| נשלח ב-2/7/2008 16:53 |
|
| |
האם השבתאות חדרה חלקית ליהדות? מנהגים שמקורם שבתאי
לאור שיחה שהייתה לי הבוקר עם רעי החלטתי לנסות לדון קצת בזה.
מעשה שהיה כך היה. מידי בוקר לאחר תפילת שחרית אומר אצלנו מאן דהו דבר הלכה קצר בנושא כלשהו. לאחרונה זה ממוקד שנוא תפילה הלכות ומנהגים.
היום סח רעי על המנהג לאמר פסוק ששמו מתחיל בשם המתפלל ומסתיים בשמו כסגולה שלא ישכח את שמו ליום הדין.
והוא אמר שלמרות שהמקור מיוחס לשל"ה אין הדבר מופיע בש"ה כי אם בספר קיצור של"ה.
כמו כן הדבר מצוטט באליה רבה בשם השל"ה ומכאן בעוד רבים וטובים.
לי הדבר נשמע קצת חשוד, מנהג שמבוסס על קבלה שמופיע לראשונה לאחר ש"ץ, ואין לו מקור ברור מעלה השערה שמא מדובר במנהג שבתאי שחדר למנהגי הרווחים בעם ישראל.
ומכאן רציתי לדון בשאלה באופן נרחב יותר, האם אכן חדרו מנהגים/דעות/אמונת/וורטים שבתאים למיינסטריים הדתי?
ומימלא האם תנועה זו אכן השאירה חותם על היהדות מעבר לרתיעה מפני טענת משיח?
כמו כן אשמח לדיון במנהג הספציפי שהזכרתי אך הוא משני לשאלה העיקרית.
תוקן על ידי עצכח ב- 02/07/2008 18:10:56
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2008 17:23 |
|
| |
בהיותי עדיין בשכונת הורי, שבת אחת כשהתישבו יהודים בבית הכנסת לסעודה שלישית, אמר לי פרופסור יקה חשוב שהמקור לסעודה שלישית בבית הכנסת הוא שבתאי.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2008 17:51 |
|
| |
יש לך מקורות לכך?
|
| נשלח ב-2/7/2008 18:10 |
|
| |
מה ששמעתי אני מעביר.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2008 19:57 |
|
| |
ידוע שבאקדמיה מאז גרשום שלום כל מנהג וכל אישיות שלא הוכח שאינם שבתאיים הרי הם בחזקת שבתאיים........
ולגופו של ענין לו יהי שאכן כך , מה רע בזה כל שאין בזה משום אמונות פסולות.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2008 00:30 |
|
| |
כמדומני שמקור המנהג לומר פסוק שמתחיל ומסתיים באות הראשונה של שם המתפלל מצוי כבר ברש"י מיכה ו,ט.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2008 09:59 |
|
| |
חרפת אדם.
זה ששלום רואה שבתאים בכל מקום זה לא אומר שאין שבתאים בשום מקום.
ואני מסכים שבהחלט יתכן ואין בזה כל רע או פסול, אך בכל זאת זה מסקרן לדעת מה "נשאר" לנו מהם.
machn
ישנם מספר מקורות כאילו קדומים למנהג, של"ה הרשי שציינת ונדמה לי עוד מקור מחסידי אשכנז.
אבל כולם מפוקפקים במובן שהם מופיעים רק בחלק מהמהדורות, ורק לאחר ש"ץ.
|
| נשלח ב-8/7/2008 02:34 |
|
| |
מנהגים רבים הגיעו רק מחמדת ימים כמו אמירת לדוד ה' באלול
אמירת ואברהם זקן אחרי הלל ועוד
לגופו של דיון מנהגים שבתאיים יכולים להיות דוקא דבר חיובי, הרבה יותר צריכים בדיקה הדעות שהגיעו מהשבתאים, ואכמ"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/7/2008 10:57 |
|
| |
mchan
''>כמדומני שמקור המנהג לומר פסוק שמתחיל ומסתיים באות הראשונה של שם המתפלל מצוי כבר ברש"י מיכה ו,ט<''.
הוא בקיצור של"ה אף שאינו בשל"ה השלם, הוא ברש"י מיכה בסוגריים, אלא שאינו מרש"י, וכבר האריך במקור המנהג האדמו"ר מליובאויטש באגרתו שנדפסה בספר שערי הלכה ומנהג ח"א.
תוקן על ידי נישטאיך ב- 10/07/2008 10:59:31
|
|
|
|
| נשלח ב-10/7/2008 11:15 |
|
| |
האם להגיד כל בוקר את ברכתו של בלעם, זה בסדר?
האם לברך את הכלה בברכתו של לבן זה נאה?
אם הברכה או האמירה הם נאים מתאימים וראויים, מה הבעיה מי חיברם ולמה?
לפני זמן רב- ראיתי ספר תפילות- שירים- שחיברו משוררים חילונים וחילוניות,, מאד מאד נהנתי הנאה אסתתטית ורוחנית כאחד, אלמלא השמרנות שבי והפחד, היתי לוקח אותו איתי לבית הכנסת ביום הכיפורים.
|
|
|
| נשלח ב-10/7/2008 21:20 |
|
| |
נישטאיך
תודה.
ירוחם
אדרבה, קחנו אתך. כשיהיו בישיבות את 'ימים נוראים' ועוד ספרים כגון מה שציינת, ולא רק שיחות מוסר של כל מיני משגיחונים, תדע שיום כיפורים זה אינו כיום כיפורים שעבר.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/7/2008 06:40 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/7/2008 06:43 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2008 01:03 |
|
| |
נישטאיך
לא עלי תלונתיך כי אם על הרד"ק ודעימיה.
רד"ק יהושע פרק ב
זונה - כמשמעה או מוכרת מזון כמו שת"י פונדקיתא והוא בשקל טובה והאמת דעת יונתן זונה ממש כי כן דרכו במקומות לתרג' זונה פונדקית וכן שתים נשים זונות פונדקן ואף על פי שתרג' מקצתן נפקת ברא ודעתו לפי שהזונה כפונדקיתא שמפקרת עצמה לכל
תוקן על ידי מרובקה ב- 13/07/2008 1:04:45
|
|
|
|
|