| נשלח ב-16/5/2010 00:04 |
|
| |
כיצד גדולי תורה ומחשבה מחוללים שינויים במסורת
כידוע,
אמונה מסורת הדת והתורה על רב ותלמיד, איש מפי איש בשמוש רב שנים.
כשבכל דור ודור מרחיבים את מסורת הדור הקודם, בדקדוק וניתוח דבריו, בהעלאת אסוציאציות שונות בם יבחנו דברי הראשונים- כמובן שמתרבים המחלוקות כיצד לפרש את הקדמונים. אבל הכל נשאר במסגרת הישן.
והנה באלף האחרונה, קמו מספר עצומי-דעת שחוללו מהפכות של ממש בצורת החשיבה ומשמעות הדת.
בלא שנדע מנין להם כך, ממי ינקו, ומאיזה בורות שאבו.
אציע מספר שמות, ויחכימונו מי היו רבותיהם מעתיקי השיטות של גדולי-הרוח דלהלן:
הרמב"ם
המהר"ל
הגר"א
הבעש"ט
החזו"א
הרשימה כמובן חלקית מדגמית ובלתי מייצגת. אך גדולים אלו לא נודע כלל מי רבותיהם (כשאין הכוונה לרבותיהם הידועים שלימדום תלמוד), אלא למוריהם במהפכות החשיבה שחוללו.
האם ניתן להסיק מכך שכדי לחולל מהפכה עליך להית עצמאי ובלתי תלוי?
*** הכותרת שונתה על פי כללי הפורום. מיימוני
תוקן על ידי עצכח ב- 16/05/2010 22:21:01
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2010 00:08 |
|
| |
נראה שזה ממש חלק מהמשמעות של המילה "מהפכה"...
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2010 00:09 |
|
| |
יש רש"י בברוכת (לא זכור לי כרגע איפה, ירוחם ???) שאומר שספרים הם במקום\גם רבי,
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2010 00:09 |
|
| |
יש לי שאלה אליך אנליטיס:
יש לך מנהג מוזר של לשאול אותנו שאלות ואז לא להשתתף יותר בדיון.
מה?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2010 00:16 |
|
| |
אינני נכנס למי מבין שיטות אלו אמיתי או לא, אך בהנחה שכולם אמורים להיות אמיתיים. זה ממש נפלא שכל אחד נותן חיות משלמת, מזוית אחרת, לדת. הרי כתוב וחי בהם ולא שימות בהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2010 00:42 |
|
| |
הרמב"ם כותב בכמה מקומות במשנה תורה 'רבותיי'. וכן כותב אפשהו שאביו היה רבו. המחקר אכן לא יודע מי היה רבו של מהר"ל, אך מהר"ל עצמו כותב כמה חשוב ללמוד תורה מרב. רבו של הבעש"ט, כך לפי עדותו, היה אחיה השילוני.
לפי הסיפורים היו הגר"א והחזו"א אוטודידקטים. אך נראה שהכוונה רק אחרי שהם קבלו אופי לימודי מרבותיהם הם למדו לבד. ]כונתי - מפני שבפרק קנין תורה מסרו לנו שתורה גדולה נקנית ב"שימוש חכמים" ע"כ צ"ל שכך גם הם גדלו]
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2010 01:37 |
|
| |
מענין שלא הוזכר בשאלה מי מהמקובלים מנין הגיע כל זה?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2010 01:44 |
|
| |
3 מהמוזכרים היו מקובלים
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2010 01:55 |
|
| |
אבל לא בזה היתה מהפכתם. מהפכת הקבלה ממי נמסרה והתקבלה?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2010 02:06 |
|
| |
פוסט, מה לעשות שהמקובלים הגדולים, המהפכנים, מדברים על גילויים של 'מגידים'. האר"י, הבעש"ט, רמח"ל, [אפילו הרב קוק שכתב "הנני רואה בעיני אור חיי אליהו"...].
--- אולי זה כבר נושא לאשכול אחר אך יש לתת את הדעת לתיאורים המפורטים הקבליים אודות העולמות שמעבר. למשל התיאורים המפורטים כל כך של ה'סטרא אחרא', הצד האחר, שמוקדש לו כ"כ הרבה תיאור בספרות הקבלית. כל זה מרמז, במידה רבה לעניות דעתי, על הכרות שכליות שלא נובעות מהשכל, כי אין בו כח להקפה כ"כ גדולה ו'המצאה' של כ"כ הרבה חומר חדש, אלא או להתגלות או ל'הזיה' כפי שנוטים לזה כמה חוקרים.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2010 03:28 |
|
| |
ישנם גדולי דורות מיוחדים שד' שותל אותם בכל דור על פי עצתו העליונה על מנת לחולל עליה מהותית בכל סדרי החשיבה וההבנה שלנו, אין לדון מהם לגבי אנשים פשוטים כמונו.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2010 04:09 |
|
| |
אנליטיס יש להבחין בין מהפכות הלכתיות לתאולוגיות ההלכה מתפתחת מהוספת נדבך על נדבך קודם ומשום כך היא צריכה מסורת מרב לתלמיד כאשר התלמיד מוסיף על מה שכבר קבל מרבו לעומת זאת התאולוגיה אינה ברת התפתחות מעבר לפרטים קטנים מעצם מהותה היא או המשכית או מהפכנית הרשימה שהבאת ברובה היא של אישים שחוללו מהפכה תאולוגית מלבד הגר''א והחזו'''א שאמנם פיתחו צורת חשיבה הלכתית שונה מהמקובל בזמנם אבל בפירוש אי אפשר להגדירה כמהפכנית בנוגע לחזו''א הוא קבל את דרך לימודו בשנותיו המוקדמות מרב ליטאי זקן שלימד גם את אביו והיה מתלמידי תלמידי הגרייא ובשל כך החזיק את עצמו כ''פה רביעי להגר''א''
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2010 07:53 |
|
| |
על המהר"ל ראה:
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2010 09:19 |
|
| |
אורותי,
חשבת מה היה קורא אילו היום, מישהו היה קם ומספר על התחזויות וצפיה בעולמות.
היו מיד שולחים אותו לטיפול.
ומה השתנה מימים קדמונים?
השתנה שהתחלנו לחשוב מדעית, פסיכולוגית-אנליטית, ופילוסופית-לוגית.
כל מה שהיה נראה פעם כתופעות עלומי הסבר, מוסבר כיום בצורה די פשוטה במישור הראוי לו.
כל הסברי הס"א המתוארים בקבלה נבעו מתיאורים נוצריים ופאגניים בתוספת מיסטיקה יהודית. הכל כדי להפחיד את ההמונים מחטוא.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2010 13:02 |
|
| |
מה שנראה לי שאכן בשביל לחולל מהפכה בעולם המחשבה ולא סתם חידוש קטן עליך להיות עצמאי כי אם אתה תלוי ברבותיך ומאמין שלא יכול להיות אחרת ממה שהם חושבים אין לך סיכוי לפתח כיוון מקורי. והמוזריות פה היא שלאחר הבעש"ט למשל אין לחדש וכל תלמידיו הם שמרנים הנצמדים למחשבתו וכמו"כ לענין הגר"א והחזו"א למרות שמייסד השיטה כלל לא אחז משמרנות
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2010 22:34 |
|
| |
לאור הענין הרב בשאלה, אני משאיר את האשכול פתוח. עם זאת, האשכול עובר על תקנות הפורום בשנים. א. לא ניתן אישור לפתיחתו (ולא היה ניתן בלי משלוח לאישור והכנסת תיקוני לשון וכותרת). ב. נפתח יותר מאשכול לשבוע.
ובכל זאת. האשכול במקומו עקב הנושא. יש יוצאי דופן.
*** הערות:
הנושא כבד מאד ולכן לדעתי ראוי לחלקו לחלקי משנה, ולפרטם.
לדוגמא, אנליטיס מנה רשימה של גדולי תורה שהכניסו שינויים. מן הראוי להוסיף כמה מילים עליהם ועל השינוי הרב שהוא מזהה שהכניסו. לי עצמי לא ברור מדוע כולם מופיעים ברשימה.
על הדינמיקה של הכנסת שינויים דנו כבר בראשית הפורום, ואקדמאי זכור לטוב העיר אז שהמסורת מקבלת שינויים בית קלות כאשר הם לא מודעים, או למצער הם מוצגים כ"השבת עטרה ליושנה".
(למשל: עצור חושבים מבקש להשיב עטרה ליושנה של "שמע האמת ממי שאמרה". מיימוני רוצה להשיב עטרה ליושנה של דחית דעות לא נכונות מתוך מסורת היהדות...)
נראה לי שחלק מן הדיון כאן ראוי שיסוב על גדולים וידועים בעמנו שאכן יצרו מהפכות. ומה היה טיב מהפכה זו. אני משער שכמות החומר ההיסטורי שבידנו אינה רבה. אבל עדיין ניתן לעשות הרבה.
למשל, מה עם הדמויות הבאות:
משה רבנו. יהושע. שמואל הנביא שאול. דוד. שלמה. ירמיהו.
עזרא הסופר (לכל הפחות החלפת הכתב של ספר תורה!)
רבי עקיבא (שינוי שיטת הלימוד והפסק).
|
|
|