בית פורומים עצור כאן חושבים

המקור לאלול

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-6/9/2010 13:20 לינק ישיר 
המקור לאלול

בתודה לסגסג.

כולנו גדלנו על 'הלפנים בישראל' ו'קדוש אלול'.
אודה לחכמי הפורום אם יעזרו לי במציאת המקור הראשוני להנהגה מיוחדת בחודש אלול.

בגמרא כמדומני אין שום אזכור לייחוד החודש. ברמב"ם נאמר שאומרים סליחות בעשי"ת בלבד.
אז מנין המקור לאלול ה'משגיחי'?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/9/2010 13:27 לינק ישיר 

בעל היקר

מי צריך מקור ? אתה כבר כמו החזו"א,

האם הדגים בים באמת רועדים מאלול ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/9/2010 13:31 לינק ישיר 

לבעל בעמיו תודה על פתיחת האשכול.
השאלה היא לא על המשגיחים,כי עדוית ליחוד חודש אלול,אנו מוצאים במקורות מוקדמים יותר,מנהג אמירת "לדוד ה' אורי",תקיעה בשופר בשחרית,אמירת סליחות מתחילת החודש כמנהג הספרדים.
השאלה היא על המקורות המוקדמים יותר.
אני חושב שבסך הכל זה דבר מובן,אחרי שראש השנה הוא יום הדין,טבעי שלפני כן תהיה התכוננות ליום זה,אז חודש זה יחידת זמן מסוימת,שחודש לפני יום הדין,טבעי שיתכוננו ביתר שאת ליום הדין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/9/2010 13:33 לינק ישיר 

מקס
בדידי הווה עובדה- פעם קניתי דג חי לראש השנה, מה זה רעד הדג, אוי וי איך הוא רעד, לא צריך מקורות במו עיני ראיתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/9/2010 13:37 לינק ישיר 

סגסג
אמירת לדוד היא מתקופה מאוחרת למדי.
תקיעת שופר מוזכרת ברמ"א ואיני זוכר כעת מקור קדום.
סליחות - כפי שהוזכר הרמב"ם מדבר על סליחות באלול, אלא שלפי מיטב זכרוני הרי"ץ גיאת כתב 'מעמד' לחודש אלול.

ולגוף הנחתך, מי אמר שצריך הכנה ליום דין? בשביל זה יש אפשרות תיקון בעשי"ת.
ולדעת ר' יוסי ור' נתן שאדם נידון בכל יום ובכל רגע, הרי ראש השנה אינו יום הדין, אז אלול שנוי במחלוקת תנאים?

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 06/09/2010 13:49:05

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/9/2010 13:43 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
מקס
בדידי הווה עובדה- פעם קניתי דג חי לראש השנה, מה זה רעד הדג, אוי וי איך הוא רעד, לא צריך מקורות במו עיני ראיתי.

ירוחם זה לינק לאשכול בפורום אחר שפתחתי והנה שוב האם הדגים בים באמת רועדים מאלול ?
זה מצחיק מאוד כדאי לך לעיין שם, 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/9/2010 14:14 לינק ישיר 

המקור לכך שמשה עלה להר בר"ח אלול הוא פרקי דר"א פרק מו. יש מחלוקת ראשונים מתי בדיוק משה עלה, כלומר מתי בדיוק היה ר"ח (ראה תוס' ב"ק פב). אבל ברור ממקור זה שהוא עלה למ' יום, ותקעו אז בשופר.

הטור תקפ"א מביא מחלוקת גאונים ממתי אומרים סליחות, וחלק מהגאונים (רי"צ גיאת ור' ירוחם)  תלו אמירת סליחות בר"ח מהטעם המופיע בפרדר"א. הטור עצמו תולה בכך את תקיעת השופר של אלול.

עד כאן תק"ש וסליחות באלול. כל השאר, המוסיף הרי זה משובח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/9/2010 14:28 לינק ישיר 

קאהן
תודה

ראה

ושוב המקורות הם מאוחרים ביחס.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/9/2010 14:39 לינק ישיר 

בעל,

כמדומני שהדגים שבים התחילו לרעוד באלול בערך באותה תקופה שבה החליפו את אכילת ראש הכבש בר"ה באכילת ראש של דג....
(אפילו המ"ב לא מזכיר אכילת ראש דג. רק ערוה"ש מזכיר מנהג כזה, וכנראה בערך בתקופתם התחילו המדענים לגלות רעד בדגי הים...)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/9/2010 22:31 לינק ישיר 

בעל בעמיו
הערתי לגבי מה שכתבת מנין המקור לאלול המשגיחי,אז הערתי,שזה לא המצאה של המשגיחים,אלא זה משהו קדום יותר.
לגבי שאלתך,מי אמר שצריך הכנה לפני יום הדין?
אם היינו בטוחים שאנו מהבינונים,אתה צודק,אבל לדאבונינו...על כן,אנו משתדלים,שלפחות בראש השנה נהיה לכל הפחות בחזקת בינונים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/9/2010 23:30 לינק ישיר 

סגסג היקר,

מה איתך אנחנו כולנו זכאים אין יהודי אחד בעולם שהוא לא זכאי,
אם יעקב אבינו אמר כך: "באותה שעה אמר אבינו יעקב לפני הקב"ה רבונו של עולם כתבת בתורתך (ויקרא כב) ושור או שה אותו ואת בנו לא תשחטו ביום אחד אם יבא רשע זה ויאבד את בני ואת אמם כאחת ספר תורה שאתה עתיד ליתן על הר סיני מי יקרא בו"

ואחרי 3500 שנה יש לנו עוד אפי' ספק ?
האם אומה אחרת הייתה בכלל בספק במצב שלנו ?
אין לאלוקים אומה אחרת רק אנחנו המשוגעים עוד ממשיכים להאמין בו ולדבוק בו, ולכן אין לו הרבה ברירה רק לזכות אותנו בדין,
שהאלוקים רק ינסה להציץ אלינו אחרי 2500 שנה ? ואז יראה שמאז שעזב אותנו לא נשאר אף אומה שהיו אז,
רק האומה שלו, הבנים\הבנות שלו, שממשכים לדבוק בו בלי היגיון מצדם, ובלי צדק ויושר מצידו,
עד מתי אלוקים אדירים ?? עד מתי ??
אם רוצה אתה בנו כעבדים ? תשכח מזה ! כי עבדים אחרים היו כבר מזמן מתאבדים !
רק בנים\בנות יכולים להישאר נאמנים לאביהם, וגם לא בנים\בנות בעצם, רק בנים\בנות מיוחדים כמו הבנים\הבנות שלך,

תחשוב לרגע אלוקים אדירים,
כל יהודי ויהודי שיש כהיום (בשנת ה'תשע"א) חייב להיות צאצאי צדיקים וקדושים, ברצף של 3500 שנה דור אחר דור צדיקים וקדושים ונאמנים ודבוקים בך,
ולמה ?
הרי ידוע שרק העקשנים המטורפים שבכל דור ודור שורדים, כלומר כל איש ואישה בדורו הוא, עובר שבע מדורי גהינום לשרוד כיהודי, מבחינת רוחנית ומבחינת גשמית,
ועוד שבע מדורי גהינום לחנך את בניו ובנותיו, 
ומי שלא עקשן ומטורף ? פשוט לא שורד, כלומר הוא יוצא מכלל האומה, ובודאי צאצאיו,

יוצא שבכל דור ודור שורדים רק היחידים העקשנים והמטורפים,
עכשיו אלוקים אדירים, תעשה חשבון, אם אנחנו אחרי 3500 שנה,
כל יהודי ויהודי איש ואישה שחיים היום, הם בעצם צאצאי צדיקים וקדושים אמיתיים, ולא רק מדור קודם אחד ?
רק מכל הדורות עד לפני 3500 שנה, 
איך אלוקים אדירים אתה יכול להתכחש לזה ?? הרי זה חשבון פשוט ?? כל יהודי היום הוא צאצאי צדיקים אמיתיים,

"נוצר חסד לאלפים" אמרת ? דורשים חז"ל אלפיים דור, 
אפי' אם נחשבן דור רק לשנתיים ??? יוצא לנו 4000 שנה, מיעקב אבינו אין עוד 4000 שנה ?? ריבונו של עולם ?

אני מעתיק לכאן את צוואתו של יוסף ראקובר, מוכר לכולם כנראה, אבל לפני ר"ה כדאי לזכור את זה, כי לדעתי הניסיון הרוחני יותר קשה מהניסיון הגופני,

אני, יוסל בן יוסל ראקובר מטארנופול, מחסידיו של הרבי מגור, חוטר מגזע קדושים וצדיקים גדולים, כותב את השורות הללו, שעה שגטו ורשה עומד בלהבות, והבית שבו אני נמצא עכשיו הוא מן האחרונים שהאש עדיין לא אחזה בהם. לא יארך הרבה זמן וגם הבית הזה, בו אני נמצא, ייהפך, כמו כל הבתים שלנו בגטו, קבר למגיניו ולדרים בו. על פי קרני השמש החודרות מבעד לאשנב הקטן של חדרי, בעדו ירינו במשך ימים ולילות אל השונא, מבחין אני כי ערב עתה, דמדומי שקיעה. השמש ודאי אינה יודעת עד כמה לא אצטער ששוב לא אראנה..
עתה באה שעתי, וכאיוב יכול אני לומר - ואין אני היחיד שיכול לומר זאת: ערום יצאתי מבטן אמי וערום אשוב שמה.. בן ארבעים אנוכי, וכשאני משקיף עתה אל שנותיי שעברו, יכול אני לומר בבטחה, עד כמה שאדם יכול להיות בטוח בעצמו, כי חייתי חיים ישרים. לפנים האירה לי ההצלחה פנים, אך מעולם לא התנשאתי. ביתי היה פתוח לכל, והייתי מאושר כאשר יכולתי לגמול טובה לבריות. עבדתי את אלוקי בהתלהבות, ובקשתי היחידה אליו הייתה לעבדו "בכל לבבך ובכל נפשך ובכל מאודך". אין אני יכול לומר, לאחר כל מה שעברתי, כי יחסי לאלוקים לא נשתנה. אך יכול אני להגיד, בכל הביטחון אשר בי, כי אמונתי לא נשתנתה כמלא הנימה. לפנים, עת שבעתי טוב, יחסי אליו היה כאל מי שמשפיע בלי הרף את חסדיו עלי, ותמיד נשארתי חייב לו בעד זה, עתה יחסי אליו כאל מי שחייב גם לי משהו...
אני גאה על שיהודי הנני. הייתי בוש להשתייך לאותם העמים שהולידו וטיפחו את אותם הרשעים, האחראים למעשים שנעשו בנו.
אני מאמין כי להיות יהודי פירושו להיות לוחם, לשחות תמיד נגד הזרם האנושי העכור והנפשע. היהודי גיבור הוא, מעונה, קדוש. אתם, השונאים אותנו, אומרים כי רעים אנו. לא כן: אנו עדינים וטובים מכם, הייתי רוצה לראות איך הייתם אתם נראים לו הייתם במקומנו.
אני מאושר להשתייך לאומלל מכול אומות העולם, לעם שתורתו מייצגת את הנעלה והיפה ביותר של כל החוקים ומוסרם.
אני מאמין בא-ל אלוקי ישראל, אף על פי שעשה הכל כדי שלא אאמין בו. אני מאמין בחוקותיו, אפילו לא אוכל להצדיק את מעשיו... אני מרכין ראשי לפני גדולתו, אך לא אנשק את השבט בו הוא מייסרני.
ברצוני להגיד לך ברורות וגלויות, כי עתה, יותר מאשר בכל תקופה אחרת בדרך ייסורינו האין סופית, יש לנו, המעונים, הנרמסים, הנחנקים, הקבורים חיים והשרופים חיים, לנו המבוישים והמושפלים, הנכחדים במיליוננו, יש לנו זכות לדעת היכן מסתמנים הגבולות של סבלנותך.
ועוד עלי להגיד לך: אל נא תמתח את החבל יותר מדיי. כי הוא יכול, חלילה, להינתק. הניסיון בו נסית אותנו כה קשה הוא, כה קשה ומר, שאתה צריך, אתה חייב למחול לאלה מבני עמך אשר באסונם ובחרונם הפכו לך עורף...
מחל לאשר ניאצו את שמך, לאשר הלכו אחרי אלוהים אחרים, לאשר נעשו אדישים כלפיך. כל כך ייסרתם, עד שאיבדו אמונתם כי אביהם אתה, כי אב אחד לכולנו.
ואם אינך אלוקי, אלוהיהם של ימי אתה? אלוקי הרוצחים?
אין אני יכול לשבחך על המעשים שאתה סובל. אך אני מברכך ומהללך על עצם קיומך, על גדולתך הנוראה, שהיא כנראה כה אדירה, שכל המתרחש עתה כאין וכאפס הוא בעיניך. אך דווקא משום שהנך כה גדול ואנוכי כה קטן הנני, אבקש ממך, אתרה בך, למען שמך: חדל נא להראות את גדולתך על ידי זה שהנך נותן לייסר את האומללים.
אין אני מבקש כי תייסר את האשמים. הם יתייסרו לבסוף על ידי עצמם. כי במותנו מת מצפונו של עולם, כי עולם שלם נרצח עם מותו של ישראל.
העולם יאכל את עצמו ברשעתו שלו, הוא יטבע בדמו שלו.
אין המוות יכול לחכות עוד, ועלי לסיים את כתיבתי. מהקומות שמעלי הולכות ונעשות היריות חלשות מרגע לרגע. עכשיו נופלים אחרוני המגינים, ואיתם גוועת ורשה הגדולה, היפה, יראת האלוקים, ורשה היהודית. השמש נטתה לשקוע, ואני מודה לאלוקים על שלא אראנה עוד.. בעוד שעה לכל היותר, אהיה עם אשתי וילדי, ועם מיליוני בני עמי האחרים שנספו. באותו עולם יותר טוב, בו אין ספקות, ובו אלוקים שולט יחיד הוא.
אני מת בשלווה, אך לא בסיפוק. מוכה, אך לא מיואש. מאמין, אך לא מתחנן. מאוהב באלוקים, אך לא עונה אמן בעיוורון.
הלכתי אחריו גם כי הרחיקני מעמו, קיימתי את מצוותיו גם כי ייסרני. אהבתיו, הייתי ונשארתי מאוהב בו, גם כי דיכאני עד עפר, עינני עד מוות, שמני ללעג ולקלס.
ואלה הם גם דבריי האחרונים אליך אלוקי החרון. לא יעזור לך מאומה. הכל עשית כדי שאעזוב אותך, כדי שאכפור בך, אולם מת אני כפי שחייתי, מאמין אמונה חזקה כסלע.
ישתבח לעולמי עד אלוקי המתים, אלוקי הנקמה, אלוקי האמת והמשפט, אשר ישוב ויאיר את פניו לעולם, ויזעזע את אשיותיו בקולו האדיר.

שמע ישראל, ה' אלוהנו, ה' אחד.

בידך אפקיד רוחי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/9/2010 00:03 לינק ישיר 

פיקציה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/9/2010 08:27 לינק ישיר 

סגסג
האם ר' יוסי ור' נתן הרגישו חקדת יום הדין בראש השנה והאם הם אמרו סליחות באלול?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/9/2010 18:59 לינק ישיר 

לכותב היקר שכותב באותיות אדומות,[פשוט אינני יודע לקרוא אנגלית,אז אינני יודע את שמך.]
אשריך,שאתה רואה את עם ישראל כזכאים.
אני מארגן לך תפקיד "סניגור" למעלה.
אנחנו צריכים להרבה מליצי יושר.
לבעל בעמיו
לא עיינתי בסוגיא זו,האם לר"י יש משהו מיוחד בר"ה מבחינת יום דין.
אבל,יש לברר מה ההלכה,כיון שסתם מתני' שכל באי העולם עוברין כבני מרון,בזכרוני כי הגמ' שם דנה בנושא זה,כמאן אזלא מתני',אבל כעת לא עינתי בזה.
וגם כנראה מתפילת היום הרת עולם שנקטינן כמו הדעה שזה יום דין.
ובאמת לא צריך להגיע לזה,כי בתפילה עצמה בהקדמה לזכרונות ,אומרים שזה יום שבו נקבע גורל העולם.
מאידך בריש פרק הנודר מן המבושל[כמדומני נדרים נ א],אמרינן כמאן מצלינן האידנא אקצירי ומריעי כר"י,משמע שפסקינן כר"י.
יש גם איזה פסק בראשונים לגבי טעות בהזכרת המלך המשפט,שבנוי על דעת ר"י,אינני זוכר מהו.
צריך לברר מה ההלכה,אבל כנראה שהלכה דלא כר"י.
ואולי י"ל שהקב"ה פוסק כפי שפוסקים בב"ד של מטה,ואם כאן הוכרעה ההלכה כך,אז גם בשמים דנים בר"ה.
עכ"פ בשולי הדברים,אני מאמין שחרדת הדין שהיתה לר"י בכל יום מימות השנה,אנחנו לא זוכים לה בתפילת נעילה של יום הכיפורים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/9/2010 20:20 לינק ישיר 

בעב

מי אמר שר"י ור"נ הרגישו חרדת הדין? ואולי בכל יום הרגישו, כולל ר"ה? וסליחות נהגו אז?

בתפילת שמו"ע של ר"ה אין משהו המתפרש בהכרח כקשור לדין היום. הזכרת זכרונות יכולה להיהות קשורה למלכות כי מהותה של משלכות שמים לגבינו היא החיובים המוטלים עלינו הנכפים ע"י זכרון..

גם המטבע "המלך המשפט" אינו מכריח את הדין אז, כי, כאמור, מהות המלכות מתבטאת לגבינו במשפט.

קטעים אחרים בתפילה מן הסתם מאוחרים יותר מזמנו של ר"י.

היות ואין קשר הכרחי בין מחלוקת מתי הדין לנוסח התפילה המחלוקת היא תיאורטית בלבד.

אגב – מן הסתם יש קשר למנהגים מר"ח להלכה של שואלין וכ' 30 יום

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > המקור לאלול
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext