בית פורומים עצור כאן חושבים

ארבה ולא אסור?!

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-11/12/2002 10:38 לינק ישיר 
ארבה ולא אסור?!

שלמה המלך אמר ארבה ולא אסור

איך זה יכול להיות?

אם ''ולא אסור'' אז למה ''ארבה''????

תוקן על ידי - מבחן on 12/11/2002 10:55:32 AM

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/12/2002 07:45 לינק ישיר 

אולי לעוצומה מלכותית? חברות אולי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/12/2002 18:23 לינק ישיר 

מכאן הוכחה שכאשר אדם נגוע........
הוא פשוט נגוע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/12/2002 19:04 לינק ישיר 

פגית
זאת לא חוצפה????
האמת גם אני חשבתי על זה אבל
זה נראה לי חוצפה
כי כל האומר.... חטא:
אינו אלא טועה

תוקן על ידי - מתענין - 12/12/2002 7:04:50 PM

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/5/2007 15:34 לינק ישיר 

אז מי מביא חטאת המזיד?

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/5/2007 15:51 לינק ישיר 

"גם בימים ההם ראיתי את היהודים השיבו נשים אשדודיות עמוניות מואביות , ובניהם חצי מדבר אשדודית ואינם מכירים לדבר יהודית וכלשון עם ועם. ואריב עמם ואקללם ואכה מהם אנשים ואמרטם ואשביעם באלוקים אם תתנו בנותיכם לבניהם ואם תשאו מבנותיכם לבניכם ולכם, הלוא על אלה חטא שלמה מלך ישראל .."(נחמיה יג כג

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/5/2007 16:12 לינק ישיר 

גם ר' ישמעאל אמר אני אקרא ולא אטה.
כדאי לשים לב שגם למסקנה הוא לא חזר בו ואמר שאכן היה עליו לשמור את ההלכה גם אם אין סיכון. הוא רק טען שהתברר שכן היה סיכון (כלומר זוהי טעות בהערכת מציאות ולא בהלכה). ובאמת ראיתי בספר יישובי קושיות על רעק"א ('חזות קשות' כמדומה) בסוף ביצה שטוען כן להלכה: שלת"ח שאינו חושש שיטה מותר לקרוא לאור הנר. וכנ"ל לכל דרשות חז"ל. ובזה הוא מיישב קושיא של רעק"א שם (סוף ביצה).
ויסוד הדברים הוא בשאלה האם האיסור הוא הקריאה לאור הנר, או שהאיסור הוא כניסה למצב שבו יש חשש שמא יטה. רי"ש סבר כצד השני.
וכעת יתבאר כמין חומר הנהגתו של שלמה המלך. הוא חשב שהפסוק שאוסר ריבוי נשים זה אינו איסור עצמותי, אלא רק איסור שהוא גזירה דאורייתא, ויסוד האיסור הוא כניסה לחשש שמא ירבה. הוא העריך שלא ירבה, ולכן לא חשש לאיסור. השאלה היא האם בדאורייתא אפשר לפרש איסורים כך. וראו בשורש החמישי לרמב"ם בעניין זה, וברמב"ן שם.
ושם מתבאר ברמב"ם (וכן הוא בפיהמ"ש בסנהדרין) שריבוי הנשים שנוי במחלוקת משולשת במשנת סנהדרין, האם האיסור קשור להטיית הלב או שאלו שני איסורים נפרדים. ולצד זה אין כל קושיא כאן. שלמה רצה הרבה נשים כי בא לו. אבל הוא לא רצה להטות את לבו. ואין קשר בין ריבוי נשים להטית הלב (למשל, במצב של ריבוי נשים כאביגיל).
זוהי סוגיא מרתקת ברמה הלוגית (הדעות של דרישת טעמא דקרא מתחלפות שם, וההשלכות מעניינות מאד), ואכ"מ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/5/2007 16:50 לינק ישיר 

קצת תמוהה מסקנתך. המשנה אומרת לא יקרא לאור הנר. בלי הסבר, למה לא יקרא.

הגמרא מסבירה את הסיבה למה לא יקרא.(לא מסבירים טעמי מצוות)

רבי ישמעאל חשב אם זו הסיבה, שמה יטה. אני יכול להזהר ולא אטה. והוא היטה.
, ואז הוא אמר כמה גדולים הם דברי חכמים שאמרו לא יקרא, בל סיבה והסבר למה לא

מסכת שבת דף יא.

משנה. לא יצא החייט במחטו סמוך לחשכה - שמא ישכח ויצא, ולא הלבלר בקולמוסו. ולא יפלה את כליו, ולא יקרא לאור הנר.

גמרא מיתיבי: לא יקרא לאור הנר שמא יטה. אמר רבי ישמעאל בן אלישע: אני אקרא ולא אטה. פעם אחת קרא ובקש להטות. אמר: כמה גדולים דברי חכמים, שהיו אומרים לא יקרא לאור הנר!

מיתיבי: לא יקרא לאור הנר שמא יטה. אמר רבי ישמעאל בן אלישע: אני אקרא ולא אטה. פעם אחת קרא ובקש להטות. אמר: !

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/5/2007 17:28 לינק ישיר 

לא הבנתי את לשון השאלה הפותחת. הרי כל הרעיון הוא ששלמה אמר בליבו שיוכל להרבות בלי שיגיע לכלל "יסור".

אבל שאר הדברים נאים וחשובים.

בעניותי, לא כל כך הבנתי את חילוקיו של מיכי (בגלל חסרון הקורא, כלומר אני וכנראה לא הקדשתי להם מספיק זמן).

נראה לי שהדגש כאן אינו על המבנה הפורמלי של ההלכה והגזירה, בין אם זו גזירה מהתורה כמו אצל שלמה או מדבריהם כמו קריאה לאור הנר.

השאלה היא אם אדם רשאי לפטור עצמו מדין בתורה או מדרבנן משום שהוא רואה עצמו נעלה ממנו, שהחשש לא קיים לגביו, ולהפך, הוא ירויח יותר ויתעלה יותר מהתעלמות מן הדין.

(אני משער שמיכי ניסה לעגן זאת בתפיסות פורמליות שונות של גזירות, דאורייתא ודרבנן, וזה בהתאם לגישה הישיבתית המקובלת עלינו, שאין תלמיד חכם חוטא אלא שיש לו "מהלך",אבל אפשר שלא צריך להגיע לידי כך).

זה ברור לגבי ר' ישמעאל, שרצה בסך הכל ללמוד. זה קצת פחות ברור לגבי שלמה, אך יש ללמד זכות שרצה סוסים כדי לחזק את הצבא ונשים כי היה בכך מעשה ברית פוליטי.

והלקח הוא, כמו בשיטות המוסר, שאדם אינו צריך לסמוך על עצמו ואין הוא רשאי להאמין שהוא רציונלי מספיק להיזהר ולא להיכשל. והא ראיה, ששני גדולי העולם, שלמה ור' ישמעאל, נכשלו.

נסיון לשפר את לשון השאלה הפותחת שלי.

תוקן על ידי מיימוני ב- 27/05/2007 17:26:06

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/5/2007 18:11 לינק ישיר 

הרמב"ם בשמונה פרקים פ"ז אומר בפשטות: 'כי מצינו לשלמה פחיתות מדות והיא "רב התאווה" בבאור בהרבות נשים, וזה מפעולות תכונת רב התאווה.   

"מפני מה לא נתגלו טעמי התורה ? שהרי שתי מקראות נתגלו טעמן ונכשל בהן גדול העולם. כתיב: לא ירבה לו סוסים - ולא ישיב את העם מצריימה. ולא ירבה לו נשים- ולא יסור לבבו (דברים יז טז-יז)
אמר שלמה: אני ארבה ולא אשוב, אני ארבה ולא אסור. וכתיב (מלכים א - י, כט) ותעלה ותצא מרכבה ממצרים וגו' - וכתיב (שם יא,ד) ויהי לעת זקנת שלמה המלך נשיו הטו את לבבו"
(סנהדרין כא)

ברמב"ם "ספר המצוות" (לא תעשה שס"ה) כתב: "וכבר באר האל יתברך בכתוב טעם  מצוות אלה, רצוני לומר : 'לא ירבה לו סוסים' 'לא ירבה לו נשים'...ובעבור שנודעו הטעמים וסבתן הגיעה בעבורן נטיה מהדת...כי אם זה השלם בחכמה הגדול במעלה כבר דימה וחשב שאין הפעולה הזאת בהכרח סבה לעבירה ההיא - מה יהיה שכל ההמון עם חולשתו? הנה יחשבו בהם ויאמרו: כלום היה אסור כך, או צווה בכך - אלא מפני כך, אני אהיה נזהר מהדבר בעבורו צווה המצווה הזאת ולא אשים לב עליה - ואז יהיה נפסד יושר הדת .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/5/2007 22:51 לינק ישיר 

מיכי

לכל הפחות תתייחס לדברי המקרא שאומר ששלמה חטא כמחלוקת - אחד (המקרא) אומר חטא ואחד (חז"ל) אומר לא חטא , ואלו ואלו דברי אלוקים חיים. אבל מנין אתה שואב את הסמכות לומר שלא היה שום חטא? ואולי כשם שחז"ל הוציאו את הכתוב מפשטו גם אנו רשאים להוציא את חז"ל מפשטם, וא"כ חזרנו לכך שזכותי לומר ששלמה חטא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/5/2007 23:04 לינק ישיר 

מבקר,
מי אמר ששלמה לא חטא? חזרתי והזכרתי את המדרש כמקור שמנסה לטעון ששלמה לא טעה בהערכת המציאות (שכן רק הקב"ה גרם לו לחטוא) אלא התווכח על עצם הדין (כלומר על העיקרון שאם מישהו לא יחטא גם הוא מחוייב לגזירה). כבודו של הפשט במקומו מונח, אך גם של הדרש.

טענתך האבסורדית, לפיה חז"ל חולקים על המקרא, יכולה כמובן להיות מופנית כמעט כלפי כל דרש: התורה אומרת עין תחת עין, וחז"ל חולקים עליה וקובעים: ממון. המקרא אומר שדוד חטא, וחז"ל חולקים ואומרים שהוא לא חטא. וכן על זו הדרך. אז במה שונה המדרש הזה?

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/5/2007 23:06 לינק ישיר 

מיכי

מדבריך (ומדברי כל האוחזים בהשקפתך) נראה כאילו לחז"ל היה פשוט שדוד ושלמה לא באמת חטאו. ובכן עכשיו ברור לגמרי מה הכוונה כל האומר דוד חטא אינו אלא טועה. חז"ל ראו שיש מעטים המאמינים שדוד אכן חטא, וכל העם מחזיק אותם לכופרים בחז"ל. לכן בא ר' יונתן וחידש - כל האומר דוד חטא אינו כופר אלא טועה. אי נמי ראו חז"ל ברוח קדשם שיבוא יום שאנשים יאמרו שדוד כן חטא, וכנגדם יאמרו המאמינים שהם 'כויפרים'. לכן הקדימו חז"ל תרופה למכה ואמרו שהאומר כן אינו אלא טועה ולא כופר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/5/2007 23:22 לינק ישיר 

הרב מיכי
משום מה רק עכשיו ראיתי את תגובתך על רי"ש.
מה שטענתי היא  רי"ש אמר שלא צריכים לתת הסברים למצוות. המשנה אוסרת לקרא לאו הנר בלי כל הסבר, ועל זה אמר רי"ש  כמה גדולים הם דבריהם, בלי סיבה
הגמרא נתנה סיבה ובכך הכשילה.
וכך התורה אם לא היתה נותנת סיבה לאיסור לא ירבה לו נשים. שלמה לא יכל להרשות לעצמו להכשל,
אם יש טעמיי למצוות זה לרועץ, וזה מה שאמרתי.
כל האומר דוד חטא טועה, את זה כולם מצטטים וזוכרים, אבל את  מה שבהמשך הגמרא מסבירה בסרקזם, רבי מהפך בזכותי דאבויה, רבי שומר על כבוד המשפחה שלו, זה אף אחד לא מוסיף
הדיון כאן על שלמה מתעלם בכלל מהפסוקים המפורשים בנ"ך. ומגמרא מפורשת בסנהדרין פרק חלק, האומר כי חכמים רצו להכריז על שלמה שאין לו חלק לעולם הבא.
וריב עם הרמב"ם מוטרדת שהוא קורא לא תאוותן

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/5/2007 23:34 לינק ישיר 

מיכה,
לא הבנתי מאומה. ועד כמה שהבנתי, נראה לי שאתה לא הבנת מאומה מדבריי. מהי אותה 'השקפה' שאתה מייחס לי. רק בהודעה שלפני דבריך כתבתי שאיני חולק על כך ששלמה חטא (לפי הפשט), והמדרש שאומר שהוא לא חטא מנסה לטעון טענה לגבי הערכת מציאות ולגבי מחוייבות להלכה בלי קשר לטעמים.

ירוחם,
המשנה יא ע"א מביאה כמה תקנות ולרובן היא עצמה מביאה טעמים. רק לקריאה לאור הנר לא הובא טעם במשנה (אלא בברייתא). אם המסקנה היא שאין לומר טעמים וזה מה ששיבח רי"ש, אז המשנה עצמה סותרתו.
יתר על כן, הגמרא עצמה שם מביאה כמה מסקנות שנגזרות מהטעם של 'שמא יטה' (מדורה, שומר וכדו').
על כן נראה מהגמרא שרי"ש התפעל מעצם הגזירה והודה שבאמת הערכת המציאות שלו היתה שגויה (כלומר שיש חשש סביר שיבואו להטות וטוב עשו חכמים שגזרו), ולא כדבריך שהוא הסיק שאסור לומר טעמים. ישנן טענות בחז"ל שאין לומר טעמים שהרי מקראות שנתגלה טעמם נכשל בהם גדול העולם (שלמה), כפי שהובא לעיל. לא נראה שזו היתה כוונת רי"ש בדבריו.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/5/2007 23:42 לינק ישיר 

מיכי ,

ההודעות שלנו נכתבו במקביל,

עמך הסליחה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ארבה ולא אסור?!
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext