בית פורומים עצור כאן חושבים

השורפן - חסיד ! אימת הציפורניים.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-19/11/2009 16:27 לינק ישיר 
השורפן - חסיד ! אימת הציפורניים.

"השורפן - חסיד" והפעם אין זו אימרה של פונדמנטיליסטים חרדים על נשים לא צנועות, אלא דווקא על ציפורניים.
 בתלמוד כתוב שמי שזורק ציפורניים הוא רשע, ומי שקובר אותן הוא צדיק ומי ששורף אותן הוא חסיד.
וכאן הבן יקיר לי זלמן שואל: שו הדא ??? יש למישהו הסבר הגיוני לדבר הזה? מה הפארנויה מציפורניים? ( מזכיר לי את סאשה כהן בסרטו האחרון עם המורה לקרטה) למה צריך לשרוף אותן? ולקבור? מה כל זה?

חשבתי שאולי זה קשור לקטע פסיכולוגי, הציפורניים חלק מהאדם, וייתכן שברגע שחלק מגופו זרוק מת, עלול לערער לו את שלוות הנפש ולהכניס אותו למחשבות נוגות בדבר קץ כל בשר. ככה ששריפת הציפורניים משמידה ראיות ועוזרת לתהליך ההדחקה הנחוץ לחיים סדירים.

אבל מהתלמוד נראה שזה עניין של רוח רעה.הסכנה היא שמא תעבור עליהם אשה מעוברת ותפיל , וזה דווקא כשהציפורניים זרוקות באותו מקום בו הן נפלו לראשונה ( ככה מהתלמוד במסכת מועד קטן). ואפילו כשהתלמוד מנסה למזער את החשש ולתלות את הסכנה במקרים מאד ספציפיים, בכל זאת המסקנה היא שצריך לחשוש בכל מצב ( בתלמוד במסכת נידה).

בפירוש התוספות מביאים הסבר מתוך ספר הערוך  למה מי ששורף את הציפורניים שלו הוא חסיד? כי מי ששורף חלק מגופו שנעקר ממנו, גורם בכך להיחלשות גופו כמו שכתוב בתלמוד במקום אחר ( לדעתי - עניין פסיכוסומטי מובהק) וכיון שישנה סכנה לאשה מעוברת מהציפורניים הוא מוכן לסבול על עצמו את הכחשת גופו והעיקר שלא תפיל אשה בגלל הציפורניים שלו.( במילים אחרות: קדוש מעונה ).

לדעתי אולי אפשר הסבר אחר:

מי שזורק ציפרניים הוא רשע - כי הוא סתם מזלזל בדברי חכמים שאמרו לא לעשות כך.
מי שקובר אותן הוא צדיק - כי הוא הולך בדיוק לפי חכמים.
מי ששורף אותן הוא חסיד - כי הוא מוכיח שהוא יודע שאין רוח רעה ואינו חושש אפילו להכחשת גופו. אבל בכל זאת מכבד ומודע לחששות ולדמיונות של אחרים החוששים מרוח רעה.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/11/2009 17:52 לינק ישיר 

אם זכרוני אינו מטעני ר"א בן הרמבם במאמר על ההגדות שנדפס בהקדמה לעין יעקב אומר שסיפור הצפרניים הזה לא באמת עובד, עיי"ש

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/11/2009 18:02 לינק ישיר 

שנרב,

לאור מה שכתבתי היתכנות ההתרחשות יכולה לפעול בתלות המקומות. כלומר זה עניין תרבותי. בכפרים נידחים חשוכי אפילת הדעת ומרובי הדימיון - אכן יש סכנה בציפורניים.

ולדעתי אולי לזה רמזו חז"ל שהן אינן מזיקות אלא במקומן. כלומר באיזור פעילותן. הן מותנות מקום. ומאידך עוד הוסיפו ואמרו "אשה בבית המדרש לא שכיחא" כי הנשים מרובות חרדות ובפרט המעוברות ולכן סכנתן גדולה יותר עקב הדימיון הרב. אך בבית המדרש שהוא מקום הדעת, אין לחוש.

הר"א בן הרמב"ם כראציונליסט או מיסטיקן פילוסופי , ודאי שלא יכול לראות את הפעולה הזו. עצם טבעו סותר כל סיכוי להתרחשות שכזו.

תוקן על ידי מחדיר_אור ב- 19/11/2009 18:03:49

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/11/2009 18:11 לינק ישיר 

מחדיר,
אתה עושה אקרובטיקה מופלאה, שלא לצורך, ועל הדרך מסלף את דברי הגמרא.
אין לי כלים לקבוע האם ומה עושים ציפורניים על הקרקע לאשה מעוברת, אבל נראה שלכותב בעצכ"ח (לפחות אחד כזה) זה גורם להתקשות בקריאת פשט גמרא, ולו רק בגלל זה נראה שצריך לומר שהשורפן חסיד...
הלא כן ? :-)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/11/2009 19:38 לינק ישיר 

איש ציפור,

עזוב זה שאני מסלף את דברי הגמרא עד כדי גרימת קושי שלא מדעת:) הודעתך קשה להבנה לא פחות. היכן הוא הסילוף בדיוק?

אני טוען שכל העניין הוא פסיכולוגי ( סגולי) פסיכוסומטי ונרמז בדברי חכמים. הרי זה כאומר " ישרפו דברי תורה ואל ימסרו לנשים" שפירושו לדעתי, מוטב להעלים על דברי תורה ולו רק כדי שלא תפלנה ולדותיהן. גם כאן, אם נגלה להן שאין חשש בציפורניים, הרי לא ישמעו לנו מרוב פחדים וחרדות. לכן מוטב לקבל את ההנהגה הזו בהסתייגות, והחכם יבין כבר מדעתו, וישרוף את הציפורניים עד כלות.

יתירה מכך אפילו בפירוש המובא מהערוך ( שיש ראשונים שהוא למעשה בשם תלמוד ירושלמי)  מובא ששריפת הציפורניים היא הפסד סגולי לגוף ובכל זאת החסיד לא נמנע. כלומר החסיד דנן אינו חושש מעניינים סגוליים. אשריו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/11/2009 22:54 לינק ישיר 

אתה יודע מה בקריאה שניה המילה "רמזו" אולי מוציאה את העוקץ מהביקורת שלי,
נו מילא שיהיה. :-)
ליל מנוחה.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2009 00:57 לינק ישיר 

ה"נמוקי יוסף" על מו"ק יח' מפרש שהציפרניים מסוכנות לאשה מעוברת מפני המיאוס, דהיינו שמרוב גועל היא יכולה להפיל.
הסבה שייחסו לצפרנים גועל כה גדול (כינו את הלכלוך שתחתיהם "צואה", במסכת  נדרים על התנא שהכניס ידו לתוך הקערה "עד מתי אתה מאכיליני צואתך"), אולי ניתן לשער שבפעולת ניקוי הגוף בבית הכסא תמיד היו מעורבות הידיים, ותחת הצפרניים יכל להצטבר צואה כפשוטו.
ולפי זה נראה שלא מדובר בצפורן אחת סתמית, אלא כשאדם מתיישב פעם בשבוע וגוזר את כל צפרניו, משאיר לאחר מכן על מקום ישיבתו ערימת צפרניים סרוחות, זה בהחלט מעשה המתאים לכינוי "רשע". ו"כיון דאשתני" המוזכר שם בגמ', (מדובר על ר' יוחנן שזרק צפרניו בבית המדרש, ועל זה אמרו שהסכנה היא רק לאשה שאינה בבית המדרש, ואפילו אם יצאו הצפרנים לחוץ "כיון דאשתני אשתני") ייתכן שהכוונה שלאחר שהיו הצפרניים על הרצפה ונדרסו בעפר והתפזרו כה וכה כבר אין הם יוצרים את אותה תחושת גועל אותנטית המתוארת לעיל.
אגב, ר' יוחנן לא חשש לדעת המקובלים שצפרניים יכולים להזיק גם לגבר.
ולגבי "שורפן חסיד", בעיני דוקא מוצא חן פירושו של מחדיר אור שהכוונה חסיד משום שמהדר לשמוע בקול חכמים. וכמו שמסופר על החפץ חיים שפעם נפלה צפורן של אשה לתוך המקוה, והבלן לא הסכים לטרוח יותר מדי לחפשה, שילם הח"ח מכיסו את ריקון כל המקוה ומילויו מחדש. אכן חסידות!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2009 04:21 לינק ישיר 

דינו כפרה עליך

אני ואתה יודעים שאין הטעם משום צואה כפשוטה.וד"ל ועשיר נפגשו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2009 11:09 לינק ישיר 

צואה-כל דבר קשה היוצא מגוף האדם נקרא- צואה-  צואת האף

בבא מציעא דף קז:    דאמר מר-צואת החוטם וצואת האוזן ,

דינו קצת הגזמת שמדובר על ערימת ציפורניים- אפילו ציפורן אחת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2009 11:22 לינק ישיר 

אלא שלכלוך הצפרנים אינו יוצא מגוף האדם רק מצטבר. אני בכלל לא בטוח שמדובר אפילו בצפורן אחת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2009 11:40 לינק ישיר 

דינו

אני במקומך היתי אומר שזו -צואה ממש שהצטברה מתחת הציפורניים, בקינוח- בזמנם היו מקנחים עם אבנים.

ראה את החמרות של ר' יהודה חסיד על כך.

כתוב בספרים - שמי שזורק ציפורניים  לארץ. לאחר מותו הוא יחזור לאוספן.
בטיול בפריז עמד חרדי אחד וגזז את ציפורניו ופזר אותן לרוח, שאלו אותו מה אתה עושה? אתה לא יודע את מה שכתוב? כן כן אבל לפה אני רוצה לחזור!!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2009 21:40 לינק ישיר 

ההסבר של דינוזאורוצוזוסזוס קשה מאד. בגלל שהציפורניים כבר לא במקום הנחיתה האורגינלי שלהם הם כבר לא כאלו מגעילות? מה קרה? מכונת כביסה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2009 23:46 לינק ישיר 

ירוחם:

דינוזאורוס כתב:
אולי ניתן לשער שבפעולת ניקוי הגוף בבית הכסא תמיד היו מעורבות הידיים, ותחת הצפרניים יכל להצטבר צואה כפשוטו. 

קוסצעעם
הפירוש "משום מיאוס" הוא של הנמוקי יוסף ולא שלי. וכן, כשהצפרניים עומדות במקום הגזירה, הלכלוך שעליהם טרי וניכר, וכשהן נדרסות בעפר הן יבשות ומאבדות את האותנטיות של הסירחון. וזה הפירוש "אשתני", וברור שאין הכוונה שאם השתנה מקומם אז אין בהם סכנה, שאם כן בשביל מה חסיד צריך לטרוח לשרוף, יניחם על הקרקע ויעבירם קצת. אלא הכוונה שר' יוחנן השליכם בבית המדרש, ושם אין נשים, ובשביל שיגיעו הצפרניים החוצה הם צריכים לעבור מסלול הידרסות מספיק גדול בשביל שלא יישאר זכר לצורה שלהם. אמנם יש לשאול מדוע החסיד לא מניחם בבית הכנסת? או בבית שלו אם אין אשתו מעוברת? ואפשר להשיב שהחסיד חושש שמא יגעלו מהם גם גברים
סיים במעשה של חסיד אחד שהיה בשכנותינו בפנימייה, שכל ערב שבת היה מהדר ומכין לו מדורה קטנה לשרוף את הצפרניים, והיה הסירחון עולה עד גלגל העליון. וכשהעירו לו תלמידיו: רבינו, עד כאן? השיב להם במאור פנים: וחסיד שורפן קטה היא בעיניכם??

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2009 23:48 לינק ישיר 

אגב, לירוחם, גם בזמננו אצל הבדואים רגילים לקנח בידיהם, וכך קראתי במדריך טיולים לירדן, כשאתה פוגש בדואי לעולם אל תיתן לו את יד שמאל או אל תיגע באוכל ביד שמאל כי יד זו שמורה אצלהם לקינוח הגוף ואינה נוגעים בה לעולם באוכל או באחרים. (מעניין כי גם התנאים הצריכו קינוח ביד שמאל מסיבות שונות, והמשותף שביד ימין מבצעים פעולות חשובות).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/11/2009 02:15 לינק ישיר 

דינוזרוטרונאוסוס ( התחרפנתי מהניק שלך)

הסיבה היא משום רוח רעה. כעניין סגולה ייתכן באמת שזה תלוי במקום הנחיתה שלהם. מניין לך שאישתני זה דווקא שינוי בחפצא? פירוש הנימוקי יוסף צריך להיכנע לגמרא ולא הגמרא לנימוקי יוסף. ולפי דבריך, אם משום גועל, למה דווקא החשש שמא האישה תעבור עליהם? די לחשוש משום שמא תראה אותם.

*

לגבי מה שכתבת על פעולות ביד ימין, זה מובא בהלכה היהודית. אבל גם בהלכה האיסלמית יש עניין של השתמשות ביד ימין דווקא לעניינים חשובים. ואני לא יודע מי שאב ממי. כי לא זכור לי כרגע איזו גמרא שאומרת לאכול דווקא ביד ימין או משו כזה ורק זכור לי שראיתי זאת לראשונה בדברי הרמ"א ( או מעצמו או מאחד הראשונים)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/11/2009 03:53 לינק ישיר 

אהבתי את ההסבר שלך דינוזאור, נשמע מעניין והגיוני וכדאי הוא הנימוקי יוסף לסמוך עליו בשעת הדחק.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > השורפן - חסיד ! אימת הציפורניים.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext