| נשלח ב-24/8/2008 13:30 |
|
| |
חוק הזהות
טענה#1 (הקדמה): החושים הם מקור הידע היחיד שיש לאדם על העולם החיצוני לו. מי שטוען שזו טענה שגוייה מוזמן להביא דוגמא סותרת (בימינו אין נבואה, ככה שהסעיף הזה נפסל)
ידע חושי מגיע לתודעה, שמבצעת עיבוד ואירגון של המידע.
טענת #2 (חוק הזהות): עיבוד ואירגון נכון של המידע נעשה בהכרח תחת ההנחה שלכל אובייקט יש זהות מסויימת. ברגע שהתודעה מתייחסת למשהו- היא מתייחסת למשהו מסויים. אליו ולא למשהו אחר. ברגע שהיא מתייחסת לאותו הדבר, רק בשינוי מאפיין אחד, למעשה היא כבר מתייחסת למשהו אחר.
במילים אחרות- תהליך מנטלי תקין מתאפיין בכך שהתודעה משייכת לכל אובייקט (שקיומו נצפה ישירות או בעקיפין על ידי החושים ) זהות מסויימת שכוללת מספר מאפיינים. המאפיינים חייבים להיות ספציפיים משום שהזהות חייבת להיות ספציפית.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------- טכנית, אדם יכול לטעון שהמציאות האובייקטיבית (זו החיצונית לתודעה) יכולה להכיל סתירות, ואובייקט דווקא כן יכול להכיל מאפיינים סותרים, או שאחד המאפיינים שלו לא יהיה ספציפי. העיניין הוא שזה יהיה חסר ערך קוגניטיבי, וזה מצביע שבהכרח התהליכים המנטליים של הטוען אינם נכונים. או במילים אחרות- זה יהיה מגוחך.
דוגמאות לטענות שנובעת מתהליך מנטלי שגוי: 1) המחשב שאני כותב בו נמצא לידי ובו זמנית הוא גם לא נמצא לידי. (מאפיין סותר) 2) מסך המחשב שלי הוא ברוחב של 15 אינץ' ובו זמנית ברוחב של 16 אינץ'. (מאפיין שאינו ספציפי)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/8/2008 15:06 |
|
| |
אפיק,
אתה לא מגדיר במה אתה רוצה לעסוק. מהי המסקנה משני המשפטים הללו? מה הקשר ביניהם?
בכל אופן, אני אישית לא מסכים לשניהם.
1. יש מידע שלא מגיע אלינו באמצעות החושים. לדוגמא, המידע שיש אלוקים בעיניי הוא מידע על העולם. הוא לא מגיע אליי באמצעות החושים. גם חוק הגרביטציה לא מגיע אליי באמצעות החושים, שהרי החושים ראו עצמים מסויימים נמשכים לכדור הארץ. הם לא ראו שכל עם בעל מסה נמשך לכדור הארץ. החושים גם אינם רואים את העובדה שהאש היא השורפת את בול העץ המונח בתוכה. ההם רק רואים שלאחר שהוא מונח בה הוא נשרף. כפי שכבר הבחין דייויד יום, אנו צופים בחושינו רק בעקיבה הזמנית שבין שני האירועים, אבל לא ביחס הסיבתי שקיים ביניהם.
2. כשאני מתבונן באידיאה, הרי שזוהי אידאה אידיאלית. כלומר זהו מושג שקיים בעולם האידיאות ולא בעולמנו. הסוסיות היא אידאה כזו. בעולמנו הריאלי יש סוסים ולא סוסיות. הסוסים הם שונים זה מזה, אבל ההנחה היא שהשוני אינו במאפיינים המהותיים שלהם אלא במאפיינים מקריים וצדדיים. האם החלוקה בין מאפיינים מקריים וצדדיים היא תוצר של תצפית? האם המושג סוס הוא בעל מאפיינים מסויימים חד ערכיים? ישנם מאפיינים צדדיים שיכולים להשתנות בין סוסים שונים.
ואם אתה מדבר על תצפית בעצם מסויים, אז מה שאתה מכנה 'חוק הזהות' הוא טריביאלי. אולי תבהיר מאיזו תפיסה אתה בא להוציא.
ובאופן כללי אומר שהתמונה ההכרתית אותה אתה מציג כאן היא תמונה בייקונית, שמבחינה בין שני שלבים: 1. איסוף העובדות - הכרה ותצפית. 2. הניתוח והעיבוד שלהן - חשיבה. זוהי תמונה שכיום כבר ברור לכל שהיא אינה נכונה. אתה יכול לקרוא על זה בכל ספר מבוא לפילוסופיה של המדע (ראה בספר הקורס של האוני' הפתוחה, בדוגמא של זמלווייס, לגבי קדחת היולדות). ובהקשר ההיסטורי תוכל לראות תופעה דומה בספר 'היסטוריה מהי' של א"ה קאר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/8/2008 15:42 |
|
| |
הטענה שמקור הידע היחיד על העולם הוא החושים, היא לא שגויה, היא פשוט מבולבלת. כל אחד הרי יסכים שאינציקלופדיה , האינטרנט , יוטיוב , הם מקורות מידע על העולם והם לא החושים.
המובן שבו החושים הם מקור מידע הוא המובן שבו חוט טלפון הוא מקור מידע. טכנית צריך קווי תקשורת כלשהם בכדי להעביר מידע ממיקום אחד לשני.
נחשוב למשל על קריאה, בלי העיניים (או חוש המישוש ) אין אפשרות לקרוא , אבל
לא חוש הראייה הוא מקור המידע , אלא הספר, התפקיד של החוש הוא טכני לחלוטין, לספק אפשרות
לקרוא.
אז אפשר לערוך ספקולציות לגביח אדם שנולד עיוור חרש ללא חוש המישוש הריח או הטעם , האם בכל זאת יש לו מידע על העולם. לדעת מיכי אדם כזה ידע שיש אלוקים , אני מפקפק בכך וחושב שבמקרה הזה ניתן להסכים עם אפיק , אבל אם בגלל זה החושים הופכים למקורות מידע בלעדיים , למה לא לצרף לרשימה גם חוטי טלפון?
הטענה שהתודעה מארגנת את המידע , היא כבר לא מבובלת אלא שגויה לחלוטין , ידוע שמרבית הזמן המידע מתארגן אצל אדם מבלי שהוא בכלל יהיה מודע לכך. למשל , כאשר אדם הולך ברחוב , נוהג ברכב ועושה כל פעילות שגרתית אחרת, הרי הוא מגיב למידע שזורם אליו בצורה תכליתית , מבלי שיהיה בכלל מודע לפעילותו , המודעות מתחילה רק כאשר יש איזה חריגה מהשיגרה.
וכמובן לא ברור מה לכל זה ולחוק הזהות. הנמנעות של סתירות לוגיות מוסכמת על כולם , למרות שאף אחד לא ישתמש באותו מינוח מוזר , אין לזה כל קשר לזהות ספציפית או לא.
השאלה אם יש מושג של משהו כללי שאפשר לתפוס אותו כשהוא לעצמו (כגון האדם בכללו במנוגד לאדם ספציפי) היא שאלה פילוסופית עתיקת יומים ואפשר להראות פנים לכאן ולכאן , אבל אין לזה כל קשר ללוגיקה והטענה שמי שדעתו כדעת הריאליסטים יש לו תהליך מנטלי לקוי , היא סתם טענה דוגמטית ושרירותית.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/8/2008 18:37 |
|
| |
סטגיראי, אפיק מגדיר את 'חוק הזהות' אחרת מהמקובל בלוגיקה, כבר מזה זמן. אני גם לא מבין למה בדיוק הוא מתכוין.
מאידך, אני חושב שההשוואה לחוטי טלפון אינה נכונה. מקור המידע יכול היות ספר או אינטרנט, אבל השאלה היא כיצד המידע נאסף עבור הספר או האתר באינטרנט. אפיק טוען שאיסוף ראשוני של מידע נעשה רק באמצעות החושים, ולכן אין טעם להביא לכאן ספרים או חוטי טלפון, או בני אדם אחרים. לשון אחר: טענתו היא שהפיכה ראשונית של עובדות ל'מידע', נעשית ע"י החושים.
כאמור, אני לא מסכים לכך, ויש לכך הוכחות פשוטות (שכבר כתבתי אותן כאן בעבר). החושים יכולים לתת לנו רק עובדות פרטיקולריות, כמו עצם פלוני נפל לכדור הארץ. אבל חוק הגרביטציה לעולם אינו תוצאה של חושים בלבד (ושוב, אין כוונתי לספר או אתר אינטרנט, אלא לשלב הראשוני בו ניוטון מנסח את חוק הגרביטציה). הוא הדין לכל הכללה מדעית, שמחברת קו בין נקודות פרטיקולריות שנמדדו בניסוי. הקו הוא תוצאה של עיבוד שלנו ולא של תצפית חושית ישירה. ובכל זאת הוא מכיל מידע על העולם מעבר למה שיש באוסף הנקודות אותן מדדנו (זהו משפט סינתטי, ובו בזמן גם אפריורי, או סינתטי-אפריורי, במינוח קאנטיאני).
אגב, אני לא כתבתי שאדם ללא חושים יודע שיש אלוקים, אלא רק שגם אדם כמוהו יכול לדעת שיש אלוקים. גם בעלי החושים הבריאים לא כולם יודעים זאת. אבל לצורך הפרכת הנחתו של אפיק די לי בזה. בעצם מה שאני טוען הוא שאני לא רואה יתרון לבעלי החושים ביחס לעובדת קיומו של אלוקים, ובכל זאת אצל המאמין זוהי עובדה (=טענה על מצב עניינים ב'עולם'). לכן זוהי דוגמא למידע שלא נאסף באמצעות החושים.
כמובן שזוהי דוגמא בעייתית, שכן יכול האתיאיסט לטעון בגלל זה גופא שהוא אינו מאמין, ולכן הבאתי גם את הדוגמאות של ההכללות המדעיות, שעליהן אי אפשר להתווכח.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/8/2008 19:54 |
|
| |
מיכי, מטרתי היא לעשות סדר וליצור שפה משותפת ביני ולבין שאר המשתתפים כאן. שתי הטענות הנ"ל הן טענות שאין טעם שאני אחזור עליהן בכל אשכול וראיתי לנכון להביא אותן כאן משום שלדעתי יש קשר ביניהן- שתיהן מתייחסות לשאלה "מה הן אבני הבסיס של הידע?"
את שאלת קיומו של אלוהים אני מציע להשאיר לדיון אחר.
הכללות מדעיות הן שיוך התנהגויות מסויימות למאפיינים מסויימים. רק הכרה (מודעת או שלא מודעת) בחוק הזהות יכולה להניב הכללות מדעיות. אתה רואה תפוח. יש לו מאפיינים כלליים דומים מאוד לעוד תפוחים שפגשת בעבר, ואתה מניח שאחד המאפיינים הללו רלוונטי להתנהגות: "המשכות כלפי מרכז כדור הארץ".
תצפיות וחוש המישוש הן תנאי הכרחי להכרה בנכונותו של "חוק הגרויטציה" (שגם אותו אנחנו לא מבינים על בוריו) אם לא היית רואה ולא היית ממשש עצמים, לא היית יודע על קיומם, ובטח לא היית מבין שאחד המאפיינים שלהם הוא להימשך אחד לשני. כפי שדייקת להבין את טענתי: החושים אלו מקורות הידע היחידים של האדם על העולם. מה אתה עושה איתם אחר כך זו שאלה אחרת. אין שום ידע חושי- אין שום ידע.
מהידע החושי ניתן לדלות מידע נוסף בעזרת סיבתיות. מדוע אני טוען שיום טעה? משום שכל דבר מתנהג לפי הזהות שלו. אם הזהות של התפוח שנפל על הראש של ניוטון כוללת את המאפיין של "להמשך למרכז כדור הארץ", אז זה מה שיקרה. התפוח הזה יתנהג בהתאם לזהות שלו, והוא ימשך למרכז כדור הארץ. וכפי שאני מנסה להסביר- אין אפשרות לטעון טענה מבלי להשתמש בחוק הזהות. לכן או שאדם מציג טענות מגוחכות (לדוגמא- דויד יום) או שאדם מציג טענות שאפשר להתייחס אליהן, והן עיקביות עם ההנחות עליה הן מתבססות.
2) אני מתכוון לעצמים מסויימים. כפי שאתה רושם- זה היה אמור להיות טריוויאלי, אבל עובדה שאתה מצטט את דויד יום שהוא דוגמא לאדם שלא הבין זאת.
וכשמדובר על אידאות, גם שם אדם לא יכול לטעון לקיומן של סתירות. (כל עוד הוא מעוניין להפיק משפט או טענה בעלת משמעות) אומנם אדם יכול להגיד ש"כל הסוסים הם בעלי ארבע רגלים וגם לא בעלי ארבע רגליים", אבל זה יהיה משפט מגוחך.
3) לא ברור לי מה לא נכון בגישה שלי. אם הבנתי את התנהלות הפורום, אז יש איזה שהוא ערך בכך שאדם יסביר את טענותיו. מאחר שאני רק יכול לנחש מה לכאורה לא נכון, אני מניח שהשימוש בזיכרון פותר את כל הקושיות הללו. הידע נצבר. הידע השמור בזיכרון, ביחד עם ההסקה הלוגית מאפשר לאדם לקבל ידע נוסף על ידי קישור בין המאפיינים הניצפים ולבין התנהגויות שמתאימות למאפיינים הללו.
הסטגיראי, אירגון רצוני של המידע אינו תנאי הכרחי לתפקוד תקין של האדם. התייחסות לעצמים שקיימים במציאות כאילו יש להם זהות ספציפית- כן. זה מה שרציתי להראות.
לגבי מקורות הידע על העולם- תסכים איתי שאם לא היו לך אוזנים לא היית מבין מה המשמעות של החוויה "צליל". בדומה לזה, ללא ראייה ומישוש לא היית יכול לקבל אינדיקציה לקיומו של מרחב. על טעם ועל ריח אין מה להתווכח (אני צוחק) או במילים אחרות: כל הידע על העולם נסמך על חוויות חושיות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/8/2008 20:30 |
|
| |
כשאני רושם "תודעה" אני מתכוון ליכולת להבדיל ביני ולבין המציאות החיצונית לי. וכמו שרשמתי קודם, זיהוי הקיימים החיצוניים לי נעשה בהתאם לחוק הזהות (בין אם ארצה ובין אם לאו)
|
|
|
|
| נשלח ב-24/8/2008 22:58 |
|
| |
היישום שלך לבעיות של דייויד יום אינו טריביאלי, ולדעתי גם אינו נכון. אני הבנתי את העיקרון שלך אחרת, ואז הוא היה טריביאלי.
אתה מחליט שטיבו של התפוח הוא להימשך לכדור הארץ, ולכן ברור לך שכל תפוח אמור לנהוג כך. אבל זו גופא מנין לך? זו היתה שאלתו של יום. האם העיניים שלך רואות את 'טיבו האמיתי של התפוח'? מה שראית הוא אוסף של תפוחים מסויימים שנופלים לכדור הארץ.
ובאשר למקורות הידע, בהתחלה כתבת שרק החושים, וכעת אתה מסייג זאת יותר וקובע שהחושים הם תנאי הכרחי, אם כי לא מספיק. לתיאור הזה אני מתקרב יותר (אם כי עדיין לא מסכים), אבל ההסתייגות הזו מולידה חולשה בטענתך. אם הסיבתיות ושאר היקשים שכליים (ולא תצפיתיים או חושיים) יכולים להניב ידע על העולם (גם אם על גבי הידע האמפירי הישיר), אז מדוע להניח שהם לא יכולים להניב ידע גם בלי תשתית חושית. אם אתה לא רואה בחושים דרך בלעדית לצבירת ידע, אז לא ברור מה הבסיס לראות בהם תנאי הכרחי ולא מספיק. אולי הוא גם לא הכרחי? לכן הבאתי את דוגמת האלוקים.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2008 11:28 |
|
| |
אתה מחליט שטיבו של התפוח הוא להימשך לכדור הארץ, ולכן ברור לך שכל תפוח אמור לנהוג כך. אני לא רשמתי את זה וזה גם לא נכון. אין שני תפוחים זהים.
אבל זו גופא מנין לך? זו היתה שאלתו של יום. האם העיניים שלך רואות את 'טיבו האמיתי של התפוח'? מה שראית הוא אוסף של תפוחים מסויימים שנופלים לכדור הארץ אני לא מתעסק כרגע בניסיון לדעת הכל על העולם בו אנחנו חיים. אני מתרכז ב"מהו תהליך מנטלי תקין", ומהו תהליך מנטלי שאינו תקין. לצורך העיניין אין לי מושג מה גרם לו ליפול למטה. מה שאני כן יודע זה שאם ברצוני לטעון טענה בעלת משמעות עלי לרשום שהתפוח התנהג בהתאם לזהותו (תהא אשר תהא) להגיד שיש איזה שהוא תפוח שמתנהג באופן אקראי זה שקול ללהגיד שאין לאותו תפוח זהות ספציפית. או בקצרה: עצמים מתנהגים בהתאם לזהות שלהם. כשאני מתבונן על העולם, התודעה שלי מזהה את העצמים. תהליך מנטלי תקין יתבצע בעזרת השלכות לוגיות במטרה לנסות להרחיב את מעגל הידע.
ובאשר למקורות הידע, בהתחלה כתבת שרק החושים, וכעת אתה מסייג זאת יותר וקובע שהחושים הם תנאי הכרחי, אם כי לא מספיק. לתיאור הזה אני מתקרב יותר (אם כי עדיין לא מסכים), אבל ההסתייגות הזו מולידה חולשה בטענתך. אם הסיבתיות ושאר היקשים שכליים (ולא תצפיתיים או חושיים) יכולים להניב ידע על העולם (גם אם על גבי הידע האמפירי הישיר), אז מדוע להניח שהם לא יכולים להניב ידע גם בלי תשתית חושית. אם אתה לא רואה בחושים דרך בלעדית לצבירת ידע, אז לא ברור מה הבסיס לראות בהם תנאי הכרחי ולא מספיק. אולי הוא גם לא הכרחי? לכן הבאתי את דוגמת האלוקים. לא הבנתי על מה לדעתך היקשים שיכליים אמורים לעבוד במידה ואין ידע חושי? אם הבנתי נכון, לדעתך אדם יכול להגות את המשפט הבא: "מעולם לא ראיתי, לא מיששתי, לא שמעתי לא טעמתי ולא הרחתי תפוחים, אבל בכל זאת אני יודע איך לזהות אותם (=טעות) ואני יודע על המאפיין שלהם להמשך לכדו"א".
במילים אחרות: על מנת להתייחס למשהו, עליך לזהות אותו. זיהוי מלשון זהות. עליך לברר מה הזהות שלו. ובפועל זה אומר שעליך לענות על השאלה: "מה הם המאפיינים שלו?"
=================================== הערת שוליים: יתכן שדויד יום מנסה להתייחס ל"תכונות" של האובייקטים. אבל לדעתי זה ניסיון עקר וחסר תוכלת. תכונה זה משהו פנימי שגורם לאובייקט להתנהג כפי שהוא מתנהג. ז"א שזו בעצם בקשה לידע על ה"תוכן" של האובייקט. אבל אי אפשר להתייחס ל"תוכן" של הישויות בעולם, משום שהוא נגרר מה"תוכן" של חלקיקי היסוד, וזה משהו שבהכרח אינו נגיש לחושים ושההשלכות ממנו אינן נגישות להם. מדוע אני חושב ככה? משום שעל מנת לקבל ידע על חלקיקי היסוד אתה נדרש להשתמש בהם ובמאפייניהם. ז"א שחקר התכונות של חלקיקי היסוד מחייב אותך כבר לדעת את התוכן שלהם. חסם הידע הזה הוא די ברור לי, גם אם לא הצלחתי לנמק אותו. בכל אופן- דויד יום לא תרם מאומה להרחבת הידע האנושי (אם כבר אז להיפך) ולא זה נושא השירשור.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/9/2008 01:06 |
|
| |
והפעם, מתכון לפני השינה, ליצירת תודעה מבולבלת ומעורפלת: "צדיקים אנחנו ולא חטאנו, אבל חטאנו".
*כאמור, משפט לפיו אני X ובו זמנית אני לא X , הוא משפט חסר ערך קוגניטיבי. לילה טוב.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/9/2008 01:15 |
|
| |
[למקרה שהתכוונת ברצינות: אבל=אמנם,אכן. כמו "אבל אשמים אנחנו" (בראשית מב כא). וכמדומה שהדברים עתיקים.]
תוקן על ידי מרחביה ב- 22/09/2008 2:03:58
|
|
|
|
| נשלח ב-22/9/2008 07:55 |
|
| |
[אפיק,
האם אתה מחפש עולם בלא סתירות ובלא מורכבויות? נדמה לי שכזה יש רק בספרים מסויימים. בעולם המציאותי - עד כמה שאני מבינה אותו - יש לא רק נוסחאות מתמטיות ו/או הגדרות של שחור ולבן אלא גם שירה.]
|
|
|
|
| נשלח ב-22/9/2008 12:29 |
|
| |
מרחביה, "עתיקות" היא לא כלי לבחינת אמיתותם של דברים או טענות. חוק הזהות- כן.
לגבי הפרשנות למילה "אבל"- זה לא משנה מאומה. בשורה התחתונה המשפט טוען שאני X ובו זמנית אני לא X.
אמשלום, אני מחפש אמת. נעים מאוד להכיר. מי שרוצה לשקר מוזמן להציע את מרכולתו למישהו אחר, לא לי.
ואגב, אין כאן שום קשר למתמטיקה. רק אדם שלא מבין מה היא מתמטיקה יכול לטעון טענה שכזו לאחר פירוט הדברים לעיל.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/9/2008 12:39 |
|
| |
מה זה העמארצות הזאת (חשבתי שהסוג הזה קיים רק בבדיחות)??? אין אנחנו עזי פנים לומר: "...צדיקים אנחנו ולא חטאנו" . אבל (=אכן) חטאנו ...
תוקן על ידי הסטגיראי ב- 22/09/2008 12:39:43
|
|
|
|
| נשלח ב-22/9/2008 12:43 |
|
| |
והנה עוד משהו להוגיע את מוחו של אפיק : שובר כל עצמותיו אחת מהנה לא נשברה (תהלים לד) , איך יכול להיות שהוא שובר כל עצמותיו ואף אחת מהן לא נשברה???
|
|
|
|
|
| נשלח ב-22/9/2008 13:03 |
|
| |
הסטגיראי, ישר כוחך (גם צירוף מילים שאינו ברור לי לגמרי), סוף כל סוף תגובה לעיניין!!
מודה ומתוודה שלא התעמקתי בפסוק (שכן אני נחרד כל פעם לראות את הרשימה של החטאים שאני בקושי מבין מה המשמעות שלהם, ואני עוד אמור להגיד שאני עשיתי אותם...)
לגבי תהילים, כמדומני הפסוק הוא דווקא "שומר עצמותיו..."
|
|
|
|
| נשלח ב-22/9/2008 13:24 |
|
| |
ישר כוח= שכוחך יתישר ויחזור לקדמותו,
ולמה אומרים את זה למי שאומר דבר תורה? ומי שעולה לתורה?
הגמרא אומרת- תורה מתישה כוחו של אדם. כלומר כל העוסק ומדבר דברי תורה כוחו נחלש, ולכן מאחלים לו- יישר כוחך.
בידיש זה נשמע- שקוייך!! הם כנראה לא מבינים מה שאומרים, ולמה. כמו העמרצים של הסטיגראי
אגב דובר יידיש שאל פעם, אומרים- ברוח שמר- (ברוך שאמר) אם ברח איך שמר?
|
|
|
|
|