| נשלח ב-30/7/2008 00:55 |
|
| |
קדושת התורה והמשמעות הנלווית
אנו מאמינים (כלומר אני) שהתורה כולה (חמישה חומשי תורה) ניתנה ע"י הקב"ה, למשה.
מי זה הקב"ה? אנו יודעים כי הוא בורא ומנהיג לכל הברואים, עשה ועושה ויעשה לכל המעשים.
אנו יודעים כי הוא יחיד, היה הווה ויהיה.
אנו יודעים כי זאת התורה לא תהא מוחלפת ולא תהא תורה אחרת מאת הבורא יתברך שמו. (יש לי מה לשאול על זה, אבל נעזוב את זה בינתיים).
אנו יודעים, כי הוא יודע כל מעשה בני אדם וכל מחשבותם.
אנו יודעים גם, כי הבורא יתברך שמו, כל הגוים כאין נגדו מאפס ותוהו נחשבו לו, מונה מספר לכוכבים לכולם שמות יקרא. גדול אדונינו ורב כח, לתבונתו אין מספר.
לאור זאת, מאז מתן תורה, עם ישראל ייחס לתורה קדושה עליונה, וראה בכל קוצו של יוד שבה דבר א-לוהי.
לאור זאת, חז"ל הרבו לדרוש דרשות מהתורה, לדייק במילותיה ובאותיותיה, בסדר הדברים שבה ועוד.
אפילו גימטריות ומשחקי מילים זכו להתייחסות ואפילו רצינית (למשל, שאמרו שהתשב"ר אומרים דברים שלא נשמעו כמותם מאז ימות יהושע בן נון. בעוד הם הופכים את כ"ב האותיות לראשי תיבות מעניינים). (אמנם זו שאלה כללית, מה ראו אנשים בעלי שכל לחשוב בכלל על גימטריא של איזו מילה? וכי איזו משמעות יכולה להיות לזה?)
בימינו, עם שגשוג המדע והחכמה, ניתן לראות בצידו גם פריחה של דקדוקים בתורה, גימטריאות, ועוד דברים כהנה למכביר.
למעשה, גם לדברי חז"ל רגילים לייחס קדושה מיוחדת, ומדקדקים בכל מילה ואות.
ניתן בפשטות, לראות את כל הדברים האלו, (ואינני מתייחס כרגע לסוגיית המסורת) כנובעים מאמונה פשוטה, שכיוון שהקב"ה נותן את התורה - בודאי הוא דקדק בדבריה עד מאוד. ואנו, כמקבלי התורה - תפקידנו להוציא לאור את הדקדוקים האלה.
אולם עלינו, כאנשים המשתדלים לחשוב, ומתיימרים להיקרא חושבים, לברר את העניין באופן הגיוני.
א. כיצד נוכל לדעת, אילו דברים אכן נטמנו ע"י הקב"ה בתורתו?
ב. נניח ששלוש עשרה מידות הדרש נטמנו שם. עצם העובדה שצמחו הרבה מחלוקות בדרשות חז"ל, (ולא רק בדברים שוליים, כמו שהרמב"ם רוצה לטעון בעניין התושב"ע), אלא גם בפירושי פסוקים הלכתיים מפורשים (למשל "ובעל השור נקי". "וגם את המת יחצון"), מראה על קושי גדול באמונה כי ביכולתינו להתחיל לחשוב על כך שאנו ואפילו חז"ל נגלה את מטמוני מסתרי התורה.
ג. מה עוד יכול להיטמן בתורה? דרשות חז"ל באגדות. רבים מהם נראים רחוקים מכוונת הכתוב.
ד. נוסיף לזה את הגימטריות והאתבשים. אלו, מלבד שתימה גדולה היא - האם אכן ניתן לבדוק ולהוכיח שדבר כזה נטמן בתוך טקסט באופן לכאורה א-להי. מלבד זאת, נשאלת השאלה, איזו משמעות ניתן להוציא מזה? אני מכיר מישהו שטרח והכין רשימה של גימטריות הפוכות מאלו להם היו מצפים "אנשי הגימטריות".
ה. התגים. חז"ל אמרו כי ר' עקיבא דרש מהם דרשות רבות. שוב עלינו לשאול, מה המשמעות של כל הדרשות היפות. כנ"ל לגבי דרשות על הכ"ב אותיות, ועוד סוגי דרשות רבים שאין כאן המקום לפרטם.
ו. בימינו, ככל שהמדע מתקדם, וכאמור, גם תעשיית הדרשות - לעתים נראה כי גם הדרשות ה"טובות" פורחות באויר ואין להם על מה שיסמוכו. (כמו למשל מה שהראיתי בעניין האור שמח - באשכול על המוספים)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2008 01:26 |
|
| |
ז. ישנם אמירות המייחסות לתורה קדושת-על, די הרבה מעבר למה שיכולנו להבין ממה שכתוב בה או בחז"ל. למשל "אסתכל באורייתא וברא עלמא". ושהתורה היא הסדר של העולם. (אגב, האם האטלס איננו הסדר של העולם? מדוע שלא נעשה לו הגבהה בכל שבת?) ועוד מייחסים לתורה קדושה כזאת, מעל לכל המלאכים, חמדה גנוזה מבית גנזיו של מלך מלכי המלכים, המשמשת כ"שעשועיו".
מה זה בעצם אמור להגיד לנו? שבמקום ללמוד פיזיקה נלמד זוהר או אולי אפילו בבא בתרא, וזה "יחשב" לנו כאילו ישבנו במעבדה? האם מישהו הצליח להראות (לא לספר, להראות) שאכן ניתן להפיק מהתורה ידע כזה? אם לא, מדוע בעצם לא?
ח. מה עוד ניתן לייחס לתורה?
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2008 08:27 |
|
| |
מיכה
אני אזרוק לך רעיון שעלה בראשי לא מזמן .
אני רואה את התורה כקוד מקוצר , והדוגמא לזה הוא קובץ דחוס של מחשב , כלומר תהליך הבניה של קבץ דחוס הוא שבעצם בחיצוניות יש מידע מתומצת שרק התוכנה היודעת לפרק את ההצפנה יכולה לתת את המידע , כך התורה נכתבה כקובץ דחוס , אבל להבדיל מקובץ גחוס שהמידה הדחוס אין לו משמעות לתורה גם לאחר הדחיסה יש משמעות, וזה כי התורה היא אלוקית.
ולכן גם עלה בליבי שהמשיח יגלה את חוכמת הצופן , וזה מיישב שמצד אחד כתוב תורה חדשה מאיתי תצא , ומצד שני זאת התורה לא תהא מוחלפת.
ולפי התיאוריה שלי אין סתירה בין הדברים אנו רואים כיום רק את הקטע המוצפן , ומשיח יגלה את האלגוריתם של ההצפנה ואז נראה איך שבתורה נכתבו הרבה יותר דברים.
וגם היום מידי פעם אנו זוכים לפירורי מידע ממה שמונח בהצפנה , אבל את המידע הזה אפשר לקבל רק על ידי גילוי של רוח הקודש או אליהו הנביא , אבל לא כל אדם יכול לדרוש גימטריאות.
אם ברצונך באמת לקבל תשובות על חלק מהשאלות ואולי על הכל , עיין בספר עמק המלך , שם הוא מבאר את הנקודות שעליהם אתה מדבר , ישנם מאמרים של תורת החסידות שמסבירה אץ הנושא בצורה יותר מובנת.
תעיין באתר של חב"ד ביאורי החסידות לשאלות שהבאת
ותקבל הרבה תשובות שכליות לשאלותיך.
תוקן על ידי דורש_אמת ב- 30/07/2008 8:27:47
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2008 10:01 |
|
| |
בצוק העיתים ודוחק הפרנסה, אין לי זמן כרגע לכתוב את ההסבר המלא. אסתפק איפוא ברמז לבאות: הקורא התמים עלול להבין מהכתוב לעיל, כאילו יש לדורש_אמת מושג אלמנטרי בהצפנה. האמת היא שה"רעיון" המפורט בהודעתו כאן, הוא עוד דרשה מבולבלת שמבוססת על שברי מושגים מתחום מדעי המחשב. מקריאה חטופה, מזדקרת מיד העבודה שאפילו ההבחנה הבסיסית בין הצפנה לבין דחיסה, אינה בתחום ידיעותיו של הכותב. בע"ה אכתוב בהרחבה הלילה ואשים לחוכא ואטלולא את התיאוריה שרקח כאן הדורש, אלא אם יואיל מי מחכמי הפורום לעשות עד אז שירות לאמת - ולא לדורש_אמת - ולהסביר מדוע מדובר במעשיה של הדיוטות. עוד טעימה, על קצה המזלג: אם לוקחים קטע טקסט ומצפינים אותו בעזרת מפתח כלשהו, אזי בעצם אפשר לומר שכל המידע צפון במפתח, כאשר הקטע המקורי הוא החתיכה החסרה לתהליך הפענוח. לדוגמא: אם ניקח את התנ"ך ונוסיף 5 לערכה המספרי של כל אות, נקבל את תנכ"ה (תנ"ך + ה). לפי דורש_אמת, הספרה 5 מכילה את כל התנ"ך, בתנאי שמשתמשים בתנכ"ה כמפתח לפענוח... והכל שריר. בריר, קיים ובעיקר - שכלי. זו מילת המפתח.
תוקן על ידי dfl ב- 30/07/2008 10:02:17
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2008 10:08 |
|
| |
DFL
הצפנה הוא מלשון החבאה.
ולכן קובץ דחוס הוא גם מוצפן.
ולדחיסה יש אלוגריתם שונה ממה שכתכת.
אני שם לב שמפריע לך הידע שלי .
אני מתנצל מראש אין לי כוונה להקניט אותך.
תוקן על ידי דורש_אמת ב- 30/07/2008 10:09:15
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2008 10:25 |
|
| |
DFL
מבחינה מהותית, אין הבדל בין המפתח לחומר המוצפן. ההבדל הוא רק אצל המשתמש. אחת מהדרכים העתיקות להצפין היא הכפלת הערך המספרי של התוכן במספר קשה לפיצוח. לכאורה, התוכן מצפין את המפתח באותה מידה שהמפתח מצפין את התוכן, שהרי אם אדע את התוכן, אוכל לדעת מהו המפתח...
[אני לא דורש ולא מקיים, סתם הערה מתודית הנוגעת לדוגמא שלך]
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2008 10:26 |
|
| |
מיכה
א. כיצד נוכל לדעת, אילו דברים אכן נטמנו ע"י הקב"ה בתורתו?
לא נוכל לדעת- ואנו לא יודעים כלום, כי כפי שאתה כותב, גם מה שאנו חושבים שאנו יודעים.אנו לא יודעים!
ג. מה עוד יכול להיטמן בתורה? דרשות חז"ל באגדות. רבים מהם נראים רחוקים מכוונת הכתוב.
|
|
| נשלח ב-30/7/2008 10:27 |
|
| |
.
רבי עקיבא היה דורש כתרי אותיות - להלכה.
פעמים רבות, דרשות חז"ל לא רק שמוציאות מקרא מפשוטו, אלא אף הופכות את משמעותו (הנך שוכב עם אבותיך - וקם). חוששני שמי שסובר שהתורה היא "קובץ דחוס", יצטרך להסביר איך לאחר פריסת הדחוס, משמעויות מתהפכות.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2008 11:04 |
|
| |
מואדיב
בתורה ישנם כמה וכמה דברים שיכולים לקבוע איך להבין את התורה.
דחיסה משמעות של גימטריאות והרחבת המילים למשל "ב" יכולה גם להיקרא כ בית היות ומילוי של האות "ב" היא בית וכן הלאה.
כמו כן יתכן אלגוריתם חכם שאותו אנו לא משערים בכלל איך הוא נעשה.
קיימים עוד נקודות שלא קשורות לדחיסה , התורה נכתבה ללא ניקוד ורווחים , בסיני היא נתנה עם הנקודות והרווחים , וזה לצורך הנגלה , אבל בנסתר אפשר לקרוא את התורה גם בשונה מהנקודות והפיסיקים שניתנו בנגלה.
האמת שאין שום גבול איך לקרוא את התורה , דרשות חז"ל מביאים רק חלק מהדברים , אבל לאחר הגאולה תתגלה לנו כל רובדי התורה, שכיום הם נסתרים.
ולכן לפני שאתם תוקפים את הרעיון ,תתעמקו ברעיון , ותראו שהוא לא כל כך מטורף כמו שזה נשמע , ובפרט למי שמאמין שהתורה אלוקית , והכל יתכן בה , והרעיונות האלוקיים הם ללא סוף.
תוקן על ידי דורש_אמת ב- 30/07/2008 11:03:45
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2008 11:28 |
|
| |
השכן,
אשרי שכוונתי לדעת גדולים. אלא שבניגוד לדבריך, העניין הוא שמבחינה פורמלית אין הבדל בין המפתח לבין ה ciphertext, בעוד שמבחינה מהותית יש. (יכול להיות שבתורת ההצפנה יש הגדרות על תכולת מידע של מפתח ו ciphertext, אינני בקיא בתחום.) העובדה שאין גבול ברור בין מפתח סתם, לבין מפתח שמכיל טרנספורמציה של רוב
המידע המוצפן, עומדת בבסיס חלק גדול מהלהטוטים שלשל אנשי הדילוגים ומגלי תורת היחסות בקבלה.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2008 11:42 |
|
| |
דפל
מדבריך ניכר שלא הבנת את הרעיון.
אנני רוצה להיכנס איתך לעימות בענין , כי אינך ראוי לכך.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2008 12:38 |
|
| |
מיכה
אם אנו מאמינים כי ה' נתן לנו את התורה- כדבריך את חמשת חומשי התורה-, אז אנו צריכים גם להאמין גם מה שכתוב בה. לא??
במדבר פרק לו פסוק יג
אֵלּה הַמּצְוֹת וְהַמּשׁפּטִים אֲשׁר צִוּה יְדֹוָד בְיַד מֹשׁה אֶל בּנֵי יִשׂרָאֵל בּעַרְבֹת מוֹאָב עַל יַרְדּן יְרֵחוֹ:
דברים פרק לא
(יט) וְעַתּה כּתְבוּ לָכֶם אֶת הַשּירָה הַזּאת וְלַמּדָהּ אֶת בּנֵי יִשׂרָאֵל שׂימָהּ בּפִיהֶם לְמַעַן תּהְיֶה לּי הַשּירָה הַזּאת לְעֵד בּבְנֵי יִשׂרָאֵל .
כשהתורה כותבת בסיום-אלו- המצוות והמשפטים- היא לא כתבה את כל האמת?
כשבסיום משנה תורה היא אומרת, השירה הזאת, היא התכונה לשירה לגמרי אחרת?
(אני מכיר את הגמרא של- כתוב ----שימה בפיהם)
היא לא רומזת אפילו- על סודות או רמזים, כלומר עלי לא להאמין לתורה, אלא להאמין לאנשים מסוגו של דורש אמת?
יהודים עם כוונות טובות, בעלי כשרון, חכמים ונבונים, אבל הם ממציאים את כל מה שהם כותבים על סודות התורה.
אין להם על מה שיסמוכו חוץ מהירהורי ליבם הטוב והפורה.
|
|
| נשלח ב-30/7/2008 12:48 |
|
| |
דורש אמת
לא ביקשתי שיעור במחשבים. אני יודע היטב שאפשר לדחוס הרבה ידע בתוך דברים מעטים.
השאלה היא האם זה מה שקרה.
אם יש בידך להוכיח, לתת דוגמא, או לפרוך - בבקשה.
אם לא, אינך עונה לשאלותי.
אם תוכל לתת - בקיצור - תשובות לשאלותי, בבקשה.
אם לא, שים לינק לדף שבו נמצאות תשובות. (ואני מבקש, לא תשובות באורך ספר. אני רוצה תשובות ב"קובץ דחוס")
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2008 12:49 |
|
| |
ירוחם
מה לך כי תלין עלי .
כבר הביאו את הגמרא שהיה דורש ר עקיבא על כל תג ותג , וחלשה דעתו של משה עד ששמע את ר עקיבא אומר מנין לך זאת ענה הלכה למשה מסיני.
אין שום קשר בין הפסוק שציטטת אל מה שאני מנסה להסביר.
מה תעשה אם 13 דברים שהתורה נדרשת בהם , אלא תאמר שזה בכלל אלו , או שאולי יש לך תשובה אחרת.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2008 12:52 |
|
| |
ירוחם
אתה טוען שהתורה לא רומזת על סודות או רמזים, הבעיה שכדי להסכים איתך, עלי להסכים קודם כל שהיא באמת לא רומזת.
תושב"ע שניתנה, לפי הטענה הרווחת - בסיני - זה שאלה אחרת, שלא נגעתי בה.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2008 13:02 |
|
| |
דורש אמת
אני לא מלין עליך, אתה דוגל ומאמין בדבר שאני לא מאמין בו, בכח אמונתך זו, כמו כל בעל אמונה, הכל כשר בעייניך,
(אני מכיר את זה אישית היתי שם פעם.)
י",ג המידות שהתורה נדרשת בהם, הן לא סודות התורה, זו צורת לימוד, שרבי ישמעל בן אלישע אימץ, והתקבל .
מה לזה ולסודות התורה שאתה מדבר עליהם? זו דרך בלוגיקה של לימוד, סודות זה לא.
המדרש - במנחות כט' על רבי עקיבא- הוא מדרש, זה מטאפורה ונכתב כמטאפורה, אם אתה מאמין באמיתות הסיפור הזה,=
וכבר כתב עליך הרמב"ם את דעתו בהקדמה לפרק חלק.
|
|
|