| נשלח ב-13/8/2010 00:27 |
|
| |
חייו ומותו של ר' חנינא בן תרדיון
אחד המקורות, אולי היחיד, לאיסור התאבדות וקיצור חיים מופיע במעשה על מותו של ר' חנינא בן תרדיון. אולם אני מציע לא להסתפק בסוגיה זו אלא לסקור את המקורות שיש לנו על רחב"ת. ייראה לי שאופיו כפי שהוא מצטייר, אפילו ממספר מקורות מצומצם זה, עשוי לספק הסבר חליפי למנהגו של רחב"ת בשעת מותו, וממילא להוביל למסקנה אפשרית שונה מהמקובל. נושאים מעניינים שיעלו אגב הדיון: האם מותר לזרז מיתה בידי עצמו ובידי אחרים? האם יש מחלוקת הלכתית שפתרונה נעוץ בתפיסה תיאולוגית?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2010 00:28 |
|
| |
ר' חנינא בן תרדיון: רקע מה ידוע על ר' חנינא בן תרדיון? מעט מאד, מעט מדי. אנו יודעים שחי בתקופת המקדש, והיה בן דורו של רבי עקיבא, שהרי בתו ברוריה נישאה לתנא הצעיר מאד רבי מאיר. הוא נחשב לתלמיד חכם גדול ואדם מוסרי ביותר. תלמיד חכם דגול, מפני שברשימת בתי הדינים היפים שיש ללכת אחריהם הוא נזכר לצד רבי יהושע ורבי עקיבא, ומכאן אנו גם למדים שהיה מקום מושבו בסיכני. צדיק ואיש מוסר מפני שראוי היה לנהל קופת צדקה בפני עצמו ושימש סמל למנהל הראוי לקופה כזו. למרות גדולתו, לא היסס לשאול לחכמים כשהיה לו ספק (ירושלמי גיטין פרק ז'). וכאשר נתפס ונידון למיתה, סבר שלמרות מעשי הצדקה שלו, לא עשה די הצורך. ביחס לתלמוד תורה מביאים בשמו כי שנים היושבים ואין ביניהם דברי תורה הרי זה מושב לצים, וכל שלושה שלומדים יחד שכינה ביניהם (מכילתא דרשב"י פרק כ מה). אך האם זה משל יפה או שיש כאן איזו תפיסה מטפיזית? אפשר שעסק במיסטיקה, שהרי אמרו עליו ש"היה הוגה את השם באותיותיו". ויש שהחשיבו זאת כעוון שגרם למותו. לא ידוע לנו כמעט כלום על משפחתו, אבל מוזר הוא לגלות שבנו הצטרף לליסטים ושילם בחייו (איכה רבה וילנא פרשה ג'). אולם ד"ר מרדכי מרגליות (אנציקלופדיה לחכמי התלמוד והגאונים) מפרש שאפשר שהצטרף למורדים. יחסי המשפחה שלו עם אשתו היו טובים, לפי שכיבדה אותו, שהרי גם בשעה שעסק בהגיית ה' עשה זאת לידה, והיא לא מחתה בו, לפי סברת התלמוד. לגבי בתו האחת שמענו שנכשלה בחוסר צניעות כדי למצוא חן בעיני הרומאים וסופה שנתפסה לקובה של זנות, אם כי שמרה על עצמה ואף ניצלה בנסי נסים בידי גיסה ר' מאיר. בתו האחרת ברוריה ראויה לדיון בפני עצמה, אולם נראה שהיה מלמד אותה תורה, שהרי היתה בקיאה בהלכה ובמשניות כאחד התנאים, וכן דעתנית היתה. זה הרקע שיש לנו. סיפור מותו ומה שהוביל למותו של ר' חניא מופיע במסכת עבודה זרה. אני מביא זאת בשלושה חלקים נפרדים. לכל חלק אצרף ניתוח של מה שנראה בעיני כמשמעותי. לאחר מכן, אציע דיוק הלכתי וניתוח פסיכולוגי של גישתו של ר' חנינא לשאלה אם מותר היה לו לקרב את מיתת עצמו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2010 00:29 |
|
| |
א. מן השמים ירחמו בחלק הראשון אנו פוגשים את ר' חנינא, ומגלים שהוא מסכן את עצמו למען לימוד תורה ברבים. ר' חנינא מוזהר בידי החכם הגדול ר' יוסי בן קיסמא שהוא מורד במלכות. תלמוד בבלי מסכת עבודה זרה דף יח עמוד א תנו רבנן: כשחלה רבי יוסי בן קיסמא, הלך רבי חנינא בן תרדיון לבקרו. אמר לו: חנינא אחי, (אחי) אי אתה יודע שאומה זו מן השמים המליכוה? שהחריבה את ביתו ושרפה את היכלו, והרגה את חסידיו ואבדה את טוביו, ועדיין היא קיימת, ואני שמעתי עליך שאתה יושב ועוסק בתורה [ומקהיל קהלות ברבים] וספר מונח לך בחיקך! אמר לו: מן השמים ירחמו. אמר לו: אני אומר לך דברים של טעם, ואתה אומר לי מן השמים ירחמו, תמה אני אם לא ישרפו אותך ואת ספר תורה באש! אמר לו: רבי, מה אני לחיי העולם הבא? אמר לו: כלום מעשה בא לידך? אמר לו: מעות של פורים נתחלפו לי במעות של צדקה וחלקתים לעניים, אמר לו: אם כן, מחלקך יהי חלקי ומגורלך יהי גורלי. אמרו: לא היו ימים מועטים עד שנפטר רבי יוסי בן קיסמא, והלכו כל גדולי רומי לקברו והספידוהו הספד גדול, ובחזרתן מצאוהו לרבי חנינא בן תרדיון שהיה יושב ועוסק בתורה ומקהיל קהלות ברבים וס"ת מונח לו בחיקו.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2010 00:30 |
|
| |
א: ניתוח והערות מן הסיפור אנו רואים שני טיפוסים ושתי גישות. ר' יוסי בן קיסמא הינו תלמיד חכם גדול וחשוב, שהרי רחב"ת הולך לבקרו. אבל הוא מקבל באהבה גזירת שמים ומכבד את הרומאים ואינו עובר על דבריהם בגלוי. "אומה זו מן השמים המליכוה". מדוע צריך לומר זאת? הוה אומר: רחב"ת מסכן את עצמו ועובר על רצון ה'. אין מצוה להתמרד ולעשות נגד גזירותיהם, ויש לראות גם בגזירות אלו את רצון ה'. ולא עוד, אלא שמעשיו של רחב"ת, לעסוק בתורה ברבים, יביאו עליו גזר דין. רחב"ת עונה: מן השמים ירחמו. ולא ברור מה כוונתו, מה גם שהיום הביטוי הזה עלול לשמש בהקשר שונה במקצת. האם התכוון לומר שהוא סומך על הנס, ובוודאי יינצל, או שהוא מוכן להסתכן גם אם ייענש, שיקבל באהבה מה שיקרה לו בידי הרומאים? אין זה סוף השיחה. להפך. רחב"ת ממשיך לשאול מהו לחיי העולם הבא. נראה מכאן שהוא מניח שריב"ק יודע את התשובה הנכונה, כלומר שהוא מכיר בסמכותו, אך מבקש ממנו אישור שבדיעבד לדרכו. ודאי שיש כן יותר משאלה על מעמדו כצדיק. האם זו דרכו לרמז שהוא מוכן למות למען לימוד התורה ברבים? ריב"ק מוצא בסיס להניח שהוא בן העולם הבא ואף קורא על עצמו "מחלקך יהיה חלקי". נראה אם כן שלרחב"ת אין ממה לחשוש גם אם ייהרג בידי הרומאים. אולם האם זה אומר שמעשיו מוצדקים, שמותר לו לסכן את עצמו? או שמא זה עדיין לא בסדר, רק שמצוותיו יתרות על עבירה זו? לפי זה, כאשר ריב"ק מודה לו שהוא בן העולם הבא, האם הוא נותן הכשר בדיעבד לקהילות ברבים או לא? אפשר להבין זאת בשתי צורות. ואולי כל אחד מהם התכוון לדבר אחר? ריב"ק חיפש לו זכות כיון שסבר שהוא מסכן את עצמו ללא רשות, אבל רחב"ת העדיף להבין את הדברים באופן יותר מקל, שמותר לו להמשיך לסכן את עצמו? ועוד נקודה שיש לשים אליה לב: מדוע החזיק רחב"ת ספר תורה בחיקו בשעה שלימד? האם רצה לקרוא ממנו? האם קיווה להגנה משמים בזכות ספר התורה? האם ראה עצמו כמלך שצריך לקחת עמו ספר תורה לכל מקום? האם זה דומה למה שנהג לפי המיוחס לו להגות את ה' באותיותיו? האם רצה להרשים את העם ולחזק את הקשר בינו לבין התורה? (אילולא היה זה דור התנאים, זה היה מזכיר מה שנראה אצל כמה רבנים מפורסמים בזמננו, שהתעטפו בטלית שלא בזמן מצוה ותפילה. פעם אחת היה זה להרשים את בית המשפט, ובפעמים אחרות, כדי לעשות רושם על קהל. אמנם קשה בעיני להשוות בין אנשים בזמננו לבין רחב"ת). בין כך וכך, האם מותר לאדם לקחת איתו ספר תורה לכל מקום? נראה שלא, ולקמן אציע את דעתי על סמך זאת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2010 00:30 |
|
| |
פרק ב: קל וחומר בבית האסורים כאן אני קוטע את הסיפור כדי להביא ברייתא נוספת שמספרת על רחב"ת בבית האסורים אליו נלקח בשלב שהגענו אליו בקטע המצוטט לעיל. בקטע הבא, אני משמיט את התוספות הפרשניות של התלמוד אולם יש כאן בעיה בצורתה של הברייתא. היא מתחילה בעברית אך המשכה כתוב בארמית, ועם זאת, אין גרסה אחרת כאן. הנוסח הארמי נראה יותר כסיפור אגדה ולא כמקור היסטורי, אך, כפי שאסביר בהמשך, מסתבר שהוא בא לצייר לפי דעתו של המספר את הנסים שקרו לר' אלעזר בן פרטא, והנקודה העיקרית היא הצלתו של זה לעומת גורלו של רחב"ת. תלמוד בבלי מסכת עבודה זרה דף יז עמוד ב ת"ר: כשנתפסו רבי אלעזר בן פרטא ורבי חנינא בן תרדיון, א"ל ר' אלעזר בן פרטא לרבי חנינא בן תרדיון: אשריך שנתפסת על דבר אחד, אוי לי שנתפסתי על חמשה דברים. א"ל רבי חנינא: אשריך שנתפסת על חמשה דברים ואתה ניצול, אוי לי שנתפסתי על דבר אחד ואיני ניצול, שאת עסקת בתורה ובגמילות חסדים, ואני לא עסקתי אלא בתורה [בלבד]; אתיוהו [=הביאוהו] לרבי אלעזר בן פרטא. אמרו: מ"ט [=מה הטעם] תנית [=שנית בתורה], ומ"ט גנבת? אמר להו: אי סייפא לא ספרא [אם גנב אני איני סופר], ואי ספרא לא סייפא, ומדהא ליתא הא נמי ליתא [=ומזה שאיני גנב תלמדו שאיני סופר]. ומ"ט קרו לך רבי? רבן של תרסיים אני. אייתו ליה תרי קיבורי. [=חוטים של שתי וערב]. אמרו ליה: הי דשתיא והי דערבא? איתרחיש ליה ניסא, אתיא זיבוריתא אותיבא על דשתיא ואתאי זיבורא ויתיב על דערבא, אמר להו: האי דשתיא והאי דערבא. [היה על ראב"פ לזהות את חוט השתי וחוט הערב, ונעשה לו נס, והתיישב צרעה זכר כאן ונקבה כאן והיה בזה רמז לזהות. אלא שאני איני יודע איך מזהים ומה ההבדל. לעניננו די בכך שנעשה לו נס]. א"ל: ומ"ט לא אתית (=מדוע לא באת) לבי אבידן? אמר להו: זקן הייתי ומתיירא אני שמא תרמסוני ברגליכם. [אמרו]: ועד האידנא (=עד עכשו) כמה סבי איתרמוס (=זקנים נרמסו)? אתרחיש ניסא, ההוא יומא אירמס חד סבא (=היה נס, ובאותו יום נרמס סבא. וזה נקרא נס!). [לפי המפרשים, בית אבידן הוא מקום עבודה זרה או ויכוחים של עבודה זרה. אם זה מקום ויכוח, נראה שהחשיבוהו לחכם למרות הכל.]. ומ"ט קא שבקת עבדך לחירות? [=מדוע שחררת עבדך? נראה שהיה אסור לעשות כן אם גם לא ברור מדוע] אמר להו: לא היו דברים מעולם. קם חד [מינייהו] לאסהודי ביה (=קם אחד מהם להעיד בו), אתא אליהו אידמי ליה כחד מחשובי דמלכותא (בא אליהו ונדמה לו כאחד מחשובי המלכות), א"ל: מדאתרחיש ליה ניסא בכולהו בהא נמי אתרחיש ליה ניסא, וההוא גברא בישותיה הוא דקא אחוי (=אמר להם: מאחר שנעשה לו נס בכל, בזה גם נעשה לו נס, ואותו האיש רק רוצה להראות את רעתו) ולא אשגח ביה (=ולא שמו לב אליו). קם למימר להו (=קם לומר להם). הוה כתיבא איגרתא דהוה כתיב מחשיבי דמלכות לשדורי לבי קיסר, ושדרוה על ידיה דההוא גברא (היתה איגרת כתובה שהיה צריך לשגר מחשובי המלכות אל הקיסר, ושלחוהו על ידו). אתא אליהו פתקיה ארבע מאה פרסי, אזל ולא אתא (בא אליהו וזרקו למרחק של 400 פרסאות, הלך ולא חזר). [=מי שרצה להעיד נגד ראב"פ הורחק בדרכי נס ולא היתה נגדו עדות אחרת]. אתיוהו לרבי חנינא בן תרדיון, אמרו ליה: אמאי קא עסקת באורייתא? [=מדוע עסקת בתורה]אמר להו: כאשר צוני ה' א-לוהי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2010 00:31 |
|
| |
ב: ניתוח והערות לא ברור במה נאשם ראב"פ, אבל הדו שיח בינו לבין רחב"ת ומה שקורה אחר כך הוא מעניין מאד מבחינה סיפורית. יש כאן התפתחות פסיכולוגית וגם היפוך תפקידים. ראב"פ מתחיל לכאורה בנקודת ייאוש. הוא נתפס על חמישה סעיפי אישום. רחב"ת מעודד אותו שהוא ודאי יינצל – מקל וחומר. אבל לגבי עצמו הוא מיואש. ראב"פ עונה על כל ההאשמות. לפעמים דבריו מתקבלים, לפעמים הוא זקוק לסייעתא דשמיא. ולפעמים קורה נס (אדם נהרג= נס?) כדי לשכנע את השופטים. לפעמים צריך להרחיק אחד מהם, מהעדים, בדרך נס. אבל בסוף משתכנעים בחפותו והוא משתחרר. נגד כל הסיכויים. אמנם ראב"פ, לפי המינוח המקובל היום, "עשה השתדלות". הוא נאבק, במסגרת מה שהיה אפשרי. עמד על חפותו, טען טענות נגד, והצליח. ורבי חנינא? הוא משוכנע מראש בהרשעתו, והוא מייד מודה באשמה ומצפה לעונש. יש לשים לב כי ראב"פ היה משוכנע בהרשעתו ובעונשו לא פחות מר' חנינא. אולם ר' חנינא הצליח לשכנעו שהוא יכול להינצל. וכן ניסה וכן עלה בידו. ר' חנינא לגבי עצמו אפילו לא ניסה. מדוע? האם זה משום שקל לאדם לעודד אחרים וקשה לו לחזק את עצמו? או שמא היתה כאן סיבה אחרת – וכך אנסה לטעון בהמשך.
|
|
|
|
|
| |
פרק ג': נשרף עם ספר תורה הביאוהו וכרכוהו בס"ת, והקיפוהו בחבילי זמורות והציתו בהן את האור. והביאו ספוגין של צמר ושראום במים והניחום על לבו, כדי שלא תצא נשמתו מהרה. אמרה לו בתו: אבא, אראך בכך? אמר לה: אילמלי אני נשרפתי לבדי היה הדבר קשה לי. עכשיו שאני נשרף וס"ת עמי, מי שמבקש עלבונה של ס"ת הוא יבקש עלבוני. אמרו לו תלמידיו: רבי, מה אתה רואה? אמר להן: גליון נשרפין ואותיות פורחות. אמרו לו: אף אתה פתח פיך ותכנס [בך] האש! אמר להן: מוטב שיטלנה מי שנתנה ואל יחבל הוא בעצמו (=אני, דרך ביטוי מקובלת בתקופה ההיא). אמר לו קלצטונירי: רבי, אם אני מרבה בשלהבת ונוטל ספוגין של צמר מעל לבך, אתה מביאני לחיי העולם הבא? אמר לו: הן. השבע לי! נשבע לו. מיד הרבה בשלהבת ונטל ספוגין של צמר מעל לבו, יצאה נשמתו במהרה. אף הוא קפץ ונפל לתוך האור. יצאה בת קול ואמרה: רבי חנינא בן תרדיון וקלצטונירי מזומנין הן לחיי העולם הבא. בכה רבי ואמר: יש קונה עולמו בשעה אחת, ויש קונה עולמו בכמה שנים.
|
|
|
|
|
| |
ג: ניתוח והערות. מבחינה סיפורית, כמו רוב סיפורי התלמוד, לפנינו מלאכת מחשבת של מועט המחזיק את המרובה. על סף מותו מספיק ר' חנינא לנהל ארבע שיחות. עם בתו, תלמידיו (פעמיים) והתליין שלו. ובכל אחת אנו מכירים פן אחר בדמותו ואפשר שאנו גם לומדים הלכה. הבת שואלת שאלה של אמונה. איך יתכן שאביה הצדיק הגיע לידי כך? ואביה עונה: מי שיעניש את הגויים על שריפת ספר תורה יעניש את השורפים אותו. התלמידים שואלים בפעם הראשונה: מה רואה הרב. וצריך בירור מדוע בכלל שאלו זאת. ור' חנינא עונה שהוא רואה מראה פלאי. הספר אמנם נשרף, אבל האותיות חיות וקיימות. דברים אלו ניתנים לפירושים שונים. האם מדובר בחויה מיסטית או בתיאור מטאפורי. האם ר' חנינא התייחס ללימוד התורה של עם ישראל, שהוא ישרוד למרות שהוא עצמו נהרג בידי הרומאים? או לנשמת האדם, שהיא כאותיות הנפרדות מן החומר? ואולי יש עוד אפשרויות? התלמידים שואלים בפעם השניה: מדוע לא יסייע ר' חנינא למיתתו. והוא עונה: ה' נותן את הנשמה והוא יקחנה במועד שימצא לנכון, אך הוא עצמו, ר' חנינא, לא יפגע בעצמו. השאלה הגדולה שבה אדון לקמן היא: מדוע. ואז מציע לו התליין מעצמו לזרז את מיתתו, אך הוא מבקש תמורה: הבטחה לעולם הבא. ר' חנינא מבטיח. התליין מרבה בשלהבת ומסלק את הספוגים ומת ר' חנינא. ואז התליין קופץ לתוך האש. כפי שהעיר מ. ח., מדוע היה מותר לר' חנינא להתיר לתליין להרגו במהרה ואף להבטיח לו עולם הבא? ומדוע התאבד התליין גם כן? השאלה האחרונה נראית פשוטה. כיון שסילק את הספוגים, היה עתיד להענש קשות. אבל יתכן גם שהרג את עצמו כי רצה להצטרף לעם ישראל על ידי שריפה (רעיון שמופיע בעוד מקומות, אם כי טיבו לא ברור, ואולי זו תחושה של שותפות גורל אינטואיטיבית?) ואפשר שרצה להעניש את עצמו על הריגת ר' חנינא. נכון שהקל על מותו, אבל בכל זאת. הוא זה שידיו הרגו את הרב הצדיק. כיצד הבטיח ר' חנינא עולם הבא? אני מניח שכל ההבטחות מסוג זה אינן מתבססות על מעלת הצדיק והכרת הערך העצמי שלו (כך כמובן מפרשים היום בחוגים מסויימים), אלא על כך שאם עשה מצוה, ועוד מצוה שיש בה סיכון נפש, הרי יש על כך שכר, ונאמן בעל העולם לשלם את שכר חסידיו. אך מדוע התיר ר' חנינא לגוי התליין לקרב מיתתו אם לא רצה לעשות זאת בעצמו? התשובה היחידה נראית שמותר לאדם בעל ייסורים קשים ההולך למות לזרז מיתתו על ידי אחר. אולי על ידי גוי. צרפתי לסיפור זה את תגובתו של רבי מפני שהיא דומה לתגובתו של רבי במעשה אלעזר דורדיא, שם מת אלעזר מתוך תשובה של ייאוש, שהעדיף למות מאשר לחיות ולהתמודד. ועל כך אמר רבי משפט דומה, שיש קונה עולמו בשעה אחת. אפשר להציע פירושים שונים לאמירה זו, אולם כמדומה שהפשט הוא הנכון. יש מי שדי לו בשעה אחת של תשובה ומעשים טובים בעולם הזה וזה חלקו לעולם הבא. כך זה לגבי אלעזר דורדיא היהודי רב העבירות, וכך זה לגבי התליין שמקצועו הריגה בעינויים ומסר חייו כדי להקל במיתתו של ר' חנינא בן תרדיון. לפי זה, אפשר שמיתת התליין נועדה אכן לכפרה, וזה לפי השיטה שמותר לאדם לשלוח יד בנפשו כדי להעניש את עצמו, כפי שמצאנו במעשה יקום איש צרורות. (אולי אביאו לקמן בהזדמנות).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2010 00:32 |
|
| |
הסתירה: אסור לאדם ליטול את חייו, אבל מותר לו להורות לגוי לעשות לו זאת? ניתן לפרש את הסיפור וללמוד ממנו הלכות באופנים שונים ואף סותרים. א. הגישה המקובלת: אסור לאדם ליטול את חייו במו ידיו. וזה שאמר ר' חנינא שלא ינשום פנימה את האש שתהרגנו. אבל בנסיבות יוצאות דופן אלו הקל לעצמו ר' חנינא לא למאן להצעה של הגוי. אבל זה רק בגלל שהגוי הציע זאת מעצמו. ועדיין נראה מכאן שבקשה מאחר פחות חמורה ממעשה התאבדות בידים, ובקשה כזו מותרת. זו מסקנה שאיש מהפוסקים לא ירצה לאמץ בתקופתנו. ב. הגישה המתונה. אין איסור לאדם לזרז מותו בנסיבות כאלו. אבל ר' חנינא נהג מידת חסידות, וכשהגוי הציע זאת, לא דחה את הצעתו, שהרי זה "עיקר הדין". ג. הצעתי שלי כדלקמן. היא מבוססת אכן על ההסבר שאין איסור לאדם לזרז את מיתתו כאשר הוא ממילא על סף מוות בייסורים. אך הצעתי מוסיפה הסבר אחר בהתנהגותו של ר' חנינא. כדלקמן.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2010 00:32 |
|
| |
ד: רגשות אשמה השערתי היא שר' חנינא סירב לקרב את מיתתו מפני שרצה למות בייסורים. זו היתה דרכו לכפרה. וכידוע, גישה אנושית להפליא היא לבקש ייסורים כדי לכפר, ולהאמין שרק כך ניתן לעשות תשובה. לפי זה המשפט "גליון נשרף ואותיות פורחות" בא לומר שעונש השריפה מטהר אותו ונשמתו עולה מעלה. על מה ביקש ר' חנינא לכפר? אני יכול לחשוב על שתי אפשרויות, ושתיהן מתאימות לסיפור. יתכן שחש שהוא זימן לעצמו את מותו. אין לשכוח כי לפי הברייתא הנוספת, על המפגש שלו עם ר' אליעזר בן קיסמא, הזהיר אותו התנא שהוא מביא לעצמו עונש מוות וכי הוא עושה לא נכון, כיון ש"אומה זו מן השמים המליכוה". יתכן שר' חנינא שינה את דעתו לגבי התנהגותו, והחל לחשוב, אם גם מאוחר מדי, שאסור היה לו להתגרות ברומאים בצורה כזו. אולי גם רצה לשנות עוד קודם, ולהפסיק את העצרות שלו, אלא שחשש מפני חילול השם שבדבר? וחש אנוס להמשיך בדרכו? ואולי חש אחריות כלפי אחרים שהשתתפו, ויתכן שגם הם היו בסכנת מוות, שהרי עליהם לא נודע לנו מאומה. אך אם היתה זו תקופה של גזירות, מצאנו שהיו יוצאים לההרג על דברים קלים יחסית. לכן ענה מה שענה, "מוטב שיטלנה מי שנתנה ואל יחבל הוא בעצמו". אם זה עונש משמים, כיצד יש לי רשות להתחמק ממנו? רק כאשר הציע לו התליין לזרז את מיתתו, אמר לעצמו שאילולא לא היה נשלח משמים לכך, לא היה מציע לו כך. ואולי מסיבה זו, שהוא שליח משמים, ראה לעצמו קל להבטיח לו שאף הוא התליין בן העולם הבא. אפשרות נוספת היא בשל מה שגרם לשריפתו של ספר תורה. כבר הצבעתי קודם על השאלה מפני מה בחר ר' חנינא לקחת איתו ספר תורה לעצרות שלו. תהא התשובה מה שתהא, ברגע שנלכד ונשלח לההרג, היה מובן במבט לאחור שסיכן גם את ספר התורה. לפי זה, השיחה בינו לבין בתו עשויה להתפרש כך: אילמלי אני נשרפתי לבדי היה הדבר קשה לי. עכשיו שאני נשרף וס"ת עמי, מי שמבקש עלבונה של ס"ת הוא יבקש עלבוני. הלשון אינו נוח לפירושי, אבל ניתן לדחוק בו את המסר הבא: אילו נשרפתי אני, היה מקום לפקפק ולשאול למה. עכשו שאני נשרף עם ספר תורה, זה מגיע לי, שאני סיבבתי שריפתו, ומי שביקש עלבונה של ספר תורה הוא ביקש את עלבוני ככפרה על מה שגרמתי. בעיקר התיקון יש לשנות אות אחת. במקום "יבקש עלבוני" צריך להיות "ביקש עלבוני". וניתן להניח שאם היתה כזו מסורת, היה מי שהיה עורך אותה, בגין בגלל שלא הבין וסבר שנפלה טעות, בין שהבין את המשמעות כפי שכתבתי כאן. מעט ראיה לפירוש זה אני מוצא בגרסה חלופית בספרי ואני מעתיק. הדברים אמנם ארוכים. הדרשה מתייחסת לשבח הקצר "הצור תמים פעלו". ואני מעתיק כאן שלושה חלקים ממנה. שניים כהקדמה לרעיון, השלישי כהמחשה. הפירוש שלי אינו מחוייב, אבל הוא הולם את הענין והלשון.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2010 00:33 |
|
| |
ה. כיצד מצדיקים את הדין ספרי דברים פרשת האזינו פיסקא שז דבר אחר הצור, התקיף. תמים פעלו, פעולתו שלימה עם כל באי העולם ואין להרהר אחר מעשיו אפילו עילה של כלום ואין אחד מהם שיסתכל ויאמר: מה ראו אנשי דור המבול להשטף במים ומה ראו אנשי מגדל שנתפזרו מסוף העולם ועד סופו ומה ראו אנשי סדום להשטף באש וגפרית ומה ראה אהרן ליטול את הכהונה ומה ראה דוד ליטול את המלכות, ומה ראו קרח ועדתו שתבלעם הארץ תלמוד לומר כי כל דרכיו משפט, יושב עם כל אחד ואחד בדין ונותן לו מה שראוי לו. אל אמונה, בעל הפקדון. ואין עול, גובה שלו באחרונה שלא כמדת בשר ודם מדת הקדוש ברוך הוא מדת בשר ודם מפקיד אצל חבירו כיס של מאתים ויש לו אצלו מנה. כשהוא בא ליטול את שלו אומר לו צא מנה שיש לי בידך והי לך את השאר. וכן פועל שעשה אצל בעל הבית ויש לו בידו דינר כשהוא בא ליטול את שכרו אומר לו צא דינר שיש לי בידך והי לך את השאר. אבל מי שאמר והיה העולם אינו כן אלא אל אמונה בעל הפקדון ואין עול גובה את שלו באחרונה. צדיק וישר הוא, כענין שנאמר +תהלים יא ז+ כי צדיק ה' צדקות אהב מן הפסוק נדרשות שתי תכונות של ה': נותן לכל אחד בדיוק מה שמגיע לו, וסימן לדבר שאין מי שיערער וישאל מדוע היה כך ולא אחרת. לפי הקריאה שלי, זה בא לומר שהחשבון מדוקדק עד לפרטיו. כלומר, שאם מגיע שכר, הוא יינתן לפי הצורה הראויה, וכן בעונש. התכונה השניה היא שהתשלום נגבה לבסוף, לאחר שהאדם מקבל את שכרו. לפיכך, אם מבקשים להבין חשבון שמים, יש להבין שמה שקורה לאדם בסוף, כעונש, היה מגיע לו בדקדוק. ועוד דרשה שאני מביא את סופה: ספרי דברים פרשת האזינו פיסקא שז א-ל אמונה... נפרע מצדיק גמור על עבירה קלה שעשה בעולם הזה בעולם הזה. ואין עול, כשאדם נפטר מן העולם באים כל מעשיו ונפרטים לפניו ואומרים לו כך וכך עשית ביום פלוני וכך וכך עשית ביום פלוני. אתה מאמין בדברים הללו? והוא אומר: הן. אומרים לו חתום: שנאמר +איוב לז ז+ ביד כל אדם יחתום לדעת כל אנשי מעשהו. צדיק וישר הוא. והוא (=האדם) מצדיק את הדין ואומר יפה נידנתי וכן הוא אומר +תהלים נא ו+ למען תצדק בדבריך. כאן אנו למדים שה' נפרע אפילו מצדיק כל שהוא "אינו גמור" ויש לו חטא קל. ושנית, שהאדם בעצמו יאמר בסוף שהעונש הגיע לו בדקדוק. ההמחשה לזה מופיעה מייד לאחר מכן בסיפורו של ר' חנינא בן תרדיון.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2010 00:34 |
|
| |
ו. ר' חנינא מצדיק את הדין: גרסת הספרי ספרי דברים פרשת האזינו פיסקא שז דבר אחר הצור תמים פעלו. כשתפסו את רבי חנינה בן תרדיון נגזרה עליו גזירה לישרף עם ספרו. אמרו לו נגזרה עליך גזירה לישרף עם ספרך. קרא המקרא הזה הצור תמים פעלו. אמרו לאשתו: נגזרה על בעלך גזרה לישרף ועליך ליהרג. קראה המקרא הזה א-ל אמונה ואין עול. אמרו לבתו: נגזרה גזירה על אביך לישרף ועל אמך ליהרג ועליך לעשות מלאכה (=לפי הגרסה שנשלחה לקובה של זונות צריך לומר שיש כאן לשון נקיה). קראה המקרא הזה +ירמיה לב יט+ גדול העצה ורב העליליה אשר עיניך פקוחות. אמר רבי כמה גדולים צדיקים אלו שבשעת צרתם הזמינו שלשה פסוקים של צידוק הדין מה שאין כן בכל הכתובים. כיוונו שלשתם את לבם וצידקו עליהם את הדין. עמד פילוסופוס על אפרכיא שלו. אמר לו (=ר' חנינא לפילוסופוס): מרי, אל תזוח דעתך ששרפת את התורה. שממקום שיצאת חזרה לה לבית אביה. אמר לו: למחר אף דינך כיוצא באלו. אמר לו: בשרתני בשורה טובה שמחר יהא חלקי עמהם לעולם הבא. האם ניתן להחיל על הפסוקים שקראו שלושת בני המשפחה את הפירושים שלהם שצוטטו לעיל. זה אפשרי, למרות שאין לנו תיארוך לדרשות ואדרבה סביר שהדרשות אורגנו לאחר המעשים והפסוקים. אבל זה לא פוסל את האפשרות שהתגובות ממחישות את הכללים. יש לדון על כוונת אשתו בהצדקת הדין על בעלה. האם זה עולה בקנה אחד עם הנחת הגמרא שחטא בהגית השם והיא ידעה מכך ולא מחתה ולכן הצדיקה את הדין? בגרסה זו יש שינויים לעומת זו שלנו. ראשית, אנו לומדים שספר התורה נשרף יום לפני מותו של ר' חנינא. תגובתו שאומרת כי התורה לא יכולה להישרף אלא רק הגוף מבארת את המשפט שאמר לתלמידיו, אם כי גם ניתן לפרשו אחרת שם. וגם כאן זה עשוי לרמז על שריפת הגוף האנושי ופריחת הנשמה. משפט סמלי יכול לשאת יותר ממשמעות אחת לפי כוונת האומר! אולם בעיני עיקר ההמחשה לפירוש שלי היא בסוף. "בשרתני בשורה טובה שמחר יהא חלקי עמהם לעולם הבא". ר' חנינא רואה בעונש השריפה מה שמגיע לו על שריפת הספר התורה שגרם. מה שהפילוסופוס גזר עליו אינו החלטה אנושית אלא אלוקית. ה' פעל דרך הפילוסופוס. לפיכך, אם ימאן בעונש, הוא מתמרד נגד מה שנגזר עליו. אך כפי שהפילוסופוס מבשר לו גזירה משמים, גם התליין, הקליונצטרי לפי גרסתנו, מבשר לו שמשמים החליטו להקל עליו. וכיון שהוא מקבל עליו באהבה, הוא בטוח שזה מה שמבטיח לו להגיע נקי לעולם הבא, כפי שהוא אומר כאן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2010 00:34 |
|
| |
עקיפת השאלה על היתר זירוז מיתה אני מבקש להעלות מחדש את השאלה ההלכתית. האם ניתן ללמוד איסור לזרז מיתה על ידי עצמו מסירובו של ר' חנינא להרכין ראש לעבר הלהבות (או לפתוח פה לקראתן), או ללמוד היתר מהסכמתו להצעתו של התליין? לפי הפירוש האחרון, יתכן שלא. גם העונש וגם הקלת העונש נתפסו על ידי ר' חנינא, לפי פירושי, בתור גזירה מיוחדת, והוא קיבל אותה, את כולה באהבה. לא היה מותר לזרז את מותו מפני שהאמין שזה מה שמגיע לו. מותר היה לו לקבל את הצעת התליין מפני שזה היה מסר משמים. בכך נפתחת לנו הדרך להשאיר את ההלכה המסורה בידנו כי אין לאדם לזרז את מותו, לא על ידי עצמו ולא על ידי אחרים. אין ללמוד מר' חנינא כלל. *** הלכה שמבוססת על תפיסה תיאולוגית אך האם זה באמת כך? האם באמת אי אפשר ללמוד משם? אם נניח שר' חנינא זכה להשגחה פרטית מיוחדת שאין כמוה, וקול ה' דיבר אליו דרך הפילוסופוס ודרך התליין, הרי זה באמת משהו מיוחד. אבל אנו מניחים – בין לפי התיאולוגיה הרווחת של הפוסקים בזמננו, ובין לפי ההנחה של הדרשה מהספרי - שכל דבר קורה בהשגחה פרטית. לפי הדרשה, כל אדם, אפילו רשע ברשעים, בסוף ימיו מקבל את עונשו המגיעו בדקדקנות. לפי זה, אסור לו לבעט בייסורים, לא מחמת עצמו, אבל אם הוא מקבל הצעה לזירוז מיתה, האם מותר לו להסתמך עליה? התשובה לשאלה זו תיתכן רק על ידי ניתוח היחס המורכב מאד בין פעולת האדם לבין השגחת האלקים. אסתפק באבחנה זו שהיא בגדר דחיה של דיון בשאלה פילוסופית. הנפקא מינה ההלכתית עשויה להיות זו: האם רשאי אדם להסיק לעצמו מסקנה מן המעשה בר' חנינא כי גם אם אסור לו עצמו לבקש מיתה מהירה, מותר לו לקבל הצעה כזו מאחרים, אם באמת הוא חש בכל ליבו שה' מדבר אליו דרך הצעות אלו. האם האדם עצמו אמור להחליט על כך? האם זה מיועד רק לצדיק גדול שאינו גמור או לכל אדם? אם רופא אחד מציע לזרז את מיתתו ורב אוסר עליו, מי מהם מדבר בשם ה'? התחלתי לדון בנושא זה של תפיסת ההשגחה הפרטית, אבל זה מחייב דיון נרחב מאד בפני עצמו. אניח לפיכך את השאלה הזו לחכות במקומה, ורק אעיר כי לפנינו, לפי ניתוח זה, מקרה יוצא דופן בהלכה. התשובה שלנו לשאלה ההלכתית צריכה להיות תלויה בשאלה תיאולוגית.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2010 10:31 |
|
| |
שתי הערות א. עדיין קשה איך הכשיל את התליין בקירוב מיתתו (הסרת הספוגין) והרי לפני עיור...? חייבים להגיע לסברות שאף שעקרונית אסור, בגלל יסורים אולי מותר, (וקל מפתיחת פיו בעצמו, הגם שאולי אינו אלא גרמא ולכן התלמידים התירו, הוא חשש לאיסור, אבל לגבי הסרת ספוגין זה רחוק יותר - ע"י אמירה ולכן התיר). אם כך אין צורך להגיע להסברים התיאולוגיים. וכמדומני שהמהרש"ל בהחובל מזכיר את נהרגי קהילות שו"ם בלשון חצי מסוייגת. הבקיאים ממני ושספרים תחת ידם יביאו המקור המדוייק ב. על הפרשנות הסיפורית - אמרו לו תלמידיו: רבי, מה אתה רואה? האם שיטתך (מן השמים ירחמו) היתה כדאית, הרי אתה מת. אמר להן: גליון נשרפין ואותיות פורחות. אני מת אך האותיות, שהם דברי=תלמידי נשארים. מה שעשיתי גם אם לא היה כדין (כסברת ריב"ק) היה נחוץ להשארת התורה ועת לעשות לה' אמרו לו: אף אתה פתח פיך ותכנס [בך] האש! אם כך, שהעיקר השארת התורה השגת את שלך, אתה יכול למות בשקט ואינך צריך להשאר לסבול עוד קימעא כדי למסור לנו עוד משהו. קבלנו כל שלימדתנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2010 11:55 |
|
| |
תלמיד טועה
תודה על ההערות.
א. פירושך ודאי אפשרי והוא נכלל במה שכתב באשכול על פסקי הרשז"א חברנו מלאך-חבלה.
[quote] מאמרו של ד"ר אברהם שטינברג "רצח מתוך רחמים - לאור ההלכה" http://www.medethics.org.il/articles/assia/assia3/r0031424.asp#ftn14 נקודה לציון: במאמרו ד"ר אברהם שטינברג מביא את הסיפור על הוצאתו להורג של רבי חנניה בן תרדיון כראיה לאסור קרוב המיתה כדי למנוע יסורים (מתוך דיברי רחב"ת לתלמידיו "מוטב שיטלנה מי שנתנה ואל יחבל הוא בעצמו"). אך הוא מתעלם מההמשך שרחב"ת מאשר לקלצטונירי לקרב את מיתתו ע"י הגברת האש והסרת ספוגי הצמר (פעולה אקטיבית!!). וכמו שכתבתי בתגובה הקודמת יש בזה לכאורה ראיה שניתן לבקש מגוי לקרב את מיתתו (והגוי יהיה מזומן לחיי העולם הבא על שמנע סבל מיהודי...). [/quote[ אמנם אני לא התכוונתי להימלט אל התיאולוגיה כדי לברוח מן המסקנה שמותר לזרז קיצור חיים. כוונתי היתה לנסות להבין את ר' חנינא, ומתוך פירושי יצא שאולי אפשר לא להזדקק למסקנה שאתה ומלאך חבלה כתבתם. בעיקרון, אני מסכים שדיוקכם נכון. ב. הפירוש שלך לשיחה יפה מאד. כל הפירושים, שלי ושלך ושל אחרים, כאשר הם מנסים לפענח סמלים, הם רק בגדר של אפשרות. כיצד בוחרים וכיצד מעדיפים? גם אם אדם קרוב אצל עצמו ומחבב דברי עצמו, אני מודה מראש: כל מה שכתבתי בפרשנות הסיפור הוא בגדר אפשרות בלבד.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2010 11:56 |
|
| |
על מה שצריך לתת את הדעת בעיקר- ר' חנניה בן תרדיון לאחר שסיכן את נפשו על קידוש ה' ולימד תורה, עומד ושואל את ר' יוסי- מה אני לחיי העולם הבא? איזו מין שאלה זו? היום בלי כל היסוס הוא היה מקבל תשובה. תלמוד תורה?! בטח בטח שאתה בן העולם הבא, ועוד איך אתה בן העולם הבא!
אבל ר' יוסי לא מתרגש מהמצוה הגדולה של ת"ת- כלום מעשה יש בידך? האם עשית בעולם גם איזה פעולה, לתיקון העולם הזה. משיב ר' חנניה- בעצם כן, אני גבאי צדקה, ובתוקף פעולתי אני מקפד על הכספים ביותר שמא חלילה- אקח כסף המיועד לאחרים ואשתמש בו לת"ת.
|
|
|
|
|