לחפש את הקריאה שלה בפרשות השבוע הייתי בת 15. התקשורת והפוליטיקה היו מקור המידע שלי על היהדות. זה אומר שנתקלתי בה בהקשרים פליליים, שליליים, הזויים. הימים היו ימי רצח רבין והפגנות החרדים בכביש בר אילן. חשבתי שבזה מסתכם הסיפור. משהו אלים ופרימיטיבי. ואז הגיעה פרופ' נחמה ליבוביץ'. המילה "חופרת" עוד לא הייתה קיימת אז (בהקשר הזה), אבל אני כבר הייתי חופרת. כמה נערות דתיות שהכרתי אמרו לי שלתולעת-ספרים-חנונית כמוני, הספרים של נחמה מתאימים בול. אז קניתי ספר אחד שלה. "עיונים חדשים בפרשת השבוע". מי האמין שיש בפרשת השבוע טעם וריח ומשמעות. מי בכלל ידע שיש דופק כזה, של פרשה שמתחלפת כל שבעה ימים, מפרשת את המציאות, ונותנת עבר והווה ועתיד, כזה עומק וכזה גובה. מי בכלל הכיר את כל הפרשנים האלה, שנחמה ממש שחתה בין ספריהם – רש"י ורמב"ן, רבי סעדיה גאון והרמב"ם, הרב קוק והרב שמשון רפאל הירש. הוויכוחים בפאנל ב"פופוליטיקה" נראו פתאום תפלים. לצד סקופים על שרה נתניהו, הופיעו בעולמי פתאום גם סקופים על שרה אימנו. נחמה הייתה כל כך פשוטה וכל כך מיוחדת. היא הרי יכלה לשבת במגדל השן, כחוקרת דגולה לתנ"ך, פרופ' למקרא, כלת פרס ישראל, אבל במקום להתפתח בתוך האקדמיה, היא הלכה אל החקלאי שבקיבוץ, אל בסיסי צה"ל הכי רחוקים בצפון ובדרום, לבתי ספר על הגבול, לאולפנים לעולים חדשים. שם הכי רצתה ללמד. בשנות קום המדינה, היא הבינה שאל פס הקול הציוני והחלוצי צריך להוסיף את התורה והרוח והתרבות שלנו. אבל לא לכל מקום יכלה להגיע פיזית, וכך נולד המפעל העממי המרגש שלה: הגיליונות. נחמה עלתה מגרמניה כשכבר הייתה מורה מפורסמת, ד"ר, אבל היא הייתה נגישה לכלל. פעם הצטופפו בדירתה הפשוטה והצנועה 15 נשים, חברות קיבוץ, ולמדו. אותן נשים היו צריכות לחזור ללול, למטבח, למחסן, אבל הן כבר טעמו מהלימוד של נחמה, והן הציעו לה סטארט אפ: דואר. מכתבים של תורה. היא התחילה לצלם דפי סטנסיל, וכתבה להן שאלות על הפרשה. הן היו מחזירות לה את התשובות, ומצרפות מעטפה ובול, כדי לקבל בדואר חוזר את המשלוח הבא. עוד ועוד חברים וחברות ביקשו להצטרף, והגיליונות על פרשת השבוע צברו תאוצה. בכל שבוע נחמה כבר נעזרה במתנדבים שיחזירו את המכתבים ליעדם, ברחבי הארץ והעולם. היו גם הערות שוליים היסטוריות בצד התשובות שלה: "לחייל שלוחם בקרבות בסיני, אני מתפללת לשלומך" או למשל – "נשלח מתוך ירושלים הנצורה". צריך להבהיר: נחמה ידעה היטב מה התשובות לשאלות ששלחה, אבל היא רצתה שכולנו נדע, שנשאל את עצמנו, כי הסקרנות חשובה מהידע, והלימוד לא צריך להיות פסיבי. עם הזמן התחילה לכתוב גם טקסטים משלה על כל פרשה, אבל בסופם, תמיד, הוסיפה שאלות למחשבה ולעיון. אפשר לדבר עליה עוד רבות: בלי למרוד ולקרוא למהפכה, היא בעצם סללה דרך חדשה לדור שלם. בלי שזכתה להביא לעולם ילדים משלה, היא זכתה לחנך ולעצב אלפי תלמידים. היא הבינה שצריך לדבר לדור החדש בטקסטים קצרים וברורים אבל לא שטחיים חלילה, והצליחה באחת המשימות המורכבות בחינוך: להנגיש בלי לרדד. בכל פעם מחדש בחרה מתוך ארון הספרים היהודי הנרחב צימוקים קטנים שעושים חשק לעוד. "כל אחד צריך לחתור לקריאתו שלו את התורה, לקריאה המתאימה לרוחו ולנפשו, שהיא חד-פעמית בזה העולם, לא הייתה ולא תהיה שוב" – כך כתבה פעם. החל מגיל 15 היא גורמת לי לחפש את הקריאה שלי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2018 08:49 |
|
| |
וכמובן איקון ירוק לספרננו על המציאות האינסופיות!
|
|
|
|
| נשלח ב-22/3/2018 13:31 |
|
| |
תסתכלו על התמונה הזו. אפשר היה לכתוב על המצבה שלה "פרופסור". "כלת פרס ישראל". "מחדשת דרך בלימוד התנ"ך". אבל נחמה ליבוביץ' – שנפטרה היום לפני 21 שנים – ביקשה לכתוב על מצבתה מילה אחת בלבד: מורה. בערב ליל הסדר, ליל החינוך הגדול שעליו כתבה כל כך הרבה, היא כמו ביקשה להזכיר את משנתה: הוראה היא הייעוד הנעלה ביותר, מעל ומעבר לכל תואר רשמי. המורשת היא ה-DNA של העם שלנו, עם הספר. זו אמורה להיות התרבות הבסיסית והמשותפת של כולנו, שמלווה את שובנו לארצנו. היא אהבה לספר סיפורים על אנשים שפגשה, ואת הסיפור הנפלא הבא הייתה משחזרת פעמים רבות בהתרגשות: אדם קשיש עלה על אוטובוס צפוף מאוד, ובחור צעיר קם ופינה לו את מקומו. אמר הקשיש לצעיר: "איזה חלק של הפסוק גרם לך לקום ממקומך לכבודי?". הוא התכוון כמובן לפסוק "מִפְּנֵי שֵׂיבָה תָּקוּם, וְהָדַרְתָּ פְּנֵי זָקֵן". על פי הפרשנים, חלקו הראשון של הפסוק מתייחס לאדם בא בימים, וחלקו השני לאדם שהוא גם חכם. הצעיר השיב מייד: "שניהם", והקשיש התיישב. נחמה תמיד סיימה את הסיפור הזה בחיוך רחב ובהתרגשות, ואמרה: "ואף אחד לא היה צריך אפילו לומר לאיזה פסוק הכוונה!".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2018 10:42 |
|
| |
"אפילו נחמה ליבוביץ' חשבה כך, מתברר. אין ספק שלפרופסורית הייקית היו דרישות 6 גבוהות מעצמה, אבל היא סלדה מהחיטוט העצמי הנרקסיסטי הזה במניעים שלנו, מהניסיון התמידי לבדוק אם הדברים נעשים באמת "לשם שמיים" או לא. השבוע נחשפתי למכתב שכתבה לרב ד"ר רפאל פוזן, בסוגיה הזאת של בחינה עצמית נוקבת ומדוקדקת. שימו לב מה היא כתבה לו על ה"חפירות" האלה שאנחנו עלולים ליפול לתוכן: "האומנם זו הדרך? אם אתחיל אני עצמי לבדוק עצמי, בכמה אחוז נדחפתי ללמד, לנסוע לכל קצווי ארץ לתת שיעורים, לענות לאנשים אלפי תשובות לגיליונות – מפני שרציתי להרבות תורה בישראל, ובכמה אחוזים היה הדחף מפני שרציתי להרוויח כסף, ובכמה אחוזים יש כאן אהבה עצמית לשמוע דברי שבח – ושומעים, מחברים, מתלמידים – כשהשיעור מצליח, ובכמה אחוזים )אולי?( מזמן שנפטר בעלי יש בזה הרצון לברוח מן הבדידות, מן הבית הריק... מוטב לא לבדוק. והאם הדבר ניתן לבדיקה? נשאיר בדיקה זו למי שבוחן כליות ולב והוא ישפוט. אגב, כך אני מפרשת את הביטוי 'אם פגע בך מנוול זה – משכהו לבית המדרש'. היינו, תעסיק אותו בעניינים רוחניים, מה שנקרא בפי הפסיכולוגים סובלימציה. זו הדרך היחידה. ובימינו – בוודאי".
(ידידיה מאיר, 'בשבע')
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2018 13:17 |
|
| |
"היא אהבה לספר סיפורים על אנשים שפגשה, ואת הסיפור הנפלא הבא הייתה משחזרת פעמים רבות בהתרגשות: אדם קשיש עלה על אוטובוס צפוף מאוד, ובחור צעיר קם ופינה לו את מקומו. אמר הקשיש לצעיר: "איזה חלק של הפסוק גרם לך לקום ממקומך לכבודי?". הוא התכוון כמובן לפסוק "מִפְּנֵי שֵׂיבָה תָּקוּם, וְהָדַרְתָּ פְּנֵי זָקֵן". על פי הפרשנים, חלקו הראשון של הפסוק מתייחס לאדם בא בימים, וחלקו השני לאדם שהוא גם חכם. הצעיר השיב מייד: "שניהם", והקשיש התיישב. נחמה תמיד סיימה את הסיפור הזה בחיוך רחב ובהתרגשות, ואמרה: "ואף אחד לא היה צריך אפילו לומר לאיזה פסוק הכוונה!".
לזכרה."
נחמה לייבוביץ היא אכן דמות הראויה להערצה אבל להביא דווקא את הסיפור הזה לזכרה?
מה היה קורה אילו אותו צעיר היה קם לכבוד הזקן לא בגלל הפסוק (שאולי הוא לא הכיר בכלל )אלא בגלל שכך ראוי לפי המוסר הטבעי ? הרי אותו קשיש היה מלבין את פניו של הצעיר ברבים.
נותנים לך מקום? שב ותגיד תודה רבה ואל תעשה בחינה בידע למי שקם לכבודך.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2018 01:02 |
|
| |
הנושא שכתב עליו ידידיה מאיר, האם יש טעם להאבק במה שנראה כמניע "אנוכי" אם הוא מביא לתוצאות טובות, ראוי לאשכול בפני עצמו וגם כמובן לאפיין את נחמה לייבוביץ. הנה אותה חכמה מיוחדת מגלה מודעות עצמית גבוהה וגם אינה מרשה לבדיקה עצמית רבה מדי להציק לעצמה. וכך ראוי.
לגבי הסיפור של סיון רהב מאיר בשמה של לייבוביץ, נראה לי שהשאלה מתי היה הספור ומתי נאמרה תגובתה. יתכן שבימים עברו זה היה פשוט. אבל היום בוודאי צודק אפרים בן ואיקון ירוק לו.
ויתכן שאפשר לתלות את ההבדל בין אפרים לבין נחמה לייבוביץ ע"ה ביחס לסיפור בשאלה פילוסופית ובגישה פילוסופית. האם יש לבכר את המוסר הטבעי או את ההטרונומיה (הציווי או הכפיפות) לדברי האלוקים ללא קשר לתחושה טבעית שלנו?
|
|
|
|