| נשלח ב-23/9/2010 21:32 |
|
| |
הערמות בהלכה
רציתי להסב את תשומת לבכם לנושא מעניין לענ"ד- נושא הערמות בהלכה.
כולנו מכירים את הערמות הרבות שקיימות במרחבי הש"ס והפוסקים החל מתקנת הפרוזבול המפורסמות של הלל המשך במכירת החמץ ובהיתר המכירה הסוגיא בביצה שמערים ומתנה על עוף מסויים שיאכלו ביו"ט ומוציאו מן הבור ועוד רבים.
בעצם למתבונן מן הצד ההערמות הן דבר מגוחך, אנחנו בעצם מתחמקים באמצעות איזה פיקציה מוזרה מלעשות את רצון ה' מאידך אם יש בעת המכירה גמירות דעת ה"טריק" יעיל ותופס אז מה הבעייה? אם נעשה מכירת חמץ ונשאיר 5 ק"ג פיתות במקרר אנחנו בעצם הופכים בכך ל"נבל ברשות התורה" אע"פ שלא נתחייב באיסור בל ימצא? עשיתי היתר מכירה על השדה שלי אני עובד בה חורש בה מוכר את פירותיה כיוון שהיא שייכת לאחמד מאבו גוש אבל סוף סוף מה עם טעם המצווה?
נראה לי שהשאלה היא משמעותית ויסודית מאוד בהבנת השקפת העולם ליהדות- אם מתייחסים לתורה כדת, פולחן, עבודת ה' ואז האידיאל הוא לעשות את רצון ה' והערמות מתחמקות מכך. או שהתפיסה ביחס לתורה והמצוות היא למדנית, בריסקערית - "יש חיוב על החפצא", "גדר חלות שם דין" התורה והמצוות הן משהו שקיים בע"כ והתחמקות או הערמות הן דבר לגיטימי בהתמודדות שלנו על החיוב שחל עלינו.
נראה שהיהדות המודרנית שמשקיעה רבות בעבודת ה', לימוד טעמי המצוות והעיסוק הרב במחשבת ישראל, חסידות, קבלה נוטה באופן משמעותי לכיוון הראשון ומתנגשת בכך עם היהדות המסורתית זו של הש"ס והשו"תים בה ברור שיש העדפה ברורה להשקפה השנייה.
תוקן על ידי בייניש1 ב- 23/09/2010 21:41:13
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/9/2010 22:13 |
|
| |
זה יהיה בנאלי, אבל גם נכון, לומר שיש לאזן ביון שתי התפיסות. ובשעה שיש דוחק או צורך מספיק גדול יש מקום להשתמש בהערמות כדי לאפשר לחיות. כדוגמא, סוגיית ברכות לה שקובעת שדורות הראשונים היו מכניסים תבואה דרך הדלת ואנחנו מכניסים דרך הגגות כדי להיפטר מתרו"מ. לכאורה זו ראיה לטובת תפיסתך הנטורליסטית, אבל מאידך לא ברור מדוע התורה עצמה קובעת (לפחות בקריאה של חז"ל) ש'בעינן רואה בפני הבית'. היא יכלה לקבוע שהכל חייב בתור"מ ולא היה נפתח פתח להערמה. על כורחנו שבאמת יש כאן מקום קולא, ולא נכון שרצון ה' שנפריש תרו"מ בכל מצב. אם כן, למה דורות האחרונים הם פחות טובים? אולי מפני שלטובת החינוך שלנו עצמנו לא טוב להערים. כמובן שיש לחלק בין סוגי הערמות שונים (יש לא מעט סוגים). יש הערמות שהן כשלעצמן מעשה מותר. יש הערמות שהן מעשה אסור אלא שההערמה מציגה אותו כקל יותר. ויש עוד. כל סוג הערמה צריך להידון לגופו.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/9/2010 22:17 |
|
| |
ראשית, ודאי שהיו כאן כבר אשכולות בנושא הזה.
ד' נתן את המצוות לבני אדם. גם טעמי המצוות נתנו לבני אדם על מנת שהם יקבלו משמעות מעשיית המצוות. אך יש בבסיס הנתינה של המצוות מקום לשיקולים מקיפים עם ראיה כוללת, בטווח שיקולים רחבים. זוהי זוית הראיה של הפוסק הציבורי, לא של הלמדן הפרטי.
דוגמא ראשונה שעולה בי היא 'היתר עסקה' כפי שהתפתח במאות השנים האחרונות. הרי כל ענינה של איסור ריבית הוא כדי שלא לנשוך איש עני. והתורה - לא מחוקק אנושי ששכח סעיף - השאירה פרצה בחוק כדי שנוכל לקיים שוק שיתפתח, בעלי ממון שירצו להלוות, וירצו גם ביטוח שכספם יחזור להם, ושיהיה להם שמוש בו בשנים הארוכות כשהוא אצל הלוה. באותו רעיון נמצא פרוזבול. התורה השאירה מקום להלל הזקן להתגדר בו על מנת שיציל את העניים מרעב.
הלאה, כפי שנווכח בדוגמאות רבות. הלמדן הפשוט יאמר שזהו דוחק שבדחוקים, לא מסתדר עם מגמתה של ההלכה הפרטית כרלוונטית דוקא, אבל לפוסק הציבורי יש שיקוליים מערכתיים, שיקולים בשורש הרעיון שהתורה נתנה לבני אדם, לא כדי להציק להם, אלא כדי ליצור חברה טובה ומתוקנת.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/9/2010 22:32 |
|
| |
.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2010 07:44 |
|
| |
הנטיה הטבעית שלי היא נגד נגד הערמות והוצאת הכתוב מכוונתו (כפי שאנו מבינים אותה בפשטות) אבל למרות זאת עולה בי דוגמא שאפשר בהחלט לראות בה תמיכה מטאפורית בהערמות, ואני לא יכול שלא להביא אותה, אז הנה: (אני מביא את זה מהזיכרון, ואם טעיתי בפרט זה או אחר, תקנו אותי) מסופר על ויכוח בין גוי רומי ובין רבי עקיבא (אם איני טועה) שואל הגוי את ר' עקיבא: האם יצירת הקב"ה טובה יותר או מעשי האדם טובים יותר? עונה לו ר' עקיבא שמעשי האדם טובים יותר תמה הגוי על תשובתו של ר' עקיבא ענה לו ר' עקיבא כהוכחת טענתו, האם האדם יעדיף לאכול שיבולים כפי שהם (=יצירת ה') או גלוסקאות (לחם) שהוכן ע"י האדם (=יצירת האדם) כמטפורה לעניין ההערמות, אפשר לומר שהתורה כפי שהיא, היא "יצירת הקב"ה", וכל "הקומבינות", היינו ההערמות הפרשנויות וכו' שאינן כפשוטם, מסקנות 'פתלתלות' וכדו' היא "יצירת האדם" ורבי עקיבא נותן עדיפות ל יצירת האדם. וכאמור, אישית איני אוהב את "הקומבינות" למיניהן, והנטיה הטבעית שלי היא מאוד אנטי פעולות אלה, אבל כנראה שיש להם מקום והתורה עצמה איפשרה אותם ככלי להתאמת דברי התורה למציאות המשתנה, מבלי לבטל את דברי התורה עצמה, זאת מבלי שבדברי יש התייחסות ספיציפית לסוג זה או אחר של הערמה אבל בכ"ז אני חושב שאם ההערמה סותרת במובהק את הכוונה העמוקה הנראית ככוונת הכתוב, הרי שהערמה כזו צריכה להיות פסולה. למשל: היתר עיסקא שמשתמשים בו כדי לקחת ריבית נשך מעניים שלוו לצורך מחיה בסיסית, או לצורך חיוני אחר, נראה בעיני כסותר את הכוונה העמוקה של הכתוב לעומת זאת היתר עיסקא שנעשה בהלוואה למטרת עסקים או למטרות שאינן חיוניות, הרי זה ייכלל באותו סוג שר' עקיבא רואה בו "יצירת האדם" העדיפה.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2010 10:11 |
|
| |
בהקשר למכירת חמץ, איני מבין איזה הערמה יש בדבר, יש כאן מכירה גמורה, הרי ממ"נ אם לא ימכור לגוי יאסר בהנאה כדין חמץ שעבר עליו הפסח, אז למה שלא יהיה לו גמירות דעת מוחלטת למכור לגוי.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2010 10:17 |
|
| |
סגסג כשאתה רואה את מדפי החמץ במכולת מכוסים בנייר לבן שבקושי מוחזק, אתה מרגיש שזה נמכר כמו שאותה מכולת מוכרת לך את חבילת המצות? אתה מרגיש אותו דבר בין השניים? גם אם יש גמירות דעת (שביננו, כמה אתה מאמין, שיש להם כזו?) אין את המכירה כמו שמקובל שמכירה תיעשה!
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2010 11:18 |
|
| |
אם נבין שהתורה אסרה שלא יראה חמץ,גזירה שמא יבוא לאכלו,וע"כ כשהחמץ של הגוי ולא שלו,אין חשש שיבוא לאכלו,וע"כ בכה"ג אין איסור של בל יראה,א"כ זה לא משנה אם זה נראה מכירה או לא,מספיק שהחמץ לא שלו,מבחינה הלכתית ואין חשש שיבוא לאכלו. תוך כדי כותבי אני חושב שלפי הסבר זה בטעם התורה שמותר שיראה חמץ של גוי, לכאורה זה א"ש כמ"ד שגזל גוי אסור, שאם גזל גוי שרי אז מה תועיל המכירה שלא יבוא לאכול. אבל יש לדחות שלכו"ע יש לאסור גזל הגוי מפני חילול ה',עוד י"ל שגם אם גזל גוי שרי אי"ז ראוי לגזול גוי, עוי"ל שבאופן הרגיל בן אדם לא יגזול גוי, וע"כ ליכא למיחש.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2010 20:02 |
|
| |
היו גם היו אשכולות על כך. יש מאמר מצויין של הרב רוזן ב'אקדמות', שבו הוא מסביר (אם אני זוכר נכון) שהארמות אינן נסיון "לעבוד על הקב"ה" (כפי שמקובל לומר), כי אם אנו מאמינים שהקב"ה' הוא נותן התורה, ושהתורה היא החוק המושלם - הרי שאנו צריכים להאמין גם שהפרצות שהושארו בחוק הן חלק מאותה שלמות וחלק מכוונת המחוקק. אלא מה, אותו מחוקק גם סמך עלינו (כלומר, על הרבנים) שיעשו שימוש בפרצות הללו רק במקרים הראויים לכך.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2010 21:22 |
|
| |
| סגסג כתב: |  | אם נבין שהתורה אסרה שלא יראה חמץ,גזירה שמא יבוא לאכלו,וע"כ כשהחמץ של הגוי ולא שלו,אין חשש שיבוא לאכלו,וע"כ בכה"ג אין איסור של בל יראה,א"כ זה לא משנה אם זה נראה מכירה או לא,מספיק שהחמץ לא שלו,מבחינה הלכתית ואין חשש שיבוא לאכלו. תוך כדי כותבי אני חושב שלפי הסבר זה בטעם התורה שמותר שיראה חמץ של גוי, לכאורה זה א"ש כמ"ד שגזל גוי אסור, שאם גזל גוי שרי אז מה תועיל המכירה שלא יבוא לאכול. אבל יש לדחות שלכו"ע יש לאסור גזל הגוי מפני חילול ה',עוד י"ל שגם אם גזל גוי שרי אי"ז ראוי לגזול גוי, עוי"ל שבאופן הרגיל בן אדם לא יגזול גוי, וע"כ ליכא למיחש. |
|
מנין לך שאיסור בל יראה הוא גזירה מפני אכילת חמץ בפסח? הפשט הוא שהוא איסור בפני עצמו. מדוע אתה סובר שיש מי שאולי יאכל חמץ בפסח אבל דוקא העובדה שהחמץ שייך, זמנית, לגוי, תרתיע אותו?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2010 22:34 |
|
| |
אידך,
את הארגומנט הזה שמעתי בילדותי, ומה שברור הוא שהוא סותר לחלוטין את צמד המלים (המאוס) "רוח ההלכה". המוזר הוא שיש יהודים שמשתמשים בשניהם במקביל.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2010 22:37 |
|
| |
למה מאוס? חז"ל קראו לזה טעמא דקרא. ולגבי הסתירה, כנראה שלא קשה מידי, השאלה היא האם אזלינן לחומרא או לקולא, ואם אזלינן לחומרא ניתן לתפוס בשני הצדדים לחומרא.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2010 22:48 |
|
| |
לא הבנתי. הרי מעצם הענין הערמה היא לקולא, לא?
מכל מקום הסתירה היא גלויה לעין: אם התורה היא החוק המושלם אז כל מה שהיא מתירה מותר וממילא אין מקום להחמיר בגלל "רוח ההלכה". כל מי שמגייס את רוח ההלכה למשחק הרי שקל וחומר אבי אביו של ק"ו שהוא צריך לפסול את כל ההערמות.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2010 22:53 |
|
| |
בזה אני מסכים אתך רק אם כן הבה ונרחיב את השאלה, מה רע בנבל ברשות התורה?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/9/2010 00:44 |
|
| |
ר' נדב היקר, האם לא עניתי לשאלתך כבר? יש רוח ההלכה הנקודתית, ויש רוח התורה המקיפה. ולעיתים, בלא לחרוג מהמסגרת ההלכתית, רוח התורה גוברת.
[כתבתי לעיל: "הלמדן הפשוט יאמר שזהו דוחק שבדחוקים, לא מסתדר עם מגמתה של ההלכה הפרטית כרלוונטית דוקא, אבל לפוסק הציבורי יש שיקוליים מערכתיים, שיקולים בשורש הרעיון שהתורה נתנה לבני אדם, לא כדי להציק להם, אלא כדי ליצור חברה טובה ומתוקנת."]
|
|
|
|
| נשלח ב-26/9/2010 00:47 |
|
| |
לפי המובן עוד קודם שנחשוב מדעתינו העוד לא נפתחות, ראוי להעתיק דעת
הגדולים בעניין, שכבר דשו בה הרבה... לראשונה ראה בהקדמת בית
רידב"ז (להגאון רבי יעקב דוד מצפת) בפירושו על ספר פאת השלחן שביעית
(להגאון רבי ישראל משקלאב), וז"ל: אחינו בני ישראל שמועה שמענו
שרבים שואלים מדוע עשו היתר על מכירת חמץ, וכן מהר"מ תיקן היתר
עסקא, והלל התקין פרוזבול, הכופרים שואלים בכפירה, ע"ז נאמר אל תען
וגו', אבל גם יהודים כשרים שואלים השאלה הזאת, ע"ז מחויבים להשיב
למען שלא יטעו א"ע, הענין של מכירת חמץ הוא אינו קולא אלא חומרא
הוא מדרבנן שמחוייבים למכור החמץ אע"פ שמה"ת ומדרבנן אין שום איסור
כיון שלחמץ בביטול בעלמא סגי, אזי רבנן הטילו חומרא זו למכור החמץ,
והוא נובע מירושלמי במסכת פסחים ר"י חייש להערמה ומזה דנו הפוסקים
הלכה זאת, והמון עם טועים בזה וחושבים שהתקנה הי' היתר על איסור ב"י
של חמץ, וכן איסור רבית כשעושה עמו למחצית שכר אין שום איסור
מה"ת ויש לו חלק בריוח, אך כל מה שתיקן המהר"מ הוא שהלוה סילק מעליו
הנאמנות שלא הרויח כידוע לכל, ואיזה קולא היא, וגם בדבר תקנת הלל
הפרוזבול, אדרבה מזה הוא מוסר השכל עד כמה החזיקו חכמים קדושת
שביעית עד שהצריכו והזקיקו לעשות פרוזבול, ועכ"ז לא היה בכוחו לעשות
אלא בדבר הנוגע לממון מטעם הפקר בי"ד, אבל מה שנוגע לאיסור ולקדושת
הארץ לא היה כח בידי הלל הזקן ובית דינו לעשות שום היתר בעולם כלל
וכלל להפקיע הקדושה מארצנו הק'. עיי"ש עוד שהאריך. ...
תוקן על ידי - חמץ_גמור - 26/09/2010 00:52:29
|
|
|