בית פורומים עצור כאן חושבים

האם אלוקים טוב לנו?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-20/10/2010 20:15 לינק ישיר 
האם אלוקים טוב לנו?

השאלה האם אלוקים טוב לנו, מעסיקה אותי זה זמן רב. חפשתי ומצאתי רבים ששואלים זאת ורבים שעונים על זאת אבל תשובה לא מצאתי.

וזאת השאלה בשלמותה:

א. ישנם מקורות רבים לכך שאיננו יכולים להשיג את מהות האלוקים ודרכיו. לדוגמא "כי גבהו שמים וארץ כן גבהו דרכי מדרכיכם ומחשבותי ממחשבותיכם" (ישעיה נה.ט) אם איננו יודעים את דרכיו כיצד נדע שטובים הם?

ב."ואין שום דרך להשיגו אלא ע"י מעשיו, והם המורים על מציאותו ועל מה שצריך לסבור בו." (מו"נ ח"א פ' ל"ד) העולם מלא ברע, איך תאמר שאלוקים טוב? 

וא"ת שמטרת הרע היא טוב, כדרך הבנתי את הרמח"ל בדעת תבונות ועוד רבים שמסבירים כך. אומר לך אם אין ביכולתו להטיב לנו בלי שנעבור תהליך שיש בו רע, מדוע נסמוך עליו שביכולתו להיטיב לנו בכלל? (ואל לך תאמר כך גזרה חכמתו. שכן נחזור לסעיף א' שאם אינך מבין חכמתו, לך תדע מה מחכה לך...)

אשמח לקבל תגובה ותודה על התיחסות.

בברכת רק טוב!

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2010 20:17 לינק ישיר 
וזו תגובת מימוני בפרטי

שלום לך

ראשית, ברוך הבא אל הפורום.

שנית, העלית שאלה גדולה. זו סניף של השאלה הגדולה מכולן, ובלשונו של פילוסוף מן הגויים, למה אנו רשאים לקוות? הרי אם אין אנו יכולים לסמוך על כך שהקב"ה טוב ומיטיב, הרי הכל עלול לקרות חלילה.

בלי להשתמש בחלוקה היעילה שלך לשלושה סעיפים, אני עונה כך.

מה שכתבת כלול במה שנקרא בשפה הטכנית של חוקרי הפילוסופיה "בעית הרע". איך הקב"ה שהוא כולו טוב וכל יכול מאפשר שיקרה גם רע.

בהיסטוריה של הפילוסופיה ניתנו לכך תשובות מרובות. חלקן על ידי חכמי ישראל, חלקן על ידי חכמי הגויים.

יש ששללו את קיומו של רע. יש ששללו את יכולתנו להשיג את ה'. יש שמצאו דרך בינים, כגון הרמח"ל שציינת.

איני בא לתת סקירה של התשובות, למרות שזה אפשרי (כמובן בקיצור שעדיין יהיה ארוך), אלא לכתוב לך מה דעתי בנידון.

דעתי שלי מבוססת ודומה לשני מקורות שמדברים אלי.

1. ר' נחמן מברסלב כתב באחד מעיוניו כי יש שאלות שנובעות מן הבריאה. לפי המשל הקבלי, העולם נברא קודם כל בצמצום ורק אחר כך נוצר העולם שמוכר לנו. צמצום זה, לפי הסברו של ר' נחמן כאן, הוא משל להעדר, לחסרון, ובין השאר לאותם דברים שאין לנו יכולת להסביר. זה חלל ריק שמתוכו מגיעות גם שאלות פילוסופיות שאין להן תשובה.

בעית הרע היא אחת מהן. העדר תשובה לבעית הרע באופן שמובן לנו הוא חלק מסוד הבריאה.

למה הבריאה נבראה עם סוד? שאלה טובה. וגם היא אחת מאלו שכמסתבר אין לה תשובה בגלל אופי הבריאה.

זה מעגלי. ובכל זאת, זה נותן משהו. זה מראה לנו שהדברים אינם קורים כך סתם. הקב"ה רצה אותם ומכוון אותם עבורנו. וזה נותן לנו כוח ותקוה להאמין.

2. הקב"ה הוא מעבר להשגתנו אבל בכל זאת, אנו יכולים לחוש ולראות את השגחתו, את אהבתו, את רחמיו. לפעמים יש אירועים סותרים. אבל מבעד לכל ההסתרה והכאב, עדיין אפשר לפגוש בו. וכמובן זו פגישה שאינה פילוסופית, אם כי הפילוסוף ישתמש בכלים שלו כדי להבהיר עד כמה שזה ניתן מה היה ואיך היה.

מבין ספרי הגרי"ד סולוביצ'יק, אני ממליץ לנקודה זו, של המפגש עם האלקות, על אחד האחרונים, "עבודה שבלב" ועל ההקדמה שם. בדברו על "הפילוסופיה של התפילה", הרב מנתח בכלים פילוסופיים את יחסנו לה'. איני יודע אם הספר זמין לך ואם הוא ידבר אליך. לי הוא תרם הרבה.

אם הספר אינו מצוי לך, ואתה מבקש הבהרות נוספות, והרי כתבתי רק מעט מן המעט, אנא כתוב לי ובעיקר הצבע על מה שלא בארתי, ואשתדל שוב בל"נ.

כל טוב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2010 20:19 לינק ישיר 
וזו תגובתי למימוני

אני מבין מתשובתך שבעצם אין תשובה הגיונית לשאלתי. ומשום כך אתה בוחר בגישה רגשית ובתחושות בטן. וזה קצת קשה לי משתיי סיבות:

1.      אתה הופך את השכל הישר ללא רלוונטי עד כדי כך שיסודות ההשקפה מבוססים על הרגשות וסותרים את השכל הישר. (כיוון שתכלס' יש הרבה רע בעולם)

2.      מה תאמר לאדם שחווה הרבה סבל ומכאובים ולא מרגיש את הרגשות האלה שאתה מדבר עליהם?

תודה מראש לכל המגיבים
J

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2010 20:33 לינק ישיר 

שאלה לי אלך- מה המטרה בשאלתך? נניח ותגיע למסקנה -הוא טוב לנו? אז מה אתה עושה עם הידיע הזו?.
או להפך- מה אתה עושה אם הידיע שאלוקים רע בשבילנו.
מה אתה יכול לעשות עם הידיעה הזו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2010 20:47 לינק ישיר 

אשר בך ירוחם,
אתה מכיר את ההוא שלא נרדם כל הלילה כי הוא לא ידע אם הזקן שלו מתחת השמיכה או מעל? נו, אולי היית שואל אותו מה זה משנה? מה הוא יעשה עם הידיעה?

ברצינות: יהודי שואל אותך שאלה בהשקפה ממדרגה ראשונה וזה מעסיק אותו! צריך לחפש נפק"מ למעישה?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2010 20:49 לינק ישיר 

מבקש-

בבסיס שאלתך מונחת איזושהיא הבנה של טוב ורע, ואני מניח (כי לא אמרת אחרת) שזו ההבנה הפשוטה המקובלת בין הבריות (אהבה שמחה הנאה מצד אחד ושנאה עצבות וסבל מצד שני, או כל תיאור דומה לזה). נדמה לי שכל ההבנות האלה אינן סוף פסוק כי אפשר להמשיך ולחקור בהן עוד ועוד, כידוע.

הרשה לי להציע את הבנת הטוב והרע ע"פ עומק תורתנו הקדושה. לשון הקודש קוראת הטבה לפעולה שמשלימה לפרט מסויים את כל צרכיו כך שהוא נהפך להיות ראוי להצטרף לדבר גדול ממנו, למשל להיטיב את הנרות פירושו לתת להם כל מה שחסר כדי שיעשו את חלקם בעבודת המשכן. הפעולה ההפוכה היא להרע, מלשון לרועע ולפרר את הדבר לחלקים כך שלא יוכל לעשות תפקידו כפרט, וכ"ש כחלק מהכלל (למשל תרועם בשבט ברזל).
לפ"ז אתה צריך לשאול, אם תרצה לקבל, האם הקב"ה מוביל לחיבור העולם או לפירוקו, והכל יקבל פנים חדשות.

שאלת:
א. איך יודעים שהוא טוב ? כעת ברור- ה' אלקינו ה' אחד.
ב. העולם מלא ברע ? כעת צריך להסתכל האם העולם בתהליך התכנסות או התפזרות.
ג. למה צריך כדי להגיע לטוב דרך הרע ? פשוט- הנבראים הסופיים מתחילים מריבוי והולכים לאחדות.

לתגובתך אודה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2010 21:01 לינק ישיר 

שותף סוד, שאלה לי אליך (ולא בציניות ובהתרסה. ברצינות גמורה!)

אני- אין לי מושג בקבלה כל וכלל.  האם אתה תומך בגישת 'קבלה לעם'?

ידוע לי שהגישה השמרנית יותר בעניני קבלה גורסת שאין חכמת הקבלה מסורה לכל אחד, ואם כן בודאי שפורום וירטואלי, מעמיק ככל שיהיה, אינו הפלטפורמה המתאימה להעביר את החכמה הזו לאנשים שאינם מכירים את מושגי היסוד שלה (כמוני, ואני משער שגם פותח האשכול. ואם טעיתי לגביו- איתי תלין משוגתי).

מה דעתך בנידון?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2010 21:06 לינק ישיר 

תוקן על ידי maxmen ב- 20/10/2010 21:08:16

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2010 21:12 לינק ישיר 

אברהם (לא אברום)-

אל תחשוב לרגע שמה שכתבתי עד כאן עוסק ממש בסודות התורה, עוד לא התחלנו כלום.

העובדה שהשם אחד היא סוד ? הכל כל מתבונן (רדף, אני מחכה) מבין שהאחדות היא השאיפה הנשגבה מכל. זה שכל אנושי פשוט, והוא הקרוב ביותר למה שלמדנו מהמלאך (עיין בדברי המרשימים באשכול הקבלה בעניין זה). וממילא הגדרת הטוב והרע היתה מונחת לפתחנו. מה כל כך מסובך פה?

אני מודה לך על ההערה, מקווה שתעמוד לנגד עיניי תמיד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2010 21:29 לינק ישיר 

'עיין בדברי המרשימים'- זה נחמד שבן-אדם מפרגן לעצמו...

'שהאחדות היא השאיפה הנשגבה מכל' זה שכל אנושי פשוט? מקסימום אוכל לקבל שהאחדות היא שכל אנושי פשוט . אבל שזו 'השאיפה הנשגבה מכל'? הלא אם זה היה כ"כ פשוט לא היה צריך הרמח"ל לכתוב על כך ספר שלם..

שיעמוד לנגד עיניך דבר אחד: המושגים שבעיניך הם כבר שפה מדוברת, לרבים מהאנשים הם זרים לחלוטין. אז אם אתה רוצה שהאנשים יבינו וישאו ויתנו עמך, השתדל במידת האפשר להלביש את הרעינות במילים מהשפה המדוברת (או שמא זה יאבד כבר את כל האפקט?).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2010 21:38 לינק ישיר 

אברהם
הדוגמה שלך על הבעיה איפה לשים את הזקן מעל השמיכה או מתחתה, היא היא הדוגמה, לשאלות ההבל שאין להם כל תועלת או או תוהלת.
הקבלה עוסקת בהבלים ובשטויות כשהיא לא עוסקת בע"ז, אנשים מבלבלים לעצמם את המח אם להניח את הזקן מעל השמיכה- או מתחתה. אל הדברים הם הרות עולם.
 המשנה  אומרת שבטלה מביאה לשעמום- נדמה לי שזה ההפך מרוב שעמום אנשים מגיעים לבטלה
אשמח אם תסביר לי מה זה שייך להשקפה? אגב גם  זו המצאה של  אנשים משועמים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2010 21:48 לינק ישיר 

ירוחשמ

הנפק"מ של שאלתי היא האם כדאי לשתף אם אלוקים פעולה או לא כדאי. אם הוא טוב, כדאי, אם הוא לא טוב, לא כדאי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2010 21:54 לינק ישיר 

אברהם-

שם הרחבתי (הדברים שם הרשימו רק את אשתי ואת השוויגער, אתה יכול להיות רגוע) שאדם מחפש את אבידתו הרוחנית המיוחדת לו, ולכן דברים נתפסים ומתקבלים אחרת אצל כל אחד ואחד. המילים "האחדות היא השאיפה הנשגבה מכל" כפירוש ל"השם אחד" נראות לך בלתי מתקבלות על הדעת בעליל ? א"כ המלאך שלך היה אחר לגמרי משלי. אני מקווה שיש בכ"ז באיזור כמה אנשים מהמלאך שלי, כי כבר כמה סוגי מלאכים יכולים להיות שם... 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2010 21:54 לינק ישיר 

נדמה לי שאיוב שאל שאלה זו לפניך:

http://www.hydepark.co.il/topic.asp?topic_id=1071536&forum_id=1364

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2010 22:10 לינק ישיר 

שותף סוד

אני מבין מדבריך הנפלאים שתיי נקודות:
א. טוב ורע ע"פ עומק התורה זה לא טוב ורע במושגים שלנו.
ב. אחדותו מכריחה שהוא טוב.

יוצא מנקודה א' שיתכן שלנצח יהיה לנו רע במושגים שלנו, כלומר נסבול, אבל ע"פ עומק התורה זה יהיה תכלית הטוב.

תוקן על ידי מבקשטוב ב- 20/10/2010 22:11:38

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2010 22:11 לינק ישיר 

שותף סוד-
והארץ נתן לבני אדם! אולי תעזוב בשקט את המלאכים ותרד למדרגת האדם השפל דל המעש והדעת ותשפיע עליו מצינורותיך??

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם אלוקים טוב לנו?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext