| נשלח ב-30/6/2010 12:32 |
|
| |
כדורגל בשבת ובעלות על קבוצת ספורט מחללת שבת: יש פתרון ?
http://www.bhol.co.il/news_read.asp?id=18001&cat_id=1
• כדורגל משחקים בדרך-כלל בשבת. איך זה מתיישב עם העובדה שאתה דתי?
"אני דתי, איש חב"ד ואפילו רב עם כל הסממנים שאתה יכול לתאר וזה בהחלט מפריע שכדורגל משחקים גם בשבת, אבל כיוון שאני אהיה פחות מעורב, אפשר לפתור את הנושא הזה. שמואל שרון דיבר על זה שאפשר למנות גוי של שבת כפתרון."
מי זה הרב שמואל שרון?
מי יודע על איזה פתרון הוא מדבר?
תוקן על ידי נישטאיך ב- 30/06/2010 12:35:4 הכותרת שונתה להבהרת הנושא לפי תקנות הפורום בידי מיימוני
תוקן על ידי עצכח ב- 01/07/2010 18:10:42
|
|
|
|
| נשלח ב-30/6/2010 12:57 |
|
| |
מה לא מובן? נביא 11 גויים שישחקו בשבת.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/6/2010 13:01 |
|
| |
בכלל מה האיסור לשחק בכדורגל בשבת?
|
|
|
|
| נשלח ב-30/6/2010 13:02 |
|
| |
הרב סמי פלאטו שרון הוא יהודי טוב פולני במוצאו, בעל עבר בצרפת, רצה הווה בארץ- ונבחר לח"כ, היום הוא גם בעל טור ברדיו. מיליונר, הגר בסביון. את התר ההוראה שלו הוא קיבל כנראה בארץ, הוא כנראה רב -עם כל הסובבים אותו.
הפתרון הרי פשוט וידוע. כל ערב פסח הרי מוכרים את החמץ, עד מוצאי פסח, מה הבעיה למכור כל ערב שבת את הקבוצה לגוי עד מוצאי שבת?, זה הרי רעיון מצויין גם להצלחתה של הקבוצה, יהיה להם מזל של גוי! שכל יהודי -ומזל של גוי, נוסחה בדוקה להצלחה.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/6/2010 19:04 |
|
| |
ירוחם. ענק!!!
|
|
|
| נשלח ב-30/6/2010 20:31 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | שכל יהודי -ומזל של גוי, נוסחה בדוקה להצלחה. |
|
או, במילים אחרות -
הקול קול יעקב והרגלים רגלי עשו.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2010 00:40 |
|
| |
נראה לי שהוא מציע פשוט למכור את הקדוש ברוך הוא לגוי, ובלצ"ג
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2010 08:50 |
|
| |
תוקן על ידי נישטאיך ב- 01/07/2010 09:32:17
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2010 18:07 |
|
| |
נישטאיך וכולם
קודם כל, לא ברור מה הסיפור. ניסיתי להעתיק את תוכן הלינק אבל זה מצריך יותר מדי עבודה. אז אני מסכם. מעשה ביהודי אמריקאי חבדניק ועשיר שרוצה לקנות קבוצת כדורגל ו"ביתר ירושלים" שמה. וכאשר שואלים אותו אם זה לא מפריע לו שהוא דתי והקבוצה מחללת שבת, אז הוא אומר שיש איזה פתרון.
מעתה יש לשאול: מה השאלה?
אולי זוהי השאלה: האם יש היתר ליהודי שומר מצוות להיות בעלים של קבוצת כדורגל מחללי שבת.
אם כן, אז יש צורך לדעתי בשאלות מקדימות.
א. מה זה אומר להיות "בעלי קבוצת כדורגל"? אני מבין מה זה להיות בעלים של עט, מחשב או דירה. ואפילו בעלים של בנק (בערך...). אבל מה זו הבעלות על הקבוצה? האם זו ישות משפטית וממונית כמו נכסים אחרים בכלכלה המודרנית? ואולי זה נכס שיש בו מועסקים (הכדורגלנים או ספורטאים אחרים), הוצאות (מגרש, אימונים, משכורות) והכנסות (כרטיסים, פירסומות?).
ב. אסור לאדם להחזיק בבעלותו נכס שמתבצעים בו חילולי שבת. אין לאפשר זאת גם על ידי גוי. אם כי יש לברר את הפרטים ויש בכך שיטות שונות.
אפרט: אין לאדם להרשות שיחללו שבת בשליחותו, או בחפציו (אם הוא יודע על כך ויכול להימנע מנתינתם למחלל) או בשכירות שהוא מממן. זה ברור לגבי יהודי אך זה נכון גם לגבי גוי. יש אמנם להבדיל בין גוי שעובד בבית היהודי לגוי שעובד בביתו שלו, בין קבלנות (הגוי עובד בשעה שנוחה לו, ואז יש להקל ולהתיר) לבין זמן שקובע היהודי (מכירה בחנות בשבת).
ג. אלו איסורים כרוכים בכדורגל בשבת? עצם המשחק אסור כנראה מדרבנן (אם משחקים על דשא) אבל יש איסורים רבים נוספים מדאורייתא (השחקנים נוסעים למגרש, מפעילים ציוד ועוד) ומדרבנן (מכירת כרטיסים ועוד הרבה).
ד. על כן נראה פשוט שאי אפשר ליהודי לרכוש קבוצת כדורגל מחללת שבת ולהניח לה להמשיך בכך. האם יש משחקי כדורגל גם לא בשבת, כך שיוכל להעביר את המשחקים ליום חול? אם כן, אז זה משהו אחר.
בירור שאלות אלו יכול להיות מעניין ואף מצוה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/7/2010 20:14 |
|
| |
הרב מימוני
ראשית נדמה לי כי נישטאיך הביא את האשכול בהומור ובסארקזם כנגד היזמים, אני בכל אופן הגבתי בהתאם.
לתוכן דבריך- לפי מסקנתך אסור ליהודי לקנות מניות או ו להיות שותף כמעט בשום עסק במדינה, בעידן המודרני כמעט כל גוף כלכלי במדינה קשור אחד בשני , כן אסור ליהודי לבטח את עצמו או את ביתו בחברות ביטוח ישראליות- כי הכספים של החברות מושקעות במפעלים מחללי שבת.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2010 08:36 |
|
| |
ירוחם
צדקת.
אהבתי את תשובתו שכשנשאל:
מה כל-כך מושך אותך לעניין?
הוא השיב:
"אתה יודע מה זה ירושלים? אני לא צריך את הכותל המערבי כדי לקרב את היהודים החילונים לדת. אתה יודע מה זה איצטדיון מלא באנשים שיודעים שבית"ר ירושלים שייכת לחב"ד? זו שליחות.
אני יודע מה זה איצטדיון מלא באנשים שיודעים שבית"ר ירושלים שייכת לחב"ד, בלשון הקודש קוראים לזה חילול שם חב"ד.
אין זו הפעם הראשונה שחב"די מחזיק בקבוצת כדורגל, אלא הפעם הראשונה שמישהו טוען שזו שליחות.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2010 00:54 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | |
...
ב. אסור לאדם להחזיק בבעלותו נכס שמתבצעים בו חילולי שבת. אין לאפשר זאת גם על ידי גוי. אם כי יש לברר את הפרטים ויש בכך שיטות שונות.
אפרט: אין לאדם להרשות שיחללו שבת בשליחותו, או בחפציו (אם הוא יודע על כך ויכול להימנע מנתינתם למחלל) או בשכירות שהוא מממן. זה ברור לגבי יהודי אך זה נכון גם לגבי גוי. יש אמנם להבדיל בין גוי שעובד בבית היהודי לגוי שעובד בביתו שלו, בין קבלנות (הגוי עובד בשעה שנוחה לו, ואז יש להקל ולהתיר) לבין זמן שקובע היהודי (מכירה בחנות בשבת).
...
במחילה מכבודו, איני רוצה לדון בכדורגל - אני לא מבין בכך מספיק. אמנם אני זוכר את דז'יגאן ושומכר מסבירים את המשחק ("22 משוגעים רצים אחרי כדור, ומי שמשיג את הכדור, במקום לתפוס אותו - בועט בו וממשיך לרדוף אחריו"), ואפילו קראתי הגדרה אנציקלופדית ("מדובר במשחק כדור בו משחקים 11 שחקנים מכל קבוצה, במשך 90 דקות, ובסוף גרמניה מנצחת").
אותי מעניינת שאלת הבעלות על חברה, המוגדרת כ"חברה בע"מ".
כלומר, יש הפרדה מוחלטת בין החברה לבין המחזיק בבעלות עליה (בדרך כלל - באמצעות החזקת מניות).
עד היכן אתה מותח את הגדרת "חפציו" של אדם.
האם מותר ליהודי לרכוש מניות של חברת BP, שהיא חברה בשליטה אנגלית, המבצעת קידוחים לנפט במשך כל ימות השבוע?
האם מותר ליהודי לרכוש מניות בחברת אחזקות המחזיקה בסל הנכסים שלה מניות של BP ?
וכן הלאה.
האם בכלל בעלות על חברה בע"מ הופכת את החברה לחפציו של אדם? הרי אם החברה תפסיד, נושיה לא יכולים - במצב רגיל - לרדת לנכסיו של הבעלים. האם זו בעלות מלאה מבחינה הלכתית?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2010 01:15 |
|
| |
מואדיב, אם כבר העלית את העניין, אני מעדיף את השאלה הבאה: האם מותר ליהודי להחזיק מניות של BP שמסכנת חיים של בני אדם ובעלי חיים בשביל הכסף? זה נראה לי יותר בעייתי מאשר חילול שבת (בפרט של גויים).
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2010 05:52 |
|
| |
מיימוני לשאלה א. קבוצת כדורגל היא ככל נכס, שבו מועסקים אנשים, לבעליה ישנן חובות וזכויות, חובות כלפי הספקים והשחקנים, וזכויות כאשר הקבוצה מכניסה רווחים, מרכוש, מכירת כרטיסים וזכיונות. איני יודע אם לקבוצה הנדונה יש רכוש נטו, אך אין ספק שהיא מקד משיכה לכאלה שהם בעלי הון ובאותה שעה גם בעלי רגשי נחיתות, החושבים שבעלות על הקבוצה תקנה להם מעמד של כבוד בחברה הישראלית. אך ישנם גם כאלה שדי להם בפרסום בעתונות על רצונם לרכוש את הקבוצה. ראה כאן. http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-1096848,00.html איני יודע אם לפנינו הצעה מסוג א או הצעה מסוג ב, מה שעניינו אותי הן תשובותיו המוכיחות שחב"ד אינה חברה רשומה. השאלה אינה הפרטים ההלכתיים אם מותר לאדם להחזיק בבעלותו נכס שמתבצעים בו חילולי שבת. או שישנם לאפשר זאת על ידי "מכירה" לגוי. לא ראינו שהדברים אפילו הדאיגו אותו, מפני שפלאטו שרון אמר לו שאפשר, גם לא הדאיגה אותו העובדה, שקבוצת הכדורגל תגרום לחילולי שבת של אלפי יהודים, מפני שיהיה לו איצטדיון מלא באנשים שיודעים שבית"ר ירושלים שייכת לחב"ד. האם הוא שייך לחב"ד או שחב"ד שייכת לו? ובאותו ענין משו"ת חלקת יעקב או"ח סימן ס: בדין לעשות שותפות עם עכו"ם בחנות ולפתחו בשבת הוד כבוד ידידי הרב הה"ג חו"ב בחד"ת, ירא וחרד דרשן מפואר כש"ת מפארים ומשבחים וכו' ר' יוסף יהושע פרידמן מגיד שיעור בביהכנ"ס הגדול בבני ברק, מתגורר כעת בפרנקפורט א. מאין, באשכנז יצ"ו. אחדשכת"ה בכבוד. מכתבו נכון השגתי והנני תיכף לתשובה. בדבר שאלתו עבור שני אחים בני טובים, יראים ושלמים, שיש להם בית חרושת ובית מסחר גדול בפרנקפורט, ואחד מקונים שלהם, ערל יון (גריך) לקח חנות בעיר אחרת במקום שאין יהודים גרים בשם, ורוצה שהאחים יתנו לו סחורה, והריוח יתחלק ביניהם, היינו שותפות גמור, ושם העסק יהי' על שם הגוי, החוזה יהי' ביניהם רק על הנייר אבל לא על השלט (פירמא) ומזמן לזמן יעשו חשבון, וכת"ה חוכך להתיר, משום דליכא מראית העין וגם שותפות גמור לא הערמה, והשכר שבת תהי' בהבלעה וביקש ממני לחוות דעתי בזה. ידידי יקירי, כלך מדרך הזה, במדינות הללו שכמעט כל המסחר תלוי ואגוד עם יום השבת, ויהודי השומר שבת מביא ממש קרבן, יען במדינות האלו יום הפדיון גדול ביום השבת, אם נפתח פתח היתר אפי' כנקב מחט של סדקית, כבר יופתח פתח כפתחו של אולם וכל החניות יפתחו בשבת, ושם שבת ישכח מפיהם ומפי זרעם. כשהייתי רב בדיסבורג באשכנז ראיתי זאת בעיני, ועובדה דמילתא היא יותר חזקה מכמה תיאריות, וע"ז נאמר חכמים הזהרו בדבריכם, והיטב אשר עשו בזה הרבנים החרדים שלא לעשות שום היתר על יום השבת. ובפרט כשנידון נוגע לאנשים חרדים ושלמים בני טובים, דהא מאמר חז"ל בחולין קל"ג ב' סתם עכו"ם מפעא פעי, ובשו"ע יו"ד סי' רנ"ט ס"ג נפסק הלכה בעכו"ם המתנדב מנורה אסור לשנותה, על סמך הנחה זו דסתם עכו"ם מפעא פעי, בערכין ו' ב', א"כ הכא נמי כיון דסתם עכו"ם מפעא פעי, בקל יוכל להתוודע שהחרדים האלו שותפים לחנותו, ות"ח שנמצא רבב על בגדו, שמץ פגם על התנהגותו, כבר חייב מיתה אצל ההמון. (וכידוע מאמר העולם, שהוא יותר מדרך הלצה, שתי עובדות מצינו בתוה"ק הדומין זל"ז, מגדף ומקושש - אצל מגדף, שהי' איש ההמוני, כתיב וירגמו אותו אבן, כדין התורה למי שמחייב סקילה, אבל אצל מקושש, שהי' איש מצוין, מקושש זה צלפחד, שבת צ"ו, כתיב וירגמו אותו באבנים, כל אחד נטל אבן לזרוק בו, אע"פ שלש"ש נתכוין, ודוקא משום זה שהי' צדיק, כדקרי לי' שם בגמרא, כל אחד נטל חלק לסקלו, על שנמצא רבב על בגדו) ויצמח מזה חילול השם גדול, לאמור בת יתרו מי התיר לך, ויתחלל השבת עוד יותר, והקולר יהי' כרוך על צוארם של הגורמים. הפסקתי מלמודי, להשיב לו תיכף, בכדי לאפרושי' מאיסורא לכת"ה ולהנלוים לזה, והשי"ת יעזרם פרנסה בריווח, בהיתר ולא באיסור, שלא תהי' פתוך בההיתר שום איסור. והנני בזה ידידו מכבדו ומוקירו. י"ב סיון תשכ"ב.
תוקן על ידי נישטאיך ב- 04/07/2010 06:36:41
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2010 06:42 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2010 08:55 |
|
| |
| mdabraham כתב: |  | אני מעדיף את השאלה הבאה: האם מותר ליהודי להחזיק מניות של BP שמסכנת חיים של בני אדם ובעלי חיים בשביל הכסף? זה נראה לי יותר בעייתי מאשר חילול שבת (בפרט של גויים). |
|
אני מסכים לחלוטין לדרוג הבעיות ב BP, אבל מבקש להעלות גם את הצד השני של המטבע - כיצד יראה העולם (כלכלית וטכנולוגית) ללא הנפט של BP ודומותיה? מהו המחיר שאנו מוכנים לשלם עבור הקידמה (או יותר טוב - מהו המחיר שאנו מוכנים שאחרים ישלמו עבור הקידמה שלנו... ). נדמה לי שאף אחד לא חושב שכדאי לחזור לרכיבה על חמורים ולהציל בכך את כל נפגעי תאונות הדרכים.
אינני תמים עד כדי כך כדי לחשוב ש BP פועלת מתוך דאגה לתיקון העולם ולהגשמת "לעובדה ולשומרה", אבל המניע שלהם ממש לא רלוונטי - האם הפעולות בחשבון כולל מוצדקות מוסרית? אינני יודע.
|
|
|
|
|