בית פורומים עצור כאן חושבים

ראיה מפתיעה מפרשת השבוע , לנבואת משה -רש"ר הירש

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-6/2/2010 22:47 לינק ישיר 
ראיה מפתיעה מפרשת השבוע , לנבואת משה -רש"ר הירש

בעודי סורק  את פירושו של הרש"ר הירש ב 12 וחצי בלילה עיני עצומות למחצה, נתקלתי לפתע בראיה מוזרה ומעניינת  כאחד של הרש"ףר הירש לאמיתות נבואת משה.

שואל הרש"ר : מדוע נזקק משה ליתרו, כדי להבין שיש צורך ביסוד מערכת משפט תוך האצלת סמכויות לדיינים נוספים מלבדו ?
כיצד לדעת משה ניתן היה לייסד חברה מתוקנת וצודקת כאשר הוא יהא השופט היחיד בה?
דבריו של ייתרו: "נבול תיבול גם אתה גם כל העם אשר עמך" הינם טריויאלים לגמרי .

לאור זאת קובע הרש"ר : אכן. משה רבינו היה פוליטיקאי קטן ללא שמץ של  הבנה בהנהגת ציבור ובסדרי שלטון אלמנטריים.
משה רבינו היה אמנם מלך אך לא במובן הפוליטי של המילה אלא במובן הדתי בלבד.
מכאן מסיק הרש"ר שלא ייתכן שמשה בדה את התורה מליבו על מנת להשיג השפעה על ההמונים. 
משה היה אדם נטול הבנה אמביציה וכריזמה בכל הקשור להנהגת ציבור.
אדם המנסה לייסד דת חדשה על ידי עשיית מניפולציות על ציבור, אמור להיות בעל אורינטציה חזקה לפוליטיקה לרטרויקה ולפסיכולוגיה של המונים . משה רבינו מתגלה בפרשה זו כהפך הגמור מכך .
על כרחך אתה אומר שכל דבריו הינם מפי הגבורה ללא שמץ של בקשת שררה או שלטון.

מעניין  .

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/2/2010 02:48 לינק ישיר 

הצעה אחרת.
משה היה מלך ורצה לשלוט הוא לבדו, בא יתרו ובנוכחות אחרים הציע לו את הצעתו, משה כמובן לא יכול לסרב זה הרי נשמע כה הגיוני, אם יתנגד יבינו את רצונו לשלוט, לכן הסכים לדברי יתרו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/2/2010 05:15 לינק ישיר 

האסופי
כבר קדמוהו, ואיני זוכר מי, אלו שאמרו שלכן משה היה כבד פה, כדי שלא יאמרו שכוחו הריטורי הוא שעמד לו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/2/2010 05:48 לינק ישיר 

הר"ן בדרשותיו. והרש"ר הביא הוכחה נוספת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/2/2010 06:34 לינק ישיר 

כשזה מובא מהרש"ר הירש זה אכן מפתיע, נראה כמו גירסה גרמנית משכילה לנויגרשל. דהיינו לטעון שסמכות התורה נובעת אך ורק משמימיותה ולא חלילה מיושרה\הגיונה הפנימי, ובאותה נשימה להזדקק למחוזות הלוגיקה הארצית ברובדים היותר נמוכים שלה. הדבר דומה להוכחת תיאוריית דרווין ע"י הבאת סיפור מהיומן שלו שכבר קיבל את המלגה הדרושה לו ולא היה צריך להמציא תיאוריה כדי לקבל מלגה.

תוקן על ידי Yelid ב- 07/02/2010 06:44:34

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/2/2010 07:17 לינק ישיר 

אני הסביר לכם מה הבעיה שלכם,

אף חכם לא חלם שיהיה כאלה טיפשים שיכולים להכחיש היסטוריה כתובה של עם כל שהיא,
והמיוחד להכחיש את ההיסטוריה של עם חכם כמו עם היהודי, עם אילן יוחסין של יותר 5230 שנה,

ולכן מה שנשאר לשאול, אולי כביכול משה רבינו עבד עליהם ח"ו, אולי הוא לא דיבר עם אלוקים וכו' וכו'

הרש"ר הירש פשוט לא מדבר לטיפשים מה לעשות ????????

הוא דיבר לאנשים עם קצת שכל,
פשוט לא עלה בליבו שיהיה אנשים\חיות שיכולים לפקפק בהיסטוריה של עם כל שהיא וק"ו של עם היהודי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/2/2010 07:27 לינק ישיר 

האסופי,

[כתבת: לאור זאת קובע הרש"ר : אכן. משה רבינו היה פוליטיקאי קטן ללא שמץ של  הבנה בהנהגת ציבור ובסדרי שלטון אלמנטריים. משה רבינו היה אמנם מלך אך לא במובן הפוליטי של המילה אלא במובן הדתי בלבד... משה היה אדם נטול הבנה אמביציה וכריזמה בכל הקשור להנהגת ציבור]. 

הדברים קשים כגידים, שכן התורה אומרת: "ויהי בימים ההם ויגדל משה" (שמות ב' פס' יא'), וכותב רש"י על אתר (בשם חז"ל): "ויגדל – לגדולה, שמינהו פרעה על ביתו". וכן חכמים מתארים באורך על כך שמשה מלך על כוש במשך 40 שנה, וניהל את ממלכתו ביד רמה. (עיין ילקוט מעם לועז, ספר שמות, עמ' ל' – לב'). 

לכן צריך לבאר את הדברים באור אחר:

1. כך נראה לי לומר: הציווי לשפוט את העם היה של הקב"ה, לכן משה לא שאל שאלות ועשה, גם אם הסברא נותנת של "נבול תיבול". כבר היה את הדיון בסנה: מי אנכי שאגאל את העם, ואני כבד פה וכבד לשון, והמה לא יאמינו לי ולא ישמעו בקולי וכו'... והקב"ה אמר לו – לך ותגאל! לכן משה למד לעשות ולא לשאול שאלות: כי יבואו אלי העם לדרוש אלוקים.   

2. יכול להיות (ואני אומר בהסתייגות), שהקב"ה שהוא קורא הדורות, ידע שיתרו יעלה את הרעיון הזה, בדיוק כמו שבנות צלופחד העלו את בקשתן, לכן הוא נתן לדברים להתגלגל לכך שמשה לא ידע את הדברים הללו, בכדי שהם יתחדשו ע"י יתרו ובנות צלפוחד משום זכות מסוימת שהייתה להם, וכך הם יזכו להיכנס לספר הספרים.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-7/2/2010 07:36 לינק ישיר 

פוגמישו כתב:

האסופי,

[כתבת: לאור זאת קובע הרש"ר : אכן. משה רבינו היה פוליטיקאי קטן ללא שמץ של  הבנה בהנהגת ציבור ובסדרי שלטון אלמנטריים. משה רבינו היה אמנם מלך אך לא במובן הפוליטי של המילה אלא במובן הדתי בלבד... משה היה אדם נטול הבנה אמביציה וכריזמה בכל הקשור להנהגת ציבור]. 

הדברים קשים כגידים, שכן התורה אומרת: "ויהי בימים ההם ויגדל משה" (שמות ב' פס' יא'), וכותב רש"י על אתר (בשם חז"ל): "ויגדל – לגדולה, שמינהו פרעה על ביתו". וכן חכמים מתארים באורך על כך שמשה מלך על כוש במשך 40 שנה, וניהל את ממלכתו ביד רמה. (עיין ילקוט מעם לועז, ספר שמות, עמ' ל' – לב'). 

לכן צריך לבאר את הדברים באור אחר:

1. כך נראה לי לומר: הציווי לשפוט את העם היה של הקב"ה, לכן משה לא שאל שאלות ועשה, גם אם הסברא נותנת של "נבול תיבול". כבר היה את הדיון בסנה: מי אנכי שאגאל את העם, ואני כבד פה וכבד לשון, והמה לא יאמינו לי ולא ישמעו בקולי וכו'... והקב"ה אמר לו – לך ותגאל! לכן משה למד לעשות ולא לשאול שאלות: כי יבואו אלי העם לדרוש אלוקים.   

2. יכול להיות (ואני אומר בהסתייגות), שהקב"ה שהוא קורא הדורות, ידע שיתרו יעלה את הרעיון הזה, בדיוק כמו שבנות צלופחד העלו את בקשתן, לכן הוא נתן לדברים להתגלגל לכך שמשה לא ידע את הדברים הללו, בכדי שהם יתחדשו ע"י יתרו ובנות צלפוחד משום זכות מסוימת שהייתה להם, וכך הם יזכו להיכנס לספר הספרים.

אבן עזרא שמות פרק יח

וטעם ויהי אלהים עמך. שהשם יעזרך אם תעשה ככה. ואמר לו בסוף הדברים שיקח רשות מאת השם על העצה הזאת, וזהו אמרו וצוך אלהים, ואין ספק כי כן עשה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/2/2010 07:39 לינק ישיר 

בסדר, אבל מתי ציווה אותו (את משה)?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-7/2/2010 08:03 לינק ישיר 

פוגמישו כתב:
בסדר, אבל מתי ציווה אותו (את משה)?

תשמע צדיק משה פשוט לא ידע לנהל עם וק"ו את עם ישראל, זה פשוט פשוטו של מקרא,

ובגלל זה אלוקים בחר בו בדווקא,

ולכן משה אומר לו בהמשך במדבר פרק י (לא) וַיּאמֶר אַל נָא תַּעֲזב אתָנוּ כִּי עַל כֵּן יָדַעְתָּ חֲנתֵנוּ בַּמִּדְבָּר וְהָיִיתָ לָּנוּ לְעֵינָיִם:

מפרש האבן עזרא  והיית לנו לעינים - להראות הדרך, ורבים אומרים, כי והיית לשון עבר, רמז על העצה שנתן למשה, שהראה לו מה שלא ידע, וזה טעם לעינים.

אבן עזרא שמות פרק יח
ועתה אפרש למה נכנסה פרשת יתרו במקום הזה, בעבור שהזכיר למעלה הרעה שעשה עמלק לישראל, הזכיר כנגדו הטובה שעשה יתרו לישראל. וכתוב ויחד יתרו על כל הטובה (שמות יח ט), ונתן להם עצה טובה ונכונה למשה ולישראל, ומשה אמר לו, והיית לנו לעינים (במד' י, לא), והטעם שהאיר עיניהם.

אגב: לא שואלים מדרש על פשט

לגבי שאלתך:

עיין בעיון רב באבן עזרא שמות פרק יט

דע, כי יש פסוקים רבים בתורה שהיו ראוים להיותם מוקדמים. והנה פירושם וכבר היה כך וכך, כמו ויצר ה' אלהים (ברא' ב, ז) וכבר יצר, ויצמח ה' אלהים (שם שם, ט) וכבר הצמיח, ויאמר בת מי את (שם כד, כג) וכבר אמר, וכן כתוב: ואשאל אותה ואומר ואחר כך ואשים הנזם על אפה (שם שם, מז), ותאמר אל העבד (שם שם, סה) וכבר אמרה אל העבד, אז ותפול מעל הגמל (שם שם, סד) ואין צורך להאריך. והנה זה ויגד משה - וכבר הגיד, ולא הזכיר הכתוב מה הגיד. ומלת הגיד לעולם על דבר חדש שלא הזכירו. והנה איננו דבק עם וישב משה (שמות יט ח). ומתשובת השם שאמר הנה אנכי בא אליך בעב הענן למדנו מה הגיד. ועוד מצאנו זה הדבר מפורש בדברי משה, כאשר אפרש.

לטיפשים: עוד דרך הוכחה של אמיתות "משה" אבן עזרא שמות פרק יט

דע, כי מצרים והודו הם מבני חם, ואלה סומכים על אלה. ואנשי הודו אינם אוכלים בשר. וכך היו עושים המצרים, ולא נשתנו מזה המנהג, רק בעבור שהתגבר עליהם מלכות ישמעאל ושבו לדתו. וחכמי הודו נותנין ראיות כפי מחשבתם, כי לא יתכן שידבר השם עם אדם וחי. וישראל היו במצרים, והיו בהם אנשים על דעת האמונה הזאת, והיתה נבואת משה בספק אצלם. ואין טענה ממלת ויאמינו בה' ובמשה עבדו (שמות יד, לא), כי כתוב וירא ישראל (שם) ולא כל ישראל, ואילו היה כתוב כל ישראל, ידבר על הרוב כמשפט הלשון, כמו וימת כל מקנה מצרים (שמות ט, ו), ואחר כן כתוב, שלח העז את מקנך (שם, יט). והנה טעם אנכי בא אליך תשובה על דברי משה שהגיד לו כן. וטעם בעב הענן. ברדת השם על ההר. ובדברי עמך עשרת הדברים, אז יאמינו כי נכון הוא שידבר השם עם אדם וחי. וטעם וגם בך יאמינו שאתה נביא, ויוסר הספק ממחשבותם, והנה כתוב מפורש, היום הזה ראינו כי ידבר אלהים את האדם וחי (דבר' ה, כא). ועוד כתוב שם כי מי כל בשר אשר שמע קול אלהים חיים מדבר מתוך האש כמונו ויחי (שם שם, כג), ושם כתוב קרב אתה ושמע (שם שם, כד), וזהו וגם בך יאמינו לעולם:

תוקן על ידי maxmen ב- 07/02/2010 08:08:33

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/2/2010 08:22 לינק ישיר 

אתה עושה מעמך חוכא ואיטלולא: מצד אחד דוחה את דברי חז"ל, ומצד שני מצטט לי האבן עזרא.... אני לא יודע אם לבכות או לצחוק... לפי המסורת שלנו משה היה המנהיג הכי דגול שאי פעם קם, וידע לעמוד לעמוד מהבוקר ועד הערב להנהיג את העם ולבשר להם את משפט האלוקים, ובכל השנים שהנהיג משה את ישראל במדבר, הגן עליהם בתפילותיו כאשר חטאו, ואף היה מוכן לוותר על שליחותו לאחר חטא העגל, באומרו: "מחני נא מספרך אשר כתבת". לעומת זאת, כאשר ניסו קורח ועדתו ניסו לבצע הפיכה היה רודף אחריהם כל הלילה שירדו מהעץ, וכאשר לא שמעו לו, שינה משה ממנהגו וביקש מהקב"ה להעניש את החוטאים באופן ברור וניסי [האדמה פערה את פיה, ובלעה את קורח וכל עדתו]. וכו' וכו', עיין בתורה באורך.

והאלוקים בחר במשה בגלל שהוא היה עניו, ונרחיב את הדברים בס"ד:

1) רחמים על עמו: כאשר משה רבנו גדל בגילו, ובקומתו הנפשית הוא יצא לקראת אחיו, וראה את הסבל הקשה שהם עוברים, וריחם עליהם, וכמו שאומר הפסוק: "ויגדל משה ויצא אל אחיו וירא בסבלותם". (פרק ב' פס' יא'), וכך כתב רש"י על אתר: "וירא בסבלותם – נתן עיניו וליבו להיות מיצר עליהם". ומשה רבנו שלא יכול היה לסבול אי – צדק, הורג את המצרי המכה והרודה, וטומן אותו בחול. [למעשה המצרי היה חייב מיתה מעוד סיבה – חז"ל מגלים לנו שהוא בא על אשת איש (שלומית בת דברי), וממילא היה חייב מיתה מדיני בני נוח, שגם עליהם נאסר עריות, ועיינו רש"י על אתר].

2) רחמים על אומות העולם: אחרי שנודע לפרעה, שמשה הרג את המצרי – הוא מבקש להמיתו, ומשה בורח ומגיע למדיין, ושם הוא רואה נשים שבאות להשקות את הצאן, ופתאום עומדים עליהם רועים אחרים ומגרשים אותם מהמקום. ושוב משה רבנו שלא יכול לסבול אי – צדק גם בקרב בנות אומה אחרת, לוקח יוזמה מיידית, ומציל את בנות יתרו מהרועים, וגם עוזר לנשים העדינות הללו בעבודה הקשה של דליית המים מהבאר, ובהשקיית הבהמות, וכמו שמעידות בנות יתרו: "ותאמרנה [בנות יתרו] איש מצרי הצילנו מיד הרועים. וגם דלו דלה לנו, ויישק את הצאן". (פרק ב', פס' יט').

3) ורחמיו על כל מעשיו – אפילו על בעלי – חיים! וכך כותבים חז"ל: "כשרעה משה את צאן חותנו במדבר, ברח גדי קטן ממנו. ומשה רדף אחריו עד שהגיע למקום אחד שנקרא אסבה, והיה קרוב לברכת מים. ושתה הגדי עד שרווה. אמר משה לעצמו: לא ידעתי שזה שרץ היה מפני שהוא צמא עכשיו שהוא בוודאי עייף מכל הדרך הזו, וגם שתה לפני שהוא נח, בוודאי אין לו כוח ללכת. לקח אותו על זרועותיו והביאו עד מקומו. אמר השי"ת: "אם הוא רחמן כל כך על בעלי – חיים הוא ראוי לרעות את עמי ישראל". (ילקוט מעם לועז, ספר שמות, עמ' מ').

שא ברכה.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-7/2/2010 08:35 לינק ישיר 

צדיק:              לא שואלים מדרש על פשט, או-קיי

ואני  לא מפקפק בשום חז"ל,

ואני גם למדתי בגן ילדים,

לא היה לנו מנהיג כמו משה רבינו, ולא יהיה לנו,

אבל הוא התחיל להנהיג מאפס, ולכן אלוקים בחר בו,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/2/2010 08:52 לינק ישיר 

גם לפי הפשט משה רבנו היה מנהיג דגול, שמינהו פרעה על ביתו (רש"י הרי בא לפשוטו של מקרא), ופרעה משל בכיפה, אז יוצא שגם שסמכויותיו של משה היו די רחבות (בלשון המעטה)... כל מה שהוא לא רצה לקחת את ההנהגה על עם ישראל זה בגלל שהוא היה עניו, וכמו ש"הפשט" של התורה: והאיש משה עניו מאוד מאוד, מכל האדם אשר על פני האדמה". ולכן, כאשר היה ציווי מאת הבורא לקחת את ההנהגה הוא סירב. אבל אחרי שהוא לקח את ההנהגה, הוא נשא את עם ישראל על כתפיו, כאשר ישא הנשר את גוזליו. וכמו שהוכחתי לעיל. ודו"ק. 

ד"א - חז"ל מתארים מציאות שהייתה בפועל, אזי להתעלם מדבריהם בטענות כמו שהבאת לעיל, זה לא מתאים.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-7/2/2010 09:08 לינק ישיר 

כלל ברש"י:  רש"י מביא את החז"ל הכי קרוב לפשט,

נכדו של רש"י הרשב"ם כותב כך  

וגם רבנו שלמה (רש"י) אבי אמי מאיר עיני גולה שפירש
 תורה נביאים וכתובים נתן לב לפרש פשוטו של מקרא, ואף אני שמואל ב"ר
מאיר חתנו זצ"ל נתווכחתי עמו ולפניו והודה לי שאילו היה לו פנאי היה צריך
לעשות פרושים אחרים

לרשב"ם זה לא היה מספיק כביכול הפשט של סבו,

צדיק: לפי פשוטו של מקרא משה רבינו היה רועה צאן, הוא לא היה יכול לדבר במיוחד למלכים וכו' וכו'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/2/2010 09:30 לינק ישיר 

נחמד שאתה יודע לצטט מויקיפדיה, יש לך מקור יותר מדוייק? וחוץ מזה, רבנו תם, נכדו של רש"י אמר משהו אחר, שגם הוא יכל לכתוב פרוש כמו של רש"י לגמרא, אך פרוש לתורה כפרוש רש"י לא היה ביכולתו לכתוב. ולכל הדעות פירושו של רש"י נחשב לפירוש היסודי ביותר.

ד"א – כבר הזכרתי לעיל שחז"ל מתארים מציאות שהייתה בפועל, אזי להתעלם מדבריהם בטענות כמו שהבאת לעיל, זה לא מתאים.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-7/2/2010 09:45 לינק ישיר 

פוגמישו כתב:

נחמד שאתה יודע לצטט מויקיפדיה, יש לך מקור יותר מדוייק? וחוץ מזה, רבנו תם, נכדו של רש"י אמר משהו אחר, שגם הוא יכל לכתוב פרוש כמו של רש"י לגמרא, אך פרוש לתורה כפרוש רש"י לא היה ביכולתו לכתוב. ולכל הדעות פירושו של רש"י נחשב לפירוש היסודי ביותר.

ד"א – כבר הזכרתי לעיל שחז"ל מתארים מציאות שהייתה בפועל, אזי להתעלם מדבריהם בטענות כמו שהבאת לעיל, זה לא מתאים.

אני אף פעם לא גולש לויקיפדיה מסיבה פשוטה כי הוא "שנה ופירשניק" כמו אתר "היעדן",
הם שניהם עםארצים גמורים, ואינטרסנטים,

רציתה מקור הנה

רשב"ם בראשית פרק לז

(ב) אלה תולדות יעקב - ישכילו ויבינו אוהבי שכל מה שלימדונו רבותינו כי אין מקרא יוצא מידי פשוטו, אף כי עיקרה של תורה באת ללמדנו ולהודיענו ברמיזת הפשט ההגדות וההלכות והדינין על ידי אריכות הלשון ועל ידי שלשים ושתים מידות של ר' אליעזר בנו של ר' יוסי הגלילי ועל ידי שלש עשרה מידות של ר' ישמעאל. והראשונים מתוך חסידותם נתעסקו לנטות אחרי הדרשות שהן עיקר, ומתוך כך לא הורגלו בעומק פשוטו של מקרא, ולפי שאמרו חכמים אל תרבו בניכם בהגיון, וגם אמרו העוסק במקרא מדה ואינה מדה העוסק בתלמוד אין לך מדה גדולה מזו, ומתוך כך לא הורגלו כל כך בפשוטן של מקראות, וכדאמ' במסכת שבת הוינא בר תמני סרי שנין וגרסינ' כולה תלמודא ולא הוה ידענא דאין מקרא יוצא מידי פשוטו. וגם רבנו שלמה אבי אמי מאיר עיני גולה שפירש תורה נביאים וכתובים נתן לב לפרש פשוטו של מקרא, ואף אני שמואל ב"ר מאיר חתנו זצ"ל נתווכחתי עמו ולפניו והודה לי שאילו היה לו פנאי היה צריך לעשות פרושים אחרים לפי הפשטות המתחדשים בכל יום. ועתה יראו המשכילים מה שפירשו הראשונים:

לגבי שחז"ל מתארים מציאות שהייתה בפועל,

לא בדיוק האבן עזרא  כותב: יש דרש להרויח נפש חלושה בהלכה קשה,,,,,,,,ויש דרש שהוא טוב לאחרים וידריך בדרך תבונה את הנערים,

זה לא פשוט מה שאתה אומר והמשכיל בעת היא,,,,,,,,,,,,

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ראיה מפתיעה מפרשת השבוע , לנבואת משה -רש"ר הירש
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext