| נשלח ב-23/8/2010 18:22 |
|
| |
על מה נשען מחקר האלים?
בפורום ביקורת המקרא ראיתי את האשכול הפותח את הודעתו בדברים הבאים: משפחת אלים ישראלית, והתפתחות אמונת הייחוד - הדברים הם ע"פ דברי פרופ' ישראל קנוהל בספרו "מאין באנו" ואחרים - בס' בראשית אנו מוצאים פעמים רבות ששמו של הא-ל הוא - "א-ל". וכמו שמסופר על יעקב "וַיַּצֶּב שָׁם מִזְבֵּחַ וַיִּקְרָא לוֹ 'אֵ-ל - אֱ-לֹהֵי יִשְׂרָאֵל'" (בראשית לג,כ), פירוש השם הוא ש"א-ל" הוא אלודי ישראל. ובדומה קרא יעקב לעיר לוז על שם הא-ל "א-ל" - "וַיִּקְרָא אֶת שֵׁם הַמָּקוֹם הַהוּא 'בֵּית אֵ-ל' וְאוּלָם 'לוּז' שֵׁם הָעִיר לָרִאשֹׁנָה" (בראשית כח,יט). הא-ל "א-ל" מכונה בתנ"ך במספר כינויים: "אֵ-ל עֶלְיוֹן" (בראשית יד,יח. ותהלים עח,לה), "אֵ-ל שַׁ-דַּי" (בראשית יז,א ועוד), וכן "קֹנֵה שָׁמַיִם וָאָרֶץ" (בראשית יד,יט), ועוד. הא-ל "א-ל" מוכר גם ממשפחת האלים הכנענית, שם "א-ל" נחשב כ"אבי האלים" וכבורא העולם. גם בתנ"ך נזכרה עבודת "א-ל עליון" ע"י הכנענים, ראה "וּמַלְכִּי צֶדֶק מֶלֶךְ שָׁלֵם הוֹצִיא לֶחֶם וָיָיִן וְהוּא כֹהֵן לְאֵ-ל עֶלְיוֹן: וַיְבָרְכֵהוּ וַיֹּאמַר בָּרוּךְ אַבְרָם לְאֵ-ל עֶלְיוֹן קֹנֵה שָׁמַיִם וָאָרֶץ: וּבָרוּךְ אֵ-ל עֶלְיוֹן אֲשֶׁר מִגֵּן צָרֶיךָ בְּיָדֶךָ וַיִּתֶּן לוֹ מַעֲשֵׂר מִכֹּל" (בראשית יד,יח-כ). האם גם בתנ"ך ניתן למצוא התייחסויות ל"א-ל" כא-ל אבי האלים? אכן כן, ראה לדוגמה "אֲנִי אָמַרְתִּי אֱלֹהִים אַתֶּם וּבְנֵי עֶלְיוֹן כֻּלְּכֶם" (תהלים פב,ו), בפסוק זה ישנם מספר אלים מתוארים כבניו של "עליון" - הלא הוא "א-ל עליון". פסוק נוסף בתנ"ך בו ניתן לראות כי "א-ל" הוא אבי האלים, נמצא ב"שירת האזינו": "בְּהַנְחֵל עֶלְיוֹן גּוֹיִם בְּהַפְרִידוֹ בְּנֵי אָדָם יַצֵּב גְּבֻלֹת עַמִּים לְמִסְפַּר בְּנֵי (יִשְׂרָ)אֵל: כִּי חֵלֶק ידוד עַמּוֹ יַעֲקֹב חֶבֶל נַחֲלָתוֹ" (דברים לב,ח-ט. ע"פ הגירסה הקדומה הנמצאת בתרגום-השבעים ובמגילות קומראן, "בני אל" ולא כגירסה ה'מתוקנת' "בני ישראל"). בקטע זה מסופר על "אל עליון" המחלק את העמים והארצות בין בניו "בני א-ל", כשכל אל מבניו קיבל להיות האל של אומה מסוימת. הכתוב ממשיך לספר שחלקו של "ידוד" היה "יעקב" - כלומר עם ישראל. (מכך נגזר המונח "עם נבחר", שכן כל אומה היא העם הנבחר של אלוהיה). עד כאן הבאתי מהאשכול ההוא. הדברים שם נמשכים הלאה, ומחמת שאין עתותי בידי, על כן אתייחס איפוא לע"ע רק לדברים הנ"ל, ואשטח בפני משתתפי הפורום את שאני מבקש לברר. נטען כי מהפסוק בהנחל עליון מוכח שיש התייחסויות נפרדות ל'עליון' ול'ידוד', וזאת על פי בירור הגירסא הקדומה והאוטנטית, זאת שלא תוקנה על ידי כאלה שהתאימו את הפסוקים להשקפתם. ראשית יש לציין כי אף אם הגירסה 'בני א-ל' תקבל אישוש ממקום כלשהו, עדיין אין מכאן הוכחה לפירוש המסיק מכאן השקפה שאינה עולה בקנה אחד עם אמונת הייחוד (כלומר שידוד הוא עליון על כל האלים). ניתן בהחלט לפרש ללא כל דוחק שידוד הוא העליון שחלק את העמים על פי בני א-ל, ואילו את עמו לקח עמו. דרכי ביקורת המקרא זרים לי, ועל כן לא ידוע לי על מה מושתתת ההנחה או המסקנה כי תרגום השבעים בכללותו קדום מנוסח המסורה. ואולם אם כוונת קנוהל (או האחרים) רק זאת שממקום ספיציפי זה מוכח כי התרגום הוא הקדום, והוא מסיק את דעתו זו מתוך ההנחה שלפני עורך הנוסח שלנו עמד כורח לעשות זאת, לדעתי זו מסקנה קלושה, ונראה לדייק דוקא ההיפך, וזאת מכמה טעמים. 1. מה מנע בעד העורך להגיה אף את 'עליון' עצמו ל'ידוד'? 2. ניתן להיווכח מרחבי המקרא שלא היה נהוג להגיה את השמות אף היכן שקיים חשש שהם מצביעים על שני רשויות, וכדוגמא ניתן להשתמש עם הפסוק שהובא באשכול ההוא: אלדים נצב בעדת א-ל. בעלי המקרא או עורכיה היו קוראים למלאכים "בני א-להים, כך שהכתוב "למספר בני א-ל" אינו מתגלה כבעייתי. 3. מכיון שאף מלאכים נקראים בני א-ל, ומצד שני המשפט 'למספר בני ישראל' על פניו אינו מובן כל צרכו (איזה מספר? ששים רבוא? שבעים? שנים עשר?), על כן יש יותר משקל להנחה שדוקא בעלי תרגום השבעים הגיהו את שלא היה מובן להם, או העתיקו מתוך ספר חדשני ומוגה על פי סברא. 4. סברא היא שדוקא בעלי תרגום השבעים הם אלה שתיקנו ולא הנוסח שלנו היא המתוקנת. הם כנראה שיערו שהרעיון שהעמים נחלקו כפי מספר בני ישראל ייתפס כיומרני בעיני היונים. מדוע לא נניח שבעלי הע' התאימו את הפסוקים לרוח הצרכנים עבורם הם מתרגמים? כפי שציינתי אינני רגיל בביקורת המקרא, אני מבקש לדעת מנין שאובים לנו הידיעות אודות האלים הקדמונים, האם רק מחוץ למקרא? האם המקרא תואם כולו עם מה שהסיקו החוקרים במחקר האלים - או האם ועד כמה ובמה היה צורך לשפץ את תורת האלים ולהתאימה אל מה שעולה מתוך המקרא?
תוקן על ידי פרספקטיבה ב- 23/08/2010 18:25:13
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2010 19:20 |
|
| |
אולי הפסוק הזה?
שמות פרק יח
(יא) עַתָּה יָדַעְתִּי כִּי גָדוֹל יְקֹוָק מִכָּל הָאֱלֹהִים כִּי בַדָּבָר אֲשֶׁר זָדוּ עֲלֵיהֶם:
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2010 20:18 |
|
| |
בתורה עצמה נאמר:
כי ידוד אלהיכם הוא אלוהי האלוהים ואדוני האדונים.
הכוונה לא-ל שברא ושולט בכל הכוחות העליונים, המלאכים, הכרובים, השרפים והאופנים.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2010 22:27 |
|
| |
ירוחם וצבוני תודה. הפסוקים האלו משקפים בבירור את אמונת הייחוד והעליונות של ה'. מכל מקום מחקר האלים כנראה תסביר פסוקים אלו כתולדות התפתחות מאוחרת. ואדרבה, למחקר אפשרות להראות את עובדת ההתפתחות המאוחרת - מתוך אלו הפסוקים עצמם מהם נראה כי היה צורך להדגיש את אמונת הייחוד בהבלטה רבה. משמע שהיא עדיין לא היתה בימים ההם נחלת הרבים. אני שב ושואל, לפי מה שנוכחתי מהאשכול ההוא כנראה קיימת משנה סדורה בתורת האלים מי ומה למעלה - מי ומה למטה, והיחס בין האלים ליצורים ובין הא-ל העליון לבין האלים הקטנים. לפיכך, כמובן שאין לזה עם כל פסוק המסווג בבירור כשייך לאמונת הייחוד. אני שואל לגבי יתר המקרא, האם עליו מושתת המחקר או התיאוריות או חלק מהם, או האם על מקורות מבחוץ בלבד. אם המחקר מושתת רק על מקורות מבחוץ, האם ישנה התאמה גורפת בין המסקנות לבין מה שעולה מתוך הכתובים, או שכאן נתקלים בבעיות הדורשות 'שיפוצים' בתיאוריות המקוריות...
תוקן על ידי פרספקטיבה ב- 23/08/2010 22:28:44
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2010 17:03 |
|
| |
בכל התורה בני אדם הם האומרים "מי כמוכה באלים ה'", "גדול ה' מכל האלהים", והטעם מבואר בפירוש בדברי משה רבנו בדברים ד פסוקים ל"ב-ל"ט, שהגוים אומרים שיש אלהים אחרים, אבל במציאות רק את נפלאותיו של הקב"ה מכירים, ואין אל אחר שעושה נפלאות. והתורה באה ללמד, לפיכך בתחילת בראשית מפורש לנו כיצד ברא הקב"ה את הכל, כדי שנבין שיש רק אלקים אחד, והעולם כולו מערכת אחת, אבל לבני אותו דור שהורגלו לשמוע שעובדי ע"ז פלונית אומרים כך נברא העולם ועובדי אחרת אומרים כך נברא, הסיפור אינו הוכחה שאין אחרים, אלא אמירה, ולכן הם אומרים שהם רואים רק נסים של הקב"ה ולא של אחרים. שמא תאמר שתחילה אמרו שיש בהם ממש (כמו שכתב mdabraham באשכול השדים!) ולבסוף אמרו שאין בהם ממש, צא ובדוק מה כתוב בעשרת הדברות, שאין מייחסים אותם לשני כותבים, ומודים שהן קדומות: בדיבר השני נאמר שלא נעבוד אלהים אחרים, ולא נאמר אם יש בהם ממש, אבל בדיבר הרביעי נאמר לשמור את השבת כי הקב"ה ברא את הכל בששה ימים, ומכאן תבין שאין אלוה מבלעדיו.
|
|
| נשלח ב-25/8/2010 21:52 |
|
| |
פרספקס, ניסית פעם לפרסם פייפר עם אמונת הייחוד? דבר אחד ברור, פרופ' לא היית נעשה. נראה לי שזוהי ההנחה המתודולוגית היסודית של 'מחקר האלים' (איזה שם נפלא). נראה שבתחומים הללו מקבלים קידום אקדמי על בסיס וורטים לשבע ברכות או שבת חתן. אם אתה מוצא גימטריה של שלושה פסוקים שמורה על תזה מהפכנית, קיבלת קידום.
אני מציע לדוקטורנטים שמעוניינים בקידום מסעיר את התזה הבאה: בשנת 1948 חי כאן אדם ששמו הפרטי היה 'העם' ושם משפחתו היה 'היהודי'. והרי ראייתי המוחצת: במגילת עצמאות כתוב: "בארץ ישראל קם העם (וזנה אחרי אלוהים אחרים - הנך שוכב עם אבותיך וקם) היהודי". 1. אנחנו יודעים שאדם קם (על רגליו) ולא עם. מה פירוש קם העם? 2. ועוד, הרי העם היהודי לא קם בארץ ישראל. לכן ברור שמדובר באדם כלשהו שקראו לו 'העם' ושם משפחתו היה 'היהודי'. והמגילה התמוהה הזו מדברת על כך שהוא קם. יתר על כן, ניתן לפתח את עבודת המחקר המעמיקה הזו הלאה: יש ראיות מוחצות לכך שאותו אדם מופלא יכול היה לעמוד ללא רגליים, שכן לא מוזכר שהוא קם על רגליו, אלא רק שהוא קם. חוצמזה, שום ארכיאולוג לא מצא בארץ ישראל רגליים מהתקופה ההיא. העולם המדעי סער כאשר התגלה הממצא המסעיר הבא. במגילת סתרים נמצא שיר שאלו מילותיו: "פתאום קם אדם בבוקר הוא מרגיש כי הוא עם, ומתחיל ללכת". כך קיבלה הפרדיגמה המהפכנית אישוש מדעי חד משמעי. שלב נוסף בפיתוח המחקר היהלהעמיד למבחן אמפירי חמור את התזה הבאה: היתה לאנשים נטייה באותו זמן להחליף שמות. לכן אותו אדם החליף את השם הפרטי שלו מ'העם' ל'התנועה', ואת שם המשפחה שלו מ'היהודי' ל'הציונית'. כרגע המחקר מתמקד בשאלה מדוע באותה תקופה אנשים החליפו שמות באובססיביות כזו, ומה הם החליפו קודם, שם פרטי או שם משפחה. פרופ' שגיב בר כנען (איש מדעי החרתא באוניברסיטה האיסלמית) טוען ששמות המשפחה הוחלפו ראשונים, שכן שם כמו 'התנועה היהודי' אינו נפוץ בכתבים מאותה תקופה. לעומת זאת הוא מצא בארכיון צ'ק קרוע ועליו השם 'העם הציונית' (חוקר אחר, פרופ' ניב שפתיים, טוען שזה היה צ'ק שהירשזון זייף, שבתעודה A הוא מופיע כממוען לכבוד התנועה הציונית והוא הוכלא עם צ' ק אחר מהתקופה הכנעניתית, שמכונה אצלו תעודה P, שהיה כתוב עליו 'העם היהודי', והעורך המקראי - כלומר הירשזון - שהכליא את שני הצ'קים מאימת מס הכנסה זרק אותו לפח כדי שחוקרי המשטרה לא ימצאו אותו אצלו. אין צורך לציין שדבריו נדחו בבוז כספקולציה לא מדעית. פרופ' ניב שפתיים עובד כיום בשטיפת רצפות במזנון האוניברסיטה).
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2010 23:26 |
|
| |
טעות שהתפתח כאן דיון בנושא שאיננו שיגרתי כאן. הלוא יש לכך פורום מתאים.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2010 23:38 |
|
| |
ליוחנןפאולס
1. לאיזה פורום מתאים התכוונת?
2. במה שונה נושא זה משאר הנושאים השגרתיים (?) שכאן? הרי ב"ה באינטרנט יש פורומים על כל נושא שבעולם אז אולי עצכ"ח הוא בכלל פורום מיותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/8/2010 00:16 |
|
| |
לפורום ביקורת המקרא (הייד פארק).
מתגובת מיכי ניכר שהנושא קשה כאן לעיכול, דווקא ממנו לא ציפיתי לתגובה הליצית על נושא מאוד רציני, תגובותכשלו משמשות אף את מתנגדי חקר הברית החדשה והקוראן. אולי שיכנס שם ויגיב ענינית.
זהו נושא יותר בעל אופי מחקרי בעל כלים משלו. ולא נושא להבעת רעיונות אישיות ותחושות אמוניות.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/8/2010 00:38 |
|
| |
יוחנן, הנושא לא קשה לי לעיכול כלל ועיקר. אין לישום בעיה עם הטענות כשלעצמן, אם היה בהן ממש. אבל לומר אותן ואת היפוכן אפשר באותה צורה, ולכן איני רואה משמעות לעיסוק בהן. ובכלל, מה שאני טוען הוא כלפי כל מדעי החרתא, ולאו דווקא כלפי חקר המקרא. בטיעונים כאלה אני יכול להוכיח הכל, ולכן איני מתייחס ממש ברצינות אליהם (למעט כמה שמחזיקים מים). הליצנות הופנתה כלפי התחומים הללו בכללם, ולא כלפי חקר המקרא בדווקא. והשם 'מחקר האלים' בכלל מצא חן בעיניי.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/8/2010 00:51 |
|
| |
מיכי
כמו שכתבתי, גש לפורום ההוא ותתחיל להתעמת ענינית עם הטענות והקשיים. אולי תציל שם מישהו..
אינני יודע מה זה חרתא, כל טיעון צריך להיבדק בדרכים המקובלים של הסתברות מוכחות וכד'. כידוע לך כתבים עתיקים רבים מצויים בעולם. ורבים מהם עוברם במסורת דתית, אתה מבין שאין בה די להוכיח על מהימנותם ואמיתותם. כל פרט צריך להבדק לגופו. כך גם נעשה לתנ"ך.
אני חושב שלא כאן המקום.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/8/2010 07:31 |
|
| |
יוחנן פאולוס
אם לא כאן המקום, אז למה נועד עצור חושבים?
עד עתה לא היה סיפק בידי לדון בשאלות של פותח האשכול, ואולי היום אוכל להתפנות לזה.
אני מסכים עם מיכי, שמה שמוצג כ"מחקרים בביקורת המקרא" בנויים על השערות מרובות ומידע מועט.
ולא עוד, אלא שמחקרים רבים בנויים על תחושת לב או בטן של הכותב, והייתי מביא דוגמאות לכך אלא שלא זה הנושא כאן.
הנושא הוא, עד כמה שהבנתי:
א. מה היו אמונות האלים בסביבת ובזמן המקרא? (אנו עוסקים בתקופה של מאות בשנים).
ב. כיצד הן משתקפות במקרא? כיצד המקרא רואה אותן?
ג. האם העיצוב של מושג האלקים והשמות שניתנו לאלקים במקרא מושפעים מן האמונות האליליות השונות בסביבה ובזמן?
אלו שאלות שאין עליהן מידע מלא, אבל ניתן בהחלט לאסוף את כל מה שיש ואז לבחון אם יש או אין קשר ועד כמה זה סביר, ולפי אלו קריטריונים של סבירות.
ולמיכי, אני סבור שבציניות לבד לא יצאנו ידי חובה. דבריך טובים למי שמאמין לך שבדקת וראית שאלו אכן "מדעי הקשקוש", אבל זה בדיוק מה שמבקשים לבדוק. לא ביקרתי בפורום ההוא, והיום יש לי פחות זמן לעיין במקומות אחרים ולהגיב, והלוואי כאן. אבל אם אנו לא נבדוק ולא נוכיח שיש ידע במה שאומרים אחרים, מה ההבדל בינינו לבין אלו שמחרפים ומגדפים כל מי שמציג עמדה זרה בעינינו? ומה ההבדל בינינו לבין מי שכותב: אילו היית מדבר עם רב פלוני, היית רואה שיש לו כל התשובות שבעולם?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/8/2010 09:00 |
|
| |
מחקר האלים עוסק באמונות תיאולוגיות ואליליות עתיקות לאור כתבים ותגליות ארכיאולוגיות עתיקים מהמזרח הקדום ומאגן הים התיכון ממצרים ומעוד (וישנם רבים כאלו). גם התנ"ך מלא בהם לאורך כולו (אשרות חמנים עגלים שעירים שדים אלות עשתורות ושאר מינים).
האמונה המונותאיסטית היהודית גם נכללת במחקר זה, מה יחסה וקשריה עם אמונות אחרות בני זמן התפתחותה, ומהם מוטיבי ההשפעה של אלו עליה, כמובן שיש בה הרבה השערות וסברות, אך ככל מחקר היסטורי ורעיוני אחר המבוסס על פרשנויות והשערות לפרטים הידועים לנו. גם כאן נעשים נסיונות כאלו. כשהכל בהקשר הרחב של מחקר המקרא לרובדיו השונים, והמגמות התקופתיות הניכרים בו.
באשכול זה (שלא כמו בפורום ביקורת-המקרא) עדיין לא הובע שום רעיון בנושא לכאן ולכאן. מלבד מחקרו המעמיק של מיכי...
ומכיון שיש פורום מיוחד לכך, מדוע לכפול נושאים.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/8/2010 10:18 |
|
| |
מיימוני, מכיון שהנושא לא ממש מעניין אותי, אני מתייחס לטיעונים שהובאו כאן, בלי לעיין בכל הנושא על כל היבטיו. טיעונים אלו הם מגוחכים בעיניי ולא מחזיקים אפילו אויר. הם דומים בעיניי ל'מחקר' שהצגתי לגבי העם היהודי. אם יש ראיות טובות יותר, יובאו נא כאן לדיון. אין טעם לפתוח דיון כאן ולהפנות אותי לשם. בשולי דבריי, כבר כתבתי לא פעם שבהחלט יש פה ושם טענות משמעותיות גם בתחומי החרתא השונים. העובדה שאלו אינם מדעים אינה אומרת שהכל שם שטויות. והדברים עתיקים.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/8/2010 10:46 |
|
| |
mdabraham הלעג שלך כלפי מה שאתה מכנה מדעי החרתא אולי מוצדקת. אולם נלאה מבינתי הקשר המיוחד בין זה לבין אשכול זה. להוי ידוע לך שמחוץ לסביבה האקדמית בה אתה כבוש קיים עולם מלא של 'אובייקטים' פשוטים יותר שאין מגמתם קידום כלשהו בסולם הפרופסורה, גם ביניהם מצויים כאלה הרוצים לברר את האמת ולהביע את מה שמציק להם. גם אני נמנה על קטיגוריה זו. [וכפי הנראה לא הבחנת שראשית ההודעה שלי הם כלל לא פרי הגיוני אלא ציטוט מאשכול אחר, כפי שציינתי, כך שהתייחסותך בנושא שהעלית כלל לא היתה צריכה להיות מופנית כלפי]. (דפוס המחשבה הזו שלך אף הביאה אותך לפענח את 'מחקר האלים' כשם עצם, בעוד שהכוונה לא היתה יותר מתיאור מצב: החוקר את האלים מצוי בתוך 'מחקר האלים'. פשוט מאד!).
וכעת אני שואל שוב, הפסוק (בגירסה זו): "בהנחל עליון גוים בהפרידו בני אדם יצב גבולות אדם למספר בני אל, כי חלק ידוד עמו יעקב חבל נחלתו וגו' ידוד בדד ינחנו ואין עמו אל נכר" - נניח מבלי האפשרות או הרצון לפרש את בני אל כמלאכים, האם הוא מתאים אל אמונת הייחוד?
תוקן על ידי פרספקטיבה ב- 26/08/2010 10:51:39
|
|
|
|
| נשלח ב-26/8/2010 11:04 |
|
| |
| בעלהגדה כתב: |  | מחקר האלים עוסק באמונות תיאולוגיות ואליליות עתיקות לאור כתבים ותגליות ארכיאולוגיות עתיקים מהמזרח הקדום ומאגן הים התיכון ממצרים ומעוד (וישנם רבים כאלו). גם התנ"ך מלא בהם לאורך כולו (אשרות חמנים עגלים שעירים שדים אלות עשתורות ושאר מינים).
האמונה המונותאיסטית היהודית גם נכללת במחקר זה, מה יחסה וקשריה עם אמונות אחרות בני זמן התפתחותה, ומהם מוטיבי ההשפעה של אלו עליה, כמובן שיש בה הרבה השערות וסברות, אך ככל מחקר היסטורי ורעיוני אחר המבוסס על פרשנויות והשערות לפרטים הידועים לנו. גם כאן נעשים נסיונות כאלו. כשהכל בהקשר הרחב של מחקר המקרא לרובדיו השונים, והמגמות התקופתיות הניכרים בו.
באשכול זה (שלא כמו בפורום ביקורת-המקרא) עדיין לא הובע שום רעיון בנושא לכאן ולכאן. מלבד מחקרו המעמיק של מיכי...
ומכיון שיש פורום מיוחד לכך, מדוע לכפול נושאים. |
|
תודה רבה, אני מוסיף ושואל האם ההיררכיה הזו: עליון, בני אל נלמדת אף ממקורות חוץ או שהיא נסמכת על הפסוקים הספיציפים שנמנו באשכול ההוא? האם יש התייחסות במקורות חוץ אל ידוד - ומהו? האם אמונת הייחוד אל ידוד מוגדרת כמאוחרת רק על פי קריטריון זה, דהיינו על עצם היותה מאמינה בייחוד, או אף מגובה בסימנים נוספים העולים מתוך בתרי הכתובים?
תוקן על ידי פרספקטיבה ב- 26/08/2010 11:05:17
|
|
|
|
|