| נשלח ב-11/1/2010 10:26 |
|
| |
האם רשאי הציבור לאכוף על פרט לקבל חיסון?
.
בעקבות דיון אחר כאן (1) עלתה בי השאלה הבאה:
האם מבחינה הלכתית, יכול הציבור לחייב מישהו לקבל חיסון כנגד מחלה מסויימת?
ההנחות שלי בשאלה הן הבאות:
* קיימת תועלת ברורה לציבור מקיום החיסון. העובדה שכלל הציבור יתחסן מועילה בצורה מובהקת לבריאות הציבור. פחות אנשים ידבקו במחלה, פחות ילקו בה, פחות ינזקו ממנה.
* קיים סיכון - מזערי אך קיים - לפרט הנוטל את החיסון. נניח כי ידוע ממחקרים כי אחוז מסויים ממקבלי החיסון לוקים. נניח כי חלקם לוקים באי-נוחות זמנית (חום לכמה ימים, תחושה לא נוחה וכו'), אך כי גם קיים אחוז מסויים שילקה בבריאותו באופן קבוע, אולי אף במוות.
* קיומם של פרטים שאינם מחוסנים מגדיל את הסיכון לכלל האוכלוסיה. כלומר, בכלל האוכלוסיה יש אחוז מסויים שהחיסון שלהם "לא תפס", אם בגלל סיבה בחיסון עצמו ואם בגלל מצב בריאותם שלהם. כאשר כלל האוכלוסיה מחוסנת, הם אינם נחשפים לגורם המחלה - כי אין חולים בסביבתם. כאשר יש פרטים שאינם מחוסנים, הרי שהם יכולים להדביק פרטים אחרים לא מחוסנים באוכלוסיה. מכאן, אני מניח, כי קיומם של פרטים לא מחוסנים מציב איום - אפילו עד כדי סיכון חיים - לפרטים אחרים בכלל האוכלוסיה.
האם, מבחינה הלכתית, ניתן לחייב את כלל הפרטים להתחסן, או שלא ניתן לעשות כך?
|
|
| נשלח ב-11/1/2010 10:50 |
|
| |
במה זה שונה מחיוב הפרטים לצאת למלחמה שכרוכה בסיכון למען שלום הציבור. או במבצע למען חילוץ שבוי כזה או אחר?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2010 14:54 |
|
| |
מואדיב,
נדמה לי שצריך להוסיף לשיקולים כנגד נתינת רשות לא להתחסן, את העובדה כי המסרבים לקחת חיסון הם למעשה 'פרזיטיים', שכן הם נהנים מחד מזה שהם לא מקבלים מחלות - רוב החברה מחוסנת, ומאידך לא מוכנים להצטרף לחיסון ומביאים מחלות לכלל האוכלוסיה.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/1/2010 12:45 |
|
| |
האם אפשר לכפות על הפרט לא לעבור בכביש סואן? הם אפשר לכפות על הפרט לא לקפוץ מגשר הירקון? מבחינה הלכתית ודאי שלא.
השאלה החשבה היא- אם האדם שאינו רוצה להתחסן- זכותו?- אם ח"ו יחלה. מי ישלם את העלות של האישפוז וכ' וכו' ומי ישלם את הוצאות הקבורה?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/1/2010 12:56 |
|
| |
ירוחם, מבחינה הלכתית ודאי שלא??? ודאי שכן, וי"א להכותו עד שתצא נפשו מדין כפיה על המצוות. ובודאי שהציבור כופים על תקנותיהם בכגון דא.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/1/2010 13:08 |
|
| |
רבנו המכובד
על איזו עבירה בדיוק עובר הקופץ מגשר הירקון. הרי מבחינה הלכתית מי שדוחף את חברו לתוך היקון מהגשר פטור! רמב"ם הלכות רוצח ושמירת הנפש פרק ג הלכה ט הדוחף את חבירו לתוך המים או לתוך האש אומדין אותו אם יכול לעלות משם פטור
בדוק ומנוסה הנופל לתוך הירקון מהגשר יכול לעלות משם!
על חברו הוא פטור על עצמו על אחת כמה וכמה!
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 13/01/2010 13:09:41
|
|
|
|
| נשלח ב-13/1/2010 14:10 |
|
| |
הדוחף פטור מדיני רציחה, אבל הוא מכניס את חברו לסיכון ולכן ודאי עבר עבירה. וכן הקופץ עבר עבירה של סיכון הנפש. אם אתה מתכוין לקפיצה להשתכשך במים לא בזה עסקינן הכא כמובן. אני הבנתי שאתה מדבר על סיכון החיים. אם ההלכה לא יכולה לכפות על נטילת סיכונים, אז איך חכמים גוזרים על דברים מפני הסכנה? אגב, גם שם לא מדובר על סכנות וודאיות (כמו מים מגולים וכדו').
|
|
|
|
| נשלח ב-13/1/2010 15:09 |
|
| |
להכניס מישהו לסכנה- פטור מדיני שמיים על רציחה באם השני מת. כך הגמרא בסנהדרין וכך פסק הרמב"ם להלכה, ולכן כמו בענינו נכנסים חכמים לסוגיא ומחייבים ומענישים לא בגלל ההלכה, שכאמור פוטרת, אלא מפני תקנת השעה כמו בחיסון .
בית יוסף חושן משפט סימן ב ד"ה אף על
וכן אמרו בפרק האשה רבה (יבמות צ:) באחד שרכב על הסוס בשבת וסקלוהו. ובאחד שהטיח את אשתו תחת התאנה והלקוהו וכל זה שהשעה היתה צריכה לכך וכן עושין בכל דור ודור ובכל מקום ומקום שרואין שהשעה צריכה לכך וליסר השוטים והנערים המטים עקלקלותם. ואין לך שוטה גדול יות מהאדם שסומך על הנס ועל בורותו הרפואית.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/12/2021 13:18 |
|
| |
הציבור יכול לכוף על מי שלא רוצה להתחסן, שיסתגר בביתו. אבל היועה"מ לא מסכים.... וחבורת המבולבלים בממשלה עכשיו מבולבלים עוד יותר
|
|
|
|
| נשלח ב-26/12/2021 15:51 |
|
| |
הלא מתחסנים ולא עוטים מסכה ומתערים בציבור- יש עליהם דין רודף והמשתמע מכך.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/12/2021 17:39 |
|
| |
מואדיב
| ירוחםשמ כתב: |  | הלא מתחסנים ולא עוטים מסכה ומתערים בציבור- יש עליהם דין רודף והמשתמע מכך.
|
|
ומה תאמר על מי שפועלים כדי לשכנע אחרים שלא להתחסן ולא לחסן את ילדיהם?
|
|
|
|
| נשלח ב-28/12/2021 09:59 |
|
| |
מרתיח את דמי. נדמה לי כי בחוק הישראלי יש עונשים על הסתה לרצח. בדין תורה דין מסית ומדיח.
אני מחכה לתביעת נזיקין של אחד שנפגע כי שמעה בעצת הרשעים..
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2022 23:57 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | הלא מתחסנים ולא עוטים מסכה ומתערים בציבור- יש עליהם דין רודף והמשתמע מכך.
|
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/1/2022 22:14 |
|
| |
מדובר בטיפוס שיורם לס נחשב נורמלי לידו , הוא מטיף בפורום בחדרי חרדים להפקרות וכפירה מדעית, ובא לכאן כי הוא חושב שהוא חושב.
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
| מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
|