בית פורומים עצור כאן חושבים

בעקבות פרשת הרב אלון- איך "עושים" רב

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-22/10/2010 11:42 לינק ישיר 
בעקבות פרשת הרב אלון- איך "עושים" רב

מחשבה נוגה לאור פרשת הרב אלון

להיכן היה מגיע הרב אלון לולא פיצוץ הפרשה. חושבני שהיה מגיע רחוק מאוד, מבחינת תפקידם רבניים ומעמד רבני בצבור. הערכה זו שמעתי גם מאנשים מפוכחים המעורים היטב בקהילה הדתית לאומית.

האם אין זה אומר דרשני? האם לא מידי קל ליהפך לרב משפיע ומקובל כרב גדול? האם אין כאן זילות של מעמד הרבנים? לא רק מצד הכשלון ההלכתי-מוסרי (אם היה). האם אין לא מעט רבנים שהדגל שהם מניפים הוא דגל אגדי, דגל של הוגים, מנהיגי ומתקני צבור ועוד דגלים, אבל אין בידם דגל הלכתי?

חושבני שזו הזדמנות לבחון מה הדרך הראויה בה אדם נעשה לרב פוסק הלכה שכח אדיר בידיו להשפיע על צבור.

יש יתרון בשיטה הקלאסית, שבה רב נמדד בתורתו, בש"ס ופוסקים, לא במדרשים, מחשבה ואגדה.

ב"מקצועיות". ידיעה והבנה, כח חדשנות וכיו"ב בהלכה ובש"ס. כמו שהיה פעם.

נכון, יר"ש חשובה מאוד, אבל את זו קשה למדוד. טענתי היא כי היות והחומר התורני כה רב וכה מסובך וכדי לשלוט בחלק משמעותי ממנו ברמה גבוהה נדרשות עשרות שנים. כוונתי להקדשת כמעט כל הזמן ללימוד החומר ולא לרעיית קהילה. מי שמסוגל לעשות כן, בדר"כ הוא יר"ש, כי כמעט ואין סיבה אחרת לעשות כך (החומר אינו חומר מושך).

לכן השיטה המסורתית טובה יותר להערכת רבנים.

אני יודע ששיטה זו מנוצלת גם בצד החרדי ע"י "רבנונים", שלא תמיד שנו 30 שנה, או של רבנים ששנו הרבה אבל ציודם העיקרי הוא יראתם ולא חכמתם. ברור שגם שיטה זו אינה הרמטית, אבל דבקות בשיטה זו היא הצורה היחידה היכולה להבטיח, בצורה סבירה, כי הרבנות תישאר מעמד של תלמידי חכמים אמיתיים שהינם יראי שמים.

איני שולל שיהיו מגידים, בעלי אגדה, מחנכים, הוגים, מנהיגי צבור פוליטיים ומוסריים ועוד. אלא שצריך לדעת על פלוני שהוא מחנך גדול ורב קטן, וכן הלאה.

תוקן על ידי תלמידטועה ב- 22/10/2010 11:44:03

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2010 11:49 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2010 12:01 לינק ישיר 

במחילה מכבודך, לא הבנתי כלום. רצונך לחדש שהיצר הרע נדבק רק לבעלי אגדה ואילו בעלי ההלכה חסינים ממנו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2010 12:05 לינק ישיר 

הרב מוטי אלון בדרשה בישוב מגדל  צילום: יגאל לוי

עצת אחיתופל: פורום תקנה והרב מוטי אלון

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2010 12:21 לינק ישיר 

אליעזר

הוא נדבק בכולם

אבל להיות בעל אגדה ניתן בהשקעה מועטה יחסית

להיות בעל הלכה קשה הרבה יותר ולכן מי שנהיה כזה סביר שהינו יר"ש

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2010 12:25 לינק ישיר 

תלמידטועה כתב:

להיות בעל הלכה קשה הרבה יותר
ולכן מי שנהיה כזה סביר שהינו יר"ש

דבריך ברישא קרובים לאמת. ואילו דבריך בסיפא תמוהים ביותר. קשה יותר להיות פיזיקאי ומתמטיקאי מאשר להיות חוקר ספרות אבל כלום משום כך הפיזיקאים והמתמטיקאים טובים יותר מאנשי הספרות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2010 12:28 לינק ישיר 

תלמיד טועה
אמרת דברי טעם.
ויש להוסיף,כי סגולות התורה שייכים בעיקר על עיון ועמל התורה בחלק ההלכתי.
מקורות רבים בגמ' לעדיפות החלק ההלכתי על פני החלק של האגדה,
ר' גמ' [חגיגה י א ]"וליוצא ולבא אין שלום כיון שיוצא אדם מדבר הלכה לדבר מקרא אין לו שלום".
וגמ'[סנהדרין סז ב]"אמר לו רבי אלעזר בן עזריה עקיבא מה לך אצל הגדה כלה מדברותיך ולך אצל נגעים ואהלות".ולכן אותם אלו העמלים בעמל התורה בעיון על החלק ההלכתי,המאור שבתורה מחזירם למוטב,ומשפר מדותיהם,ומואסים בדברים האסורים ע"פ התורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2010 12:30 לינק ישיר 

סגסג, כשלמדתי בישיבה אף אני חשבתי כך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2010 12:45 לינק ישיר 

על השאלה- איך עושים רב?  לא נאמר קבל עליך רב- הציווי הוא עלי- אני עושה אותו ואני מבטל אותו.

ב קשר לרב אלון- למדתי ממנו הרבה בתורה- כי לכך עשיתי אותו , ולא לשום דבר אחר, אשתדל גם בהמשך ללמוד ממנו הרבה.
 הוא יודע להעביר שעור מכל הבחינות- מה שהוא יודע באצבעה הקטנה שלו, כל הפורום הנכבד לא יודע, שמעתי שעורים גם מהרבה מרבני הפורום

הוא אינו רבי המובהק- אין לי כזה.אבל מה שעושים לו- היא מעשה נבלה שאין לו שום הסבר וכפרה,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2010 13:43 לינק ישיר 

[סגסג,

אשמח אם תסביר לי כיצד הבנת מנזיפת ר' אלעזר בן עזריה בר"ע שיש איזו עדיפות לחלק ההלכתי על פני החלק האגדי. לי נדמה שהפשט אומר בדיוק ההיפך, אבל אולי זה בגלל שאיני "בעלת הלכה" ועל כן קשה לי לקרוא ולהבין לעומק...]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2010 13:46 לינק ישיר 

ירוחם,
ראיה לדבריך מר' מאיר שלמד תורה מ'אחר'- אלישע בן אבויה שחילל שבת בפרהסיא [דבר חמור בהרבה ממה שחושדים לכא' בר' אלון].

בנוסף, נראה לי שבחינוך החרדי  רמת הציפיות מרבנים היא להיות מושלמים בהכל. תורה- מוסר- יר"ש- הלכה- תפילה- וכו'.  אף אחד לא אמר שרב הוא 'מאסטר'.  לכל אחד יש את התחום שלו, ומי שניחן בדעת ובשכל ישר, יכול לדעת ממי לקבל מה.
שיטת 'גדול הדור' מיותרת.

תוקן על ידי אברהםהעברי ב- 22/10/2010 13:48:44

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2010 13:56 לינק ישיר 

"ראיה לדבריך מר' מאיר שלמד תורה מ'אחר'- אלישע בן אבויה שחילל שבת בפרהסיא [דבר חמור בהרבה ממה שחושדים לכא' בר' אלון]. "

מבחינה מוסרית האם מי שמחלל שבת בפרהסיה פוגע בזולת?

הרי מוסר הנביאים בדיוק מדבר על כך.
אנשים שמדקדקים במצוות בין אדם למקום ופוגעים נפשית בנערים תמימים הם גרועים הרבה יותר מחילוניים המבצעים עברות כאלה כי יש כאן,בנוסף לעברה,גם חילול השם .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2010 14:03 לינק ישיר 

אמשלום,

כמדומני שסגסג התכוון לכך שהלכה היא המעשה שבא כתוצאה מלימוד ( גם החלק האגדי)- "גדול התלמוד  שמביא לידי מעשה, ואין המעשה מביא לידי תלמוד" - ולא המדרש עיקר אלא המעשה -

העדיפות היא במובן שהערך האמיתי של לימוד הוא במעשה - ' בעל הלכה' כשמו כן הוא, ה"הלכה למעשה" היא זו שעומדת לנגד עינייו - ובהתייחס למקרה של הרב אלון, חכם שלבטח היה מודע לנטיותיו יקפיד ויקבל על עצמו לפנים משורת הדין, להתרחק מ'ייחוד' גם עם גברים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2010 14:16 לינק ישיר 

תלמי דטועה,

באמת אין מדד ליר"ש, אבל גם אין מדד ללמדנות, ועינינו רואות שמוניטין של למדנות נקנה לעתים קרובות במרפקים של הרב ושל תלמידיו. כמודמני שיש כבר מלוא חפניים אשכולות על אופן עשייתו של גדול, דהיינו המעבר מסתם רב למדן ויר"ש ללמדן-על ויר"ש-על, וכמ"ש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2010 14:47 לינק ישיר 

צענערענע כתבת:
"מבחינה מוסרית האם מי שמחלל שבת בפרהסיה פוגע בזולת?

הרי מוסר הנביאים בדיוק מדבר על כך.
אנשים שמדקדקים במצוות בין אדם למקום ופוגעים נפשית בנערים תמימים הם גרועים הרבה יותר מחילוניים המבצעים עברות כאלה כי יש כאן,בנוסף לעברה,גם חילול השם"

אז ככה:
א- מבחינה מוסרית מי שמחלל שבת לא פוגע בזולת. וזה גם לא מבחינה מוסרית. התכוונת לומר: שמי שפוגע בזולת הוא יותר גרוע מבחינה מוסרית ממי שמחלל שבת. יש צדק מסוים בדברייך, אבל זה לא רלוונטי לגוף הטענה. טענתי שמי שיש לו מה למכור בתחום הלימודי, לא בהכרח יש לו מה לתרום בתחום המוסרי.

ב- תלמדי קצת על הלכות חילול השם ותראי שכל עבירה בפרהסיא (בפני עשרה אנשים) נכנסת לקטגוריה של חילול השם. ונפקא מינה הלכתית- שיש על כך דין יהרג ואל יעבור.

ג- שוב, אני מסכים שבעבירות בין אדם לחבירו במובן מסוים יש מימד חמור שאין בבין אדם למקום. אבל מכאן ועד לקביעה הגורפת שמי שמדקדק במצוות ופוגע רגשית בנערים הרבה יותר גרוע ממי שעובר על עבירות חמורות שעונשם כריתות ומיתות ב"ד ?? האם את מתכוונת שבעיני אלוקים הוא יותר גרוע  או בעיני עצמך על פי אמות המידה שקבעת?

נ.ב.
אולי מישהו יואיל בטובו ללמדני איך עושים ציטוט ממוסגר מתגובה אחרת?

תוקן על ידי אברהםהעברי ב- 22/10/2010 14:49:14

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2010 14:58 לינק ישיר 

אברהם העברי,

ובהנחה שהחילונים הם בבחינת תינוקות שנשבו ?

רמב"ם הלכות ממרים פרק ג

ג  אבל בני אותן הטועים ובני בניהם, שהדיחו אותם אבותם ונולדו במינות, וגידלו אותן עליו--הרי הן כתינוק שנשבה לבין הגויים וגידלוהו הגויים על דתם, שהוא אנוס; ואף על פי ששמע אחר כך שהיה יהודי, וראה היהודיים ודתם--הרי הוא כאנוס, שהרי גידלוהו על טעותם.  כך אלו האוחזים בדרכי אבותיהם שתעו.  לפיכך ראוי להחזירן בתשובה, ולמשוך אותם בדרכי שלום, עד שיחזרו לאיתן התורה; ולא ימהר אדם להורגן.

http://kodesh.snunit.k12.il/i/e303.htm

תוקן על ידי - riv - 22/10/2010 15:12:16

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > בעקבות פרשת הרב אלון- איך "עושים" רב
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext