| נשלח ב-31/7/2009 12:08 |
|
| |
לימוד תורה - למה ?
אני מודה שהשאלה שלי קצת מפתיעה.
אבל למה לפי דעתכם צריך ללמוד תורה? (דגש על לימוד גמרא)
שמעתי הסברים שונים בנושא שלא הניחו את דעתי-
לדוגמא: הסבר של הרב קוק שלימוד גמרא נועד כדי להבין את השכל של ה' ולקבל "שכל של תורה", הסבר של הרב שטיינזלץ שכשאדם לומד תורה הוא "חושב יחד עם ה'" ולכן לימוד גמרא נועד כדי להתקרב לה'.
מה דעתכם?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2009 12:39 |
|
| |
קידושין דף מ.
וכבר היה רבי טרפון וזקנים מסובין בעלית בית נתזה בלוד, נשאלה שאילה זו בפניהם: תלמוד גדול או מעשה גדול? נענה רבי טרפון ואמר: מעשה גדול, נענה ר"ע ואמר: תלמוד גדול, נענו כולם ואמרו: תלמוד גדול, שהתלמוד מביא לידי מעשה.
לכאורה על פניו -גם לפי הסיכום- הלימוד חשוב רק כשהוא מביא לידי מעשה,
האדם הרוצה להיות ולחיות לפי ההלכה חייב ללמוד אותה. סביר ונכון.
אבל היום הרי אף אחד מהלומדים, לא משתמש בלימוד שלו למעשה, למרות שיש רמב"ם שולחן ערוך, קיצור, משנה ברורה וכו' וכו',
כשמגיעים לידי מעשה הולכים לשאול את הרב- כי כך הם אילפו אותם-, אז בעצם באמת בשביל מה ללמוד גמרא,
לחדד את השכל, יש עוד הרבה נושאי לימוד שיעשו זאת. להתקרב אל ה'? תורת ה' מקרבת לכותבו, אבל את הגמרא הרי לא ה' כתב?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2009 12:43 |
|
| |
ברוך הבא לפורום,
אנא הסבר ביתר פירוט את שאלתך,
חובת תלמוד תורה הינה מצות עשה שאף נאמרת ע"י פעמיים ביום בעת קריאת שמע, וזו הסיבה ללימודה!
האם שאלתך היא כיצד בלימוד הגמרא מתקיימת מצווה זו?
האם שאלתך היא על היקף מצוות 'תלמוד תורה' ? ['והגית בו יומם ולילה']
או שמא שאלתך היא שאלת טעמי המצוות, ומשום מה אתה בוחר להציג את הרב קוק ושטינזלץ לפני הרמב"ם והחינוך?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2009 15:02 |
|
| |
אפשרי
חובת תלמוד תורה הינה מצות עשה שאף נאמרת ע"י פעמיים ביום בעת קריאת שמע, וזו הסיבה ללימודה!
בא נניח- שאפשרי ללמוד מקריאת שמע- מצוות ת"ת, זה אמנם לא כתןב במפורש, אבל אפשרי.
שם גם כתוב במפורש ולא ברמז- ואספת דגניך ותירושך ויצהרך- מצוה מודגשת - ומשולשת או יותר.
גם על כך תגיד שזו מצוות עשה? מכיון שזה כתןב בקריאת שמע? ואנו אומרים זאת פעמיים ביום.!!!???
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2009 15:22 |
|
| |
א. אני התכוונתי ל'ודברת בם' [שכעיקרון הולך על קר"ש, סה"מ י'] ול'ושננתם לבניך'. [שממנו נלמד חיוב תלמוד תורה, סה"מ יא]
ב. אתה יודע טוב מאוד, שלא התכוונתי שבגלל שאנו קוראים בק"ש את הפסוקים הללו, לכן יש להם משמעות לחיוב ללימוד התורה. [אני כתבתי שלא רק שזו מצוה, אלא שאנו קוראים את מקורה בתורה פעמיים ביום!!]
ג. מה ענית על עצם טיעוני, האם אינך מסכים איתי שהסיבה ללימוד התורה, היא העובדה שנצטוינו בכך.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2009 16:34 |
|
| |
אני אבהיר קצת את עצמי..
כתוב בתורה : "ולמדתם אותם את בניכם..", ו-"ושננתם לבניך" ו"דברת בם" מהפסוקים הללו נראה בפשטות שצריך ללמד את הבנים תורה כלומר המצווה בללמד ולאו דווקא ללמוד, ומהפסוק השלישי שיש חובה לקרוא קריאת שמע. אבל מניין שצריך לעסוק בלימוד גמרא ולהבין וללבן כל מצווה לפרטי פרטים..לי אישית נראה שמצד דינא דאורייתא החיוב הוא ללמוד בבוקר ובערב הלכה או תורה או לכל הפחות לקרוא ק"ש. אבל נראה לי שבלימוד גמרא יש משמעויות חשובות נוספות ותכלית מסויימת שהיא מעבר לשם יציאת ידי חובת המצווה. ורציתי להבין למה בדיוק יש חשיבות ללמוד גמרא - למה לא ללמוד פשוט שו"ע או משנ"ב או אפילו ספר החינוך?כדי לדעת מה ההלכה תכל'ס?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2009 16:55 |
|
| |
ידידי,
אתה נוגע בסוגיות הלכתיות מפורשות, ראה מנחות דף צט [ומכיוון שאיני יודע אם מותר לומר דבר זה בפני עם הארץ אעצור כאן (אני לא מתכוון אליך!)]
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2009 17:24 |
|
| |
אפשרי
האם לא מן ההגיון הפשוט שמצווה כה חשובה כתלמוד תורה- יזכה בתורה לכתיבה מפורשת?
ולא ללמוד אותה בעקיפין,
ללמד את הבנים- מכך אתה לומד שצריך ללמוד תורה? כל היום? או כדברי רשב"י מספיק לקרא שמע פעמיים ביום,
מה שנשאל כאן- ולא ענית. האם אגדות רבא בר רב חנא או יתר סיפורי התלמוד- יש עליהם דין תלמוד תורה?
האם ההתחכמויות של רש"ש או של ר' חיים- יש עליהם דין ת"ת, ואם כן למה?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2009 20:11 |
|
| |
נו בחייאת מה זאת השאלה הזאת?
|
| נשלח ב-1/8/2009 21:02 |
|
| |
שבוע חדש, ודרך חדשה, בהצלחה, אוהב התורה..
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2009 23:13 |
|
| |
אוהב התורה
בתורה לא כתובה מצווה מפורשת ללמוד תורה!!!!
אפילו מתקני הברכות הרגישו בקושי הזה- ולכן אין ברכה מפורשת -ללמוד תורה- כשם שמברכים על יתר המצוות. במישרים- ולא ברמז, -
ללמוד פשוט.- ולא לעסוק- ולא נותן התורה וכד'- פשוט- אשר קדשנו .... ללמוד תורה, אל תתחכם ותביא רמזים, כמו כל מצווה.
בכל מקרה לא כל ספר או מאמר מפולפל שמזכיר בקושי משהו מהתורה, נקרא תורה!
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2009 03:32 |
|
| |
אפשרי, למה אתה נכנס איתם לקטנות בא ניגש לעצם הענין, מניסיון אישי, כמעט כל נושא שאני לומד מביא לי ניואנסים הלכה למעשה,וכך היא צורת מסירת התורה שבכל דור מתחדש עוד ועוד כמו שלפני האמוראים לא ידעו בסיס בהבנת התורה וכן בראשונים נוסף בהבנת האמוראים וכן הלאה עד ימינו.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2009 03:33 |
|
| |
אפשרי, למה אתה נכנס איתם לקטנות בא ניגש לעצם הענין, מניסיון אישי, כמעט כל נושא שאני לומד מביא לי ניואנסים הלכה למעשה,וכך היא צורת מסירת התורה שבכל דור מתחדש עוד ועוד כמו שלפני האמוראים לא ידעו בסיס בהבנת התורה וכן בראשונים נוסף בהבנת האמוראים וכן הלאה עד ימינו.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2009 03:34 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2009 04:06 |
|
| |
לימוד התורה הוא המטרה בפני עצמה. ההנחה בשאלה היא שלימוד התורה הוא אמצעי עבור מטרה אחרת, אך אין זה כך, ולימוד התורה הוא התכלית ולא האמצעי.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2009 07:29 |
|
| |
מעצמה, ברוך בואך לפורום!
אחרי ששאלת אותי שלש פעמים למה אני נכנס לקטנות? אני לא בדיוק יכול להתעלם!
לא הבנתי את דבריך, באיזה הקשר, ועל מה הם נאמרו?
לדעתי, אין השאלה כאן עסוקה בקטנות או בגדולות, אלא פשוט בעובדות, מצות תלמוד תורה נובעת מן החיוב, ולא משום סיבה אחרת.
פרשנותו של ירוחם [שהיא בהחלט מפרגנת!] לשאלתו של פותח האשכול, היא נראית לי לא עניינית לאשכול, ובמקום לעסוק בעצם לימוד התורה, היא עוסקת בהגדרתה של מצוה זו, ובהיקפה. [האם האגדתות והרש"ש נחשבים לדברי תורה?]
|
|
|
|
|