| נשלח ב-12/7/2010 20:56 |
|
| |
האם באמת החינוך החרדי פשט את הרגל?
הרב מיכי, באשכול לחזור לעולם הזה, ערך השוואה בין החינוך הדת"ל לחינוך החרדי. ברצוני להתייחס למספר נקודות שהעלה. דבריו מובאים באותיות שחורות והערותי בכחול. רק עתה שמתי לב כי היה ראוי להפוך הצבעים, עמדתו ה"סרוגה בכחול וכו', ואני מתעצל) בהחלט כן (החינוך החרדי כשל לעומת החינוך הסרוג), מכמה סיבות. על קצה המזלג:
ראשית, בחינוך החרדי יש המון אומללים ומדוכאים, והמון חילוניים עם קפטן וכובע. נכון. יש. כמה אחוזים מונה ה"המון" הזה? יש למישהו מושג? מגיע ל 25% (ראה להלן אחוז החילון במערכת הסרוגה)? חושבני שלא. בעיניי זהו כישלון לא פחות חמור, ובדיוק לזה התכוונתי בדבריי (גם אני מכיר סטטיסטיקות של חילון. אגב, המספר הזה של 25% הוא קישקוש, חלק מהתעמולה החרדית שעליה אני מדבר, שכן לחינוך הדת"ל נכנסים לא מעט חילוניים ומסורתיים). ציטוט מויקיפדיה ערך יציאה בשאלה: בימינו נוהגים להבדיל בין הציבור הדתי לאומי לבין הציבור החרדי בהערכת היקף התופעה. הסוציולוג פרופ' מוטי בר לב העריך שכחמישית מבוגרי החינוך הדתי לאומי יוצאים בשאלה, ואילו אחרים מעריכים שמדובר על רבע מהבוגרים[1]. מספרים אלו מתייחסים רק למשפחות המשתייכות לציבור הדתי לאומי ולא לציבור המסורתי. גם ויקיפדיה הוא תעמולה חרדית?
שנית, החינוך החרדי מוציא מטומטמים ומדקלמים חסרי יכולת חשיבה וחסרי השכלה. זהו בעיניי כישלון חמור ביותר, והוא לא נמצא בשוליים של 25% אלא בכל האוכלוסיה. מטומטמים וחברי יכולת חשיבה מפוזרים בשווה. מדקלמים – נכון שלהרגשת הבטן שלי יש הבדל לא קטן בין אחוז המדקלמים המדופלמים בחברה הסרוגה לחרדית, לטובת החברה הסרוגה. קשה לי להעריך בכמה. אבל, ושוב מהבטן, חוששני שההבדל אינו כה קיצוני. וכאלו שהם חצי מדקלמים, יש לא מעט בשני המחנות.
שלישית, בחינוך החרדי נוצרת חברה מעוותת, עם המון עוולות, פנימה והחוצה.לצערי צודק.
רביעית, והכי משמעותי: החינוך המודרני עוסק בתיקון הכשלונות של החינוך החרדי (הרי כל החילוניים דהיום או הוריהם הם תוצרים של חינוך חרדי שנכשל. החינוך המודרני מקבל את התוצאות ומנסה לתקן את הכשלונות הקולוסליים הללו ככל יכולתו. לכן הוא מתחיל מנקודת מוצא נמוכה יותר - לפחות בפרמטרים שלהם). החינוך המודרני – החילוני, שהרי מדבר על החילונים- מתקן?? אתמהה. כפי הנראה הכוונה לטעון שהחינוך החרדי כשל היסטורית במבחן התוצאה כאשר אופציה אחרת הפכה לזמינה והדוחק הכלכלי דחף אליה .הונח כי כל החילונים דהיום הם תוצרי חינוך חרדי. חושבני שיהדות גרמניה דמתה יותר ליהדות הסרוגה דהיום, גם אם לא באידאולוגיה שהעיקר עוה"ז, כטענה להלן, אבל מבחינה מעשית ומבחינת ההכרה עם העולם ותרבותו וטיפוח חשיבה וכו'. האם שם אחוזי החילון נמוכים יותר? לא בדקתי, אך שוב בהרגשת בטן איני מרגיש כי יש הבדל משמעותי, וזאת אף שלא היה דוחק כלכלי כבמזרח אירופה. חוששני שהתמודדות חינוך דתי עם העולם המודרני בכלל קשה מאוד, ללא קשר עם הניואנסים שלו.
מהסיבות הללו, ועוד כמה, לדעתי החינוך הד"לי מצליח לאין שיעור יותר מהחרדי. אין בכלל מקום להשוואה. מהו קנה מידה אובייקטיבי להצלחה? בעיני אחוז חילון הוא קנה המידה הראשוני (אמנם לא היחיד). אחוז החילון אצל מי ש"מוריד את הכיפה" משפיע אוטומטית על העתיד, כל ילדיו יהיו חילונים (למעט חריגים). אצל "חילוני עם קפטן וכובע" אחוז ילדיו הדתיים (באמת, שאינם חילונים עם קפטן) צפוי להיות גבוה יותר. אם מביטים בעיניים של ציבור (ראה להלן) המשמעות מקבלת תוקף רב יותר! אני לא יודע מי זה ישראל סבא, ואני חושד שגם את לא. אז נעזוב את הדמגוגיה. אם ישראל סבא קשישא גם היה כל כך לא מוצלח, אז אני שמח שבחינוך הד"לי לא ממשיכים אותו. הסבא הזה הוא היהדות שמרכזה קיום מצוות קפדני- שלחן ערוך, תורה. בחינוך הסרוג יש איים גדולים שבהם ת"ת, גם ברמה ובעומק נמוכים יחסית הינו נטל כבד ושנוא (ואפילו הנהיה לתורות רעיוניות הינה, במידה מסויימת, תולדה של האמור). ידוע לי שבשיחות פרטיות גם הרב נריה ז"ל ביכה זאת. יש איים של אי הקפדה על דיני שו"ע.
בהחלט יש בחינוך הד"לי מכל המינים הללו, אבל המינונים שונים, והעובדה שבחינוך החרדי זוהי תוצאה ישירה ומכוונת של החינוך (ואולי גם מטרתו), ולא רק אפקט צדדי. בחינוך הד"לי אין יצירת אומללות בידיים כשיטה. משפט זה לצערי נכון. אבל מסכנים ולא מתאימים יש בכל מערכת.
אני צובט את עצמי ולא מאמין שהצלחת להביא אותי להגן ע מערכת החינוך. בושי והיכלמי.גלגל חוזר הוא בעולם, גם אני כנ"ל על החינוך החרדי. כתבתי שהמסקנה שלך אינה מוכרחת, כי העובדה שלא שמים דגש על העוה"ב אינה אומרת בהכרח שלא מקבלים את קיומו. אפשר להאמין שיש עוה"ב, ועדיין לעבוד את השם מתוך ראיית העוה"ז כמטרה לעצמה (ולא רק כניסיון שיש לצלוח אותו בשלום עוד הוספתי, שטענתך על כך שישנה כאן ברקע כפירה בעוה"ב, מניחה במובלע (ולא בטוח שמתוך הסכמה) עמדה חרדית. כי העומדה הצד"לית היא שעוה"ב הוא לא חשוב ולא מעניין, ולכן העובדה שמתעלמים ממנו אינה אומרת שהוא לא קיים אלא שהוא לא מעניין ולא חשוב. ההנחה שלך שההתעלמות מעידה על חוסר אמונה בו, מניחה במובלע שאם הוא קיים אז הוא מרכזי, וזו עצמה עמדה חרדית. אם הבנתי נכון - כשאדם הולך ללמוד מנהל עסקים זו עבודת ה', כוונתו היא לשם שמים, מתוך ראיית עוה"ז ושכלולו כמטרה (כמדומני שהרב סולובייצ'יק מבוסטון ביטא זאת הרבה ואם אני מבין נכון זו העמדה שבגללה רצה הרב עמיטל ז"ל להיות שר הבריאות). אני מבין את העמדה, אך חושבני שבדרך כלל האמירה כי אני הולך לשכלל את העולם היא כסות עיניים במידה רבה. (גילוי נאות – גם אני למדתי מקצוע ומשכלל את העולם וכו', אבל אני סקפטי מאוד אם הרצון – הנורמלי והכשר- לפרנס את משפחתי יהיה נקודה שבגללה בשמים יקבלוני בחצוצרות). ההחמרות (ה"סרוגות", לשיטתך) בעבודת ה' בענייני עוה"ז אינן מקבילות להחמרות הקיימות בדיני השו"ע! אם שגיתי בפירוש הדברים והכוונה היא שההבדל בין העמדה החרדית לסרוגה הוא כדבריך ש"התפיסה המודרנית (או ציונית-דתית, שהיא תת-קבוצה שלה בד"כ) היא שהעוה"ז הוא מטרה לעצמה, ואין להתחשב בענייני עוה"ב כשפועלים בעוה"ז. וכשעושים כאן מצוות זה לא כדי לקבל עוה"ב, אלא בגלל שצריך לעשות מצוות"- ז.א. שההבדל בין החרדים לסרוגים הוא בקיום מצוות לשמה או לא – צר לי, איני רואה כל קשר לזה עם המציאות. אבל כדי לתת טעם יותר, אוסיף ואומר כך: התפיסה שלך מניחה שהאדם עומד מול הקב"ה כיש פרטי, ואז נולד הרעיון של פרוזדור לטרקלין. הרי לא סביר שעבודה של 50 שנה היא המטרה, ואח"כ הנצח הוא שולי. אבל הד"לים האידיאולוגיים סוברים שאנחנו עומדים מולו כציבור, ולא כפרטים. וכחלק מציבור, כל אחד אמור לתרום למהלך הכללי של ההיסטוריה. השאלה אינה לאן אני הפרטי מגיע אחרי העוה"ז, אלא מה אני משאיר בעוה"ז לדורות הבאים. האם תיקנתי כאן משהו? האם תרמתי משהו להיסטוריה? מתוך מבט כזה, אין חשיבות רבה לשאלה היכן אני אישית אהיה לאחר מכן. ובלשון הרוגצ'ובר: ציבור לא מת. לכן היחס בין קני המידה הזמניים משתנה לגמרי (כמו אותו שנטע חרוב עבור צאצאיו). לעצם הטענה - מה יותר דחוף לתרום וכמעט שאין מי שיתרום, "וכבשוה"? תפיסה ירוקה? או פיתוח התורה, יצירת אוירה של קיום מצוות? למעשה השאלה היא מי תורם יותר, במבט דתי, החזו"א או פרו' אומן. אני מאוד מעריךצ את פרוק אומן אבל חושבני שהחזו"א תרם יותר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2010 21:33 |
|
| |
תלמיד, אתייחס בקצרה ככל האפשר.
1. עמדתי אינה 'סרוגה'. אני מהאו"ם. אני רק כתבתי שהחינוך המודרני עדיף בעיניי לאין שיעור על החינוך החרדי.
2. אני לא רואה כיצד השוואה כמותית בין מספר הבוגרים החילוניים של החינוך המודרני לבין מספר האומללים בחנוך החרדי אומרת משהו. זה כמו להשוות תפוזים לעננים. המדד אינו כמותי, ויש להשוות את מכלול היתרונות והחסרונות, ולא מספר מול מספר. אבל אם כבר אתה מעלה זאת, אז לדעתי כמות האומללים היא קרובה ל-100%, אמנם חלקם אומללים שלא מדעת (אך רבים אומללים מדעת).
3. ויקיפדיה מביאה נתונים כלשהם, שבעצמם צריכים בדיקה. לדעתי אין 25% בוגרים חילוניים שבאו מבתים דתיים ממש (אני מכיר חתך לא קטן, וזה ממש לא מתאים למה שאני מכיר). תוסיף לזה את טענתי שהבתים מהם הם באים הם חלשים יותר בהקפדת המצוות, כתוצאה מכישלון החינוך החרדי (בדור כלשהו בעבר), ותקבל שזה נתון חסר משמעות. ברור שנקודת המוצא היא נמוכה יותר (במדדים החרדיים), ולכן גם התוצר פחות 'דתי'. זה מזכיר לי את ההשוואות שעשו פעם בין אחוז המתחלנים במדרשיה לבין אחוז המתחלנים ב'נתיב מאיר'. זו אותה איוולת עצמה.
4. כפי שכתבתי, הדיקלום הוא תוצאה של החינוך החרדי ומחמתו. זו המטרה שלו. בחינוך המודרני בד"כ לא זו המטרה (לפעמים כן), ולכן גם אם יוצאים כאלה (ובודאי יוצאים), זה למרות החינוך ולא בגללו.
5. כאן טעית בהבנת דבריי. אני התייחסתי לחינוך הדתי מודרני (אני עמדיף את זה על המונח 'חינוך ציוני-דתי'). זה עוסק כל הזמן בתיקון של החינוך החרדי, וכשלונותיו בהחלט נזקפים לחובת החינוך החרדי. לכן כל הבסיס להשוואה אינו נכון. אגב, גם כשלונות החינוך החילוני נזקפים לחובת החינוך החרדי, שהרי כולם יצאו משם מתישהו.
6. כתבתי שהקריטריונים אינם אובייקטיביים, ולכן התעמולה החרדית מנצלת זאת כדי להכתיב קריטריונים. כשאני מודד הצלחה, זה נעשה על פי מה שאני מאמין בו, ואני מודע לסובייקטיביות של המדדים. בעיניי ההשוואה בין קיום מצוות שלא מתוך בחירה לבין אי קיום מצוות אינה חד משמעית. יש צדדים לכאן ולכאן. אכן הצאצאים הם נפ"מ, אבל אני לא נוטה להקריב את ההווה לטובת העתיד.
7. אכן קיום המצוות במובנו החרדי הוא חלש יותר בחברה המודרנית. אבל אני מאמין במובן רחב יותר של מצוות, ושם החרדים לא ממש יעמדו בזה בכבוד (כולל חילול השם, גניבה מהציבור, אי נשיאה בעול, שקרים וכדו').
8. השאלה מי תורם יותר, החזו"א או אומן, היא שאלה חרדית במהותה (אמנם היא מאפיינת גם צעירים מודרניים, אבל זה עובר שם עם הגיל). בעיניי לכל אחד יש תפקיד, ובלי אחד הכל ניזק. אומן הוא בעל כישורים שהם כנראה טובים מהחזו"א בתחומיו, ולא הייתי רוצה שיהיה אברך כולל. זה יהיה ממש בזבוז. זו עוד דוגמא להסתכלות חרדית מצומצמת, ומדדים לא נכונים (בעיניי).
אני מאמין שכיום חסרים לעולם התורה (!) אומנים יותר מאשאר חזונאישים. חזונאישים יש מספיק, ואני ממש לא מזלזל בחזו"א (הוא אחת הדמויות הנערצות עליי ביותר). שים לב, לא לעולם הרחב וה'כבשוה' אלא לעולם התורה. זו עוד נקודה שחרדים לא מסוגלים בד"כ לראות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2010 21:56 |
|
| |
לגבי אחוז החילון שיש במגזר הסרוג יותר מהמגזר החרדי, זה למעשה אחת מהטענות כבדות המשקל כשבאים לחשוב היכן עדיף יותר להיות.
כיון שנכון שיש כמה דרגות בהצלחה בחינוך, אבל המינינמום של הצלחה בחינוך הוא שהילדים יהיו שומרי תורה ומצוות,וכשיש ציבור שאצלו המינימום הזה מוטל יותר בספק זה בהחלט נקודה שאי אפשר להתעלם ממנה.
מאידך, ראוי להדגיש שהציבור הדתל"י אינו עשוי מקשה אחת,ולכן הסטסיטקה על אחוזי החילון הגבוהים לא משקפים מספיק,אני מאמין שיש מגמות וקבוצות בציבור הדת"ל ששם האחוזים פחותים בהרבה כך שעדין השאלה איזה חינוך עדיף, לא ברור שמוכרעת מספיק על פי נתון זה,כי עדיין אדם יכול לטעון אני ילך לקבוצה שבה אחוזי החילון אינם גבוהים כ"כ.
נקודה נוספת שיש לתת את הדעת עליה היא,שנתון זה הוא שיקול ברמת הכלל שמגיעים לחשוב איזה חינוך עדיף, אבל ברמת הפרט שכל אחד באופן פרטי שואל את עצמו איזה חינוך עדיף, יש מקום ליתן את הדעת,שיש הרבה נושרים שאם הם היו בציבור הדתל"י הם לא היו נושרים,ככה שברמת הפרט לא ברור שאדם יכול לומר לעצמו אם אחנך את ילדי בחינוך חרדי ברור יותר שהם לא ינשרו מאשר אם יתחנכו בחינוך הדתל"י.
נקודה נוספת,מה קורה אחרי שנושרים, זה שאחד נושר זה לא סוף פסוק, יש דרגות בנשירה, ויש אפשרות חזרה בתשובה, וצריכים גם לקחת את זה בשיקול היכן המצב יותר טב בחלק הזה.
כשכתבתי את התגובה עדיין לא היתה התגובה הנגדית מודפסת,עתה אני רואה שחלק מטענותי כבר נדפסו בתגובה הקודמת, מ"מ "משנה לא זזה במקומה" בפרט ש"אין שני נביאים מתנבאים בסגנון אחד".
תוקן על ידי סגסג ב- 12/07/2010 21:59:11
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2010 22:11 |
|
| |
בס"ד החינוך החרדי הצליח, לפחות בשני הדורות האחרונים.
התרחקות כזו מההשכלה ומכל הקשור לחברה המודרנית אני חושב שלא נצפתה מעולם (גם האימיש נשארו בעולמם אך לא התקדמו ונסוגו).
גם הרבנים החרדים בתום תקופת ההשכלה הבינו כי לא ניתן לעצור את העולם, כי רוב הציבור היהודי, לאחר נסיונות כאלו ואחרים (שהיו לשוא) להסביר כי היהדות אינה סותרת את הקידמה, פנה עורף ליהדות והלך לקידמה.
מרבית הרבנים גילו פתאום את האור, שבאמת היהדות אינה סותרת את ההשכלה (כולל בהונגריה), ונפתחו בתי ספר חרדים.
המקום היחיד בו הרבנים הצליחו להחזיק מעמד היה בליטא. הם בשלהם והיהודים בשלהם ולא נותר כמעט זכר ליהדות החרדית בליטא.
כאשר קמה המדינה, בקרב היהדות החרדית שהשתתפה בהנהגת המדינה, לא היה מי שמעיז לחשוב על כך שיהודי חרדי לא יתפרנס או לא ישרת בצבא אם הוא לא רצה להמשיך לחבוש את ספסלי בית המדרש (כמי ששם את ליבו מענייני העולם הזה ופנה לעסוק בקודש). גם היהודים החרדים לדבר ה' למדו בבתי ספר יסודיים ואח"כ אלו שלמדו בישיבה קטנה רבים מהם השלימו לימודי בגרות וכד'.
והנה קמו תחת אבותיהם תרבות אנשים חרדים, שזכו להחזיר עטרה ליושנה וכיום לשלוח לחדר נעשה דבר פשוט ונפוץ.
זה הפך לנורמלי לטעון שלא צריך בכלל לשרת בצבא (גם אם רוצים לעבוד) או לראות את החיים על קצבאות כדרך חיים, כהשקפת עולם כאמונה בצדקת הכסף (של העובדים).
בינתיים כמות העוזבים אינה מתקרבת לעשרות האחוזים של העבר. גדולי התורה פורחים (או מופרחים). יהדות החלוקה חוזרת להיות חלק מאורח החיים החרדי.
זו אינה הצלחה?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2010 22:59 |
|
| |
במה נמדדת הצלחה בחינוך?
בחינוך שסופו של דבר המחונכים רובם אומללים, כלכלית ובסופו של דבר גם נפשית. בחינוך המבוסס על שקרים קדושים? המתגלים בסופו של דבר. חינוך המשאיר את את המחונך בחברה החרדית. מפחד להשאר בחוץ, מפחד הסביבה, מפחד המשפחה, ומפחד הגהנום ואיבוד העולם הבא. אם כל אלו הן הצלחה אזי החינוך החרדי הצליח בגדול.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2010 23:33 |
|
| |
ירוחם הם צודקים!!!
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2010 23:35 |
|
| |
הרב מיכי
אתה וודאי יודע שאת מרקחת החינוך החרדי כמו שהוא היום, על כל אומללותו וחסרונותיו.
רקחו שתי אנשים בלבד.
החזו"א והרב מבריסק.
לא מסתדרת לי ביקורתך הכאובה על מצבה של שיטת חינוך זו. עם הערצתך המופלגת לחזו"א.
שיטתו בחינוך שיקפה בדיוק את אישיותו והשקפתו הכללית. אז איך מסתדרים הדברים יחדיו?!
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2010 23:39 |
|
| |
ארביש ראשית, האם לא יכול להיות שאדם גדול יעשה טעויות גדולות? שנית מה הבסיס לטענתך שהחזון איש והרב מבריסק הם ש"רקחו את מרקחת החינוך החרדי"?? אולי של הפלג הליטאי בארץ ישראל . אולי.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2010 00:08 |
|
| |
ידעיה
אתה סבור שללא שניהם. במוסדות החסידיים לא היו מלמדים כיום מיקצועות לבנים?!
הרי רוב האדמורים היו מזמן מחוללים מהפכה במוסדותיהם, רק בגלל פחדם מהליטאים הם בינתיים שותקים.
ממתי באירופה החסידית ישבו אלפים בבטלה משוועת וחוסר מעש. זוהי היתה נחלת הפינה הליטאית בלבד.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2010 01:00 |
|
| |
ארבינקה, אני סוטה מנושא האשכול רק מפני ששאלת על הסתירה בדבריי. אני מלא הערכה ליהודי הזה, גם אם הוא טעה (כבר הביאו כאן באשכול מקביל שהרב שך אמר על הרב קוק שהוא אדם גדול, ושאדם גדול גם יכול לטעות, ושגם אם הוא טועה הוא אינו מפסיק להיות אדם גדול. הציטוט הזה קנה אותי). מעבר לזה, החזו"א חי ופעל בתקופה אחרת, ואז המצב היה שונה לחלוטין. הוא היה צריך לקומם את עולם התורה מהריסות מוחלטות, ולכן הוא הכתיב מדיניות מאד חד צדדית ובעייתית. כיום זה כבר לא נכון (בלי להיכנס לשאלה המיותרת שלא ניתנת להכרעה מה הוא היה אומר היום). אני רואה זאת כנטייה לצד קיצוני כדי להביא את המצב לאמצע (אמנם אני לא בטוח שהוא ראה זאת כך). אגב, גם את הרב שך, שאשם בצורה יותר ישירה במצב החרדיות דהיום, אני מאד מאד מעריך. זאת על אף שהוא חי ופעל בימינו, והמשיך ביתר שאת ויתר עוז את הדרך השגויה הזו. ריחמתי עליו בגלל המילכוד שבו הוא נמצא, כשאי אפשר לעשות את מה שאתה עצמך חושב שנכון לעשות (לשלוח אנשים ללמוד, לעבוד וכדו'). ועדיין מדובר באדם גדול, שהקדיש את חייו לכלל ישראל, וגם להרבה מן הפרטים (כמיטב הבנתו, שבעיניי בד"כ היתה שגויה).
|
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2010 01:22 |
|
| |
סוסי באצ'י, בגלל עומק הערכתי למידת האיפוק הנפרזה שגילית הפעם בדבריך (שכללו משום מה רק שמץ ניאוץ ותו לא, אמנם כלפי אדם שאתה כנראה לא תצליח לראות את ראשו אפילו באמצעות טלסקופ) החלטתי בכל זאת להשיב.
א. מאיפה אתה חושב שאני מכיר את המטרייה? בינתיים חזרתי בתשובה, אז תנוח דעתך. רבים מאשימים אותי שאני דורש את מה שאני מקיים במקום לקיים את מה שאני דורש. אם קיום ומדרש זה נאה הוא אם לאו, אותיר לכל אחד להחליט בעצמו (למה זה בכלל חשוב?...). אגב, היכן התפרסמה הביוגרפיה המפורטת שלי? גם אותי מעניין לקרוא את זה.
ב. ובאשר לטענתך העקרונית, לדעתי אתה טועה. בעת שהתעוררה והתפשטה ההשכלה, תגובת הנגד היתה חינוך חרדי, מתבצר, מסתגר ועויין, כלפי ההשכלה וכלפי הרוחות החדשות, ומחרים אותן. אז נולדה החרדיות, ובדיוק אז התחוללו עיקר הנזקים. כפי שאתה עצמך אמרת, החילון נבע בין היתר מזה שרוב הציבור לא היה מוכן להצטרף לחרדיות המתחדשת. חלקם נטשו בגלל זה את המסגרות האורתודוכסיות וחלקם לא הצטרפו אליהן (אגב, שלא כדבריך, בהתחלה כמובן רובם נטשו). הוא אשר אמרתי: ההתמודדות החרדית עם הרוחות החדשות היא שיצרה את החילון שסביבנו. מעולם לא היה בכוונתי לטעון שהחינוך מאז משה רבנו היה חרדי, כמובן. הלוא מילתי כבר אמורה כלפי ישראל סבא קשישא.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2010 02:09 |
|
| |
ראו באשכול זה על מהות החינוך החרדי.
באשכול זה על החינוך החרדי ציטטתי מכאן.
באשכול זה על אפשרות לרנסאנס תרבותי.
באשכול זה דיון על השכלות הנט על החרדים.
באשכול זה על הדמוגרפיה כחלק מסוד הצלחתו של הציבור החרדי. [אם החילונים היו מתרבים בקצב שלנו, הם היו 20 מיליון]
הלינקים מבחדרי ולא מהפורום כאן.
-------
לגבי האשכול הנוכחי, הוא איננו מפורט וחסר בו מיקוד. ומעורבבים בו דיונים השקפתיים מורכבים עם סוצולוגיה ואפי' פסיכולוגיה.
אתייחס לסוציולוגיה [והפיסכולוגיה :)]
ירוחםשמ העיר נכונה ובקצרה - ואני מצטט:
" במה נמדדת הצלחה בחינוך?
בחינוך שסופו של דבר המחונכים רובם אומללים, כלכלית ובסופו של דבר גם נפשית.
בחינוך המבוסס על שקרים קדושים? המתגלים בסופו של דבר.
חינוך המשאיר את את המחונך בחברה החרדית. מפחד להשאר בחוץ, מפחד הסביבה, מפחד המשפחה, ומפחד הגהנום ואיבוד העולם הבא.
אם כל אלו הן הצלחה אזי החינוך החרדי הצליח בגדול."
-
אינני אוהב להכליל. אבל כשמדברים על חינוך מתכוונים לכלל, ולשיח החברתי הכללי. ולכן, לצערי הרב יש הרבה מהאמת בדבריך. אצל הציבור הלא חרדי, ישנו רצון לבירור האמת, והחברה מנסה ליצור חברה מתוקנת בה האמת והצדק כפי שהם משתקפים מהערכים התנכיי"ם והתלמודים יוצאים לאור.
ואין זה משנה אם הוא הדל"י או החרד"לי [או הכחול..] לדעתי מיותר לחלוטין לערבב את הציבור הכחול לענין. כמובן שכוונתי לאידיאולגיה הערכית של החברה. [לפעמים המציאות שונה במקצת]
הציבור החרדי מהותו והצלחתו בהנחלת דוגמוטיות חזקה. ותו לא. [שוב אינני מדבר על פרטים בו] כעין 1984 דתי.
וזה מתקשר היטב לנאמר באשכול אומלל זה, לדעתי הכותב בתת מודע חש את ההבדל בין ערכים, לכפייה חברתית. ומנסה לפתור את הדיסוננס בין-ערכי הבלתי פתור. שם תקפו אותו, וכאן תומכים ברפורמה של החברה. וכמו כן באשכול זה שקיבל הדים גם ב ynet.
ומכיוון שבדיונים מעין אלו חסר מיקוד לדעתי, על כן נסו אולי למקד את ה"בעיה".
אני אישית סבור שישנם הרבה יותר מ 25 אחוז נושרים בקרב הציבור החרדי, אתם פשוט לא מודעים לזאת.
מדינות וחברות מחזיקות מבכח ההרגל והפחד מאות בשנים, וקבוצה שלטת קטנה יכולה להוביל באף מדינות שלמות, עיינו ערך נורת' קוריאה הקומוניזם האפרטהייד הגזענות בארה"ב המשטר האירני והנאציזם.
כל משטר חי על גב חברה פאסיבית, וכבר אמר אחד ההוגים האמריקאים, "כל אומה מקבלת את השלטון לה היא ראויה".
ואינני מדבר רק על חילונים עם שטריימל מהם יש המון, ומי יודע כמה. אלא גם על חרדים עם שטריימל, שהדת נעוצה בהם מכח ההרגל האישי והחברתי, ואין בהם הרצון הפנימי לעשיית טוב צדק ואמת. עמודי חשמל מניחי תפילין.
לגבי הדיון על הילדים ודור העתיד. אם דואגים לעתיד, אולי יש לדאוג לריאקציה לימות ההשכלה והשחרור שיכול להתפתח מהמחנק הזה, ואין זה כלל חלומות באספמיה. [השבוע במקרה שוחחתי עם כמה בחורים מישיבה חסידית ולמדנית בסגנון ליטאי מהטובות ביותר בירושלים. בחורי חמד חכמים מוכשרים וחסידשערס מסתובבים מתוסכלים מהסגירות חמושים בזמן אלול ועוד. ולרוב אלו המוכשרים יותר. הופתעתי כי חשבתי אותם לתמימים וצדיקים - במושגים חרדיים - ולא ידעתי עד כמה הכסות אינה משקפת מאומה]
וכפי שכתבתי באשכול המלונקק דלעיל, האינטרנט מאיץ מהלכים, שהיו קורים אך אולי בעוד שנים.
לדעתי האישית, טעות לראות בחברה הדלי"ת המענה האולטימטיבי לחרדיות. וכפי שקרה באשכול זה, ערבוב בין ההשפקה הדלי"ת לפרקטיקה החברתית. אם יש עיוותים חברתיים אצל החרדים, יש לתקנן או ליצור חברה טובה יותר.
--
ולשני המגיבים הראשונים שאלה לי אליכם, כתבתם:
שלישית, בחינוך החרדי נוצרת חברה מעוותת, עם המון עוולות, פנימה והחוצה.לצערי צודק.
כפי שהערתי לעיל חסר פירוט ומיקוד. אולי תתנו כמה דוגמאות לעוולות והעיוות פנימה והחוצה של החברה החרדית ?
כפי המשתמע מכם, העוולות הן נוראיות עד כדי קריאת שינוי החברה..
--
ואני מסכים עם ר' מיכי, שחוסר היכולת של הדתיים [אולי הדת ?] להתמודד עם ההשכלה, חיזקה את ההשכלה וגררה את רוב העם החוצה. ואלו שנשארו, כמה עצוב היו הפחות מוכשרים.
--
ועזרני ה', להלן אשכול בו ניתן לראות עיוות זועק לשמים מהחינוך, והתפיסה החרדית. כאן.
תוקן על ידי קרדיולוג ב- 13/07/2010 02:55:39
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2010 03:37 |
|
| |
נקודה ששכחתי לציינה.
חינוך, הוא הקניית ערכי ההורים לידיהם. במובן הזה יתכן שהציבור החרדי ניצח בנוק אאוט, ויש לתהות על ערכי ההורים, ולא על החינוך..
תוקן על ידי קרדיולוג ב- 13/07/2010 03:37:33
|
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2010 04:54 |
|
| |
לאאאאאאא אני לא מאמין "אבל אני לא נוטה להקריב את ההווה לטובת העתיד". (עיין רש"י בראשית כט' כא')
מה הטעם לדבר על האומה ככלל ??? אם רק ההווה מעניין אותנו, הרי זה תתרא דסתרא, סתירה ביסוד המושג והתזה,
אני פשוט לא מאמין למשמע אוזניי, (עיין רש"י במדבר לא' כא')
|
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2010 05:34 |
|
| |
סליחה שאני מתערב - אבל אולי מישהו יכול להגדיר קודם מהו "חינוך חרדי". לענ"ד "חינוך" הוא משהו כמו "מצב הווה - עכשוי" מישהו שמחנך - קרי מנחיל - מעביר - מלמד (וכד') השאלה היא מהו "מחנך" - ולמה הוא "מחנך". ז.א. הייתי אומר השאלה היא לא מהו "חינוך חרדי" אלא שאלה ישנה "מהו חרדי".
ואני אמרתי בחפזי
|
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2010 05:57 |
|
| |
יוסי כבר הערתי זאת לעיל, והנראה שהמגיבים מניחים שכוונתם האמיתית להקניית ערכים ומצוות. ואילו החינוך שגוי. ומי יגלה להם רז זה, שהמתיימרים לחנך לקויים ולא החינוך... ומכיוון שטרחתי ללנקק תגובתי הקודמת אני מרשה לעצמי להעתיק אותה שוב.
ראו באשכול זה על מהות החינוך החרדי. באשכול זה על החינוך החרדי ציטטתי מכאן. באשכול זה על אפשרות לרנסאנס תרבותי. באשכול זה דיון על השכלות הנט על החרדים. באשכול זה על הדמוגרפיה כחלק מסוד הצלחתו של הציבור החרדי. [אם החילונים היו מתרבים בקצב שלנו, הם היו 20 מיליון] הלינקים מבחדרי ולא מהפורום כאן. ------- לגבי האשכול הנוכחי, הוא איננו מפורט וחסר בו מיקוד. ומעורבבים בו דיונים השקפתיים מורכבים עם סוצולוגיה ואפי' פסיכולוגיה. אתייחס לסוציולוגיה [והפיסכולוגיה :)] ירוחםשמ העיר נכונה ובקצרה - ואני מצטט: " במה נמדדת הצלחה בחינוך? בחינוך שסופו של דבר המחונכים רובם אומללים, כלכלית ובסופו של דבר גם נפשית. בחינוך המבוסס על שקרים קדושים? המתגלים בסופו של דבר. חינוך המשאיר את את המחונך בחברה החרדית. מפחד להשאר בחוץ, מפחד הסביבה, מפחד המשפחה, ומפחד הגהנום ואיבוד העולם הבא. אם כל אלו הן הצלחה אזי החינוך החרדי הצליח בגדול."
- אינני אוהב להכליל. אבל כשמדברים על חינוך מתכוונים לכלל, ולשיח החברתי הכללי. ולכן, לצערי הרב יש הרבה מהאמת בדבריך. אצל הציבור הלא חרדי, ישנו רצון לבירור האמת, והחברה מנסה ליצור חברה מתוקנת בה האמת והצדק כפי שהם משתקפים מהערכים התנכיי"ם והתלמודים יוצאים לאור. ואין זה משנה אם הוא הדל"י או החרד"לי [או הכחול..] לדעתי מיותר לחלוטין לערבב את הציבור הכחול לענין. כמובן שכוונתי לאידיאולגיה הערכית של החברה. [לפעמים המציאות שונה במקצת] הציבור החרדי מהותו והצלחתו בהנחלת דוגמוטיות חזקה. ותו לא. [שוב אינני מדבר על פרטים בו] כעין 1984 דתי. וזה מתקשר היטב לנאמר באשכול אומלל זה, לדעתי הכותב בתת מודע חש את ההבדל בין ערכים, לכפייה חברתית. ומנסה לפתור את הדיסוננס בין-ערכי הבלתי פתור. שם תקפו אותו, וכאן תומכים ברפורמה של החברה. וכמו כן באשכול זה שקיבל הדים גם ב ynet. ומכיוון שבדיונים מעין אלו חסר מיקוד לדעתי, על כן נסו אולי למקד את ה"בעיה". אני אישית סבור שישנם הרבה יותר מ 25 אחוז נושרים בקרב הציבור החרדי, אתם פשוט לא מודעים לזאת. מדינות וחברות מחזיקות מבכח ההרגל והפחד מאות בשנים, וקבוצה שלטת קטנה יכולה להוביל באף מדינות שלמות, עיינו ערך נורת' קוריאה הקומוניזם האפרטהייד הגזענות בארה"ב המשטר האירני והנאציזם. כל משטר חי על גב חברה פאסיבית, וכבר אמר אחד ההוגים האמריקאים, "כל אומה מקבלת את השלטון לה היא ראויה". ואינני מדבר רק על חילונים עם שטריימל מהם יש המון, ומי יודע כמה. אלא גם על חרדים עם שטריימל, שהדת נעוצה בהם מכח ההרגל האישי והחברתי, ואין בהם הרצון הפנימי לעשיית טוב צדק ואמת. עמודי חשמל מניחי תפילין. לגבי הדיון על הילדים ודור העתיד. אם דואגים לעתיד, אולי יש לדאוג לריאקציה לימות ההשכלה והשחרור שיכול להתפתח מהמחנק הזה, ואין זה כלל חלומות באספמיה. [השבוע במקרה שוחחתי עם כמה בחורים מישיבה חסידית ולמדנית בסגנון ליטאי מהטובות ביותר בירושלים. בחורי חמד חכמים מוכשרים וחסידשערס מסתובבים מתוסכלים מהסגירות חמושים בזמן אלול ועוד. ולרוב אלו המוכשרים יותר. הופתעתי כי חשבתי אותם לתמימים וצדיקים - במושגים חרדיים - ולא ידעתי עד כמה הכסות אינה משקפת מאומה] וכפי שכתבתי באשכול המלונקק דלעיל, האינטרנט מאיץ מהלכים, שהיו קורים אך אולי בעוד שנים. לדעתי האישית, טעות לראות בחברה הדלי"ת המענה האולטימטיבי לחרדיות. וכפי שקרה באשכול זה, ערבוב בין ההשפקה הדלי"ת לפרקטיקה החברתית. אם יש עיוותים חברתיים אצל החרדים, יש לתקנן או ליצור חברה טובה יותר. -- ולשני המגיבים הראשונים שאלה לי אליכם, כתבתם: שלישית, בחינוך החרדי נוצרת חברה מעוותת, עם המון עוולות, פנימה והחוצה.לצערי צודק.
כפי שהערתי לעיל חסר פירוט ומיקוד. אולי תתנו כמה דוגמאות לעוולות והעיוות פנימה והחוצה של החברה החרדית ? כפי המשתמע מכם, העוולות הן נוראיות עד כדי קריאת שינוי החברה.. -- ואני מסכים עם ר' מיכי, שחוסר היכולת של הדתיים [אולי הדת ?] להתמודד עם ההשכלה, חיזקה את ההשכלה וגררה את רוב העם החוצה. ואלו שנשארו, כמה עצוב היו הפחות מוכשרים. -- ועזרני ה', להלן אשכול בו ניתן לראות עיוות זועק לשמים מהחינוך, והתפיסה החרדית. כאן. נקודה ששכחתי לציין.. חינוך, הוא הקניית ערכי ההורים לידיהם. במובן הזה יתכן שהציבור החרדי ניצח בנוק אאוט, ויש לתהות על ערכי ההורים, ולא על החינוך..
 |
|
|
|
|
|